Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Titan poražen, 512bit Radeon R9 290X je rychlejší, byť jen ve hrách

Tak synteticky testy hraje asi malokdo, takze nevim proc to je v clanku uvedeno jako negativum.Taky nejak nerozumim obratu "byt jen ve hrach".V cem jinym by asi tak herni grafika mela vynikat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Treba v rendrovani videa?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napr aj v Open CL vypoctoch a podpore v nie-hernych aplikaciach?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O renderovani videa a vypocetnich funkcich se v clanku nic nepise.Tato zcestna argumentace je typu "IGNOROVÁNÍ NEHODÍCÍHO SE".Protoze se nekomu tady nelibi, ze GK je vykona v tom k cemu je primarne urcena, hleda si obezlicky a spekuluje v cem by mohla byt spatna, prestoze nema zadne relevantni podklady.Silne to pripomina vymyvani mozku sdelovacich prostredku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl vést dohady o dvou extrémech. Z herních testů, kterých původní autor udělal poměrně dost, je jasné, že R9 290X je rychlejší než Titan. Syntetické testy byly zahrnuté dva a GPGPU test jeden. Ani v jednom R9 290X nepřekonala Titan. Vzorek je to malý, možná není reprezentativní, leccos můžou změnit i ovladače, ale přesto je třeba v rámci zachování objektivity konstatovat, že na základě dostupných výsledků je R9 290X rychlejší než Titan pouze ve hrách. Jestli je těch pár neherních testů nepodstatných / nevyvážených / neobjektivních apod., si čtenář může posoudit sám.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na jednej strane mate pravdu. Pravde je, ze GPU uz dobrych 15 rokov nesluszia len za zobrazovanie 2D GUI OS. Tiez je pravda, ze to boli prave hry, ktore hybali vpred rozvoj grafiky v PC. Avsak dnesne grafiky sa pouzivaju aj OKREM HIER aj na nieco ine, pretoze to HARDWAROVO podporuju:

- sledovanie videi (full HD, 4K ... o to sa vsak stara maly engin, obvody s plochou asi 5% plochy celeho CPU cipu)
- konvertovanie (vytvaranie) videi (pomoc pre CPU) ... s tym uzko suvisi nasledujuce
- GPGPU vypocty (high-end domace grafiky maju vykon v DP 1/3 ci 1/4 vykonu v SP, co sa da poloprofesionalne pouzivat v GPGPU, masnstream ma vykon DP 1/8 a low-end dokonca 1/16 vykonu SP, co neni nic moc), nikto si asi nebude na doma kupovat profesionalne GPGPU karty za 4000 dolarov ze ano ... s tym uzko suvisi nasledujuce
- BITCOIN mining (je to vsak iba druh GPGPU), no je vseobecne zname, ze AMD grafarne su v BTC miningu 2x efektivnejsie ako nVidia grafarne (rada HD7800 v BTC miningu je vykonna ako GFX Titan no a R9 290X bude v BTC miningu ako 2,5x (slovom DVA A POL) GFX Titan !!!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chybycka je vloudila: asi 5% plochy celeho GPU cipu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen k tomu BITCOINu. Vzhledem k tomu jaká je obtížnost už nemá cenu dolovat ani grafikama AMD. Navíc mám ponětí, že jsem výkon GPGPU profesionálních grafik (Quadro 4000) zkoušel v GUImineru který jako podvozek používá cgminer a výkon nijak oslnivý. Již se nejsem jistý, seč je možné to klidně dnes přeměřit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Toz potom uz jedine specializovane riesenia so specializovanymi cipmi, ktore su v BTC miningu 30-50-100-nasobne vykonnejsie ako dnesne najvokonnejsie grafiky. Ma to ale jeden hacik: tie cipy nevedia okrem BTC miningu ABSOLUTNE, ale ABSOLUTNE nic ine (boli vyrobene len preto) a cenovky zacinaju nad tisic dolarov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navratnost vo forme BTC je ale aj tak skorsia (dřívější), kedze miesto 500 USD za grafaren dame 2000 USD (4-nasobok ceny) za specializovanu kartu, ale v BTC miningu mame napr. 25-nasobok vykonu a teda pomer cena/vykon (pozor ale iba v BTC miningu) 25/4=cca 6-nasobne lepsi. Nehovoriac o cene elektriny. Aby sa to ale vyplatilo, muselo by to luskat BTC kym sa to nezaplati (rok-dva).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- Video - K tomu se používá UVD jednotka, ne GPu a jeho výpočetní jednotky.

- konverze - GPU akcelerují jen některé postefekty a výsledek je vesměs stále vizuálně horší ež s CPu při stejném bitrate.

- GPGPU výpočty, o ty běžnej user nikdy nezavadil.

- Bitcoin mining - Je na dnešních GPu těžce neefektivní a nevyplácí se, dnes se na to používaj specializované asic čipy, GPU jsou v tomto ohledu pasé.

Takže ono to využití GPU krom her je defakto nulové.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"- GPGPU výpočty, o ty běžnej user nikdy nezavadil."

o Titana bezny user většinou taky nikdy nezavadi, drtiva většina z nich v zadnym hernim PC neskončila :)

safra tak naco teda vlastne tu grafiku využíváme kdys všechno co jsi napsal krom her je pro GPU nevyuzitelne? to jako rendruju v Arionu nebo Vray-RT na myslenkach mého prani? :)) to ze ty nedokazes využívat GPU jinak nes na hry neznamena, ze nejsou lide co to dokážou ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale ty si profík kterej se tím živí, takže to taky není zrovna fér srovnávat, že ty to zrovna využít dokážeš a taky využíváš. Jenže je mnohem míň těch, kteří to vůbec nevyužijou i když si toho Titana koupili :-) Myslím poměrově k těm co si to koupli na hry. Ti co si to kupovali jen na výpočty už měli možnost si to koupit před tím jako Teslu ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

* mnohem víc těch samozřejmě

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale to přece není v žádném rozporu s tím co napsal Docent. To jest využití které uvádíš ty,to je velice specializovaná záležitost a takových lidí je v celkovém poměru kupujících zanedbatelné procento, což také vysvětluje prodejní ceny takových karet. Většina běžných kupujících má opravdu takové karty pouze na hry a jako zobrazovadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

z celkového poctu prodanych karet jednoznacne, z poctu Titanu je to dost sporne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

- Video - K tomu se používá UVD jednotka, ne GPu a jeho výpočetní jednotky - viem preto som to tak napisal a tiez to nic nemeni na fakte, ze je to cca 5% plochy GPU

- konverze - GPU akcelerují jen některé postefekty a výsledek je vesměs stále vizuálně horší ež s CPu při stejném bitrate. viem

- GPGPU výpočty, o ty běžnej user nikdy nezavadil. to je viac menej pravda, teda skor polovica pravdy

- Bitcoin mining - Je na dnešních GPu těžce neefektivní a nevyplácí se, dnes se na to používaj specializované asic čipy, GPU jsou v tomto ohledu pasé. viem

Takže ono to využití GPU krom her je defakto nulové. no ale neni celkom nulove. faktom je, ze grafiky je mozne pouzivat aj na ine veci ako debilne hry ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bitcoinu - pri soucasne obtiznosti a cene elektriny se dnes investice do gpu tezebni stanice nikdy nezaplati, v nejlepsim pripade zaplati tu elektrinu (plati pro ceny v evrope a USA). Dnes uz lidi investuji pouze do asicu, a gpu minery uz lidi nechavaji jen dobihat.
Takze vykon amd gpu v sha256 i scrypt je sice strasne hezkej, ale gpu mining je uz tak rok dead.
http://dustcoin.com/mining

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si říkal jak suprové a přehledné grafy konečně diit nasadil a pak jsem si uvědomil že jsou to jen převzaté obrázky ;(
Každopádně - z těch grafů by se webdesigner diitu konečně mohl poučit aby grafy neshazovaly jinak výborné recenze ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

usmevne

cena grafiky se neodviji jen o velikosti GPU, není to tak strasne davno kdy se na servrech resilo jak musí bejt grafiky Nvidie drahe i diky sbernici (doba GTX2xx a 4xx) a v neposledni rade cenu cele VGA ovlivnuje naprosto vse co se je soucasti te VGA, nikdo z nas vpodstate ani netusi kolik vlastne takove GPU stoji Nvidii a kolik AMD, takze o cene VGA vime zhola prd :))

psal jsem to i jinde, ale Titan ma svoji cenu ne kvůli tomu ze by mel vykon ve hrach, ale proto ze ma vykon a softwarovou infrastrukturu uplne v jinem segmentu nez jsou hry ;) to proti cemu 290ka stoji je GTX780, a pokud bude drazsi nez tato karta, tak nijak cenu v této oblasti nezlepsi, naopak cenu ještě zvedne ;) toliko k radosti no-X

a ted se podivejte, jak si všechny ty grafiky vedou v nejnarocnejsich hrach soucasnosti, v tech grafech jsou vpodstate jen dve takove hry, abytek jsou vcelku nenarocne gamesy kde si vsytacite s mainstreamem, a co se stane pokud prijdou další ještě narocnejsi hry na stejnem enginu? aha on ten vykon 290ky zas tak uzasnej není? jako jo, pokud někdo hraje AVP3, tak ho to asi potesi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono vůbec už není moc her, co vyžadují (tím myslím jakože minimální požadavek) nějaké lepší GPU - řekněme něco nad 3000Kč. I toho Tomb Raidera jsem dohrál na GT635 v notebooku bez nějaké větší újmy, jenom jsem tam holt neměl ty realistické vlasy, co spotřebují asi dvě třetiny výkonu. :-)

A mám takové podezření, že to TresFx je tam stejně jenom proto, aby se ta hra objevovala v různých testech grafik, jakože to tomu dává zabrat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"o cene VGA vime zhola prd :))"

Argumentum ad populum, anebo pokud je třeba shodit argument, neštítíme se ani demagogie :-) V posledních letech několikrát Mercury research zveřejnila ceny komponent používaných k výrobě grafických karet. Mimo to byl v loňském roce vyvrácen argument mnohých fanboys, kteří se dohadovali, jak má jeden nebo druhý výrobce u TSMC výhodnější ceny - vyšlo najevo, že rozdíly jsou maximálně na úrovni několika jednotek procent za wafer. Rovněž jsou k dispozici online nástroje, které umožní snadno a velmi přesně spočítat, kolik GPU konkrétního tvaru a velikosti lze při konkrétní výtěžnosti vyrobit z jednoho waferu. Orientační ceny 28nm waferů byly zveřejněné někdy začátkem loňského roku. Na cent přesné ceny samozřejmě nikdo neví, ale poměrně snadno se lze dobrat relevantnímu srovnání.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...takže spíš "o ceně VGA víme zhola prd, ale naštívíme webovky kde mě vypočítají cenu gpu, to samé pak se součástkama (včetně PCB), přiodíme k tomu léta zkušeností s maržemi a hotovo. No nechci tě zklamat, ale takhle se dá dobrat poměrně přesně leda tak výrobní a ne prodejní ceny, která se může dost lišit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě o výrobních nákladech je řeč. Pokud má jeden produkt výrazně nižší výrobní náklady, může se prodávat za nižší cenu, aniž by to negativně ovlivňovalo marže. O nic jiného v té poznámce nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hlavní zbraň nového Radeonu je ale jinde - cena bude někde mezi polovinou a dvěma třetinami GeForce GTX Titan, což si AMD může dovolit i díky o třetinu menšímu čipu (a tím pádem nižším výrobním nákladům)."

Takže podle této logiky je karta s čipem o velikosti 67% titana o polovinu levnější. Když pominu, že je ten čip menší o 1/4 tak mi to stejně nic nevypovídá o prodejní ceně, maximálně se dopočítáš někam k půlce prodejní ceny (statistice z Mercury Research se každopádně nebráním - naopak, naposled jsem jí viděl u 6xxx/5xx řad)

Lék na votravnej .torrent do AdBlocku:
http://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.html#_=1323183739991&co...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"což si AMD může dovolit i díky o třetinu menšímu čipu"
já tam nevidím "díky", ale "i díky", takže o třetinu menší čip je jen jeden z důvodů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tam je nebo není "i" je úplně jedno, stačí se podívat na rozdíly cen stále dokola vyzdvihovaného "malého jádra" a "velkého jádra" http://www.abload.de/img/gpuq3280ufv.png - je jasně vidět, že 6970 s 255mm2 je za stejné peníze jako GTX570 s 522mm2.

Už dávno nejsme v dobách R600/G80 abychom se mohli bavit o drastičtějších rozdílech. A vůbec, ono i tehdá to bylo spočítané hodně dobře - nejsou to nějací debilové aby si neuměli dopředu spočítat jestli se vyplatí vyrobit menší čip nebo naopak malý (deaktivovat vadné části čipu a následně prodat jako levnější odvar). Zatím to vypadá tak, že velký čip AMD vyrobit nechce nebo neumí a naopak nV velké čipy umí a malé taky což potvrdila 6xx řadou kdy papírově horší karty porážely Radeony ikdyž tomu bylo léta letoucí přesně naopak.

Malé jádro je už tak votřepaná hláška, že už to není ani směšný :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v prvom rade si sa riadne sekol s veľkosťou jadra HD6970 a v druhom rade to sú ceny GPU, za ktoré platí výrobca grafickej karty AMD-čku, nie cena, ktorú AMD zaplatilo TSMC. Tu predsa nie je reč o maržiach vendorov, ale o marži AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění - die size 6970 je 389mm2 a je za stejné peníze jako 522mm2.

Ano, jsou to ceny pro výrobce a je to medián, nikoliv průměr - je to tam kupodivu i napsané. Tak či onak tu byla řeč o ceně celé karty pro koncového zákazníka, kterou se tu no-x prsil vypočítat z Mercury Research (tabulka pochází právě od nich) a dále to mělo demonstrovat jak maličkou část ceny ovlivní zhruba 1/4 velikosti čipu. Nic víc, nic míň ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Niet za čo, ešte si zabudol dodať, že 389mm2 plne funkčné vs 522mm čiastočne deaktivované.
Teda, ja neviem čítať myšlienky, ale povedal by som, že no-X mal na mysli maržu AMD, teda táto tabuľka je mimo.
A keď už, tak median price je len ten prvý stĺpec (MP), presne ako je tam napísané... kupodivu. ;)
Ten posledný bod ti neberiem, 1/4 veľkosti čipu nespôsobí, že pri rovnakej marži bude môcť celá karta stáť o tretinu menej, ale to tu tak doslovne ani nikto nenapísal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No tak taky jsem zapomněl dodat, že se poměr cena/plocha u novějších čipů blíží těm velkým. Mrkni na Juniper-Barts-(IMHO tam se jim to povedlo o dost)-Cayman-atp. ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podstatný bol ten zvyšok. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U 7970 je to prosím 8 centů rozdíl pro gpu a historky typu "Aha, vy jste AMD, nezisková organizace, tak vám dáme slevu na vše ostatní" fakt nežeru ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak odhliadnuc od toho, že sa tu hádaš sám so sebou (nikto tu totiž nenapísal to, čo tu vehementne vyvraciaš), tak zopakujem, že fakt nie som jasnovidec. O čom točíš? 8 centov rozdiel čoho proti čomu? Zopakujem, že reč je o marži AMD, nie vendorov. Inak, možno ti uniklo, ale veľkosť čipov AMD síce rastie a blíži sa (prípadne prekonáva) tým od NV, ale výkon je tomu tiež adekvátny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7970 vs 780

Marže AMD zajímá leda tak tebe a řeč o ní nebyla - prvotně se mluvilo o CENĚ KARTY, kterou následně no-x stočil na marži protože by se nedopočítal což jsem mu dal patřičně najevo já i Šaman. Linky na ty jeho zázračné weby kde vypočítají cenu čipu a součástek taky nedal a troufám si tvrdit, že neví ani nic o nákladech na R9 290X, a nezmění to ani kecy o fanboys nebo blafání o jakýchsi imaginárních statistik za poslední rok (navíc ty počítají s maloobchodní cenou, nikoliv marží AMD/nV), tečka.

Rostoucí velikost mě rozhodně neunikla, neuniklo mě zvyšování počtu tranzistorů a neunikl mě ani trochu jiný poměr SP/plochu než bývalo u AMD zvykem, proto to taky píšu že se to začíná podobat nV ;) Výkon se samozřejmě zvyšuje, ale už to opravdu není taková pecka jako u Bartse.

Docela mě překvapuje, že s tímhle nepřišel a nesepsal už no-x a radši tu začne matlat nesmysly jak u těch cen tak u ovladačů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No očividne ty jasnovidec si, lebo no-X nikde nenapísal explicitne "marža vedorov" ani "marža AMD". Zhasla fajka. ;) S maržami si mimochodom začal ty ako tak pozerám. Vymyslíš si, že niekto napísal niečo s čím nesúhlasíš, a potom... no škoda reči.

Teda, nechce sa mi hľadať odkiaľ tých 8 centov pochádza, ale predpokladám, že opäť vo svojej jasnovidnosti porovnávaš ceny GPU za ktoré vendor kupuje od AMD/NV... a opäť plne aktívne GPU vs čiastočne deaktivované.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no-X | 23.09.2013 - 09:42

Právě o výrobních nákladech je řeč. Pokud má jeden produkt výrazně nižší výrobní náklady, může se prodávat za nižší cenu, aniž by to negativně ovlivňovalo marže. O nic jiného v té poznámce nejde.

Teď k druhé části: 8 centů pochází od Wedbush Morgan a najdi si to sám když seš takovej frajer ;) Samozřejmě jako jasnovidec no-X neporovnávám čísla od Mercury Research. Poslední otázkou jsi mě trochu zaskočil - přiznám se, že fakt netuším jak mají výrobci sepsanou smlouvu s TSMC (jestli platí za množství nebo pouze za funkční čipy) každopádně to nic nemění na faktu, že v těch cenách se na aktivované/částečně deaktivované gpu NEBERE OHLED, viz. tabulka a mnou zmiňovaný PŘÍKLAD ZMETKA (jestli ti udělá dobře tenhle výraz :D) GTX570 od Mercury Research.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Maržu si ale ty spomenul v poste, ktorý tomu predchádzal. Ale to je fuk, stále si melieš svoje. Pochop už, že nik tu nenapísal, že práve a len vďaka menšiemu GPU bude táto AMD karta môcť byť o toľko lacnejšia ako Titan, tečka.
Písalo sa tu len to, že menšie GPU je lacnejšie na výrobu, tečka.

Ó áno, v každom druhom poste píšem aký som frajer. Máš ma vidieť ako si to kvôli tebe budem hľadať. ;) Výraz "zmetek" mi zrejme skôr robí dobre tebe, ja som to tak nikde nenapísal. A práve v tej tabuľke od Mercury Research sa očividne BERE OHĽAD na to, do akého modelu GPU pôjde, inak by asi GPU pre GTX570 a GTX580 stáli rovnako, nie?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, a u GT440 vs GT450 taky hraje roli osekanost. Mno jenom jestli v tom nebude ještě faktor frekvencí, který ty čipy ještě zvládají a třeba datum výroby kdy množství zmetků nedosáhlo adekvátním objednávkám...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kľudne v tom môže byť čokoľvek bobáčik môj, ale aj GT440 a GT450 tam predsa majú rôzne ceny za GPU, tak neviem na čo narážaš. Okrem toho ty si tu predsa špeciálne vypichoval GTX570, nie ja. Zjavne si to čítal veľmi pozorne, ty medián. ;)
Každopádne sú to ceny pre vendorov, a je to cena trhová a ako taká neodráža výrovné náklady na GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

právě že to "i" je tam úplně zásadní, protože pokud sis ho smazal, tak tady celou dobu bojuješ proti něčemu, co v článku vůbec není. Děláš, jako by tam bylo napsané, že ta cena je nižší jen kvůli tomu, že je tam menší jádro. Nic takového ale v článku není :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec o nic tady nebojuju, pouze dokládám, že neumíte počítat a slepě papouškujete redaktorem předhozená chybná čísla (1/3 z 520 rozhodně není 420-430mm2). Tak ale čemu se divím, když pan redaktor udělá z 3-4 číslo 12+ a naopak...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč z 520?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za překlep, mělo to být samozřejmě z 552mm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někde se sice uvádí až 561, ale OK. V každém případě, pokud mi tedy něco z matematiky ve škole neuniklo, tak ty výpočty od no-Xe sedí celkem přesně :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

552 (velikost Titana) / 3 * 2 (případně 67%) je teda 420-430?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chlape, s takovouto matematikou by ses možná nedostal ani na kandidátku SPOZ a to už je opravdu co říct :)
Předpokládám, že děláš do počítačů a jsi v tom opravdu tak dobrej, že sis na tom založil svou živnost. Sem tam něco nakoupíš a prodáš, takže se ti vyplatí být plátcem DPH.
Pokud tedy budeš chtít někomu něco prodal za 551,-Kč včetně 30% DPH, kolik je základ daně a kolik je samotné DPH, které musíš odvést státu?
Samozřejmě předpoklad je ten, že nebudeš chtít ošidit sám sebe a ani jít bručet za daňový podvod :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já ale nepočítám základ daně, ale 67% z 552

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A proč ? :)

Je Hawaii o 30% menší než Titan, nebo je Titan o 30% větší než Hawaii?
Myslíš si, že je to to samé :)

Matt Skinner píše:
"GK110 is nearly 30% bigger from a die size point of view"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja tento svůj názor prosazoval i v te době, kdy to bylo naopak ;)

cena dilu jednotlivých karet muze bejt znama jen velice nepresne, nektery výrobce muze brat tech soucastek 100 tisíc, jiny 10 milionu ;)
dej sem prosim odkaz a to odkaz na věrohodnou zpravu kde bylo něco o TSMC a cenách pro jednotlive výrobce ;) a ikdyby, stejne vime prd o vyteznosti, tedy opet naprosto nevime kolik vlastne tvurce stoji jednotka GPu a za kolik ji dále prodava vyrobcum VGA ;)

i v tom nejlepsim pripade, se muze cena kterou někdo spocita na zaklade spekulaci a cen od dodavatelu, lisit klidne o desitky procent, a ty s tim no-X udelas velke kulove ;)

nejzakladnejsi udaj ze kterého muzeme vychazet je cista marze kterou ma Nvidia a AMD, to je +- jediny udaj který nam rekne, kolik dana firma vydelava na svich produktech ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty snad vies ake ma NV marze z hernych grafik? Vetci vieme, ze by si za NV aj vrazdil bez ohladu na fakty. Este nedavno si nam vysveloval ako sa NV strasne zahoji na ARM CPU a kde su predaje Tegry? Ja viem podla teba je to super biznis. Co na to tom, ze predaje klesaju a mozno este ani nevratili pociatocne neklady. Ale to je tazko vysvetlovat niekomu kto nechape problematiku nepriamych nakladov a to, ze odpis nemusi byt jednorazovy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ale Tegry 4 jsem zahlíd minimálně v několika hi-end mobilech a prémiových autech. Apropó kde má ARMy AMDéčko abychom to porovnali? A jinak se mi nezdá, že by nV byla každoročně v červených číslech kdyyž už teda chceš vytahovat "úspěchy"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nevim proc, ale tve texty me zacinaji silne připomínat texty z jisteho DDouble serveru ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Az ted? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pánové se zeleným zákalem, vždyť to nemusíte číst, když vás to tak kulervoucně irituje. ;-)

Vaše vřískání a snaha za každou cenu najít vady je hodně úsměvná. Přitom ten článek není ani amdfilní, ani nvidiapozitivní, obsahem je prostá informační hodnota s přidanou hodnotou řekněme podložené spekulace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od cloveka s cervenym zakalem to opravdu sedi. ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na flamewar s tebou nemám ani chuť a ani čas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napodobne, tak priste na me nereaguj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...mimochodem mě docela pobavily body (chceš-li "přidaná informační hodnota") pro splnění jakési záruky pravosti testu:
- fotky karty (cokoliv BEZ SAMOLEPKY)
- následně musí být fotky staženy

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je ale přece jen na tobe, zda si to vyhodnotíš jako relevantní či zcela mylné a zavádějící informace. To je svobodná volba každého jedince.

Já třeba čekám na reálné české ceny, bez nich jsou nové grafiky (i kdyby to byla všechno na 100% pravda) tak jako tak nedostupné. Podle toho se rozhodnu, jakou grafiku si koupím.

Jinak bod o samolepce jsem nepochopil. Fotograf si dal hodně záležet na skrytí identifikačních znaků (vyryté info na samotném GPU, nálepky na PCB), pokud jsi měl na mysli barevnou frikůlín nálepku pro děti na krytu grafiky, ta má s testy nějakou souvislost (např. zvyšuje celkový výkon min o 7%)? :-) Podle mého někdo stopil poškozenou kartu nebo ES co se někde válela po šuplících, rozchodil ji a "pirátsky" otestoval. Anebo je to klasický styl guerilla marketingu - vše je možné, je málo informací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bod o samolepce viz. diskuze s no-xem http://diit.cz/diskuze/94263/thread s fotografem to nemá nic společného ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Porid si silnejsi tynyte, saman reagoval z vetsi casti na noxovy posty v diskusi. Jinak - chyba je chyba, neni dulezite kdo ji nachazi, ale ze tam je.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tady vůbec nejde o zakaly v jakekoliv barve, ale oto, ze jisty redaktor pise texty zcela nesmyslne

i někdo kdo umi napočítat jen do 10 v jeho textu uvidi ty nesmysly s cisly, tobe snad nevadi ze na serveru kde ctes novinky ze světa HW který te zajima jsou takto nesmyslne texty? at si klidne jde svim nadsenim třeba k AMD nebo Nvidii, ale at aspoň pise něco co dokaze podlozit a nejsou to jen spekulace jeho vlastní mysly které ani pocetne nesedej

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navic o nic nejde, nikdo tady nepochybuje o tom, ze nova generace (amd/nvidia) porazi ty predchozi, i kdyz ne o moc - zde se ocekava hlavne navrat k pricetnym cenam. Specialne amd si nemuze dovolit nezaujmout, jeji financni situace stale neni nijak ruzova. Modleme se, at je nova generace velky uspech a srazi nvidii hrebinek. Jinak budeme dal za karty v cene 14kkc platit 30kkc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a to nemluvím o tom, že tady na diitu se, narozdíl od konkurence, nepoužívají zavádějící titulky novinek a článků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

lol, jako treba tenhle :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

znáš ten vtip jak závodili běžci SSSR a USA v běhu na 4x100m? A TASS napsal: "Zatímco američané skončili předposlední, naši soudruzi skončili na pěkném druhém místě"

Tolik k tématu titulků článků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono staci se podivat na titulek ehw, ten je skutecne neutralni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže pojem šlapat na paty znamená být rychlejší, oběhnout protivníka a zezadu mu šlápnout na patu? Odpředu se to totiž dělá hodně blbě.. Jen jestli ty mně nehoupáš! :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja te nehoupam, to bude tim tvym chlastem, podle toho co pises.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobní invektiva namísto argumentu značí, že jsem měl pravdu. Díky za potvrzení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

De facto nemas zac.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

o titulky vůbec nejde, ty me nechavaj chladnym, proste jsou jen prostředkem jak zaujmout a přilákat ctenare

jde o texty pod nima, kdy se spekulace vydava za pravdu a nic nez pravdu, no hele znas nekoho kdo ti presne rekne a podlozi kolik stoji jednotka GPU s takovim a takovim oznacenim, kolik to tedy danou firmu stalo a za kolik to pak proda vyrobci GPU? nebo nekoho kdo ti presne dokaze podlozit ze vyroba dane VGA stoji presne tolik a tolik? nekteri redaktori nekterych serveru nabyli zrejme dojmu ze kdys to najdou na internetu, tak to musí bejt naprosto pravdiva informace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud je mi známo, postaveno je to tak, že se platí od waferu - a co si na něj necháš vydifundovat je tvoje věc. Možná budou nějaké nevýznamné variábly navíc u menších čipů s řezáním a pouzdřením, ale dovolím si tvrdit, že to nebude signifikantní náklad. Daleko víc bude v konečném účtování hrát roli poměr funkčních k nefunkčním či polofunkčním čipům na jeden wafer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ví tu někdo kolik je z waferu funkcnich, nefunkčních, castecne funkcnich a jak castecne funkcnich cipu? jedine co tady tak někdo spocita je mozna to, kolik se na ten wafer vejde teoreticky cipu celkove :) a to ze se nekde na internetu objevi, ze je výtěžnost XX% beru jako tu největší možnou spekulaci mezi spekulacemi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesná čísla vědí asi jen v TSMC/AMD/nvidia. Na druhou stranu existuje ještě něco jako statistika, která je v případě reprezentativních vzorků vcelku přesná a účinná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

muzes dodat odkazy na nejaka cisla? třeba statistiky spotrebovanych waferu pro danou znacku? nebo presna cisla vyrobenych GPU za dane obdoby pro danou znacku? (cisla prodeju VGA s tim nemaj co delat, vyrobene GPU se nemusi prodat ve stejnem kvartale)

proste o poctech a cenách nebudeme vedet zhola nic, pokud to sami zucastnene firmy neprozradi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

---a rozdíl se nezdá být tak markantní, jako odstup Radeonu HD 7970 oproti GeForce GTX 580---

Tak tohle snad nikdo nečekal nebo snad jó?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Radeon R9 290X muze bejt vykonnejsi jak pro nekoho "prodrazeny" GTX Titan ale vyhodou NVIDIE je ze ona dokaze za rok vydat nekolik WHQL ovladacu, proste je radna podpora prodaneho produktu + k tomu podporuje unifikovanou rodinu uz od jejiho zacatku/zakladu(G80) zatim co AMD vyda za rok maximalne 3 WHQL ovladace a produktova rada HD 2000 - 4000 u ni sla do legacy tridy. Titan cili tam kde se provadej potrebne vypocty, jeho primarnym ucelem nejsou teda hry ale prostredi akcelerace CUDA, DirectCompute a OpenCL a za tech 1000€ je to lepe pristupnejsi produkt jako vyssi rada Quadro zacinajic s cenovkou 1800, 3500€ a vic v podobe zasuvnych modulu do racku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A WHQL je k čemu? Nebyly to náhodou zrovna WHQL ovladače, které upalovaly starší nvidie? Řádnou podporou nvidie myslíš to, že půl roku nebyl stabilní ovladač pro BF3?

Co se HD4000 (nebo ještě starších modelů) týká, tak tyhle grafiky už u zákazníků co hrají nahrazuju novýma kartama, jednoduše se to vyplatí už kvůli hluku a spotřebě. Podpora těchto karet v nových OS je IMHO tak trochu zbytečná - gamesník si do nového Win7/8 OEM stroje pořídí novou kartici, a desktopář, když už náhodou chce grafiku do PCIe a nestačí mu integrovaná, tak na různé verze WDDM zvysoka zvysoka. A šílence s krabicovkou Win7 znám jen jednoho - sebe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WHQL znamená "otestováno Microsoftem a schváleno pro instalaci do Windows". Nic víc. MS netestuje výkon, ale kompatibilitu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

proto jsem se ptal "k čemu"..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba kvůli tomu aby člověk nemusel vnucovat driver z vist na w7 aby mu fachalo aero atd. Taky se občas setkám s lidma co starší karty nevyhazujou do koše a nadělí ji potomkům (případně nechají jako další zobrazovadlo/počítadlo). S odesíláním do legacy je na tom amd fakt blbě, ale tak zase chápu, že je to firma co potřebuje primárně prodávat a ne starat se o stávající zákazníky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale principiálně to funguje - sice je to odrb, ale použít to jde. A to i pro "skladatele-exhumátory" :-)

Takže je to jen o pocitech, taková HD3870, kterou doma mám (je plně funkční) fungovat bude i ve Win7, jen nebude těžit z vlastností novějších karet (ale to je stejné jako u nvidie). Jediný rozdíl je v tom, že nvidia pro takto staré karty vydala náležité drivery, které nebude třeba "přesvědčovat". Chápu, že to někomu může vyhovovat, jen takových případů vidím tak maximálně 3 do roka, a to ještě u lidí, kteří třeba za OS zásadně neplatí. Na místě je potom otázka, zda to je relevantní téma a úkol pro společnost, která konkuruje hlavně v segmentu cena/výkon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samotný "přesvědčovací proces" je to nejmenší, víč času zblafne dohledávání info jak to či ono vyřešit pokud to tedy vůbec jde. Upirátěný OS nic nemění na faktu, že to AMD dodrbává a nVidie ne. A snad mě tu nechceš přesvědčovat, že je "řešení" AMD lepší ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne že bych nesouhlasil, ale proč si nekoupit za 16 stovek nějakou HD6670 nebo 7730, která na tom výkonnostně bude stejně ale hlavně to nebude pažravá a hlučná karta x-generací stará? To byla podstata mého příspěvku - proč používat v moderním OS staré karty? Jen proto, že to jde?

Jen ta licence na OEM W7 stojí skoro 3 litry, to jsou ty poměry, ve kterých se pohybujeme, na Aero stačí HD5450 za 900Kč.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A za jak dlouho se mi vrátí pořizovací náklady na elektrice na té nové, nežravé? Za dva roky ani náhodou a to už se nejspíš zase bude blížit legacy, že... Ve výsledku jsou to většinou počítače do kterých už se už ani nevyplatí investovat ať už kvůli ceně nebo stavu - za 3k + 900,- může uvažovat rovnou o přechodu na APU s tím, že má vlastně záruku na skoro celej komp do kterýho třeba časem koupí ramky za snesitelný peníze a tak...

Záleží na konkrétním případu - jsou případy kdy tatínek synáčkovi cvakne klidně novej komp bez mrknutí oka a naopak prostě nemá peníze, zkusí dát svojí tehdá drahou kartu do synáčkového stroje a ve finále se zasekne na ovladačích.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to vše beru. Ale když papínek předává starou plečku, tak v té plečce bude nejspíše OEM Win XP, a tam problém přece nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ATI/AMD téměř deset let vydávala 12+ WHQL certifikovaných ovladačů z rok. Jediná recenze to nikdy neuvedla ve výhodách a za tu dobu jsem neslyšel jediného uživatele hardwaru Nvidie (která vydávala 3-4 certifikované drivery ročně), že by mu právě tohle chybělo. Samozřejmě, jakmile s tím AMD přestala, je to najednou strašný problém... čím to? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A pak přijde nezaujatý novinář, který neumí ani počítat - z těch 3-4 WHQL driverů je ve finále 7-8 http://www.guru3d.com/files_categories/videocards_nvidia_geforce_vista_|_7.html (Vista/7, ostatní jsem nepočítal ale nebráním se tomu páč by to bylo pro AMD fiasko)

Naopak AMD vydalo WHQL drivery 3-4 a to Vista/7/8 dohromady http://www.guru3d.com/files_categories/videocards_ati_catalyst_vista_win...

Klidně si to můžem spočítat na ofíko homepage, ale já fakt nemám náladu proklikávat se na amd sajtu verzi po verzi kvůli neschopovi co neumí dát description...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa sa nezmenila. Este predrokom bol od AMD k dispozcii ovladac kazdy mesiac a od NV kazde dva +/- Ale vtedy to nebola vyhoda AMD az ked sa karta otocila je to vyhoda NV. Tomu sa hovory nezaujatost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No ta WHQL neznamená záruku kvality. Už podruhé v tomto roce sem se musel vracet s nvidiáckýma WHQL ovladačema z novější na starší verzi kvůli mizerné stabilitě/pádům. (Win7 64bit) A to nejsem rozhodně sám, protože je toho na internetu plno, co jsem se díval. Prvně jsem si totiž myslel, že mi odešla grafika (GTX 460), potom jsem ale zjistil, že to bylo driverama. Jako neříkám, že AMD_ATi je mají bezchybný, ale nvidia taky nemá ovladače na 100%, jak nekteří nvidia-radikals tvrdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sa tu zase zeleni raz zmobilizovali, zufale...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé že výsledky má lepšie práve pri vysokých rozlíšeniach a zapnutom AA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

takovou kartu si určitě nekoupí někdo kdo chce hrát v nízkém rozlišením a bez AA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to ani Titana.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeony (krome HD2000/3000) mely vzdycky mensi propad vykonu se stoupajicim rozlisenim/AA proti srovnatelnym geforce. To neni zadna novinka.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak novej radeon dostava na prdel v tom OpenCL testu i od 780ky? No to me podrzte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.