Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První deska s čipsetem AMD 690G

Základní deska YingTong 690G

Pravděpodobně první základní deska s čipsetem AMD 690G pochází od u nás spíše neznámé firmy YingTong. Pokud by vám čistě náhodou označení čipsetu AMD 690G nic neříkalo a jste překvapeni, odkud se bere, pak vězte, že jde o čipset vyvinutý firmou ATI ještě před tím, než ji koupila AMD. Právě proto jsou také na samotném čipu loga ATI, přestože se ve finále bude jmenovat právě AMD 690G. Kódové jméno severního můstku je RS690, jižní je SB600. RS690 v sobě integruje grafiku (poznáte podle písmene „G“ za číslem ve značení AMD čipsetu), přičemž má jít o cosi na úrovni výkonu Radeonu X700. Dle zmíněných prosáknutých informací o značení by se však tato integrovaná grafika měla jmenovat spíše „Radeon X1250“. Vedle tradičního 15pinového VGA konektoru je pak přítomen i HDMI.

Každopádně je dle oficiálního značení čipsetu jasné, že půjde o desku pro procesory AMD (kdyby šlo o desku pro Intel, nehovořilo by se o čipsetu jako o AMD, ale jako o ATI). Určena bude do levnějších sestav, byť je možné díky PCI Express ×16 slotu ji rozšířit o lepší grafiku dle uvážení uživatele. Přítomny jsou též dva PCI sloty a aby se neřeklo, tak i jeden PCI Express ×1. Za síťovou část je zde gigabitový ethernet od Realteku a od téže firmy též HD Audio kodek ALC883, firewire zajišťuje čip od VIA.

Zdroje: 

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První deska s čipsetem AMD 690G

Neděle, 26 Listopad 2006 - 10:05 | Los Psoukos | oni asi pocitaji, ze si clovek za ctyri stovky...
Sobota, 25 Listopad 2006 - 09:53 | Anonym | take nechapu, proc k integrovanym gk nedavaji DVI...
Pátek, 24 Listopad 2006 - 20:14 | Anonym | Docela by me zajimalo, jestli "to&...

Zobrazit diskusi