Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon HD 7790 příjemně překvapuje výkonem

Vskutku zajimave. Je treba se jeste podivat ze 7790 ma o proti 7850 vyrazne mensi pocet tranzistoru s prakticky o nemalo mensim vykonem. Timto smerem by se mel ubirat vyvoj. Nacpat do chipu miliardy tranzistoru umi kdekdo ale aby to bylo efektivni jako v pripade 7790 to uz chce um. Zde chvalim na vybornou

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Počet tranzistorů se nedá přímo srovnávat, HD 7850 je částečně deaktivovaný čip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa este chytim tej zavyslosti na priepustnosti pamata. Tento model ju moc nevyvratil. Teoreticky vykon jadra vstupol oproti 7770 o +/- 30%. Pamatova priepustnot vdaka ovela rychlesim pametiam stupla o +/- 40%. A graficke skore v tychto testoch islo hore asi o 36%.
To moc nevypoveda o malej zavysloti na pamatovej prepustnosti. Aj ked pomer fps/GBs moze byt lepsi ako u predoslej generacie. Ale povedal by som, ze pri CGN by jadro zvladlo aj viac ako mu umoznuje priepustnost pamate.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moment :-). Srovnáním dvou čipů na stejné architektuře nemůžeš dospět k závěru, zda je tato architektura méně či více závislá na propustnosti paměti než architektura jiná. K vyslovení takového závěru je třeba srovnávat dvě různé architektury. Už HD 7770 ukazovala, že při 56 % paměťové propustnosti Radeonu HD 6850 nabízí asi 95 % jeho výkonu. Pokud Radeon HD 7790 tento odstup zachovává nebo ještě o trochu rozšiřuje, je to jen další potvrzení, že GCN je méně závislá na paměťové propustnosti než předešlé architektury.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Porovnanim dvoch cipov rovnajkej architektury som poukazal na to, ze narast realneho vykonu bol vyssi ako teoreticky narast aritmetickeho vykonu. A logicky sa ponuka vysvetlenie, ze za to moze vyrazne svysena priepustnost pamata 7770 -> 7790 je narast priepustnosti asi 42%.
Nechcem tvrdit, ze CGN potrebuje vyssiu priepustnost, ako predosla architektura. Ale zo zvysujucou sa priepustnostu pamete rastie vykon skoro linearne. Coho dokazom su aj rozne pretaktovane edicie. Kde je v niektorych testoch vydiet, ze pretaktovanie GPU, bez zvysenia frekvencie VRAM ma maly prinos na vykon, ale opacny postup, kde vyrobca osadi rychlejsie cipy a GPU pretaktuje iba mierne podava lepsie vysledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde se bere jistota, že tato karta bude mít nový vlastní čip? Nepůjde tak třeba náhodou jen o ještě více ořezaný HD7850? Nevěřím tomu, že by AMD vyvíjela a vyráběla čip určený výhradně pro jednu kartu, kterou jen zalepují díru v nabídce.
Výkon by vcelku mohl odpovídat ořezané HD 7850. Vyšší frekvence čipu HD7790 a k tomu výrazně vyšší frekvence pamětí kompenzující užší sběrnici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže HD 7850 nenese GPU Bonaire :-) A stejně tak GPU Mars uvedené před dvěma měsíci není ořezané Cape Verde, ale nový čip. Původně tyto čipy měly vyjít jako generace HD 8000, ale nakonec se objeví už jako součást řady HD 7000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.