Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prototypy nových chladičů

Noctua logo
Zatímco v naší testovací sestavě se právě peče postarší (a stále skvělá) Noctua NH-D14, firma na Computexu ukazuje, kde bude její budoucnost. Vedle nových konceptů pro chladiče a nových ventilátorů si ukážeme i montážní kit pro chystaný socket 2011 firmy Intel…

Kapitoly článků

Nízkoprofilový

prototyp chladiče Noctua

My jsme před několika dny otestovali aktuální nízkoprofilový chladič Noctua NH-C14 se 140mm ventilátory, na Computexu firma ukazuje menší verzi určenou pro mini-ITX desky či malé HTPC skříně. Využívá dvojici ventilátorů o velikostech 120 a 92 mm, přičemž pokud majitel sundá horní ventilátor, celková výška chladiče je pouze 66 mm.

Přejděme plynule na "monstra".

Morální nástupci NH-D14

prototyp chladiče Noctua

Prvním modelem, který slibuje o 20 % větší povrch žeber než Noctua NH-D14, je "macek" vybavený osmi heatpipe a třemi bloky žeber. Mezi nimi jsou usazeny dva nové ventilátory, design je navržen pro 120mm i 140mm velikosti. Chladič je z hlediska osazení kompatibilní s paměťovými moduly do výšky 70 mm.

prototyp chladiče Noctua

Druhý model tak trochu připomíná někdejší chladič CoolerMaster GeminII (léta páně 2007). Heatpipe má sice "jen" sedm, ale opět odvádějí teplo do žebrování o 20 % většího než u NH-D14. Navržen je pro dva 120mm ventilátory a nebude překážet paměťovým modulům do výšky 70 mm.

prototyp chladiče Noctua

Posledním prototypem je chladič vycházející z NH-D14. Nový systém prostřídaných žeber dává lepší průtok vzduchu (žeber je celkem 50), spodní jsou zkrácená, díky čemuž chladič umožní použití paměťových modulů až do výšky 60 mm.

Noctua rozhodně na vavřínech neusíná a máme se na co těšit. Jak naznačují fotografie prototypů, tak nové modely by mohly/měly být (zčásti) osazeny již Focused Flow ventilátory. A na ty jsme zvědavi asi nejvíce.

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Noctua na Computexu 2011: prototypy chladičů i ventilátory nové generace

Sobota, 4 Červen 2011 - 15:42 | hustakF | Pokud chce někdo koupit kvalitní tichý a výkonný...
Sobota, 4 Červen 2011 - 10:09 | Ludek Jelinek | Noctua je sice draha, ale z mych zkusenosti...

Zobrazit diskusi