Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První TV s čínskými OLED panely jsou v prodeji

Kedysi značku Metz mali blesky. Neviem, či ešte existujú. Ako pikošku to Ježek mohol spomenúť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, firma Mecablitz stále existuje a vyrábí blesky Metz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz by docela bylo na case, aby se OLED technologie posunula a trochu dospela. Treba tomu tlak z Ciny prospeje. Zatim ty OLED televize vydrzi 2-3 roky a zase pro novou. Navic kvalita obrazu nic moc. Ale stejne doufam, ze dalsi monitor nekdy za 5-6 let si poridim uz OLED. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš napsat nějakou rozsáhlejší recenzi? Já bohužel s OLED zkušenosti v podstatě nemám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, s tou výdrží to nebude tak zlé, firma LG to totiž očurala jinak - když nešlo vyrobit dostatečně trvanlivé modré OLED, tak panel prostě osadila komplet bílými a nad ně dala barevné filtry. A ono to funguje...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze je to vlastne takove nano local dimming...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se vůbec nejedná o OLED panel, ale o LCD panel s organickým podsvícením, no to je super ne ? Úžasné vlastnosti obrazu OLED spočívají v tom že přímo buňky generují světlo a požadovanou barvu a není nutné prosvicovat pomocí intezivního světla další krystalovou vrstvu, takže to co jsi popsal je vlastně úplně k ničemu a od LCD nás to nikam neposunulo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ktere LCD ma nezavisle podsviceni pro kazdy pixel? Jestli dokazou regulovat vykon podsviceni v dostatecnem rozsahu, je to podstatne vylepseni LCD. Navic intenzita barevne slozky se ridi intenzitou podsviceni a ne propustnosti filtru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neprosvěcuje se aktivní krystalická vrstva, ale obyčejné pasivní barevné sklíčko. Příslušný jas generuje přímo ten OLED bod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LG OLED nie je RGB-OLED, ktore by sme ocakavali, ale W-OLED, ktore ma len biele pixely s farebnymi filtrami. Filtre su ale pasivne, neobsahuju LCD krystali. Jas pixelu je riadeny priamo jeho ledkou, takze moze byt uplne vypnuty - cierny. Kazdy pixel je riadeny samostatne, nie je to "LEN" OLED podsvietenie ako u LCD-LED panelov. Takisto rychlost prepinania je vysoka oproti LCD kedze tam niesu krystali.
To co je vo vysledku dolezite je kvalita obrazu, a ak dokazu s W-OLED pokryt rozumny gamut, spravit HDR, a vysoky framerate, tak osobne v tom nevidim problem alebo nevyhodu oproti RGB-OLED.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám obavu, že z té původní zamýšlené technologie OLED moc nezůstane. Tlak na cenu způsobí ořezání až na kost a nebo snahu ošálit lidské oko použitím podobných podvodů jako u LCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z povodenho zameru sa uz par veci ubralo ale s tlakom na cenu to nema nic spolocne. Pri odhade moznosti technologie boli prilis idealisticky a tak teraz upravuju OLED technologiu tak, aby vobec bola pouzitelna a vratili sa im naklady. K "podvodom" ich nuti nie cena ale technologicke obmedzenia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je k tomu nutí technologická omezení, tak se radši měli soustředit na technologii SED (Surface-conduction Electron-emitter Display).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz mohli zrovna zustat u CRT...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazda technologie ma omezeni. Od toho je vyvoj, aby ty omezeni obchazel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad se konecne objevi v bezne nabidce i monitory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jakou nejmenší diodu dokáží vyrobit (bílou), aby to bylo RGB-LED. Třeba by se do 100 palců na 4k vešli... Zjisti to )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve 100 palcích si to můžete složit z SMD diod, nejmenší běžně vyráběnou SMD velikostí pasivních součástek je 01005 to jsou 0,1mm x 0,1mm pokud jich 12000 naskládate vedle sebe tak to máme 1,2m :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vidiš, teď už jim zbývá jen poradit ))) já to tušil, že to celou dobu dělali špatně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni to samozřejmě vědí, problém je v něčem jiném a to ceně takto vyráběné TV. Schválně pokud máte 12.000 diod na řádku a řádků je 2160. Kolik diod bude potřeba zaplatit a osadit?
Pokud něco takového chcete vyrábět levně musíte to dělat masivně paralelním procesem, protože pokud máte 25M diod tak i při ceně 1haléř za diodu nemáte šanci uspět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne uz aby to tiskli na tech tiskarnach, co slibovali pred 10+ lety. Ze budou mit do 1ms odezvu, perfektni barevne podani, neomezene pozorovaci uhly, neomezeny rozsah jasu atd atd a hlavne, ze to pujde tisknout na cokoliv od pruzne podlozky az po beton nejakou tiskarnou a bude to za zanedbatelnou cenu. Ty sliby mi pripominaji "revolucni baterie", kterych je kazdy mesic predstaveno aspon 10 typu a to uz dobrych 15 let v kuse:o)))) Je uplne fuck, jestli barvu bilych bunek meni filtrem, pokud maji ruzne barvy jinou zivotnost, tak je to dokonce extremni plus.
Osobne si myslim, ze tady ale neni brzda hoaxu typu "revolucni baterie", ale skutecna brzda v podobe firem vyrabejicich displeje. Se staci podivat do ceniku ..... ani za 15 tisic neni jiste, ze monitor neni ubohe TNko!!! Ti musi salamovkou vydelat co nejvic, tak to umele zdruzjou. Takze cinske firmy, ktere nejsou historicky zatizene "loajalitou" k investorum a navic financne podporovany statem, tak muzou paradoxne skutecne zazehnout revoluci, jak uz se nejednou stalo.
Nejsem zaslepenym militantnim zastancem antipatentovych projevu a chapu vyznam teto instituce, ale nemela by byt zneuzivana ..... a navnadit nas na superskvele OLED a ani dobrych 15 let pote tu nic z toho neni, protoze si to drzi v supliku, tak to uz je davno zrale na to, aby jim ten patent nekdo proste ukradl .... a kdo jiny nez cina:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen houšť s OLED, taková dvoumetrová 4k OLED na mé zdi za pár let se bude vyjímat. Jen nechápu, proč se proboha přestaly dělat 3D TV. Chápu, že to někoho nebere, ale mě jo a do kina na to chodí hodně lidí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.