Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k QLED není OLED

Jestli to budou chtít prodávat za cenu OLED, tak ať si to strčí za klobouk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc? nevypaluje se to, ma to lepsi barvy.. kdybych vahal mezi oled od lg a timhle, vemu tohle..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LCD obrazovky typu quantum dot ???
To je blbosť ako voda v koši... LCD obrazovka ostáva furt len LCD obrazovkou.
Quantum Dot je výlučne len podsvietenie, ktoré umožňuje dosiahnuť širšie a rovnomernejšie farebné spektrum voči bielym LED. Ale to je asi tak všetko. Zvyšok sú len kecy, kecy a kecy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sam kecas (: qdot je filtr, ne podsviceni.. qdot nesviti, jen meni barvu svetla, ktery pochazi z normalnich bilejch led.. zkus omezit to machrovani a neco si sestuduj (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, oba spatne. quantum dot sviti, ale neni to podsviceni. Quantum dot ma bliz k luminoforu v CRT nebo Plazme. Quantum dot proste sviti pokud je exitovany elektromagnetickym polem. U QLED TV se k exitaci pouziva svetlo, ktere je tlumeno pomoci LCD. Ovsem to zdrojovy svetlo muze byt klidne UV, protoze to co vidis neni svetlo z podsvetleni, ale svetlo z quantum dot. UV navic jde snadno blokovat a ma pri stejny intenzite vetsi energii diky vyssi frekvenci.
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot_display
Proto kdyz vedle sebe vidis normalni LCD a treba SUHD TV od Samsungu, ktera vyuziva quantum dot, tak je kontrast o nekolik radu jinde a muze docela dobre konkurovat OLED.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

'' U QLED TV se k exitaci pouziva svetlo, ktere je tlumeno pomoci LCD. Ovsem to zdrojovy svetlo muze byt klidne UV, protoze to co vidis neni svetlo z podsvetleni, ale svetlo z quantum dot. ''

takze ses slozite dostal k tomu, co jsem jednoduse popsal.. qdot samo o sobe nesviti, u qled kde je podsviceny bilyma led, fugnuje qdot jako filtr (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen si to porad jeste nepochopil. Zkusim to vic polopaticky...
qdot samo o sobe nesviti stejne jako sama o sobe nesviti LED. LED potrebuje ke sviceni el. proud qdot potrebuje ke sviceni elm. pole.
Filtr jen blokuje. Filtr nemeni...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Filtr je optický prvek, který se vkládá do cesty světlu v optické soustavě proto, aby změnil jeho vlastnosti“
- Wikipedia

;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak - zrovna ty bys mohl vedet, ze ten popis na wiki je zavadejici. Filtr filtruje, tzn. odstranuje (vice ci mene dobre) nejakou slozku. Tzn. vice ci mene dobre neco blokuje. To, ze vysledek je zmena oproti puvodnimu vzhledu je snad uz uplne jasny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Filtr menuze menit frekvenci svetla. Filtr muze pouze blokovat urcity frekvence v pripade barevnyho filtru nebo orientaci v pripade polarizacniho fitru. Quantum dot sviti na uplne jiny frekvenci nez ktera prijde z podsvetleni LCD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě jde o definici termínu filtr. Buď ho můžeme chápat v úzkém slova smyslu, nebo v širším (které je použito na Wikipedii). Existuje nejeden patent popisující filtry schopné měnit vlnovou délku. Takovým prvkem jsou v případě implementace QLED i quantum dots. Můžeme ho pokládat za aktivní filtr, ale odpovídá definici na Wikipedii, takže v tomto kontextu filtrem je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzeme. Filtr fitruje -> omezuje co projde. Ta veticka na wiki je ciste laickej pohled na vec. Pokud laik kouka pres barevnej filtr, rekne ze se barvy zmenily. Ve skutecnosti ale jen ubyly svetelny delky, ktery filtr nepropustil.
A i kdyby sme chapali filtr jako neco co meni vlastnosti neceho, co jim prochazi, tak QLED nejde povazovat za filtr, protoze qdot nemeni vlastnosti svetla, ktere prichazi z podsviceni. qdot vytvari vlastni uplne novy svetlo diky energii, kterou ziska pohlcenim svetla puvodniho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vstupuje světlo s určitými vlastnostmi -> vychází světlo s jinými vlastnostmi. Došlo ke změně vlastností světla. Způsob, jakým toho bylo dosaženo, už nedefinuje, zda jde nebo nejde o filtr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedoslo ke zmene vlastnosti svetla. Doslo k pohlceni a generovani svetla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm .. podla toho by sa dal za filter povazovat aj luminofor v neonovych trubiciach .. alebo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna neonové trubice svítí bez toho, aby potřebovaly luminofor, takže si nejsem jistý, jak ta otázka byla myšlena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Luminofor je látka schopná pohlcovat energii a následně ji vyzařovat ve formě světla (tzv. luminiscence).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Luminofor
Pokud by sme tvou pokroucenou logiku pouzili na tento pripad, tak vychazi ze Neon je luminofor ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se dá koupit LCD bez podsvícení?
Jestli on to nebude vždy jeden technologický celek zahrnující i systém podsvícení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě jsem při psaní na klasická ČB LCD též pomyslel. :-) Ale jako monitor by to asi nikdo nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna specialitka je komponenta do MacbookPro Retina displeju - ktere nemaji LCD+BL jako celek, ale stavi to az Apple, protoze cele viko displeje je pak ten panel. Ta matice vypadat takto:

http://www.ebay.com/itm/New-Apple-MacBook-Pro-Retina-A1425-13-LCD-Screen...

Nekdo si z toho dela DIY projektor, protoze to ma 2560x1600 13" resp 2880x1800 15" - a my prodavame interface kterym se tohle (nebo i cele viko) da pripojit k beznemu PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude trpět vypalováním jako OLED, tak by to mohlo být moc fajn jako monitor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cakal som na predvedenie cien QE65Q7F a tak sa aj stalo, ale 96k za to teda nedam, do 70-75k max som bol ochotny za 65"... :( Tak som dneska objednal UE65MU7072, nepokryva uplne 100% DCI-P3 a nema 1500nits ale "len" 1000, avsak cena je o 30k nizsia. Ako bonus je gratis zaruka +1 rok, takze to urobim rovnako ako so sucasnou UE55H6200, po 2 rokoch ju predam so stale trvajucou zarukou a za 2 roky uz snad budu cenovo dostupnejsie aj 70" QLED/OLED UHD Premium/Dolby Vision.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

QLED nebo OLED je to fuk, stejne bude jeste dlouho vitezit LCD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Me spis vadi, jak vsichni porad delaji vsechny TV a NB obrazovky leskly. To je fakt takovej problem delat to jako treba Lenovo - matnej povrch? Nebo jako je moje HP 3065 matny? Vzdyt to resi pulku tech praktickejch problemu s kontrastem a barvama ze stran a ja nevim cim vsim.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

není to problém, pouze je to dražší výrobně , protože je to brus! Lesklá folie je výrobně levnější a proč nevyužít marketingu, který momentálně zblnul lidi, že lesk je IN... (a jen výmluvy podavačů že 4k má tak jemné pixely, že by mat rozbil ostrost :-)) - přitom již 42" UHD TV je jen 4x 21" FullHD monitor tedy s absolutně stejně malými pixely, kde kupodivu mat nevadil ostrosti??? ;-), nebo dokonce kontrast - ten vedne právě lesk zabíjí! - neb vidím v obrazovc odražený obraz za sebou bílé stěny i nábytek, večer ale i lampičky a j. i sebe..., jen černoch má výhodu :-)) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V clanku neni zminen jeden dulezity technologicky aspekt popsany zde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot_display#Contact_printing

Zatimco u stareho LCD mate 3x silnejsi bile podsviceni, aby jste ho filtrem rozdelili na RGB pixel (kazdy z tech subpixelu blokuje 2/3 svetla a necha 1/3 podle sve barvy), tak u Quantum dots luminoforu je mozne tu subpixelovou matici natisknout kombinovane v ramci tohoto luminoforu. Material se osviti UV svetlem a pak zari vedle sebe jako R, G, B. Nasledne LCD pak jiz neobsahuje barevne filtry. Celkove tedy efektivita a maximalni jas stoupnul 3x (krat efektivita qdot luminoforu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že OLED vs. QLED je bitva naprosto jiných generací.
- Zatímco LED už je v TV spoustu let a je hodně poznaná, odladěná a dnes z ní už ždímáme poslední kapičky kvality.
- Tak OLED se sotva narodila a kvalitou drtí LED stylem, který nerozdejchá(černá, počet podsvětlovacích zón, minimální spotřeba energie)

Až bude mít OLED za sebou stejný počet generací, bude to stejné jako dnes porovnávat CRT vs LED.
- Dnes se LED ještě drží, zítra z ní bude ošklivá mrtvola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo neumí, ten podvádí a vyrábí zaostalou LCD s označením QLED.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Označení QLED je pouze nové označení již starších Quantum Dot TV, jde o mírně vylepšenou technologii, která není založena na OLED panelech, které poskytují opravdovou hlubokou černou. Například LG má přehled svých TV zde: http://www.lg.com/cz/televizory a na vlastní oči je možné si rozdíl mezi OLED a LED porovnat v showroomu v galerii Harfa v Praze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.