Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon „Hawaii XT“ bude patřit k největším čipům od AMD

Teda možno očakávať znova 512bit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi ne buď stále 384bit nebo max.448-bit bus..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD musí vyřešit tu limitaci paměťovou propustností, která je u Tahiti opravdu výrazná. Pokud trochu upravěj / vylepšej architekturu. nemuseli by nutně nasazovat širší sběrnici. GK110 od Nv je citelně rychlejší a přesto citelně méně závislá na paměti a ba čipy maj 384-bit.

Pokud by to nefixli, tak dát o trochu více SP a 512-bit by taky byla možnost, 400+mm2 přesně na to stačí. A výkon by vyrostl celkem citelně (GTX780 by to dorovnat mohlo protože tam je GK110 opravdu hodně osekaná), akorát by se ale zvedly výrobní náklady na karty (složitější PCB, více pamětí, 4GB, více BGA spojů = více studeňáků), což si nejde jistej jestli AMD chce. Nicméně HD2900 měla obodbné PCB a nedá se říci že by měla mechanické problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekat 512bit sběrnici není nereálné, ale u dosavadních GPU to plochu čipu navýšilo víc než výkon, což je nerentabilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by nezlepšili práci s paměti vůči Tahiti, tak by to zvedlo výkon více než přidat trochu SP a TMU... protože ta karta je děsně limitovaná pamětí prakticky ve všech situacích ( nemluvim tu jeno MSAA ) ale i běžnym výkon či GPGPU).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Průměrný výkon ve 14 hrách, Radeon HD 7970 (z testů ComputerBase): Paměti na 4 GHz: 82,5 FPS. Paměti na 5,5 GHz: 88,6 FPS. Takže zvýšení frekvence pamětí o 37,5 % zvýšilo výkon o 7 %. Kde je ta příšerná limitace ze strany pamětí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

R600 s 420 mm² mal 512bit a Hawaii nad 400 mm² plochu nenavýši? To si trochu odporuje, nie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Té otázce nerozumím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R600 mala 420 mm² a 512bit sa tam vošla. Hawaii ako píšeš v článku možno bude mať viac ako 400 mm² a 512bit sa tam zrejme zmestí tiež. Ale podľa tvojho príspevku tu v diskusii bude 512bit nereálna lebo zvýši plochu čipu. Tu vidím rozpor: na jednej strane píšeš, že 512bit zvýši plochu čo je nereálne a na druhej strane píšeš, že plocha bude nad 400 mm².

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu tak, že u Tahiti by použití 512-bit zvýšilo plochu čipu, ale na Hawaii XT se 512-bit bez problémů vleze (díky velikosti die) nicméně to zvyšuje cenu i spotřebu.Velikost čipu se ale navýší ne kvůli širší sběrnici, ale kvůli většímu počtu SP, protože výroba zůstává na 28nm výrobním procesu.

Původně se mluvilo diky "leakům" od Sapphire o 2304Sp, ale kvůli 4 CU navíc se imho nevyplatí vydávat zcela nový čip (4CU/64SP), takže spíše půjde o dvojnásobek Pitcairnu (212 mm² x 2 / 2x 1280 SP). To je 8 CU navíc oproti Tahiti a to už poznat půjde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to trošku složitější. Jde o dva faktory, které se často zaměňují. První spočívá v čipu dostatečně velkém na to, aby se na jeho obvod vešlo 512bit rozhraní. Ani 420mm² R600 nebyla dost velká na to, aby se na její obvod vešlo 512bit rozhraní implementované klasickým způsobem, proto AMD, resp. ATI použila technologii stacked-pads. Ta o něco zvýšila výrobní náklady, ale umožnila použití 512bit sběrnice. Bez ohledu na velikost čipu pak samotné rozhraní vyžaduje křemík a ne právě málo, takže 512bit si řekne o víc (vznikne větší čip) než 384bit. Samotné rozhraní je ten silný světlejší pruh, který lemuje jádro Tahiti na tomto snímku zleva, shora a zprava:

http://diit.cz/sites/default/files/images/3988/amd_tahiti_dieshot.jpg

Názorně si lze představit, o kolik by čip byl menší, kdyby bylo jen 256bit, nebo o kolik by bylo větší 512bit.

Druhá věc je samotný řadič. Ten rovněž vyžaduje tím víc křemíku, čím je sběrnice širší. Na snímku: Užší pruh, který dosedá zevnitř na rozhraní, je směs bloků řadiče a ROP. Ze snímku není úplně zřejmé, které části jsou řadič a které ROP, ale dá se odhadovat, že řadič z této části bude tvořit tak 55-70 % (odhad).

Implementace 512bit sběrnice by zvýšila plochu těchto částí teoreticky o třetinu, v praxi možná víc. Znamenalo by to 50-60 mm² navíc, tzn. čip by poporostl cca o 14-17 %. Jenže výrobní náklady nerostou lineárně, takže by byly odhadem o více než 25 % vyšší, přičemž výkon by v důsledku této změny (jak napovídá test s různě taktovanými paměti na ComputerBase) vzrostl o nějakých 6 % v průměru. Vzrostly by i náklady na paměti (s 512bit sběrnicí by bylo třeba osadit jinak zbytečné 4 GB). Stručně řečeno, cena karty by vzrostla několikanásobně víc než výkon, což asi není to pravé ořechové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno to je otazka s tou cenou...
1. O kolik lidi min si koupi kartu, kdyz misto soucasnych 23-25Kkc bude stat 28Kkc?
2. A o kolik lidi je to min, nez kdyz high-end karty staly 12-15Kkc?

Existuji nekde grafy prodejnosti (ciste pocty ks prodanych karet), rekneme od dob X600 XT az do ted? a jejich porovnani s cenama?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mi někdo vysvětlit, proč se do ovladačů dává kód pro grafiky, které vyjdou až za 5(?) měsíců?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<p>--- obsah odstraněn redakcí (příspěvky vyvolávající flame nepotřebujeme) ---</p>

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a že jste neodraňovali hlášky od Bohuňka, který veřejně nadával do debilů ;)

Mimochodem mohl bych poprosit o ten ovladač? Se mi zdá, že se z podčlánku vytratil zdroj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Bohuněk si ale nezačal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale začal, lojza pak najel na na stejnou notu jako ty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by alespoň slušné uvést, kdo z redakce příspěvek editoval.

Technicky vzato ten příspěvek žádný flame nevyvolával. :D Visel tu celkem dlouho a nikdo na něj nereagoval. Ale každopádně byl urážlivý, takže je editace OK.

A naopak myslím, že příspěvky vyvolávající flame potřebujete, viz. ten článek o eCall. Mám pocit, že kontroverzní názory této redakce jsou účelové. Bylo to krásně vidět na článcích o Sony HX300 - kritika, pak obrat o 180°, potom příslib dokončení testu a na konec, když jste zjistili, že dosud vydané články jsou málo kontroverzní a nedělaly by takovou čtenost, tak jste se na to vykašlali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, tam se nám pan Ježek ukázal zač je toho malý čipeček loket ;)

Ad flame: stačí se podívat do cache nebo na url o superpočítači. "nejrychlejsi-superpocitac-sveta-tianhe2-nese-intel-xeon-phi" jenomže se to asi moč nečetlo tak se do toho zamíchala nVidie :D Pochopil bych to, kdyb se od začátku nevědělo co v tzom má být, ale takhle fakt nechápu co s tím má nV společného. Taky nevím z jakého důvodu autor "nepřeoupravil" na něco ve smyslu "nejrychlejší počítač světa nemá AMD".

A o Bohuňkovi nemluvě, akorát je vidět, že redaktor může ostatním nadávat do debilů bez jakékoliv cenzury nebo "usměrnění".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a na čem myslíš ty připravované karty testujou/debugujou ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to by ale šlo udělat driverem, který se použije jen interně a nikam se nedostane....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je z interního driveru, AMD jej na web nedala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak vůbec funguje to sosání informací z driveru?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdy stačí otevřít inf.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš ten .inf někam hodit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takže jim "utekl" driver jo? aha... ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dřív než na konci roku karty nebudou (taky to může být později), myslíte, že už teď budou mít tuny samplů?
IMHO existuje možná pár karet. Proč to tedy AMD dává do Driverů, které vyjdou ještě před vydáním karet.

Karty si klidně můžou testovat/debuggovat na "laboratorních ovladačích", které by měl k dispozici pouze omezený okruh lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zbytečné komplikace navíc, rozdělený driver team. Prostě se to testuje se stávající ovladači a tunu samplů rozhodně nepotřebují ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je obrovská komplikace vyřadit z veřejných verzí ten specifický kus kódu a přidat ho tam až Catalysty pro nové karty.

Stále mi není jasné, proč to tak AMD dělá? Myslel jsem že je to kvůli kompatibilitě, aby karty fungovaly i se starými ovladači, když se někdo rozhodne pro upgrade a neumí instalovat drivery, nebo nějaké podobné vysvětlení. Co já vím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vždyť ti no-x nahoře napsal, že to není z veřejných driverů....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to napsal už i v článku, jenomže on ten .inf vypadá úplně jinak než to co "zveřejnil". Navíc je to silně podobné tomu, co jsem ráno viděl jak na rage3d tak na jiných serverech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je tam napsáno, že to je z bety. Takže následující verze bude veřejná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že následující verze je starší a taky beta stádiu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, myslel jsem následující vývojová fáze (..., alfa, beta, release)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.