Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 5700 a RX 5700 XT vydány, posouvají poměr cena / výkon

Po vykonove strance je to presne tak, jak jsem cekal. Nicmene me zajimala jeste ejdna vec. Jak moc je to velke topeni a jak moc to rve. No a podle GN (odkaz nize) se to docela pekne skvari na 90 stupnach a huci to jako krava. Co holt taky cekat od bloweru. Ted vyvstava otazka, se kteoru bych potroboval poradit:

V pripade, ze by tato karta jela v horizontu rok az dva tak jak je (to znamena v te rakvi s tim blowerem) a po tom roku az dvou by byl ten chladic nahrazen full coverem na vodu, melo by to porad cenu? Bojim se jen aby po tech dvou letech provozu 3 hodiny dene na texch 90 stupanch nebyla uz pretazena a ten vodnik nebyl jen pouha naplast na zlomeny vaz. A v tom pripade tuhle rakev nekupovat vubec a pocakt na nejakou normalni vetrakovou nereferenci a tu pak bez strachu nahradit vodnikem.

Dik moc.

https://www.youtube.com/watch?v=-SAWtKEIYbw

P.S. nevadi mi menit grafiku po peti sesti letech za cenu snizeni detailu na minimum.

EDIT: bavim se o 5700xt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyserte se na vodu. U téhle karty to je zbytečný. Počkejte (jako vždy u AMD) na nereference.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

okej, beru na vedomi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' podle GN (odkaz nize) se to docela pekne skvari na 90 stupnach a huci to jako krava ''

no to by me zajimalo, co s ni delali.. to ucpal nasavani ponozkou?

kitguru: 80°C - https://www.kitguru.net/components/graphic-cards/dominic-moass/amd-radeo...
guru3d: 76°C - https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_rx_5700_and_5700_xt_rev...
anandtech: 84°C - https://www.anandtech.com/show/14618/the-amd-radeon-rx-5700-xt-rx-5700-r...
overclockers: 80°C - https://www.overclockers.com/radeon-rx-5700-xt-and-rx-5700-graphics-card...
pcgh: 80°C - https://www.pcgameshardware.de/Radeon-RX-5700-XT-Grafikkarte-274775/Test...
hexus: 84°C - https://hexus.net/tech/reviews/graphics/132296-amd-radeon-rx-5700-xt-rx-...
tweaktown: ''I wasn't expecting much out of the reference Radeon RX 5700 XT, but AMD easily proved me wrong. During my Vega 56/64 testing (back when I reviewed the cards, and even now) they are near impossible to touch after a few hours of heavy benchmark sessions. They're simply too hot, but the new 7nm node and a much better cooler help the Radeon RX 5700 XT achieve a really kick ass operating temperature that allowed me to continue to touch the card during testing without burning my hand, and not sizzling it off when I removed the card from the system.''

fakt by me zajimalo, jak mohla mit 90°C, kdyz ma nastavenej limit 84°C a kdyz se k nemu blizi, tak se zacne podtaktovavat aby ho neprelezla..
https://www.tomshw.de/2019/07/07/amd-radeon-rx-5700-und-rx-5700-xt-im-te...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Těch 90 je dost extrém, bůhví, jak to bylo. Ale ať je to jak chce, tak je to chlazení prostě k hovnu. Topí to hodně, řve to jak gripen při forsáži.

Toto v žádným případě nebrat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No rikaji tomu "Torture Thermals" ...takze mozna tam ta ponozka figurovala cert vi :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché, od Radeonu VII jsou dvě teploty, jedna udávaná "starou" metodou a druhá je junction, to je nejteplejší část čipu. GN pokud se nepletu měřili junction. max udávaná je 110 stupňů v normalizovaném testu na 40dB ta karta dosáhla maxima za pár minut a throttlovala. Označeno to bylo jako nejhorší referenční chladič, který měl v ruce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jojo, me se libi, jak si nV-fans vyberou jedinou recenzi, kde vysly uplne mimo vysledky a ignorujou, ze 90% testu zjistilo neco jinyho.. ((:

''I wasn't expecting much out of the reference Radeon RX 5700 XT, but AMD easily proved me wrong. During my Vega 56/64 testing (back when I reviewed the cards, and even now) they are near impossible to touch after a few hours of heavy benchmark sessions. They're simply too hot, but the new 7nm node and a much better cooler help the Radeon RX 5700 XT achieve a really kick ass operating temperature that allowed me to continue to touch the card during testing without burning my hand, and not sizzling it off when I removed the card from the system.''

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tajhle jirka uvedl polopravdu. Jinak nečetl jsem recenze, ale stejné věci reportuje i veka. Jedna věc je koukat na tu nižší teplotu (pravděpodobně průměr všech diod na kterých se to měří v čipu) a následně (označeno jako hotspot) tu vyšší, která bude právě tím nejteplejším místem v čipu. Rozdíl u V64 na vodě i 10°C, čili jestliže jsem v nějakém testu vyhonil teplotu v loadu při spotřebě čipu (nikoli karty) cca 350W, tak mělo GPU kolem 75°C a hotspot těch 85°C.

Nepamatuju si přesně jak to mučil, každopádně když v GN "znormalizoval" hluk chladiče na 40dB, tak právě ten hotspot dosahoval 110°C a GPU začalo throtlovat. Když byla nastavená automatická regulace ventilátoru, tak to samozřejmě nethrotlovalo a rozdíl do maxima byl podstatně větší (myslím že 20°C?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a taky v jakých teplotách to provozoval - pokud 30+ tak se nedivím.
Tyhle fény jsou skvělé když je po nulou tak zároveň pěkně přitápí ale zase nutnost mít sluchátka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to spíš vypadá, že to chodí podle toho, jak se regulace zrovna vyspí.

Mám tam ve třech hrách na obou kartách průběh teplot – jak GPU, tak hotspot, a jde mi to v jedné na 90 °C + 110 °C u hotspotu. A to je to testované ve skříni se sedmi větráky a v místnosti klimatizované na 25 °C (což je teď pro spoustu grafik jenom vlhký sen, když bývá venku sedmatřicet).

https://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/57401-radeon-rx-5700-a...

A v druhé sestavě (s Fractal Design Meshify, taky přecpané větrákama) mi RX 5700 XT na těch 90 °C v AvP šla taky.

A když jsem RX 5700 XT v jednu chvíli po jedné sadě testů tahal ven, tak na tom moc nešla udržet ruka, jak kryt, tak backplate rozhicovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Radeonu VII to vypadalo, že zapracovali na klidové spotřebě při více monitorech. U těchto se to zase vyhouplo zpět k 35W - to se větráček asi nezastaví.
https://tpucdn.com/review/amd-radeon-rx-5700/images/power-multi-monitor.png
V ostatních situacích vypadá spotřeba dobře.
https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-5700/31.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dle techpowerup byla hlučnost v zátěži 43dB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

záleží jakou metodikou to měří. Roli hraje vzdálenost, hraje roli hlučnost okolí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raystracing mně sice nazajímá, ale cop mně zajímá je podpora HW kodování a dekodování h265. Mám 1070ti a ta už zvládá 4k videa převádět na h265 docela slušně jak vzhledem k rychlosti tak ke kvalitě (jede to v 4k asi tak 20-50x rychleji než SW převod a dvě úlohy naráz). Zajímalo by mně jak jsou na tom karty právě od AMD....
Podotýkám že měn nezajímá streamování videa. Jen převod na úspornější formát při zacvhování vizuální kvality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No 2070 a 2080 maji HEVC i H264 zase jeste lepsi, AMD bohuzel trestuhodne zaostalo. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No o to mně jde jak moc a jestli zaustává.. Nikde k tomu nevidím ani čárku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc, proto k tomu nevidis ani carku. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže poměr cena/výkon horší než u Vegy 56 i Vegy 64. A to po slevě. Docela by mě zajímalo, jestli se chystá i nějaký levnější čip Navi. Zatím se tu mluvilo jenom o tomhle vydaném a chystaném highendovém.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale mas lepsi cenu za FPS. viz:

https://www.youtube.com/watch?v=rz47WqRDDK4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak to? nejlevnejsi vega 64 vidim za 10300, nejlevnejsi rx 5700 vidim za 9990 na Alze skladem.. jak muze mit rx 5700 horsi pomer cena / vykon, jsou obe stejne rychly a vega je drazsi?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To netvrdím já, ale článek. viz "Cena a poměr cena / výkon". Tam je na obrázku Vega 56 i Vega 64 nad čárou, která údajně udává poměr cena/výkon Navi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' To netvrdím já, ale článek ''

tak to asi kazdej mame v tom clanku neco jinyho.. (: ja tam mam psano:

'' Oproti situaci v České republice nereálně vyzdvihuje pozici Radeonu RX Vega 64, který za tak výhodné ceny (ve srovnání s ostatními kartami) v České republice asi neseženete ''

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

double post

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vegu 56 maj němci v článku za 248€. Kde ji vzali se mě neptejte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdyby tomu bylo jinak, nevyprodaly by se po uvedení Turingu tak rychle skladové zásoby „raytracing-nekompatibilní“ GeForce RTX 1080 Ti"
1060 až 1080Ti podporují RayTrancing (mají DXR ovladače): https://www.youtube.com/watch?v=2kW3Rs4V6FA jen škoda, že nevydali podporu i pro 980Ti (má 6GB pamět)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenze v dobe kdy se vyprodaly, nemely.. takze to lidi kupovali jako nekompatibilni.. nakonec pascal akceleruje raytracing s podobnym vykonem jako varena brambora..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pro oblíbené 1080/Ti kupované ve slevě je RT patch hodně příjemné vylepšení, zvlášť u té Ti verze co si mnozí chválili nákup za cenu nové 2070 - navíc má 3GB VRAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětle mi ten závěr článku, proč by si někdo měl kupovat dražší kartu a poté ji podvoltovávat ? Co to zase kujete za pikle ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ci fix ogare ty se mi snad jenom zdas...

Tak za prve. Prestan uz motat dohramady taktovani a podvoltovani. To jsou dve ruzne veci.

Za druhe. Ta Aniversary karta vycahzi momentalne levneji (12 915) nez ta 5700xt (12 999) a ma vyssi takty (tim i vyssi spotrebu atd...) a autor rika, ze je to nejvyhodnejsi, protoze za lepsi peniz, a trochu podtaktovani (ne podvoltovani) mas technicky stejnou kartu. Kapisto?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, přece ji nebudu podtaktovávat když už je nataktovaná na vyšší frekvenci LOL.... Ukaž mě kdo si koupí gtx1080Ti aby si jí podtaktoval na gtx1070... A jako sorry fakt jsem to četl jako podvoltovávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy bych nerekl, ze si dokazes udelat srandu sam za sebe :)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD zraje přece jako víno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jardo, co to mas jen za druh retardace :D
Pred nekolika mesici jsem mel s tebou diskuzi zde na DIIT, kdy jsi psal, ze svou 1080 mas podtaktovanou "aby jsi ji netrapil a dyl ti vydrzela" (jestli si dobre vzpominam o 400 Mhz). A ted tady mas problem s podvoltovanim, ktere se na rychlosti karty nijak neprojevi, resp. za urcitych okolnosti vykon muze pridat. To protoze podvoltovana min topi a udrzi si nekdy dyl turbo. A v clanku je navic, jak uz sis vsiml, psano o podtaktovani. Klasicka ItGuruCrhovina :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nu je vidět že se NV utajení poslední roky hodně daří, protože v AMD evidentně počítali jen s tradičním přidáním jednotek, tam by to tak blbě nevypadalo (až na ten návrat k fénům). Takže musí prodávat co už bylo skorohotové když přišel Turing. Je podivné jak to NV vždy vyjde - už od GF 6800 - HDR pak teselace u Fermi - ze strany AMD/ATi nejdřív ticho, pak posměšky a nakonec několikagenerační dohánění a pokaždé chlubení o kolik se jejich schopnost přiblížila té konkurenční. Bohužel to vypadá že s RT to bude zrovna tak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam selektivni pamet... DirectX 12 vyslo v roce 2015. Jak dlouho trvalo nvidii nez dohnala AMD co se tyce plny podpory? DirectX 11.1 nvidia radsi uplne odignorovala...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna Vulkan/Mantle byla nejsvětlejší chvilka od doby sloučení s AMD, pak FS, ale na tom se zrovna nepředřeli - a to je docela málo za nějakých 10 let+. Navíc první verze DX12 toho moc nepřinášela tak se do toho pochopitelně v Nv nehrnuli.
A není to jen otázka samotných výrobců gpu ale i nástrojů jaké vývojářům pro použití svých specialit poskytnou i jak je náročné jejich použití - a kdo je v tom jasně slabý je jasné. Proč se nevyužili třeba novinky ve Vega. NV je ochotná vývojářům patřičné nástroje dát až pod nos.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:D, covece ctes po sobe ty prispevky? Vzdyt pouzivas uplne stejny argumenty jako si v tom predchozim tvrdil o AMD.
A davat nvidiackej vendorlock jako neco pozitivniho...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaký vendor lock?? To že se nějaká součást DX využívá víc a jiná míň není problém výrobce gpu. Jakpak dopadlo slavné AS tehdy mohutně propagované fanoušky AMD - slehla se potom zem a není to jediná věc která tiše zapadla a jednoduše proto že v obraze to moc vidět nebylo a přidávalo to vývojářům spoustu práce která stojí peníze. Nakonec, proč třeba teselaci v AMD zdůrazňovali víc jak dvě generace a popisovali o kolik jejich gpu zvládá teselaci líp než předchozí a o kolik se přiblížili měřítku - výkonu nv čipu? Proto píšu že opět naskakují pozdě do rozjetého vlaku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to placas vsak i NV se chlubi jak vylepsili obdobu AS pascal vs turing a jak jim to dopomaha k lepsimu vykonu nejen ohledne RT ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý krok vpřed - konečně je zase nějaká konkurence. Podle recenze Hardware Unboxed má Navi nejlepší poměr cena/výkon ve své kategorii. Třeba Nvidia ještě zlevní.. Ampere je ještě docela daleko, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu bych nevěřil, mají výhodu a RT se rozmáhá, jen blázen by nevyužil. Navíc chtí udržet marže aby financovali pořád náročnější vývoj - pro ně je životně důležité udržet si od AMD odstup jinak budou ztrácet pozice.
Z pohledu nás, zákazníků je to ovšem kalamita. Navíc to v AMD zbabrali a na kartu za 10 tisíc+ dát obyčejný fén to už není pouze odvaha...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hrat na 4K je mnohem lepsi vnoreni, nez hrat na 1080p s tim, ze mam sem tam hezci odlesky, protoze naprosta, DRTIVA vetsina her to nepodporuje a ty co to podporujou jsou o nicem. Sem tam si vsimnete, ze treba je vyrenderovanej v odrazu louze vojak stojici za autem, zatimco "normalni" rendering by to nedal. No tak 3 vteriny se kochate a pak to zase vypnete z prepnete na 4K, protoze je to lepsi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč blower vysvětlili a chladí to adekvátně při jen o trochu horším hluku, než Nvidia.. Tak jaký problém? Kdo chce axiální chladič, počká si na nereferenční variantu.

A RT je ještě větší joke, než svého času "3D hraní". Možná z toho něco jednou bude, ale tou dobou budou všechny Turingy i Navi dávno za svou morální životností - podporu RT tedy nemá smysl řešit u této ani u následující generace (RDNA 2 zřejmě něco přinese, ale IMHO to bude stejně zbytečné jako RTX).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od uvedení DX12 (kolik už to je let?) je tu max. 50 her, které nějakým způsobem DX12 podporují a z toho je jen cca 10 her čistě DX12. Pokud tedy bude mít RT nástup jako DX12, tak asi dobrý, ne? ;) Prostě stav herního RT je aktuálně takový, jaký je; nějak se vždy začít musí. A jestli někdo raději 4k hraní a někdo třeba RT i za cenu nižšího rozlišení, to už bych nechal na osobních preferencích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to radsi komentovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.