Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 490 vyjde ještě letos. Co to ale bude?

V jedné věci má člověk jistotu, jakmile se objeví nějaký článek na WCCFTECH tak je druhý den tady na Diitu :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkus číst i něco jiného než WCCFTech a uvidíš, že tématický překryv s jinými weby není odlišný :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejakej prudic asi. Chodim ja na WCCFtech na pokec? Nechodim, chodim na DIIT, takze co i kdyby to bylo jen ctrl-c ctrl-v, me to neva. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: mně úplně stačí že ho čteš ty :-) Diit a DDworld si můžou podat ruce , gratuluji !

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

schvalne sem si tu dal vedle sebe okno s diit a wccf.. ze ctyriceti poslednich newsek na wccf ma diit na stejny tema jednu.. hlavne teda nevim proc ti wccf vadi kdyz je z tvejch postu jasny jak ho sam podrobne sledujes ((: trochu schyza ne? (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nech plavat, hejt WCCFTech je v současnosti in, je to taková módní záležitost :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@Tom Buri: na to že ho podrobně sleduju jsi přišel jak ? Lol

@no-X: ne módní záležitost je přebírat click-bait články od těch nejhorších webů co existují ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ses k tomu priznal sam ((:

'' jakmile se objeví nějaký článek na WCCFTECH tak je druhý den tady na Diitu :-)''

kdybys wccf nesledoval podrobne tak todle nemuzes rict :p

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

gratuluji Sherlocku, ale seš vedle jak ta jedle. Já takový trash nečtu ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom je to schyzofrenie.
Tvrdíš, že něco nečteš a přitom říkáš že mají stejný články. To je na Chocholouška, chtělo by se jít léčit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde neco takoveho rikam ?? Neni snad pod zdejsim clankem uveden jako zdroj wccftech? Lecit by ses mel spis ty ....

PS: ani to neumis napsat spravne, ty "schyzofreniku" :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"kde něco takového říkám" to tady čtu dnes a denně. Mě by zajímalo kde se berou tady ti rádoby vohnouti a právníci. Vždycky někdo musí někoho obvinit a pak se Z diskuze stává jen polemika O tom kdo co kam a kdy napsal.
Ano u soudu to je celkem důležité, ale tady nejsme u soudu, tady jsme v diskuzi a štve mě že tady víc jak polovina lidí jsou nesvéprávní jedinci s inteligencí pod psa, kteří nedokáží číst mezi řádky a domyslet si co se druhý snažít říct. Myslím že se tomu říká empatie -vcítění do pohledu toho druhého člověka a když se jim odporuje tak vytáhnou, žes někdy něco někam k něčemu psal. Takový lidi fakt miluju, stejně tak když někteří začnou řešit příslovečnou shodu podstatných jmen v příčestí minulém a nebo i/y. Toto není diskuze o jazyku českém ale o IT, kde se používá fůra počeštěných názvů a už jen z podstaty oboru tady hold/t čeština bude vždycky plakat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta AMD se mi snad jen zda. :-D

Takze si to shrnme, AMD si potichu kuti vykonnou kartu RX490, ale na vanoce, kdy vsichni nakupuji ostosest ji na pultech obchodu neuvidime. Proste strategie AMD je jasna, at si ted hezky uzivatele nakoupi GTX1070 a GTX1080 a az je budou mit ve svych kompech, o vanocich poradne zapari, tak teprve potom hezky v klidku v lednu nebo v unoru tedy v dobe, kdy nidko nic nekupuje, AMD vyda svuj TOP produkt.

Je tohle normalni? (Nemusite mi odpovidat, u AMD zrejme ano.)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mozno amd je nastavena na cinsky novy rok :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx: To je zvláštní a když toto napíšu já tak schytám vagon mínusek.

Zkusím to:
Takže AMD v tajnosti vyrábí konečně pořádně výkonou kartou RX490, ale na vanoce, kdy všichni nakupují ostošest nebude k dostání. Strategie AMD je vykldit pole pro nVidii a až všude bude nVidia a nikdo výkon co tu už byl nebude potřebovat tak teprve v únoru a březnu bude k dostání, vlastně v době kdy bude každej vycinkanej z lovů. AMD vyda svuj TOP produkt, na tři měsíce, protože v polovině prázdnin RX490 utne Vegou.

Je tohle normalni? Opravdu v AMD neberou drogy?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

však si tvrdil,že čím viac mínusiek dostaneš, tým viac si si istý, že máš pravdu, tak čo pindáš? naspäť choď pozerať na ten počítač s tunelovým chladením :P možno uvidíš na jeho konci aj svetlo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no právě v tom je ta potíž, protože pokud Redmarx a já dostaneme za to pluska, tak je to špatně a tím pádem by se potvrdilo, že by to byl od AMD geniální tah, který by je dostal zase nahoru, ale na to v čem je ta genialita počínání AMD jsem zatím nepřišel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co řešíš? AMD je v prodejích na druhé koleji. Vega nevyjde včas. Duální karta ještě nikdy nikoho nezachránila, prodeje budou malé, spotřeba vysoká. Jsi spokojený?
Přesto většina normálních lidí přeje AMD úspěch, už jen kvůli monopolu Nvidie. Mám 1080 a rád si koupím Vegu, když bude lepší, už jen proto, abych je podpořil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

já to neřeším, to řeší: "gadge "

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

buď príliš droguješ, alebo ste sa zase s tvojim súdruhom, čo vie čítať nedohodli...alebo ti fučí cez ten tunel...aj tak obaja s Redmarxom len tárate do vetra, lebo nemáte čo robiť. Ste zákazníci, buď to kúpte, alebo to nekúpte. Načo tu o tom furt kecáte? To isté dookola, samé drísty. Počkajte si na Zen, počkajte si na Vegu, ale nerozoberajte to tu neustále, že možno bude Vega taká, možno bude hentaká.
Vy s redmarxom teraz, ste ako dvaja bezdomovci s letákom...vidíte v letáku limetku, už ju mačkáte do takej omáčky, do hentakej, režete ju do mojita, už presne viete, ako bude chutiť v každom prípade, čo z toho spravíte, ale nikdy si ju nekúpite, lebo keď už náhodou budete v predajni s drobnými, nebude sa Vám páčiť..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kámo ty máš nějakej problém. Doporučuji ti návštěvu nějakého odborníka. Protože nechápu proč podle sebe soudíte mě? Nejhorší jsou právě takoví kteří pomocí klávesnice a obrazovky počítače dělají psychologické rozbory těch druhých.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja som len popísal Vašu činnosť na nete v prirovnaní...nič iné...psychologické závery? to nemôžem a nerobím, lebo vždy, keď robíš psychologický záver/popis osobnosti na prvý pohľad/krátka známosť, tak opisuješ sám seba, resp. staviaš na vlastných sociálnych mapách, ktoré používaš a ktoré si si osvojil...tzn. len prirovnanie, žiadny psychologický záver, žiadne súdenie...
..p.s: to prvotné hádanie tvojich psychologických stavov - to bolo na základe tvojho nepravdivého obvinenia, že čosi riešim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"však si tvrdil,že čím viac mínusiek dostaneš, tým viac si si istý, že máš pravdu, tak čo pindáš? naspäť choď pozerať na ten počítač s tunelovým chladením :P možno uvidíš na jeho konci aj svetlo."

Ty mi vykládej že něco neřešíš... nikdo neměl touhu mi na to odpovědět a říkat co mám dělat, ale ty ses zrealizoval. Další komentář netřeba hm?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja som sa v prenesenom význame pýtal to isté čo jožin, keďže podľa tvojho predchádzajúceho vyjadrenia u Redmarxa plusy = u teba mínusy. Otáčaš to, ako sa ti to hodí...tak isto, ako tých 43° v idle u XFX 480tky kvôli, povedzme nešťastnému, nastaveniu ventilátorov...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nic neotočil, akorát jsem trošku ten text Redmarxe opravil aby si nenárokoval honorář za copyright. Jde vidět že tady lítají mínuska podle toho jak se komu líbí jakej má názor než aby vyjadřovali pravdu. Však jo, pravda proti AMD je zde červená a Lež proti nVidii je zelená. Takže je to vlastně v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, to je dobry, uz mas zase minusy. :-D (Ja ti ho nedal.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj už to vidím, tak je vše v nejlepším pořádku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duální kartu? To, doufám, ne-e. Většina lidí vidí jen výkon, pro mě osobně je ale pokrokem spíše snižování spotřeby resp. zvyšování výkonu na watt. Což by v tomto řešení bylo skokem vzad, zhruba někam k x1900 v CF. :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ta dualni karta vypada spis nesmyslne. Ale marketing AMD je povestny, oni presne dokazi zacilit na to, co zakaznik nechce. :-D

Me to prijde s krizkem po funuse. Jo v lete bych si 2xRX480 nasazenej proti GTX1080 umel predstavit, ale ted kdyz je Vega za dverma?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude RX 490 duální Polaris, pak bych řekl, že Vega asi úplně za dveřma nebude. Uvidíme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nestras s dalsim hrebickem do rakve AMD. Obavam se, ze kdyby nakonec NVidia ukazala Voltu s DX12 a HBM driv nez AMD, tak je to konecna.
To na co se ceka a co ma AMD postavit zpet na nohy je prave vydani Vega s HBM o rok drive nez se na to same zmuze NVidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD už grafiku s HBM vydala, ale že by ji to postavilo na nohy, bych neřekl ;-) Navíc Nvidia už má odpověď na Vegu přichystanou. Předpokládám, že Vega bude rychlejší než GTX 1080, ale na GP102 ji bude ještě kus výkonu chybět. Volta nebude třeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak bude to i o cene, vidim to tak, ze Vega by mela konkurovat GTX1070 a GTX1080, aby to bylo dobre prodejne. Prvni HBM od AMD byly na starem vyrobnim procesu, ktery byl zoufale neefektivni, to bylo vyslovene pro fanousky AMD. Od Vega ocekavam, ze bude i pro ostatni zajemce (i treba pro me :-)).
GTX1080Ti si nejsem jistej, ze bude pod DX12 s AS rychlejsi nez Vega a navic cenou bude urcite jen pro hodne zanicene fanousky NVidie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

máš to špatně poskládané. Vega podle zdejších AMDboys míří mezi 1080 a TitanX II, proto nVidia přichystala osekané čipy z TitanuX II pod názvem 1080Ti. Volta nebude potřeba hodně dlouho, proto s ní nespěchají a bude až za rok a půl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dal jsem ti +1, protože si myslím, že přesně tak to bude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neřekl bych že byl 28nm proces "zoufale neefektivni". Když srovnáš dnešní 150W 14nm RX 480 se 175W 28nm Fury Nano, která je stále ve hrách o cca 15% rychlejší, tak mi to naopak říká, že přesun z 28nm -> 14nm byl zoufale neefektivní. Nano žere přibližně jen o těch 15% víc, jenže je taky o těch 15% výkonnější, čili s nadsázkou lze říct, že přechod na 14nm nanometrů nebyl pro AMD žádným přínosem, neboť obě karty mají stejnou efektivitu :-D.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Nestras s dalsim hrebickem do rakve AMD

Kolikrat jsem tohle slysel, uz maji vic zeleza nez dreva v te rakvi..

> tak je to konecna.

Jop, "konecna pro AMD"... tohle slysim tez poprve :D ze vas to jeste bavi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani AMD se nemuze ve ztrate pohybovat na vzdy. Jednou bud zkrachuji nebo zacnou vydelavat. A co si budeme nalhavat, jejich optimismus se Zenem je znacne prehnany. Maximalne si Intel odtrhne od huby (par drobku) a zlevni core i3, i5, i7. Prostor na to v jejich nechutne velkych marzich rozhodne je. Ja spoleham, ze AMD potahnou prave grafiky. Polaris se povedl a urcity tlak na NVidii vytvoril a ted uz jen aby se povedla i Vega. A hlavne aby prisla driv nez si vsichni nakoupi GeForcky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

43°C v idle se POVEDLO? :D :D :D Pán je srandista...
AMD se spolu s Vegou připravují na fůzi se Samsungem. To je víc než víc jisté.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak s těmi maržemi se docela pleteš.
Intel si při své velikosti a nákladech na vývoj malé marže dovolit dlouhodobě nemůže - velmi rychle by jej to donutilo drasticky ořezat náklady. Jako příklad může sloužit poslední propouštění, a to šlo jen o to, že se propadly prodeje (což lze očekávat i při případném zparitnění produkce AMD).

Dále si myslím, že pro AMD je klíčové, aby dlouhodobě fungovaly a vydělávaly všechny jeho divize, tedy i ta procesorová. Jinak nemá smysl je držet při životě. Očekávat, že si zelené mozky začnou "najednou" kupovat červené AMD je nerozum, půlka z nich má vypláchnuté mozky (to se projevilo např. u generace Thermi, kde sice měli horší grafiky s vyšší spotřebou, ale nakupovali je stále). Ten proces, pokud vůbec někdy nastane, bude dlouhodobý a myslím, že jej zatím mají nachystaný docela dobře (postupný obchvat přes konzole), i když reálné provedení často skřípe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

proč ne? pokud mají dohodu na podporu s vývojáři největších enginů v DX12 tak by to problém nebyl protože toto nové rozhraní přistupuje k vícečipovkám mnohem efektivněji, takže by to mohl být zajímavý tah. A když vezmeme v úvahu refresh Polaris s avizovaným výraznějším snížením spotřeby (tedy dostáním se do finální podoby na kterou v 480X nedošlo), tak by tato dvoučipovka mohla dokonce v DX12 stačit na dorovnání s Ti od NV a to se slušným TDP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud by to byla revize pak by měla být podle AMD správně označena 485 nebo 495.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasné, proč by právě v poměru výkon na watt měla být duální karta skokem vzad, když z principu věci zrovna tento ukazatel není na počtu čipů závislý. V praxi mají navíc duální karty AMD vyšší energetickou efektivitu než jednočipové, protože vznikaly na výběrových čipech nebo novějších revizích:

jednočipový R9 290X: 19,2 GFLOPS/watt
duální R9 295X2: 22,9 GFLOPS/watt

jednočipový R9 Fury X: 31,3 GFLOPS/watt
duální Radeon Pro Duo: 46,8 GFLOPS/watt

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

crossfire RX 480: 33,3 GFLOPS/watt
jednočipová1080: 45 GFLOPS/watt

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nová verze Polaris 10 použitá na embedded a profi grafikách má 43,8 GFLOPS/watt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sama nebo crossfire?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Quad SLI ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>S jistotou však můžeme říct, že pokud v prosinci 2016 vyjde duální Polaris 10, pak dostupnost
>produktů s architekturou Vega nenastane ani v lednu, ani v únoru.

Preco ono to dava zmysel aj ako dve uvedenia

V compute taskoch je stakle Fury na RX 480 o 12% az 39%

oproti GTX 108m je to az o 52% (ja viem v tychto ulohach je TOP nVidie GTX1070)

OpenCL Remains One Of AMDGPU-PRO's Main Advantages, Can't Wait For It To Be Open
Written by Michael Larabel in AMD on 23 November 2016 at 10:20 AM EST
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-PRO-OpenCL-Advantage

naopak v grafickych ulohach vie byt Fury o 5,1% az 6.5% pomalsia ako RX 480

AMDGPU-PRO vs. NVIDIA On Linux With OpenGL & Vulkan
Written by Michael Larabel in Display Drivers on 23 November 2016.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=2016-tday-vulkan&num=1

A tu AMD nestiha na nVidiu, aj ked vio zvysku testov je Futy TOP model

dvojcipovka RX 490 by mohla urobit dve veci
chip podtaktovat o 50% tym znizit spotrebu chipu na 1/8 a pri dvoch chipoch na 1/4 spotreby RX480

>Například když při vydání Radeonu RX 480 bylo zmíněno, že dvě GPU Polaris 10 jsou rychlejší než
>GeForce GTX 1080 nebo nedávné doplnění podpory pro Frame Pacing (rozšířenou synchronizaci v
>CrossFire) pro DirectX 12. Připomenout lze i prezentaci 100% škálování CrossFire v Deus Ex.

a pri 100% sklalovani ostane vykon rovnaky. V pripade znizenia spotreby na 1/2 povodnej spotreby RX480 chipov (neuvazujem spotrebu zvysku karty) tak ziskame 26% vykonu navyse oproti RX480
A to moze byt zaujimavy mainstream

ale v tom pripade musi ist VEGA o [par tyzdnov do compute taskov ako akcelerator pre superpocitace a spol, kde vladne nVidia a naskok AMD nestaci na ziskavanie podielu na trhu. Pripadne ako AMD high-end s 2x vysssim vykonom ako GTX1080. To druhe je menej pravdepodobne po Vianociach. To prve je no problem po Vianociach.

crosssfire pre vulkan ako OSS je dost cerstvy
RADV Vulkan Driver Patch For Initial PRIME Support
Written by Michael Larabel in Vulkan on 23 November 2016 at 09:36 AM EST.
David Airlie's latest hacking on the RADV open-source Radeon Vulkan driver code has led to basic PRIME support for this unofficial driver.

RADV users on a multi-GPU system can now have working rendering when the DRI_PRIME=1 environment variable is set.
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=RADV-PRIME-Patch

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna je to jenom nahoda podivnost nebo nejake proroctvi, ale co je tohle?

http://videocardz.com/amd/radeon-rx-400/radeon-rx-490

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen zbožné přání:
"tento produkt ještě nebyl propuštěn, specifikace se mohou změnit bez předchozího upozornění"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tebe kdy propustí Jaryne? :o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna vedle na konkurenci píšou že řada 4xx je Polaris a Vega bude mít vlastní produktovou řadu. Nejspíš 5xx. Takže pane rádoby Trolle, bežte trolt někam jinamk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já narážel na ten tvůj "překlad" translatorem. :) Release = vydat. Propuštěn budeš leda ty z Bohnic.
Jistě že Vega bude pětková, cos myslel, že Vega bude 490, 493 a 495? :o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co mi zas vkládáš do huby co jsem neřekl?
1) všechny weby a všichni AMDboys už vidí v 490 Vegu. Já jsem na to skeptický a podle roadmapy AMD pokud se na to podívám nezaujatě, je víc než víc jasné že to vega nebude. Nikde jsem nepolemizoval o tom že by to byla RX 491,5. Akorát jsem psal že kdyby to měla být vylepšená revize polarisu tak by nemohla končit nulou ale pětkou (neboli RX 485 nebo 495).
2) ten překlad translátorem jsem zde dal NASCHVÁL, aby byl zřejmý "původ" toho textu, že je převzatý z těch stránek!!! Ano mohl jsem ho česky napsat, ale pak by to nebylo ono. A propuštěn vesmyslu propuštěn ze skladovací haly pro prodej, není na závadu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny weby.. myslíš ten jeDDen známý objektivní web? Tam by jsi už mohl zůstat Jardo, tam ti bude lépe. :o)) A jak pěkně jsi se tam už zapojil do DDebat. :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

použij google a uvidíš jak obrovský a rozmanitý je svět internetu.
DD word je jen taková bokovka, to jsou dětičky na pískovišti, tam to nemá cenu, nebo ty jejich testy grafických karet. Ale jedno se musí nechat, líbí se mi ten jejich zápal pro testování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to je DD word ? :)) Nějaká speciální verze MS Wordu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opakování je matka moudrosti:
Mě by zajímalo kde se berou tady ti rádoby vohnouti a právníci. Vždycky někdo musí někoho obvinit a pak se Z diskuze stává jen polemika O tom kdo co kam a kdy napsal.
Ano u soudu to je celkem důležité, ale tady nejsme u soudu, tady jsme v diskuzi a štve mě že tady víc jak polovina lidí jsou nesvéprávní jedinci s inteligencí pod psa, kteří nedokáží číst mezi řádky a domyslet si co se druhý snažít říct. Myslím že se tomu říká empatie -vcítění do pohledu toho druhého člověka a když se jim odporuje tak vytáhnou, žes někdy něco někam k něčemu psal. Takový lidi fakt miluju, stejně tak když někteří začnou řešit příslovečnou shodu podstatných jmen v příčestí minulém a nebo i/y. Toto není diskuze o jazyku českém ale o IT, kde se používá fůra počeštěných názvů a už jen z podstaty oboru tady hold/t čeština bude vždycky plakat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale plače angličtina Jaryne. :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vynasnažím se abys jednou plakal i ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak například já už pláču... ROFL :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale treba AMD kvitovať že 490 nedajú do sviatkov na trh,..pod stromček sa predsa sklamanie nedáva!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne. A uz maju IT weby mesiac na rozvijanie kadejakych teorii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takhle měl ten článek vypadat, s analýzou kterou napsal Honza na EHW, protože ta nejtrefněji popisuje celou situaci:

http://www.cnews.cz/novy-highendovy-radeon-pristi-mesic-amd-ma-pry-v-pro...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.... "Všimněte si, že třeba web VideoCardz – který sice tu a tam nějaký „rumor“ taky od kolegů převezme, ale jinak se vcelku drží zpátky a jeho zprávám se dá věřit víc než dalším zdrojům – od WCCFtechu zatím tento drb o kartě RX 490 nepřetiskl. " ..... :DDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pretiskl ? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.