Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozbor architektury Radeonu RX 480, GCN4

Mno bohužel žádný zázrak se nekoná. Výkon kolem 290tky, karta se s referenčním chladičem přehřívá a nejde tedy skoro vůbec taktovat.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu není úplně špatná, spíš bych počkal na verze s 1x8pin konektorem.

Oproti 290/390 je velmi zajímavě efektivní.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

neverim ze Much Doge napsal neco takoveho mas +1 (a nebo zase musel za kazdou cenu oponovat a vyvratit tak predesle tvrzeni :) )

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To ne, ale po tom megahype co se vynořil od známých AMD fans je to poněkud zklamání a spíš se vyplnily předpovědi pesimistů(realistů). Soupeř je spíš pro OC verze GTX 970 a R 290/390. Proti zmíněné GF je hlavní výhoda ve větší VRAM, ale na gk téhle třídy je přínos higendových 8GB vcelku diskutabilní. A je vidět že 14nm proces je dosud v plenkách protože provozní vlastnosti jsou hodně nezajímavé....

P.S: a za sebe řeknu že nákupu GTX970 před 3 měsíci za 8,5Kk vůbec nelituju. Na stabilních 1,4Ghz je pro toto pořád hodně důstojný soupeř.
Když myslím na tehdejší kecy jak je ta koupě nevýhodná a jak se z ní za pár měsíců stane šrot co nebude mít hodnotu ani pěti tisíc tak se musím dnes smát.

No a teď čekám na mínusky od flustrovaných fandů červených :-))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To je v pohode komentar. Kazdy kdo ma 970 nebo 390, tak ciste vykonove to neni pro nej zajimave. Te rx480 v 8GB edici to kazi trochu cena, ale ta 4GB varianta by mohla byt opravdu cenova supka.
Co se tyce vykonu..tak zajimave je, pozorovat rozdily v ruznych hrach.. skoro to vypada, ze cim mladsi hra, tim ten vykon na RX 480 je lepsi a blizi se spis 390X :)
Zvlastni je treba 10% propad v Crysis oproti 390..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste po skouknuti par dalsich recenzi.. 970 uz nema cenu DNES moc kupovat, byt v OC edici. To by musela stat o dost min. V novejisch hrach se jevi ze bude rychleji starnout, hlavne k vuli DX12. Ono preci jen si to clvoek nekupuje vetsinou jen na rok. Viz tady jedno pekne srovnani "Review Guide DX12" a to je tam OC edice 970ky.
http://www.pcgameshardware.de/commoncfm/comparison/clickSwitch.cfm?id=13...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

tak dnes je lepší koupě pochopitelně ta 480tka, ale rozhodně to není žádný nářez jak to někteří prezentovali. Co se týče teplot a frekvencí tak jsem to vcelku očekával, pokud bude AMD věrno univerzálním čipům (nebyl důvod nevěřit že ne). Ony ty výpočetní fičury dost žerou a nedovolují moc vysoké frekvence.
Takže za sebe mohu říci že se stalo jen to co jsem očekával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem o 970 začal přemýšlet. Ale nakonec jsem to zavrhl.
1) je dražší než R10 480.
2) za svou drahotu nabízí jen 4GB VRAM.
pořád vyhrává R10 480

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nabízí 3,5GB použitelné VRAM, protože těch 0,5GB je připojeno přes malý kousíček sběrnice, nvidia vydala fix v driverech, takže se těch 0,5GB nepoužívá vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nabízí plné 4GB VRAM kdy se na posledních 512MB šahá až v nouzi a srážka je kolem 5fps. Stejná situace jako u GTX 660 kde byla podobná konfigurace a spousta pošuků tvrdilo že nejde použít víc jak 1536MB. Sám jsem to vyzkoušel a dostal se na plné 2GB využité kapacity. Takže nevěřit všem pomluvám...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Super, takže propad výkonu je feature, paráda. To tam těch 512MB VRAM nemuseli dávat vůbec, ale 3,5GB vypadá marketingově blbě.

Co se týče té 660 a 650 Ti, byly i WTF varianty s 4GB DDR3 VRAM a to byla paráda také.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

970ka je dobra az do chvile, kdy musi sahat do tech extra 0,5GB pameti. Pak vlastne nikdy nevite. Jsem na to cetl X ruznych clanku, kde nekde se to neprojevovalo vubec, nekde dochazelo k mensim FPS, nekde dochazelo k viditelnemu stutteringu a problemu s velkou prodlevou pro generovani noveho snimku, nekde problemy dokonce mizely po restartu...
Ja myslim, ze je ok rict, ze pokud nastaveni her je takove, ze nedochazi k nutnosti vyuzit tech 0,5GB tak je to v cajchu. V momente, kdy ne, tak je to loterie..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto mi přijde lepší R9 390, která má více té VRAM a tímhle problémem vůbec netrpí.

Někde to pak zamává s frame times, stuttering, náhlý propad FPS, lagy a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímá mě jen, v jakém rozlišení hrajete? Já asi před rokem řešil, čím nahradit HD7970 pro 1440p a volba padla nakonec na R9 390 Nitro od Sapphiru za 8k, protože 8GB VRAM + BIOS nastavený, drž 1010MHz a kolik žere mě nezajímá. Na 1440p si hry jako Shadow of Mordor, GTA V či nový Doom řeknou bez problémů 5GB+

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo není špatná (tedy nebude špatná až vyjdou nereferenční), ale AMD se dokázala na 14nm pouze dotáhnou na Maxwell vyráběný na 28 nm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle AMD opravdu pohnojila.

GTX 1070 ma oproti RX480 o 70% lepsi energetickou efektivitu, viz. treba zde:
http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/25.html

A to je oproti Polaris 10 mnohem vetsi cip, navic ma uz nejake bloky vypnute oproti plne GTX 1080, takze se neda ani mluvit o nejkych extra povedenych kouscich.

Ja to rikal uz pod clankem o novem AS testu ve Futuremarku, ze se AMD vydala spatnou cestou s GCN a AS. A vsichni jste me minusovali. Ted to tady mate, bohuzel, cerne na bilem.

Doufam, ze Vega bude lepsi. Jestli Nvidia nabidne stejnou efektivitu a vykon i u GP106, spadne podil AMD pod 10% :(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

záleží s čím přijde 1060. Pokud tam dají 192bit/6GB ideálně 10GHz tak nebudou stačit vyrábět jak rychle půjde na odbyt.
Průser AMD je že o inovacích žvaní zatímco konkurence se dobrých konceptů chytí a poměrně rychle je realizuje, viz Intel a jeho Iris Pro či malé herní grafiky ala HD 4800. AMD zůstalo v půli cesty a NV potenciál nápadu čistě herních čipů využívá dokonale. Hype okolo AS zase utichne, nic není tak horké jako se uvaří.
AMD neskonale schází někdo s vizí a odvahou uvést produkt se zajímavými parametry jako v době HD4800. Nová 480tka je taková šedivá sázka na jistotu od opatrných manažerů...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s tvrzenim, ze AMD chybi vydat neco co by melo "WOW" efekt. RX 480 je proste remeslne dobre udelany chip, ktery si urcite kupce najde, ale te reference chybi to "uah". Osobne az cena spadne a zacne mne "nudit" 380ka, tak jako upgrade (v neref. verzi) pro 1080p je to porad vyborne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD o inovaciach "zvani" a aj ich implementuje, ale nemoze ich presadit tak lahko vdaka mensinovemu trhu. Problem je ale podobne komplikovany, ako v nasledovnych prikladoch (ide o pointu, ne ucel prikladu a ide o domacich uzivatelov, nie firmy a volne polozene krabicky):
- IE6 a 90% webov nasitych na tento browser vs Opera s inovaciami, o ktorych "zvanila" aj ich implementovala, ale nemohla ich presadit (v rokoch 2002-2007)
- Windows 98, XP (92-96% trhu) derave ako reseto, primitivna a jednoducha funkcionalita, bordel s registrami vs Linux kopec inovacii, vysoka stabilita ale nemohol sa presadit (az do roku 2009)

Naschval som vypichol extremy, takze prosim no flame! Trh urcil, co sa rozsirilo, a moloch (firmy) k tomu vzdy nejakym podrazom prispel. Ano, Opera bola prilis komplikovana pre bezneho uzivatela, a kopec stranok v nej nefungoval ako mal. Ano, Linux mal niektore GUI formulare ako z windows 95 ... a podobne.

Tu ide o to, ze Opera cez sudne tahanice s MS, ktory deformoval webovy trh dokazala ostatnym otvorit oci, ze svet moze fungovat aj lepsie. Vdaka tomu Google a Opera prevzali opensource jadro, vzniklo kopec dalsich prehliadacov a sucasne vyvojari v priebehu 2-6 rokov (a tento cas je dolezity) prerobili weby podla noriem. Vznikla situacia, ze weby boli optimalizovane na FF, Chrome, Operu a bugy sa odladovali az na zaver pre IE. Vysledkom je, ze mame ovela dynamickejsi a krajsi web, a nie flash, silverlite, a ine MS only funkcionality.

Linux - vdaka Googlu sa vyrazne cez Android rozsiril, ale to sucasne odstartovalo SMART TV, mnozstvo uzivatelov Linuxu uz je viac nez dvojnasobne oproti minulosti (pred Androidom) a to v priebehu 1-5 rokov (cas je dolezity). Sam niekolko rokov nadavam na Linux, pretoze na chyby treba poukazovat, inak sa nevyriesia, ale aj ho odporucam, pretoze prispieva ku vyrovnaniu trhu OS.

Bacha! Trh uz nie je len desktop. Treba otvorit oci. Trhom su uz ludia, ktori maju len smartfon, ludia ktori maju len konzolu, ludia ktori maju tablety, ludia ktori chcu mat VR, ktori maju len TV. Vtomto trhu je uz MS blizko porazenia a aj to sam pochopil 2 roky dozadu. Preto vyvija cloud/serverove riesenia a zrazu MS love Linux a vyvija multiplatformne vyvojove prostredia.

AMD prave vdaka optimalizaciam, ktore keby sa v case deformovaneho trhu otvorene pouzivali, tak by vznikol paradny a vykonny graficky dizajn hier (aj keby podiel trhu zostal stale mensinovy). Lenze nVidia isla po zisku a aj preto sa jej optimalizacie schovavali a sili priamo na ich HW. Niektori ludia nejdu len za obrovskym ziskom, ale tesi ich, ze ich firma funguje a ponukaju ludom PRIDANU HODNOTU! No nedalo sa. Jedine riesenie bolo otvorit oci vyvojarom cez Mantle, ze aha...! MS vam roky podstuva neoptimalizovany DX a X rokov nevie prist na jednoduche optimalizacie, ktore sme my ako mala firma zvladli. To bol fukot, ako za necely rok mal MS beta verziu DX12, co robili tie roky predtym, ked len nabalovali nove funkcie. Toto prave odstartovalo vyrovnavanie trhu (co este doteraz nie je velmi vidiet, ale spomente si na dolezity cas), ktore prave ukroji velky kus kolaca a vyrovna trh. AMD totiz obsadilo konzolovy trh, navrhlo tenke mobilne grafiky (pre tenke notebooky), navrhlo pridavne vykonne grafiky cez Thunderbolt, je v betaverzii pripravenosti na VR, a sucasne kriticke kniznice uvolnila ako opensource. Z toho sice priamo nepojde zisk im, ale vdaka vyvojarom sa to vyrazne rozsiri.

Vy si tu "uchcavate" nad testami hier, ktore su postavene na enginoch optimalizovanych hlavne pre DX11, ktorym jednoznacne svedci nVidia. Kopa novych DX12 hier je stale zalozenych na logike DX11 a usetreny vykon pouzili na stupidne vylepsenie textur, postprocesing a podobne. DX12 a Vulkan ma prave potencial natlacit do herneho priestoru tisice roznorodych objektov, samostatne reagujucich bez dopadu na vykon. Ktora hra taketo nieco vyuzila? Okrem Ashes ... zatial ziadna. Pretoze ostatne enginy sa tomu este len prisposobuju. Ak vyjde Call of Duty 8 ci 9 (neviem uz ktora je v rade), tak stale bude zalozena na tom istom - 20 druhov vojakov, budovy, 5 druhov civilistov, nejakych do 50 hybajucich sa objektov, novy kabat, novy "pribeh"... a FPS? Samozrejme ze nVidia to utiahne lepsie, pretoze to je zalozene na primitivnom DX11 zmyslani.

Vytvorit tisice nezavislych objektov je ale obrovsky kus prace. Firmy si musia na to vytvorit najprv framework a templaty. Aby napriklad vystreleny naboj z tanku bol skutocne hmotny a po jeho vystreleni si sam objekt urcil kyneticku silu, dopad k danemu povrchu a jeho deformaciu/prerazenie, rozpad naboja na dalsie casti, a to cele asynchronne. Nebude musiet prebiehat dopredny vypocet drahy, skody a vzdy ten isty plochy efekt dopadu. Aby fukajuci vietor rozkyval strom, elekricke vedenie, hladinu jazera, pohodeny list papiera, bez toho, aby sa to zlozitym scriptovanim muselo dopredu programovat pre konkretnu lokaciu. Aby z tvare vyrazene okuliare pri dopade na rozny povrch sa rozne poskodily, aby vo VR drzany smartfon/pip-boy mohol vypadnut z ruk a hrac ho mal moznost chytit pocas padu ... je vela moznosti, ako vyuzit DX12 a Vulkan. Grafiky od AMD su na toto pripravene.

To ci sa to naozaj podari rozsirit uz ukaze len a len cas.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Niektori ludia nejdu len za obrovskym ziskom, ale tesi ich, ze ich firma funguje a ponukaju ludom PRIDANU HODNOTU! No nedalo sa. Jedine riesenie bolo otvorit oci vyvojarom cez Mantle, ze aha"

To kľudne mohlo začínať aj obligátnym "Kde bolo, tam bolo". Vážne týmto rozprávkam niekto verí? Pridanú hodnotu ponúka aj NV v podobe Gameworks, PhysX, Flex, CUDA či VRWorks. S Mantle posunuli výkon dopredu, ale ak si niekto myslí, že to robili kvôli luďom, tak je pekne naivný. Robili kvôli sebe. Je otázne či by sa tak púšťali do Mantle ak by ich procesory nemali problém s výkonom a stačili by podobne ako tie od Intelu. To sú len samé dohady.

"Firmy si musia na to vytvorit najprv framework a templaty. Aby napriklad vystreleny naboj z tanku bol skutocne hmotny a po jeho vystreleni si sam objekt urcil kyneticku silu, dopad k danemu povrchu a jeho deformaciu/prerazenie, rozpad naboja na dalsie casti, a to cele asynchronne"

Je pekné ako si spojil to čo riešia fyzikálne API s asynchrónnymi shadermi. Tie pomáhajú efektívnejšie zvládnuť dané úlohy, ale neurčujú či budú možné. To čo píšeš už bolo prezentované napríklad aj cez PhysX (a nielen cez neho). Hovoríš ako keby to nebolo doteraz možné. V tomto prípade sa btw obe firmy celkom dopĺňajú. NV rieši samotný problém (cez PhysX) a AMD zasa jeho efektívnejšie spracovanie na úrovni HW a API (nakopnutím DX12 a Vulkánu).

"Vy si tu "uchcavate" nad testami hier, ktore su postavene na enginoch optimalizovanych hlavne pre DX11, ktorym jednoznacne svedci nVidia."

NV má proste karty lepšie na DX11. Nie je to o engine-och, tie nie sú šité na karty NV, ale na rendering v DX11.

"Samozrejme ze nVidia to utiahne lepsie, pretoze to je zalozene na primitivnom DX11 zmyslani."

Akom primitívnom? DX11 je odskúšané API na ktorého implementácii sa stavalo roky a ktorá sa roky budovala. To nie je len tak všetko zahodiť a prejsť na DX12. Ten prechod bude postupný. To si ako predstavujete? Veď to nie je zadarmo. Treba zmeny v engine navrhnúť, impelmentovať a otestovať. A potom postupne ladiť. Ve´d si zober ako dlho trvá implementovať DX12 do Unreal Engine-u, ktorý má stále iba beta podporu. A to tí vývojári majú na starosti iba ten engine. Nieto ešte vývoj hry nad ním.

"Aby fukajuci vietor rozkyval strom, elekricke vedenie, hladinu jazera, pohodeny list papiera, bez toho, aby sa to zlozitym scriptovanim muselo dopredu programovat pre konkretnu lokaciu. Aby z tvare vyrazene okuliare pri dopade na rozny povrch sa rozne poskodily, aby vo VR drzany smartfon/pip-boy mohol vypadnut z ruk a hrac ho mal moznost chytit pocas padu ... je vela moznosti, ako vyuzit DX12 a Vulkan."

DX12 ani Vulkán nie sú fyzikálne API. Tie riešia to o čom píšeš. DX12 a Vulkán hlavne pomôžu efektívnejšiemu využitiou zdrojov, ktoré dané features akcelerujú.

A ešte k DX11 vs DX12. DX12 je exkluzívna "Windows 10 feature". Veľa z váš čo vehementne bráni DX12 a chce aby sa čo najrýchlejšie prešlo na nové API na druhej strane tento OS odmieta. Prečo by sa mali vývojári ponáhľať s nasadením DX12 only hier, ktoré si polovica z vás an nebude môcť pustiť kvôli obyčajnej predpojatosti? Tak čo vlastne chcete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To nie je len tak všetko zahodiť a prejsť na DX12. Ten prechod bude postupný. To si ako predstavujete? Veď to nie je zadarmo."
Preco som pre pana boha vobec tri krat upozornil na: (dolezity je cas; 2-6 rokov; 1-5 rokov; 1-? rokov; a na zaver cas ukaze). Preco som pisal, ze treba upravit frameworky, teplaty...

Mas ma fakt za IDIOTA?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napísal som to snáď ako pre idiota? Nie. Stačilo keby si nepísal o nejakom primitívnom DX11 či problémoch, ktoré riešia fyzikálne API štýlom, ako keby to doteraz nebolo možné a iba vďaka AMD to teraz máme. Prečo sa inak pýtaš na používanie tzv. primitívneho DX11, keď sám vieš, že prechod na nové API nebude rýchly a ani jednoduchý?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano napisal si to tak. Pretoze som v texte na to viac krat poukazoval a zdoraznoval som to.

Preco sa pytam? Pretoze okrem teba, su tu aj ini ludia, ktori "planu AMD" nechapu, a su tu aj "primitivni" zastupcovia trollov ako JirkaK a BTJ, ktori vidia ciernobielo.

Opat opakujem - len cas ukaze, ci plan AMD vyjde alebo nie. O tom je ten trh. Zatial ma stale navrch nVidia - na desktope jednoznacny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"DX12 ani Vulkán nie sú fyzikálne API. Tie riešia to o čom píšeš. DX12 a Vulkán hlavne pomôžu efektívnejšiemu využitiou zdrojov, ktoré dané features akcelerujú."

Ja to velmi dobre viem, ze to nie su fyzikalne API, ale je tam jednoznacne vidiet to zjednodusenie riesenia. Grafika zobrazi tisice objektov, kde niektore z tych objektov bude aj graficky efekt pocasia, uz bude len posielat event, co je miziva operacia, na ktory uz bude reagovat bud fyzikalne api cez CPU, znovu cez GPU, cez dodatocny priamo navrhnuty hw, alebo proste nevykona nic. Tam ide o tu nezavislu interaktivitu grafickeho prostredia. Vykon drahy letu, rozpadu uz bude moct riesit ovela jednoduchsie fyzikalne API.

A prosim nevykaj mi. Az budes stat/sediet v obleku predomnou, alebo mi budes chciet uvolnit miesto na sedenie, alebo budem zastupovat skupinu ludi - nech sa paci, vykaj mi. Tu sa nevidime nepozname a nic oficialne odomna zo slusnosti nepozadujes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ja to velmi dobre viem, ze to nie su fyzikalne API, ale je tam jednoznacne vidiet to zjednodusenie riesenia."

Nie, nie je to zjednodušenie. Práve naopak. Všetky výpočty bude musieť riešiť stále fyzikálne API tak ako doteraz. Plus pribudne zložitejšia vrstva využívajúca DX12, ktorú je treba dobre naprogramovať. Čo som si zxatiaľ vsšimol na DX12, nie je natívne multithreadové a závisí od vývojárov ako dobre toto API použijú. A zadávanie úloh pre GPU (či už compute alebo rendering) tiež zrejme nebude také easy (zatiaľ riešim iba rendering). DX12 ako také je proste o dosť zložitejšie. Ďalej aj samotné fyzikálne API budú musieť podprou pre DX12 či Vulkán implementovať, aby vedeli dané úlohy distribuovať na compute shadere pod novými API. Naozaj na tom nevidím zjednodušenie.
A čo sa týka vykania, myslím, reagoval som v tom prípade na skupinu ludí a nie iba na teba. Preto to množné číslo, ktoré mohlo vyznieť ako vykanie. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" Všetky výpočty bude musieť riešiť stále fyzikálne API tak ako doteraz. Plus pribudne zložitejšia vrstva využívajúca DX12, ktorú je treba dobre naprogramovať."

Zacinam tomu rozumiet... podla mna si umela inteligencia naprogramovana Googlom na komunikaciu cez diskusiu. Citas strojovo, bez chapanie myslienok a cez vlastne myslienky presadzujes svoje ako fakty.

A teraz este raz skusim k tej anotacii. Vypocty bude musiet riesit fyzikalne API, ale sucasne aj nebude musiet! rovnako ako doteraz. Rozdiel na ktory som poukazoval je v tom, ze tie volania, ze sa ma volat fyzikalny vypocet, bude dany a zjednoduseny prave DX12 a Vulkanom. Doteraz ho DX<=11 nepodporoval, a museli ho kazda firma s enginom dodatocne implementovat prave pre nVidia API.

Teraz bude moct vzniknut vrstva (kludne aj 100x zlozitejsia, mne je to fuk), naprogramovana kymkolvek, pretoze je to otvorene svetu. To, ze je to komplikovane som VIAC KRAT zdoraznoval tym CASom! :-) No nevytvara to taku zavislost, ze bez toho API hra nebude vediet nic robit. Ak si firma implementuje fyziku na urovni jednoduchych vektorov, bez zlozitych zohladnovani gravitacie, odporu materialu atd, tak to bude moct fungovat. Tam je ta otvorena sloboda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zacinam tomu rozumiet... podla mna si umela inteligencia naprogramovana Googlom na komunikaciu cez diskusiu."

Vtipné. :-)

"Citas strojovo, bez chapanie myslienok a cez vlastne myslienky presadzujes svoje ako fakty."

Ťažko sa chápoš niečo čo priamo nenapíšeš. Nikto totiž do tvojej hlavy nevidí.

"Vypocty bude musiet riesit fyzikalne API, ale sucasne aj nebude musiet! rovnako ako doteraz. Rozdiel na ktory som poukazoval je v tom, ze tie volania, ze sa ma volat fyzikalny vypocet, bude dany a zjednoduseny prave DX12 a Vulkanom. Doteraz ho DX<=11 nepodporoval, a museli ho kazda firma s enginom dodatocne implementovat prave pre nVidia API."

DX12 ani Vulkán nepodporujú žiadne fyzikálne volania tak isto ako ani DX11. Keď NV chcela, naimplementovať výpočet niejakej časti PhysXu, tak to musela urobiť v CUDA. Pre Bullet sa to robilo v OpenCL. DirectX má svoje GPGPU API Direct Compute. Na tom sa nič nemení ani v DX12. Problém bol v tom, že sa musela optimalizovať cesta akou sa odosielali do GPU príkazy tak, aby sa často nestriedali rendering a compute úlohy. V DX12 by toto malo odpadnúť, ale za cenu zložitejšieho manažmentu. Píšem malo pretože pravdepodobne bude treba odosielať príkazy stále rozumne.

"No nevytvara to taku zavislost, ze bez toho API hra nebude vediet nic robit. Ak si firma implementuje fyziku na urovni jednoduchych vektorov, bez zlozitych zohladnovani gravitacie, odporu materialu atd, tak to bude moct fungovat. Tam je ta otvorena sloboda."

Stále mi nie je jasné čo chceš povedať. Bez fyzikálneho API bude virtuálny svet statický a nič sa v ňom nebude hýbať. A že sa to zmení ak si firma zimplementuje svoje APi na fyziku aj keď jednoduché? Kde je tá sloboda oproti tomu čo bolo predtým? Podľa mňa vychádzaš zo zlého predpokladu. Podporu AS si si zrejme zle vyložil a myslíš si, že sa tým na úrovni DX dá pokryť časť funkcionality z fyzikálnych API. To ale nie. DX je renderovacie API a fyziku zatiaľ nerieši. Ani základnú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

osobna otazka: vsak si ty nepresiel ani OGL NeHe tutorialy (prip. ine) alebo AMD/NV/MS D3D SDK samply, vsak? Dovolim si dokonca vyjadrit predpoklad, ze asi ani programator (v akejkolvek oblasti) nie si.

Fatasmagoria s preddefinovanou fyzikou ako sucastou D3D alebo Vulkan API je dost humorna.
Uz vyse dekady mame odklon od fixnej grafickej pipeline.

Ono vies nikedy davno, v dobe ked boli bohovia kruti a malicherni, sa volalo D3D "SetLight()" volanie na "vlozenie" zdroja svetla do sceny. A od tej doby temna sme uz riadne daleko.

To akoze chces aby tam teraz bolo "SetWind()"? To je presne uz veeelmi dlhu dobu zalezitost Enginu (renderera) a nie grafickeho API... Rovnako ako so svetlom v davnej minulosti hned narazis na otazky: Aky vietor? Ako zlozito sa ma simulovat? Ako sa ma samotny vietor spravat? Ved vo fantasy svetoch sa este aj steblo travy hybe inak ako v nasom...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

10GHz tam možná nedají, protože ty paměti nerostou na stromech + by to trochu nedávalo smysl u levnější karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si, že by se konkurence chytala většiny dobrých konceptů, se kterými AMD přišla. Co má třeba to Iris Pro technicky společného s koncepty AMD? Nad rámec toho, že to taky je integrovaná grafika?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak CGN4 prinesla:

-dvojitou vnitri cache, efektivnejsi delta kompresi a vykonnejsi GDDR5 moduly, pro vyssi vykon, redukci probihajicich dat, setri se prostredky cipu a zlepsuje nakladani s vykonem, prinasi vyssi efektivitu cipu
-technologii TrueAudio Next pro zpracovani kazdeho zvukoveho samplu zvlast, je to OpenSource adaptibilni VR reseni
-VR adaptivni reseni Asynchronous Time Warp, prostredky cipu jdou cilene rozdelit pro grafiku, vypocty nebo zvuk, ridi se priorita provadenych operaci, snimky sou plynulejsi, snimkovani ve vyssim rozliseni je rizeno adaptivne/na stredovy bod pro kazde oko zvlast(prima zona/zona mimo v rozliseni nizsim), nativni/inteligentni+ VR technologie na prime nasazeni
-Technologie adaptivni teselace ktera nejde navysovanim teselacniho vykonu ale naopak nevykresluje zbytecne polygony ktere maji mensi velikost nez pixel, setri se vykon jednotek o tohle starajicich, dodatecny naprogramovany prvek Primitive Discard Accelerator se stara o zamezeni/odstraneni techto nezaudocich mikropolygonů
-vykonnejsi CU/Akceleracni bloky jednotek kterym ted sekunduje technologie Instruction Prefetch, jedna sa o predbezne nacteni instrukci na zpracovani(vypocetni pipeline nemusi cekat), s vnitri L2 se efektivneji naklada
-podporu pro vypocty se snizenou presnosti v operacich FP16/Int8, ve vysledku operaci efektivnejsi vypocetni bloky CU(oproti R9 290) až o 15 %

RX480 je moderni produkt primo cilen na hrani ve VR, se snizenou energetickou narocnosti ale dorovnava/nahrazuje serii 290/390, je vybaven mnoha novymi adaptibilnymi technologiemi za premiovou/zlatou stredni cenu.

RX 480 prekonava GTX 1080 v asynchronnich operacich, prime podpore api DirectX 12 a je nativne kompatibilni s Liquid+\ VR resenim-y.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

placená reklama?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pekná reklama. Len tak mimochodom adaptívna teselácia sa doteraz riešila aj SW cestou priamo v shader-och kde si aproximoval medzi úrovňami teselácie podľa vzdialenosti od kamery. To znamená, že vzdialenejšie polygóny sa teselovali s nižším stupňom alebo vôbec. V závislosti od konfigurácie.

"RX 480 prekonava GTX 1080 v asynchronnich operacich"

Kde presne sa to vo výkone prejavuje? Veď tá grafika nedoťahuje ani zďaleka 1070tku. Nie ešte 1080tku.

"prime podpore api DirectX 12"

Tú ma aj NVIDIA.

"nativne kompatibilni s Liquid+\ VR resenim"

NVIDIA má zasa svoje riešenie, ktoré nazýva VR Works. V rámci neho ponúka napríklad zaujímavé multiview projection. Plus má výhodu vďaka viacročnému vývoju v podobe PhysXu resp. Flexu, ktorý nad PhysXom stavia. Pozri si VR Fun House ako ukážku.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano aj MS ma najlepsi, najstabilnejsi a najkvalitnejsi Windows10. A mal vtedy aj WinXP a vdaka IE6 najstabilnejsie zobrazoval weby. Lenze vsetko bolo site na mieru a uzatvorene. A teraz Chrome, Firefox, Opera, kopec dalsich prehliadacov vravia nieco ine.

Ano aj Intel mal a ma najvykonnejsie a najlepsie procesory. Lenze ARM po rokoch vravi aj nieco ine.

Ano aj nVidia ma a mala najvykonnejsie grafiky, najinovativnejsie riesenia. Ale ARM + grafiky, konzoly, Vulkan a opensource uz sepotaju nieco ine.

Uznavam tie firmy, aj preto som vyvojarom aplikacii pre Windows, dokonca na Intel procesori a mal som aj nVidia grafiku, a som aj v EU, no nebudem ich riesenia zaslepene vychvalovat, kedze vsetci maju spolocne jedno: vsetci mi svojim sposobom URCUJU, co musim pouzit a nemozem to kritizovat. Preto tiez kritizujem Intel, lebo vdaka deformovaniu trhu narobil kopec problemov. Preto kritizujem NVidiu, lebo vdaka deformovaniu trhu zastavila vyvoj hier a obmedzila ich len na dodatocne aj ked vynikajuce efekty. Preto kritizujem EU, pretoze cez stupidnych politikov/komisie/nevolenych zastupcov robi z ludi idiotov aj ked maju ludia naviac.

Tvoj nazor beriem, ale uz niekolko rokov tu nonstop vyspevujes nVidiu a iny rozumnejsi nazor som od teba necital. Vyznie to rovnako, ako keby si nam urcoval, co mame robit, comu mame verit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

" vsetci mi svojim sposobom URCUJU, co musim pouzit a nemozem to kritizovat"
"Vyznie to rovnako, ako keby si nam urcoval, co mame robit, comu mame verit."

Toto ale nie je pravda. Očividne kritizovať môžeš a aj to sám robíš. Nikto ti nič nenúti. Ani kupovať nejaký HW.

"Preto kritizujem NVidiu, lebo vdaka deformovaniu trhu zastavila vyvoj hier a obmedzila ich len na dodatocne aj ked vynikajuce efekty."

Takže podľa teba nebyť PhysX či Gameworks, mali by vývojari dnes už lepšie možnosti? Či by riešili tieto problémy inak? V dobe keď sa snažia na PC maximálne tak vydávať čisté konzolové porty? Keby nebolo NV či AMD, nejakých grafických nadstavieb nad týmito portami by bolo minimum. Tieto dve firmy totiž očividne MUSIA tlačiť na to, aby dokázali predávať vlastný HW. Preto musela prísť NV s PhysX, Gameworks či Flexom. Preto muselo AMD prísť s Mantle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radim ti precitat si este raz svoj prispevok vyssie a nasledne tento, na ktory tiez reagujem. Ak ten rozdiel nezbadas, tak si naozaj umela inteligencia na diskutovanie bez chapania myslienok. Mozno pomoze si to precitat viac krat.

V tomto prispevku je obrovsky rozdiel. Zohladnujes viac vseobecne technologie a kladies spravne otazky. Bohuzial tvoju odpoved na tie otazky poznam z predchadzajucich reakcii. No je to ovela vacsi krok k mensej zaujatosti vyplyvajucej priamo z textu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ťažko sa domýšľa to čo nenapíšeš. Totižto nedáva to miestami zmysel (hlavne tá časť o jednoduchšej fyzike vďaka DX12 a Vulkánu). Pripadám si ako naspäť v čase keď si ľudia mysleli, že OpenCL a DirectCompute sú konkurenciou pre PhysX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pripadám si ako naspäť v čase keď si ľudia mysleli, že OpenCL a DirectCompute sú konkurenciou pre PhysX."

A to je pravdepodobne ten problem, ze "chces" resp. vidis nieco, co ti nedava zmysel. Ale nechces vidiet v sirsom ponimani.

Napriklad taky .NetFramework niekto mohol mylne povazovat za takmer hotovy program (bez GUI) ale vdaka nemu, programatori - nie len MS (v tejto teme paralela k AMD) mohli vytvorit roznorode aplikacie, pretoze sa im kopec veci zjednodusil. Net 1.1 bol biedny, ale uz Net 4.6 je riadne vyspely. Kazdopadne MS v celkovom ponimani pomocou .Net velmi vela ziskal a upevnil si poziciu OS. A znovu to skusa cez Net Core. To iste sa deje na poli grafickych kariet. Cela komplikovana problematika "MS DX + nVidia PhysX + nVidia hocico ine" vytvarali deformovany monopol tym, ze co si oni dvaja rozhodli, to sa implementovalo a vyrabalo. Obcas bol prijaty napad aj tretej strany, pokym to neohrozovalo ich existujuci stav, alebo im to nezvysovalo naklady.

To iste na poli browserov. Opera, kedze si vyvijala vlastne zobrazovacie jadro musela mat desiatky MB velky javascriptovy subor pre rozne webove optimalizacie, ktore boli sposobene deformaciou trhu pomocou nicnerobenia na IE6 resp. robenia si len svojich veci. Pocas niekolkych rokov vznikla opensource medzivrstva, ktora sa teraz poklada za standard, a nikto nemusi robit v browseri take mnozstvo hackov. Az na IE->Edge... ktory MS musel kompletne prerobit, no trvalo to dost vela verzii. Stalo ho to ale velky kus trhoveho podielu.

Grafika:
Nove API sa berie ako nizsia vrstva, tesne nad ovladacom grafiky. Malo by to vyrazne odlahcit ovladacom a zverejnenim roznych kniznic moze nadstavit standard, vdaka ktoremu nebude musiet vyrobca optimalizovat ovladace vela krat aj pomocou "hackov/podvodov" pre kazdu hru zvlast. To, ze (symbolicky vo verzii 1.1) neponuka omnoho viac, nie je problem. Ale toto riesenie ma obrovsky potencial (symbolicky vo verzii 4.6) ponuknut obrovske moznosti. AMD velmi dobre vie, ze ak o par rokov neukaze znovu nejaky Mantle2, tak vyvoj na DX12 moze znovu vyrazne stagnovat. Preto aj ten obrovsky dar zdrojovych kodov na Vulkan. Kedze sa vyrobcovia HW (hlavne mobilneho) maju o co opriet a kedze Google moze spolupracovat a pouzivat to API, tak casom nastane velke rozsirovanie toho API. A aj vdaka AMD, podpory VR, otvorenym kniznicam je vidiet, ktorym smerom to zatial pojde. Nebude to zajtra, ale casom si fyziku rozne herne spolocnosti doplnia sami, alebo si vytvoria jeden framework. Nebude to mat spociatku kvalit PhysX, ale bude to bez zavislosti od konkretnej firmy. Bude to len a len na nich.

Hardware AMD a API (Vulkan aj DX12) su dostatocne pripravene na obrovsku paralelizaciu, asynchronne spracovanie, vyrazne odlahcenie CPU a efektivnejsie vyuzitie procesoroveho vykonu, hardware mobilnych vyrobcov bude o par mesiacov na tom uplne rovnako, android bude mat integrovany Vulkan. To vsetko usetri priestor a vykon na zlepsovanie API. A implementovanie fyziky bude o to vsetko jednoduchsi.

Ak do tohto vlaku MS alebo nVidia nenastupi, tak si budu zit dalej, ale uz len s nizsim podielom na trhu. No mozem sa mylit, a MS alebo nVidia pridu s niecim necakanym, napriklad uplatia vacsinu vyrobcov, nech to stale implementuju len tak, ako to im najlepsie vyhovuje; alebo sa dohodne s vyrobcami mobilnych grafik, ze pouziju ich hardware a nVidia im zadarmo doda ovladace. Cas ukaze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To všetko čo píšeš sa ale dalo realizovať aj doteraz. To nemá nič spoločné s príchodom DX12/Vulkán. Ide o obyčajnú firemnú politiku. Inak napríklad .NET framework už ide na Linux, či zdrojové kódy SDK pre CPU PhysX a aj niektoré moduly Gameworks sú dostupné na Githube. Ja si myslím, že MS aj NV by nemali mať problém a nemal by ani byť problém používať viacero z ich nástrojov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykon je temer na chlup 390 nikoliv 290 ;)
Jinak tady je pekny graf s jinym chladicem a s relativne nevysokym OC na 1350/9000. Ty vysledky jsou pekne. Narust vykonu 10-17%. Tak bych si osobne RX 480 kartu predstavoval. RX480 Bonus Benchmark:
http://www.pcgameshardware.de/AMD-Radeon-Grafikkarte-255597/Specials/RX-...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

NDA skoncilo :) bude nejaka recenze

BTW siddhi pod DX12 se docela pekne predvadi pod DX11 se pere o misto s extreme OC 970 pod DX12 dokaze vyrazne predbehnout i 980
skoda jen te startovni ceny 7999,- na alze za backplate edici s 8GB ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, dokonce prohani i GTX1070, ve spotrebe... :-))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Cena za 8GB je 239USD ne 229 jak se spekulovalo.

Jinak výkon karty fakt bída, vzhledem k očekáváním. Hlavně že se tu lidi dušovali jak jsou to všechno fake, hype train ujel.

teď bych měl přepočítat poměr cena výkon ve SLI abychom zjistili jak 1070 vede.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Výkon zodpovedá tomu čo sa očakávalo teda okolo 290X.

A tvoj komentár taktiež zodpovedá tomu čo sa očakávalo. :D Teda trolom, ktorý špekulovali o výkone okolo GTX1070 len preto, aby mohli po vydaní prehlásiť že to bol fail.

Čo je ale podľa mňa sklamaním je cena. 300€ u zeleného mimozemšťana je proste moc.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

No tady byl hype jak to sestřelí 1070 a NV musí dát ceny dolů. Nebo že třeba po OC to alespoň bude blízko 1070, zatím se to po OC blíží stock 980.... která jde o 20% přetočit.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

btw bez OC v DX 12 predbehne v nekterych hrach i 980 ;) ktera je v akci cca o 3k drazsi a s polovinou VRAM :) jsem zvedav kolik bude stat 4 GB verze ....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zvláště v RotTR, že :)

No... jasně že v DX12 je o kousek napřed, to jsou všechny AMD. A řešit výběhovou 980? Opravdu? Co tak 1070?

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

že ti už nie je fakt trápne...na všetkých českých fórach tá istá pesnička, tie isté trápne "argumenty" ...ja viem,že v škôlke ťa už na leto nezoberú (isto ťa tam už majú plné zuby), ale tábor by ti mohli rodičia vybaviť (alebo popros na Nvidia fóre, popros aj o príspevok na karty aj na ten tábor)...lebo Vám musí dosť svietiť slnko do bytu.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

proč bychom nemohli sorvnávat s gf980? Nvidia má snad na trhu jinou konkurenci k 480? 1070 není vzhledem ke své ceně konkurence, je to již jiný segment. A mimochodem 1080 jsi se rozplýval jak je proti 980Ti/Fury lepší, přitom jsou to také dnes už jen "výběhové" karty, tady ti srovnání s "výběhovými" kartami nevadilo. Tvůj problém je, že používáš argumenty jak se ti hodí = trol. Jsou ale jen dvě možnosti:
1. buď je ok srovnávat 14 a 28nm karty - pak má proti Radeonu 480 nvidia na trhu jen gf970/980, které jsou horší/nevýhodné
2. srovnávat se mohou jen 14nm karty s jinými 14nm kartami - pak Nvidia proti 480 nic na trhu nemá.
Už si ale konečně vyber 1 nebo 2 a přestaň srovnávat karty podle toho jak se ti to zrovna hodí

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

1. ok, klidně srovnávejte s GTX980 či GTX970. Ani jedna z těch karet se nezdá za současné ceny jako nějaký propadák vůči RX480.

2. ano pak srovnávat nemůžeme.

Problém je že já se bavím v kontextu ceny. Případně poměru cena a výkon. To srovnávat můžeme i mezi kartami, které nejsou ze stejné kategorie. Kupodivu ta 1070 vychází poměrně výhodně vůči 480. A to i s přihlédnutím že se jedná o FE.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

jasne kazdy misto 7,9 tisic da radeji 14 tisic za FE edici ktera mi v nekterych hrach udela o +- 10 fps vic :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dej příklad, kdy je poměr cena/výkon u 1070 lepší než u RX480. Zatím jsem právě narážel na opačné výsledky.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

V těch recenzích ukazují že 480 sotva udrží 50 FPS v některých hrách ve FHD. To mi příjde poněkud "slabé"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem "Kupodivu ta 1070 vychází poměrně výhodně vůči 480"

Ve výkonovém průměru vychází 1070 o 50% lépe (zaokrouhleno dolů aby zas někdo neříkal že zaokrouhluji nahoru).

České ceny 8 vs 13,8 tisíce. pokud navýším výkon o 50% rovnoměrně s cenou, jsem na 12. Rozdíl ceny je 15%... ale bavíme se o jiném segmentu, kde se za výkon platí více. 15% je díky tomu zanedbatelný rozdíl. Na to jak se píše že 1070 je předražená mrcha, tak mi to nepřijde nějak ujeté, natož aby, jak někteří tvrdí NV redukovala cenu. A to nesrovnávám levnější nereference kde oproti FE bude lepší chlazení a žádné factory OC (třeba EVGA), nereference u AMD budou stát víc než reference.

Když to pak zohledním tak ty karty budou mít stejný poměr cena/výkon.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

O pomeru cena vykon bych se byt tebou radsi nezminoval protoze RX480 je na tom v tomhle pripade lepe nez obe Pascal varianty. V pripade 1080 dokonce vice nez 2x.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Viz výše. 8 vs 13,8, rozdíl výkonu 50%... adekvátní navýšení ceny u RX480 znamená 12 vs 13,8...

O 1080 nemluvím, ale i kdyby.. 8 * 1.7 (cca 70% více výkonu) 13600 vs 21400 (opět FE)... Netuším kde tedy berete to 2x.

Doporučuji zopakovat základy matematiky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

70% vykonu mozna v 3dmarku ale rozhodne ne ve sech hrach a pocitat rozhodne umim.

Tak treba Hitman 1080p benchmark z Guru3d.com:
RX 480 / 77FPS / 7200 Kc / 1.0 Price/Performance Baseline
GTX 1070 / 86fps / 13800 / 1.672
GTX 1080 / 107fps / 21400 / 2.083

Takze treba zrovna v tehle hre ma 1080 2.083x horsi pomer vykon/cena.
Puvodne ten 2x, byl jen velice hruby odhad,
Kazdopadne to nic nemeni na situaci ze aby mela 1080 stejny pomer cena vykon tak by musela mit priblizne 3x vetsi FPS nez RX480 coz nema u zadne hry.

Stejny udaj pro jine hry: ASO 1,858 | Farcry Primal 1,783 | Tomb Raider 1,429

Nerikam ze 1080 je spatna karta ale kazdopadne co se vykonu a ceny tyka tak je velice silne predrazena a rozhodne to nelze svadet na novy vyrobni proces protoze cena vyroby samotneho cipu je v desitkach dolaru jakmile se rozjede seriova vyroba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kde můžu koupit 8GB RX480 za 7200?

a teď si projděte recenze napříč weby a spočítejte průměr. 70% rozdíl proti 1080 je zcela normální a není se čemu divit 480 většinou nesahá na 980 a 1080 je cca o 70% dál od 980.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chlape vzbud se :)).. proc mas potrebu porovnavat uplne jine kategorie z hlediska "vyhodnosti". Vzdyt je to absolutni BLBOST. Kupce karet ala 1080 nikdy nezajimaji "orezavatka" ala RX 480 nebo 980. Stejne je to i naopak..kdo se diva po kartach 6-8tisic, tak je pro nej jakakoliv "vyhodnost" 1080 absolutne NEVYHODNA.
To stejne plati v principu i smerem k 1070, ktera momentalne zaobira cenovy prostor okolo 13.5-14+ tisic.
Pouzivej trochu selsky rozum a drz se pri zemi.. od tebe bych teda radit nechtel nechat ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vy jste úplně mímo, to srovnání guru je špatně. Vy tammáte 77 snímků za vteřinu, ale musíte se podívat i na nejhorší snímky. A tam polárka padá pod 50FPS !!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hehe koukni na srovnani http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/26.html ....... tady mas pomer cena vykon..... kdyz kouknes na celej clanek tak kolikrat tam je GF 970 lepsi nez RX 480 ale stejnak pomer cena vykon nema RXka konkurenci. tak si srovnavej jak chces ..... Mimochodem az se doproda 28nm generace kera uz se nevyraby tak to bude jeste zajimavejsi. Kazdopadne ... kdybych miloval hry ve kterych 970ka vede pred RX 480 tak si prece nekoupim 480ku jen pro to ze je jinde lepsi to je blbost .... Kazdej pes jina ves ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dyť to je to co píšu. Nicméně oni vychází ze svých testů, já vycházím z testů napříč recenzemi a hlavně počítám české ceny, ne dolarové... někdo by se totiž mohl ozvat a ptát se kde to sežene za dolarovou cenu * kurz * dph.

Ale i tak... bavíme se o 20% rozdílu... to rozhodně nepovažuji za nějaké drtivé vítězství, zvlášť když počítáme nejlevnější 8GB variantu s příplatkovou FE a ne třeba s MSI Aero a podobně ceněnými kartami.

V CF, které tak krásně demonstrovalo svou sílu se nevyplatí a je lepší koupit jednu 1070, protože průměrně škáluje o necelých 50 procent. Ve velké skupině her dokonce CF 480 překonala single 480.

https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480_CrossFire/20.html

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

zajimave JirkaK si 980 zminit muze kdyz ale zmini nekdo jiny tak uz to neni uplne ono co :D

ano klidne si ji dam do roviny s 1070 i to ze je 1070 minimalne o 6 tisic drazsi .....to se pak ty karty pekne porovnavaji :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dělejte co uznáte za vhodné.

Výkon srovnávám, ceny stará vs nová generace nesrovnávám, protože je to zcela mimo.

Ale přiznám se že jsem zrovna včera člověku doporučoval RX480, dnes mu doporučím GTX970. Má to Na MSFS, oboje je na to poměrně overkill ale NV alespoň umí Sparse Grid Supersampling, což neskutečně pomůže kvalitě obrazu a 8xMSAA+8xSGSSAA ta 970 v poho v MSFS utáhne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže RX480 není postavena proti 1070. Já žasnu jakej hate se spustil proti nový Polárce. Jak kdyby někdo zelený přepnul a oni začali sypat z rukávu jednu blbost za druhou. Koukal jsem na e-shopu na diskusi a tam někdo, kdo se zřejmě o kartu zajímá, psal stylem: ...hnusnej černej krám... Já si kartu právě objednal, pro mě cena pod osmičku zas až takovej problém není a pochybuju že 1060, až někdy vyjde (ha ha :) bude levnější. Ještě mě napadá, jak málo se řeší FreeSync - pro mě je to něco, co je naprosto super pro hladkej obraz a nezvyšuje to nikterak náklady na hraní. Co se o to pohádat ? ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

toť otázka jestli se nevyplatí připlatit těch 5500 za 1070sátku, protože výkonově je celkem jinde. Tohle ani asynchrony nezachrání.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já hraju ve full-hd s freesyncem. VR neplánuju. Takže pro mě je to zbytečné. Pokud by stála o pět tisíc víc, nekoupil bych ji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

P10 je uplne jinak koncipovany chip nez 1070. Uz jen to provedeni. kovovy ramecek okolo gpu ... predimenzovana napajeci kaskada atd...... tohle vydrzi behat roky a ma to tu nejnovjejsi vybavu co muze mit. Zatim co z Pascalu mam pocit ze ta karta bude za 2 roky presne po zaruce v coudu nebo i driv v lepsim pripade, nehlede na zastaralou DX11 vybavu. Mam trochu obavy aby se neopakovala situace s G80.... Mimochodem udelal sem test co se tyce BGA spoju u chipu ..... U mrtvych GK jak na karte tak v NTB..... Vzal sem mrtvoly a jal se odloupnout GPU od PCB ....... Vsechny chipy bez vystuze sli loupat po obvode jak nic, zatim co okolo stredu drzeli jak svin.....Ale, u chipu z vystuzi ... mimochodem karty s byli chciple tak ze najeli, ale hazeli artefakty.... to drzelo vsude stejne....... dusledek ucpaneho chlazeni.... narozdil od tech co ho nemely ty byli uplne tuhe ^^ Sam jedu dodnes na Radeonu 4870 ... pak ze AMD karty chcipou... pro jistotu sem ji vcera prepastoval a vycistil.... Cekam na prvni AM4 APU ne ZEN na ten upgraduju az za cas a nebudu kvuli tomu muset menit desku, tudiz i delat reinstalaci jak u jine nejmenovane konkurencni firmy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jaroslav..hlavne si uvedom te co vlastne od te nove karty chcete?
- kolik penez jsem ochoten zaplatit?
- vykon potrebny pro 1080p nebo 1440p?
- hrat MAX/60FPS nebo proste normalne co to da/50FPS?
- jake mate chlazeni ve skrini?
- jake hry chcete hrat..pokud vubec hrajete hry?
- jaky pristi monitor si budete kupovat, pokud budete
- ...
A pak se rozhodnete, podle toho, ktera z tech karet vam to lip splni. Neni nic jednodussiho...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pak pisni jaka ta karta je ten referecni chladic me trochu desi i kdyz celkove na me pusobi dobrym dojmem ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

referenčku neee :-( ten chladič ne že jen děsí on musí být děsný stačí se podívat na to zpracování je jak ze starých procáku prostě jen hliník s mědí uprostřed... Referenčku jedine v případě že budete měnit chladič třeba za tento pokud by šel nasadit: https://www.czc.cz/arctic-accelero-s1-plus/100485/produkt
osvědčený výborný chladič... ale osobně používám toto: https://www.czc.cz/arctic-accelero-xtreme-iv/147157/produkt
Jinak 1060 má mít zahajující cenovku o 30 dolarů výš než Radeon 480 konečnou. Tak si říkám zda všichni testovali na nových ovladačích o kterých Guru3D informovalo http://www.guru3d.com/.../download-amd-radeon-software...
Jinak možná jsme čekali víc (aby to bylo pomalu srovnaný s 980tkou), ale je pravdou, že karta zapadla přesně tam, kde již před půl rokem AMD uvádělo... U nereferenček uvidíme co ukáží, ale díky lepšímu chlazení a 8pin napájení to půjde výš...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak karta je fajn. Jedine co mohlo AMD udelat trochu lip, je ten chladic, ktery vypada, ze bude "stacit", ale bez OC, coz je skoda. Jinak zbytek je myslim dobry. Mne osobne se nejvic libi za cenu ta 4GB edice..ma mit ale jen 7Ghz pameti..tak snad pujdou OC k 8Ghz :))
Uvidime s cim prijde NV, ale vzhledem k nastrelu tech cen, to nevypada pro budgetove compy moc dobre. A tech 3GB pameti (ne ze by to taky nestacilo) ale preci jen teda ..nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co jsem cet tak muzou byt 7-8 cili nekteri vyrobci pouziji 8 jen si clovek musi dat bacha na to co bere
jako karta neni zla 4GB verze je za 6000tolik nyni stoji 960 ... co je divny je spotreba... A na chladic nadavam od sameho zacatku ze jr to blivajz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je odkaz na OC test karty s jinym chladicem. To uz se to vybarvuje v daleko lepsim svetle ;) Takovou kartu bych si uz nechal libit :))
RX 480: Bonusbenchmarks:
http://www.pcgameshardware.de/AMD-Radeon-Grafikkarte-255597/Specials/RX-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebuďte smutní, v Německu na idealo.de jsem našel 3 karty 4GB za 219EUR. To je za 6.000,-CZK. Postupně se počet obchodů rozšíří. Vzhledem k tomu, že nám nic nebrání objednávat HW v Neměcku nakonec místnímu vendorovi praskne guma u trenek a ceny sníží a s ním i obchody. Pro mě je to přesně ten mainstream pro děcka za 6.000,-Kč. Trolové na českých diskuzích šílí, tak jim nechme minutu slávy. Domácí rozpočty jsou domácí rozpočty tady se hraje o každou tisícikorunu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To ano ale musis pocitak taky cenu dopravy, z nemecka podle obchodu klidne 30 euro a pripadne problemy s reklamaci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hej, len ti trollovia zase budu ovplyvnovat verejnu mienku, a historia sa zopakuje, uvidis :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

er

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7777 na CZC a za 8000 na Alze a v TS Bohemce ještě chrápou.
Tak to na to pěkně m*dám!!! Mají je sice skladem ale přesně ty které nechci od saphiru a ještě s referenčním chladičem.
Jak recenze zítra? Proč tady nejsou dneska? Toto je lunch produktu? Chce se mi blít!

(ale nakonec si ji stejně koupím protože je levnější než 390X, kterou zatím pořád nikdo neslevnil.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no maj na tom slušný marže, aktuální cena v distribuci 7263,- s DPH a to nemám úplně nejlepší dealerskou

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tzn 10%? To je teda kšeft :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jirko ty buď ticho, za ten předraženej krám 1080 bych nedal víc jak 5000!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tady se nebavíme o grafikách ale o tom jaký "vývar" z toho obchodníci mají.

V případě CZC něco přes 5 kil? Jako něco kolem 8%. To je směšně málo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v grafu TDP vidím 225W, padám do mdlob, to jako fakt? Vždyť to sotva dotáhne 50FPS ve FHD rozlišení! Tohle teda pánové pokakali, za to jim 7500, nedám!!! NE! To si radši koupím 390X

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako prodejce v IT mohu sdělit, že 8 % je dnes velmi dobrý kšeft.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale vůči jinému zboží je to směšná částka. Mám známého co má obchod s deskovkama, různýma figurkovkama atp... typicky je kolem 40%. A takové hadry... to je úplně jiná kapitola.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak az bude na trhu milion vyrobcu GK a budes si ji moci klidne vyrobit podomacku, stejne jako je tomu u hadru a k tomu budou take stat i mene nez 200kc tak ano pak bude moci byt marze klidne i 200% protoze treba ja si takovou castku klidne priplatim a klidne k tomu kazdy mesic.
Vzhledem k tomu ze tu takova konkurence neni, nikdo si grafiky doma nevyrobi a naklady na novy pocitac jdou klidne do vyse pulrocniho platu tak jsou marze takove jake sou, vetsinou v radu 5-15%.
Teda az na sestavy jako HP, DELL a ostatni kdy jsou pouzity levnejsi komponenty ale vysledek prodavan jako premium sestava za premium cenu do firem I kdyz kazdy si doma sestavi neco 2x lepsiho a za polovicni prachy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle já přece nezpochybňuju. Jde jen o to že za těch v průměru třeba 10% co na té elektronice je, jsou ti prodejci vydřiduši a neskutečně se na tom napakují - ironie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo jo a co teprv kabely ..... delal sem v CZC a marze na kabelech je cca 90%....... nema nahodou AMD zacit delat jen dratky aby prodejci mohli mit vysokou marzi ?? pak budes asi zpokojenej :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to má dělat s tím, když tvrdím že 10% vývar v maloobchodu rozhodně nepovažuji za nějaké "vyděračské", "nenažrané" ceny.

Mě je jedno kolik budou obchodníci vydělávat, buď cenu akceptuji a koupím, nebo neakceptuji a nekoupím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade by GTX 1080 nemela stat 21-22k ale max 10k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za RX480 das osmicku a za GTX1080 bys nedal petku, joooo ty budes opravdu labuznik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty drz hubu vole, to ako vravis jirkovi?! si nervozny

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuju, vidím cenu cca 7200Kč s DPH za 8GB verzi. Takže ceny sedí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A je aj skladom? BTW to, že sa nájde jedna výnimka neznamená, že to platí všeobecne a podľa toho čo čítam, sú tie ceny normálne vyššie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marku sám víš že v den vypuštění se zneužívá toho že je něco novinka :-) A ještě chvilku to odeznívá :-) pokud je někdo nenechavý a nedočkavý tak za to zaplatí... Jinak jaké jsou opravdové ceny přece moc dobře víš ode mě ;-) posílal jsem Ti to :-) A věř tomu, že já to můžu mít za ty tam uvedené napsané :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti verím. Len ešte pred nedávnom tu niektorí nadávali na NV, že môže za premrštené ceny 1070tky a 1080tky. A to sú karty, ktoré nemajú výkonovú konkurenciu. Dokon ca sa nšiel aj taký čo pochybnouá logikou vylúčil výrobcov (v zmysle MSI, ASUS, GB,...) a predajcov (priamo obchody, ktoré karty predávajú). A vyšlo mu, že to na NV treba kvôli tomu nadávať. No a teraz víde s premrštenými cenami 480tka a čo sa nedeje. Odrazu tí istí ľudia chápu, že ide o ceny za novinku. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Marku ale ten clanek tu byl po mesici prodeje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale nezáleží až tak od času. Ak je kariet nedostatok alebo je po nich veľký dopyt, tak sa ceny nebudú posúvať smerom dolu. To isté bude platiť aj nových Radeonov. Vyzerá to tak, že ich je dostatok, takže ak sa budú dobre predávať, zostane ich cena tam kde je dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nevěříš kdejakýmu článku, tak výkon odpovídá, co se psalo na více webech, výkon kolem 390, tam to sedí. Někde je výkon větší, někde menší.
Na KitGuru mají otestovanou i tu továrně přetaktovanou 480 a ta se¨blíží se kreferenční 980, takže já jsem spokojenej s výsledkem - nereferenční chladič bude jistě zase o kus lepší (když vidím, jak se s tím kouskem hliníku zahřívá), tam očekávám takty mezi 1320-1380MHz, to už jsme i přes 980. Ale zase tyto budou o něco dražší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já jsem taky spokojen s 480X ale nejsem spokojen s cenou!

beru zpět, nesjem spokojen s 480X, je to SLABÝ!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

počkej na nereferenčky třeba se Ti to bude líbit víc :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže přetakt vs reference? No tu 980 přetaktujete stejně dobře jako to RX

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proto vyloženě uvádím REFERENCE, nevím, co je na tom tak nepochopitelné. Je to pro ilustraci, kde bude končit vyšperkovaná 480.
Vůbec nenapadám výkon 980, ale bavíme se o výkonu 480, proč máš pocit, že znevažuju výkon 980, ten byl vždycky dobrej. Mě se nVidia karty líbí, jen ta jejich cenová politika se mi příčí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hele je jasné, že AMD ve spotřebě tahá za kratší konec.. i když někdy mi připadá směšné přetahování se o 20W a pod... Ta karta vychází v 4GB verzi na 5929,- s DPH od firmy Palit. Zaokrouhleme na 6000 dej si tam lepší chladič (protože JirkaK taky měnil chladič tak mu to určitě nebude vadit) a to tento https://www.czc.cz/arctic-accelero-s1-plus/100485/produkt na něj si dej 120 ventilátor jsi na 6800 a jsi v klidu teploty budou směšné tím i nižší spotřeba a půjde to líp taktovat... Jak všude uvádím já používám toto: https://www.czc.cz/arctic-accelero-xtreme-iv/147157/produkt (teda teď né u tý 380X to nepotřebuju teploty jsou OK

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyby spadla cena 1070 na 9000 tak bych radši vzal ji a házel bych bobek na asynchrony. Tohle je FAIL.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak s cenovkou kolem 12 tisíc už to bude mít srovnatelný poměr cena výkon

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to jistě ano, až na to "kdyby". Já bych počkal. Karta se neprodává ani 24h a vy už máte ceny za definitivní. "Kdyby" ceny o cca 1000kč spadly, byla by to jistě dobrá karta. Výkon jsem také čekal mírně vyšší, ale je to AMD, výkon poroste s ovladači, s novými technologiemi. Jak znám AMD, tak GCN4 je optimalizována pro budoucnost a osciluje hru od hry. Jde to vidět krásně na tom, že třeba v zastaralých hrách jako world of tanks je 480 dokonce pomalejší než 380! Naopak ve falloutu4 s přehledem drtí 980 a podobně. Nicméně jak jsem doporučoval počkat s nákupem 1070/1080 až spadne cena a objeví se knkurence (Vega), tak s nákupem 480 doporučuji počkat taky - cca alespoň na nereference, doladění ovladačů a opadnutí zaváděcích cen. Uvidíte že za 3-6 měsíců nikdo nebude pochybovat o tom, že jsou to dobré karty

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, když to samé řeknu o NV kartách tak mě tu všichni kamenují o scifi a pro AMD to neplatí?

Srovnáváme přece karty které jdou koupit a za to co jdou koupit... Nijak tragicky 1070 nedopadá, nijak zázračne 480 taky nedopadá.

No půl roku čekat že cena spadne o tisícovku? Pokud ta karta bude za 4 roky, což je hodně dlouhá doba, morálně zastaralá bude mít cenu 167Kč/měsíc. Pokud někdo bude čekat půl roku a koupí ji za 7, bude ho stát taktéž 167Kč/měsíc než zastará. Při kratší morální životnosti se ten poměr změní ve prospěch včasné koupě.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Čekám 12let na upgrade PC. Dnes jsem připravený a dostal jsem teda solidní studenou sprchu a už nemíním čekat, čekal jsem dost. Čekal jsem dneska pořádnou kalbu a co nevidím zase propadák jaks buldozerem. Přestávám věřit že ZEN bude něco lepšího. Čekat nebudu, první kartu s nerferenčním chlazením kupuju a kašlu na to. Jediné co je fajn je ta předražená cena a asynchrony, teda pokud 1070nespadne, ale po tomhle FAILu se to nejspíš nestane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tim, ze stale cekas (uz tech 12 let), misto aby jsi upgradoval :)))
A jinak 480 neni fail..podivej se na to trochu rozumne. Je to presne na urovni 390ky v prumeru
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/5/#abschnitt_benc...
A jeste neco, pokud OC pamet, tak to v nekterych kouscich solidne leze nahoru i bez OC jadra. Vypada to, ze tech 256bitu sbernici zatim nemaji uplne vychytanou..
Jedine co je blby je ten chladic, pokud by clovek chtel taktovat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vím, fakt dneska asi nemá cenu kupovat nic jiného než polárku, ale sere mě to že prostě pro to ZAS neudělali nic navíc.
kdyby přidali pár posranejch stream procesorů, tak by karta žrala no do 200W, nic by se nestalo a v základu by drtila 980Ti. Ale oni prostě řekli ne, čip musí být velkej 232 a ani o kousek víc, to mě na tom sere nejvíc!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..nez budes trolit dal.. tak 1080 je nacenena ve zbozich nekdy od 20.5. (6 tydnu), 1070 od 10.6.(skoro 3 tydny)... rx 480 jeden den.. delas ze sebe akorat troubelina, kdyz porovnavas nynejsi cenu v obchodu bez jakehokoliv prihlednuti.
1080 uz mela dost casu si sednout, kdyz by tech karet byl dostatek. u 1070 to jeste tak jasne neni, ale porad je to o 3 tydny dele)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizované pro budoucnost? Fakt je takový, že DX12/Vulkan her je úplné minimum a v nejbližších letech to asi nebude lepší. Vybrat si mezi 10 hrama za rok, aby ještě padli do hráčova vkusu a navíc tam ta podpora k něčemu byla.. :) Zdá se mi, že nadšenci v tom vidí něco jako byl v minulosti nástup grafických akcelerátorů, ale to je dost mimo. Nebral bych to jako argument ke koupi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvili kdy to minimum her s DX12/VUlkanem predstavuje vetsina AAA her postavenych na UE4 a Frostbite 3, tak to budou miliony prodanych kopii

Jestli je technologie dulezite neni urcene tim, kolik her ji pouziva ale kolik prodanych kopii ji pouziva. Samozrejme je rada lidi co popcornova AAAcka nehraje. Jenze ti pravdepodobne nepotrebuji upgrade GPU. Pokud ano, tak bude nejspis planovany na dost dlouhou dobu a podpora zacinajicich technologii je pro ne mozna jeste dulezitejsi. Protoze za 4 roky bude dobra podpora DX12/Vulkanu jedina vec, ktera bude jejich stare GPU jeste nejak drzet na snesitelnych framerate.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, kouknu na steam a nejprodávanější hry a budu brát top tituly....

GTA V, Witcher 3, Doom, CS:GO, Fallout 4, RotTR, Arma3, Rainbow Six:Siege, Shadow of Mordor

vyloženě DX12 tituly :)

Jasně jsou slevy, ale o to víc to jde vidět.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem to desne nesikovne. Vyznelo to jako kdyby dneska byly na spici same DX12 hry coz je samozrejme kravina. Doom asi dostane Vulkan a RotTR ma lehce pomahajici podporu DX12. Jinak samozrejme nic.

Myslel jsem to tak, ze za rok uz to bude jinak. Bude tu Battlefield, Deus Ex, Forza, HItman, mozna Star Citizen a Mass Effect ... Mimochodem to taky znamena, ze pro nekoho kdo obmenuje GPU kazdou generaci a kupuje highend nema vykon v DX12 zatim zasadni vyznam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nové API jsou složitý a nejspíše se to potáhne pěknou dobu, zatím jen Total War a Ashes of singularity ukázali, že to má nějaký smysl. A jsou to dost podobné hry, které těží z instancování tisíců stejných objektů. V jiných hrách a třeba UE demech to je naopak dost tragické. Tedy zatím. Není to žádný dramatický nástup kdy se láme jedna generace přes druhou. A ani po těch 4 letech to nemusí přijít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hitman taky jistě stojí za zmínku, byť ten titul zas tak prodávaný není. Warhammer na NV kartách propadák rozhodně není a Ashes... on to někdo i hraje? Je to béčková RTS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli + 0 až 10 FPS pod DX12 někoho u Hitmana vytrhne :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno tady někde někdo psal že jsou si nějaké karty "skoro podobné" že jen 10FPS rozdíl. Nj, ale on to byl rozdíl z 40FPS, což 10 navíc znamená navíc 25% výkonu. Kdežto 10 ze 150 už opravdu bude spíše "kosmetika".

Viděl jsem recenze kde v Hitmanovi 480 docela válela oproti 970... A právě že to bylo něco jako těch 10FPS z nízkého základu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže těch 10 FPS bylo spíše maximum, 20% to není co s čím přišli na začátku lidé stojící za DX12 a Vulkanem a velkýma řečma.

No mě spíše zajímají testy dx11 vs dx12 na stejné kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasný..

a ano DX11 vs DX12 jsou zajímavé, osobně mám jen RotTR a GTX1080... V 1080p a max out + SMAA je lepší DX12 asi o 3FPS (93 vs 96 v benchi), s SSAA nebo vyšším rozlišení lehce vede DX11...

Hraju s tím SMAA, takže používám DX12. Nicméně DX12 má mít výhody v akčních scénách, ale počítám že má 4790k na 4.6GHz to moc nepozná, nebo to nepoznám já :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1 za zmíňku o ovladačích, které vyzrávají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, na mě už AMD ovladač jednou vyzrál, když v něm zbugovali podporu GPU Scalingu, naštěstí to můžu přepínat rovnou na monitoru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim WOTkem je to nejaky divny... Na CB to merili taky a je to v pohode s vykonem na urovni R9 Nano. Proc jinde vysli nejake propady tezko rict.
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/6/#diagramm-world...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to spotrebový prepadák...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

tak, porovname to o rok, ci nove nvidie vydrzia 2000MHz alebo sa rozpustia :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel sázel sem alespoň na nízkou spotřebu, ale dle testů si karta klidně vezme nějakých 160W, tedy překračuje i specifikace a je na úrovni karet jako 380x/970/1070.
Chápu, že se to zdejším AMD fan boys mínuskářům nelíbí, ale fakta jsou bohužel fakta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně v idle to má 8-10W víc než 1080... to je ještě horší než spotřeba ve výkonu

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

v klidu spotřeba:
480 -65W
1070 -69W
1080 -73W
Kde to vidíš?????
zdroj Kitguru:
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/amd-radeon-rx-480...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

moc tam toho o tom jak k tomu došli nenapsali... Tohle mi přijde trošku sofistikovanější

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-rx-480-polaris-10,4616-9....

7W vs 16W v idle. 1080 má 9W víc v zátěži než 480, 1070 má o 16W méně. Ve stress testu ještě horší.

Jo, kde je těch 100W :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

díky za postnutí recenze, tady evidentně nechrápe jen tsbohemka ale aji diit.
ty voe 31 stran! To je aspoň něco a né tady jedna stránka nesrozumitelného textu o nějaké architektůře.

TOTO je katastrofa: http://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2016/06/xpower-consumption3.pn...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

keď niečo nemáš, nemôžeš z toho robiť recenziu...plus, keď to má niekto, ako primárny job a kartu mal týždeň dopredu, aby ju otestoval, tak sa potom v deň vydania dobre postuje 50stranová recenzia. Otázka je, sú k tomu už vydané aj nové ovládače? a bolo to na nich aj testované? Lebo podľa testov na TechpowerUp to je nejaké slabé, až sa mi veriť nechce...ale je zaujímavé, ako niekto presne nameria spotrebu len konkrétnej grafickej karty. Tej celkovej spotrebe, to celkom chápem,...ale tieto ich výpočty a odpočty, až sa mi nejako nechce veriť ten rozdiel..
a z powertechUp teda spotreba v idle nv10x0 6W amd 15W ...a zázračne spotreba nvidia multimonitor zapojenie 7 / 8W ...amd 40w??

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ve 2D při dvou monitorech hlásí moje 1080 spotřebu okolo 4-5% TDP tedy 7-9W, tudíž se tomu nedivím. GTX980 brala víc, kolem 8-9% TDP tedy něco jako 13-15W. Ekvivalentně tomu mi hlásí odebíraný příkon a dodávaný výkon i zdroj

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD bud ma nekde bug a nebo ji chybi nejaka featura, protoze pri zapojeni 2 monitoru ta spotreba fakt roste. Fury na tom byla podstatne lip. Zajimave je, ze pri zapojeni 3, je uz na tom zase lip nebo stejne jak Nvidia...
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/9/#diagramm-leist...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukni na DD, tam uvidis ze 480ka je nejlepsi karta na svete :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

300 eurovy prehriaty fail.

Nereferencne verzie budu este drahsie.

Zhasnite party sa nekona.

http://videocardz.com/61605/amd-radeon-rx-480-reviews

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

a žravější

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Padá hvězda něco si přej! Počkám až slevní 390X a jdu pro ni, kašlu na polarku, to je 2,5x horší než jsem čekal. Za pošahanou delta kompresi nebudu dávat tk nekřesťanské prachy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

pokud to tak skutečně bude, tak nejdu do 390X, ale raději do Fury Nano z druhé ruky. Má to lepší výkon než 980/480, spotřebu +- jako 480ka, má delta kompresi a nemá to problém s AS ani ničím s čím Nv problém má. Jediná výtka by mohla být 4GB paměti, ale stejně to nebudete mít na 4K a ve 2560x1440 se ty ultrarychlé 4GB HBM v testech neukázaly jako nějaký problém

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fury Nano nechci a Fury má spotřebu kterej můj zdroj neutáhne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

proč Nano ne? Výkon i spotřeba je ok. Jak jsem pochopil tak hledáš něco výkonem a spotřebou mezi 480 a 1070 a tam by přesně Nano byla, že by došly argumenty? :-D. Jako nechápu tě, z toho že jsi připustil, že půjdeš do 390X bych usuzoval že ti 28nm karta nevadí. Jako ten scénář byl hypotetický, protože Nano je nyní drahé, ale kdyby ti ho někdo nabídl za cenu 390X proč bys do něj nešel? Anebo jen troluješ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmmm taková nano za 8000 by byla zajímavá :-)
pobavilo mě jak tu kolega napsal že by mu to neutáhl zdroj, ale 390X by vzal :-D dyť nejžravější je právě ta 390X :-D A evidentně si splet Fury a Nano Nano má limit na 175W
Pravda čekal jsem výkon RX480 blíž 980tce, ale je fakt, že samo AMD pořád uvádělo 390 až 390X... a tam ta karta taky je... (alias čekali jsme víc než uváděl sám výrobce :-))
Chtěl bych vidět co umí nereferenčky + by mě zajímalo jak by se ukázala referenčka, kdyby na ni někdo dal pořádný chladič a ne tu hrůzu co tam je... (snížila by se teplota a klesla spotřeba)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo to je pravda, ale to nano je za 14000 a má jen 4GB VRAM, to si můžu rovnou pořídit 1070sátku a ještě pětikilo ušetřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde to mezi těmi desítkami recenzí vidíš? Na EG jsou nadšení:

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-amd-radeon-rx-480-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

karta vzhledem k ceně to není špatná, ale očkávání byly obecně vyšší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, 20 postov hore pises, FAIL FAIL FAIL a konecne ti vypadlo, ako to je
takze uz kua netrolluj

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu, ujistil bych se zda jsem to opravdu já.

Není špatna neznamená že je skvělá, nebo že je bez chyb

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to nikto netvrdi, ta spotreba na 6pin je napitchu, ale je to mainstream, takze neporovnavaj ju 1070 o 6K cz drahsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malej seznam, tady je jich daleko víc a nejen v angličtině http://videocardz.com/61605/amd-radeon-rx-480-reviews

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"updated final euro prices, the 4 GB model is listing at 219 incl VAT and 259 EURO for the 8GB models. Prices will vary a bit per EU country. UK prices are 180 and 215 pounds respectively."

To už nezní tak dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ten rozdíl je nějakých 10-11% to není zase tak moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A hlavne by som si počul na zlepšenia od HiAlgo
AMD Acquires Software Company HiAlgo, Laying Groundwork for Future Gaming Innovation in Radeon Software

HiAlgo acquisition brings new capabilities to Radeon Software to maximize gaming experience per dollar for PC users​
SUNNYVALE, Calif. 6/29/2016

​AMD (NASDAQ: AMD) today announced the acquisition of software company HiAlgo Inc., a developer of unique PC gaming technologies designed to help Radeon™ RX Series GPUs transform gaming experience, increase GPU efficiency and improve the overall consistency of gaming experiences. The acquisition lays the groundwork for future gaming innovation in Radeon Software that will benefit owners of Radeon™ RX Series GPUs.

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-acquires-software-2016...

http://hialgo.com/TechnologyBOOST.html
http://hialgo.com/TechnologyCHILL.html
http://hialgo.com/TechnologySWITCH.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je opravdu dobré srovnání s GTX1070 - spotřeba 480 je plus mínus stejná, ale GTX 1070 má plus mínus o 50% vyšší výkon - lze tak jednoduše říct, že nová architektura a proces od AMD je o v energetické efektivitě o 50% horší něž Nvidia s novou architekturou a novým procesem.
Co jsem si všimnul AMD má velký problém s frekvencema - v okamžiku jen slabého OC neúměrně stoupá spotřeba.
Jinak podle mě snad nejlepší recenze je na computerbase https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/

Ty ceny jsou ale trochu přepálené, dle recenzí, dle některých zahraničních obchodů by se 8GB verze měla pohybovat 7tisíc a ne 8tisíc.A 4GB verze kolem 6tisíc. Snad si to sedne až bude naskladněno více kůsů od různých výrobců.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zopakuj si procenta, efektivita nové architektury od AMD by mohla být o 33% horší než u nVidie :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vasich 33% je ale uplne stejne hausnumero jako 50 v predeslem postu vcetne podminovaci zpusobu. Max mozny odber se lisi o 75W, to jaky ale budou mit odber v konkretnich aplikacich se ale bude muset stejne otestovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Max odber 1070 je 225W (4pin+PCI), max odber 480 je 150W (3pin+PCI),
typicky odber se pritom max moznemu odberu neblizi ani v jednom pripade.
Efektivita by mela byt tedy velmi obdobna, dost bude zalezet v jake aplikaci, v jakem APi apod. Nekde bude efektivnejsi polaris, a nekde pascal.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A díval jsi se na nějaké testy? Spoustě testerům vyšla spotřeba ve hrách u RX 480 ještě větší než u GTX 1070. Jedna věc jsou specifikace, druhou věcí jsou reálné fakta. V některých recenzích přímo zmiňují jako velké mínus fakt, že RX480 spotřebou překračuje PCI-E specifikace - tedy žere víc než 150W a s tím by mohly mít potíže hlavně levnější zdroje které do 6pinu prostě nepustí víc než jsou specifikace, tedy 75W.
Viz. jedna z nejpropracovanějších recenzích na techpowerup -"Příkon přesahuje specifikace PCI-Express"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už se to řeší třeba zde: http://videocardz.com/61667/what-reviewers-say-about-radeon-rx-480-excee...

Karta si šťávu navíc necucá ze zdroje, ale ze základní desky (až 88W). Pochopitelně se teda řeší zda na nějakých levnějších deskách to nepovede k restartům.
Je zřejmé, že to může být i příčina, že jdou karty tak málo taktovat a někteří recenzenti přímo varují před pokusy o nějaké OC. Hold můžem jen doufat, že nereferenční karty budou mít 8pin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už JE hřebíček do rakve nákupčího :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Myslím si, že RX 480 je teda jasná volba pro mé PC, ale stejně si asi počkám nejmíň do půlky prázdnin, než prodejcům spadne trochu hřebínek a objeví se i OC modely.
Všichni tři velcí hráči (Alza, CZC i TSB) si nasadili opravdu štědré marže a úvodní modely jsou předražené v rozpětí o 850 - 1700 Kč.
Počítám dle vzorce 229USD (doporučená koncová cena vč. marže pro 8GB model) * 25 (zakrouhlený kurz mé banky k mé platební kartě - 24,93CZK/1USD) * 1,21 (DPH) = 6927,- Kč vč. DPH.
Ve zmíněných obchodech jsou tyto modely k mání za 7777 - 8550 Kč.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

8000 za Polárku +5500Kč za 1070... sakra to je tvrdej oříšek...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ať už se nakonec rozhodnete pro jedno nebo druhé, nejlepší je teď počkat. Polárka je fungl nová, ceny ještě nespadly, 1070 nemá 14nm konkurenci, takže její cena je přehnaná

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám AMD HD 7750, nehrávam veľmi hry, len občas na steame mám kúpené hry 3 + rokov staré, no využívam pc na pozeranie hd filmov a videí. Počkám si na rx460. Sklamali ma tie teploty na tej referenčnej karte, mám kartu od msi a v podkroví, kde je teraz 30 st. C + mi nejde teplota cez 65 st. C
Ale vzhľadom na finančnú situáciu, AMD veľmi dobrá práca.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je přesně ta otázka. Většinou je 1070 o 40-50% rychlejší, někde jde rozdíl i dál. Tzn, čistě navýšení ceny o rozdíl výkonu se dostanem na nějakých 12 tisíc... a k 13,5 není takový rozdíl, zvlášť když vezmem v úvahu FE příplatek a hlavně vyšší segment kde se za výkon platí víc. Relativní rozdíl poměru cena/výkon tak vychází k 12-13%

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

omg ... calc pls :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmu třeba současnou recenzi na 8GB model RX480 na TechPowerUp, tak je výkonnostní rozdíl oproti 1070 u FullHD rozlišení zhruba 30 - 40%, při srovnání cena/výkon (239USD za 8GB model) naopak 1070 poráží o 20%

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vy berete jednu recenzi, spočítejte si všechny a napříč rozlišeními. Pak to zprůměrujte. A jestli je to 47 nebo 53 už je principiálně jedno. Stejně jestli 15% nebo 20%. To že za vyšší výkon se platí za jednotku výkonu více přece není nutné chodit k NV

Hlavně jste pěkný lhář. Čísel jsem viděl hodně, takže jsem si to neuvědomil a koukl znovu...

https://tpucdn.com/reviews/AMD/RX_480/images/perfrel_1920_1080.png

GTX1070 má 150% výkonu RX480... Sakra... to je 50% navíc, že, a co jsem říkal? 50%?... v 2k a 4k ještě o chlup více... 1600x900, uznávám tam je to slabší - 46%, ale tohle nemá asi u 1070 smysl řešit, že.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Narozdíl od vás nejsem natolik líná, abych se podívala jen na jediný souhrný výsledek. Pokud se podíváte do stejné recenze na HERNÍ testy vidíte něco jiného (srovnání RX480 vs GTX 1070, FHD, fps):

480 1070 Podíl %
Anno 2205 31,4 59,1 0,5313 53,13
Assasin Creed Syndicate 41,4 71,2 0,5815 58,15
Battlefield 3 118,2 187 0,6321 63,21
Battlefield 4 69,4 129,1 0,5376 53,76
Batman Arkham Knight 106,1 139 0,7633 76,33
COD Black Ops 3 75,4 91,6 0,8231 82,31
Crysis 3 41,2 69 0,5971 59,71
Fallout 4 91,5 114,7 0,7977 79,77
Far Cry Primal 56,7 88,1 0,6436 64,36
GTA 5 66,2 101 0,6554 65,54
Hitman 58,4 71,8 0,8134 81,34
Just Cause 3 81,9 110,7 0,7398 73,98
Rainbow 6 siege 108,7 156,4 0,6950 69,50
Rise of the Tomb Raider 62,1 98,9 0,6279 62,79
The Witcher 3 50,3 81,5 0,6172 61,72

Průměr 70,5933 104,6067 0,670402863 67,04028627
odchylka průměru 6,78443 9,24408 0,025011299 2,501129945

Z toho vyplývá, že průměrný rozdíl ve výkonu je přibližně 1/3 neboli 33%, zapsáno statiticky správně dle herních testů provedených serverem TechPowerUp dosahuje Radeon RX 480 67±3% výkonu Geforce GTX 1070.
Když ještě srovnáme nejlevnější ceny na českých e-shopech 7777 za RX 480 (CZC) a 13 350 za GTX 1070 (TSB) zjistíme, že RX 480 stojí 58,25% Geforce GTX 1070.
Ve srovnání cena výkon je tedy nový Radeon výhodnější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Předně, počítám s více zdroji výsledků, ne jen jedním, ale...

Ano relativní rozdíl je 32,7%. Můžeme říct že RX480 má 67.3 procent výkonu 1070. Souhlasím

A teď to převeďme v hypotetické FPS kdy 1% = 1FPS.

RX480 = 67.3 FPS
1070 = 100 FPS

RX480 musí, aby dohnalo 1070 přidat 32.7 FPS, souhlasí? tady myslím nemáme rozpor

Ale teď ten výpočet...

Klíčová otázka. O kolik procent musí RX480 navýšit svůj výkon aby dosáhlo 100FPS - tedy na 100% výkonu 1070?

32.7FPS, tady určitě souhlasíte

Pokud tohle použijete ve výpočtu jako procenta, tak: 67.3 (výkon RX480) * 1.327 (plus 32.7 procent) = 89,3 FPS. 89,3 FPS ale není 100, že.

Abychom dosáhli 100% musí RX480 navýšit svůj výkon o 48.59 procenta - 32,7/(67,3/100) -

ověření: 67,3 * 1.4859 = 100

RX480 musí navýšit výkon i 48.59% Pokud adekvátně navýším cenu 8GB české ceny ... 7990 * 1.4859 = 11872

13800/11872*100 116%... RX480 je o 16_ výhodnější než 1070...

když se nebudeme přít o procento sem a tam (což jsem také uváděl, dost recenzí vychází výkon přes 50% navíc), tak jsme tam kde jsem psal výše.

16% rozdílu ceny vzhledem k segmentu 1070 a aktuální výkonové pozici... to je naprosto opodstatněný příplatek...

2xFury vs ProDuo... Výkon stejný ale cena bude u 2xFury podstatně nižší...

Mimochodem, dle souhrnu od Maťko911 recenze uvádí výkon větší přes 50 procent...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to dost pozdě,

ono to jde samozřejemě počítat i směrem dolů. Tedy pokud je RX na 67,3 procentech, tak na tu úroveň ponížíme 1070..ů.

13800 * 0.673 = 9287... Při zachování poměru cena výkon, při ponížení výkonu 1070 FE na úroveň 480 bude cena 9287 vs 8000 = 16% výhoda pro 480.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1070 je nadsazená s větší marží než polárka to je jasný, proto ti tam vychází těch obchodnických 16%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mate 13500 na grafiku tak polaris neni vubec v vasu cenovy hladine, takze bude dobre rozmyslet kolik jste schopen investovat a je po orisku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pridej k tomu jeste 5% clo, drazsi dopravu a eko poplatek a pak se mozna muzeme zacit bavit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5% clo? Můžu vidět sazebník nebo alespoň číslo kategorie zboží pro CLO? Někde jsem teď četl že EU una PC komponenty neuplatňuje clo.

Mimochodem 5% je zatraceně velké clo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX480 je poradne prodrazena, AMD ji doporucuje za cenu 229 dolaru(8GB) a samozrejme v Ceskoslovensku vyde o 100€ draz, pekna marze, holt jdou prazdniny a je to karta vykonna a moderni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

229 dolaru, jenze v USA - coz znamena ze je to cena bez dane z pridane hodnoty (21%) a pouze s 1 rocni zarukou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

i proti sousednímu německu máme ceny vyšší. V DE je za 259€ tedy to co jsem dlouho proklamoval, cca 7200 za 8GB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

znamejsi a vetsi obchody u sousedu .de hlasaj spise 280€

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ktere to jsou, treba Mindfactory nebo Alternate :))) Jste v tomto pripade vedle. Je to nejspise na cene vydavatele.. nejlevnejsi momentalne skladem opravdu 269,-

http://geizhals.de/his-radeon-rx-480-hs-480r8fsnr-a1467034.html?hloc=at&...
http://geizhals.de/sapphire-radeon-rx-480-21260-00-20g-a1450841.html?hlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

239 dolarů za 8GB verzi. 229 neplatí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako 100% beriem výkon RX480, porovnávam s R9 380X lebo ju nahradzuje a naviac veľa ľudí si to tak môže porovnať lebo s rozdielom pár percent R9 380X=280X=7970GHz=7970 OC. + Beriem výkon R9 390X, ak v teste nie je tak GTX980 a naviac pre porovnanie výkon GTX1070. Všetko beriem referenčné modely - iba ak sa inak nedá tak OC modely z testu. 1080/1440p, RX480 je do 4k príliš slabá.

https://www.techpowerup.com 16hier !!!
1080p:
R9 280X 70%
RX 480 100%
R9 390X 104%
GTX980 110%
GTX1070 150%

1440p:
R9 380X 73%
RX 480 100%
R9 390X 110%
GTX980 109%
GTX1070 153%

http://www.pcgamer.com 15hier !!!
1080p:
R9 380X 75%
RX 480 100%
GTX980 113%
GTX1070 152%

1440p:
R9 380X 76%
RX 480 100%
GTX980 111%
GTX1070 151%

http://www.guru3d.com 14hier !!!
1080p: (13meraní)
R9 380X 73%
RX480 100%
R9 390X 102%
GTX1070 144%

1440p: (14meraní)
R9 380X 75%
RX480 100%
R9 390X 106%
GTX1070 149%

http://www.eurogamer.net 8hier
1080p:
R9 380X 75%
RX 480 100%
R9 390 102%

1440p:
R9 380X 75%
RX 480 100%
R9 390 105%

http://arstechnica.co.uk 7hier
1080p:
RX 480 100%
GTX980 117%
GTX1070 158%

1440p:
RX 480 100%
GTX980 113%
GTX1070 164%

http://www.kitguru.net 7hier
1080p: (6hier)
Sapphire R9 380X 75%*
RX480 100%
Sapphire R9 390X 120%
GTX1070 154%
*(počítané 5 z 6meraní, Dirt Rallye nemajú otestované)

1440p:
Sapphire R9 380X 76%
RX480 100%
Sapphire R9 390X 122%
GTX1070 153%

http://www.pcper.com 7hier
V testoch nemajú ani 390X, ani 980, ani 380X ani GTX1070 takže nepočítam, len kopírujem:
" The Radeon RX 480 is equal to or faster than the GeForce GTX 970"

Ergo: GTX970 pod RX480 pod R9 390X/980

http://www.pcworld.com 4hry/6meraní (4xDX11+2xDX12)
1080p:
Sapphire Nitro 380X 78%
RX480 ref. 100%
MSR R9 390X 100%*

1440p:
Sapphire Nitro 380X 70%
RX480 ref. 100%
MSI R9 390X 106%*
*(počítané 5 z 6meraní, Hitmana v 1080p a DX12 zmeraného nemajú)

http://www.hardocp.com 4hry... ach... a v teste žiadna 980/1070/390X
1080p: (v teste je 380X nie 390)
R9 380X 71%
RX480 100%

1440p: (v teste je 390 nie 380X)
R9 390 101%
RX480 100%

http://www.gamespot.com 4hry (WTF !)
1080p:
RX 480 100%
GTX980 110%
GTX1070 141%

1440p:
RX 480 100%
GTX980 112%
GTX1070 145%

http://www.digitaltrends.com 4hry(hmm...)
1080p:
R9 380X 93%*
GTX970 99%
RX480 100%

1440p:
R9 380X 89%*
GTX970 97%
RX480 100%
*(počítané 3 z 4meraní, Battlefield 4 nemajú otestované)

RX480 naprieč testami je po vynechaní pozitívnych aj negatívnych excesov:
- oproti R9 380X je o +/- 35% výkonnejšia.
- 5 až 10% pod referenčnými R9 390X/980. (O výkone OC980/390X nemôže byť reči)
-náskok GTX1070 je značný, v priemere 50-60% (priveľa aj na 1,6GHz RX480)

http://arstechnica.co.uk: "Good, not great"

PS: spotreba RX480 = spotreba GTX1070 !?!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

super práce, doufám že tenhle sumář pochopí i jeden kolega tady... a to zdaleka nejsou všechny recenze

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tieto prehľady robím pre všetkých červených a zelených expertov ktorí majú tendenciu vybrať "náhodou" len jednu "správnu" recenziu a na základe tej hodnotiť...

PS: pošli linky na ďalšie nie Youtube recenzie, spočítam...

https://www.computerbase.de 22hier !!!
1080p:
R9 380X 41%
RX480 100%
RX480 Max 104%
R9 390X 108%
GTX1070 146%

1440p:
RX480 100%
RX480 Max 106%
R9 390X 112%
GTX1070 150%

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ááááá toľko ?

Tak to má ešte aspoň tých 10 recenzíí čaká :D

...španielske, ruské, nemecké a pod. koli jazyku bohužiľ vynechám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to tam jistě nejsou úplně všechny :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.hardwarecanucks.com 14hier - DX11+12
1080p:
RX480 100%
R9 390 100%
GTX980 105%
R9 390X 109%
1440p:
RX480 100%
R9 390 101%
GTX980 102%
R9 390X 113%

http://www.tomshardware.com 9hier DX11 + 12
1080p:
RX480 100%
R9 390X 106%
GTX970 108%
GTX980 123%

1440p:
RX480 100%
GTX970 106%
R9 390X 110%
GTX980 122%

http://www.tweaktown.com 7hier DX11+12 - 2x
1080p:
Sapphire R9 380X 79%
RX480 100%
GTX980 107%
Sapphire R9 390X 112%

1440p:
Sapphire R9 380X 79%
RX480 56,3
GTX980 105%
Sapphire R9 390X 115%

http://www.pcper.com 7hier DX11+12
1080p:
GTX 970 92%
RX480 100%
R9 390 105%

1440p:
GTX 970 89%
RX480 100%
R9 390 106%

http://techreport.com 6hier DX11+12 no v 1080/1440 len po 3hry !
1080p: (3hry)
R9 380X 79%
RX480 58,7
GTX970 91%
GTX980 115%

1440p: (3hry)
R9 380X 78%
GTX970 97%
RX480 100%
GTX980 124%

http://hexus.net 6hier DX11+12
1080p:
Asus R9 280X 69%
RX480 100%
Grainward GTX970 110%
MSI GTX980 125%
GTX1070 157%

1440p:
Asus R9 280X 70%
RX480 52,5
Grainward GTX970 105
MSI GTX980 127%
GTX1070 155%

http://hothardware.com 4hry 2xDX11+2xDX12 len 1440p
1440p:
RX 480 8GB 100%
R9 390 106%
GTX1070 125%

http://www.trustedreviews.com 5hier DX11 + 12 len v 1440p
1440p:
GTX970 95%
RX480 100%
GTX1070 147%*
*4merania, nemeraná v Ashes of the Singularity

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nejsem si jistej jestli tohle bude zasek pro AMD, cena co si budem povidat nic moc, tenhle vykon za o trosku vetsi cenu (do tisicovky) tu mame jiz cca 2 roky, spotreba.... no tak teda cekal jsem taky neco krapet jinciho

ale je pekne ze se tu rozepisuje v cem je ta archytektura dobra, as se bojim zeptat, cetl ten clanek nekdo od zacatku do konce? nebo jste vetsinou skakli rovnou do diskuze :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamo! Tys mi to vzal z huby:o) Taky jsem jenom ctrl+f a projel to na 1070 a 1080 a fakt nechapu, ze by "rozbor architektury" nekoho mohl zajimat:o) Zitra pry multimedia a za tyden, 14dni se dozvime jak je rychla:o) OMG!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to projel fulltextem a o 1070 a 1080 v clanku ani zminka, tyhle detaily architektury fakt nekoho zajimaji? Zajimava informace je pouze cena a sice o 4k nizsi nez 1070 .... a tedy jednoducha otazka: o kolik je pomalejsi nez 1070? Cili, vyplati se?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy nic ..... cdr jako opet aktualni jak tyden stare srani ....
Divam se na pctuning a prvni veta vystizne produkt charakterizuje "Spotřeba jako GTX 1080! Výkon jako R9 290X a nulové taktování, nedostatečné chlazení a hluk!"
Prectu si to az vecer, ale jeste jsem skocil na zaver do plusu a minusu a .....
Hlučné chlazení
Nulové taktování nebo jen v řádu jednotek procent
Chladič nestíhá, karta se stále podtaktuje
Spotřeba v reálu vyšší než udávaná
Vysoké teploty
Vysoká spotřeba s více monitory
Nemá DVI výstup

Myslim, ze neni co resit ..... pockam na 1060, zda neprinese treba polovicni cenu, jinak 1070 je jasna volba. Na jednu stranu si rikam, ze pockam nez se ceny ustali, ale po tom fiasku co ted ATI predvedlo, tak je mozne, ze 10xx jeste zdrazi:o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne ze ty s tou ati ses tezce aktualni. A mavat tim blabolem na pctuningu ? To pise taky troll jako ses ty...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem napsat něco podobného, ale to nemá smysl. Trollové útočí...
A s tím DVI portem...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A to si říkáš odporník, když ti chybí DVI ? ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vis, co je vubec DVI? Asi ne, tak radeji mlc.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

DVI uz nemate v noteboocich dlouho. Aspon ja to na zadnem notebooku za poslednich 5 let, co mi prosel rukama nevidel. Redukce na DVI stoji cca 300,-kc.
Jediny problem muzou mit lidi co pouzivaji Dual link, protoze tam si nejsme jisty jestli to redukce podporuji.
Jinak uplne zbytecny argument

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

DVI? To myslis tu zastaralou vykopavku z minulyho stoleti co ma obrovsky konektor a potrebuje dva kabely na 4K@60 ? To je preci nesmysl cpat na novou kartu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykopavka nevykopavka, stale to ma hromada monitoru, vcetne novych. A rozhodne by potesilo, kdyby se daly pripojit jednoduse bez zbytecnych vopicaren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne normalni lidi dvi zajima. To ale neni pripad toho trolla vejs co vsude tlaci win 10 protoze jsou proste novy tak jsou nejlepsi. Normalni clovek si tak ci tak pocka na nereferencku s normalnim chlazenim a tam i to dvi napriklad na karte od sapphire bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..a jeste jedna mala rada..necti jenom PCT...precti si trochu serioznejsi a lepsi weby..je jich spousta.
Pak nebudes za troubelu ;)

ps: podle dostupnych informaci, bude nejlevnejsi 1060 stat min 250$ a je dost mozne ze to bude jen 3GB edice. 6GB edice pak od 300$. Tudiz s evropskymi prirazkami nekde 260-270,-Eu za 3GB a 330,-Eu za 6GB.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kde si vzal ty 4k ale 480 stoji 7.7k v CZC a videl sem ji dneska uz i cca 400 levneji a 1070 zacina na 13.8k. Takze rozdil v cene minimalne 13.8-7.7=6.1k

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem FE viděl už o něco levněji - skladem. OC nereferenčky jsou pak o 3-4 kila navrch - skladem.

Nechci ale hledat víc, těch pár stovek je poměrně irelevantních.

Rozdíl výkonu je cca 50%, když se to přepočte, tak rozdíl je něco jako 15% za kartu vyšší kategorie kde se za výkon platí více.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, tak rozdil je rovnych 150$, takze 4400 ..... tak jsem se o 4 kila spletl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mi pride ze v amd ma nekdo v hlave tezce nasr*no. Opet a zase fail kvuli podelanymu referencnimu chladici obdobne jako to bylo u 290/290x :-( Nechapu je. Teda aspon doufam ze je na vine chladic a ze to opet napravi nereferencni karty s poradnejma chladicema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

teplota problém při OC nebyla. Fan neběžel na 100% a teploty se relativně drží kolem temp targetu. Ale napájení je na hraně možností. Dyť už v defaultu je to na hraně TDP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho skromneho nazoru se projevuje stejny problem jako u cipu hawaii s referencnim chlazenim. Prilis vysoka provozni teplota, pri ktery uz je moc vysoky leakage a diky tomu prave uletela ta spotreba tak nahoru. A stejne jako u hawaii predpokladam, ze karty se slusnym nereferencnim chlazenim budou spotrebou niz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to vypada na druhou hd 6870..
r9 390x -> rx 480 je totez jako byl prechod hd 5870 -> hd 6870.. mnohem lepsi cena, trochu nizsi vykon, mnohem nizsi spotreba.. hd 6870 se prodavala dobre ,tohle taky bude

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mňo a z 6870 ja právě přecházím na RX 480, takže se stotožňuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vážení pozůstalí - všichni co tu pláčou o ceně 300 EUR. Nemáte internet a platební kartu? Proč si to neobjednáte v Německu? Kdo vás nutí podporovat domácího dovozce a místní nevyprodané sklady? Místo blekotání o failech? Svatá prostoto Češi se vždycky nechají holit a bečí jako ovce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ve finále ten rozdíl cca 30-40 EUR (záleží jak kdo počítá kurz) zredukuje doprava a hlavně se komplikuje možnost vratky v zákonné lhůtě a reklamace. Takže úspora pár stovek za to nemusí stát

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to vykládáte, mám zkušenost, že němečtí obchodníci zajistí dopravu z čr při reklamaci ve vlastní režii. Německo není třetí země nebo některé české obchody. Zažil jsem to od klavíru po HW. Takže 30-40 EUR nejsou peníze? Ale no tak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

-10 EUR doprava do ČR a ještě k tomu přes třetí službu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si koupil 1080. Chytil jsem jednu v Olomouci, bohužel ve 4 odpo už bylo jet pro ni z Kladna pozdě, takže jsem si ji nechal poslat. Kdybych objednal v poledne, rád bych si pro ni zajel... Jo stálo by mě to asi 1500 na naftě, měl bych ji v první den. takhle jsem musel čekat přes víkend a pak na doručení. Neskutečná muka.

Chcete se ještě jednou zeptat na ušetřených 20€ (40€ mínus cca 20€ doprava) a případné problémy s reklamací/vrácením? Už jen jazyková bariéra je pro mě problém. Ne každý němec ochotně diskutuje anglicky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na to jak tu opruzujes by jsi mel mit apon 3x 1080. Ty tve zvasty se uz nedaji cist. Se stale nechlub co jsi si vymodlil. Kupujes si vykon a pritom jsi kolenovrt. Jak hloupe , a jeste se s tim chlubis. A ted budeme muset snaset tve vy(......) jak jsi udelal dobre. Vole! Nic jineho se na to neda napsat ... (temer vse plati pro wtf BTJ, SK uderka a podobne individua co se snazi ostatni odradit od koupe cehokoliv jineho nez s logem nVidia)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Ty tve zvasty se uz nedaji cist"

zřejmě dají, když někdo regauje.

S čím se chlubím. Kolega se ptal na 40€, slušně jsem mu naznačil že to pro mě vážně není částka, kterou bych u produktu s cenovkou 8 tisíc řešit, nehledě na to že ten rozdíl který řešíme zdaleka není 40€ ale v horším případě 30, relálně tak polovina.

Bohužel narazil na člověka který klidně utratí 1500 a stráví několik hodin v autě jen aby měl svou hračku v den D. 30€ ? to je cena sotva za dobrou večeři nebo hru ve slevě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo a na CZC jsem koupil s 3-letou zárukou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Z hlediska uživatele je úroveň teselace, při které vznikají polygony menší než pixel, nežádoucí. Polygony menší než pixel se totiž na výsledném obrazu neprojeví, protože spadnou pod rozlišení rastru"

To zní jako slušné nepochopení problematiky, protože pak by vůbec nefungoval algoritmus REYES. A přitom filmy of Pixaru prokazatelně existují! ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to o tom, že sa Culling urobí skôr ako sa vykonajú geometrické operácie? Teda teraz sa robí pred pixel shader-om. Chápem technológiu predstavenú AMD správne tak, že sa vykoná skôr (trebárs pred geometry či domain shader-om)? Lebo to si nejak neviem predstaviť, pretože sa môže zistiť či daný vertex či primitíva (ako trojuholník) ležia v oblasti, ktorú kamera vidí, až kým sa spomínané shader-e vykonajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli "geometry shader" mění souřadnice vrcholů, pak se mikropolygon dá předčasně oříznout pouze tehdy, pokud ten shader má nějaké specifické vlastnosti. Pokud mění geometrii libovolně, tak asi ne. Mně spíš ale šlo o to, že spojitá mřížka mikropolygonů přispívá do pixelů i tehdy, pokud mikropolygony jsou menší než pixely. Člověk pouze neví předem, který mikropolygon přispěje - ale nejdou zahodit všechny, protože pak by tam byla díra. (Pokud rasterizace probíhá na úrovni subpixelů a je filtrovaná, tak by totéž platilo pro mikropolygony menší než subpixely, ale podle pana Nyquista je něco takového zbytečné, takže se to nedělá.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Nvidii sa musi nechat, ze ma perfektne zvladnutu efektivitu karty. Ake vykony dokazu vytiahnut s ich TPD, to je fakt super.

Bohuzial, ich momentalne dostupne nove grafiky sa pohybuju v cenovych hladinach, do ktorych nie som ochotny ist. Takze mna momentalne zaujima, ako si povedu nereferencne RX 470/480 a 1060 a na zaklade toho sa rozhodne, cim nahradim svoju anticku grafiku v PC. Ano, cakal som na to dlho, tak mozem este chvilu pockat, ale viac ako mesiac, mesiac a pol uz cakat nehodlam. Snad to Nvidia neposerie nejako vysoko nasadenou cenou, alebo paper launchom, nech tu mame nejaky poriadny konkurencny boj.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takt 1520MHz by znamenal výkon o 20% vyšší, tedy, pokud vezmeme v úvahu i NV karty po OC, tak opět stejný poměr k 970 a 980, které o těch 20% člověk přetočí taky... Když pak přetočíme i 1070, tak se opět držíme blízko 50% rozdílu výkonu (1070 stačí přetočit o 13% aby to srovnala a to se s ní dá celkem v poho)

Pokud posunou výkon o 70% tak jako u 1070/1080, tak se bavíme o výkonu ref. 980. Tedy o chlup výkonnější než RX480. Pokud spotřeba bude podobná 960, jako že není důvod proč ne, tak 1060 bude naprosto v poho za 250USD. Navíc pokud i malý čip implementuje technologie z větších, tak to bude daleko lepší volba pro VR díky multi projekci a VR Works.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak muzes napsat, ze 1060 bude za 250$ ok?
Zase akorat tvoje fabulace, kterymi tady krmis kazdeho uz nekolik mesicu vsude dokola... uz jsi videl jeden jediny vysledek ten 1060? Videl jsi otestovanych 10 her? Videl jsi cokoliv krome toho, ze udajne ma mit ta nizsi varianta jenom 3GB (coz u Tebe nemuze by OK ani NAHODOU) ?

Prestan uz konecne fantazirovat a vrat se obcas taky na zem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Zase akorat tvoje fabulace, kterymi tady krmis kazdeho uz nekolik mesicu vsude dokola"

Přece zelené hloupé ovce kupují zelenou ať to stojí co to stojí, i když mohou mít neuvěřitelně skvělou červenou levněji. To je fakt co tu potvrdí leckterý AMD fanboy.

Proč tedy NV s výkonem 980 za 250 dolarů nebode pro zelené ovečky fajn? Ty přece nepoběží koupit do krámu červenou kartu i když stojí 240 dolarů.

Proč u mě není 3GB ok ani náhodou? Jednak nikomu neříkám ať si běží koupit 3GB verzi, pokud budou ksutečně 3 a 6 G verze, budu všema deseti říkat ať si lidí koupí 6GB verzi, stejně jako říkám u RX480 ať si koupí 8GB variantu. Jednak vím že současné hry i na FHD berou snadno přes 4GB (a to mě tlačilo třeba u GTX980), tak že i testy ukázaly že 4GB RX480 je pomalejší než 8GB varianta. Ano, je to cca 5% rozdíl, ale proč za decentní příplatek nemít paměti víc.

Pokud ale člověk kartu kupuje s jinými pohnutkami než na tom hrát moderní hry s vysokou kvalitou textur, může mu 4/3GB karta stačit. Konec konců dnes hodně lidí takové karty má a žijou.

A ad výkon...

Viděl jsem co NV dělá u 1070/1080, vidím co dělá AMD u 480... Vysvětlení jsem napsal. Kupodivu jsem se svými "fabulacemi" nikdy nebyl daleko od pravdy.Výkon RX480 jsem odhadl velice přesně jen z hodnoty TDP a jednoho dalšího údaje AMD které padly při představení. Stačí nevidět nějakými brýlemi a objektivně vyhodnotit fakta

Může te se vztekat jak chcete, ale fakt že NV reálně dostane z 16nm zhruba dvojnásobek než AMD z 14nm je jednoduše fakt. Kdyby AMD nechalo spotřebu jaká byla v předchozí generaci, budou mít růst výkonu podobný co NV

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako opravdu? Vykon jsi odhadl a ktery pak? :))
Myslis tento Tvu prispevek? :))
"...proto ani AMD zřejmě neprezentovalo o kolik je 480 výkonnější než 380... Tam to totiž vypadá na rozmezí 30-40%, protože ..."
Takze ti jsi se "trefil" jen s rozdilem 10-20% , protoze tech tvych 30-40% nad R9 380 , je pritom okolo 50%.
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/5/#abschnitt_benc...

hele aspon si nevymyslej, kdyz se uz netrefis a bud chlap a priznej barvu.. Ten vykon je presne takovy jaky byl naznacovany.

Se nepamatuji, ze bych v tom svem prispevku rikal neco o 980ce (jelikoz mne fascinovala ta veta ze 1060 za 250$ je ok), ale budiz.. pokud by stala 250Ecek jako nova karta, tak to bude zajimava koupe ...ale to v tento moment urcite nestoji :))

Tak jen abych to shrnul, mas sice dlouhy prispevek, a snahu ti uprit nemuzu, ale co si tim chtel vlastne rict?

Kluku s tebou je sranda... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj těch příspěvků bylo více, třeba taky ten že čistým přepočtem TDP a 1.7 perf/wat vychází 480 na 85% 390X. S dodatkem že to samozřejmě není exaktní číslo.

Sekl jsem se o 5%, což je fakt obrovský rozdíl v takhle hrubém odhadu a tu kartu to jistě posouvá výkonově někam zcela jinde... Asi těžko :)

Odspoda jsem vyšel z R380 s TDP 190W, přiznávám měl jsem vzít plný čip, tedy R380X taktéž s TDP190W, pak bych byl s 30-40% přesně tam kde RX480 je. Sypu si za to popel na hlavu. Opět ale 10% výkonu R380 navíc tu kartu nestaví někam jinam než kde je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

..ty jsi fakt troll. ty jsi se sekl 10-20% ne 5%, to je vic nez rozdil mezi 970 a 980 v ref. verzi... dikuse s tebou je fakt k nicmenu.
Akorat okecavas zleva doprava jak nejaka baba.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych to řekl uplně jinak:

1) Každá GK (nehledě na značku) si dnes najde svého kupce ... a pravda GTX1080 je prostě nejsilnější co se dá pořídit (nehledě na cenu)

2) RX480 je pro mě osobně trochu zklamání oproti tomu co jsem čekal (spíš co jsem si tajně přál) - cena je krapet vyšší a výkon krapet nižší ... spotřeba OK

3) ad 1) když budeme brát v úvahu jen to co teď vychází, či co má přijít, tedy DX12 (prostě zapomeneme na DX11), tak se všechny recenze i diskuze přetáčí ve prospěch AMD ---- a to dost brutálním způsobem

4) ad 3) pro mě osobně jako hráče serie Battlefield je očekávání 100% jasné - v říjnu bude BF1 na DX12 -> takže nová GK -> pod stromečkem si snad rozbalím Vegu ...

myslím, že když se to řekne takhle, tak jsme v jiném rozměru - ať kupuju cokoliv nikdy, opravdu nikdy nemyslím na to co bylo a snažím se brát s rezervou to co aktuálně je, ale vždy myslím na to co bude -> a konec 2016 a celý 2017 bude ve znamení DX12 a snad i Vulkan ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pod to bych se skoro podepsal .... ale skoro jiste nerozbalim tu Vegu pod stromeckem ... skoda :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

poslední roadmapa ukazovala zcela jasně vegu na příští rok

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"konec 2016 a celý 2017 bude ve znamení DX12 a snad i Vulkan"

Drvivá väčšina hier bude stále DX11.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

asi tak a pořád mi niko neukázal seznam DX12 her, které si, pokud nebudu mít podporu DX12 nezahraju. Což mimo jiné bez ohledu na příslušnost ke značčce bude zhruba polovina hráčů, kteří nemají W10.

Které hry budou DX12 only? Žádnou jsem neviděl (čímž netvrdím že nejsou ohlášené, proto čekám osvětu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"být ve znamení" a "drtivá většina" jsou dvě různá tvrzení a vzájemně se nevylučují ... to jen trocha češtinářské informace na úvod.

Možná to ve vztahu ke svému příspěvku řeknu jinak - Mě osobně už DX11 (a starší a ano hraju i DX9 CS:GO) nic neříká, BF4 hraju v Mantle, Dota2 hraju na Vulkanu a pak pár her, které bohužel nejsou a nebudou na nových API. Co vím jistě, že hry běžící na DX12/Vulkan budou přesně ty, které mě osobně budou v nadcházejících měsících zajímat. A jestli si vydavatelé myslí, že vydají "drtivou většinu" AAA her v DX11, tak já nebudu mít zájem -> podporuju totiž technologie.
Navíc (viz další článek zde na diitu) pro moje domácí videa je 2-pass HEVC encoding na HW úrovni dostačující (i vzhledem k tomu, že točím fHD při toku kolem 50000kbps, takže při následné editaci jdu vždy stejně dolů na hodnoty kolem 8000kbps).

Já vím - je to individuální pohled, ale věřím, že nejsem sám. Utrácím rád a nemám s tím problém, na druhou stranu dám radši 70k místo do skvělého PC do nějakého FullFrame těla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

500 kč brexit, naprocesu samsungu leakage jak prase, nerefeference chladič a pohoda... radši 140w nereferenci než onanie 165w 1080.. to mám platit tu elektriku deset let? comeon, stará dobrá horká RadeOn )))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si precetl par recenzi a 1070 je cirka o pulku rychlejsi nez tahle nejnovejsi ATI. Coz je zhruba o to, o kolik je drazsi. Ale zcela tristni je to, ze ma stejnou spotrebu a v multimonitor rezimu (coz je zcela zasadni vec!!!) dokonce mnohem vyssi. Absence DVI ... to nekde pisou, ale nereferencni timhle neduhem jiste trpet nebudou, ale i tak dost tristni vec. S vyhledem do budoucna a daleko lepsi SW podpory u nvidie vubec nema smysl o ATI RX480 uvazovat. Za 4k bych si ji mozna ..... ne, proste ne, ja nechci zivit CEZ, pocitac mi bezi 24/7, proste NE, ani za 4k ... za 2k bych si ji mozna vzal, ale furt by me srala ta obri spotreba. Neni to zkratka konkurencni produkt, 1060 bude treba 20% navrch, daleko nizsi spotreba, cena hadam bude kolem obligatnich 5-6. ATI proste ne, kdyby aspon nasadili adekvatni cenu, ale oni si proste rekli, ze ne .... diletanti, jinak se to nazvat neda, pritom kdyz vidim, ze mam produkt na hovno a vydavam ho jako druhy v rade po konkurentovi, tak snad prizpusobim cenu, ale ne, manazeri ATI, rekli, NE, nechcem aby jste to kupovali!
Pockam na 1060, jestli bude za 6, jinak koupim 1070 za 11 (ikdyz to me bude hooodne bolet) .... jestli ATI slevni na 2k, tak se to mozna ani nedozvim ..... ATI is dead to me!:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jj kup si grafarnu za 11 na 2 roky :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat to na dýl ani nedává smysl.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ta spotreba s vice monitorama, to snad musi byt nejaka chyba, ne? Oni to zda se nikde moc nezkoumaj, videl jsem to akorat na techpowerup.com a tam to stoji za to. Prece neni mozny, aby nicnedelajici karta s jednim monitorem zrala 15W a pro druhej si vzala jeste *dalsich* 25W navic?! Moje soucasna historicka HD5770 to sice asi dela taky (nemeril jsem to, ale pri zapojeni druhyho monitoru okamzite vyrazne slysitelne zrychli vetrak), ale zatim mi to nevadilo, protoze jsem krome nejakyho testovani vystacil s jednim. Ale ted si pomalu zacinam rikat, ze by ten druhej nebyl spatnej a pokud to jejich mereni nekeca, tak to by byl slusnej rocni priplatek za "luxus"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom se v minulosti mluvilo docela dost. Divný, že to ještě nevyřešili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to tak fakt je. Na CB ta spotreba se 2 monitorama taky roste
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/9/#diagramm-leist...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste lepsi, tam je narust dokonce v rozmezi 24-33W. To uz by se snad vyplatilo na ten druhej monitor koupit samostatnou kartu (neco ze spodniho konce ceniku). :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, ocakavli sme viac.
Trochu mi je luto AMD. Celkom sa snazia ale zda sa mi, ze je toho na nich privela. Aj dohanat intel s x86 cpu, ktory ma daleko vacsie kapacity, a snazit sa robit mu realnu (v sucasnosti jedinu) konkurenciu. Aj dohanat nvidiu v gpu, ktora ma tiez zrejme vacsi budget a kapacitu na vyvoj, a takisto sa snazit jej robit realnu (v sucasnosti jedinu) konkurenciu.
Keby tu nebolo AMD tak tu mame intel ako x86 monopol, a nvidiu ako gpu monopol, co by sme videli hlavne na cenach (vidime uz aj teraz).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ukázalo fotku "Polaris týmu" Tam bylo několik desítek lidi. Hueng při uvádění 1080 mluvil o tisících lidí, miliardách dolarů.. takže ani AMD zřejmě nemá dost prostředků na to dát dohromady takový projekt jako je Pascal. Proto taky žádné nové technologi, jen nový HW...

Mimochodem akcie AMD zaznamenaly včera propad. Sice nijak výrazný, ale bude zajímavé sledovat jak se dále budou pohybovat.

A ceny jsou OK. Intel i NV produkty se prodávají velice dobře.

Monopolních cen se nebojím. Lidi nejsou nuceni kupovat, když nesouhlasí s cenou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Inak, celkom nechapem vyznam vydavania tzv. "referencnych" kariet, ci uz nvidiou alebo amd. Vacsinou aj tak ide o horsie prevedenie a oem vyrobcovia ako asus/gigabyte sa vedia lepsie pohrat aj s taktovanim aj s chladenim co do ucinnosti aj do hlucnosti. Pochopil by som taketo karty ako demo ukazku pre verejnost prip. inspiraciu pre oem, ale preco ich sakra davaju do recenzii a predavaju ako retail. Takto si slabym a hlucnym chladenim, a tym teoreticky aj nizsim vykonom obmedzenym kvoli teplote a spotrebe, len pohorsuju v recenziach.
Preco proste len nerobia chipy pre oem ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to bída .... právě jsem pročetl recenzi na PCtuningu a v praxi se karta moc nevytáhla . Konkuruje leda tak 970 , je hlučná , ráda se hřeje a stále má na současnou generaci konkurence vysokou spotřebu .
Tohle není žádný killer ani v HTPC :( . Při současné ceně jen další zbytečná karta od AMD (po Nano/Fury) .
Je mi líto . 1070 (či množná 1060 ) v prezentacích možná neexceluje , ale výkonem AMD stále uniká .
" The Way It's Meant to be Played " prostě stále znamená víc než überall technologie , které objevíte v praxi až v době kdy vaše karta bude vousatá :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je , že výkonem 480 nezáří a ke všemu ještě nedodržuje limity . Dávám jí čas alespoň na reparát v provedení nereferenčních verzí (chladič a napájení ) a novějších driverech .
Osobně jsem ale teď na straně konkurence a pomalu jsem ochoten připlatit i za tu 1070 pokud se 1060 neukáže do konce prázdnin :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je pravdou že někteří doufali ve víc sám jsemčekal že by to mohlo být po boku 980 a neref. verze přes 980. Ale taky je fakt že AMD samo tvrdilo něco jiného už od začátku. Tu kartu zabíjí něco čemu se říká "chladič" chtělo by to testy s fakt chladičem... Jinak je taky fakt, že jsem psal že nevím nevím jak bude SAMSUNG 14nm zvládat větší čipy... je stavěný na ARM... Počkám co nereferenčky jak se předvedou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muzes mi rict jeden duvod, proc PCT beres jako bernou minci?
Vzdyt jejich recneze karet jsou uz delsi dobu tak maximalne pro orientaci. Jine weby ma ji daleko lepsi recenze (bohuzel) a ze kterych se i dozvis daleko vic veci.
Co ti na ni vadi?
- chladic je hlucny? .. tak nejspise nejvice na PCT, jinde pokud si nenastavil Top Powerlimit, tak byla karta na podobne hlucnosti jako NV Fe edice. Treba pro mne to jisti stejne nereference.
- chybi OC? treba pockat na nereference
- HTPC? tak na to mas tak karty do 100W max, ne? to sand nikdo ani necekal, ze bude
- vykon? 1080p uplne v pohode, cim modernejsi hra, tim je vykon lepsia blizi se 390X potazmo 980.
- ze v NV titulech neexceluje? no to zadna AMD karta

V cem je problem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

když se podíváš na výčet těch her a to množství (pár her) tak je to k smíchu... jsou tu testy zahrnující 15 a více her... Taky si umím vybrat hry a udělat na nich testy, kde budu drtit 480tkou GTX980...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl jsem kamenován že 2xRX480 na tom bude cena/výkon totožně s GTX1070? Ona ta 1070 dokonce proti CF RX480 vede, sic jen o pár procent, ale stejně... A to počítáme levné AMD proti příplatkové FE

https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480_CrossFire/20.html

A závěr je taky zajímavý: https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480_CrossFire/21.html

6 z 16 her těží ze dvou karet a když se průměrný zisk spočítá jen u těch 6 her, tak tu 1070 přesáhnou o max 10%

No 2xRX480 > 1xGTX1080 dle toho nějak neplatí, navíc rozdíl cena/výkon byl o max 10% ve prospěch 2 karet, ale za 300W spotřeby a další nutné upgrady PC to určo nestojí (800+W vs 500W zdroj, CF ready deska, větší bedna, více hluku)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to vis, ze jeste neni venku doporuceny driver na CF? Pockej s tim az po dalsim testu.
a jinak..prozatim si CF 1070 dava k snidani a s 1080 veceri u jednoho stolu :))
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/13/#abschnitt_cro...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Test s 5 hrami které škálují? To vypovídá o CF co? že funguje na všech hrách? Ano pokud vyberu tituly kde CF funguje, dopadnu tak jak ve vámi linkované recenzi...

Tady je 16 her nijak speciálně vybíraných, jsou to hry co běžně testují s každou single kartou - https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480_Crossfire/

A závěr říká: only 6 out of 16 tests are taking advantage of the second card.

Tzn 10 z těch 16 her neumělo druhou kartu využít tak aby to mělo smysl. I kdyby těch 6 her škálovalo na 200%, tak průměr je hrubě pod 50. A to je to kde narážíme na problém s CF, on jednoduše všude nefunguje vůbec nebo má jen minimální dopad.

Doporučený driver na CF? Proč AMD už před měsícem ukazovalo že CF drtí 1080 a dnes není driver? Dyť by to lidi omlátili AMD o hlavu, když by si to přinesli domů a ono to nefunguje.

Všechny recenze jsou vlastně k ničemu protože není driver.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jirko..mas test s doporucenym driverem? Nemas.. takze zase vsechno co jsi tu napsal muze a nemusi byt pravda. Co chces k tomu vic vedet? Ze mas uzasnou 1080 FE? Nebo za Nvidia je nejlepsi? Nebo ze novy CF driver muze podporovat vic her?
vyber necham na tobe..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kua, ty na tej 1080 aj hras alebo len cele dni trollis na forach? :O

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1. něco k tématu?

2. všude píšu že jsem casual hráč a moc nehraju. Ale uznávám žeposledních 14 dní mám 2,5h hodiny v Mass Efectu a něco jako půl hoďky v Batmanovi Arham Knight, když jsem ho po koupení zkoušel, podobně jako pár dalších her, co se vešly do Steam sbírky v rámci probíhající slevy.
2,5h v 3DMarku při testování stability OC. Jo a 14 hodin v MS Flight Simulátoru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že zásadní problém 480ky tkví v chladiči co počítal možná tak s 110W TDP a AMD na poslední chvíli přifouklo takty a 14nm low-power proces Samsungu zjevně má vyšší leakage a na vyšší takty je ne zcela vhodný.

Ale zdá se, že s vhodným chladičem není problém 1400MHz na jádře: http://hwbot.org/submission/3251198_lucky_n00b_3dmark___fire_strike_rade...

Takže bych počkal na nějaké nereferenční karty co budou mít 1x 8pin a může to být zajímavější.

Navíc některé redakce testovaly se staršími drivery, to také má vliv na výsledný obrázek.

Nic to nemění na tom, že chladič mohl mít větší blok, nebo mohl vypadat třeba jako na HD5870: http://vgamuseum.info/images/zaatharen/ati/HD5x/HD5870_fwhq.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavá diskusia. Ja osobne som mal určité očakávania od 14nm výrobného procesu od amd, bohužiaľ výsledok ktorý sa dostavil ma sklamal. Minimálne malý čip (Polaris) neznamená pre našinca takmer žiaden progres. Cenovka 300+ eur (8GB verzia) nieje zaujímavá, pretože je to cenovka za referenčný model ktorý je výkonovo porovnateľný so základnou GTX 970 (ktorý sa predáva za tú istú cenu v OC verzii), prípadne s R9 290 čo je už dve generácie stará karta a už sa snáď ani nepoužitá nedá kúpiť. Jedinou výhodou by snáď mohla byť spotreba, prípadne lepší výkon pri rozlíšení 4K, vzhľadom na to že má viac pamäte. Ale úprimne, hráč ktorý plánuje hrať 4K a má na to aby si kúpil kvalitný monitor s týmto rozlíšením na hranie, tak si nekúpi mainstreamovú kartu. Kde je ale progres? Testy ktoré sa začali objavovať na webe vravia, že pomer cena/výkon nieje lepšia ako u minulo-generačnej GTX 970 od nvidie. Nová generácia by mala byť lepšia ako tá predchádzajúca, iste RX 480 je lepšia v pomere cena/výkon ako posledná generácia kariet od amd, ale pre hráča ktorý nieje orientovaný len na jednu značku to nič neznamená, keďže podobný produkt tu už má niečo vyše roka od značky druhej. Mňa osobne nezaujíma ktorá firma má krajšie logo, alebo úžasnejšiu kombináciu písmen a farieb, som hráč a ako takého ma zaujíma počet framov za sekundu na mojom monitore pri maximálnom nastavení aké mi tá ktorá hra dokáže poskytnúť. V tomto smere bohužiaľ už dlhodobo dominuje len nvidia. Čítam ako sa často niekto oháňa tým že hra bola urobená presne pre nvidiu .... no a? Aj amd má hry ktoré boli robené presne pre ich karty, je ich ale o niečo menej vzhľadom na financie. Nič to nemení na tom že RX 480 ponúka iba minimálny progres vo vývoji. Keby karta stála o 50eur menej, bol by som zhovievavejší.

Nvidia ma samozrejme štve tými neskutočnými cenovkami, ktoré si dávajú na svoje "top" modely, ale to je dôsledok práve toho že nemajú konkurenciu a tak majú monopol na najvýkonnejšie herné grafické karty a z toho sa aj odvíja cena. Je to nechutné, ale kým nebudú nútený konkurenciou ceny znižovať, tak sa v tomto smere nič nezmení.

Celkovo je to pre hráča ako som ja utrpenie, pretože nemám len tak vo vrecku tisíc eur na nejaký ten high end. Za cenovku 300eur si ale RX 480 určite nekúpim, pretože jej výkon sa aktuálnemu high endu ani neblíži.

Pre prípadných hejterov, napísal som iba svoj názor, ktorý ako verím je vcelku objektívny. Určite sa nesnažím ani vzývať jednu značku a tú druhú zatracovať, osobne by som bol neskutočne rád keby produkty oboch boli porovnateľné aby fungovalo zdravé konkurenčné prostredie, kde by si koncový spotrebiteľ najviac prišiel na svoje pretože by ceny boli ľudskejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

názor možná objektivní, ale prosím, uvědom si jednu věc -> srovnáváš kartu za 8000 s kartou za 21400
; srovnáváš mainstream/vyšší mainstream s performance kartou; srovnáváš kartu která umí spoustu věcí a všechny dost dobře s kartou, která umí jenom pouštět hry a to ještě jen na starých API .... atd ... atd ...

kdyby si náhodou chtěl vyměnit 1080 za 1070, tak bohužel až na ty poměry cen platí vše znovu ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako v Českej republike ale tu u nás alza ponúka GTX 970 za lepšiu cenu ako RX 480. Iné porovnanie som nerobil. GTX 970 je v predaji už vyše roka, jej cena sa síce znížila oproti pôvodnej cenovke, ale nie nejako výrazne. RX 480 nieje možné porovnávať s inými kartami, výkonovo je to hlúposť, ... ako som vyššie videl niekto ju porovnával s GTX 980, čo nieje logické keďže v testoch je RX 480 nižšie o minimálne 10fps.

Napíšem to znovu, mňa ani najmenej nezaujíma čo všetko ktorá karta dokáže a všelijaké hodnoty za ktoré niekto skrýva výkon. Jediné číslo ktoré ma zaujíma je FPS pri maximálnom nastavení. Som hráč, hrávam najnovšie hry. Kartu si kupujem predsa na hranie, ak by som ju potreboval do práce na grafické výpočty s rôznymi parametrami, tak nech, na to sú iné modely kariet ktoré majú dané schopnosti. Na hranie mi stačí len niečo z toho. Nanešťastie RX480 by mala byť herná karta, a práve tam toho veľa neukazuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano FPS budeš mít určitě +/- stejné v DX11 hrách ... v DX12 bude GTX970 trochu tápat ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je možné, ničmenej kým začnú vychádzať tituly v DX12 v takej miere aby som s tým mal problém, budú pravdepodobne ďalšie dve novšie generácie GPU a teda pre človeka ktorý zvažuje pri každej, prípadne každej druhej, generácii obmenu to nieje vôbec podstatná vec. Ostatne ani pri terajších DX12 tituloch nvidia nejako závažne nezaostáva. Aj napriek tomu že naozaj tam amd má o niečo málo lepší výkon ako u hier DX11.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V momentalni situaci, pokud by jste to chtel brat v dane cenove kategorii fakt nezaujate, tak Vam stejne nic moc jinyho nez vzit RX 480 nezbyde. Nerikam, ze referencni design je buhvi jaky, ale pokud nemate prehnane naroky, tak staci. Pripadne muzete casem vymenit chladic. Ci pockat na levnou nerefer.
A proc? I pokud Vam jsou jedno novejsi architektura, podpora HDR, videocodecy, atd.. tak nejblizsi vykonem je o 8% silnejsi 980, kterou ale nekoupite momentalne levnejsi jak 370-380 Euro.. coz je o 100 Euro draz a ten priplatek se urcite nevyplati.
Pokud by nejaka slusna nereferencka s tissim chlazenim stala do 300 EUro, tak pokud ty ceny 980 nespadnou.. tak porad neni co resit... a 970 se nevyplati, pokud ta cena nebude o dost nizsi.
Ceny jsou vzaty z Nemecka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne hrávame asi iné hry, a preto vidíme iné výsledky. V recenziách u hier ktoré ja hrávam je RX 480 na úrovni výkonu GTX 970 a to s privretými očami. Povedať že najbližší výkon je GTX 980 mi teda nepripadá správne, ale ako píšem je možné že hry ktoré Vy hrávate môžu byť iné a tam môže mať RX 480 iné výsledky. Z môjho pohľadu je ale prirovnanie ku GTX 970 adekvátne a cenovky pozerám aké sú u nás, keďže nakupujem tu a nie v nemecku. Alza mi vraví že GTX 970 v referenčnom chladení s OC (teda výkonnjšia ako základná ktorá je v recenziách) stojí rovnako alebo menej ako RX 480, záleží od výrobcu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme nemohu vedet, ktere hry hrajete. Proto mohu brat v potaz maximalne prumer a ten dela u 22 her tech 8% pod 980
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/5/#abschnitt_benc...
Samozrejme pokud hrajete "3" hry, ktere preferuji NV reseni, tak si oproti 970 moc nepomuzete. Nicmene obecne v dlohodobejsim meritku 970 uz nedava moc smysl, projdete si ty grafy na CB, tam je to z toho jasne videt. Radeji pockejte 2 mesice, nez si ceny neref. verzi sednou.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa Vášho odkazu

Performance rating:
Rozdiel vo fullHD
- GTX 980 +4%
- GTX 970 -2%

Rozdiel v 2K
- GTX 980 +4%
- GTX 970 -3%

Ďalej som pozrel každú hru na 2K (RX 480 má v tomto rozlíšení lepšie výsledky v porovnaní s nvidia kartami).

GTX 980 z 22 hier je horšia oproti RX 480 v 7 prípadoch.

GTX 970 z 22 hier je horšia oproti RX 480 v 15 prípadoch.

Z toho vyplýva že RX 480 je v 2K rozlíšení niekde medzi vyššie uvedenými kartami. Performance rating to potvrdzuje. Vo full HD je ešte bližšie k GTX 970. Výkon pri 4K stránka neponúka.

V každom prípade je ale výkonovo o niečo bližšie ku GTX 970 ako ku GTX 980. Preto je prirodzenejšie pre mňa porovnávať cenu skôr s GTX 970, aj keď tá je o tie 3% slabšia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je v pohode, ja ani tak neresim par procent nahoru nebo dolu. Spise je zajimave si vsimnout, ze cim novejsi hra, tim tak karta jede lepe. K tomu jeste pripocitejte, ze v nereferencich edicih muzete pocitat s 10-20% OC, a nebo si jej tam dostat sam. Schvalne pro srovnani nasledujici graf "Review Guide: DX12":
http://www.pcgameshardware.de/AMD-Radeon-Grafikkarte-255597/Specials/RX-...
a to je v 1440p, ktere te karte smakuje mene nez 1080p
A pak tady ten "RX 480: Bonusbenchmarks":
http://www.pcgameshardware.de/AMD-Radeon-Grafikkarte-255597/Specials/RX-...
Je to DX12 a novejsi hry s peknym relativne jednoduchym OC. Tady 970 krome Fallouta uz se ani v OC edici nestaci na RX 480 bez OC. Da se predpokladat ze u novejsich her bude RX 480 podavat lepsi vykony nez 970OC a krome toho budete mit bonus vetsi pameti.
Ja to nepisu proto, ze bych Vas chtel mermomoci nekam tlacit, spis ukazat trochu jiny pohled, jak na to nahlizet.
Tot vse :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Beriem Váš pohľad. V podstate nemám s tou kartou (RX 480) až taký problém, iba mi vadí tá cenovka. Mohla byť lacnejšia, teda niežeby som mal v pláne ju vôbec kupovať, ale zatlačili by viac na nvidiu ľudia by mali viac možností. Nvidia s cenou nebude musieť ísť dole, keďže majú v ponuke porovnateľný produkt, a to ako výkonovo tak aj cenovo.

Vadí mi v podstate ešte aj ďalšia vec. RX 480 je najvýkonnejší malý čip (teda Polaris) od amd. Nvidia má najvýkonnejší malý čip (GP 104) v karte 1080. Rozdiel vo výkonoch najvýkonnejších malých čipov je veľmi veľký, bez ohľadu na cenu. Toto je vec samotnej technológie.

Ak teda je takýto rozdiel medzi malými čipmi, aký bude medzi veľkými? Rád by som dúfal že Vega doženie veľký Pascal, ale nič tomu nenasvedčuje, skôr naopak. Obávam sa že budeme radi ak najsilnejšia Vega bude lepšia ako 1080 a to bude veľmi zlé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musime pockat, az vyhde Vega :)
Jinak jeste k te polarisce... v podstate jsou 2 moznosti.. 4GB rx 480 je podle mne na 1080p optimalni varianta. Bude levnejsi a snad se bude dat koupit levneji i nejaka pekna neref. edice. Zatim jsem ale nenasel zadny test, jelikoz maji mit o chlup pomalejsi pameti. A nebo pak pockat na RX 470.. ta by mela mit i nizsi spotrebu, takze se stejnym chaldicem by de-facto mela odpadnout i "potreba" lepsiho chlazeni nereferencek. Ale to je ted dohad, neb ty karty nejsou jeste venku...a nebo pockat s cim vyjde NV..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.