Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První testy Epycu Zen 3 / Milan naznačují 10-30% posun výkonu

I ty serverové "isté špecifika" se ale přeci jen začínají ubírat logickým směrem. Viz top500.org:

*** AMD Naples/Hygon Dhyana (EPYC Zen 1) ***
2017/11 - 0
2018/06 - 0
2018/11 - 1 (17 měsíců po vydání)
2019/06 - 1
2019/11 - 3
2020/06 - 3
2020/11 - 3

*** AMD Rome (EPYC Zen 2) ***
2019/11 - 2 (3 měsíce po vydání)
2020/06 - 9
2020/11 - 22

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V server/HPC potrebujete otestované technológie preto ten posun

Ešte v H1 2020 predalo AMD viac Napples based ako Rome based Epycov

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta opatrnost byla na miste, mame v praci "prvni generaci" zakladnich desek pro Epyc od Supermicra (H11) a neni to jeste tak vsechno hladce fungujici jak by melo. Druha generace desek (H12) ty uz se zdaji byt odladene - ale mame je par tydnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne, zda nedostupnost EATX (dual SP3) PCIe4.0/3200MHz MB skoro 1,25 roku po uvedení Rome je nyní již záměrem (nekonkurovat platformě Thr Pro), nebo jen zpoždění/laxnost. Nepočítaje tedy nově vydaný rackově orientovaný Tyan Tomcat CX S8253.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vazne netusim, ani nevim ze je problem v te dostupnosti. Team v kterem jsem, kupuje UP sestavy a tam s (E)ATX nebo WIO formatem problem nebyl. Kolegove co kupuji DP sestavy zase voli WIO format atd.
Takze dostupnost EATX DP desky vazne netusim.

Aha jak se divam tak ani supermicro nema zadnou EATX DP SP3 desku pro Rome, nebo jsem neco prhledl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má pouze revize MB s PCIe 3.0/3200MHz pro ROME, PCIe 4.0/3200MHz EATX zatím nevydal.

Např. v revizi 2.0 tato
https://www.supermicro.com/en/products/motherboard/H11DSi-NT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte MZ72-HB0 bylo v EU zatím jen pár kusů. Další desky do EU mají dorazit až v lednu.
Reálně tu desku moc lidí nevidělo, v podstatě jen redakce STH a jeden uživatel na jejich fóru, jinak se tím nikdo nechlubil. Všichni jedou na H11DSI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta vypadá vcelku zajímavě.

Proč ti výrobci s těmi PCIe linkami tak šetří. Z druhého socketu je využito pouze 36 linek(12 na SlimSAS a 24 na PCIe sloty) z 64 teoretických. O prvním socketu nemluvě, tam se ve schématu dokonce ztratilo cestou od CPU k PCIe Slotu2 8linek z 16ti. ;-) Patrně jich ze socketu1 vede pouze 8, jinak by jich k zapojení dohromady použili víc než 64 (podle schématu to vypadá že jde o MB se standardní mezisocketovou konektivitou 64=64).

Bohužel jako všechny serverové desky logicky (až na výjímky) asi problematická vyšší energetická zatižitelnost PCIe 16x slotů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z prvniho CPU se to ztratilo pravem, protoze kdyz sectu pcie+sata, tak me vychazi 69 :-) Takze je zrejme spravne to x8 na jedenom z trech portu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou cisla z windows platformy, taze je skoda, ze neudelali i test v Linuxu, protoze by to mohlo byt take zajimave, precejenom planovac ve windows nema uplne nejleosi povest a nejake zmeny uvnitr mezi Zen2 a Zen3 jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak největší přínos ve výkonu je u ZEN3 hlavně u her. Zvedla se frekvence ,trošku IPC a to udělalo slušný boost ve hrách.

Pro čistě pracovní stroj bych klidně doporučil i ZEN2 ,ten je na pracovní programy velmi dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeč je o serverovém nasazení Zen3 a tam zajímavé navýšení IPC v kombinaci s předpokládaným navýšením taktů (base/boost) může Epyc Milan přiblížit s ohledem na ST/MT výkon k použitelnosti i mimo serverový segment (bez nutnosti vykrvácení za 7Fx2 varianty EPYCů či volby Threadripper Pro platformy).

Maximem jsou boost takty pouze okolo 3,5GHz, takže každých pár(doslova?) stovek MHz navíc u nové generace by mělo být znát. Záležet bude na tom, jak moc se bude chtít AMD zahojit na případných 7Fx3. Současná generace je držena zkrátka TDP, takže pokud by AMD u malo-coreových CPU popustilo trochu uzdu, neměl by to asi být problém. Tím by vymazalo jednu z mála zbývajících výhod Intel Xeonú, vyšší ST boost takty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čekám, kdy budou nějaké ES na ebay, vypadá to na velmi podařené procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky koukam, ale je to bida.. sice tam jsou Rome ES, ale s 1.7GHz to je marny..

Sam mam 7551P ES, ktery byl fakt za dobrou cenu - a bohuzel to ma podelany power management, takze to musim provozovat s vypnutym HT (jako 32C x 2GHz), pac se zapnutym HT to pada pri vyssi zatezi. Pada to taky pri snahe zmenit frekvenci jader rucne. Jakmila jsou aktivni vsechna 4 jadra+HT z CCX to pada.

Takze nevim zda je zrovna ES dobra volba.. jo, "jede" to. Ale neni to zdaleka ekvivalent pouzitelneho ani vykonneho CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto je to ES, ale asi záleží z jaké je várky. A jinak to není HT, ale SMT, HT je specifický brand Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže být nedostupnost DP desek způsobena velkými (a vládními) zakázkami? Dovedl bych si představit, že tihle "Tier 0" odběratelé požrali celou výrobu a mají nějaké NDA a exkluzivní smlouvy, že to nedostane nikdo jiný, dokud nebudou vybavení oni...

Protože jinak nechápu, že jindy tak progresivní SuperMicro se s tím tak se.. vleče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmínka byla o E-ATX formátu, nepředpokládám že by se ve velkých kontraktech tyto moc vyskytovaly. Navíc by MB aspoň představili, ale to se zatím u Supermicro nestalo. Možná nechtějí(nesmí) lézt do zelí Thredripper Pro platformě, která je dostupná jen přes vybrané OEM.

Výše zmíněná E-ATX vyjímka od Tyanu je pro WS nasazení již vzájemnou polohou socketů (pro tower case vzduchové chlazení) značně nevhodná, o blokovaní delších PCIe karet DIMMy/socketem ani nemluvě.
https://www.tyan.com/Motherboards_S8253_S8253GM2NE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.