Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm zaplatí 997 milionů eur za zneužití dominantní pozice na trhu

Jako srovnavat vydaj s obratem je nesmysl. Radeji uvedte, ze meli zisk pred zdanenim 6.31 miliard* USD, takze ta pokuta je petina toho zisku.
* z https://en.wikipedia.org/wiki/Qualcomm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za doplnění informace. Mě přijde zase zajímavé, jaký měla společnost obrat za rok a že pokuta odpovídá pouze 5% z tohoto obratu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, že hodnota obratu může být zajímavá jako rozměr výroby, ale neříká nic o tom kolik vydělali nebo prodělali. Pokuta je reálně okrade o zisk, obrat zůstane nedotčen. Možná by bylo zajímavé uvést obě hodnoty obrat i zisk, první jako příklad rozměru výroby, druhý jak moc je to finančně bude bolet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Společnost může mít obrat třeba sto miliard a zisk jeden dolar.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu, ale to už je její věc. To co má společnost na fakturách je jistým směrem vypovídající o tom, jaký je o ni zájem. To jak si pak řeší daně a jaké má náklady je už jiné téma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezmysel. Obrat je uplne nepodstatny udaj a uz vobec nevypovedajuci o nicom, ked porovnavate s nakladmi na pokutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obrat toho říká docela dost - každý cítí, že když vezme dvě firmy, které obě loni vykázaly čistý zisk jednoho jediného dolaru, tak pokud jedna měla obrat dolar a ta druhá dolarů miliardu, tak jejich provoz bude vypadat asi úplně jinak, ne?
A ve vztahu s pokutou je tento pocit podobný - napařit miliardovou pokutu firmě, která v oběhu drží jediný dolar, vypadá dost likvidačně. Na druhou stranu, pokud v ní takové částky běžně lítají tam a zpět, řeknete si: když to udělají šikovně, tak takový zásah ustojí bez problémů.

A z tohohle pohledu je vám naopak zisk úplně k ničemu - pokud sice nevykazují enormní zisk, ale nevykazují jej jen kvůli zvyku platit miliardové pokuty každý pátek, tak je prostý pohled na zisk úplně zavádějící.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si úplně jist, jestli těm dvěma termínům rozumíte. Obrat jsou peníze které protečou (přijdou a utratí se za výrobu a fungování firmy), zisk je co vám zbyde.

Jako s výplatou. Když máte zjednodušeně 30 kkč čistého, 15 kkč platíte za byt, 10 kkč za leasing auta a 4000 za jídlo měsíčně, tak měsíční "obrat" máte 30 000, zisk 1000 kč. Kdyby vám někdo napařil pokutu 5 % "obratu" což je 1500 kč, tak jasně vidíte, že jste v mínusu, že na to nemáte (a musíte to nějak uplichtit) a chlácholení, že někdo s "obratem" 30 litrů měsíčně přece nemůže mít problém zaplatit 1500 kč, no ni, postrádá logiku.

To není případ Qualcommu, ti mají zisky pořád dost slušné a pokuta je zdaleka nepřesahuje, přesto je pokuta zasáhne na ziscích, na ničem jiném.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

So ziskom sa da manipulovat, s obratom to je ovela tazsie. Zjednodusene ak mi zostane z 30kkc 1000kc a dam ich 5rocnej dcere (uplne nahodou s pobytom na kajmanskych ostrovoch) za konzultacie ako tancovat po byte mam papierovo zisk 0 kc, teda ak mam dostatocne kreativneho uctovnika :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty to bereš jen z pohledu na místě placených blokových pokut.:)

Máš člověka s minimální mzdou, který díky svému životnímu stylu je schopen ušetřit 100Kč měsíčně.
Pak máš člověka majícího na výplatních listinách šesticifernou částku, který díky svému životnímu stylu ušetří taktéž 100Kč měsíčně.
Oba dva dostanou pokutu 50000Kč. Pro kterého z nich to bude větší rána?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.