Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První certifikovaná zařízení pro nemobilní WiMAX

WiMAX logo

WiMAX Forum minulý týden oznámilo, že udělilo první certifikace produktům standardu nemobilního WiMAXu (tzv. fixed WiMAX, který byl jako standard u IEEE schválen v červnu roku 2004 pod označením 802.16-2004, rozdíl mezi nemobilním a mobilním WiMAXem jsme vám vysvětlili loni v prosinci). Mezi certifikovanými produkty jsou nyní např. základové stanice PacketMAX 5000 od Aperto Networks, RedMAX AN-100U od Redline Communications, SQN2010 SoC od Sequans Communications a další.

Certifikované produkty pracují na frekvenci 3,5 GHz, licencované pro veřejné použití v Evropě, zatím však nikoli v USA. Produkty pracující na v Americe licencovaných frekvencích, jako 2,5 GHz a podobně, budou prý certifikovány později, mělo by to však být ještě letos.

U mobilního WiMAXu by podle WiMAX Fora měla být certifikace od schválení standardu rychlejší. Na tomto poli totiž hrozí konkurence, jako např. EVDO nebo HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Připomeňme, že Intel má mobilní WiMAX v plánu pro další Centrino s kódovým jménem Santa Rosa. WiMAX Forum odhaduje, že testovací a certifikační laboratoře bude mít ještě letos ve čtvrtém čtvrtletí.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První certifikovaná zařízení pro nemobilní WiMAX

Pondělí, 23 Leden 2006 - 19:33 | Anonym | Když to tak čtu, začínám se bát, že kdybych si to...

Zobrazit diskusi