Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD se vyjádřila k nedostupnosti Radeonů R9 290, v zahraničí jsou již o třetinu dražší

Ve švajcu zavedli embargo, celníci to odmítají pustit ven při nákupu s odpočtem DPH.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zbývá jen jediné, táhnout to dál ehm teda počkat až se objeví něco lepšího než Radeony.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

By ma zaujimalo co sa po celej tejto situacii pečie v Nvidii :).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Střídavě se objevují spekulace na téma vydání/nevydání Titan Black Edition, Maxwellu v únoru/březnu a 20nm čipů na jaře. Nvidia se momentálně snaží upoutat pozornost na G-Sync.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že třeba anglický známý to shop overcockers.co.uk mají karet furt dostatek. Je pravda, že pro nás vyjdou trochu dráž - 290 za necelých 11tisíc a 290X za 13,5tisíce. Ale to je spíše problém slabé koruny (z původních kolem 29-30Kč za libru klesla koruna na 33Kč za Libru). Co sem tak sledoval tak v tomto obchodě od začátku nijak nezdražovali a pořád jich mají dostatek.
http://www.overclockers.co.uk/productlist.php?catid=56&groupid=701&sortb...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A sehnat tady není problém ani údajně totálně vyprodanou R9 280X.
http://www.overclockers.co.uk/productlist.php?groupid=701&catid=56&subid...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Out of stock.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No v zahranici to problem neni, alepresne,jsou o neco drazsi... je to asi tri nebo ctyri dny co mi prisla 280X s BF4 od GB z nemecka. Byla normalne skladem a doruceni asi tri dny. Jen i s dopravou vysla tesne pod 8.5tis. U nas ta sama asi to 1000 levnejsi, jen s dodanim "nekdy".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

z toh vyjadreni nijak neshledavam ze za nedostatkem R9/R7 je pouze manie "tezaru" to zas jen no-Xi v tom vidíš něco jiného nez je neutralni postoj kde pripousti ze zato z casti muze i zajem komunity okolo tezeni, stat se tohle u Nvidie, tak z toho udelas i při naprosto stejnem textu jen marketingove prohlaseni ;)

proste jednoduse cistou pravdu se dozivime az budou zverejneny statistiky prodeju za tento kvartal a uvidi se zda AMD mělo prodeje stoupajici, stagnujici nebo klesajici, a jedine co by potvrdilo ze zato muzou tezari a zaroven je uplne vyprodano by znamenalo stoupajici prodeje ;) takze za par mesicu se proste podivame do tabulek zda opravdu prodeje stoupali

stagnujici prodeje by znamenali vpodstate ze to bylo 50:50 a dalo se celkem cekat ze v tomto obdoby před vanoci a navic s novejma kartama byl zajem proste velkej i u netezaru, a klesajici prodeje ze jsi byl naprosto mimo a AMD tezce podcenilo poptávku po novem produktu a ještě před vanocema, a nepocitaje fakt ze k jiste casti tech grafik je pribalen a i dosti popularni hra která at se to nekomu libi nebo ne, proste pritahne spousty potenciálních kupujicich

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem obdobna situace s nedostatkem karet se odehrála i při uvedeni HD5, kdy karty nasledne také zdrazili o vice nez 25% ;) ja byl tenkrat jednim ze statnych majitelu HD5870 co ji měli za ty uvodne dosti smesne peníze, a jak nakonec vyslo najevo, proste jich bylo malo ikdys AMD tvrdilo ze jich je dostatek a jen je obrovsky zajem ktery necekali :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tuhle reakci jsem čekal :-) Jenže se pleteš, já totiž nevycházím pouze z citovaného písemného prohlášení. Podle AMD by naplánovaná produkce stačila na vykrytí běžné poptávky i s rezervou. Poptávka ovšem byla taková, že by prý nebyl problém udat 2-3 násobek čipů.

Velkoobchodníci tvrdí, že takové obraty jako u R9 280/290 už dlouho neměli, maloobchodníci tvrdí, že za prvních 10 dní prosince prodali víc Radeonů než kdykoli v historii za celý měsíc, výrobce tvrdí, že by byl schopný udat 2-3 násobek čipů než má k dispozici a ty si stále vedeš svou :-)

Mimochodem, s HD 5800 nemůžeš srovnávat, ta byla vyráběna na novém procesu, takže byla nedostupná kvůli pomalejšímu rozjezdu 40nm linek. Stávající čipy jsou vyráběné zaběhlým procesem, jehož výrobní kapacity ani nejsou plně vytížené.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo všichni všechno tvrdi ale ty nemas jedinej kloudnej odkaz kde by se to potvrdilo :)

pokud AMD nekde tvrdi ze by jim to stacilo na beznou poptávku i s rezervou, tak sem dej aspoň odkaz kde se to da ověřit, takze bez odkazu koncis na stejne rovine jako jisty dd bloger, a stejne je to s tvrzenim velkoobchodu a maloobchodu ;) dela ti problém na ty "fakta" odkazat a mebo ocitovat emaiy ci jina prohlaseni? sak odtoho jsi snad readaktor a mel by jsi takove citacea odkazi na důkazy postovat, ne jen onich basnit jak je mas :)

a vyrobnim prcesem to bejt nemusi, i na nejlíp zabehnutem postupu se muzou vyskytnou potize, sejne jako se nemusi povest ho hned sladit s novim cipem z R9

ostatne i ta nevytizenost 40nm je jen spekulaci, kterou ty prezentujes jako fakt, opet odkaz třeba na prohlaseni TSMC by nebylo?

to ti opravdu dela takove problémy napsat clanek tak, aby jsi tam uvedl odkazy kde se da vse ověřit a potvrdilo by to krasne to co pises?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, je to nefalsovany PR marketingovy blabol. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, který magor si dnes koupí grafiku za účelem běžby Bitcoinů?
Již minulý měsíc byla složitost sítě taková, že při použití Radeonu HD7870 (400Mhash/s) vychází průměrná výtěžnost na 0.0004 BTC/den. R9 290 má 900MH/s ale pořád platí ani omylem nevytěžte tolik aby to zaplatilo byt jen propálenou elektřinu.
Již nejméně 3 měsíce platí, že BTC lze efektivně těžit jen za použití ASIC jednotek s GH/s https://products.butterflylabs.com/50-gh-s-bitcoin-miner.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vono to nakonec nebude tak horké, ty ASICy jsou tak totálně předražené, že si radši koupím bazaru grafiku a mám to nastejno. BFL je zrovna totálně nejhorší dodavatel co jen blábolí a reálně nic moc nevyrábí, nicméně 100 dolarů za krám s 330 MH/s či 2000 dolarů za 50 GH/s (z druhé ruky) fakt nedám.

Nicméně na grafických kartách se počítá Scrypt, bylo by dobré si doplnit vzdělání, než jdete roznášet rozumy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o Bitcoin, ale Litecoin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I ten uz prestava byt efektivni, ty karty+elektrika se velmi brzo nevyplati, protoze obtiznost stoupa strasne rychle. Ja jsem risknul a zainvestoval do http://alpha-t.net/product/viper-scrypt-miner-25mhs/ a doufam, ze dorazi co nejdriv. Ale je to palka jak prase, to jo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vpodstate no-X ja mam důkazy o obdobne sile jako ty, a mohl bych to cele napsat třeba takhle

AMD uvadi novou radu GPU/VGA na konferenci na Hawaii, produkty posleze i vydava a to hodne rychle, první nadseni ale rychle stridaji zmatky které ukazuji ze to AMD nemá dostatecne pripravene a zda se ze uvedeni produktu uspěchalo, nedostatek samplu na testovani (znaci celkovej nedostatek novich karet) a zrejme uspechane vydani bez dostatečného otestovani, první mesic v prodeji se zda byt ještě testovacim obdobim kdy ani sami recenzenti vlastne presne nevi na jakých ovladacich testovat, prvotni nastrely cen jsou dosti vysoko, ale po naskladneni několika malo kousku se cena dostava nize (u nekterych kusu zustava prekvapive na puvodni vyssi hodnote) coz je zpusobeno i zmatky ohledne bundlu s BF4 který nakonec není ke vsem kartam, ale jen k vybranym kouskum, i tak je ale tato serie karet dostatecne vytecna nato aby při dane cene byla celkem rychle vyprodana i jen beznymi hraci, precijen blizi se vanoce. A voala mame tu nedostatek karet spadajici razem pod nove uvedene karty Hawaiia které vpodstate prez noc z jedne kary udelali kartu s jinym jmenem a o cca 2-3 tisice levnejsi, první zprávy ze je skupuji mineri? no a co kdys je proste pro hrace moznost koupit "staronovou" VGA o 2-3 tisice levneji a navic s jistou moznosti ze k ni bude velice zadana hra a ještě o 2-3 tisice levneji?

fakt divne ze by v predvanocni cas bylo tak malo lidi aby si nekoupili kartu se slevou 2-3 tisice? to te opravdu nenapadlo ze je tu v predvanocni cas "staronova" grafika s vybornym hernim vykonem za super cenu? asi ne, a tak tu mame asi 10 clanku otom jak dane grafiky skupuji mineri :) i ja tu grafiku doporucil 8 lidem co chteli na vanoce postavit PC bud pro sebe nebo sve deti, a silne pochybuju ze někdo z nich tezi nejakou virtualni menu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se podivej na nejake forum nebo gplus stranky u miningu kolik tam lidi skoupili grafik ja jsem treba byl min tyden v TSB a jeden clovek si tam zrovna vyzvedaval 10ks grafik a ptal se kdy mu asi prijdou dalsi, ze jich ma jeste 20 objednanych a na hrani to urcite nebral;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klidne to mohl bejt tezar a asi i byl, to ale neznamena ze ty grafiky vykoupili tezari, proste se seslo obdoby vanoc, nova rada VGA a velice citelna sleva + s moznosti bundlu na velice ocekavanou a kupovanou hru

tezari jsou jen další skupinkou která se proste postarala oto aby tech karet byl nedostatek, ale to v jakem pomeru se ty grafiky rozprodali a rosprodavaj sotva tušíme

ciste prakticky 50:50 hraci/bezni zakaznici:tezari se da hovorit ze AMD tezce podcenilo poptávku, ale za skoupeni jednoznacne nemůže zadna ze skupin kupujících

49:51
51:49
teprve v těchto pomerech a rozdilnejsich se da vpodstate napsat ze zato muze jedna ze skupin

a silne pochybuju ze no-X vi jaky ten pomer je, jen si proste nasel to co chtěl a dal to prenasi do clanku, je to jeho osobní názor, nic vic a nic min

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sama AMD se odvolává na těžaře, takže nejde o žádný výmysl zdejšího autora. Otázkou je nakolik se na tom nedostatku podílí těžaři, nakolik podcenění situace ze strany AMD, nakolik výtěžnost čipů pro 290/290X, ale taky nakolik neschopnost českých shopů se před vánoci předzásobit, protože některé evropské shopy s nedostatkem karet problémy nemají. Jak je známo české obchody tyhle dražší karty mívají jen po pár kusek a nezásobují se dopředu, protože tady není tak velká kupní síla.
V každém případě koncovému zákazníkovy to může být fuk co za tým stojí a i když má AMD lepší poměr cena/výkon tak třeba v ČR v předvánočních prodejích přišla o zákazníky-hráče, kterým nezbylo než jít do Nvidie, i když třeba chtěli AMD.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak mam info i od znameho, ze tolik grafik nikdy neprodali a, ze prevladaji objednavky 5 a vice kusu a to urcite na hry nejde. A skupovat to lidi zacali presne jak vystrelila cana litecoinu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

všichni ame info od známých, no není ten svet krasne plnej známých :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz se pohybujes kolem IT, tak mas zname v pridruzenych oborech a navic na serveru, kde je vysoka pravdepodobost lidi zamerenych na IT, takovych znamych bude urcite vic;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš tak mas dalšího, bejvalej majitel obchodu a servisu s IT

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty proste furt musis mlit svou. Evidentne vis kulovy a nevidis ze halda magoru kupuje grafiky po desitkach na tezeni crypto men. To je proste fakt a muzes se stavet treba na hlavu a realnej stav veci nezmenis.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dokonce jsem zasel tak daleko ze jsem sem uz nazacatku kdys se otom psalo postoval odkazy na prodejnost VGA ve 2 nejvetsch eshopech v této zemi, a svete div se ani jedna z tech grafik tekrat nebila na lepsim nez 40tem miste podle prodejnosti, jak je teda mozny ze se tak strasne dobre prodavaj a přitom se ani neumistej nekde vejs v prodejnosti?

momentalne je na CZC první 280X na 19 miste, na Alze jsem to po 80 miste vzdal, to opravdu porad nikoho nenapadlo ze kdyby byli ta rodavane, tak se ty grafiky umistej třeba lip nez GTX780Ti? pac pokud by se tak strasne dobře ty 280X prodavali, tak ma Nvidia na 780Ti doslova neskutecnej vejvar co se prodeju tyce, ma před první 280X hned několik zastupci te grafiky, o ostatních modelech do 8-9 tisíc nemluve, protoze ty ma v první desitce/dvacitce ve vetsine ;)

a z Heureky sem opravdu statistiku nepostujte, tam to není statistika prodejnosti, ale oblibenosti, tedy to kolikrat je dana VGA zobrazena při vyhedavani

vim kulove, ale neignouju to co se da dohledat, realny data/fakta poskytne az zverejneni kvartálních vysledku prodejnosti VGA

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak sem psal dost možná i tobě jinde. Prodejnost těchto karet je mizerná, protože obchody jich měli na skladě jen pár kusů, české shopy se nepředzásobávají drahýma kartama. Mno a z ničeho nic české shopy prodaly těch pár kusů co měly a potom zjistili, že u dodavatelů už žádné další nejsou. Karty se nevyprodaly u nás, karty se vyprodaly ve světě a na nás nic nezbylo. Navíc HD7970/280X mají čipy vyráběné již nějaký ten pátek, čipů na sladech musel být kotel, takže se prostě muselo něco stát proč najednou z ničeho nic jsou nedostatkovým zbožím.

Dodavatelé teď upřednostňují lukrativnější trhy jako Asie, Německo, či UK. Tady už mají skladem i nereferenční Gigabyte Radeon R9 290X OC WindForce - http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-132-GI&groupid=7...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ciste prakticky, to kolik bylo cipu nebo je skladem nevime, nejakou část vyroby jiste musel sebrat i Hawaii a pokud AMD nenechala navysit kapacity tak to mohlo bejt dost znatelne prave pro předchozí cipy osazovane na koncici HD7970 a začínající 280x, u těchto karet jak jsem psal se "preznoc" udala takova sleva, ze to proste muselo znamenat zvyseni prodeju

ciste prakticky pokud ma AMD nasmlouvane nejake kapacity waferu ketre nenavysi a zacne na urcite casti vyrábět další cip, tak to musí znamenat ze ostatních cipu se proste vyrobi méně, stejne tak mohli vyrobci karet sislit dana GPU pro nereferencni modely

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V CZC aktualne nemaji dostupnou ani jedinou z grafik co se na tezeni vyplatej (7950, 7970, R9 280x, R9 290, R9 290x). Cim to asi je ? Ze by tim ze je tezari vykoupili ? A muzes mavat statistikama jak chces, pac jedina ktery verim je ta kterou si zfalsuju sam ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ciste prakticky, to kolik bylo cipu nebo je skladem nevime, nejakou část vyroby jiste musel sebrat i Hawaii a pokud AMD nenechala navysit kapacity tak to mohlo bejt dost znatelne prave pro předchozí cipy osazovane na koncici HD7970 a začínající 280x, u těchto karet jak jsem psal se "preznoc" udala takova sleva, ze to proste muselo znamenat zvyseni prodeju

ciste prakticky pokud ma AMD nasmlouvane nejake kapacity waferu ketre nenavysi a zacne na urcite casti vyrábět další cip, tak to musí znamenat ze ostatních cipu se proste vyrobi méně, stejne tak mohli vyrobci karet sislit dana GPU pro nereferencni modely

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo to jsou kecy lidi kteri o tom nevedi ani prd. Ze jo Samane?

Vzhledem k tomu ze ja jsem jeden z tech "tezaru" ve velkem a sam s tema kartama obchoduju protoze se fakt vyplati je sem vozit z Honkongu a tady mi za ne tezari utrhnou ruce i kdyz si na nich prihodim 25%... Protoze zdejsi obchody jsou neschopny tak proc si neco nevydelat.

Mimoni jako Saman by misto svych kecu mohli alespon zkusit nahlednout na nektery crypto pool a podivat se na vykon kterym disponuji lidi kteri tam jsou... Neni vubec zadnou vyjimkou ze najdes lidi s vykonem nad 100 MH/s!!! Vis kolik to je karet?
Prumerny vykon slusneho tezare je mezi 6-10 MH/s (coz je 12-20 karet)...
A nez zacnes neco povidat o blbostech tak tohle se zaplati za cca 40-55 dni provozu (samozrejme vcetne vsech dalsich nakladu). Navratnost je s vykonem linearni takze at jich koupis kolik chces tak cas navratu je stejny.
Tech poolu jsou mozna i tisice a tezaru v nich statisice...
A NIKDO z nich nema nejakou uprdenou Nvidii, vsichni pouzivaji Radeony poslednich rad. Takze kampak tak asi vsechny Radeony mizi kdyz tezari jsou jediny kdo je ochoten je okamzite koupit za "jakkoukoliv" cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A aby jsme nemluvili do vetru - tadu je verejna statistika jednoho poolu specializovaneho na PPC menu....

https://ppcoin.d7.lt/stats

Az uvidite ty cisla vykonu ktere maji jednotlivi uzivatele k dispozici + si spocitejte prumerny vykon na uzivatele (vykon poolu deleno necelou tisicovkou clenu) a z toho si spocitejte jaky je prumerny pocet karet na 1 minera :)))))

Ti dva nejsilnejsi mineri maji KAZDY vice jak 5000 karet!!!!!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.