Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ještě jednou k novému PowerTune aneb proč má Radeon R9 290X 95 °C

Je to hezké omlouvání té teploty, ale konkurence své karty (780/TITAN) uchladí na 80°C při také 2000 otáček a nižší hlučnosti, díky ještě lépe optimalizovanému chladiči. ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Srovnáváš hrušky s jablky. Teplota R9 290X je taková, na kterou je PowerTune nastavený. Když ho nastavíš na 80 °C, bude mít karta 80 °C. Chladič Titanu není nijak zázračný, v rozměrech i hmotnosti je téměř totožný. Rozdíl je v tom, že jádro R9 290X má výrazně nižší plochu při srovnatelném množství odpadního tepla, takže přesun tepla z jádra na chladič je méně efektivní, v důsledku čehož je buďto třeba zajištění rychlejšího odvodu tepla, nebo nastavení na vyšší cílovou teplotu. Jestli je teplota jádra 80 nebo 95 °C je pro uživatele vcelku nepodstatné. U minulé generace měla nižší teploty karet AMD a nevšímal jsem si, že by je kvůli tomu někdo glorifikoval.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Můžete v rámci ověření pravdivosti článku odpojit ventilátor a zkusit, jestli poběží karta i pasivně? Podle všeho by měla fičet na 95°C.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Si snad děláte legraci...malé připomenutí ze závěru místní recenze 480-ky:
- velmi vysoká spotřeba
- velmi vysoká hlučnost v zátěži
- vysoké provozní teploty GPU
- vysoká cena oproti konkurenci

Až na poslední bod 290X plně kopíruje 480-ku. U 290X zrazu dva ze tří společných záporů nevadí. Neříkám, že to vadí nebo nevadí, ale konzistenci by to chtělo.

A jinak nic z toho co jste napsal nevyvrátilo, že je to omlouvání vysokých teplot, protože nejde popřít, že nižší teploty jsou pro kartu lepší (aneb je lepší, když si drží stálých 50, nebo stálých 100?).

(PS: Jen preventivně - 290X považuji za kartu s dobrou cenou, ale to neznamená, že jen díky výrazně lepší ceně proti konkurenci tam objektivní chyby zrazu nejsou)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vôbec mi nie je jasné, ako môžete takto porovnávať výstupy z nejakých teplotných čidiel na dvoch rôznych čipoch. Prečo by to malo byť konzistentné? Lebo tam uvádzajú že je to v stupňoch Celsia? Niektoré CPU AMD hlásia teplotu dokonca hlboko pod teplotou okolia, znamená to, že sú lepšie ako Intel? :D

Keď si človek pozrie merania termokamerou na hardware fr, tak je tam zaujímavé, že pre PCB zozadu pod GPU je rozdiel medzi Titanom/GTX780 a 290X len cca 8-9°C. Nie očakávaných 12-14°C. Navyše je sranda, že PCB pod GPU je u GTX780 teplejšie, než hlási čidlo GPU. Pre 290X je to presne naopak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

95 je fakt moc. Je sice parada, ze karta to zvlada, ale ani tento typ chladice, jak vsichni vime, neodezene veskere generovane teplo ze skrine ven, navic teplo ma taky tu vlastnost, ze je salave, tzn. vyzarovanim ohriva okolni komponenty a sloty. To je proste fakt moc, skoro 100 stupnu mit nekde v case pod stolem.

Mozna by nebylo od veci dat userovi na vyber misto tech hernich bundlu vykonnejsi nebo rovnou vodni chladic. Nebo treba jen voucher na nejakou castku pro nakup u EK nebo podobnych firem. Uz jen vodni blok totiz nakup karty dost prodrazi - to je to co mi zatim brani v tom, abych si ji koupil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mluví se tu o teplotě jádra a to je předpokládám ten kousek křemíku omístěný v pouzdře. Takže sálavé teplo můžeme vyloučit, protože to se nedostane ven ani z pouzdra, natož pak přes chladič a PCB. Ostatní je jen otázka výměny vzduchu (respektive tepla) ve skříni a dodané elektrické energie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc objem předaného tepla se počítá ve wattech, nikoli °C. Asi bude trochu větší, než u Titanu, protože výkon je rovněž vyšší, ale není to nic, co by zásadně ovlivňovalo prostředí v bedně. Navíc ať mi nikdo netvrdí, že jednu takovou grafiku moderní perforovaná budka s regulovaným 12cm výfukem nezvládne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nemas tak docela pravdu. Zkus si sahnout na grafiku o teplote 95 st z druhe strany, myslis, ze bude studena? V zadnym pripade. Cely PCB se rozehreje a emituje teplo do zbytku skrine. Mam to velmi dobre odvetravany (Fractal design Define XL), ale presto je to podle me nespravny reseni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na tu zmínku o sálavém teple. Na PCB i chladič se teplo přenáší při těchto teplotách především vedením. Co se týče teploty PCB, to závisí především na spotřebě čipu a ne na jeho teplotě jak víceméně podotknul TyNyT. Takže pokud budeš chtít mít chladnější PCB, musíš mít méně výkonnou nebo více efektivní grafiku. Nicméně lepší výrobní proces vede k menším čipům => horší přenos tepla => vetší teplota jádra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč. Na druhou stranu, když se to vezme kol a kolem, ať mi někdo ukáže, kolik karet z nejvyššího high-endu za poslední dekádu vydrželo fungovat víc jak 3 roky. AMD tedy dělá službu tím, že oficiálně rovnou zákazníkům říká, že ta karta za pár let zdechne.

Jinak samozřejmě řeč o roztažnosti je úplně mimo, nikdo neprovozuje kartu stále ve 3D režimu, tudíž mimo něj bude mít výrazně menší teploty jak 95 °C a k roztažnosti dojde stejně. Neméně výrazný problém je difuze a tvorba intermetalických sloučenin, spoje totiž jen nepraskají přímo, ale může docházet k tvorbě zrn či celých vrstev kovu s velkým odporem, což je podobný omrd jako když to přímo rupne. Čím vyšší teploty, tím rychleji toto probíhá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak moje staricka 8800GTX funguje dodnes

jinak ciste teoreticky neustala zatez by mohla znamenat i mnohem "delsi" zivotnost nez kdys to každý den zazije teplotni skoky pri startu a vypnuti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8800 GTX není nejvyšší high-end a 8800 Ultra jsem viděl naposled v bazaru funkční asi přede dvěma roky jednu. Ovšem i těch GTX už dneska člověk najde na prstech jedné ruky, přitom se jich prodaly určitě minimálně desítky tisíc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. A pokud ty karty nekdo prodava jako funkcni, tak jsou obvykle "pecene", cili to stejne brzo chcipne. Z osmi GF8 tady mam jen jednu funkcni 8800GTS (btw je to vzacna varianta s 112shaderovym G80 jadrem)... protoze byla celou dobu chlazena full-cover vodnikem. Vsechny ostatni vyzaduji pred pouzitim lecbu horkovzdusnou pistoli. Radeony HD2900 a novejsi jsou na tom uplne stejne.

Diky ekoteroristum dnesni HW nic nevydrzi. Treba stary grafiky typu Voodoo3 maji za provozu bezne teploty kolem 80 - 90° a valna vetsina jich vydrzela dodnes. Nevidel jsem ani jednu nefunkcni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě fachají dvě GTS G80 (jedna MSI Overclock Lite A1, druhá Gigabyte A2 revize) dodneška ve SLI, obě stock chladič a přepastoval jsem akorát tu MSI. Kdyžtak mohu blejsknout jestli nevěříte. Obě jsou v kejsu bez perforace kvůli hluku a prachu, jako outtake slouží fan s 800-1200rpm a trochu Enermax zdroj, který až tak moc nefouká, spíš sálá

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ve sve době byl i GTX nejvyssim highendem, Ultra prisla az o mesic později a i tak to byla vpodstate jen lip taktovana karta s trosku jinym chladicem

a to ze je clovek nevidi bude jak tim ze jich spousta jiz nefunguje, ale taky i tim ze spousta jich je zasantrocenych a nepouzivanych, a ma smysl vůbec něco takového prodávat třeba na aukru? ja bych zato dnes nedal ani "cena za odvoz" ac teda při pohledu na ebay se zda jako by to byl nejaky zberatelsky kousek co mu snad i casem zacne stoupat cena :))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, nekdo prece jen provozuje kartu porad naplno - BitCoin, LiteCoin a dalsi. Taky pocitani sifer, hesel...je toho hromada co me napada. V neposledni rade kdyz uz jsi naruzivejhrac, neni vyjimka, ze se u toho stravi klidne celej vikend v kuse.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je celkem minoritní část trhu, navíc těžba BTC na grafikách umřela a předobjednávky na ASICy pro Scrypt brzy začnou. Krom toho, pořád je tu problém difuze a intermetalik.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v diskuzi bylo zmíněno počítání hesel, aj. trvalé zatěžování HW... zajímavé vlákno se nabízí zde:

Hardwerove obeti DC vypoctu
http://forum.czechnationalteam.cz/viewtopic.php?f=24&t=2213&start=180

nova 7970 funkcni 3 mesice? atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

EK water block za cca 100 euro je len 20% z ceny 290X to sa fakt vyplati.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to fakt priserne predrazeny. Kousek media plastu a vyfrezovat a chtej za to jako kdyby to bylo pomalu ze zlata.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč nekupujete blok od Cawedoga? Pravděpodobně i na zakázku by vyšel levněj, ale úplně stačí nějakej ten jedno slušnější jen na jádro a univerzální spona, plus nějakou tu nudli na VRM. Dá se to pak používat opakovaně, jádro má posledních pár generací stále stejnou rozteč děr pokud se nemýlím kdežto full-cover je naprd, na jednu kartu a stojí to majlant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja teda nevim jestli se to da shodovat ale kdyz jsem mel HD4870x2 ktera na 95c se smazila normalne v zatezi tak me vydrzela 3 roky a pak se poskodila asi pamet (artefakty v obraze pri prekroceni kolem 160MB)... mozna jen nahoda ale pokud GPU zvlada takovy vysoky teploty kde je garance ze to budou zvladat i okolni soucastky (GDDR)...

Myslim ze kdyby me napadlo uz driv v biosu nastavit vyssi otacky ventilatoru a drzet to na nejakych 85c max tak by ta HD4870x2 mozna byla v pohode dodnes. taky je teda prvdou ze ten chladic ty HD4870x2 se zdal docela primitivni.. az me prislo ze na plecky za 5000-7000kc davaj chladice lepsi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

simvas, kto normalny si kupi hi end kartu s referencnym chladickom ? sak poseckajte trochu, safir vam vyda naky toxik,vapor atd a vybavene

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moja rec.... ja uz cakam:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba ten, kdo uz vodni chlazeni ma a tak potrebuje pouze kartu a novej blok? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

95 °C pracovná teplota. to si AMD robí srandu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Patrně jedním z největších překvapení Radeonu R9 290X byl fakt, že ve 3D stále běží při teplotě jádra 95 °C. Tato teplota ovšem není důsledkem (ne)dostatečnosti chladiče, ale cílem nového PowerTune…

Protože se dost dobře může stát, že ani po výměně chladiče za výkonnější se tato teplota nezmění, rozhodli jsme se ještě jednou k principu nového PowerTune vrátit a předejít tak překvapení na straně chladič-měnícího uživatele."

Čím je větší rozdíl teplot chladiče a chladícího média(vzduch), tím je vyšší výkon chladiče. AMD žhaví jádro na 95°C, protože při nižší teplotě(při rozumných otáčkách) by měl chladič nižší výkon a museli by více snížit takty(příkon).

Pokud jiný chladič zvládne uchladit jádro na nižší teplotu, pak si nedovedu představit JEDINNÝ (Technický důvod. Pokud by dokázali, že přesně po záruce ta karta lehne, pak to je samozřejmě má opodstatnění:-) důvod, aby se peklo na takovéto teplotě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Si ještě dobře pamatuju X1900XT, která mi tehdy v červnu valila na 100°C a pokud vím, bratrovi se ještě dříve při 110°C z bezpečnostních důvodů vypla ;-) a pak jsem na to nacpal accelero S1 s větráčkama a víc jak 60° se tam už nikdy neobjevilo ;-))

Tak nevím, co lidem na 95°C přijde divného.... jo, taky se mi taková teplota nelíbí ale v rámci provozních vlastností referenčních karet je to absolutně normální.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.