Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm kupuje Nuvii, start-up ex-inženýrů Applu

Těším se co z toho bude. Nedávno jsem četl i o nějakém desktop ARM CPU z Číny. Snad to všechno nezazdí Nvidia, ale IMHO ten šok, kdy by to zazdila by vedl k ještě lepším produktům RISC-V, které jsou min. v Číně taky rozjeté. Závislost jen na dvou hráčích z jedné země je prakticky monopol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A prečo si myslíte, že kúpu ARM blokuje AJ, ale nie len, čínsky púrotimonopolný úrad

China set to block Nvidia-ARM deal
September 30, 2020
https://www.eenewseurope.com/news/china-set-block-nvidia-arm-deal

https://www.ft.com/content/49889c43-70b8-45d7-b0b0-44e98d3bf89f

A aj Britské firmy to chcú zakázať a tak sa to skúma aj v UK

Wed 6 Jan 2021 17.37 GMT
UK watchdog begins investigating Nvidia's $40bn takeover of Arm

Competition and Markets Authority examining deal to buy UK-based chip firm
https://www.theguardian.com/business/2021/jan/06/uk-watchdog-investigati...

Pokiaľ nezíska nVidia povoenia na všetkých trhoch, kde pôsobí spolu s ARM, tak k spojeniu nedôjde

Môžu jej to schváliť, schvváliť s podmienkou (že časť ARM-u predá,. neurob niečo) alebo neschváliť

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to nedopadlo jako kdyz Intel koupil Nervanu - nalestena bida a zbytecne utopene penize :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebál bych se vsadit (o fotku opilého Redmarxe), že tohle ten případ nebude. Ti 3 na fotce mají v hlavách dost, aby něco slušného s jistotou dokázali. Marže serverových x86 jsou tak přestřelené, že to bude brnkačka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nevim.. Q melo svuj Centriq, ale posledni roky o nem neni vubec slyset. Asi tim vybavili jeden cloud a tim to hasne na jejich fronte (Microsoft/FB v ramci OpenCompute project meli jednu variantu nodu s temito cpu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm byl před touhle akvizicí v krizi. Vzdal tuning ARM jader a jen bral to co vyplyvl ARM. Jestli mu nepomůže tohle, tak už nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> to bude brnkačka.

Tuhle pohadku slysime uz minimalne 5 let... a krome par vlastovek, furt vidno prd. Ze to je mozne udelat nepochybuji, ale rikat ze to bude brnkacka je tak trochu arogantni... a zcela mimo realitu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Arogantní je ceník Intelu a protože AMD nemá kapacity, tak jsem dal velkou váhu produktům Intelu. Nuvia dopadla asi jak nejlépe mohla a Qualcomm taky. Je to win-win situace a s velkou pravděpodobností poslední šance Qualcommu nezapadnout mezi šeď několika arm návrhářů. Fakt si těžko představuji neúspěch, když i blbej Amazon dokázal něco zajímavého.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pět let? O smrti x86 se mluví už přes dvacet let :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem v tomto ohledu zvědavý na to, jak dopadne samsung s Radeony. Pokud se ukáže, že Exynos s Radeonem nemá problém "zamést" Adreno a všechny ostatní parametry budou srovnatelné (výkon CPU, funkce, spotřeba, ... - což tak nějak předpokládám), tak celý odprodej Imageonu zase tak špatně nevyzní - znamená to jen, že AMD prodalo divizi, kterou by tehdy stejně nezvládlo financovat a na druhou stranu dnes nemá problém vyvinout konkurenci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to míněno tak, že by Imageon byl v majetku AMD, ta s ním léta nic nedělala a v roce 2021 si vzpomněla, že ho k něčemu použije, ale tak, že kdyby tehdejší vedení bylo co k čemu, mohla kupříkladu AMD za éry tabletů spojit malá x86 jádra a Imageon a nabídnout vlastní řešení, které by bylo výkonnější a navíc x86 kompatibilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč mě při čtení článku napadlo QualMD?
Qualcomm a AMD mají doplňující se portfolio...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby nakonec Q nekoupilo A, pak by se cpu prejmenovalo na eCyp, Cype! :)

Ale z threadripperu uz jde vyskladat vetsi sranda:

Heard Tripper
Retard Hipper <--
Trader Hipper
Prepare Third
Rather Ripped <--
Rapper Dither
Trapper Hired
Trapper Hider
Ad Her Tripper
Heard Per Trip
Harder Per Tip
Harder Per Pit
Rapped Err Hit
...
Depart Her Rip
Retard Her Pip
Had Tipper Err
Hard Peter Rip <--
Ah Red Tripper
Phat Rider Rep
Rat Herder Pip

Az se cloveku chce zarapovat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co teprve Red Rat Hipper.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Red Hat Ripper ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj osobní názor je, že hlavním cílem Nuvie bylo opravdu se nechat koupit a je jedno zda Applem nebo kýmkoli jiným.

Aniž bych chtěl snižovat zásluhy zakladatelů, tak se obávám, že inženýři, co už vystřídali mnoho firem a dávno už se pohybovali na pozicích čistě manažerských či dokonce marketingových, tak nejsou opravdu ničím víc než "tvářemi" onoho startupu, který má přilákat investory.

Kolik prodali produktů, kolik mají zákazníků? Tak aspoň - jak moc dokázali reálně zrychlit serverové ARMy? Na webu nuviainc.com se člověk kromě těch 6 velkých prošedivělých tváří dozví akorát kde otvírali pobočky a že získali párkrát velkou investici. A nakonec jednu blogovu stránku s pár grafama a tabulkama samých cizích procesorů, kde do jednoho grafu vynesli svůj dream procesor Phoenix. Jejich objev, doložený na několika grafech, že s TDP neroste frekvence lineárně, což má vliv i na TCO a vyčíslení optimálního TDP na 180W je skoro hoden nobelovky za fyziku i ekonomii. ;-)

Asi jsem ze staré školy, ale já být akcionář Qualcommu, tak bych za tohle plácnul vedení přes prsty, ať radši zas koupí vrabce v hrsti, jako to Adreno...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vedení Qualcommu bych plácnul přes prsty, když zrušili vývoj vlastních jader. To je na úrovni rezignace Global Foundries na nové procesy - jistá cesta do pekla nebo minimálně do neperspektivního průměru. Nuvia je poslední stéblo, kterého se můžou chytit, takže snaha a nasazení jsou jisté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Tvrdit ze 1.4mld USD za IT statup je malina je uletene, zvlast ked ten startup nema za sebou ziaden produk, ziadnu realnu techonologiu. Zatial len mavaju svojimi menami s nejaku referenciou a historou. Mozno maju na seba par patentov ale po tejto akvizicii by som sa nedivil keby sa na Qualcomm hned vrhli vsetci byvali zamestnavatelia a hodili na nich nejaku tu zalobu. Tak isto je cito manazersko-marketingovat utopia si mysliet ze za vyvojom nejakej technologie, zvlast tak zlozitej ako je navrh vykonneho SoC alebo jadra je par ludi a nie armada inzinierov. To je skor uspech ich marketingu ze sa im to podarilo predat pri takejto "sprave". Cas ukaze ale teraz to vyzera pre Qualcomm skor ako vyhodene peniaze nez nejaky bohovsky nakup.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Kdyby ta cena byla 100-300 mio $ tak řeknu OK, jde o běžnou cenu startupů, co maj nápad, nějaký budoucí obchodní model a nic v ruce. Ale 1,4 mld $ mi přijde taky dost přestřelené.

Takže si taky myslím, že se hlavně chtěli nechat koupit a jen licitovali s různými zájemci o penězích.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Intel získá silného protivníka i na frontě ARM architektury." <= Něco mi uniká? Jak se Intel realizuje v ARM architektuře?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.