Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k QNAP nasadila do NAS Intel Atom D525

Uz vidim, jak delam RAID5 ci pozivam sparedisk u dvoudiskoveho case ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tím byly samozřejmě míněny ty vícediskové NAS, přece to nebudu psát pro každý zvlášť, nechtěl jsem podceňovat vaší inteligenci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...pět USB 2.0 portů a také dva eSATA

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to pekny krabicky. Sam vlastnim 659 Pro a jsem s ni maximalne spokojenej. Jen z vlastni zkusenosti vim ze ryc rychlosti jsou spis pro NFS a jine. Samba strasne zatezuje procak a tech 150Mhz navic to zrovna nezachrani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ked to tak spocitam, vyslo ma to znacne lacnejsie...
Doska s Atomom 330(2x 1.66GHz) z bazaru za 800,-
RAM 1GB za cca 300,-
Maly zdroj Fortron IPC 220W 80+ cca 1100,-
2x Samsung 1.5TB momentalne cca 3800,-
Cele to mam pripevnene na kuse dosky(:-)) cca 20x40cm a strcene v komore pod stropom = 0db hluku v obyvanych priestoroch + vyborne chladenie.
Gentoo, trochu prace a fici to.
Cez Sambu som dosiahol 80MB/s oboma smermi, ale po upgrade kernelu sa to spomalilo, zatial som nezistil a ani nezistoval dovod
Cele ma to vyslo teda na cca 6000,-(vratane diskov!) + trocha prace a mam z toho NAS s 1,5TB RAID1 diskovym polom. Za co chce QNAP 15000?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podobne reagoval kamarad na to, ze jsem mel auto v servise kvuli problemum s klimou. Mechanik mel trocha prace, nahradni dil za par supu. Ja bych s tim mozna stravil dny - ma smysl tvuj prispevek rozebirat vice?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o tom to přesně je. Buď utratit 15k (a nemít s tím starost), nebo utratit jen třetinu a ještě se něco naučit..

http://en.gentoo-wiki.com/wiki/ISCSI

Život je plný voleb...
;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ma to jednu vadu - je zcestna predstava, ze s uzivatelskymi znalostmi za par hodin zprovoznim NAS pod linuxem.

Takze to neni "neco se naucit", ale "zatracene hodne se toho naucit". Kor u gentoo s jeho USE flagy.

BTW, jak dlouho trva kompilace gentoo na atomu? Nepocitam s tim, ze by si zacatecnik v gentoo kompiloval baliky pro NAS jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW, jak dlouho trva kompilace gentoo na atomu?
Hodinu, max dve.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda mam na mysli kernel, ostatne baliky podla velkosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty neznáš asi neznáš DistCC, že? :-)

Já na Atomu kompiluju játro asi 15-20minut, protože se reálně kompiluje na mém PC s Q9400 ve virtuálním stroji ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ti yávidím, na mém n270 (aspire revo) jsou to snad 4....hrůza.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mas pravdu, nepoznam, takze diky za tip, aj ked mne tie dve hodiny na atome neprekazaju, aj tak sa vacsinu casu flaka :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Není to otázka 1-2 hodin. Na druhou stranu pak chápeš procesy v OS, víš jak sis to zkompiloval a nastavil.

USE flags hodnotím naopak jako zcela a naprosto geniální řešení, které se osvědčilo na BSD a jehož "import" do Linuxového prostředí byl IMHO nevyhnutelný - žádný balíčkový bordel, žádné neřešitelné závislosti (ehm.. viz poznámka na konci) a konečně přesně a granulárně kompilované aplikace, obsahující vždy jen to, co doopravdy potřebuju.

pozn.: jediný "kolaps" může nastat při vzájemném "velmi opožděném" upgradu vlastního Portage a Pythonu, kde na sobě tyto dva "kmenové" balíky celkem hodně závisí. Ale i to je řešitelné a jasně dokumentované na gentoowiki (btw, geniální zdroj cenných informací)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gentoo jsem mel, takze to slusne znam vcetne DistCC (zde sem parkrat narazil, protoze jsem nemohl mit stejne verze knihovny - desktop a server se ne vzdy snesou, ale virtualizace to dneska muze v poho poresit)

Ale podle meho, tohle zvladnou znalejsi admini nebo velmi chytri lide a jeste s dostatkem volneho casu. Tech bude max do 10% spolecnosti (IMHO).

Takze o cem je ta hlaska "muzu to mit levneji, staci jen chtit." ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ta hláška je o volbě. Osobně bych do firmy sáhl po QNAPu - ne že by to byl problém (ať už znalostní, nebo časový), ale čistě proto, že nabízí celkem dobrou HW platformu - tedy hotswap diskové šachty a "učesaný" vzhled a rovněž rackové provedení.

Nicméně, pokud bych si stavěl "NASku pro takové to domácí sdílení", asi bych, i s ohledem na náklady, volil vlastní HW a zatím nemůžu říct, zda bych volil předpřipravené řešení typu FreeNAS, nebo bych si to stavěl na koleně a Gentoo (se stavbou serverů pro malé firmy mám jisté zkušenosti a instalace a základní konfigurace Gentoo serveru je práce max. na 1-2 večery, daleko horší je to předtím - tj. "dimenzace" řešení, jak po HW, tak SW stránce.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale Qnap je profesionalni reseni pro firmy se supportem a funkcema jako iSCSI ktery to tvoje reseni z kusu preklisky nema. Neplatis za HW ale za to okolo. Dalsi vec je, ze tahle deska ma 8SATA portu aby zvladla i osmi diskovou verzi a hot-swap.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, "ten nejmenší za méně než 15 tisíc asi neseženete (bez disků)."
Ten najmensi je urceny pre prave 2xSATA. V com sa lisi od mojho riesenia? Okrem designu, samozrejme... Okrem toho, ja si tiez mozem kupit za 8tisic HW RAID kartu s osmimi portmi a stale budem pod cenou najlacnejsieho 2 portoveho riesenia QNAP, ale s kapacitou najdrahsieho.

iSCSI sa v GENTOO nainstalovat takmer urcite da. Zatial som to nepotreboval a teda neriesil, ale ak si dobre spominam, tak som pred casom na podobne riesenie na webe natrafil, prave ked som riesil co najrychlejsie pripojenie na "NAS". Nakoniec mi Samba staci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Uplne vynechavas ten detail, ze tohle zarizeni je primarne urceny pro firmy a tam rozhodne nenechaji nejakyho zamestnance aby jim za tyden nakonfiguroval homemade nas. Lidnska prace by byla drazsi a vysledek by nebyl zrovna jistej. Navic ten HW co si vyberes si nemusi sednout a budes se s tim mordovat dalsi mesice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře. Vynechme Gentoo. Jak moc problematické vidíš nasazení řešení typu FreeNAS?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemam s FreeNAS zkusenost. Verim ze je mozny to tak udelat ale nedokazu si predstavit spolecnost, ktera by do toho sla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, to nemá cenu takhle brát. Jsou lidi, co si PC nikdy nepostaví, i když za stejný peníze pořídí daleko lepší stroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o to chlazení - disky jsou dělané tak aby jim vyhovovalo teplo v průměrné skříni, tj. 35-40 stupňů (laptopové ještě víc). Kdo v dobré víře chladí disky pod 30 tak jim zkracuje životnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.