Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon Nano lepší než Polaris? Pro těžaře jednoznačně

ja jsem rad ze AMD jde konecne cestou zvyseni vykonu ve hrach na ukor obecnych vypoctu. touto cestou se kdysi vydala nvidia a diky tomu mohla snizit spotrebu a odskocila amd v pomeru vykon/spotreba. pokud chteji tezari karty s vysokym aritmetickym vykonem, at si koupi specializovane profesionalni karty, nevim proc by meli hraci a obecne bezni konzumenti doplacet na pozadavky firem a jednotlivcu, kteri z karet tezce profituji nehlede na to ze zkoupi znacnou cast produkce a dale pak prodrazi jiz existujici nabizene karty. at existuji levnejsi herni karty a drazsi profesionalni i na obecnejsi vypocty. ja vim ze to tak je uz dnes, ale i herni grafiky od amd jde s klidem pouzivat na obecne vypocty. zbytecne takove veci zabiraj misto v cipu, zerou vice, cip samotny stoji vice a topi vice. amd bohuzel sla cestou obecnou (na rozdil od nvidie se svou vetsi specializaci) a to naplno neoceni ani jedna skupina. to by musely jet programy na vyuziti HSA nebo czela bezne vypocty graficke karty misto cpu

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Profesionální karty stojí násobně víc, než herní. To by se těžařům určitě nevyplatilo. Chtěj nejlepší poměr cena / výkon (kde v ceně je i spotřeba). A nemyslím si, že AMD dělá extra těžební karty - jen používá ten samej čip v herních i profesionálních grafikách. Liší se jen kvalitou součástek okolo a softem (bios + ovladač).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

to i nvidia .. cipy na quadrech jsou shodne s temi na hernich kartach , de o osazenou ram a sbernice + dost rozdilny bios.

Vyhoda vyssich rad amd je ze ma daleko lepsi vykon v DP nez nvidia

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

aritmetika nesouvisi s pomerem spotreba:vykon.. at mam chip s deseti jadrama vyuzitej z poloviny nebo chip s peti jadrama vyuzitej na sto procent je z hlediska energie jedno.. energeticka efektivita, vypocetni efektivita, herni efektivita, efektivita na tranzistor, efektivita na jednotku plochy.. to jsou rozdilny veci.. jesli jedna firma vybere za cil kombinaci dvou z nich fakt neznamena ze jedno musi zaviset na druhym..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže o to právě jde, současný trend vývoje cryptocurrency směřuje k tomu, aby mohl těžit každý, na běžné grafické kartě. Takže součástí architektury těchto GPU, zřejmě bude i mining. Vznik specializovaných ASIC, které jsou převážně v Číně (jako v případě Bitcoinu), není žádoucí kvůli riziku +50%attack.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a oplati sa tazit aj pre "amaterov"? povedzme vynos mesacne 75$ - bohviekolko spalenej elektriny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by byl výnos 75$ tak podle mě ano. Pokud by počítač žral třeba 320W po 24 hodin denně celý měsíc, tak to je cca 238 KWh po 4,50 Kč, tedy za elektřinu by to bylo 1 071 Kč. Výnos 75$ je 1818 Kč, tedy jsme 747 Kč v plusu.

Čísla nejsou úplně přesná, cenu za KWh beru po paměti a počítač by asi žral méně než těch 320W... co myslíte?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jaký počítač… Není problém se dostat přes 320 W.
Jestli Nano má 175 W, když ten počítač bude mít dvě, je to 350 W, když to zdroj+deska dokáže dostat do karty s 90% účinností, dělá to nějakých 390 W příkon, a to jsou jen ty grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

praveze som si pozrel jednu kalkulacku tazby Etherum coinov, a tam bol vseobecny prepocet na r9 380(tu vlastnim) - a za mesiac tam bolo 75$+nejake drobne
tj bolo by treba investovat do noveho pc, ktory by siel 24/7+ s tou grafikou. ale zaujalo ma to :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Elektrinu pocitej 5,- - PC pri tezbe ma kolem 200W (280x - GPU 1175MHz/ GRAM 1100MHz). Tato grafika ovsem udela mesicne (pri stavajicim kurzu + - autobus) 30 dolaru...

Ano, tezce se nevyplati v domacich podminkach.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dá to rozum. Nano je založené na hiendovém čipu Fiji, značně podtaktovaném a škrceném, ale hiendovém (velkém). Polaris bude mainstream/budget. Byly doby kdy Nano spadlo pod krásných 12 tisíc korun s DPH, lituju že jsem nekoupil. Osobně čekám na Nano založené na Vega čipu. Doufám že něco takového AMD vydá a že mini ITX karty neskončí jen u Polarisu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenze dokym pride Nano II odvozene z Vegy se nacakas pul roku a to je ve svete IT velka dira/strata casu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k tomu že mám mini ITX a tedy nic delšího než 17cm do své Lian-li nedám, tak to ztráta není. Ztráta by to byla, kdyby Nvidia připravovala nějakou výkonnou kartu typu Nano, tedy krátkou mini-ITX. Ale jelikož Nvidia na mini-ITX úplně kálí a nikdy žádnou miniITX referenční kartu nepřipravila, tak mi nic jiného než na Vegu čekat ani nezbývá

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těžařství ve formě grafických karet už je nefunkční a je to HOAX. Zjišťoval jsem to u bitcoinu. Možná pro jiné měny jo, ale úspěch nula nula nic.
Dneska se pro bitcointy používají speciální operační hradla, kterým nemůže konkurovat ani celá farma grafických karet.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

O bitcoinu se v článku vůbec nepíše, maximálně o "bitcoinu 2.0".

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

nemuzu prijit na kloub, co ty ses za bytost.. mistni placenej klaun pro zvysovani ctenosti diskusi..? nebo to pro ne delas zadarmo? (:

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

"Dneska se pro bitcointy používají speciální operační hradla, kterým nemůže konkurovat ani celá farma grafických karet."

To je pravda, ale nez ty "hradla" nekdo splacal jelo se na grafikach. Ted se proste situace u BC2 opakuje, zacina se na grafikach a nez se splaca to special "hradlo" tezari nakopou pomoci grafik hromadu. (kazdy start nove kryptomeny je na zacatku vynosnejsi)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za potvrzeni toho co jsem tady psal. Po úspěchu bitcoinu se s ostatníma kryptoměnama roztrhl pytel. Ale to jsou nepoužitelné kryptoměny.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Klasickych men typu dolar euro je taky mraky a casem se jako svetova mena a nejpouzivanejsi platidlo stal dolar/euro, u kryptomen to bude podobny. Slovo "tezba" u kryptomen neni nahodny, ma velikou podobnost s tezbou zlata a jinych vzacnych surovin, a to protoze ma omezeny predem dany mnozstvi. Tim ma obrovskou vyhodu oproti klasickym menam a stava se tim duverivejsi, proste nelze jako FED/ECB/CNB "natisknout" neomezene dle potreby hromadu penez ktere tim ztraci na hodnote = rizena vynucena inflace. Klasickou menu mohl jeste zachranit zlatem kryty rubl, ale rusove misto toho bezhlave zbroji a na zlaty rubl uz nedojde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mimo ale cele krypto meny a osial okolo nich je dost mimo. Samotna technologia je super, teda minimalne myslienka za nou. Technicke prevedenie trochu pokryvkava nehovoriac ze nechapem ako rozne financne platky ospevuju bitcoin alebo skor blockchain ze umoznuje globalne transakcie bez centralizacie (pekna blbost. Sice swift je na prvy pohlad pomaly ale netreba na jeho prevadzku nepriamo farmu gpu alebo FGPA/ASIC cipov). No a staci sa pozriet napriklad na conimarketcap - registrovanych 636 kryptomien z toho nejak fungujucich 521. WTF? to je pomaly viac nez fyzickych mien, aj ked tych naozaj zaujimavych je len zopar.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na používání bitcoinu taky není třeba FGPA/ASIC cipov, to jen na těžení. Jinak bitcoinů má být konečné množství, takže jakoby žádná inflace. Ta se ale stejně vytvoří tím, že vzniká stále víc a víc kryptoměn.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně u BTC nejsou tučný poplatky a debilní dotazy banky, proč a kam posílam peníze

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pamatuju casy kdy i na kartach od NVIDIE se tezilo, konkretne prvni Titan a po nem nasledne Titan Black, nemeli omezene vypocty v DP jako dnesni Titan X, >byla to hezka a uzitecna karticka s peknou cenovkou a vykonem, NVIDIA nam proste zabila dalsi uspesny produkt.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale GPU mining nevyuziva ziadne DP, ale bitove operacie nad 32bit integermi, ktore malo AMD implementovane efektivnejsie nez Nvidia.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas autore... Precte si o cem pisete... Kryptomena se jmenuje Ethereum, ne etherum (to je jak poustet po eternetu rum...)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethereum
https://www.ethereum.org/

Edit: Diky - jeste to opravte v clanku, kde se o ETH zminujete taky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snaha byla, ale zase špatně... :-p Kryptoměna se jmenuje Ether, Ethereum je platforma pro specializované typy distribuovaných výpočtů, jejíž jednou (ale nikoli jedinou) aplikací je tato kryptoměna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeon Nano mohla být trhák, ale zabila ji cena, zpočátku hodně přestřelená. AMD není v pozici aby mohlo nahodit extra ceny. Je to poměrně málo známá značka s nevalnou pověstí - a takové bojují především cenou proti dominantnímu hráči (to že má poměrně silnou základnu v ČR/SR nic neznamená ve světovém kontextu). Stejná politika zabíjí HTC i jiné. AMD řeklo že Nano je svou vlastní kategorií což je pravda, jenže už nebrali v úvahu sílu (slabost) své značky. Taktéž tomu mohla ublížit nedostupnost s DVI rozhraním, spousta lidí má kvalitní obrazovky které DP nemají. Za cenu kolem 10 tis. i s daní mohla být super koupí, ale takhle je jen pro nadšence a dolovače kryptoměn. Ale své sehrál i nedostatek HBM, velkou poptávku by zřejmě nestíhali pokrýt....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jsem sam, komu tohle prijde totalne hovadsky perverzni? Kupovat karty, palit NAPROSTO NESMYSLNE elektriku kvuli nejake naproste picovine??? V IT se pohybuju denne, ale termin Etherum slysim vubec uplne poprve .... jeste jsem zaznamenal bezcenny litecoin, ale Etherum jsem nikdy neslysel.
Ja byt panem vesmiru, tak tyhle ultrakokotiny zakazu .... zajimalo by me, a ono by se to asi i dalo spocitat, kolik se promrdalo elektriky na vsechny ty zpicenosti typu bitcoin, litecoin a kdovi co jeste ... skutecne kolik tun uhli nekde museli v cine vyrubat detsti otroci a neekologicky spalit, aby se spocitaly zcela nesmyslen ultramegabrutalkokotiny?!?!?! To uz snad i to seti je smysluplnejsi .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

zase spousta blitků... Microsoft by měl do windows integrovat autodestrukci PC při detekci trolla

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Aktualny hashrate bitcoinovej siete je 1.500 000 000 GH/s https://blockchain.info/charts/hash-rate. 1000 GH/s miner spotrebuje 1000 W/h energie, vid http://bitcoinminingrigs.com/. Cize spotrebovana energia je na urovni 1.5 GW/h. Pre porovnanie spotreba Ceskej republiky je na urovni 6.5 GW/h (len elektrika) podklady su na https://www.cez.cz/cs/pro-media/cisla-a-statistiky/energetika-v-cr.html (je treba prepocitat na hodinu), spotreba celeho sveta 12 000 GW/h (vsetky paliva, nie len elektrika) https://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption, takze tazba bitcoinu je celosvetovo relativne lacna zalezitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ze se pohybujes v IT ? Podle toho co tu meles o deni v IT nemas vubec zadny poneti. Takze zadny prekvapeni, ze se nasla dalsi vec co neznas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není zcela v rozporu... v "IT" se pohybuje spousta lidí, co o počítačových systémech a jejich principech ve skutečnosti vědí velký kulový.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmyslne to neni, respektive pokud je to nesmyslne, je nesmyslny zaroven i cely kapitalismus. Realna mena ma taky pouze hodnotu duvery v ni od doby co neni kryta zlatem. A kapitalismus je cely taky nesmyslny - vozi se uhli tankerem z australie, pritom ho mame i tady v evrope. Jenze podle pravidel, ktere jsme si vymysleli se to vyplati - je to levnejsi. Kapitalismus kálí na ekologii a dalsi veci. A proto bud jsou nesmyslne kryptomeny stejne jako ty "normalni" anebo vsechny maji smysl. Cokoliv mezitim je v nesouladu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne je takove plytvani energii za pocitacni nejakych slozitych algoritmu, z kterych neni absolutne zadny uzitek, proti srsti ..... kdyby se tim aspon pocitala nejaka vedecka prace na molekulach, i to blbe seti, ala pocitani rozptylu jadernych zbrani pro USA ...... ale takhle?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak. Vypadá to, že např. Ethereum má v současné době pro korporace, firmy, finanční a bankovní instituce a vlády mnohem větší užitek, než kdyby se s tím počítala nějaká "vědecká práce na molekulách".
https://www.facebook.com/events/187005288361815/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to je prosimte za blbost? Tyhle kryptomeny nikoho nezajimaji, ekonomum a nebo aspon tem, kteri ekonomice trosicku malo rozumi (mezi nez se taky pocitam), jsou pro legraci. Me dokaze rozesmat, kdyz nekdo zacne basnit o bitcoinu, ze nejdou nove tisknout a je predem dany pocet, ze neexistuje inflace ...... jak kdyby byl tisk penez nebo inflace neco spatneho .... pritom spousta lidi vubec netusi, ze bez tech veci nemuze zadna mena ani existovat .... nebo jsi to myslel tak, ze z toho maji uzitek tim, ze lidi vyhazujou zbytecne prachy za nic? Jako treba CEZ z toho uzitek jiste ma;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť Ethereum není Kryptoměna.
Koukám, že sis ani nepřečetl ten link, co jsem tady hodil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.