Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První DVD video rekordér do konce r. 1999!

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
O tom, že Pioneer je se svým formátem DVD-R/W můj tajný favorit na poli DVD rekordérů, jsem již několikrát psal. Nyní tedy zahajuje tvrdý komerční útok se svým DVD video rekordérem.

O tom, že bude video definitivně vytlačeno DVD již asi nikdo nepochybuje. Otázkou je, jak dlouho to bude trvat. Podle posledních informací se trh s DVD přehrávači značně zvětšuje. Ale co video rekordéry? Na poli DVD rekordérů stále ještě není jasno, ale první vlaštovkou by mohl být Pioneer (můj tajný favorit na poli DVD rekordérů s formátem DVD-R/W). Ten totiž přichází na trh s prvním DVD video rekordérem. Pioneer (spolu se Sharpem) samozřejmě vychází ze svého vlastního formátu DVD-R/W, který jako jediný ze současných, je kompatibilní s DVD-ROM. Z prvních DVD rekordérů se budou moci radovat v listopadu tohoto roku v Japonsku okamžitě po potvrzení tohoto real-time formátu DVD Fórem během podzimu.

DVD-R/W má kapacitu 4.7 GB. Není kompatibilní s DVD+RW (Philips, HP, Ricoh, Sony, Yamaha, Mitsubishi) ani s DVD-RAM (Hitachi, Matsushita, Toshiba), původně navržený DVD Fórem jako přepisovatelný DVD standard pro PC. DVD-R/W i DVD-RAM, narozdíl od DVD+RW jsou však oficiálně přiznané standardy. Hitachi a Matsushita (DVD-RAM) již přišly s prvním prototipem DVD-RAM video kamery a pracují na druhé generaci DVD-RAM s kapacitou 4.7 GB. Tato druhá generace by již měla být kompatibilní s DVD přehrávači a DVD-ROM. Ovšem termín výroby zatím není znám. Zatímco u DVD+RW byl pouze Philis schopen demonstrovat kompatibilitu s DVD přehrávači (a nejen značky Philips), formát DVD-R/W nebude díky definici logického formátu DVD Fórem, kompatibilní se současnými DVD přehrávači. U těch bude nutná úprva firmware. DVD+RW ovšem není uznaným standardem.

Tyto první DVD rekordéry byly představeny na výstavě Internationale Funkausstellung (IFA) '99 tento týden v Berlíně (můžete se tam zajet kouknout). Cena DVD rekordéru Sharp by se měla pohybovat mezi 1 850 a 2 300 U$ (67 000 - 83 000 Kč). V Evropě se můžeme těšit na DVD rekordér až v roce 2000.

Zdroje: 

Diskuse ke článku První DVD video rekordér do konce r. 1999!

Žádné komentáře.