Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První test Radeonů RX 5700 a RX 5700 XT je na světě

nemal byť 5700XT v hrách rychlejší ako R VII?
treba si počkať na nové ovládače

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kdo říkal? 5700 XT je v zásadě mainstream karta zatímco VII je high-end.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všude se psalo že RVII zůstane výkonově top a nové GPU budou níž. Cílem byla RTX2070 ne 2080

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nemal

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

5700 je fail po všech stránkách.
1) Cenu nasadili jako kdyby byli nV a ovládali majoritu trhu a zákazník to musel kupovat.
2) Technologicky to neumí nic navíc, pořád tomu chybí raytracing a ještě nV nedohnali i v jiných oblastech. Lepší bude tuto poslední nepodařenou GCN vynechat.

Navíc ve stejný datum vydávám procáky Ryzen řady 3000 a grafiky přečísluji z 570 na 5700. Proč proboha? Mohli to spárovat s číselným označením CPU a pojmenovat to Radeon 3700. Proč pořád být ve vleku nV? Nejtrapnější je Vega napodobující Titan, ale výkonově se motající v poli a korunu tomu dal Radeon VII. Už se těším na ten chaos v grafech kdy tam bude 580, 590, Vega, VII, a teď ještě 5700 který číselně evokuje drtič, ale výkonově se bude motat zase někde dole pod RTC 2060S. Pak si kup grafiku od firmy která neumí ani své produkty normálně pojmenovat :D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro takové případy tady prodáváme mobilní větráček ;)

(dlouho nebyla soutěž;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- tieto karty už nemajú GCN
- raytracing má tak 5 hier takže väčšinu ludí to netrápi

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

RDNA je jenom přejmenovaná GCN aby se lépe prodávala a nebyla spojována se špatnou GCN. Nějaké vylepšení tam jsou ale pořád je to v jádru GCN. Ostatně původně se měla jmenovat RX 690 a stát o třetinu méně. Uvidíme jak to předražené šméčko posoudí zákazníci. To že musí ještě před uvedením snižovat ceny nevěstí nic dobrého. Jako akcionář AMD jsem nasranej, to ti říkám rovnou. Ještě že mají ten Zen2.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

> RDNA je jenom přejmenovaná GCN
> pořád je to v jádru GCN

a) vite o tom prd, b) papouskujete nesmysly od lidi kteri o tom vi prd. Realita je zhruba takova, ze instrucni sada a mikroarchitektura jsou dve rozdilne veci. AMD v tom nadelalo trochu bordel protoze pouziva zkratku "GCN" pro oba. Nicmene: RDNA neni nova instrukcni sada, ale je to nova mikroarchitektura. Rikat kvuli tomu ze je to prejmenovanej produkt, je asi jako rikat ze Bulldozer byl x86-64 a Zen je jenom prejmenovanej x86-64. Mirne retardovanej pohled na veci, nemyslite....

> Jako akcionář AMD jsem nasranej

LOL. Za tri roky jim akcie narostli zhruba 10x a vy jste nasranej, jo. Je mi fakt lito ze AMD nezvladlo za ty dva roky od Zenu totalne otocit stav na trhu grafik, pri konkurenci ktera ma 10x vic penez, ale pokud by jste vy / vas investicni poradce pouzival mozek, tak by jste na to prisel i sam, ze to bude chvilinku trvat. Zen taky vznikal ~5 let. Pokud vas to tak desne sere, tak je prodejte a kupte Nvidii (nebo Intel nebo cokoliv).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jenže má pravdu, bez ohledu na ostatní věci. Podívej se jak vypadá CU u GCN a jak vypadá CU u RDNA. To že jsou postavené naprosto identicky je do očí bijící. Ano SIMD se změnilo z 4x16 na 2x32 a L1cache se nově jmenuje u RDNA L0. Jinak naprosto stejné uspořádání s 64 shadery, stejné uspořádání TMU jednotek a zkrátka design celé CU, která je základním stavebním kamenem RDNA. Nikdo samozřejmě nepopírá změny, které tam AMD udělalo, ale tvrdit, že to je něco radikálně nového je taky nesmysl.... Alespoň se protentokrát ty změny zaměřily na slabá místa předchozích GCN s ohledem na lepší utilizaci a využití v hrách.

https://assets.hardwarezone.com/img/2012/01/GCN_CU_M.jpg
https://hexus.net/media/uploaded/2019/6/03737c08-7540-4a78-940e-a660ca7f...

Ano, obě GPU architektury, jak GCN 1-5 gen, tak RDNA využívají instrukční sadu GCN.. (RISC) Stejně jako všechny architektury od Fermi až po Turing využívají CUDA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

64 shader limit by nemusel vadit, pokud, to nebude omezene na 64CU a bude to dal normalne skalovat s poctem CU.V opacnem pripade nas ceka uz jen max. 1.6x nasobek soucasne 5700XT a smytec..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsi normální, bereš drogy nebo co? :D Sám napíšeš že AMD sama označuje Navi jako další GCN a dělá v tom binec, ale ostatní ví prd když napíšou že Navi je GCN, jo jasně. Lidi jako ty se stačí dehonestovat sami :D

LOL, a kolik máš v akciích ty mohu-li se zeptat? Jsi jako 99% tady jenom internetových tlučhubů co? Ono je rozdíl tlachat nebo koupit třeba za půl mega akcie AMD a pak se dívat na fiasko s předraženou RX5700 kvůli níž cena akcií padá dolů. Jakmile jde o kecy tak si obhájíš i Bulldozer jako nejlepší CPU všech dob. Jakmile v tom máš svý prachy, tak tě sere že GPU divize umí vydáním RX5700 nasrat zákazníky kvůli čemuž přijdeš o prachy.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chapani psaneho slova ti dela neuveritelne problemy.

Nikdo nepsal nic o tom, ze Navi je oznacovana jako GCN. Franzzz ti psal, ze AMD oznacovala jak instrukcni sadu, tak architekturu GCN. Tedka je instrukcni sada porad vzasade stejna (takze se muze rict, ze instrukcni sada je GCN), nicmene to jak je implementovana, jak jsou tranzistory poskladany aby to vykonavalo ty instrukce, cili mikroarchitektura, to je neco noveho. Uz to neni GCN, ale nove RDNA. A rozdilu je tam pozehnane.

Staci se podivat na dosavadni testy. I kdyz parametrove je Navi (RDNA) uplne jinde nez RVII (GCN) tak vykonem se zase tak uplne neztraci za nim. I tady na DiiT v cestine byl pomerne soludni clanek o vsech zmenach.
https://diit.cz/clanek/co-prinasi-architektura-navi-rdna-radeony-rx-5700

Co se tyce akcii, tak nejnize za poslednich nekolik mesicu byly na konci ledna za 19.25$ Od te doby hodne slusny narust (samozrejme s vykyvy) a tedka se pohybuji kolem 31$ s maximem nekdy pred mesicem kdy bylo 33$. Evidentne jsi jouda, co vubec nerozumi IT, hardware a bohuzel ani akciim. Kde mas prosim to fiasko s predrazenou RX5700? Akcie na to prakticky nezareagovali.

Jestli si nakoupil akcie, kdyz byly dlouhodobe na maximu a myslel sis, ze jeste porostou, tak si blazen. Veskere veci, ktere s tim mohli zamavat uz byly ohlasene. Vcetne ratingu cele AMD. Pokud si nekupoval kdyz byly za tech 33$, tak stejne vydelas.

Proste se nauc se svymi penezi manipulovat a nevylivej si tu zluc, kdyz tomu nerozumis a udelas botu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

1) neoznačuje.. Naopak jasně řekli, že je to zcela nová architektura navržená od podlahy. A letmý pohled na její popis to potvrzuje. Že jsou CU značně podobné neznamená vůbec nic - představ si, že ALU a AGU Zenu jsou značně podobné těm z Bulldozeru a ty jsou značně podobné těm z Phenomů.
2) zpětná kompatibilita s GCN je velké plus - SW napsané pro GCN poběží téměř optimálně i na RDNA.

Co se akcií týče.. Je mi jasné, že chceš zisk, ale v tom případě AMD moc ideální investice není - jejich akcie byli vždycky dost volatilní. Navíc o tom, jaká bude Navi a že budou vyšší ceny se vědělo již dlouhé měsíce dopředu - sama Lisa Su řekla, že končí se snahou konkurovat cenou a už nebudou ta "budget option" a že prostě budou udržovat rozumnou marži.

Každopádně žádný zásadní propad ceny nevidím - teď se pomalu vrátili k vysoké ceně z minulého léta. Kdy jsi kupoval, že mluvíš o ztrátě a "pádu"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba je velice pěkná - po relativně dlouhé době je na tom podobně jako Nvidia! Uvidíme, jaká bude situace příští rok s přechodem na 7nm+ a také 7nm proces u Nvidie - snad jim to vydrží.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

JJ spotřeba už je srovnatelná s konkurencí, konkurence zatím ale nevyužívá výhod 7nm procesu, má téměř dvakrát tak větší křemík s tensor a rt jádry navíc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale AMD k tomu potřebuje 7nm, což pořád dokazuje, že konkurenční architektura je lepší jak po energetické efektivitě, tak výkonem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to vec pohľadu ako sa na to pozerá. RTX2070Super (čip TU104-450-A1 ...12nm, 545mm2, 13.6mld. tranzistorov plný čip, v RTX2070S je osekaný na odhadom 12.7 mld.), Radeon 5700XT (plný čip NAVI-10, 7nm, 251mm2, 10.3mld tranzistorov).

S toho vyplýva, že 2070S má väčšiu plochu, viac tranzistorov, a používa menšiu hustotu tranzistorov (aj oproti GloFo 14 LPP), čo môže teoreticky pomôcť dosiahnuť o niečo vyššie frekvencie oproti GloFo 14 LPP. Vyššia plocha odvádza lepšie teplo do pasívu chladiča, ale má nižšiu výťažnosť výroby, čo ju môže predražovať. Navyše využíva o 2mld tranzistorov viac, čo sa tiež musí počítať.

Preto si položme otázku, naozaj nVidia odkladá 7nm/7nm+ proces (pravdepodobne Samsung), lebo to nepotrebuje, alebo len preto že je drahší a neprinesie o toľko vyššie frekvencie, či energetickú efektivitu ako bolo doteraz zvykom? Pri 16/12nm procese TSMC, oproti 14/12nm GloFo naplno využila jemné výhody procesu a vyladila ho do dokonalosti pre architektúry Pascal a Turing. Podarí sa jej využiť takýto ideálny mix aj pri prechode na 7nm/7nm+ Samsung-u oproti 7nm/7nm+ TSMC?

Nezabudnime na detail, že AMD má skúsenosti so 7nm už od uvedenia Radeon VII, a už nad novými RDNA/RDNA2 drží orlie oko Lisa Su s fajn rozpočtom a nie Koduri s malým rozpočtom, to treba vziať do úvahy tiež.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, že určitě existuje milion způsobů jak to okecat, fakt je ten že AMD je pořád pozadu. Ale je to lepší jak nic .-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja tvrdím, že čas ukáže ako sa veci budú mať. Ale súčasné AMD nieje to s pred 5 rokov, takže to bude úplne iný súper.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

neříkám že ne, ale na to těch změn budou muset v RTG udělat víc než to co předvedli s RDNA, což je v podstatě překopané GCN (byť těch změn je více něž v případě předchozích minoritních updatů GCN arch.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v tomhle punktu souhlasím se Zerem. nVidia měla už jeden problém s překročením vlastní architektury, Pascal byl jednoduše příliš dobrý (z pohledu soudobých her, což je, bohužel, někdy jediné měřítko). Ale co když nVidii čeká další problém s výrobním procesem, úplně stejně jako potkal Intel? Intel se totiž doslova uvylepšoval a nižší proces pro něj dopadl pak katastrofálně.

AMD je MÍRNĚ pozadu, pokud vezmeš ohled na vnější charakeristiku (proces vs. spotřeba vs. herní výkon). Nicméně nVidia na 7nm nemá ještě vůbec nic a 7nm produkt z roku 2020 bude něco jiného, než produkt roku 2019, takže srovnání v tomto ohledu je a bude poněkud zavádějící. Naopak, pokud srovnáme "Super" karty s RX5700 podle zde publikovaných uniklých leaků, tak to nevypadá vůbec špatně, dokonce bych i, při stavu driverů během testování, byl naplněn mírným optimismem - pokud optimalizované drivery přidají dalších 5%, bude uvedení "Super" karet v podstatě pouhým dorovnáním výkonu nVidií - a to za cenu už srovnatelné spotřeby a vyšší prodejní ceny.

Osobně jsem hlavně zvědavý na provozní vlastnosti RX5700, reálné hodnoty generovaného tepla v běžných podmínkách a hlavně hlučnost firemního chlazení.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

při současně nastavených cenách si můžou Navi strčit někam .... čip velikosti cca Polaris ( o málo větší ) prodávaný za cenu TU104

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak konecne dotahl NV, ne? Ta preci zacala prodavat mainstreamove chipy za high-endove ceny :))
Kdo posunul horni manistream o 200Euro nahoru behem jen 2 generaci NV 970 (320E) --> NV 2070 (520E)?
Ale treba se mylim.. Mne se ceny NAVI nelibi a necekam, ze to bude moc uspesne..neco mezi Polaris a Vegou, v lepsim pripade. Ale zacala to NV a doufam, ze ji to zakaznici omlati o hlavu a koupi si misto predrazenych RTX konzole :))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

úplně nový 7nm čip konečně dotáhnul 16nm + čip z minulé generace , Yupíííí :)))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja te nechapu. To je nejaka uchylka nebo co? Dyt je to jedno jestli je to 7nm nebo 300nm. Hlavne ze tady name vice nez jen jednoho vyrobce. A ze ten zatim druhy v poradi se porad snazi drzet krok. Muzes byt rad ze tady to AMD mas i kdyby jeji prinos byl zcela marginalni. Uz ted jsou nvidia ceny silene, kdybys tu nemel AMD, tak by nvidia misto zvedani vykonu zvysovala jen cenu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

prosím tě v jakým světě to žiješ ? V nějakým pohádkovým fantasialandu ? Ano z pohledu uživatele je to jedno, když bude AMD konkurovat třeba "3nm" GPU Nvidii a jejímu GPU vyrobenému na 12nm. Z ekonomického pohledu to je ale průser pro tu firmu, která ty 3nm GPU prodává. AMD by si nemělo vypomáhat takovými berličkami, ale konečně navrhnout něco s čím se můžou na stejném výrobním procesu hrdě postavit Nvidii aniž by to žralo jako tank a bylo to o 1/3 větší a ještě tomu chyběly funkce , které konkurence má..... Když potom takovou architekturu uvedou dřív a na lepším procesu než konkurence, tak to bude mít mnohem větší smysl a přínos pro nás pro všechny, kapišto ? Takhle bych to skoro nazval zbytečným plýtváním potenciálu nových výrobních procesů....

AMD může být jedině rádo, že Nvidia není v přechodu na nižší node agresivní, protože jinak by byli v pr... úplně i s RDNA.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale v te pr... bychom byli hlavne my, zakaznici.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AMD musela neco vydat, takze tvuj komentar o plytvani potencialem je dost mimo misu. AMD potrebuje 'zustat na trhu' i za cenu treba relativne horsiho produktu. Navic v tento moment asi nemaji.
Z pohledu bussinesu maji 5700 a 5700XT horsi marketingovou pozici nez Turing, takze AMD to mela vyvazit cenou, coz bohuzel neudelala. To je asi tak jedine, co se da NAVI opravdu vytknout. Parametrove vypada vyjma RT celkem srovnatelne. Jestli by NV 7nm prinesl v tento moment podstatne zlepeseni turingu o kterem mluvis, je ciste hypotticka otazka, na kterou nema nikdo odpoved a z pohledu zakaznika i obou firem, je to celkem sumak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

@tombomino: ale ja přece nerozporuju že v AMD potřebovali něco vydat, o tom snad není sporu, já jen říkám, že se budou muset mnohem více snažit, protože co budou dělat až ta možnost "skočit" na lepší proces třeba nebude dostupná ? Nebo nebude ekonomicky udržitelná ?

@Urban: pořád je tady Intel, který se chystá konkurovat Nvidii i AMD, takže osobně tomu, že bychom byli tam kde popisuješ moc nevěřím .-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyrobni proces je jeden z parametru, podobne treba jako efektivita architektury. Zalezi, jak si to v roadmape naplanujes a na cem to postavis. K te ekonomicke udrzitelnosti.. stejne nikdo nezna ceny, za kterou nakupuje NV a AMD wafery. Takze zase je to hypoteticka diskuse. NAVI chip je podstatne mensi, tohle muze 'vyvazit' udajne levnjesi 12nm NV. Ve skutecnosti to stejne nikdo nevi, jak to je.
Kdyby mela AMD na tom prodelat, tak by ten chip nevydavala. Co se tyce snazeni AMD, v tom slouhlasim. Snazit by se mela, nizsi cena, kterou jsi tu linknul, je dobry zaklad ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, vůbec bych se nedivil kdyby jeden Navi 10 stál tolik jako TU104... Pak můžeme AMD jenom děkovat, že ten 7nm proces sponzoruje (a povedlo se jí na něm vyrobit něco ekonomicky opodstatněného).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono tomu tak bude, jelikož Navi je oproti TU104 poloviční, 7nm proces je prý cca 2x dražší, takže to vychází +- stějně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vase analogie stoji za ... Porad tady kecate nejake blbosti o 7nm vs 12nm atd. Koho to zajima.
Nvidii nikdo nebranil pouzit 7nm proces. AMD bojuje tak jak umi. Nabizi srovnatelny vykon za mirne nizsi ceny se srovnatelnou spotrebou pro urcity segment trhu. (Ano bez RTX ale treba co me se tyce tak je mi nejake RTX zatim ukradene, k hrani tech 5 her co to podporuji ale nevyzaduji to nepotrebuji)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jistě, zato tvůj komentář je strašně informativní. A přitom stačilo říct, že je tě RTX nezajímá .-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Šílené ceny? Já nevidím šilené ceny, ceny jsou ok ve srovnání s tím co tu bylo dřív, výkon jde nahoru, ceny stagnují. Kdyby mi někdo před 3 roky dalo 2060S nebo Navi 5700 za 380-400 USD, tak bych mu urval ruce, před 3 roky jsem podobný výkon koupil za 700 USD. V ČR došlo za poslední 3 roky k inflaci 5.3%, tzn. že hodnota těch 700 USD před třemi roky odpovídá dnešním 737 USD.

O chlup lepší výkon si dnes můžu koupit o 337 - 357 dolarů levněji než před 3 lety. Před 3 lety mi GTX1080 předražená nepřišla. Jak by mi dnes mohly přijít předražené 2060S, 2070S a obě 5700? AMD i NV jednoznačně zvýšili výkon a ceny toho výkonu šly výrazně dolů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Se delas a nebo jsi fakt takt natvrdly jirko..
NV 970 sla na trh s cenou 320E, NV 2070 sla s cenou 520E..cely tenhle TOP mainstream je cenove za 2 generace v prdeli. Zdrazeni 'JEN' 62%!! Je jedno, jestli to je NV nebo AMD.
Nekdy mi ty tvoje prispevky pripadaji jako od mimone..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

3 roky je málo pro tu tvoji úvahu, tady se myslí dobu Radeon 4870 nebo i 8800GT apod. Tenkrát to byl "vyšší mainstream" nebo i nižší hiend. Pak se začlo Titánovat a šlo to cenově do píp.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč předražené RTX když má lepší poměr cena/výkon než předražené pascaly, na které se nadávalo taky.

'Já platil za GTX1080 700 dolarů, za týden si můžu koupit kartu za 380-400 dolarů a bude výkonnější než ta 1080, můžu mít navíc RTX, AI... Přitom je to už 3 roky a za 3 roky jsme určitě pár procent inflace měli, takže 700 USD před třemi lety dnes může být 750 USD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi vec muze byt i fakt, ze 5700 a 5700XT pouzivaji udajne "pultou" generaci RDNA, takze teoreticky se porad muze jednat "jen" o "vycpavku" do uvedeni chipu s plnou RDNA. Plne srovnani architektur by pak bylo spis s 'velkou kompletni RDNA' NAVI az pristi rok. Snad i konzole maji mit 'kompletni RDNA"..takze uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta přinese raytracing a zbytek je s otazníkem.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak taková informace mění výkon 5700/5700XT? Výkon jim už byl dán, spotřeba taky, jestli příští rok vyjde něco jiného, tak těm letošním už to nijak nepomůže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takže plná RDNA přijde s podobným výkonem F64 jako NV ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne AMD jasně naznačilo, že pro FP64 a HPC nasazení budou pokračovat s vývojem GCN ( Vega )

RDNA není výpočetní architektura , ale herní .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vážně ? ;) ty jsi ale blik blik :)
narážel jsem na to, že došlo k ořezání z 4k na 2,5k SP při zachování herního výkonu, ale zaroveň výrazně snížili výkon FP64(ale ne o tolik jako u konkurence )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

narážej si klidně na co chceš, ale tak jsi ten svůj post napsal, tak to stejně nedávalo žádný smysl. Vega 64 má taky 4K SP a její FP64 výkon stojí taky za starou belu víme ? blik blik :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice stojí ale porad je o dost vyssi nez u Navi a o hodne vyssi jak u NV karet :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TyNyte, jako je to hezky co pises, ale akorat podtrhujes moje slova. Neustale cekam, kdy uz se AMD okoti a kdy uz konecne dojde NVidii dech a ono stale nic. Jedine, ceho jsem svou otevrenosti dosahl, ze se mi tu fanousci AMD smeji, ze stale jen cekam.
Kdyz si prectu tvuj komentar, tak ale zjistuji, ze fanousci AMD cekaji uplne stejne jako ja a na to same jako ja. Az na to, ze narozdil od Intelu se zadna zmena nekona a NVidia vzdy na posledni chvili vytahne z klobouku novy produkt, ktery je zase lepsi nez ma AMD.
Takze souhlasim, mozna kdyz budeme cekat, tak se jednou i dockame a NVidii opravdu ten dech jednou dojde, ale zatim tomu vubec nic nenaznacuje. Zatim stale plati, ze je NVidia o krok napred a prave z dlouhodobeho hlediska ji lze verit vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude mýlka, já na nic nečekám. :-)
Vždy je to otázka aktuální nabídky, tj. výkon za nějakou cenu v nějakém čase. Proto jsou zcela zcestné hlášky typu "výkon co už tu byl" a podobně.

Pokud si myslíš, že se žádná změna nekoná, tak se IMHO mýlíš. Ta změna už dávno probíhá. Začnu třeba kvalitou ovladačů, které má teď lepší už AMD. Pokračovat můžeme tím, že AMD "potichu" obsazuje všechny trhy (jak už psal Zero), včetně těch mobilních. A jen připomenu, že grafická divize AMD se ještě stále vrací ze stavu klinické smrti, ve kterém pár let byla.

Jinak opravdu nechápu oč ti jde. RX5700 vypadá, že bude cenově i výkonově výhodnější, než stávající nabídka nvidie, ale ty jsi nespokojený, protože AMD podle tvého názoru není dostatečná charita a nedává své grafiky lacino. Jenže já se ptám - proč by mělo? Pomohlo mu to v minulosti? Sám si dokážu představit marketingovou kampaň, ve které by to takto hráli, ale taky si pamatuju doby HD4000, kdy to zkusili, a moc na tom nakonec nezískali, protože zákazníci stejně preferovali nvidii. Výsledkem byly jen podtržené marže a z toho následně plynoucí finanční problémy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S ovladacema NVidie jsem v zivote nemel problem.
Tak jinak, proc bych mel jako letity zakaznik NVidie premyslet o tom, ze si koupim grafiku od AMD?
Jak pisu, jsem s NVidii spokojeny a AMD mi zatim nenabizi nic navic a jak se zda ani nove grafiky AMD nenabidnou nic, proc bych o nich mel premyslet, ani vyssi vykon ani lepsi cenu a kdyz tak v radu jednotek procent nebo dokonce na urovni statisticke chyby (zalezi od souboru testovanych her).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím Rede, ale když se u mě na PC něco podělalo, vždy za to mohli ovladače od NV... naštěstí už od nic mám klid (755M EOL).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2060S = 5700, rozdíl ceny 5% pro 5700, 5700, blower, 2060 "nereferenční chlazení" za to lidi připlácení víc než 5%, 2060 má jako výhodu RTX a AI.

2070S = 5700X, rozdíl ceny 10% pro 5700XT, opět blower vs "nereferenční chlazení", opět RTX a AI jako bonus.

Výkony sice nejsou plně identické, ale v tom leaku se v například FC5 podařilo poskládat 2060S, 2070S i obě 5700 do výkonového rozdílu 7.5% mezi nejslabší 2060S, nejsilnější 2070S a Navi ležicí uprostřed. FC5 nebude ideální příklad, ale v téhle hře jsou všechny 4 identické grafiky, reálný rozdíl většina hráčů vůbec nepocítí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

radiální chlazení nemusí být špatné a v podstatě bych uvítal, kdyby někdo přišel s tichým 3-slotovým chladičem (když už se dělají 2,5 slotové tak proč to rovnou nezaokrouhlit) >> axiální ventilátory jsou docela opruz a to hlavně u "žravých" karet

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano někdo to preferuje, ale spousta lidí si tu nedokáže představit, že by si něco takového koupili. Jsou lidi co jsou ochotni za chlazení připlati 2-3 tisíce. 2070S má přidanou hodnotu právě v ověřeném a docela tichím chladiči.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Radiální chlazení bude vždy hlučnější, než stejně vysoké axiální. Proč je to opruz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- nemusí být
- protože ti teplo nevyfukuje (proto se taky profi řešení nedělají axiální) a u dvou a více karet je to tuplem opruz (smysluplně to řeší jedině kapalina, radiální chlazení nebo "potrubí" )
- ty nejsilnější karty si pápnou 200-300W a více = musíš přízpůsobit vše okolo, abys měl normální provozní vlastnosti sestavy >> mám kartu s axiálem co si pápne jen cca 200W a topí mi celá bedna jak prase i v zimě :) natož v létě >> 2x větráky sání, 1x výfuk (takže taky to nějaký ten hluk udělá)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou jen dva pohledy:
1) nezajima me, co v tom je, zere to konecne oboje stejne a ma to stejny vykon + amd potrebuje mene transistoru
2) zere to stejne a ma to stejny takty, jako lepsi proces a to i navzdory tomu, ze tech transistoru je vic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidia má lepší poměr výkon/wat což AMD dohání díky 7nm. AMD má lepší výkon na tranzistor, což NVidia dohání levnějším výrobním procesem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je úplně jedno, čím je dohnali - důležité je, jaká je (bude) současná nabídka. Pokud si chce člověk koupit GPU, tak ho nezajímá, s čím přijde Nvidia nebo AMD za rok.. A pokud bude mít AMD alespoň trochu lepší poměr cena/výkon a navíc srovnatelný poměr spotřeba/výkon, tak je to jasná volba, pokud tedy nepatří mezi tu hrstku, která má zájem o nějaké RTX.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

4 RTX hry (z toho jen jedna, kde to záměrně udělali tak, že RTX dává lepší vizuál), to je terno. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dalsie vidu este tento rok a ine sa chystaju ten buduci. A to sa nebavime o malych hrach. Ide o COD, Doom alebo Cyberpunk (plus dalsie). Tieto hry su velke lakadlo.
Okrem toho RT je futureproof (budu ho podporovat aj nove konzole, Intel a aj buduce GPU od AMD), takze kupovat kartu bez podpory DXR, ked tu podla prehlaseni z minulosti viaceri kupujete karty na viac ako jeden rok, nie je moc prezierave. Inak si pozri kolko DX12 ci Vulkan hier vyslo prvy rok od vydania kariet s ich podporou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Marku, konzole budou podporovat RT nebo RTX?
Dále, co se podpory moderních standardů týká - v tom s tebou souhlasím, nicméně zde opět platí, že standard ještě není plně etablován a hrozí totéž, co u DX10 a DX12 - desetinkové "iterace."

A v neposlední řadě si myslím, že RT je stále ještě vějička, jen další efekt do klasické rasterizace. Stačí se podívat, jaký (ne)výkon nabízí "fullRT" verze QuakeII. A to je hra (geometricky) na dnešní dobu řádově překonaná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RTX je len NVIDIA implementacia DXR. AMD bude mat svoju vlastnu implementaciu. Takze konzoly budu vyuzivat tu. To je ale v pohode. Obe firmy maju vlastnu implementaciu na vsetky standardne API. Je pravda aj to, ze je RT zatial iba doplnok k rasterizacii. Stale ai ale myslim, ze je dobre, ze sa zacal pouzivat uz teraz. Grafickym kartam pribudla nova pipeline s novymi shadermi, ktore sa budu postupne vylepsovat. Ja dufam, ze to bude vacsimi iteraciami a nie iba desatinkovymi. Viac nam asi napovie niva generacia kariet buduci rok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to budou mít konzole s AMD čipem zatím nikdo neví. Ví se jen že to je nějaké custom NAVI. Nemusí to vůbec být "RDNA2" ale může to být NAVI čip s nějaký dopňkovým ASIC čipem, může to být Raytracing přes TMU, může to být jen jakési quazi.softwarové řešní jako ukázala Vega56 (GCN) a Crytek demo. Dokud někdo neleakne nějaké informace, tak jsou spekulace naprosto o ničem a všichni budou jen vařit z vody.

Jistá je jedna věc. I když se současné konzole výkonově posunuly od prvního uvedení mnohem výše, pořád nebudou mít na opravdový ray tracing dostatek výkonu. To je jisté jako smrt .-) Takže se dá očekávat nějaké velmi kompromisní řešení, otázkou je co to bude.

Stejně tak je jisté, že RDNA2 bude mít hardwarově řešený raytracing a bude výkoně v lepší pozici než konzole ( myšleno jak obecně, tak s ohledem na ray tracing )
Pro AMD to bude teprve první generace grafických čipů s podporou Ray Tracingu, zatímco Nvidia už bude mít druhou generaci čipů s uplně jiným výkonem a postavenou na 7nm EUV od Samsungu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Mam na vsetko co si napisal rovnaky nazor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"To je jisté jako smrt .-)"

to ani jinak nejde když dostatek výkonu nemají ani žravé karty za 30-70 tisíc (tak dostat ještě více výkonu do "levné" konzole s nějakým TDP limitem by byla ekonomická sebevražda )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příští rok taky může hráčská komunita slintat po RTX, protože i jen jedna hra může být důvod ke koupi RTX grafiky, zvláště když je stejně výkonná a stojí stejně jako konkurence bez RTX...

Cyberpunk 2077

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hráčská komunita bude po CP 2077 určitě slintat, ale ne kvůli RTX...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme máš pravdu. RTX je iba grafická ficura. Každopádne v danej hre bude a keďže ide o vysoko očakávanú hru, tak môže byť spolu s ďalšími (ako Doom či COD) dôležitým bodom v rozhodovaní, či si kúpiť graficku kartu s podporou RT alebo nie. Je mi jasne, že pre fandov AMD to začne byť dôležité, až keď príde s RT firma AMD a stavím sa, že to bude pre nich parádne riešenie, aj keď bude výkonovo na úrovni terajšej a kritizovanej generácie NV.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dám příklad
jsi hráč, který má UHD HDR monitor (třeba HP OMEN X Emperium 65")
a) užiješ si ostrých detailních modelů i textur
b) a nebo si degraduješ FPS a přepneš na FHD i když přínos RT bude v reálu zanedbatelný a bez pitvání a kochání v podstatě ve většině hry nulový :)

jsi hráč, který má FHD 144/240Hz panel
a) užiješ si ostrých detailních modelů i textur a vysokých FPS
b) celé to zprzníš jako v prvním bodě

když si vezmu Metro Exodus
- ve většině hry je rozdíl naprosto zanedbatelný a to obzvlášť když přihlédnu k nerealistické grafice jako takové (tak drobné odchylky RT ON/OFF jsou opravdu nicotné)
- a tam kde si toho všimneš to bývá někdy na škodu a nebo nic kvůli čemu bych si trhal rodidla :)

RT bude mít největší dopad na kvalitu, až přijde fotorealistická grafika + normální modely postav (vč. jejich dynamiky pochybu) a tam se s jednoslotovým řešením ještě velmi dlouho nedostaneme ... (a cloud gaming nikdy podporovat nebudu)

možná je to mými osobními preferencemi, ale každou hru co jsem hrál, jsem si nejdříve vyzkoušel na max. detaily, abych se pokochal a pak jsem stáhnul detaily (mimo kvality textur apod.) a ne kvůli výkonu, ale kvůli "přeplácanosti" efekty (obzvlášť nepříjemné u kometentivních her nebo všeobecně u MMORPG apod.) >> a věř, že nějvětší přínos pro kvalitu má kvalita textur a modelů atd.(RT je sice "přesnější", ale aktuálně kvalitativní krok zpět a ještě několik generací bude oblbovat hráče jedině díky WOW efektu :) ) cílení na ostrých a detailních 4k+ nebo 2x4k+ (VR/AR) má dle mého mnohem větší přínos pro celkovou kvalitu(vzhledem k technologickým limitům, které máme a ještě dlouho budeme mít)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určite by som nešiel z UHD na FHD. To o čom píšeš, je problém takých, čo majú UHD v kombinácii s RTX 2070 a nižšie a chceli by hrať s RT ON. Ja mám napríklad UHD monitor a GTX 1080. Na RT môžem zabudnúť a sem tam musím hrať na 2K,a k nechcem výraznejšie znižovať detaily (fakt mi stačí mať nad 30 FPS, takže väčšinou som na 4K aj tak). S RTX 2080 a vyššie si už minimálne na 2K. Čo z vlastnej skúsenosti pre mňa na UHD monitore nie je nijaký problém. Tu určite nemusíš riešiť FHD ani s RT ON.

Druhý prípad s FHD 144/240Hz je relevantnejší. Aj keď tu by som očakával, že na dosiahnutie takého frameratu musíš znižovať pomaly všetko len aby si dosiahol na také FPS. Akurát, že o iných grafikcých fíčurách sa nepíše, že sú tam zbytočné alebo že sú tam na nič. To sa píše vždy iba vtedy, keď ide o niečo od NV.

A čo sa týka RT celkovo, vôbec to neberiem ako uponáhľané. Veď je super, že sa RT štandardizovalo a že sa dostáva do herných engine-ov. Že sa postupne objavuje v hrách aj keď iba ako súčasť niektorých grafických fíčur. Je to konečne výraznejší krok vpred. Keď príde ešte výkonnejší HW ako dnes, už nebudeš musieť čakať na to, kedy konečne víde nejaká hra s podporou RT. Keby sa čakalo, tak by sme boli na tom istom štarte ako dnes, boli o pár rokov. Prečo sa proti tomuto štartu takto vyslovene brániť? Resp. bránil by si sa tomu aj v prípade, ak by namiesto NV odštartovalo podporu RT ako prvé AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

herní grafika je stále natolik "primitivní", že RT má zatím fakticky minimální až nulový přínos a ač to zní komicky největším přínosem je spíš pro nízkorozpočtové tituly s horší nenáročnou grafikou kde se dá vykouzlit něco navíc, ale kolik lidí si zase kupuje na takové hry TOP karty :) >> dokud nezačnou vývojáři úmyslně prznit klasickou rasterizaci tak RT bude ještě hodně dlouho nic moc :)

ano jsou to první kroky souhlas, ale zbytečné a drahé (jsou jen pro omezený okruh a jsou za příplatek )
- někteří tvrdí jak je implementace RT do her primitivní takže tenhle argument o čekání považuji za lichý :)
- přijde next-gen grafika a já se budu hru muset nastavit na úroveň previous gen abych si přijatelně vychutnal RT efekty = ve výsledku horší vizuál s nižšími fps, ale přesnějšími odrazy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou jasnou volbou bych byl opatrny. Jasna muze byt pro nekoho, kdo se treba o to zajima. Vetsina lidi, co si kupuje komponenty jede podle "ohlasu na trhu"..a tam ma NV porad lepsi renome, nez AMD. Proto cekat, ze soucasna NAVI pri trochu lepsim pomeru vykon/cena neco moc zmeni, neni moc realne. To by musela prijit s necim podobne bombovnim, jako kdyz prisel Ryzen..a to se nestalo. Druha vec, byla cena, kdy mohli dat lepsi 'mainstramovku' 299 a 399 Euro..to se taky nestalo. Tudiz cekat od NAVI zazrak, ze se bude kupovat jak rohliky na krame je dost naivni..bude se prodavat v nejlepsim, jako Polarisy, podle mne spis o dost min., protoze nebude mit na krabici ani marketingovou vejicku RT..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je zda má lepší poměr cena výkon?

Co výkon v DXR? Tam je přesně nulová hodnota jakékoli AMD karty, ktežto od Pascalu to zvládá každá NV grafika.

Navic má blower, co čtu v diskuzích tak blower kupují jen volové a všichni čekají na nějaké lepší chalzení. NV tohle nabízí už v základu, tentokrát dokonce bez příplatku jako bylo u 2070 FE. Tzn Navi s lepším chladičem může stát i více než RTX s Founders chladičem, ktery se rozhodně nemá za co stydět

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim ze je blower spatne reseni.. ma nesporne vyhody a nikde neni napsano, ze musi byt hlucny. u vegy byl nestastny, resp nestastne bylo rozhodnuti vyhnat vegu taktem a TPD skoro na 300W.. tohle ma mit ale 150W takze si troufnu tipnout a ted te trochu cituji, ze jen vuj si priplati za horsi chladic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak můžeš vědět výkon v DXR?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducho. Bez HW podpory DXR bude vykon NAVI tam, kde su v DXR k nim vykonovo zrovnatelne Pascali. Kde inde by sa dal ocakavat? Po rozpravkach okolo demu od Cryteku, kde si isti ludia mysleli, ze Vega 56 zvladala RT na ekvivalentnej urovni ako Turingy, je myslim jasne kde sa mozu NAVI pohybovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže vaříš z vody

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatam si ako sa niektori ludia smiali ked si mysleli, ze Vega 56 dokaze akcelerovat RT v rovnakej kvalite ako Turingy a to dokonca v 4K a 30 FPS. A potom prislo vytriezvenie, ked vysledky prezentovaneho dema vyvojari Cryteku uviedli na pravu mieru. Toto mi zacina pripadat podobne. Vieme predsa aky vykon maju non-RTX graficke karty v RT. A to aj vratane jednej od AMD. Takze neviem aky vykon od Navi v tomto smere ocakavate, ale ja by som povedal, ze bude zodpovedat jej vykonovo podobnym non-RTX grafkam. Pripadne vykonovo podobny RTX grafikam ak sa nepouzije DXR. Neocakaval by som zazraky len preto, ze ide o firmu AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si taky bombasticky hype a upravene predvadecky pred launchem RTX a pak splaskla bublina a realita je dramaticky horsi ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento hype je uplne ina tema, nez o ktorej sme sa povodne bavili. Ale ano prehanalo sa ako vzdy. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak jiné téma ? že pár lidí něco plácne a ty to pak používáš dlouhodobě jako jediný platný argument a když ti naoplátku postnu stejnou blbost tak je to najednou jiné téma :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavili sme sa o výkone v RT u non-RTX a RTX kariet. Kde pre porovnanie výkon Vegy 56 sedel. Ty si ale namiesto toho prišiel s niečím čo sa stalo spred roka a zvyšok odignoroval. A je zaujímavé, že keď je treba tak je to iba niečo, čo "pár lidí něco plácne", ale mňa chytáš dlhodobo za slovíčka a zveličuješ každú nepresnosť, aj keď vôbec nie je dôležitá s ohľadom na to, čo sa bavíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak když to plácáš pořád dokola :)) chápu, že jste s Jírou fandové, ale všeho s mírou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi taki fanusikovia ako ty. :-) Nemozem za to, ze som fanda pokrokov v pocitacovej grafike a tu ludia riesia technolgie iba podla toho ci su od AMD alebo NV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

..because it just works! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše, co s RT si na té Navi pustím, když to v ovladačích AMD nemá? Nepustím si nic = nic nefunguje, nulový výkon.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

omg to je zase shitstorm.. jak je to davno kdy prasklo, ze RT (teda ta parodie na skutecne RT) jede nachlup stejne na nvidiich s RT core i bez?
ps.: rad bych videl onen odkaz na zfalsovani testu cryteku s vegou 56.. dekuji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"jak je to davno kdy prasklo, ze RT (teda ta parodie na skutecne RT) jede nachlup stejne na nvidiich s RT core i bez?"

Akurat, ze nic take neprasklo. Bolo by fajn prestat sirit taketo nezmysly. To len niektori ludia objavili, ze RT sa da akceletovat aj mimo DXR, co je presne sposob, aky na hry umoznila NV pre Turing a Pascal GPU, ktore nepodporuju DXR na HW urovni. To o co sa opieras je test Titanu V, ktory na zaciatku v BF V dokazal zvladat to, co RTX 2080. No a teraz si porovnaj specifikacie tychto kariet. Titan V na to potreboval o viac ako 2000 Cuda cores navyse. A ked sa pohneme dalej a pouzije sa RT intenzivnejsie ako v BF V, tak vykon Titanu V v RT klesa pod RTX 2060. Vid porovnania vykonu v 3D Mark Port Royal. Co este chcete vidiet ako potvrdenie toho, ze RT cores maju vyznam a dost pomahaju vykonnosti v RT? Ved RTX 2060 (ktora ma 1560 cuda cores) staci 30 RT cores na to, aby bola v RT lepsia ako GPU s 5120 Cuda cores. Vazne si myslis, ze v NV vyrobili zbytocny typ novych jednotiek, ktore by nepotrebovali a to vsetko iba kvoli marketingu? BTW ta parodia na RT v skutocnosti znamena pridanie novej RT pipeline (k doteraz pouzivanym compute a rendering pipelines) s novymi typmi shaderov. Pomocou nej mozes vyrenderovat aj celu scenu, nielen ju pouzit na par efektov. Tolko prace je podla teba asi iba velmi premysleny podvod a parodia.
Inak o akom sfalsovanom teste Cryteku to hovoris? Samotni vyvojari Cryteku predsa povedali, ze ma Vega 56 podobny vykon ako GTX 1080 v ich RT implementacii (ktora zatial nevyuziva DXR). A ze ak pripravia implementaciu pre RTX grafiky vyuzijuc ich podporu RT, tak tie budu mat niekolkonasobne vykon vyssi. Opat je to len potvrdenie toho co pisem. Ak si narazal na ten nulovy vykon od Jirku, tak ten sa opieral o vykon v DXR, ktory AMD grafiky zatial nepodporuju ani na urovni ovladacov. Ale ano. Je to prehnane tvrdenie. RT sa da implementovat aj mimo DXR, akurat to nebude take efektivne z hladiska vykonu. A pokial je podla teba parodia vykon RTX grafik v RT vyuzivajuc DXR, tak vykon non-RTX grafik v RT musi byt megaparodia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

smazat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vazne chces porovnavat robustni titan v s brutalnim fp64 vykonem s RTX 2060 ? Podivej se napr. jak dopadla Navi vs VII v hernim vykonu ale za cenu orezani SP a vykonu v FP64
Kolik tranziatoru je venovano tem 30 RT jadrum a na jakem principu funguji ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na ten Titan V narazal diskutujuci na ktoreho som reagoval. A ano. Da sa porovnavat jej vykon v RT s RTX 2060. V tom je prave ten vtip, ze karta s 1560 stream procesormi je vdaka 30 RT cores rychlejsia v RT ako GPU, ktora ma 5120 stream procesorov, ktore sa u nej na RT vyuzivaju, pretoze RT cores nema. Plus oproti inym kartam ma Titan V vyhodu v Tensor cores, ktore sa mozu vyuzivat na denoising. Takze to je prave ono, ze RTX 2060 dokaze porazit v RT taku robustnu GPU ako Titan V. A staci jej na to iba 30 RT cores.
Na otazku ohladom tranzistorov a principe fungovania RT cores odpovedat neviem. Viem akurat na co sa RT cores vyuzivaju. Ale to vieme vsetci, kedze sa to pisalo tu v diskusii uz X krat. Pokial by ale RT cores boli len obycajne Tensor cores, ako niektori sem tam naznacuju, tak pochybujem, ze by bola ich ucinnost taka vysoka, ako naznacuju testy.
BTW casto spominas vykon v FP64. FP64 jednotky sa ale na rendering pokial viem nepouzivaju. A to ani pri RT. Takze sila vo vypoctoch v FP64 je v tomto pripade nerelevantna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje úvaha je scestná. Stěží to bude tak, že by 5120 stream procesorů počítalo to co 30 RT cores, zvláště pokud se jedná o hru, kde je raytracing počítán jen v nezbytné míře. Spiš se ukazuje, že s jistým počtem stream procesorů se to dá spočítat téměř stejně rychle jako s RT core.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ale netvrdim, ze je to iba tymi RT cores. Ale ze kombinacia 30 RT cores s 1560 stream procesormi dokaze vykonat v RT lepsiu pracu ako 5120 stream procesorov.

"Spiš se ukazuje, že s jistým počtem stream procesorů se to dá spočítat téměř stejně rychle jako s RT core."

Toto je myslim jasne. A tiez je podla mna jasne, ze tak ako je postavena architektura RTX Turingov, tak dokaze vdaka RT cores zvladnut lepsiu pracu v RT ako by to zvladlo o niekolko tisic stream procesorov navyse. A o to predsa ide. Co sa skor vyrobi? GPU s 5000 stream procesormi a 1000 RT cores alebo GPU s 20000 RT cores (tie cisla su iba ako priklad)? Mne pride architektura Turingov pre RT ovela efektivnejsia ako iba obycajne navysovanie stream procesorov, ktorych by si na tu istu pracu potreboval ovela viac. Co je na tejto uvahe scestne? Ved iba navysovanim stream procesorov bude este dlho trvat kym sa taka architektura dostane vykonovo tam, kde je RTX Turing uz dnes. Podla informacii na nete dokazala v Star Wars deme jedna RTX 2080 Ti byt na tom vykonovo lepsie ako 4*Titan V(co je 4*5120 stream procesorov). Mne to pride tak, ze keby tato ista architektura na RT prisla od AMD, tak by ste sa ju niektori nesnazili silou mocou odmietat a dozadovat sa dokonca menej efektivnych rieseni (v podobe iba navysovania stream procesorov).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Efektivitu RT-cores můžeš posoudit, jen pokud budeš vědět, co přesne počítají a jak dlouho + jak dlouho by to trvalo na stream procesoru.
Tvůj odhad by platil, pokud by počet počítaných paprsků byl výrazně vyšší než počet RT-Cores, tak aby se vytížily všechny stream procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co pocitaju RT cores vieme. Traversuju BVH strom sceny a hladaju priesecnik luca s objektom v scene. Tomu zodpovedaju aj nove shadre v RT pipeline - napriklad shader riadiaci vysielanie lucov do sceny, shader, ktory sa vykona ak sa priesecnik luca s objektom v scene nenajde, ci shader, ktory sa vykona, ked sa najde. Informacie o tom, co sa pocita a ako vyzera RT pipeline su opisane v tejto knihe:

https://www.amazon.com/Ray-Tracing-Gems-High-Quality-Real-Time-ebook/dp/...

Jej kindle verzia je zadarmo.

Je pravda, ze nemame informacie o dobe vypoctu priesecnikov luca s objektami v scene. Vieme ale porovnavat vykon v RT u HW s podporou RTX (ako spominana RTX 2060) s HW bez podpory RTX (ako Titan V). V 3D Mark Port Royal je na tom v RT 2060tka o nieco lepsie. Teda sa da konstatovat, ze 1560 stream procesorov s 30 RT cores je na tom vykonovo podobne ako 5120 stream procesorov. Ak to nie je tymi RT cores, tak co stoji za vysledkom 2060tky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

me to zatim cele pripada jako podfuk ala PhysX.. velke halo a vysledek vlastne nebyl nijak zajimavy... rozdil je jen v tom, ze physX tenkrat opravdu CPU nezvladlo pocitat a tak byl nakup hardwaru nejak ´opodstatneny´.. jenze tech par titulu s RT a sorry, ze pocitaji 30 paprsku nedela scenu real RT, nejak vizualne nepripadaji lepsi aby se dalo nejak obhajit pritomnost RT cores.. navic sorry, ale to co ukazal Crytek na Vega 56 vypada 10x lepe, nez cokoliv s cim se chlubi nvidia a lepe nez jakakoliv dostupna RT hra.. takze otazka, pokud je RT tak super a jedinecne ze potrebujes core, jak je mozne, ze radove lepsiho vysledku dosahla jinou metodou karta bez RT cores?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial beries RT ako podfuk alebo ho porovnavas s PhysX, tak nevies co RT je. Co sa tyka vysledku v Crytek demu, ten ani nahodou nie je lepsi ako to, co poskytuju hry s podporou RT. Tiez je potreba rozlisovat medzi demom, ktore je na jedno pouzitie a da sa vyumelkovat a pripravit pre co najlepsi vykon a vysledok a medzi hrou, ktorej prostredie sa dynamicky vyvija. Cital si co o tom deme hovorili vyvojari Cryteku? Este aj podla ich vyhlaseni s vyuzitim HW s dedikovanou podporou RT (ako je RTX) by bol vykon niekolkonasobne lepsi ako to co predviedla Vega 56 aj so spominanou GTX 1080 a rovnake demo by bolo mozne renderovat v plnych detailoch a v 4K rozliseni (uz z toho je jasne, ze RT cores ziadny podfuk nie su, ale naozaj citelne pomahaju akcelerovat RT). Toto demo okrem toho pocitalo iba odlesky. Globalne osvetlenie ako je napriklad v Metre Exodus by nemali karty bez DXR podpory moznost spocitat ani v tych 1080p30 v rovnakej kvalite. Mam to odskusane s GTX 1080.

Takze sa vraciam k otazke z predchadzajuceho prispevku. Ako je mozme ze karta ako RTX 2060 je vykonovo v RT lepsia ako Titan V? A skus racionalne argumenty a nie teorie o tom, ze by sa NVIDIA, vyvojari hier, vyvojari 3D Marku a aj Microsoftu (ktori vyvinuli DXR) podielali na velkom podfuku. Crytek totiz nepouzil DXR, o ktorom tym padom tiez hovoris, ze je vlastne podfuk tiez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omg, ty ses natvrdlej! global illumination je snad starsi nez DX9 a to RT v metro exodus vypada hloupe.. ukaz mi hru kde RT vypada lepe. zadna neni.. RT se pocita jako odraz kazdeho paprsku, tzv kazdy bod na obrazovce musi byt vytvoreni stovkama odrazu svetla.. na tohle v real time zapomen nejmene 20 let. tyhle sceny se renderuji snimek po snimku a minuta trva stovky hodin bezneho PC. ta parodie kterou se tady ty ohanis presvedci maximalne takovou zelenou hlavu, jako jsi ty. nikdo ti nebude zakazovat, klidne si nakup RTX kolik chces ale nic nemeni na tom, ze je to NAPROSTO k nicemu. a uz radsi mlc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze ziadne argumenty a len urazky. Na jednej strane je pre teba parodia a k nicomu HW s dedikovanou podporou RT, na druhej glorifikujes riesenie, ktore toho zvlada ovela menej a k tomu narazky na zelenu hlavu a ukoncene typicky "radsej mlc". Tomu pocitani lucov a kolko ich potrebujes na pixel uz davno viem. A tak isto viem, ze kvalita rieseni sa casom meni a zlepsuje aj vdaka lepsiemu dostupnemu vykonu, ktory casom stupa. Takze global illumination je tu naozaj dlho, ale asi kvalita nie je stale rovnaka ako pred 20 rokmi, ze? A tiez sa nikdy doteraz nepocitalo real time pomocou RT aspon v takej kvalite ako teraz. Ci vies o niecom takom? Obcas zabudam, ze sa tu bavim niekedy s detmi. Predpokladam, ze kazda hra s RT bude pre teba vypadat hlupo az kym nebude nejaka, u ktorej pojde RT aj na grafikach od AMD. Fakt obdivujes Crytek demo a RT v Metro Exodus vyzera pre teba hlupo? To je sila. Rovno napis, ze ta zacne RT v hrach zaujimat az ked ho bude podporovat na HW urovni tvoja oblubena firma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- ne nedá, protože na to není optimalizovaná a ten křemík je optimalizovaný pro jiné výpočty i jinou přesnost a i tak předvádí slušné výsledky
- 2060 má taky tensor jádra a nemá 1560 stream procesorů! hele dlouhodobě zaměňuješ HW a SW akceleraci a teď ještě tohle ...
- nepoužívají, ale robustnost Titanu V a i univerzálnost navyšuje plochu křemíku a počet tranzistorů
takže je to celkem relevatní argument ...

- osobní názor na RT s aktuálním a budoucím provedením>> RT je uspěchaně nasazený z jediného důvodu většina lidí stále funguje na FHD/QHD a občas UHD monitorech a tohle je jediná cesta jak donutit hráče k častější obměně HW, protože výkon i vizuál, už začíná být pro většinu z nich naprosto dostačující už 3 generace karet ...a ještě tak minimálně 6-8 let bude většině z nich bohatě stačit cokoliv s 10-12 Tflop i pro VR/AR a to není pro obchod dobré ;) (kdyby se jim první generace povedla na úrovni "demíčka" a zároveň by to v takové kvalitě jelo i na RTX 2060 více jak 30 fps tak neřeknu ani popel )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upozornujes ma na uplne zanedbatelne dovody. Ok. Pomylil som si pocet stream procesorov, ale je podla teba rozdiel medzi 1920 a 1560? Stale ma ten Titan V o 3200 stream procesorov viac. A tiez ma aj tensor cores. Proste archtektura RTX Turingov je pre RT podla vysledkv ovela efektivnejsia ako doterajsie riesenia. A aj napriek faktom a realnym testom sa tu musim docitat o marketingovych RT cores alebo dokonca o podvodoch. Namiesto realnych argumentov na otazku ako je mozne, ze RTX 2060 je pri jej parametroch v RT lepsia ako Titan V, ak su teda RT cores iba marketing, dostavam len konspiracne teorie o tom, ako nas NV a ini vlastne podvadzaju. Okrem toho co sa tyka SW a HW implementacie, nie som sam kto to takto vnima, ale potrebu opravovat mas aj s jednym dalsim iba mna. Preco neupozornujes tych, na ktorych som v tejto diskusii reagoval, ze pisu hluposti okolo RT, ale mna chytas za slovicka a za kazdu nepresnost co napisem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když ignoruješ to co jsem napsal tak mi vysvětli proč je NAVI s 2560 SP pod lvl API většinou lepší jak V64 když má o mnoho méně SP a vysvětli mi proč je maxwell horší jak pascal a proč je Turing lepší jak Pascal i když má Turing méně CUDA cores atd. a jakým způsobem se vylepšují kompresní algoritmy a jiné optimalizace zvyšující výkon >>> ty jsi totiž hrozně fixnutý jen na ten jeden parametr RT jednotek, ale už se nezaměříš na zbytek změn v celé architektuře a na základě toho vaříš ..

a zase jsme u toho kolik jednotlivců píše o podvodech a falešných RT atd. ? jeden nebo dva ? a pár dalších napsalo, že jsou to optimalizované jádra z předešlé generace a ty z toho zase napříč diskuzemi dělás hlavní téma ;) a zatím nikdo neví co vše "RT" jádra umí a na jakém principu přesně fungují a přitom z principu ani nemohou být úplně neuniverzální vzhledem k tomu co musí počítat ne jako nějaky speciální "jednoúčelový" úsporný ASIC obvod :)

- bylo ti to vysvětleno(HW/SW) a naprosto to ignoruješ a valíš si to svoje pořád dokola a ještě se citíš ublíženě :) a jestli přijdeš s definicí, která je novátorská, kterou neznám tak OK aspoň se něco nového naučím (nic není neměnné, >> ale zatím ta definice zůstavá snad při starém výkladu ?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme tu predsa aj Turing grafiky bez RT a Tensor cores. A tiež vieme ako akcelerujú RT. A vieme ich porovnať s RTX Turingami. Všetky Turingy predsa majú rovnakú architektúru GPU. Je fakt, že Turing priniesol vylepšenie vo výkone RT aj mimo RT Cores, ale až GPU s RT cores akcelerujú RT oveľa rýchlejšie.Takže nie, neignorujem čo píšeš. A beriem to tak, že zmien v architektúre, ktoré vedú k lepšej akcelerácii RT môže byť viac. Stále mi ale vychádza to, že RT cores sú v tomto smere najdôležitejšie. Som zvedavý s akou implementáciu príde AMD. Oni si tuším patentovali akceleráciu RT cez textúrovacie jednotky, čo tiež nemusí byť zlý nápad.

Čo sa týka HW/SW akcelerácie RT, tak som predsa zobral to, čo ste písali aj s ostatnými a nedržím sa toho čo som tvrdil na začiatku. Len som písal, že som nebol jediný, kto takto tieto pojmy používal. Ale ok. Beriem implementácie RT cez stream procesory a cez DXR ako obe hardvérové s tým, že tá druhá je oveľa efektívnejšia. V tom sa snáď zhodneme. :-)

"a zase jsme u toho kolik jednotlivců píše o podvodech a falešných RT atd. ? jeden nebo dva ? a pár dalších napsalo, že jsou to optimalizované jádra z předešlé generace a ty z toho zase napříč diskuzemi dělás hlavní téma"

Narážal som iba na to, že na dané nezmysly nikto v podstate neragoval, ale hneď si akurát prišiel na môj príspevok, aby si ma opravil, že RTX 2060 nemá 1560 stream procesorov, ale 1920. Pričom to ani nebolo dôležité vzhľadom na to, čo som písal, pretože aj nepariek tomu, že som si to zle pamätal, ten rozdiel je minimálny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mimo toho, že je 1660 Ti ořezaná o funkční jednotky má i menší cache atd.(to je pro RT taky důležité)
tak jen základní fakt >> tvrdíš, že má i GTX Turing lepší výkon v RT výpočtech
GTX 1660 Ti >> 6,6 milionů transistorů
RTX 2060 >> 10,8 milionů transistorů >> má navíc 4,2 mega ! tak co chceš proboha porovnávat :)

troufnu si tvrdit, že NV zas tak moc od původní architektury nedbočila a jen zjistila, že ze základů Volty jde vyždímat po drobné optimalizaci i slušný RT výkon kombinovaný s klasickou rasterizací a ani to nebude moc daleko od budoucího řešení od AMD (ani být v podstatě nemůže, protože ty výpočty nejsou jednotvárné a spíš jen zapracovali na tom jak zpracovat souběžně hodně různorodých dat v rychlém sledu, protože kdyby ne tak by třeba dosáhli i vyšších FPS než se současnou implementací , ale zvýšili by se drasticky latence ) >> tady to vypadá, že i AS dává větší smysl než dříve .. a myslím, že se NV v další generaci vnitřně vrátí k více univerzálnímu řešení nebo lešímu rozdělení jednotek, aby se využil lépe potenciál karty a jedna část nebrzdila druhou ..

rozdíl 360 není v této třídě zanedbatelný zanedbatelný by byl kdyby byl základ třeba 4k+ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GTX Turingom pomáha v lepšom výsledku v RT paralelné spracovanie FP32 a integer výpočtov. Je to jedna z vlastností novej architektúry:

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/geforce-gtx-1660-ti-advanced-s...

"a myslím, že se NV v další generaci vnitřně vrátí k více univerzálnímu řešení nebo lešímu rozdělení jednotek, aby se využil lépe potenciál karty a jedna část nebrzdila druhou"

Podľa mňa to bude ten druhý prípad kedy sa okrem iného aj zvýši aj počet RT cores. A snáď aspoň nové 80 a 80 Ti sa dostanú pri súčasnom využití RT aj na citeľne lepší výkon v 4K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- stejné vylepšení mají i RTX verze a pořád je tam 4,2 mega rozdíl :) ano ve srovnání s Pascalem je v tomto směrz posun :)

- nevím jestli chtějí plýtvat tolik, křemíkem a nesdílet společné prvky (i NV bude muset opustit cestu monolitu a než přejdou na MCM GPU tak tohle by byl logický krok a ani ne moc náročný) >> smysl by to mělo kdyby se všem stávajícím hrám přidala RTpodora a už nevznikla žádná nová hra bez RT :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jede nachlup stejně s RT cores a bez? Nevšiml jsem si že by třeba to Star Wars demo běželo jako nekoukatzelná slideshow na kterékoli RTX grafice ale na GTX ano, nicméně na AMD kartách to neběží ani jako ta slideshow.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem měl doplnit, že jde o jasnou volbu pro mě a ostatní, kterým záleží na poměru cena/výkon. Navíc z mého pohledu má AMD lepší drivery a ovládací SW. Z tohoto pohledu budu doporučovat a vybírat herní grafiky. A nemám například problém v současné situaci doporučit GTX 1660, která je prostě lepší, než RX 580 nebo RX 590 a to i v cena/výkon. O stupeň níž je ovšem RX 570 výrazně lepší, než konkurenční 1650 (pokud nezáleží na spotřebě).

Jinak já osobně mám další kritéria, takže Nvidia se ani nedá zvažovat - nepodporují totiž FOSS a já vážně nebudu čekat s upgradem jádra, než Nvidia vydá binárku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je ten výkon, výkon v RT = 0. jakýkoli pascal má lepší hodnotu.

Pro někoho záleží ještě na provedené, blower tady spousta lidí zatracuje a nekoupí, u Navi budou připlácet, u NV ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon v RT prakticky nikoho nezajímá.. A navíc není pravda, že by AMD neumělo raytracing nebo že by výkon v něm byl mizivý - viz např. https://youtu.be/Q9t49KFfo24

Přínos Turingu v HW akceleraci raytracingu je navíc pochybný - nějaká Volta přeci měla výkon docela podobný a to bez marketingových "RT cores".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nějaká Volta přeci měla výkon docela podobný a to bez marketingových "RT cores"."

Preco stale dokolecka ten isty nezmysel? Ved ty teraz v podstate tvrdis, ze je RTX 2060 taka ista karta ako Titan V (ta je totiz v RT lepsia ako tento Titan, ktory ma 5120 stream procesorov). Odkial si zobral nezmysel, ze tie RT cores su iba marketingove? Iba pre to ze prisli od NV?

"A navíc není pravda, že by AMD neumělo raytracing nebo že by výkon v něm byl mizivy"

Je ti vobec jasne aky je vykonovy rozdiel medzi doterajsim riesenim iba cez stream procesory (ktore je tu uz mimochodom vela rokov) a aktualnou implementaciou cez DXR? Btw vyvojari Cryteku, ktori implementovali demo na ktore si dal odkaz, samy potvrdili, ze RT cores nie su iba marketing. A to vyhlasenim, ze s podporou RTX HW by bol vykon niekolkonasobne vyssi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"One of the key factors which helps us to run efficiently on non-RTX hardware is the ability to flexibly and dynamically switch from expensive mesh tracing to low-cost voxel tracing, without any loss in quality. Furthermore, whenever possible we still use all the established techniques like environment probes or SSAO"

Mění se způsob jakým to dělají, používají se standardní rasterizační techniky...

"However, RTX will allow the effects to run at a higher resolution. At the moment on GTX 1080, we usually compute reflections and refractions at half-screen resolution. RTX will probably allow full-screen 4k resolution. It will also help us to have more dynamic elements in the scene, whereas currently, we have some limitations. Broadly speaking, RTX will not allow new features in CRYENGINE, but it will enable better performance and more details."

RTX bude renderovat na vyšším rozlišení, více dynamických prvků, lepší výkon a více detailů....

https://www.cryengine.com/news/how-we-made-neon-noir-ray-traced-reflecti...

Počítám že autoři toho dema ví co píší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'konkurenční architektura je lepší jak po energetické efektivitě, tak výkonem.'

sorryjako, pekny kecy.. konkurencni architektura je lepsi vykonem? jak to? nVidie potrebuje cip co ma 13,6 miliardy tranzistoru a bezi na 1,9 ghz aby dokazala o chlup prekonat cip amd kterej ma 10,6 miliardy tranzistoru a bezi na 1,8 ghz.. takze ma architektura nVidie vykon horsi.. (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To jsou právě ty různé pohledy. Každý zohledňuje něco jiného (mně třeba konvenuje dlouhodobá technologická připravenost). IMHO jako srovnání přístupu k řešení problému je to velmi zábavné, ale taky to není na zákopovou válku a trhání občanek - to bychom mohli nechat nedospělým dětem na PCT, co vy na to?

DIIT je jednou z posledních oáz slušné a věcné diskuse, co kdybychom to takto udrželi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se diskutuje stále tak nějak stejně, občas mám i pocit, že to kdysi bylo horší. Podívej se na diskuzi u grafik před lety... https://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/3406-megatest_graficky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak ten Radeon 9700/9500 zrušili, protože byl moc dobrej a já musel koupit 9600 svině. Doteď mám trauma ;)

Btw. v té době mělo internet tak 50 % populace = idioti jsou všude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na zaklade poctu tranzistorov sa neda takto porovnavat. Kazda firma pouziva inu architekturu GPU a okrem toho maju Turingy navyse RT cores a Tensor cores, ktore NAVI nemaju a ktore ktore navysuju pocet tranzistorov. A to sa radsej ani nepytam, aky je rozdiel vo vykone v RT. Tam by to pre NAVI dopadlo ovela horsie.
Pamatate sa ci v minulosti bola situacia, kedy niekto z AMD alebo NV iba dorovnaval konkurenciu aj ked mal vyhodu mensieho vyrobneho procesu? Mozno sa mylim, ale nieco take si nepamatam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Na zaklade poctu tranzistorov sa neda takto porovnavat. Kazda firma pouziva inu architekturu GPU“

Naopak. Právě počet tranzistorů je měřítko nezávislé na výrobním procesu, které při zohlednění taktovací frekvence objektivně vypovídá o efektivitě architektury. Pokud jeden výrobce potřebuje více tranzistorů a zároveň vyšší frekvenci, aby dohnal druhého, je jeho architektura méně efektivní. To je jediné měřitelné a objektivní hledisko.

Podporu pro raytracing do toho nemá smysl míchat - jednak už je doloženo, že podpora pro raytracing u Turingu znamená navýšení plochy čipu o 3,1 %:
https://diit.cz/clanek/rt-cores-zabiraji-3-procenta-plochy-z-turing-gefo...

A dále bych stejně mohl říct, že Nvidia dosud nepodporuje prvky DirectX 12 jako asynchronní shadery na takové úrovni jako AMD a v řadě her u Turingu stále znamená použití DX12 propad výkonu.

Ve výsledku se ale opět řeší výkon při konkrétním počtu tranzistorů a konkrétní frekvenci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takze ked jedna z firiem bude podporovat technologie navyse oproti konkurencii a tym si zvysi pocet tranzistorov v cipe, tak je to vlastne na jej skodu, pretoze niekto zoberie sucho podiel tranzistorov a povie, ze jej architektura je horsia? A to bez toho, aby zohladnil co ma dana firma navyse? To je ako povedat, ze je Turing architektura horsia, pretoze potrebuje 2 krat tak velky cip ako jej konkurencia s podobnym vykonom, a vobec pritom nezohladnit pouzite vyrobne procesy.
A preco do toho nemiesat podporu RT? Tiez by som mohol porovnat vykon v RT pri pouziti DXR a hned by nam vykonnostny pomer vysiel uplne inak. Kazdopadne RT a Tensor cores navysuju plochu jadra. Tiez spominane rozdiely v podpore asynchronnych shaderov nie su urcite jedine v ktorych sa cipy v tychto firmach lisia. Toto cele mi pride ako snaha nasilu branit AMD, ktore je ocividne za konkurenciou pozadu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pozadu je pouze finančně, to je nyní zcela zřejmé z těch parametrů Navi. (A RT je pouze HairWorks, jestli AMD zapne DXR na Navi, můžeme se klidně ještě divit.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT je Hairworks? A budeme se divit kdysž AMD zapne DXR?

DXR je podpora RT pro DX12 API. Hairworks s tím nijak nesouvisí, asi myslíte RTX, RTX je nadstavba nad DXR, stejně jako Hairworks rozšířují možnosti běžného DX11/12.

Například BFV implementuje RT pomocí DXR, nevyužívá RTX, takže by měl běžet i na konkurenčních grafikách pokud začnou podporovat DX12 - DXR, SotTR naopak používá RTX, ten na kartě bez RTX podpory nepoběží.

Ale to už jsme tu měli dávno třeba HFTS stíny (které se generují podobně jako stíny při RT) potřebovaly podporu v HW, bez které běžet nemohly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, RTX. Je to HairWorks, nebo lépe řečeno G-sync.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RT je nieco uplne ine ako Hairworks. Fakt by som to ani pre priklad nedaval na jednu uroven. Inak aky vykon NAVI v DXR ocakavas? Ja by som povedal, ze to bude vykon ekvivalentnych Pascalov, ktore tiez nemaj podporu DXR. A tie su pre RT uz dnes nepouzitelne.
A este raz sa spytam to co v inom komentari. AMD potrebovalo 7nm vyrobny proces, aby sa aspon v manstreame dotiahlo na 12nm konkurenciu. Co este viac treba na to, aby sa dalo povedat, ze je niekto pozadu? A je to nejaka hanba z pohladu fandu pre AMD priznat? Kedy sa stalo to, ze by jedna z tychto firiem iba dorovnala starsie produkty druhej, pricom by mala vyhodu mensieho vyrobneho procesu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No stojí proti 2060S a je možné, že výkon dvacetšedesátky bez eS to v DXR vypotí.

K druhé části: nevíme, jestli 7nm je tak energeticky efektivní, aby šel nazvat technologickým pokrokem z konečného hlediska: proto do něj nVidia nešla, protože si to s počty svých tranzistorů nemůže lajznout, naopak AMD to dokázala. Takže je otázka, jestli je nanometrové číslo procesu ostuda nebo ne - minimálně se malý čip hůře chladí a tím víc žere - myslím, že není a naopak AMD razí cestu jako early adopter.

Striktně vzato je přímá odpověď "tato situace nenastala", ale protiotázka je, zda "už se stalo, že nový proces je dražší a nepřináší téměř nic"? Pro nVidii je odpověď na tuto protiotázku evidentně ano. A věř, že kdyby ty parametry 7nm procesu byly samospásné, nVidia už by dávno (v té samé fabrice) takový čip vyráběla. Je to AMD, které bouchlo do stolu a má 7nm i za cenu "odříkání a možná i smrti" a je to lepší situace, než kdyby i po stránce procesu AMD ujel vlak jak Intelu.

Bohužel do stolu bouchla jenom jednou, na druhý buch nejsou peníze resp. už se vyplatí počkat na to, na co čeká nVidia: 7nm+.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kedze NAVI nema podporu DXR, tak bude hlboko zaostavat aj za povodnou 2060. Teda ak raz bude aspon pre NAVI doimplementovana podpora aspon na urovni ovladacov a pouzije sa na test HW DXR. Bez HW DXR, bude vo vykone v RT zrejme tam, kde pises, ale to nestoji ani za rec.
Zo zvyskom prispevku suhlasim. Nevieme to este porovnat. Musime si pockat, co dokaze z rovnakeho procesu vytiahnut NV. Najblizsie sa snad tieto dve firmy stretnu na 7nm+.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stále je ale řeč o 4 hrách, z čehož u jedné to při hraní budeš chtít vypnout sám (protože tě jinak budou protihráči dávat, a jediný smysl to má v singlu, který si každý zahraje jen jednou), další dvě stojí za vyliž a čtvrtá je dejme tomu smysluplná. Letos přibudou další 4 hry? No tak to znamená, že mi je RT zatím stále úplně volnej.

Až tu budou nové konzole, a budou RT podporovat smysluplně, tak si myslím, že RT bude mít smysl i na PC, a pak bude mít smysl kupovat grafiku s podporou (pseudo)RT efektů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tiez sa na PC s RT neponahlam. Pre mna je Metro Exodus zatial najzaujimavejsia hra s podporou RTX a tu som uz dohral aj bez toho. Urcite sa k nej ale vratim, ked budem mat GPU s RTX podporou. Kazdopadne ale z toho pohladu ako pises, nemalo zmysel kupovat ani prvu generaciu DX12 kariet. Dx12 hier vychadza este doteraz poskromne a aj to za to stoji iba maly pocet z nich. Tiez by si si ale nekupoval v tom case DX11 GPU. Dnes by som si preto nekupoval GPU bez podpory DXR a povazujem to u NAVI, ktore konkuruju 2060tke a vyssie, ako minus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Reálně RT je nepoužitelné na čemkoliv pod RTX 2080

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tym nesuhlasim. RTX 2070 a 2060 su v pohode pre RT vo FHD. Co je na nich v tomto rozliseni v RT nepouzitelneho?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aniz bych se chtel prilis zapojovat o debaty..ale..Pokud si koupis 2070, 2060 a budes mit 1440p+ monitor...Budes hrat ve FullHD?
Osobne neznam nikoho, kdo by tohle udelal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viem si predstavit ist z 2K na FHD. Zo 4K ale urcite nie. Ja mam 4K monitor a niekedy proste musim hrat na 2K, pretoze to GTX 1080 nezvlada. A ak ma niekto s 2060 a 2070 monitor s vyssim rozlisenim, tiez musi pocitat s tym, ze si pri niektorych detailoch nezahra v nativnom rozliseni obrazovky.

Kazdopadne RTX 2070 zvlada aktualne RT v hrach vo FHD na 60 FPS, takze sa da pouzit aj na 2K. U RTX 2060 je to iba na FHD. Velka cast ludi ale ma zatial stale FHD monitor. Takze sa neda povedat, ze su tie karty nepouzitelne. Mozno pre niekoho v urcitej situacii. Ale vseobecne by som to netvrdil. Tieto tvrdenia sa siria ako na zaciatku famy, ze na 60 FPS vo FHD bude stacit iba RTX 2080 Ti. Niektori ludia toto siria doteraz. Skor mi to pride, ze sa niektori ludia radi chytaju akejkolvek sance na to, aby mohli tvrdit, ze je zasa nieco u NV na nic, nepouzitelne alebo iba marketing.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neprijde mi to jako bezne..mozna na vyzkouseni ano. Ale proc by si mel nekdo snizovat rozliseni a tim zhorsovat kvalitu obrazu, kdyz to je presne opak toho, proc si takove karty kupuje. Nebo myslis, ze snizenim nativniho 1440+p na 1080p se ti neprojevi na subjektivni vizualni kvalite, jako je treba ostrost, kterou na monitoru budes videt, kdyz to bude interpolovane/prepocitavane?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2070 je dle mě tak sotva na FHD a max detaily aby to drželo v náročných titulech 60FPS, mám GTX1080 a na FHD si max detaily a 60FPS v lecčem dovolit nemůžu, takže ano 2070S/GTX1080Ti jsou ideální FHD karty bez kompromisů.

Znám lidi co si k FHD kupují 2080Ti, nakrmit 240Hz monitor není sranda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konecne jsi jircku zase zpatky ve svem zivlu :))
Trolololo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ale vůbec nepodporuje DXR, žádná podpora v driverech, natož HW akcelerace. Výkon v DXR je nulový.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Což se dá změnit jedním patchem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale
1. Musis cakat ci vobec nejaky patch pride. Mozno to tak nikdy nebude.
2. Bez HW podpory DXR bude vykon Navi kariet v RT o nicom. Na urovni Pascalov. Takze taky patch by bol iba demonstrativny a nie moc pouzitelny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD to samo dělat nechce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a na to si zase přišel jak ? :) tvé dedukce jsou fakt zajímavé :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Takze ked jedna z firiem bude podporovat technologie navyse oproti konkurencii a tym si zvysi pocet tranzistorov v cipe, tak je to vlastne na jej skodu, pretoze niekto zoberie sucho podiel tranzistorov a povie, ze jej architektura je horsia?“

To už je věcí marketingové strategie výrobce. AMD věnovala tranzistory na lepší podporu nových API, Nvidia na raytracing. Nelze objektivně změřit, čí rozhodnutí je správnější nebo horší. Bez ohledu na to ale jde o rozhodnutí výrobce, které si zvolil sám. Z historického hlediska se může vyplatit nebo se vyplatit nemusí, ale nelze ho změřit, nelze ho zvážit a nelze objektivně říct, že tranzistory věnované u jednoho výrobce na jednu technologii jsou architektonicky lepší či horší než tranzistory věnované na jinou technologii druhým výrobcem.

Pokud se Nvidia rozhodla podporu pro raytracing implementovat tak, že se pro akceleraci raytracingu budou využívat tranzistory, které budou v 99 % hrách ležet ladem, je to její strategické rozhodnutí, ke kterému se odhodlala sama. Neexistuje racionální důvod, proč toto rozhodnutí ve srovnání s konkurencí chápat jako pohoršující okolnost pro AMD.

Mohu Ti dát opačný příklad: Kolik recenzí kritizovalo hardware Nvidie, že nepodporuje herní akceleraci FP16 v době kdy ho Vega podporovala? Na žádnou si nevzpomínám. AMD se rozhodla, že ho bude podporovat, stálo jí to nějaké tranzistory, hry využívající FP16 tehdy prakticky nebyly a nikdo neřešil, že to Nvidia nenabízí.

Pokud se výrobce rozhodne zvětšit čip o tranzistory, které v 99% situací nebudou využité, tak to je snad učebnicový příklad snížení efektivity daného produktu. Mohl zvolit jinou implementaci dané technologie. Pokud zvolí implementaci, při které se tyto tranzistory využijí i pro zvýšení běžného výkonu, pak je takové řešení efektivnější a poměr výkon / počet tranzistorů lepší = čip je efektivnější.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Presne z toho co pises vychadza to, ze sa to takto pocitat neda. Aky vykon potom zoberies pri pocitani daneho pomeru? Co je to ten tzv bezny vykon? Nemal by si potom brat pri jeho pocitani do uvahy iba tie tranzistory, ktore sa ho tykaju? Plati pre obe firmy.

"Pokud se Nvidia rozhodla podporu pro raytracing implementovat tak, že se pro akceleraci raytracingu budou využívat tranzistory, které budou v 99 % hrách ležet ladem, je to její strategické rozhodnutí, ke kterému se odhodlala sama. Neexistuje racionální důvod, proč toto rozhodnutí ve srovnání s konkurencí chápat jako pohoršující okolnost pro AMD."

Praveze z toho co pises sa to berie ako pohorsujuca okolnost proti NV. S cim nesuhlasim. Tiez pises, ze mohli zvolit inu implementaciu danej technologie. Existuje v sucasnosti lepsie riesenie, s ktorym by sa to dalo porovnavat? Podla mna taketo pocitanie vobec nie je objektivne, pretoze nezohladnuje moznosti danych architektur. Iba to, kolko tranzistorov spotrebovava a to bez akychkolvek suvislosti. Pride mi to proste dost povrchne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Nvidia dosud nepodporuje prvky DirectX 12 jako asynchronní shadery"
Kdyby nepodporovala AS tak to neběži a jakákoli DX12 hra která to dělá upadne jakmile se to zavolá.

NV karty to řeší buď na úrovni HW nebo SW, záleží na generaci. Zato takové DXR u AMD můžeme hledat marně, nemá HW podporu ale ještě hůře ani SW podporu.

Jinak prosím o vyjmenování her, kde zapnutí DX12 znamená propad výkonu u Turingu to samé pak prosím provést i pro AMD karty... a samozřejmě neopomenout tituly, které se obvykle v recenzích moc neobjeví, třeba takové Gears of War nebo Halo Wars, aka Microsoftí hry, které jsou dokonce DX12 only.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hele, z té věty, kterou cituješ, jsi vynechal slova „na takové úrovni jako AMD“.

Opravdu nečekám na to, až pod mým článkem budeš měnit význam věty, kterou jsem napsal, vynecháním poloviny jejího obsahu, a pak machrovat, jaký nesmysl jsi to vyvrátil. Příště rovnou mažu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pořád jim to říkám, zálohujte si příspěvky ;) Mimochodem no-Xi, když ti dám mínus, dozvíš se to? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když řeknu, že ano, tak mi ho z principu raději dávat nebudeš a zkreslí se tím hodnocení příspěvků. Když řeknu, že ne, tak se třeba pak budu divit, kdo všechno mi začne příspěvky mínusovat. Raději tedy neřeknu nic, situace zůstane v zajetých kolejích a bude to nejlepší ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hm, a zase nevím, jestli je ta kočka živá, nebo mrtvá... sákryš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nalejme si čistého vína, ten kto sa snažiť dorovnať (kontrovať) bola v tomto prípade nVidia s "S-kovými" modelmi... o tom že AMD chystá na 7.7. sa vie už mesiace a nVidia to zrejme vedela ešte o nejaký mesiac skôr, takže sa pripravila, a všetky modely poskočili o takmer jednu celú modelovú radu vyššie plus pridali na frekvenciách... Ak by to nVidia neurobila, tak AMD má s Radeon 5700XT +10% istých oproti RTX2070 "bez Super"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ciastocne mas pravdu. Ja si ale pamatam aj casy, kedy skok na mensi vyrobny proces bol neprekonatelna vyhoda. Mozno to uz dneska neplati, ale mne to pride z pohladu AMD malo, aby 7nm karty konkurovali vykonom a enegetickou efektivnostou 12nm grafikam. Da sa tu kontrovat tym, ze tie 12nm GPU su dvakrat vacsie. To je ale z pohladu energetickej ucinnosti dalsie minus pre 7nm GPUs. Mozno ale 7nm vyrobny proces nie je taky dobry a ani nepredstavuje taky skok ako by sa dalo pre nas laikov ocakavat. To uvidime, ked pride na tento vyrobmy proces aj NV. Zatial nemame s cim porovnavat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec je to AMD, které snad bude snižovat ceny Navi ještě před launchem aby nebyly DOA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Btw nepouzivej zkratky kterym nerozumis ale ano jsi cool a musis spamovat tim stejnym vykalem celou diskuzi a pritom to stacilo napsat jednou .. mozna dvakrat ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, tak AMD fanousci cekali zazrak a ono nic. Je urcite pozitivni, ze AMD v urcitych segmentech trhu dotahla konkurenci, akorat k tomu potrebuje o generaci lepsi vyrobni proces. To ale koncaka zajimat nemusi. Ten se spis bude zajimat, jestli je v necem AMD lepsi, jestli proste s dlouhodobe uzivanou znackou ma pokracovat dal nebo prejit ke konkurenci, kde by mohl dostat neco navic, coz v tomto pripade neplati a tim padem se nic nemeni, NVidia bude dal okupovat 95% trhu v drazsich grafikach a 75% trhu vsech hernich desktop grafik.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na oko sa to môže tak javiť, ale nevieme porovnať 12nm TSMC vs 7nm TSMC vs 7nm+ Samsung, takže nemôžeme súdiť, nevieme ako sa pohne efektivita a ako frekvencie.

Ale z iného súdka, čo vypadá zaujímavo aspoň v hrubých rysoch, tak to je čo sa týka pokrytia trhu... AMD potichúčky obsadila všetky segmenty trhu mimo PC/Server (Google Stadia, PS4, Xbox One, PS5, Xbox "Two"...už aj nové Nintendo bude RDNA, Samsung mobily takisto RDNA). Boj to tento zvyšný a lukratívny trh bude dlhý a tvrdý, a ja sa na to teším, lebo to prinesie kopu dobrých produktov na obidvoch, neskôr hádam aj "obitroch" stranách (lebo Intel...hádam do tretice všetko dobré :) )

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No ano, AMD dokazala oslovit Microsoft, Sony i Google. O Nintendu slysim prvne, ale pokud to tak je, tak dalsi zarez, perfektni. AMD teda dokaze vyvinout a vyrobit obrovskou masu cipu s minimalnim vydelkem a graficka divize se diky tomu nepolozi. Jako je to bezesporu skvele, ovsem otazka je, jestli to bude stacit. AMD proste potrebuje sypat furt penize do vyvoje, protoze na druhou stranu, tyhle velke mezinarodni firmy nejsou ani trochu verne a pokud NVidia vykonem utece a bude si diktovat ceny jeste vic nez je tomu dnes, kdy uz i tak silne napina nervy zakazniku, tak teprve potom budeme mit problem a to vsichni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

'AMD fanousci cekali zazrak a ono nic'

loool, hele, asi zapominas ze tvoje posty za posledni rok tu pod clankama zustaly a muze si je precist kazdej.. ten nerealnej zazrak si cekal prave ty, proto ted po diskusich brecis, ze se ti navi nelibi.. ((:

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Aký nereálny zázrak očakávali. Ja som AMD fan ale od Navi som čakal maximálne dorovnanie RTX2080, nič viac. Dorovnanie "Ti" varianty príde najskôr s Navi20, bohužiaľ vtedy bude mať nVidia na trhu novú generáciu 7nm GPU.
Ale popravde ten posun Vega vs Navi je dosť výrazný a keď by sa im na Navi podarilo obrúsiť hrany podobne ako to vyzerá že sa podarí so Zen2 tak by mohol byť výhľad lepší. Ale som realista očakávam že Navi20 dorovná (možno o 10% predstihne) RTX2080Ti.
Každopádne akonáhle vyjdu testy kde bude overené fungovanie videostrižne DaVinci Resolve a akcelerácie virtualizácie pozriem sa na ne a pravdepodobne moju GTX1070 vymením. Aj keď nezískam až tak výkonnostný nárast v hrách, v programoch, ktoré používam, fungujú Radeony lepšie. GeForce mám len preto lebo môj starý Radeon R9 380X nezvládal 4k 10bit monitor + FullHD a navyše som ju zohnal výhodne od kamoša.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naopak Navi10 he približne tak, kde mala byť
Veľká Navi 20 má veľkú šancu.

Navi: Mainstream a low-end v létě, high-end příští rok
18. 1. 2019

Starší zprávy hovořily o výkonu mainstreamového řešení plus mínus na úrovni Radeon RX Vega 56. Což by bylo rozmezí očekávané GeForce GTX 1660 a již vydané GeForce RTX 2060. Oproti nim však nabídne 8 GB paměti.

Teď ale zpět ke zdrojům RGT: High-endová Navi bude následovat v roce 2020.

https://diit.cz/clanek/navi-mainstream-low-end-v-lete

a dnes

Ve 3D Mark Time Spy ona Radeony nijak neexcelují, Radeon RX 5700 sice překonává GeForce RTX 2060, ale spíše symbolicky a Radeon RX 5700 XT pouze dotahuje GeForce RTX 2060 Super.

O poznání lépe se novinkám daří v testu Fire Strike, kde Radeon RX 5700 XT překonává novou GeForce RTX 2070 Super a blíží se Radeonu VII. Radeon RX 5700 pak překonává novou GeForce RTX 2060 Super a blíží se Radeonu RX Vega 64

V Shadow of the Tomb Raider zvládá Radeon RX 5700 XT mírně překonat GeForce RTX 2070 a blíží se výkonu GeForce GTX 1080 Ti. Radeon RX 5700 pak bravurně překonává karty jako jsou Radeon RX Vega 64, GeForce RTX 2060 a nabízí stejný výkon jako dražší GeForce RTX 2060 Super.
https://diit.cz/clanek/prvni-test-radeonu-rx-5700-rx-5700-xt

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Naopak Navi10 je približne tak, kde mala byť
Veľká Navi 20 má veľkú šancu."

"veľkú šancu" v čem přesně ? Být opět nejžravější GPU v historii RTG ? Když jejich "mainstreamový čip" má TDP 225W, tak Velká Navi bude mít cca kolik ? 350W ? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja v ty recenzi vidim ze cip od amd zere stejne jako rtx2070 a je rychlejsi.. takze klidne muzou vydat hi-end cip se spotrebou rtx2080ti kterej bude rychlejsi nez ona..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Navi se zacne prodavat nekdy behem srpna, RTX 2xxx Super se zacnou prodavat nekdy behem cervence, takze ikdyz bude NVidia zase prvni jako obvykle, tak myslim, ze mesic sem, mesic tam, muzeme ty produkty povazovat za komparativni.
Proto sem neplet rok starou RTX2070, ktera uz je passe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

clovece, ty jsi mimo.. precti si, o cem je rec.. rec je o konkretni spotrebe pri konkretnim vykonu.. to nesouvisi s datem prodeje.. krom toho navi se zacne prodavat pristi tejden, ne v srpnu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

navi sa začne predávať ešte tento kresťanský týzdeň alebo budúci židovský o moslimský týždeň

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až bude Mars v konjunkci s Jewpeterem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

heh už je to tady :-D

AMD slevní ještě před uvedením na trh

https://videocardz.com/newz/amd-to-lower-the-price-of-radeon-rx-5700-ser...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a pak že konkurence nefunguje, díky nvidia :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence dvou firem, ještě k tomu ze stejné země, je vždy jen „konkurence".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiste hraci jsou nadseni, ze se ceny konecne posunou o trochu niz, jenze AMD nenacenila sve grafiky uplne mimo realitu, aby nastvala cast lidi, kteri zrovna nejsou ze skupiny ultrafans, a nasledne je jeste pred zahajenim prodeje zlevnila. AMD nacenila grafiky tak, aby z nich byl zisk na dalsi vyvoj a ted kdyz je NVidia donutila dat slevu, tak ty penize proste budou chybet.
Jasne, taky budu rad, kdyz se cena upravi a hned budeme brat Navi lepe, jenze na druhou stranu to znamena, ze AMD nevybredla z problemu graficke divize ani o pid a to je smutne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O něco málo vybředla. Třeba je to konečně donutí k něčemu víc v oblasti APU - tříkanálový řadič, HBM atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by udělat tříkanál chipset FM4/mobilní v GF, to jako jo (on by to ani čipset nebyl, ten je v APU, ale rozumíme si). 12GB RAM ideál...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

APU je ale low end segment, HBM? Však už od toho ustupují, RVII měl 16GB HBM2, téměř stejně výkonná 5700XT má jen 8GB DDR6. Další nablito by mělo být kolem toho proč AMD na tak výkonnou grafiku cpe jen 8GB VRAM, když to přece už nestačí a u Radeonu VII to byl důvod proč byl třeba doporučovaný na 4k v Division 2... 8GB na 4k v té hře prý nestačí....

AMD potřebuje dělat produkty s vyšší cenou, kde jsou vyšší marže, ne produkty ze kterých má kulové. Kdo bude platit drahé HBM2 s interposerem v nevýkonném APU, asi za to cenu Navi dát chtít nebude

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdy do mainstreamu cpali HBM ? a VII je vykonem uplne nekde jinde (vc. FP64)

Btw clovek co obhajoval 6GB VRAM bude prskat na 8GB v mainstreamu Jiriku dej uz si konecne facku a prestat spamovat diskuzi stale dokola stejnymi blaboly..

Co mi vadi na NAVI ze tam nenacpali HDMI 2.1 ale jinak vypada hodne dobre ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Budou k tomu zdarma uzavřená sluchátka nebo dva hřebíky do uší? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam pocit ze jsi to uz zkousel.. protoze to co tady perlis muze byt snad jen nasledek paru hrebiku v hlave...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vyborne, konecne AMD dostalo trochu rozum. Takhle si NV uvedenim "S" oproti soucasnemu stavu.
Konecne se AMD trochu probralo, za mne velke plus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád lepší, než než prodávat předražené "béčko", počkat na představení RX5700, a až když začne jít do tuhého (rok 2019 je pro nVidii docela mizerný, poprvé od roku 2015 klesají čtvrtletní zisky, a to nejvíce od roku 2008-2009), vydat karty, které měli vydat už na začátku. Vzhledem k cenám super variant by měli být všichni majitelé původních RTX pěkně naštvaní. Dostali béčkový produkt za áčkovou cenu.

Konspirační teoretik by řekl, že normální RTX byly diverzní akce proti AMD (na úkor zákazníků). Takový obchodní double-tap :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že RTX neboli či nie sú predražené. Myslím si to isté, ale odkiaľ sa zasa berie toto:

" Vzhledem k cenám super variant by měli být všichni majitelé původních RTX pěkně naštvaní. Dostali béčkový produkt za áčkovou cenu."

Bežne bývaš naštvaný, keď na trh príde po roku produkt, ktorý je lepší než ten čo si písal? A aký béčkový produkt? Konkurencia snáď mala niečo, čo bolo lepšie a čo by si nazval áčkovým produktom? Pretože ak nie, tak to asi béčkové produkty neboli. :-) Ak náhodou AMD budúci rok vydá refreš aktuálnych NAVI, tiež sa budú musieť jej vlastníci cítiť ukrivdene? Mám taký pocit, že sa za majiteľov RTX grafík cítia ukrivdene iba fandovia AMD alebo takí, ktorí by aj tak nikdy nič od NV nekúpili.

Ďalej, RTX 2070 Super používa menej podarené čipy z RTX 2080 a RTX 2060 zasa tie menej podarené z 2070. Po roku produkcie sa dá očakávať, že takých menej podarených bude dostatočný počet, ale na jej začiatku? A zasa všetko zlé na úkor zákazníkov?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"jakési neoficiální verzi, která neumožňovala ani přetaktování."

Jakási neoficiální verze, která neumožňovala ani přetaktování, je ve skutečnosti oficiální verze od AMD, a jediná, která byla ještě včera k dispozici (dnes jsem se nedíval).

A přetaktování umožňuje, ale něco tam blbne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je skvela zprava, protoze to znamena, ze ovladace nejsou vyladene, karta bude zrat jako vino a za 2-3 roky bude neuveritelne vykonna:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Anebo před vydáním nechtějí vyložit karty na stůl.
Všechno to je otázka jen interpretace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, že by AMD někdy záměrně dávalo novinářům na recenze ovladače, které mají nižší výkon jen proto, aby po uvedení karet a vydání recenzí vítězoslavně oznámili, že ve skutečnosti ty karty budou mít vyšší výkon.

V posledních letech je tomu spíš naopak – všichni doufají, že se výkon ještě výrazně zvedne... a ono... v podstatě nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik tema ovladacema nakonec udelas..max. 5%? Cili nic na cem stoji svet.
Ten narust u AMD se nekdy v case trochu 'precenuje'. Spis jde o to, aby tam nebyli hry, ktere budou v dobe vydani silneji zaostavat z duvodu ovladacu, nez to fixnou..

ps: jak si stoji 5700XT.. stejne rychla jako 2070FE? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdy naposledy u AMD sáhli k podstatným změnám? On to už nějaký ten pátek bude.
Navi taková větší změna nepochybně je, indicie je taky ne zcela očekávaný výkon ve Vulkanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba je v architektuře Navi něco odlišného a hra není pro tuhle odlišnost připravena. U low level API bych se nedivil, že to co běhá dobře na jedné grafice, na druhé běhá hůře

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně aby všechny recenze ukázaly nižší výkon než jaký ve skutečnosti je protože většina recenzí je v tohle dobu téměř jistě v přípravě, neli rovnou hotová, to je pěkná demagogie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opět to má AMD pouze na režie, a to jestli vůbec )

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

WTF?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uff.. jeste ze uz jako starsi clovek tohle nemusim resit/nemusim to za ty nekrestansky penize kupovat... na odreagovani max. TF2 a to jede bezmala na cemkoliv ... i integrovanem... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dobré ráno :-D :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Horší diagnóza by byla, kdyby to napsal ten samý člověk ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono to možno bola taktika od AMD aby NV reagovala pred 7.7 vydaním grafik a hlavne cien. Ak plošne znížia ceny nových zase si NV urobila kakací papier zo zelených zákazníkov...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klobouk dolů před tak skvělou taktikou, táta by mě zabil, kdybych vynášel peníze z domu. A jinak ke zbytku článku, co tím chtěl básník říct?
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/
Vidím zeleně? nebo nemůžu to bílo_černé logo najít?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Steam survey snad nemuze brat nikdo moc seriozne. Par procent nahoru dolu v tech jejich statistikach, kde nikdo nevi, jak vznikaji, nehraji zadnou roli. Jedine co se z toho da trochu usuzovat je celkovy prehled a tam je celkem jasne kazdemu, ze NV vede.

Kolik delaji AMD karty dohormady..snad 3-5%..to si jako opravdu myslis, ze tech karet je tak malo? :))
Vzdyt je ta cela statistika k smichu...pouzivej trochu selsky rozum clovece. Podle prodeju, ma mit AMD cca 20%...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že ti co kupují Radeony používají Steam méně, než ti co kupují NVidie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dyť dle toho grafu má AMD skoro 15%, jaké 3-5?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ako vieš aké ceny AMD potrebuje? Možno práve tie znížené sú nastavené pre ich biznis, nástrel cien bola návnada pre NV. Nikto nevie...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A důvod to dělat? Snížení cen před launchem, ještě v reakci na vydání konkurence nevypadá dobře. Buď chtěli zákazníky ždímat, kdyby NV nepřinesla takové ceny, nebo nevěří svým produktům.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dokud budou hráči s kombinací Intel procesoru s Radeonem v diskuzích hlásit, že jim Steam detekuje Intel grafiku a nikoli Radeon, tak tyto statistiky nemají žádnou váhu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jak je na tom kombinace CPU Intel a GK nVidia?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nic neni já mám AMD R5 2600 s RX 570 a steam mi ji detekuje jako nvidii takže asi tak :) což jsem docela čučel :) už se ani nedivim že u nich ve statistikách vede nVidia kdo ví kolik naprosto špatných detekcí tam je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taktika? Top NV nemůže ceny snížit? Může. Ale proč by to dělali, problém má AMD, která tu cenu snížit může protože jinak by ty Navi byly v zásadě DOA.Naopak se čertí lidi co si ty karty předobjednali. A když tohle pominu, tak je to špatná vizitka AMD, že se buď totálně sekli a jsou nekompetentní, nebo že chtěli ždímat zákazníky, protože proč by ne. Nebo jednoduše nevěří svému produktu tolik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa najviac páči ako tu pár zelených fanatikov presviedča svet, že všetko sa točí okolo hi endu a všetko ostatné je nezaujímavý shit . https://store.steampowered.com/hwsurvey/ pozrite si štatistiku GPU. Ja viem že to nie je celkom vypovedajúce, ale až na 9. slovom deviatom mieste je hi end grafika. Zvyšok sú stredopolľové grafiky a aj tak je to prd proti percentám hráčov na konzolách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

5:95 ))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju Koduri ještě v červených barvách jasně tvrdil dvě věci:

při uvedení RX480 že většina hráčů kupuje karty pod 300USD, v následné prezentaci pro investory ukazoval, že nad 300 USD je trh jen 16 (nebo 14%) ale v tomhle segmentu leží obrovské marže a proto je potřeba se na něj zaměřit.

A konzole, to je jen z nouze cnost, marže minimální...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pointa je asi taka,že kto kupil davno davno dobru nereferenčnu GTX 1080 Ti , nerieši doteraz nič

https://giphy.com/gifs/wall-cinemablend-chYViAkKHndzq

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce RTX tak řeší, pokud nechce RTX ani top výkon neřeší

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když byla ATI na špici, dali se herní grafiky koupit za par šušní. Nebyly to prostě takové ku**y jako u NVIDIE. V momentě kdy je koupila AMD se trh pokrivil a nemyslím ze se to už někdy zlepší... Přitom je to furt jen křemík. Plat vám nezvedne, státníci nevyřeší, nádobí neumeje a ani neuvari. Stojí to tolik, jen protože to za to dáte ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vitaj v kapitalizme. A ceny v pripade ATI urcite neboli nizsie pre to, ze by chceli byt ustretovy k ludom. Urcite bol za tym racionalnejsi dovod. A mozno prave aj toto bol dovod, preco to financne neustali a museli predat biznis do AMD. Zbytocne si idealizujete niektore spolocnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by měl brát v potaz inflaci za ty léta. Pak by zjistil že grafiky mohly stát stejně, nebo i více vzhledem k hodnotě peněz v té době a dnes.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Počítat jen s inflací není zrovna rozumné ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak neuvari?? Vzdyt Nvidia uz se se svoji AI ve vareni velmi angazuje, tak bacha :o))
https://blogs.nvidia.com/blog/2017/05/11/how-deep-learning-will-stir-mor...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD schvalne nasadila cenu vyse a NVIDIA to sezrala i s navijakem ...
tem chapavejsim to docvaklo (tem co ne, to potvrdily vcerejsi reakce lidi z AMD)
a to AMD stale jeste muze nabidnout bundle slevy pro CPU+GPU o dalsich 50-100 dolaru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, Nvidia to sežrala i s navijákem, co se týče úpravy super ji to nestálo ani dolar, AMD stál vývoj miliony, bude prodávat a musí levněji, ale Nvividia skočila na špek, se svou obvyklou marží, až na to že AMD s tím co vydala prodá tak kulový s přehazovačkou. Logika opravdu super )))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš blbosti

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže, situace kdy by NV nevydala nic podobného:

Za AMD karty se bude inkasovat o 30-50 USD víc než je skutečně potřeba - lidumil AMD :D

Když došlo k uvedení:

Proč AMD snižuje cenu? To musí být pěkný kšunt když nevěří vlastnímu výrobku, když ještě k tomu konkurence stojí víc...

Záleží jak se na to člověk dívá, ale snížení cen před launchem rozhodně není dobrá vizitka.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A další v závěsu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

neviem prečo stále reaguješ na tie kšunty? Máš supertop kvalitu od zelených, tak sa na tie dementné komentáre vykašli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://twitter.com/Radeon/status/1147248833556099072

lepsi neco hned nez nikdy narozdil od jinych

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasné presne tak, a ešte spustiť, tak 50-100USD...

...a na konci roka sa dočítame ako celá AMD - CPU GPU aj APU zarobila 150mega a nVidia 3 miliardy.

+ keby tie karty dávalo AMD zadarmo, až to by bola rana pre nVidiu :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

120 příspěvků bez Crhy, doufám že to oceníte, mám na rozdíl od vás vybetováno dalších 50cm x 7,5m betonové zdi.
Jediné na co se zmůžu je: Gratuluji AMD, že po pěti letech má konečně svou gtx1080.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezabudni byt presný, nie GTX1080 (Tú by zožrala 5700XT aj s topankami), ale takmer GTX 1080 Ti za mainstreamovu cenu, ale asi si mal na mysli 5700ku (bez XT), tak to by sedelo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobře, že sis našel nějakou smysluplnou zábavu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě doufejme, že ho ta nová zábava chytne natolik, že ho přestane bavit psát sem. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, pořádný plátno pro projektor to už chtělo dávno, není tloušťka 50 málo? Nebo to stavíš v Minecraftu? Kolik máš FPS, stíhají ti vozit beton?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po tej zmene ceny sa konečne síce niekam posúvame, ale ja mám už skoro 5 rokov 4k Tv na ktorej hrávam vo Fullhd a medzitým už ju plánujem upgradovať a nekúpim proste nič čo nebude mať výkon blízko 2080Ti, cenovku tak do 600€ a HDMI 2.1 s VRR(nie freesync). Hádam konečne v r.2020 sa dočkám, bolo by fakt super keby vydali hiend Navi na začiatku roka a to už rovno s novým rozhraním. Keby mi pred 5timi rokmi niekto povedal, že skôr sa dočkám novej TV ako schopnej grafiky na 4k, tak by som ho mal asi za vyšinutého. Zvlášť keď som za ňu dal polročnú výplatu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, výkon na úrovni, která byla předpokládaná, energetická efektivita se slušně zlepšila. Tak uvidíme, co ta cena...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Posledním generacím Radeonú jsem se vyhýbal kvúli vysoké spotřebě. Navi v tomhle směru dotáhla konkurenci, alespoň do doby než NVidia taky přejde na 7nm. Doporučená cena je stejně jenom orientační a reálná cena v obchodech se bude odvíjet od prodejú. První dojem je, že Navi je zcela konkurenceschpná k aktuální nabídce NVidie a to v mainstreamu, kde se prodá nejvíc karet.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem čekal, že vylepší efektivitu, ale tohle mě překvapilo. Sestava s RX5700 bere stejně jako s RX570 a má ve fullHD dvojnásobné FPS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pokud je leak pravdivy, tak se AMD dotahla na nV se starymi ovladaci, tak pockejme jeste par dnu/tydnu/mesicu co AMD predvede s novymi a pozdeji s doladenymi ovladaci+Vulkan
jsem hooodne zvedav...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem pekny 3600 na polskem webu..
https://ithardware.pl/testyirecenzje/premierowy_test_amd_ryzen_5_3600_ze...

Vykon 8700k za polovic.. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tady je prehlednejsi test.. R5 3600 za 199 usd je ve hrach rychlejsi nez 8700k za 370 usd.. jestli to intel mysli s tou 15% slevou vazne, tak mu to bude platny jak mrtvymu zimnik.. by musel slevit na polovinu.. (:

https://i.imgur.com/YmtfMOf.png

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pjeeekne :)
V jakem rozliseni to bylo testovane, nevis?
Evidnentne nastanou Intelu bez hutnych slev, jeste krusnejsi casy, minimalne v retailu :))

Jinak ti polaci tam maji otestovanou i spoustu SW, takze se tam muzou najit i lidi, pro ktere neni gaming prioritou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to z youtube: https://youtu.be/cIA9-2UDKHs

hry zacinaj kolem ctvrty minuty..

o software nemam obavy, tam se darilo uz zenu 1, pro zvyseni marketshare potrebuje amd i lepsi vysledky ve hrach a ty nakonec taky maj.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem to video taky nasel :)
Ma to "jen" na 2666Mhz RAMkach, tak bude zajimavy sledovat, co to udela aspon s 3200 CL14 nebo lepsima..

Jinak vysledek u CB15 ma nejaky dost divny..kdo vi, jestli v tom testu nema nejake mouchy..
To vypada, ze mu cely test bezel u Intelu jen na 4,3Ghz...takze ty vysledky u Intelu by meli byt o nejake procento lepsi. Ale i tak dobry :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

projel jsem ty polaky.. dobry, no.. jedinej procak intelu, co dokazal r5-3600 stabilne prekonavat, je 2,5x drazsi i9-9900k.. 4,2ghz r5-3600 je v prumeru stejne vykonej jako 4,7ghz i7-8700k.. takze na prekonani i9-9900k by melo stacit 4,5ghz osmijadro, coz je akorat r5-3800x.. z tech testu to vypada ze je amd v ipc asi 12% nad intelem..

teda kdyby mi nekdo v roce 2015 tvrdil, ze do ctyr let amd prekona intel v multi-threadu, single-treadu, ipc i pomerem cena/vykon, tak bych ho mel za Stacha.. a ona by to byla pravda.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to dost dobre, kdyz to jeste potvrdi dalsi testy, tak suprovni CPU a suprovni rada od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen mi neni jasny, proc se v tech leaklejch testech opakujou r5-3600, r7-3700x a r9-3900x? kde maj r5-3600x a r5-3800x, ktery vypadaj nejzajimavejc? proc zabijet vysledky prvnich recenzi modelama zabrzdenyma omezenym tdp a doplnovat to drahym dvanactijadrem? nepochybuju ze vetsina lidi stejne r5-3600, ale recenze by nejlip vyznely s r5-3600x a r7-3800x..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatim tech review je malo a zalezi, co AMD taky rozeslalo...
Jinak OC nevypada zrovna nejlip..4.2-4.3 na vsech jadrech, jedno u jakeho CPU. K tomu pry zatim ani neboostuji na max. udavanou SC frekvenci podle der8auer, aspon u 12jadra, co ma udavanych 4,6Ghz.
Jsem to dokoukal cely, vyapda to, ze ty bezne chipy maji SC boost cca 100Mhz pod udavanou TOP hodnoutou a dokonce ne vsechny daji i tech -100Mhz. Takze treba rozdil mezi 3800x a 3700x muze byt v praxi u SC nula, v MT nevim.. Zatim to vyapda, ze tohle nebudou zrovna CPU pro hracicky..
https://www.youtube.com/watch?time_continue=350&v=WXbCdGENp5I

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj 4.3 je nejvíc co jsem viděl, u X modelů je ale lepší spotřeba, jde tam vidět výhoda binování. OC ve spoustě případů spíše ubralo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj napriek tomu čo píšeš, vyzerajú byť Ryzeny veľmi dobré procesory. Keby som mal dnes meniť zostavu, tak určite by som šiel do 8 jadrového alebo 12 jadrového Ryzenu. Som zvedavý na komplexnejšie testy. Ešte som žiadny taký nečítal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvl tady se rozjela bitva. Kvůli nějakému leaku od tupého Pšonka co nemá ani aktuální ovladače a tady se řeší už krach na burze AMD a podobný kikotiny. No to mi ho vyndej..... :D

Spotřeba a výkon se jestě doladí jako to bylo i u prvního Zenu. Tenhle superhrubý nástřel mi i tak přijde velmi dobrý. Výrobci s nereferencema se na tom taky ještě vyblbnou. Vulkan API měl i u minulých generací propady výkonu ze začátku pokud se nepletu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec bych na tebe nereagoval, ale Sudety patří čechům a majetek se němcům nemá co vracet. Nazdar.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Sice došlo k otestování jen pár her a navíc na starších ovladačích s omezenou funkčností, ale máme tu první výsledky nových Radeonů a to včetně testu spotřeby…"

Díky no-Xi takhle to přesně má vypadat. Vždycky mám rád, když mi autor článku dá hned na začátku vědět, že ten článek bude mít pro mě nulovou vypovídající hodnotu a že nemám ztrácet čas jeho čtením. Doufám že ten test pak zopakuješ s plnou funkčností a na nových ovladačích. To si ho pak rád přečtu. Jinak neškodilo by do článku připsat větu na způsob " neměl jsem do čeho píchnout a tak jsem z dlouhé chvíle udělal zbytečnou práci a záměrně ztrácel čas testováním nových karet od AMD na starších ovladačích s omezenou funkčností". Aby ta recese byla zjevná. Protože takhle tě můžou mnozí považovat za imbecila.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nulová vypovídající hodnota? Tak aspoň to pujde porovnat ne? Navíc je to převzaté z Polska kde to leaknuli před koncem NDA.
Musis se jeste hodne ucit jestli chces umet trollovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Panebože :-) Pobavils mě to musím uznat. Jinak mi ani nestojí za námahu na tebe nějak reagovat. Až ti doroste mozek tak možná potom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele a proc to vlastne ctes? Cti az finalni recenze/clanky, kdyz nemas na to kapacitu. Nebo myslis, ze nekoho bavi cist tvuj komentar o tom, ze to neni finalni test, kdyz je jasne, ze to jsou zatim vsechn jen "uniky" testu?
To si neumis dat 2 a 2 dohromady a musis to tady ze sebe vyprskat, jako kdyby jsi objevil novou planetu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Hele a proc to vlastne ctes? "
Další co má v hlavě jenom slámu :-) Absolutně nechápu tvůj koment. Poděkoval jsem autorovi, že hned na začátku dal jasně najevo skutečnost podle které jsem ten článek ani nemusel číst a tím jsem mu poděkoval za ušetřený čas. A ty ze sebe vybleješ tohle? Jsi snad taky imbecil?
Napsal jsem jen poděkování a voala dva imbecilní tupci mají neodolatelné nutkání honit si tryko a ukazovat všem, že jsou mnohem blbější než jsme si mysleli. No klidně se může přidat ještě někdo další, kdo nepochopil prosté a slušné poděkování za ušetřený čas. Ne článek jsem opravdu nečetl a poděkoval jsem autorovi za to že jsem ho podle úvodního odstavce ani nemusel číst. Ale tavý exoti jako jste vy dva, to je zábava k nezaplacení :-)
Jeden mě nařkne že trolím a druhý se ptá proč to vlastně čtu :-) No jestli prskám tak jedině smíchy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak opět další AMD grafika z dlouhé řady, která bude prostě existovat, ale kupovat se bude Nvidie ...Vědět tohle před čtyřma rokama, tak tu 1070 koupím rovnou a nečekám na zázrak z druhého břehu :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak XT je o 10% lepší než 2060S, stojí stejně. 10% za lepší cooler a RTX... proč ne. Podobně je na tom ne XT verze, cca o 10% nad 2060 za stejnou cenu a o něco vyšší spotřeba u AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najednou Ti jsou moudra Crhy dobré co? To se mlátíš do hlavy, že jsi ho neposlechl dávno, co?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dle GN se pohybujeme kolem 2060S a 2070 při nižší ceně, spotřebě o cca 15% vyšší a podstatně vyšším hluku (bavíme se o referenci - čili s blowerem). Když přiohlédneme k faktu, že se snažili pravděpodobně vyčarovat z prdu alespoň malou kuličku, tak je to zřejmě v pohodě.

Samozřejmě betadrivery, takže OC nebyl plně pod kontrolou (stejně nemá smysl, 4 fps nad 60 při spotřebě o 54% vyšší). K tomu nějaké ty porodní bugy (při instalaci driveru, dialogy, tlačítka, ...), což se samozřejmě zlepší.

Tahle karta v neref. vydání možná někoho osloví, nějaké "pindy" o tom, že 10-14 je na mainstream moc (víme, že HD3000/HD4000 cenová válka moc nefungovala a inflace dělá taky své) také vynecháme, pak by to mohlo fungovat. Ano, je to karta, která zřejmě i nebyla cílena na nějakou revoluci nebo velké strhnutí pozornosti, dlouho to AMD dopředu i nepřímo avizovala a pak je vše zřejmě vpořádku. Co by se asi kritizovat mohlo, tak podle GN hlučný chladič (na druhou stranu, kterej blower nebyl?) a někoho mohla dráždit vyčkávací metoda v případě ceny.

A za mne, snad ta příští generace (nikoli čip, ale generace), přinese nějaké to nové ovoce a větší změny, které vrátí AMD do hry ve vyšších výkonostních příčkách. Záleží od kdy se začalo do R&D sypat víc šušňů a kdy se na tom začalo pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neref. verze ale budou nejspíše stát více a pak už je to na štíru. Procedrop byl nutný, výkon 5700 mezi 2060 a 2060S, původní ceny taky, 5700XT výkonově mezi 2060S a 2070S, opět byla původně mezi, S tím chlazením, bez RT by to nemělo šanci.

Takhle to je fajn pro ty, kteří nehledí na RT a nevadí jim provozní hluk. Spotřeba RX je sice vyšší než u NV, ale rozdíl už není deal breaker tak jako u Vegy nebo Polarise.

A neříkejme tomu mainstream, mainstream je to co se prodává nejvíce, je to midrange, prostě střední třída karet, které se v téhle cenové relaci pohybují už dlouho. Kterákoli z těch karet v podstatě přebije GTX1080, která se začala prodávat za 699 a jak šly na dračku. Následné 1080Ti 2070S a do jisté míry i 5700XT začínají šlapat na paty, ale o 200-300 dolarů levněji...

Ad GN... u toho bloweru hlavně hodnotil. ten normalizovaný test, tedy jak to funguje při 40db. Během pár minut XT dosáhla maximální Junction teploty a throttlovala, to okomentoval že je to nejhorší referenční chlazení co viděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hádate sa tu, premeriavate si IQ, hráte sa na obhajcov v súdnej sieni... aj tak ste smiešni (bez urážky).

V logike existuje vždy iba jedna optimálna cesta, jedno správne riešenie, jedna odpoveď.

Aneb - keď sa k výsledku priblížila skôr nVidia ako AMD, vzhľadom na nemožnosť využiť rovnaké riešenie (kopírovanie) nie je možné aby AMD konkurovala bez pozmenenia rovnice.

Do tretice, AMD jednoducho musí konkurovať lepším výrobným procesom alebo zmenou cieľa, pretože nVidia našla optimálne riešenie ako prvá a žiadne ďalšie optimálne riešenie neexistuje...

Zo slova vývoj ste si urobili náboženstvo a vôbec pritom neuvažujete v akej forme vývoj existuje a či vôbec existuje (ľudské potreby sa podla všetkých dôkazov nikdy nezmenili, celý čas sme takí istí, žiaden vývoj tam nie je).

Mimochodom pre logický konkurencia vôbec nie je potrebná, dokonca je škodlivá. Vývoj totiž vyžaduje stabilitu zdrojov, konkurencia je pravým opakom stability. Počas vojny sa technológia neobmieňa rýchlejšie vďaka konkurencii ale vďaka tomu, že sa objaví nový čiastkový problém, nový cieľ. Neexistuje dôkaz, že by konkurencia urýchlovala alebo spomavola vývoj, v dnešnej ekonomike ho však očividne dokonca skôr spomaluje (technologický).

Čo sa týka fyziky, desaťročia sme sa reálne nikam neposunuli. Nechcem vá kaziť ilúzie, no už pred 100 rokmi sa dalo vypočítať kde dnes budeme a na tom sa nič nezmenilo. Ak niečo tak to, že sme zahltení neuveriteľným množstvom cirkvou pozmenených informácií, pretože technológia sa stala novým bohom na základe falošnej propagácie, ktorá zamlčuje negatíva. Ten Kresťanský aspoň nezamlčal, že bude aj ničiť životy, nielen život dávať (len filozofická úvaha, žiadna propagácia konkrétnej viery).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Keď sa naprogramujem s cieľom všetkých vás zabiť a budem mať dostatočný prísun rentabilných zdrojov, nakoniec nájdem spôsob ako to urobiť.

Je úplne jedno, či sa o to pokúsi aj môj brat. Respektíve keď sa spojíme, dokážeme to rýchlejšie, nie keď sa budeme navzájom oberať o obmedzené zdroje. Pri utopickej neobmedzenosti zdrojov sa situácia nijak nemení, keď si stanovým cieľ, konkurencia ma nezaujíma aj keď existuje. Jej existencia je pre mňa nepodstatná. #f***competitions

Filozofická otázka - prečo nebyť masový vrah? Podla evolučnej teórie je jedno či umriete, podla náboženstiev na logickom živote tiež nezáleží (viac menej, relativita).

Už viem aký je môj životný cieľ ;) :)))

PS: Vyššie spomenutý princíp je rozdieľ medzi úspešným a neúspešným v ekonomike.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.