Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První 3DXPoint pro spotřebitele je Intel Optane SSD cache pro M.2

To je k ničemu. Kdo má HDD, tomu mnohem víc pomůže vrazit ty prachy do SSD - aspoň pro systém. A kdo má SSD, tomu zase pomůže vrazit ty prachy raději do RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi silne podezrele, ze Intel porovnava XPoint proti 1TB HDD na sestave, kterou si v podstate
nikdy neporidi bez SSD aspon stredni tridy (Samsung 850 EVO,...).

Zjevne se normalnich NAND SSD docela boji a nechteji XPoint porovnat ani proti SATA kouskum jako je zmineny Samsung 850 EVO/Pro, Micron MX300 nebo Kingston V300. Duvod proc muze byt v podstate jen jeden. XPoint neni ve stavajicim provodeni prokazatelne rychlejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nehlede na to ze kdokoliv normalni si do M.2 slotu radsi strci Samsung 960 Evo nez tenhle paskvil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na posledním obrázku je i porovnání s SSD disky. Má to super přístupovou dobu a vydrží víc přepisů. Teď už jen pořešit kapacitu a cenu. Je to první generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to beru, s něčím se začít musí. Je fajn, že už to není jenom labratorní experiment, nicméně v praxi je to zatím spíš technologický demonstrátor pro širokou masu a beta test, než užitečná věc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buňka vydrží o pár přepisů víc, ale buněk je mnohem méně a v zařízení nejsou žádné rezervní.

Tohle by neměla být první generace, ale technologické demo. Větší pozornost si to fakt nezaslouží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Latence a IOps jsou super a je videt, ze to nedosahuje vykonu paralelizaci, ale proste rychlejsimi chipy, protoze neni potreba vyssi hloubka fronty. Jenze kdyz je to tak super reseni, tak proc porovnavaji se SSD jen IOps, ale sysmarku porovnavaji jen HDD.

Docela verim tomu, ze Optane v serverove variante prekona NAND SSD pri pouziti jako L2ARC u ZFS, Bcache v Linuxu nebo obecne jako cache v aplikacich kde se provadi hodne nahodnych pristupu. 16GB "akcelerator" a vsechno co k nemu zatim Intel ukazal mi prijde jako neverohodna hromada marketingovych zvastu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, až cena za kapacitu klesne na úroveň SSD, bude to fajn.

Zároveň by to pak přispělo ke zlevnění flash SSD, což by taky bylo fajn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak mám rád Intel, tak toto je opravdu zklamání a doslova nepotřebný křáp. To je lepší připlatit si za nějaké 256-512GB MLC SSD než tuhle šunku. I blbé Samsung 960 EVO do M.2 je lepší. Pokud by to Intel dával jako nějaké demo k procesorům zdarma, tak asi OK, ale takhle je to dost wtf.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Dle Intelu nasazení takovéto kartičky vede k nárůstu výkonu systému o ±28 %, načítání typické dnešní hry může zrychlit dokonce o 65 %." - nejdůležitější část tohoto tvrzení je, že Intel srovnává výkon systému s čistě plotnovým diskem vs. plotňák+xPoint.

A pokud o nákupu téhle věcičky někdo vůbec přemýšlí, chtěl bych varovat: Ne, xPoint nevydrží víc než klasická NAND SSD. A ne, pokud se pokusíte výkon xPointu srovnat se soudobými SSD, zas tak veselý výkonový nárůst neuvidíte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nehlede na to ze to zrychluje jen prvni disk ktery kdokoliv rozumny bude mit jako SSD tak se pak maximalne kona degradace vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě snad jen průmyslové použití, ale tam typicky není třeba tolik přepisů a spíše to chce delší záruku spolehlivost než 5 let + to musí zvládnout prach, vyšší teploty a tak podobně.

Jakpak ikspoint zvládá vyšší teploty? nedegraduje to pak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ste zabudli napisat ze nato potrebujete poslednu generaicu dosiek a cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, tak jestli je tahle informace pravda, tak spolu s kapacitou a ne zcela uzasnou rychlosti mi vychazi, ze misto prodeje mohl Intel udelat loterii se 100ks pro majitele hi-end laptopu / desktopu...

Ta serverova varianta (375GB do PCIe slotu) alespon dava smysl pro jista pouziti, smysl tohodle mi zcela unika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.