Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První herní test Radeonu 780M, integrované grafiky APU Phoenix: 1080p hladce

Jedním z nutných základních kamenů dnešního zparchantělého kapitalismu je plýtvání. Plýtvat se musí vším a vždy, i když to je neekologické a jasně hloupé.

Konečně uvedeme skvělou iGPU, která je svojí podstatou naprostý ideál pro notebookové hraní? No fujky, tu musíme nějak zazdít, aby to nebylo tak ideální! Klidně úplně absurdním způsobem a všem na očích, vždyť naše "konkurence" je řízena šmejdy ze stejného těsta, takže zákazník je stejně nahranej. Nenávidím je!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého to není plýtvání, je zatím tlak NV rvát jejich GK kam to jen jde, bez ohledu zda je to efektivní. Trh NV hodně zkrouhnul prodeje, tak se snaží svá GK cpát i tam, kde je to nelogické. Akorát to ty notebooky zdraží a tedy i sníží prodej a tedy to poškodí AMD. To fakt ti výrobci na AMD se.ou, že mu toto dělají? Ostatně to se dělo v historii vícekrát, kdy se do notebooků cpaly GK NV které byly třeba jen o 30% výkonnější než GK v CPU.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V AMD jsou retardi. Po těhle zkušenostech bych nejvýkonnější APU vydával jen pro desktop a pro notebooky jen pod podmínkou. Nejlepší křemík pro skutečně mobilní hraní a výsledek prd - to můžou rovnou na konci výrobní linky zaměstnat chlapa s microkladivem. Tlak Nvidie a neschopnost AMD vede k plýtvání. Kdyby takhle tlačili výrobci operačních pamětí, to by byla jiná...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, notebookový trh bys přenechal konkurenci, i když je větší, než trh stolních PC.

Jsi dost průhledný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřenechal. Do toho notebooku se hodí jiné AMD CPU, rozhodně ne to, kde velkou část plochy zabírá iGPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A výrobcovia pamätí to nerobia/nerobili?

Výrobci pamětí jsou zklamaní z Windows 8, jsou málo náročné
28. října 2012
IHS zveřejnilo procentní zvýšení poptávky po operačních pamětech u starších systémů Microsoftu:

Windows 3.1: +29 %
Windows 95: +23 %
Windows 98: +40 %
Windows 2000: +49 %
Windows XP: +41 %
Windows Vista: +26 %
Windows 7: +18 %
Windows 8: +8 % (odhad)
https://www.zive.cz/bleskovky/vyrobci-pameti-jsou-zklamani-z-windows-8-j...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BTW, nevieš ako sa k tým číslam dostali? Windows 2000 vyžaduje 32 MB, t.j. podľa toho čísla W98 by mal vyžadovať cca 22 MB. 32 MB + 41% = 45,12 MB a toľko Windowsu XP predsa nestačilo. A medzi Win XP (128 MB) a Vistou (512 MB) mi +26% nesedí vôbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plýtvání máš i v řízených systémech a autoritářských režimech. Staví se mega projekty, které dobře vypadají, utrácí se za oslavy ničeho a když se uprostřed výstavby ukáže, že megaprojekt není zapořebí, není možné ho zrušit, aby vláda neztratila tvář. Ostatně i u nás se utrácí za věci jako solárka a bateriové soustavy s kapacitou tři sekundy, místo jaderek, to není plýtvání? A to není od kapitalismu, ale od řízení.
Btw můj nejneoblíbenější případ současného plýtvání je telefonní signál v Pražském metru. Vezmou peníze daňových poplatníků a udělají něco co většina nevyužije (nejsou v Praze) a nebo nechce. (Musí to poslouchat každý den)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Signal v metru plati operatori, ne dopravni podnik. Mozna za to dokonce operatori plati.... Mozna je efektivnejsi a vynosnejsi pokryt par desitek kilometru, kde treba pul milionu lidi stravi kazdy den pul hodiny, nez pokryvat sire lany pro jednoho traktoristu....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Širé lány pro jednoho traktoristu s pokrytím problém nemají.
Přímá viditelnost a dobrá dopravní dostupnost.

Kde je problém s pokrytím jsou různá rekreační zařízení.
Čelnenitý terén, špatná až mizerná dopravní dostupnost. Když se něco přihodí .. tak se RZ nedovoláš a i když jo, tak má veliké problémyt dorazit.

PS: Už mi na škole v přírodě přistával vrtulník.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Megaprojekty jsou ve všech systémech a ne vždy jsou nesmyslné - velikost projektu neurčuje jeho smysluplnost nebo zbytečnost. Třeba takové kontroverzní 3 soutěsky vyrobily už tolik elektřiny, že je nelze hodnotit čistě negativně.

Tam kde vládnou lobisti a dluhoví bankéři je plýtvání nutné. Např. za komárů mohla pračka vydržet víc jak 30 let a TV vydržet 20 let, za kapitalistů prostě nesmí a to přesto, že CRT je teoreticky technologie s kratší životností než LCD. Ovšem i komunisti plně nedokázali odstraňovat umělá omezení u životnosti např. u žárovek. Chce se to zamyslet a vymyslet systém, kde lidi nebudou muset vyrábět šmejdy a všemožně se lidi nutit nakupovat další a další výrobky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, co tu pises nieje pravda
Za komunistov pracka nevydrzala 30 rokov alebo TV 20 rokov. Ak ano, tak len vdaka tomu, ze sa tie zariadenia X-krat opravovali.
Zazil som tu dobu. Tie zariadenia nam vydrzali dlho ale len preto, ze sa opravovali. Oplatilo sa ich opravovat, lebo nove boli drahe.
Plus vtedy sa vyrabali vecsinou veci, tak kvalitne ako technologia dovolovala.
Dnes mame take technologie, ze vieme vyrabat veci roznej kvality.
Takze dnes si vies kupit zariadenia ktore ti vydrzia dlho ale aj smejd(lacne zariadenia), co ti vydrzi o dost kratsie. Na druhej strane to sposobilo, ze si ich mozu dovolit aj ludia, ktory si ich pred tym dovolit nemohli.
Zaklad je nekupovat najlacnejsie veci.
Mam modernu pracku, TV, chladnicku a aj dalsie veci, ktore mi stale funguju a bez potreby opravy. Pri komunistickych vyrobkoch, by uz kazde malo za sebou niekolko oprav.
Dnes je problem prave rychly technologicky pokrok, ktory sposobuje to, ze zariadenia moralne zastaraju a preto sa velka cast z nich neopravuje, ked sa pokazi, lebo sa to neoplati.
Dalsi problem je rychle tempo vydavania novych verzii. Co rok to nova verzia, co to to tiez kazi. nastastie sa to tempo zpomaluje, aj vdaka tomu, ze v poslednej dobe to boli u len inovacie pre inovacie a nie nieco, co by prinasalo novu pridanu hodnotu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Např. za komárů mohla pračka vydržet víc jak 30 let a TV vydržet 20 let, za kapitalistů prostě nesmí a to přesto, že CRT je teoreticky technologie s kratší životností než LCD"

1. Tatramatka rozhodne nebyla symbolem spolehlivosti, respektive o 30 letech si můžete nechat zdát. Pračka, lednička a pod. i dnes vydrží poměrně dlouho.

2.To nebylo tím, že by komunismus byl tak úsporný, ale také možnostmi výpočetní techniky v té době. Většina výrobků z číny moc nevydrží.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) S pračkou jsem se přepsal, mělo být lednička-mrazák. Sám mám v příbuzenstvu funkční mražák z roku 1991 a až letos se preventivně vymění. Kolega má zase v garáži funkční ledničku ještě staršího data výroby. To tvoje "poměrně dlouho" je proti tomu tak směšné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pračka Bosh - 18 let bez poruchy, myčka Bosh 16 let bez poruchy, lednice Siemens 16 let bez poruchy, LCD TV Panasonic Viera 32" denně v provozu - 18 let bez poruchy. Pokus se nekupuje levný šmejd, tak i dnes ty věci vydrží dost dlouho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zajdi se někdy zeptat do prodejny prodavačů nebo zkus hledat.
https://nejpet.cz/jakou-ma-lednicka-zivotnost/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vaše lednička vyrobená před 5 lety se zatím nedožila 30 let a proto je automaticky horší než 30 let stará lednička, která se dožila 30 let. Fuck logic. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lednička vyrobená za komunistů vydržela víc jak 30 let, slušná lednička koupená asi 2002 vydržela tak 16 let a prodejce o nové slušné lednici před asi 4 roky řekl něco jako "nad 10 let už moc nepočítejte".
https://nejpet.cz/jakou-ma-lednicka-zivotnost/
Asi nekecal...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krátkozrakost vedení (firem, firemních jednotek, celých společností/států...) se vyskytuje jak v kapitalismu tak i třeba v plánovaném hospodářství.
Jsem toho názoru, že to bude spíš dáno konrétními lidmi nebo skupinami lidí (a jejich cíly), než zřízením a/nebo ekonomickým systémem.

EDIT: I když některé systémy mohou bujení hlouposti podporovat více, než jiné. Ale to je jen moje neověřená domněnka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A čím že se to tady tak plýtvá? Křemíkem? Nebuď chuj. Je levnější vyrábět jeden produkt a část z něj pro jiné použití vypnout, než vyrábět dva různé produkty. Děje se to při výrobě téměř čehokoli co se vyrábí sériově na drahých stojích a technologiích. Je to totiž ve výsledku mnohem levnější. A

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je pokrok, ale pro starší trochu "dežavi". Svého času jsem byl také ohromen iGPU v Sandy/Ivy Bridge jak to zvládlo hry které ještě nedávno potřebovaly diskrétní grafiku. Tedy starší hry prakticky naplno a novější víceméně na mix medium/low jako to bylo. Pořád vize APU Fusion jak mělo být kdysi Llano není naplněna...
Možná některé napadne proč mi nepřišly zajímavé už tehdejší APU, jenže jen Intel dodal výkonnou procesorovou část. No a dnes mi přijde že AMD už se nehrne do nějakého rekordního APU ale pouze jen jim stačí slízávat smetanu ze serverů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD se nikam nehrne, protože chce nechat Intelu v krizi aspoň jeden záblesk brilantní inovace v podobě Kaby Lake-G, který svojí dobu předběhl o víc let, než bych tehdy řekl. Sandy/Ivy měly sice lepší CPU část než AMD APU, ale ve hrách je o dost důležitější ta grafická část, která byla u AMD už tradičně cca 2x lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono po 'uspechu' ARc karet, celkovych vysledcich Intelu, se to co zbylo z graficke divize Koduriho nejpis slusne otrasa.. aby to zase nezredukovali na integrace a nazdar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě překvapily ty potřebné miliardy tranzistorů navíc, aby dorovnali konkurenci. Holt u iGPU to tak vidět nebylo, tak jsem čekal méně špatný výsledek. Mohli by udělat moderní reinkarnaci Kaby Lake-G s Nvidií, to by se pak AMD probudilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Kaby Lake G byla grafika od AMD. Pokud se pamatuji, tak se s nim delal jeden, nebo dva typy notebooku a nebyly zrovna levne.
Ano, z hlediska grafickeho vykonu byl diky jednomu cipu hbm pameti dost napred pred igpu, ale vzhledem k cene se moc nechytil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby už teraz fungoval Fusion musel by byť HCC dostupný nikoľko rokov dozadu

HCC Wants To Make It Easy To Run C11 Code On GPUs
on 19 April 2023 at 06:01 AM EDT.

The Hero C Compiler "HCC" wants to make it easy to compile C code to run on GPUs by compiling common C11 code and turning it into SPIR-V modules that can then be consumed by GPUs with Vulkan support.
HCC is a C compiler that allows you to compile your C codebase (with limitations) to SPIR-V for the Vulkan graphics API. This means you can share struct's, enum's and functions between your CPU & GPU code. HCC targets the future of GPU programming so is designed around features such as bindless resources and scalar alignment. This makes it easier to interop with the GPU and focus on writing shader code without writing your own shader build system.

The project is currently in alpha, so expect bugs and please help by filing bugs and contributing back to the codebase :)

https://www.phoronix.com/news/Hero-C-Compiler-HCC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No že bych tedy vytahoval slinták blahem se říct nedá ....tohle je vlaštovka ,ale z highend segmentu kde si APU klidně zazdí :/ .Hybridní výkon hydry už pustil k vodě Intel i AMD a tak nezbývá než si přát ,aby se těch 80 FPS s APU a 1080 někdy hřálo i na našem stole ....A lépe dřív než později , kdy opět už nebude mít čím oslnit :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O to víc mrzí, že Ryzen 7000 má jen 2CU.
Když to čtu jak mobilní telefony budou mít 12CU RDNA2 a notebooky 12CU RDNA3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě mi 2CU nevadí, je to opravdu jen nouzové GK na které přepneš když ti klekne hlavní GK, To ti umožní rozjet PC a objednat si na netu novou, či tu co klekla (pokud je v záruce) reklamovat. Víc od ní neočekávám, to byla v minulosti bolest CPU AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano hloupý koment ode mě.
Nevšiml jsem si že AMD zrecyklovala Radeon RX550 4GB a prodává ho za 2600Kč.
A také že RX6400 klesl pod 3500Kč.
Teď nabídka AMD dává smysl.
Na přelomu roku to vypadalo, že low-end přenechají konkurenci.
Furt tam je segment do 2500Kč, který nemají pokrytý. A přitom stačilo mít 4CU v Ryzenech. S kombinací DDR5 by to fungovalo dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi stejně přijde úplně bezpředmětná takto silná grafika pouze v top mobilní procáku. Kdyby takto silné grafiky byli i v nižších segmentech tak by to lidi kupovali jak rohlíky na krámě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Houby s octem, lidi mají teď nakoupeny nové počítače z doby covidové a bude ještě nějaký čas trvat, než je budou chtít obměnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Houby s octem, já už rok a půl čekám, až se objeví nějaký U zajímavý notebook a desktopový procesor s GPU abych mohl koupit nové stroje a dusím to doma na neskutečných plečkách.... ale nepovolím, nové PC poskládám snad teď až dorazí nové desktopy 7000 s integrovanou grafikou a notebook uvidím za pár měsíců jestli bude lepší výběr.......

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! Nekupovat to, co nevyhovuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

První AM5 desktop APU ale budou generace Rembrandt (6600G/6700G). Snad někdy v říjnu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vida jak to mám pomotané, díky, dobré vědět. Tak jestli to bude až v říjnu a pouze Rembrandt tak to je v pytli, to se zkusím zasoustředit na NTB který dočasně podhodím mladýmu jako PC a na konci roku postavím/koupím PC pro sebe a mladýmu posunu staršího Ryzena s dedikovanou grafikou, kde si bude moci vyměnit GK za novou a bude mít herní výkon dle potřeby.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by člověk brečel. Lepší kus hrnou zbytečně do notebooků a toho horšího se snad dočkáme na podzim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych třeba NTB s takovým výkonem bral. Ale naprosto nepotřebuju takový procesorový výkon. A kdyby byl nějaký NTB kolem 17000 bez dedikované grafiky tak bych bral všema deseti. Ale když jsem koukal tak 35000 s tímto procesorem kde už bych za tu cenu čekal daleko lepší herní výkon je mi k ničemu. Tam se stejně cpe už dedikovaná karta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě. Z 6600U resp. spíše 6800U bez další - diskrétní GK - není použitelné v podstatě nic. Myslím že nějaký ASUS za cca 32000,- Kč by ještě šel, ale je to zbytečně drahé. A osobně nepotřebuji žiletky takže přes rok čekám na něco normálního třeba HP Probook - a stále nic.......... jeď se objevují prekabátěné 7x35 resp bude Phoenix 7x40 tak uvidíme........

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to jako proč? Existuje celkem velká skupina lidí, kterým je výkon grafiky v postatě ukradený, stačí když to zobrazuje a má akceleraci videa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje hodně skupin a kromě těch co nechtějí vůbec hrát (slabá iGPU) je i taková co chce hrát na iGPU. Ta druhá zase nutně nepotřebuje 8 jader, protože k výkonu nejlepší iGPU stačí v pohodě 4 velká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zhruba asi tak. Běžný uživatel si (snad - nemám to napitvané) vybere z 5xxx řady. Já jsem kdysi hodně pařil, dnes už příležitostně a spíš vykopávky takže mám představu že mi stačí integrovaná grafika ale zase aby to nebylo žádný ořezávátko, přece jen si rád občas zahraju. A protože nechci jít cestou diskrétní grafiky a u Vegy z 5xxx jsem přesvědčený že je to slabý, tak koukám na 6800U resp 7x35U resp. 7x40U..... Je to takto srozumitelné?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Já jsem z obou skupin. Na notebooku a desktopu jsem ochoten jít občas i do mizerného iGPU, takže jestli vyjde třeba nový Atom (4 a více jader) v pasivně chlazeném neúplně shit noťasu, tak bude můj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale na tom noťasu s Atomem si nezahraju ani příležitostně, jest tak?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen některé hry, ale primárně na hry to je samozřejmě blbost. Jde o to, že já sám a moje okolí zahrnujeme několik skupin zákazníků (silné iGPU, slabé iGPU, moderní slabší dedikovaná karta...), ale dnes je nabídka tak mizerná, že není uspokojen skoro nikdo. Tedy majitelé RTX 4090/4080 ano, ale ty jsou hodně malou skupinou a i ti vidí, jak RTX 4090 hodně zlevnila, takže koupě trochu litují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že v tom mám trochu hokej a nejsem v současném HW až tak zběhlý. Já používám PC/NTB typicky kolem 10ti let, takže už z principu to nemůže být lowend aby to utáhlo samotné Windowsy. Jsem držgrešle takže používám NTB pouze příležitostně a jen jeden jako rodinný. Když ale budu pořizovat nový tak chci, aby to po delší roky zvládlo "youtube", kancelář a taky ne AAA hry - asi nejnáročnější hru kterou provozuji je Age of Emopires Definitive Edition. No a když AMD oznámilo před dvěma lety RDNA tak mi bylo jasné že Vegu už ne..... teď je otázka jestli se zbytečně neomezuju, jestli by na NTB nestačil nějaký atom apod..........
Zase na druhou stranu kupovat si levnej NTB se mi může prodražit - děcka mám 15 a 13 let a já nevím kdy budou potřebovat NTB a nechci je na nich připravit o základní hraní....... je to teď takový turbulentní, sám si dovedu představit že posunu PC mladýmu a začnu se realizovat na RDNA notebooku že by mi to mohlo stačit..... jenže jsem nepočítal že budou tak pozdě a za takovou cenu, čekal jsem že čistý krásný 6600U koupím do 18t resp 6800U do 21t a to je jak je vidět stále nereálné...... tož včíl babo raď.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Atom by ti na ty nové Age of Empires nestačil, tuhle hru řeším pro známého a došel jsem k závěru, že pro fullhd pro jistotu nevezmu ani 5700G - ne že by ji jakžtakž neutáhla, ale u nového PC chci větší výkonovou rezervu. Proto jsem čekal na výkonnější APU do AM5 a už to pomalu vzdávám, protože do léta ten PC musí být. Atom jen pro hry jako Half Life 2 apod.

IMHO ti žádný dnešní notebook 10 let nevydrží. Já jsem ohledně životnosti skeptik (zažil jsem neopravitelný notebook za 12 tisíc po necelých 3 letech), takže pokud si koupím šunku s Atomem, tak ocením pasivní chlazení, ale počítám s tou nejhorší možností, že se den po záruce podělá. Kdyby se objevilo něco lepšího od AMD, tak si připlatím, ale pasivní chlazení je pro x86-64 ignorovaná oblast.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Age of Empires jsem nezkoušel (mám ve Steam knihovně, tak je to jen otázka času)

Takové Torchlight I, II ovšem lze hrát i na 2C/2T atomu z roku 2016.
Ryzen 5 3500U z roku 2018 (4C/8T + Vega 8) je proti tomu jiná liga.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Torchlight běhá snad na všem :)

Ale Atom 2016 to bude Apolo Lake. už o rok novější Gemini Lake tomu slušně uskočilo a Jasper Lake jsou proti Gemini lépe o cca 30% v single a 20% v multi výš, multi ale škrtí ten 6W power limit.

6W N6000 je výkonem srovnatelný s takovým evergreenem Haswellu - 37W i5-4300M, který dnes stále spousta lidí používá a doporučuje v repasovaných laptopech za stejnou cenu jako výhodnější alternativu ke stejně naceněnému laptopu s N6000. Protože se řídí tím že Atomy nemají výkon.

10W Jasper Lake je třeba jen o cca 10% slabší než 25W(?) i3-1115G4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z jakého světa seš? Chceš technologickou novinku z vyššího výkonnostního spektra v levném low end stroji a v normální cenové střední třídě ti to nevoní?

Sorry, 35 tisíc je cena za stroje střední třídy = má to rozumnou konstrukci, má to rozumnou podporu, má to rozumnou výbavu a výbavou se myslí například kvalitní displej, klávesnice, touchpad, adekvátní rozhraní (ne počet portů ale jejich kvalita, jeden nahradí 6 jiných), samozřejmě i adekvátní materiály. Neznamená to že dražší = vyšší výkon. Výkon typicky není primární pro výběr přenosného počítače.

Počkej si aspoň 1,5 roku, dva až to bude výběhový model a výrobci to budou moct dávat do ultra levných zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nechci a tvoje opakované bludy o mainstream notebooku za víc jak 30 litrů nikoho nezajímají.
https://www.czc.cz/acer-aspire-5-a515-47-seda_8/367726/produkt
Tohle je notebook o 10 tisíc levnější a stejně není pro mainstream většinu, protože 32 GB RAM, 1 TB SSD a osm velkých jader většina určitě mít nemusí. Se prober, lidi si běžně kupují i notebooky kolem desítky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já to mám na opravdu občasné použití. Doslova jen internet a YouTube + nákupy. Občas bych si na tom ale i rád zahrál. Desktop nechci kvůli místu. A kvalita zpracování mě taktéž moc nezajímá zrovna tak konektivita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"1080p hladce". A kde jsou v te tabulce hogwarts legacy a last of us,na kterem se ted vsechno musi posuzovat? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz se takhle ptas, proc se nezeptas rovnou autora testu? Nebo myslis, ze No-X ma kristalovku, ze ktere to vycte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych se ptal autora testu? Čtu Diit, nebo koukám na YT kanál? Poslední dobou čtu diskuze, že cokoliv pod 8GB VRAM se nehodí už ani na FHD a teď čtu, že 780M je na 1080p hladké, tak se ptám, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono kombinace 8GB VRAM a 8 (nebo i 16) GB RAM už není úplně future proof. Ono to vykazuje problémy už teď.

Pokuď nový stroj, tak alespoň 12GB VRAM a 32GB RAM. To by 1080p low mohlo fungovat fungovat 3-5 let (dle skromnosti uživatele).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj příspěvek je pouze v kontextu článku o tomto APU a o aféře poslední doby na téma co je nepřijatelné v roce 2020 a v roce 2023 vydávat pro FullHD :-)

Osobně mám 8GB VRAM a upgrade neplánuji ještě 2-3 roky (protože mi nevadí omezit detaily).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je něco jiného neplánovat upgrade z 8 GB VRAM a něco jiného dnes koupit drahou kartu s 8 GB VRAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ktera dnesni draha karta ma 8gb vram?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě, tady spousta lidí tvrdí a i autor článku naznačuje v jiných článcích jak je 8GB VRAM strašně málo, a pak tu aplaudují článku který na integrovanou grafiku, která dostane řádově ještě méně přidělené paměti je najednou na FHD hraní naprosto ok.

Jestliže tedy stačí iGPU s nějakými 2GB přidělené paměti, tak proč potom nestačí těch 8, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by oddělování hraní na iGPU a dedikované kartě? Dávalo by to smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě tedy tohle rozdělování smysl vůbec nedává, buď mi stačí 2GB nebo nestačí. Když stačí 2, logicky stačí i 8. Když nestačí 8, tuplem nestačí 2.

účel je pořád stejný, zahrát si nějaké hry v nějakých detailech a výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že jde o klasickou ukázku dvojího metru.

Ale na to nám chybí výsledky těch 2 her v tabulce a/nebo uznání diskuzní komunity Diit, že i na medium detailech se dají hrát hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš po autě se spotřebou 5l/100km stejné požadavky jako po násobně dražším autě se spotřebou 15l/100km? Já ne a není to dvojí metr.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano,mam po aute stale ty same pozadavky. Dojet z A do B :-)

Ta integrovana GPU je v pohohode,ale nelibi se mi to znaceni ze najednou jakoze staci dnes na 1080 hrani,zatimco dGPU s 8gb vram ne. To je vse

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"a/nebo uznání diskuzní komunity Diit, že i na medium detailech se dají hrát hry"
.. aneb kdyz placam tak placam. Nechcete si zajit treba na PCT, tam bynjsi si mozna se zelenym Adamsem i zanotoval. Tady to nehrozi a jak pokus o flame je to dost slabe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za nabídku, ale tady je více exotů = více zábavy. I když na PCT diskutuje Belka, to je zábavný člověk...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Děkuji za nabídku, ale tady je více exotů = více zábavy"
.. par dalsich jako Vy a bude to i pravda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„integrovanou grafiku, která dostane řádově ještě méně přidělené paměti“

Co je toto za nesmysl? Integrované grafiky už v minulosti překonávaly výkonnější dedikovaná GPU jen proto, že dedikovaným GPU došla paměť, zatímco integrované tento problém nemají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spis tim na co se ptate, placate bez uvazovani a snazite se u toho vypadat jeste chytre..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekujeme za nazor bez argumentu a posilame klicenku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz by jste se aspon vterinu zamyslel nad tim nesmyslnym srovnanim co jste tu prvne napsal, tak by tahle diakuse ani nevznikla..
Ale jinak neni zac a udelujeme cenu za nejhloupejsi prispevek dne :)
Evidentne Vam musi lezet "8GB Vram v zaludku'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdeze. Stejne jako teto iGPU s 4GB virtualni Vram i 8gb vram u mainstreamu minule generace fandim a povazuji je za ok volbu. Cely ten prvni a dalsi navazne prispevky jsou prachsprosty neskryvany vysmech lidem s dvojim metrem co je a co neni HW na 1080 hrani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovek co nedokaze rozlisovat mezi integrovanou grafikou CPU a kartou, co se stala jeste par mesicu dozadu klidne 20k a micha to dohromady a snazi se tady vycolat flame, je s prominutim trouba, ktery by se mel jit venovat radeji okopavani zahradky.
PCT Vam bude sedet se svym obecenstvem lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pojedeme ad hominem? :-)

Mně vůbec, ale fakt vůbec nejde o tu APU. Podle mě je fajn, rozhodně lepší než vega8 co mám v CPU já. Mně jde o to, co je "hladké" hraní na 1080, které toto iGPU s 4GB sdílené paměti prý poskytuje, zatímco dGPU minulé generace s 8GB vram prý už 1080 nedávají a jsou proto nepoužitelné.

Říká se tomu pokrytectví. Ale abych někoho neurazil, tak raději říkejme dvojí metr.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"zatímco dGPU minulé generace s 8GB vram prý už 1080 nedávají a jsou proto nepoužitelné. "
.. najdete mi alespon jednu referenci, kde se tady v clanku nebo i v diskusi pod ni tvrdi, ze na kartach s 8GB VRAM jako je 3070, 3070Ti a 3060Ti se NEDA hrat v 1080p, nebo 1440p?
Umite chapat a rozlisovat rozdil mezi DA-NEDA se hrat a DOCHAZI k propadum z duvodu omezene VRAM pri urcitem nastaveni i presto, ze ta karta svym vykonem na dane nastaveni ma?

Vy si jezdete na cem chcete, nicmene placate nesmysly a vymyslite si.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Umite chapat a rozlisovat rozdil mezi DA-NEDA se hrat a DOCHAZI k propadum z duvodu omezene VRAM pri urcitem nastaveni i presto, ze ta karta svym vykonem na dane nastaveni ma?"

A tím se vracíme k dnešnímu článku s 780M a 4GB paměti, na které se dá hrát "hladce". Už, nebo stále nic?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stale nic, protoze na nic se neda reagovat. Ale tak dulezite je kdyz si rozumite aspon Vy sam. Nicmene verim, ze je tady pro Vas spousta Letadel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tady spousta letadel. Ale normální lidé do diskuzí nechodí, protože to nemá cenu.

Argument s letadlem je zajímavý. Implikuje, že většinový názor (tj. v této diskuzi jsou to mínuska/pluska) musí být nutně správný. Nicméně kdybychom to aplikovali na každou společnost, byli by ve vězení normální vězni, nikoliv dozorci. Když bych zašel na konspirační web, kde razí teorii o placaté zemi, taky by mi tam někdo začal házet argument "všichni jsme blázni, jenom ty jsi letadlo".

Takže ano, možná jsem blázen, možná letadlo, ale dvojí metr ještě poznám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se snazite dokazovat "dvoji metr" na priklade, ktery nedava smysl (krome Vas samotneho), tak necekejte, ze se dockate neceho juneho, nez 'letiste'.
Je to Vase chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Igpu je na hrani,dgpu je na orani pole. Takze se nedaji srovnat v moznostech hrani na 1080. Jasny letiste.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tipoval bych Vas nejmene na Frankfurt nebo Heathrow..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A kde jsou v te tabulce hogwarts legacy a last of us" - ty tam nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nepovídejte :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak popichuju :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaký to bylo? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V důsledku zbytečné, leč neodolatelné a jen tak mimoděk :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V testu mi chybí test, kdy autor opět zapnul dedikovanou grafiku a provedl pro srovnání tytéž testy. Ať vidíme rozdíl ve výkonu a kolik navíc to teda přináší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem teď levný laptop klukovi na hraní k narozkám, má 11400H a 3050, 4GB a 75W limitem, 16GB RAM, FHD 144Hz displej za 18,5. Nemá MUX switch, takže to tahá přes iGPU, Thunderbolt (a možná i HDMI) výstup by měl být ale napojený na dGPU přímo, takže na externím monitoru by to mohlo být o chlup lepší... zatím jsem to nezkoušel.

V tabulce byl třeba Horizon Zero Down... z toho mnou koupeného vytlačím
Original preset 79 FPS v benchmarku, Ultra 55 FPS v benchmarku, Ultra s DLSS 69 FPS. FSR ani upscaling přes IntelXe jsem nezkoušel, byť to hra podporuje. Ale jít v té hře s detaily tak nízko jako renceze z článku bych nepřipustil.

Pak jsem zkoušel Borderlands 3
Badass: 44,5, medium 84

Shadow of the Tomb Raider, highest preset 66 FPS v benchmarku, 70 s DLSS. v high presetu 76 FPS, s DLSS jsem nezkoušel.

Kluk to má ale stejně jen na Fortnite a tam to vytlačí v nějakém medium presetu s max dohledností, 100% render scale bez DLSS i těch 144 FPS odpovídajících refresh rate displeje, ale když se něco semele, tak to dropuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat na typ NTB že bych se na něj mrknul?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3050 se nevyplatí kupovat - buď něco méně výkonného a levnějšího a nebo naopak poskočit o něco výš.
Řekl bych něco jako
https://www.czc.cz/msi-gf63-thin-11uc-1021xcz-cerna/351373/produkt
ale pro člověka co si váží svých peněz a chce dlouhou životnost, bych ho určitě nedoporučil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já ještě v zápalu boje zapoměl na požadavek, který to zesložití a zdraží - novej notebook by měl zvládat USB-C dokinu (napájení, obraz, zvuk, net), takže u intelu Thunderbolt a u AMD teď nevím jaké mají označení....... každopádně pokud notebook nemá vyloženě označení Thunderbolt tak jen odhaduji jaké může mít na USB-C funkce....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten pro kluka má Thunderbolt 4, ale nejde přes to nabíjet, u low endu prostě nechtěli řešit Power Delivery 3.1 které dá víc než 100W a 100W v turbo módu nestačí CPU+GRAFIKA natož zbytku stroje a ještě aby to případně nabíjelo.

To MSI thunderbolt nemá, bylo taky v hledáčku ale šlo pryč, jednak je menší = horší chlazení, tak hlavně zpracování je naprosto otřesné, možná to byl problém konkrétního kusu co recenzoval JarrodTech, ale při otevření víka se normálně odcvakával na boku plastový kryt klávesnice... Když jsem tohle viděl, tak to bylo okamžitě pryč z výběru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč sem dáváš standardní kancelářské stroje, když se bavíme o herních noteboocích?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je možnost skromného hraní na APU. IMHO pro daného člověka lepší, než vybírat tu nejlevnější herní bídu, co když zvládne víc jak 4 roky, tak je to hodné zázraku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celé tohle vlákno je o tom že v testu nebylo srovnání s diskrétní grafikou a ty začneš s e skromným iGPU hraním.
To co to APU zvládá tak nějak s odřenýma ušima, 3050 dává s prstem v nose, případně si může dovolit výrazně vyšší detaily nebo získat vyšší výkon.

Navíc jsi sem plácnul zařízení ale jejich výkon tu není. Ono je dost rozdíl mezi jednotlivými stroji, zvláště těmi kancl. Jeden výrobce z toho dělá raketu a dá tomu výkon, druhý to udělá tichoučké ale výkon bude výrazně nižší.

"zvládne víc jak 4 roky"
4 roky? Ty si koupíš spotřební zboží, ještě low endové a očekáváš že to vydrží výrazně déle než záruka? Jako může, ale stejně tak nemusí, taky to může druhý den rozflákat..

U spotřebního zboží neočekávám že vydrží déle než dva roky, cokoli navíc je jen příjemný bonus. Dřív to zařízení zastará morálně. Už mu nebude stačit fortnite a bude chtít hrát nové AAA tituly a pak se APU ani ten mnou vybraný TUF nechytá, potřebuje několikanásobně více výkonu, nebo naopak přestane mít o hraní na počítači zájem (má mobil, tablet, konzoli), a bude preferovat raději menší, lehčí, s vyšší výdrží

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nevyplatí, proč by se nevyplatilo?

18,5 tisíce, naprosto ok cena. Fortnite v nastavení na které je zvyklý ten ASUS s 3050 zvládá na 144FPS, teď hraje zamčených 60 a bez locku to dá tak 80FPS-100.

Ano mohl jsem koupit v akci Nitro 5 s 3060 za 21500 - https://www.alza.cz/acer-nitro-5?dq=7324031
Nebo za de facto stejnou cenu Gigabite G5 s 4050 - https://www.alza.cz/gigabyte-g5-mf-d7689291.htm

Ale proč bych měl platit o 3 tisíce víc, ani jeden nemá Thunderbolt, Gigabite nemá CZ lokalizaci a je to pro 10 letého kluka, který se s počítačem učí, nač mu to ztěžovat nelokalizovanou klávesnicí.

Koupený TUF15 v silent modu je výrazně hlučnější než synův desktop s ITX 1060 a mou 3060Ti. V Turbo módu to jde slyšet přes půl bytu. Ten Gigabite je výrazně menší a příkonem je na tom stejně, bude hučet rovnou přes celý byt. A až bude u prarodičů tak vyšší hluk také dvakrát neocení.

Dostal bych stejný výkon, horší výbavu za víc peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle výprodejové herní notebooky s dedikovaným lowendem nemohu doporučovat. Ty jsi uspokojil potřebu na 2 roky a neřešíš co bude pak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Něco teď potřebuji, netuším co bude zítra, natož za dva roky nebo ještě dál.

Proč bych to měl řešit a kupovat něco jen proto že to třeba za dva, tři roky budu potřebovat. Co když to nebudu potřebovat ani za 10 let? Nebo co když už za rok budu potřebovat ještě úplně něco jiného? V obou případech tak budu kupovat něco co nebylo potřeba a zbytečně jsem za to zaplatil.

Už jsem kolikrát koupil "víc" jen proto že v budoucnu využiju, bohužel to leckdy nebylo potřeba, nebo toho "víc" bylo pořád "málo". Takže kupuju "tak akorát"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.alza.cz/asus-tuf-gaming-f15-fx506hc-hn004-graphite-black-d76... 18411kč, bez licence, ta se použije z původního počítače. Dá se za 18500 s Win 11 Home ale jen 8GB, ale je to v podstatě to nejlevnější na trhu, takže podle toho to taky vypadá.

SSDčko je QLC Intel 670p, není Mux switch aby to při hraní na displeji obešlo iGPU. Klávesnice neurazí ale nenadchne, má docela velký flex, touchpad má fyzická tlačítka, zmenšují plochu a samozřejmě je jen plastový.

Celé je to z plastu, který chytá otisky prstů, ale nevrže, neskříme, baterka je jen 48Wh, takže tak 3,5-4h FHD YT videa... Kupodivu to nemá Wifi5 což bych v té cenovce čekal, má Wifi6, ale mám i rychlejší Wifi6 zařízení. Biometriku pro přihlašování taky nenajdeš..

Vybíral jsem v podobné ceně ještě Lenovo Ideapad Gaming 3. ASUS má Thunderbolt 4, jasná volba. Ty low endové notebooky které mají TB4 přes něj ale není možné nabíjet, což zamrzí, tak se musí připojit ještě nabíjení. Ale nejlevnější stroj, co to svede a má podobný HW stojí skoro 33 tisíc, takže to mladej musí oželet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud stačí RTX3050, a tady nevím kolik má power limit, tak:
https://www.alza.cz/asus-vivobook-pro-15-oled-k6500zc-l1024-quiet-blue-k...
aktuálně za necelých 24 tisíc, umožňuje nabíjení i přes USB-C/Thunderbolt a navíc OLED displej.

Něco takového bych si dokázal představit, ale bál bych se hlučnosti, v zátěži, ta grafika tam není zamýšlená na hraní ale jako akcelerátor produktivní práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjádřil se jako člověk co chce co nejdelší životnost notebooku a pro to není OLED vončo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně je špatného na OLED displeji? Jo ty myslíš vypalování? Ano, když budeš mít statický obsah, na maximálním jasu pravidelně zobrazovaný po delší dobu, tak časem asi bude problém.

Ale... asi to nikdo nebude mít na zdi jako obraz a bude používat různý obsah, obvykle nebude ani požíváat maximální jas - já na OLED laptopu běžně používám 20-60%, zároveň použiješ vhodný SW, který obvykle dodává výrobce, kdy se obraz čas od času hýbe - uživatel to nezpozoruje a displeji to pomůže, pak jsou další možnosti, jako třeba zapínání průhlednosti statičtějších prvků, třeba lišty (ta se konec konců dá nejlépe vypnout) nebo ztmavování plochy a oken které nemají aktuálně focus...

Klasické LCD ještě snesu na monitoru, ale na mobilu, tabletu, laptopu, televizi, tam už nic než oled nechci...

Já prostě chci vysoký barevný gamut, ideálně rovnou 10bit pro plynulejší zobrazení gradientů, chci HDR10/DolbyVision certifikaci ať můžu koukat na HDR obsah, k tomu samozřejmě adekvátní maximální jas, aby to HDR bylo poznat, hlavně chci koukat na černou černou a ne šedou černou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední odstavec článku tesat do kamene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.