Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První test srovnává výkon GeForce MX130 s Ryzeny 5 2500U a 7 2700U

Když k těm 25W přidám ještě spotřebu CPU Intelu, tak ty Ryzeny vypadají skvěle .

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Neco podobneho jsem chtel napsat. Asi mi unika pointa techto novych MX GPU, ke 15W CPU pridam 25W GPU, abych mel vykon o 15% vyssi. O 50W 950M-g5 radeji nemluvit. Tak nevim, z teto ochutnavky mi moc dobre neni. Pro vyrobce i zakaznika musi byt ve vsem lepsi single-chip reseni, kdyz pominu cenu, tak i z pohledu jednodussiho chlazeni. Uz aby se Ryzeny dostaly i do profi rad notebooku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Líp se samozřejmě chladí dva čipy než jeden - máš větší styčnou plochu, takže rychleji odvedeš teplo. Složitější je pak akorát návrh vnitřku ntb. U singlečipu je návrh jednodušší, ale chlazení musí být efektivnější oproti stejně dimenzovanému chlazení dvoučipu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No tak to ani náhodou - pokud se bavíme o běžných notesech, kde chlazení obstarává jedna "pipka" tažená od CPU přes GPU do chladiče. Nadto musíš uvažovat 15+25W= 40W, kdežto tenhle ryzení APU si vystačí řekněme (v agresivním nastavení) s 20W. Z toho plyne možnost mít tenčí, lehčí a tišší počítač (nebo levnější, pokud výrobce ušetří na chlazení), teoreticky by mohli vyrábět i plně pasivní verzi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl sis mou odpověď? Je obecná. Nikde netvrdím že se líp odvádí 2x100W oproti 1x5W. Stejně tak nikde netvrdím že výrobce musí použít jednu heatpipu. Jen říkám, že se líp odvede xW odpadního tepla ze dvou čipů, než stejné množství tepla z jednoho čipu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl a v kontextu diskuse nedává smysl.

Chlazení totožného notebooku jen s intel GMA bude vždy lepší, než modelu s přidanou samostatnou GPU.

Jediná výjimka jsou herní notesy, kde je Q-čkový CPU a výkonná grafika, obojí chlazeno samostatně. Jenže to jsme už v segmentu notebooků s příkonem 95+ Wattů a na míle daleko segmentu, pro který jsou určeny modely popisované v tomto článku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co pořád máte s kontextem?

Napíšu to zcela jasně.

Na komentář: " Pro vyrobce i zakaznika musi byt ve vsem lepsi single-chip reseni, kdyz pominu cenu, tak i z pohledu jednodussiho chlazeni." jsem napsal že to není pravda.

Jak jednoduché Watsone.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tak mi v posledni dobe prijde, ze kdyz tu nekdo do diskuse placne blbost a jinej mu ji vyvrati, tak se bud ohani trollenim, nebo rekne, ze jeho post vlasne vubec nesouvisi s tematem.. kazdej se muze mejlit, ale kdyz uz, tak by to moh uznat nebo to aspon nechat plavat..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když se zmílím, klidně to přiznám. Kde jsem se mýlil? Kde jsem napsal že to nesouvisí s tématem? Reagoval jsem na komentář k článku, ne článek samotný.

Ale ok, jsem mimoň, vidím věci jinak a spíš se řadím k Ježkovi než zbytku, takže se omlouvám všem, kteří chtějí abych se jim omluvil a už to tu ukončím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o složitější konstrukci chlazení, jde o spotřebu a tedy výdrž na baterie(do tenkého těla notebooku těžko narvete větší baterii aby se kompenzovala vyšší spotřeba k výdrži na baterie), hlučnější chlazení (musí odvést 2X více tepla než u Ryzenu) , vyšší váha z důvodu dvou chladičů atd. To vše jde s tenkým tělem notebooku špatně dohromady.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by myslím platilo, kdybychom srovnávali 35W APU s kombinací 15W CPU+25W GPU. Tady ale srovnáváme 15W APU s kombinací 15W CPU+25W GPU. Jak se dva čipy - každý o TDP stejném nebo vyšším než APU - mohou chladit lépe než samotné APU?

Přece nemůžu tvrdit, že když budu mít dva systémy osazené čipem o TDP X, tak přidáním čipu o TDP X+10 do jednoho z nich zlepším efektivitu chlazení.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

On prece nikde nepise o nejakych konkretnich TDP nebo cipech. Rika, ze dva cipy (zatez rozdelena mezi dva cipy) se chladi jednoduseji nez jeden cip. A v tom ma pravdu, to je fyzika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze v kontextu toho clanku je to hloupost a ten kmentar postrada smysl.
Je preci jednodussi chladit 1x15W nez chladit 1x15W a k tomu jeste 1x25W...tady opravdu nic jednodussiho neni ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Komentář je jaký je. Problém bude s chápáním psaného textu u některých jedinců.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nic si z toho nedelejte, taky mam casto problem s chapanim. Pojdme se bavit radeji o jinych vecech. BTC, to byla vcera jizda panove. Nedoporucite dobreho CFD brokera pro krypto ? Markets.com je ma od pondelka offline a i tak zvysil spread na $165.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hoši, vy jste asi mimozemšťani, jinak to nedává smysl. :-)

Problém s chápáním máte vy dva.

(edit: omluva, Stealth to zřejmě myslel opačně)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze me ani nenapadlo, ze by ten muj prispevek nekdo mohl brat vazne, snazil jsem se odhledcit situaci, asi budu vazne vetsi mimon, nez jsem si doted myslel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dva chladiče zaberou v těle notebooku více místa. Pokud na toho Ryzena nasadíte chladič o ploše předávající teplo vzduchu s hodnotou součtu těch vašich dvou chladičů, dostanete prakticky pasivní chlazení, kde ventilátor naskočí jen při maximální zátěži a i tehdy to bude téměř nehlučné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože se předchozí diskuse váže ke konkrétním produktům, reaguji také v návaznosti na dané produkty. A za druhé - ani obecně to neplatí a s fyzickou to nemá nic společného. Naopak, v předpokladu je chyba, která nemá ve fyzice oporu. Pokud prostě a jednoduše sloučím dva čipy do jednoho, plocha křemíku - a tedy i styčná plocha s chladičem - bude stále stejná. Pokud přistoupím k nějakým optimalizacím a např. sloučím dva řadiče do jednoho společného, plocha křemíku se zmenší, ale stejně tak odpadne i část tepla generovaná vynechaným řadičem. Prostým spojením dvou čipů do jednoho se žádný křemík záhadně neztrácí, aby se v důsledku tohoto sloučení mohl změnit poměr odpadního tepla na jednotku plochy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Předpoklad o stejné ploše má něco do sebe. Přesto si myslím, že se dva čipy budou chladit líp - většinou totiž chladicí blok přesahuje plochu čipu, takže ve výsledku budou dva takové chladící bloky o nějaké procento větší než jeden na větším čipu.
Pak asi dost záleží na velikosti oněch čipů - pokud na velký dostanu stejný počet heatpipe jako na dva menší, bude to asi +- plichta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, dvě kostky mají větší povrch než jeden kvádr, tečka, zbytek jsou kecy upocený

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale není řeč o kostkách a kvádrech, ale o odvodu tepla z jedné plochy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale s touto logikou si muzete do jakekoliv diskuze placnout prispevek mimo kontext a pak si honit ego, ze jsou ostatni magori, ze to prece je tak jak pisete. Ze se s vetsi plochou snizuje prechodovy odpor jsme se ucili na zakladni skole a fakt neni nutne s timto faktem ostatni popichovat. Koho, stejne jako me, nadchne, ze 15W produkt ma v podstate stejne vlastnosti jako 40W konkurence v segmentu, kde kazdy watt predstavuje gramy navic a vydrz dolu si proste rad pripichne svuj prispevek na tuto zed narku a jde zase makat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Akorát to má jednu chybinku a to tu, že se jedná o typickou spotřebu, v reálu to APU žere 50 W a i5-8250U + MX150 žere 60 W. Takže to přesně odpovídá:
https://www.notebookcheck.net/Our-first-Ryzen-5-2500U-benchmarks-are-in-...

Mimochodem:
1) ty čísla u Witchera 3 jsou nějaký nízký, jinde to vyšlo mnohem líp (btw to byste jako vážně plesali nad 720p na low u 2 roky staré hry?)
2) Witcher 3 z nějakýho záhadnýho důvodu chutná Radeonům, kde 560ka je 15 % pod 1050ti

Witcher 3 ("a blend of medium and low settings"):
https://www.notebookcheck.net/The-Witcher-3-Notebook-Benchmarks.143187.0...

Time Spy:
https://techreport.com/review/32877/amd-ryzen-5-2500u-apu-reviewed/8
https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-MX150-Benchmark-and-Specs-o...

3) Noxi, tak, jak popisuješ procenta v článku, by tam mělo být "15 procentních bodů pod" (v případě CSGO a jinde analogicky), protože ve skutečnosti je Vega 10 o 17,6 % pomalejší než MX150

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

co je to za blbost? ty cistla cos vzal ze clankou nejsou spotreba cipu ale celyho notasu.. (: vcetne displeje, pameti, disku, napajecich obvodu a vseho na desce.. ((: se podivej na ''load maximum'' sestava s intelem a nVidii zere o 27,5w vic, coz je plus minus tdp ty nVidie..

ty procenta bych rek pocitas taky blbe.. teda jesli narazis na ten prvni graf.. kdyz ma sestava x 100fps a sestava y 85fps, tak je sestava y o 15% pomalejsi jak sestava x.. fakt ne o 17,6%.. ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spotřebu se podívej na Witchera, ne stress test. 50 W žere jedna platforma, 60 W žere druhá platforma, je to notebook a baterku má jednu. Nebo ty máš v NTB druhou baterku pro vše ostatní než CPU+GPU? Asi ne.

A dokonce Witcher sedí Radeonům...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu, co už tu bylo řečeno, tak nějak nemůžu najít smysl v předchozím příspěvku. Zaměňovat spotřebu procesoru se spotřebou sestavy prostě nelze, to se nedá okecat. Každá sestava může být jinak navržená, takže při srovnání dvou různých sestav nelze tvrdit, že rozdíl ve spotřebě celé sestavy v jedné konkrétní hře cokoli vypovídá o rozdílu ve spotřebě čipů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

kdyz ma sestava x 185fps a sestava y 85fps, tak je sestava y o 100% pomalejsi jak sestava x?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem ti odpovidal jednou u predchoziho clanku, ze pouzivas sice spravna cisla, ale vyvozujes z nich divne zavery. Spotreba jedne hry nerika, kolik to zere v jine hre. Naopak, spotreba Load MAX rika, o kolik si ta kombinace Intel+MX150 je schopna rict. A to je o 25W vic nez u toho AMD APU. Nebo jinak o 15W vic nez pri hrani Witchera na tom stejnem stroji. Tudiz muzes akorat tak tvrdit, ze spotreba Intel+MX150 neprekona 76.9W, ale nemuzes urcite tvrdit, ze spotreba je nejakych 60W (mereno u jedne hry). Krome toho kdyz se podivas napr. na Load average..tak ta kombinace zere zase jako tank 68W. Kdezto u toho AMD APU je strop 50W a smytec. Rozdil mezi Load average a max je 5W. Rozdil u Intel+MX150 je 9W, pricemz hrani Witchera zajimave konzumuje daleko mene, nez je Load average.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to si představ, že ve hře xy má sestava A) s APU 50 fps a 50 W a sestava N) s MX150 75 fps a těch tvých 75 W... dokonce sestava I) s HD 620 má 30 W a 30 fps... mazec co?

Upřímně, nejvíc na té tabulce mě fascinuje "idle average" - to je takový to čtení a prohlížení dlouhých stránek/dokumentů, tam Raven vydrží o 50 % déle: 13,8 W / 8,7 W

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Moc ten tvuj komentar nechapu. To co odkazujes je prvni generace Skylake jenom s 2 jadrama a integrovanou grafikou. Tahle grafika je dobra tak na zobrazovani desktopu a max nejake Indy hry :)
Muj predchozi komentar byl ciste o tom, ze delas zavery z jednoho namereneho cisla, coz si myslm, ze neni spravne a poukazal jsem na jina cisla. To je cely :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Konečně to někdo řekl. Papír snese hodně. Ze zkušenosti vím, že notebooky s AMD často topí, jako opékače topinek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na komentáře od mejla a Hrdina a připomíná mi to jak kuchař přesvědčuje elektrikáře o správném zapojení el. rozvodů. :)
Nic ve zlém pánové, teoretici jsou vždy vítáni, ale já bych počkal na testy, které ukáží jak je to v praxi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nova AMD APU vypadaji fakt dobre (v ramci ULV moznosti) a skoro bych rekl, ze je to v soucasnosti nejpovedenejsi AMD produkt.
Jinak ten MX130 (MX110 nema cenu ani jmenovat) alias 940MX alias 940M na steroidech, alias preznaceny 840M na dvojitych steroidech...to je dneska fakt dost ojeb v Noteboocich. Vyrobci to casto osazuji jen tema DDR3 pametmi, a pak tam neni vlastne temer zadny vykonostni narust oproti predchozim generacim nbeo jsou tam pomalejsi DDR5 a narust je mizivy.
Shrnuto..jak MX110 tak MX130 jsou pri porovnani s Ravenem opravdu zbytecne grafiky. Jsem avedavy, jetli to pochopi take vyrobci notebooku a daji prednost Ravenu, nez smysl postradajici kombinaci Intel+NV130(110).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jaký produkt AMD, vždyť je to zatím jen vlhký sen YouTubera.
Trošku mi to připomíná větu: "Ještě nikdy jsem jí neviděl - nikdo jí neviděl - ale myslím, že je to bílá díra."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Muzete zkusit vysvetlit, co ma Youtube spolecneho s AMD APU?
Pro Vasi "informovanost".. pokud jsou uz hotove produkty k testu u nekolika redakci, tak to znamena, ze jsou ty produkty minimalne pred vydanim...ale mozna ze toto jste na "youtube" neslysel..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z obchodního pohledu je produkt něco co lze nabídnout k prodeji. Což zatím nehrozí a bohužel jak to tak u AMD chodí se toho letos pravděpodobně nedočkáme. Proto to není produkt ale tak maximálně předprduční kusy k testování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tak zkusit precist aspon tu diskusi? ;)

"MORPAK | před 21 hodinami | *

Tak to je mazec. V neděli objednáno na HP storu za 629$ dodání 2.týden v prosinci. I teď je tam za 729$ a stále dodání před vánoci. To jako na Amazonu dobře přestřelili.

Edit:http://store.hp.com/us/en/pdp/hp-envy-x360-convertible-laptop-15z-touch-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci vědí, že zákazník chce "to nejlepší" - tedy Intel + nvidia. :-)
Nějakou racionální úvahu bych v tomto případě nečekal.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, hlavne kdyz v reklame muzete na konci pustit jingle intel inside :) To spusti spoustec na "kup to".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jeste bych dodal, ze sazeji na "kvalitu" :))
Viz napr. https://www.cnews.cz/v-systemu-intel-je-rada-bezpecnostnich-der-miliony-...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

TyNyt to sice trosku pritahnul za vlasi, ale mnozi z " odborne " verejnosti hledajici levny herni notebook opravdu vedi ze Intel a Nvidia ( nekteri reknou i dedikovana karta ) na to slysi.
Je to stejne jako za dob P4 ,kazdy chtel intel i kdyz stal zaprd, ale kazdy chtel intel protoze byl nejlepsi, prece.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já blbec si koupil Athlona XP bez SSE2 a dnes na tom neotevřeš ani seznam cz... na P4 jo, nehledě na upgrade na dualcore (no dobře, kompatibilní desky byly asi o rok později)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musím se přiznat, že při koupi CPU někdy kolem roku 2000, jsem moc nedumal, co si na něm pustím v roce 2017... :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dnes si tam doplň SHA (lepší Ryzen) nebo AVX512 (lepší Intel) apod. ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobrej joke :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to srovnal nasledovne, jestli nekto uvazuje o hrani ve HDReady + obcasne FullHD a potrebuje k tomu moderní ctyrjaderny procesor, to vse v ULV tele a s vysokou vydrzi, zvoli si Raven Ridge, jestli ale nekdo potrebuje vykonne mobilni ctyrjadro plus s tim hrani ve FullHD, zvoli si kombinaci Intel HQ procesoru a mobilni Geforce grafiky ale jedine GTX rady 960/1050 a vys. Kdyz i AMD vyda Raven Ridge ve HQ provedeni, kombinujici v sobe jak vyssi takt jader tak vic grafickych jednotek(25-45W TPD), bude to skvela konkurence mobilnim prodrazenym intelum, fakt ULV Raven Ridge je mazec a doufam ze ho vyrobci nesprasi vetsinovou single channel konfiguraci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem ako môže mať MX 130 staršie GPU ako MX 150. To preznačovanie by sim zakázal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preznacovani mobilnich grafik je bohuzel uplne bezna praxe at u NV nebo u AMD. V tom si nema ani jedna z tech firem co vycitat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Veď práve. Čisté klamanie zákazníka

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že to nestihli do Vánoc :-/. První ntb budou reálně asi koncem ledna, začátkem února :-/.
Už teď se mně lidi ptají, co mají koupit k Vánocům za ntb. V současné době jim říkám, že je to těsně před příchodem Ryzenu silně nerentabilní.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle Amazon budou expedované mezi 19. prosincem a 5. lednem:
https://www.amazon.com/gp/offer-listing/B0784VZZZM/ref=dp_olp_0?ie=UTF8&...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to uz je pozde. Nikdo nebude doufat ze to bude pod stromeckem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každému říkám, pokud to není dárek pro děti, ať se s nákupem dárků vybodne na datum před vánočními svátky a nakupuje až po nich. nejlépe v Lednu následujícího roku. Jsme snad dospělí a to odložení nákupu o pár dní nikoho neurazí. Nakupuje se v klidnější atmosféře a často levněji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je mazec. V neděli objednáno na HP storu za 629$ dodání 2.týden v prosinci. I teď je tam za 729$ a stále dodání před vánoci. To jako na Amazonu dobře přestřelili.

Edit:http://store.hp.com/us/en/pdp/hp-envy-x360-convertible-laptop-15z-touch-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jake byly pouzity pameti pro test VEGY 8 a 10? To muze ovlivnit vysledek at uz kladne nebo negativne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnani dvou HPcek s temer stejnymi konfiguracemi a 8250 vs 2500.
https://www.laptopmag.com/articles/amd-ryzen-mobile-vs-intel-8th-gen-core
Krome Geekbenche, vsechno ostatni jde za Ryzenem :)

AMD Ryzen 5 2500U Intel Core i5-8250U
Geekbench 4 9810 12485
Handbrake (minutes) 17:48 20:04
Cinebench R15 609 538
3DMark Ice Storm Unlimited 73701 62127
Dirt 3 (fps) 90.7 27.9
Rise of the Tomb Raider (fps) 15 5.7
Excel macro test (minutes) 1:20 1:25
Firefox App Open (seconds) 1 0.6
Chrome App Open (seconds) 0.7 0.5
GIMP App Open (seconds) 3.3 2.4
Battery Life (hours) 5:11 5:17

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.