Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6500 XT uveden, ale pozor na formáty videa, neumí AV1

Jen dodám, že stejný čip je použitý i na
AMD Radeon™ RX 6500M
AMD Radeon™ RX 6300M
... takže tam je situace stejná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, není. Tam se páruje s APU, které má vlastní výstupy i akcelerátory.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V prezentaci se chlubili, že to na Jewflixu žere o 40% míň a přitom to neumí AV1? Však to tam taky zavádějí ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2022 uvést kartu s takhle osekanou podporou videa, je trapné. Chvíli jsem o 6500 uvažoval, ale takhle je to produkt k ho*nu. Kde jsou ty doby, kdy od ATI/AMD člověk koupil za méně než tisícovku úspornou kartu, která akcelerovala všechny formáty videa (jo, mám na mysli HD 5450, 6450 atd.). Tohle je fakt trapné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A kde jsou ty časy, kdy se pod 200 tisíc dal postavit krásný generační domek...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to škoda, protože tyto karty budou asi zastoupeny pravě v sestavách, kde by to mohlo být přínosem (např. při limitovananém výkonu osazeného CPU).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chybajuca podpora dekodovania AV1 je divna. Ale verim, ze chybajuci encoding cohokolvek nikoho zasadne trapit nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to se tu ještě ani nepíše že je osekané rozhraní PCIe na 4.0 x4

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je u low-endu dôležitá zbernica? Na hry to asi nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na hry to nebude? V dnešní zoufalé době? Vždyť to má výkon jako RX590.
Kdyby to nebylo na hry, dají tam 2GB VRAM a frekvenci GPU 1500Mhz

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, nehlédne na to, že tuhla grafiku asi nebude používat moc lidi na kompech s PCIE 4. Spis 3 možná i 2. A tam už to oříznutí bude sakra znát..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som myslel omylom na RX 6400.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně, tohle je naprostý výsměch, ani konkurence co má tendenci dost používat segmentizaci k tomuhle nesáhla. A jako bonus jen 4 !! PCIE linky... Takže kdo to bude chtít dát do stroje třeba s oblíbenými Sandy Bridge tak pojede na 4x PCI-E 2.0 ! To už to mohli vydat jen jako OEM kartu jako nouzovku tam kde je nejvyšší tlak na cenu a není možná igpu.
P.S: může to být i reakce že Win10/11 mají lepší management paměti kdy je při dojití VRAM zátěž na sběrnici, takže kdyby dali x8 nebo víc linek tak by jim mohla kazit prodeje dražších grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, je to ořezané na kost.
Ale už vidím jak 19.ledna vyjde recenze téhle karty na DDworld a dostane zlaté ocenění.
Zatímco o 3050 napíše jaký je to scam a že MSRP je falešné a výkon je stejný nebo nižší než 6500xt.

A ještě tam sáhodlouze vysvětlí jak je AMD vlastně s touto kartou štědré protože reálné náklady na výrobu jsou o tolik zvýšené že na téhle kartě vydělá jen pár dolarů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj ten si rád nechává negativa AMD produkce pro sebe nebo když už tak je omlouvá jak se dá. Ale ty pouhé čtyři linky jsou takový hobl kde ani moderní management paměti nic nezmůže když schází propustnost. U x16 se dalo fungovat v nouzi i s 2GB kartou, jenže tohle pojede absolutně bez rezervy, úzké hrdlo je hw nastaveno tak aby žádné sw kouzlo nepomohlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Sandy Bridge tak pojede na 4x PCI-E 2.0 !“

No, ale vadí konkrétně tohle něčemu?
Od sestavy s tak starým procesorem se asi nebude chtít nic, na co by nestačila i PCIe 2.
Víc asi s tak starým procesorem zamrzí ty video kodeky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S těma procesorama je to dnes takové všelijaké.
Morálně to vypadá, že je SandyBridge prehistorický dědek, ale taková i7-2600 dnes obstojně utáhne naprosto jakoukoli dnešní hru a nebrzdí ani karty jako RX580 nebo 1060GTX.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spousta her je dělaná i pro konzole a zatím nejsou víceméně žádné, které by byly pouze pro nejnovější (PS5 a odpovídající Xbox). Ty předchozí měly jen CPU jádra ala Atom (aspoň že Jaguar má navíc AVX). Navíc po odskrolování větší kus dolů na dnes moderních nekonečných webových stránkách je AAA hra méně náročná než "chceme počítač jen na internet". Obecně nemůžeš čekat zázraky, když dáváš o 10 let novější GPU do starého PC. Hlavně že to jede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A aka bola priemerna mzda v case, ked to stalo pod tou tisicovkou? A aky bol kurz USD/CZK?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reálná situace ale bude buď:
- koupit 6500XT za 200-250$
- 3050 která za a. bude reálně za 400-450$ (protože 8GB a těžba) b. ani nebude v krámech
- nekoupit nic

Takže milý pane Ježku, radíte poslední možnost. Děkujeme za Váš názor a my zase půjdeme vrátit diskuzi ke zbylým dvěma možnostem, respektive dost možná té jedinné, ať se Vám nelíbí jak chce, jelikož možnost "nekupovat" máte vždy a u všeho, takže takovýto názor považuji slušně řečeno za "ne-příliš-originální" :-). Pak jsou ale tací, kteří by si něco rádi koupili a ty budou zajímat spíše "další" možnosti nemyslíte? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tom, co bude nebo nebude v obchodech si povíme na konci ledna, ale poslední dobou je to spíš AMD, komu se nedaří dodávat grafiky do obchodů, ne NVidia. A jestli čekáte, že se ta karta bude pohybovat kolem své MSRP, jenom proto, že nebude tak lákavá pro minery, tak to přemýšlejte znovu, protože kde nepomůžou scalpeři, tam pomůžou sami AIB výrobci, kteří se budou snažit získat solidní marže i na takovéto kartě a svoje si přisadí i obchodníci, protože lidi to stejně koupí. Tak to dnes bohužel na trhu grafických karet chodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trapne vykon ako karta s pred 6 rokov len o 500% drahšia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

podakuj sa kryptomenam

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co s tím mají co dělat kryptoměny...

Ta karta vypadá že bude mít v podstatě téměř stejný výkon jako 5500XT který ale stála o 30 dolarů méně, pokud se nepletu, proto do srovnání dali tu RX570. Celkově je to přijímáno hodně chladně, právě proto že to fakticky nesune výkon v dané třídě nahoru, kdežto cenu ano.

To že to AMD dává na 200 dolarů není kvůli kryptu ale kvůli reálným nákladům při stále rozumnému výdělku pro výrobce karty, výrobní procesy stojí víc, výrobní materiály stojí víc, energie stojí víc, lidská práce stojí víc.

Například NV chtěla po výrobcích vyrábět RTX3060 za 300 dolarů, ti ale tohle odmítli že to tak levně nedokáží vyrobit. aby měli přiměřený zisk.

mineři a překupníci jen způsobí že ta karta nebude v krámech za 200 ale třeba za 300 dolarů. mineři to asi brát nebudou, ale na vyhladovělém trhu ty karty zřejmě nebudou k dispozici, AMD nemá zájem vyrábět něco na čem vydělá málo, když může vyrábět něco na čem vydělá hodně. I kdyby na launch připravili 10 milionů kusů tak se to hnedka vyprodá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Reálné náklady na výrobu tohodle ořezance jsou pod 100$.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fajn, teraz uz len zaplatit vyvoj, reklamu, distribuciu, sklady, marzu malopredajcu a DPH.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si celkom isty, ze Radeon RX590 pojde pod ekvivalent $199 dnes na bazari zohnat :) Kedze je to 8GB karta, je stale relevantna pre taziarov (a vlastne aj hracov) a stare kusky sa proste predavaju. Celkom za palky. Jednu jedinu, co som na bazari nasiel, si majitel cenil na skoro 500E.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Trapne vykon ako karta s pred 6 rokov len o 500% drahšia.“

To jsme asi každý žili v jiné alternativní realitě. V té mé stál Radeon RX 590 $279, tedy o 40 % víc než Radeon RX 6500 XT. Mohu se zeptat, která karta o tomto výkonu se jako novinka před 6 lety prodávala za $33?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si opravdu myslíte, že ta grafika na trhu bude za těch 200 dolarů, tak to jste mne tedy opravdu překvapil. Vzhledem k vašemu povolání bych očekával, že budete mít nějakou reálnější představu o tom, kolik bude RX 6500 XT při uvedení reálně stát a 200 dolarů to nebude, nejspíš ani, pokud bychom počítali dolary australské. Ano, 500% zaváděcí ceny RX 590 to nebude, ale 200% určitě ano, a to ještě pokud budeme mít štěstí. Reálně ta karta může být i někde okolo 300% původní ceny RX 590 a to už zdražení je a ne malé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neporovnava doporucenou cenu? hadat se o realny je trochu mimo, tu ted nikdo nevi a skoro mesic vedet nebude..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to je právě ten problém, že porovnává něco, co musí být každému, kdo situaci alespoň trochu sleduje, jasné, že není ani omylem reálná cena. Proto je také zbytečné a spíše kontraproduktivní, mluvit teď o zlevnění oproti zaváděcí ceně RX 590, když zaváděcí cena RX 6500 XT bude velmi pravděpodobně výrazně vyšší. O to mi tu jde. Ta argumentace No-X mi za této situace nedává absolutně žádný smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale vůbec nesouvisí s touto kartou - to se týká všech karet. Není ale problém porovnávat současné karty mezi sebou (navýšení ceny současnými problémy je u všech podobné %) a obecně trh dnes a v minulosti. Jinak k doporučené ceně se dá dostat - když nepočítám možnost si počkat, zkombinovanou se štěstím, tak např. v OEM sestavách. Nemyslím skládačky eshopů, které se snaží přihodit ležáky jako CPU Intel (Alza, ...), ale skutečné OEM výrobce (já a lidi okolo mě např. jedeme workstationy Dell a HP). Někde na internetu (myslím, že v komentářích u videa na Youtube) taky někdo psal, jak do firmy nakoupili herní notebooky, protože pokles výkonu cca 20 % v jejich úlohách proti desktopové verzi GPU je pro ně furt v pohodě, když ty GPU takhle mají a za dobrou cenu (čip v notebooku je stejný jako v desktop GPU, jen je omezen TDP / chlazením - to je však exponenciální, tj. v desktopu se přidá trochu frekvence/výkon za cenu výrazného zvýšení spotřeby - a naopak, to jen, aby se někdo nedivil, jak s polovičním TDP spadne výkon třeba jen o 20 %).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proto jsem v diskuzi uvedl 200-250$. Je to karta (narozdíl od 3050) nepoužitelná na těžbu, takže já vidím nárůst 25% protože ji budou chtít netěžaři, kteří jsou ochotní strávit kartu této výkonové kategorie. A těch není tolik, jako těžařů. Je potřeba si uvědomit, že mezi poptávače těchto karet nepatří ani ti, kterým stačí něco do úrovně GPU integrovaného v 5700G, protože ti si pořídí nějaké to APU (tím myslím i Intel). Nepatří tam ale ani ti, kterým prostě výkon 6500XT absolutně nestačí a jsou buď ochotni čekat dál a/nebo jsou svolni zaplatit scalper ceny.

Takže 100% jich bude v krámě víc a za podstatně nižší ceny než 3050tek. Do 250 to bude ok, je pravda, že dál už je to zas o tom jak hodně je kupující nechat si líbit všechno

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výkon to má jako RX580, která se dnes prodává jetá kolem 6tis..
Opravdu tahle karta vyjde na 30tis???
Nemyslím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8GB RX580 má na dnešním trhu cenu 10 tisíc. Bez záruky, 6500XT je nová

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávej to s 4GB Rx580, tohle má taky 4GB.
Jinak obecně,,, na 4GB kartách jako je rx580 se dneska dá úplně normálně hrát - i Cyberpunk a podobné. Jen textury je třeba mít na MEDIUM. Grafika i tak úplně v cajku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To víte, PC-x86 je „jediná" herní platforma, tak musíte kupovat i srajdy. Já fakt nemůžu, jedna urážka za druhou už několik let a část lidí jim to pořád žere. Nenažranci, přece byste po moderním křemíku co žere jen 100W nechtěli přehrávání 8K videa - víte kolik to je pixelů? Hodně!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za kolik korun si teda můžu pořídit tu lepší grafiku do iMacu nebo libovolného jiného M1-powered desktopu teď, když je to rok a půl od vydání a už měli čas zapracovat na vylepšené generaci?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Celý iMac za 21 tisíc a Switch za 7. Co si tak pamatuju, tak u RX 570 byl hodně malý rozdíl v ceně mezi 4GB a 8GB - asi 700-800 Kč. Rok 2022 a máme kupovat dokrve taktovaný ohryzek se 4GB a 100W se zastaralou multimediální výbavou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, takže to musím koupit celý nový stroj, když budu chtít vylepšit grafiku? Teď jsem za 14.5k udělal závratný výkonový upgrade z RX 570 na RX 6700 XT, kolik mne upgrade na takový grafický výkon bude stát u toho iMacu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ano, je to jiný přístup k řešení problému. Proto jsem uvedl i ten Switch, který je výkonově na úrovni slabého mobilu. RX 6700 XT se prodává za absurdních 30 litrů a IMHO i těch 14,5k za bazarovku není optimum.

Problém je definován jako „chci hrát" a řešením není jen určitý výkon, ale celá platforma, která ti to umožní. Upgrady jsou u PC skvělé, Apple má vše připájené, ale jsou tam i plusy v podobě např. tichosti, lepší mobility a nižší spotřeby. Ceny grafik pro PC jsou dnes obrovským mínusem a tak i ten pro mě dříve nestravitelný Apple může dávat smysl a rozhodně se těším na další generaci Switche, která bude výkonově úplně jinde než ta dnešní zoufalost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

M1 vypadá fajn, ale na provozování x86 binárek prostě bude mít postih a tak by to na hry nebylo zas až tak skvělé. Navíc Apple může jednoho dne Rosettu prostě zapíchnout, že už jsme dostali času dost, a bude po výkonné emulaci x86. Mac je vhodnější na jiné věci než na hraní her.

Těch mých 14.5k bylo za zbrusu nový zabalený kus s plnou zárukou přímo od AMD, žádný bazar!

Zrovna Switch je proslulý jednak tím, co všechno na něj jde naportovat, ale taky tím, že co člověk ušetří na hardwaru, to pak zaplatí na hrách, ty tam zas jsou v porovnání celkem drahé - bývá málo slevových akcí. Co může být zajímavé na srovnání se Switchem, je v Q2 chystaný Steam Deck.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nová generace Switche tak akorát dorovná výkonově PS4 a XBO, pokud od něj někdo čeká něco víc, tak nezná to, jak funguje Nintendo. To je jedna věc. Druhá věc je, že pokud se situace do vydání toho nového Switche výrazně nezlepší, tak hrozí, že jeho dostupnost bude stejně mizerná, jako u PS5 a XBX a ostatně i Switch OLED, který má skoro stejné vnitřnosti, jako starší Switche, ale už i Nintendo muselo přiznat, že prostě nemá dost součástek. Dělat si iluze, že u výrazně vylepšeného Switche by ta dostupnost byla lepší, je hodně naivní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Princip Nintenda je stejný jako u ostatních konzolí. Jen to dycky není vidět, když nějaká konzole zrovna vyjde (to má chvíli výkon jako mainstream generický HW, tj. PC pro desktop gaming a Android tablet pro mobilní hraní). Pak výkon sice oproti generickému HW padá, ale to uživatele nemusí trápit - místo aby uživatel řešil svůj HW pro aktuální hry, tak výrobci her (resp. ti, co je portují) řeší, aby daná hra jela na tom HW. Prostě za tebe sami poštelují detaily (např. proč vysoké rozlišení textur, když to hraješ na malém displeji tabletu a ještě jen v nízkém rozlišení 720p). Po chvíli hraní ti nižší vizuální kvalita přestane vadit (vnímáš hlavně gameplay).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že nevíte, jak funguje Nintendo. To nikdy nedělalo konzole, které byly hardwarově na výši. Ostatně, Switch vyšel tři a půl roku po PS4 a XBO a přesto má oproti nim výkon skoro poloviční a i leckteré tablety z té doby měly vyšší výkon, než Switch. Proto na něj mnoho her nevyšlo a nejspíš už ani nevyjde a u některých z těch náročnějších titulů, které se na Switch odvážily, to nedopadlo nejlépe. Viz Apex Legends.
Ale o to Nintendu nakonec nejde. Ono nikdy nechtělo zářit nejmodernějšími HW specifikacemi. Nintendo je živé hlavně ze svých exkluzivit, kvůli kterým si lidé jejich konzole stejně koupí. Switch se nekupuje na hraní Zaklínače, GTA či Fortnite, ale na hraní Zeldy, Maria, či Pokémonů. A to je právě to, jak Nintendo funguje a proč také nelze očekávat, že by budoucí konzole od Nintenda výkonově atakovala nejnovější hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW encodig do HEVC vie aj Polaris RX 550/560/570/580/590 (GCN4 !)
na RX 550 alebo 570 bezne ficim na 100 fps s HW akceleraciou pri vytvarani HEVC 1080p MKV-cka (no jo realne cca 800-816p kvoli 21:9), take 720p fici encoding do HEVC aj vyse 200 fps

vzdy stiahenm co mozno najbrutalnejsiu 20-30-40 GB verziu filmu v x264/AVC/H264 (s brutalnymi 0,4-0,7 bit per pixel), pripadne BluRay a prekonvertim do 4-6 GB HEVC-u (s 0,10-0,15 bit per pixel co je vlastne high quality)

HEVC vs. AVC usetri 50% co su polovicne velkosti pri tej istej kvalite, takze to zmysel ma
AV1 vs. HEVC usetri 15-20% pri tej istej kvalite a naroky na encoding su v sucasnosti 100-nasobne (neexistuje riadna HW akceleracia AV1 encodingu), ale celkovo AV1 nema pre 1080p ani 2160p velky zmysel oproti HEVC a uspora pri 8K bude mozno 10% v porovnani s uvahou ze 8K = 4 x 4K

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je teda pekne osekana karta na video. Jedine kde to exceluje je spotreba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je dnešní filozofie i u procesorů. Co nejmenší křemík a kvůli tomu to musí extrémně taktovat, takže efektivita je úplně v háji. Proti tomuhle „modernímu" lowendu bych se z pohledu efektivity nebál postavit podvoltované retro RX 570.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jsem zvědavý, do kompu partnerky by se mi hodila, videa nekóduje, takže zmíněná omezení nevadí (byť mne teda docela překvapila, protože v tomhle ohledu je to horší než má stará RX 580), za to výkon ve hrách by oproti současné její RX 560 byl někde jinde. Ještě se uvidí, co cena, protože už MRSP není žádný zázrak na takovou osekanou kartu a jsem zvědavý, co s cenou provede trh. Nicméně pořád mám v záloze to, že v jejím případě skartuju celou desku i se současným CPU (je to jen R3 1200) a koupím Rembranta, kde bude lepší CPU část i lepší GPU než RX 560, a to bez dedikované karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže, herní výkon to nemá.. a na hobby se totaky nehodí, protože to si s ní ani slušně neupravíte video z dovolené. Na čučení na video taky ne.. protože kodeky co coming soon. K čemu to jako je? Doufám, že jim to bude ležet na skladě. To už rychlejší na tu úpravu bude kdejaký telefon. Totální fail roku.
A to říkám jako člen červených. Doma GPU VEGA FE a Ryzen 5950X.
Hnus velebnosti. Threadrippery nejsou, 3D Ryzeny jen jeden ušmudlaný model. Snad jen dodat..k prezentaci paní prezidentky - Jitko...Ty...vo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slaby jako jeho predchudce, vosekany na kost a drazsi. Kockopes no. Ale ono se to proda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

docela dobra diskuse.. jenze docela mimo.. (:

..chcete grafarnu co ma vic jak 4gb pameti?
..chcete grafarnu co prehrava av1?
..chcete grafarnu co koduje do hevc?
..chcete grafarnu co nema pcie x4?

tak proc ste si ji davno nekoupili? jmenuje se radeon 6600xt a prodava se od leta.. cekat na nejorezanejsi chip a pak nadavat, ze je orezanej je takovy drobet trautenbergovsky.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za prvé: neprodává! Alespoň v Česku tedy ne. Možná měl někdo štěstí, ale já jsem 6600 XT, ani 6600 bez XT, v českých obchodech od jejich uvedení neviděl. A za druhé: ne každý si může dovolit, nebo prostě chce dát za grafiku 20 000, navíc za grafiku, která by na normálně fungujícím trhu nestála ani polovinu té ceny. A proto lidé čekají a doufají, že se objeví něco, co jim nezruinuje rodinné rozpočty a oni tak třeba budou moct vzít své děti v zimě na hory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To navýšení cen ale není specifické pro jednu konkrétní kartu. Takže tyhle vzdechy můžeš dál psát pod každý článek o každé kartě a moc tím nezměníš. Kdo nechtěl čekat, ten se už zařídil - neomezil se na české obchody, koupil v OEM sestavě nebo notebooku, konzole, ... v neposlední řadě cloud gaming. Brácha si např. s kamarádem koupili herní GPU v boxu (vyměnitelná) a střídají si ji - připojují si ji ke svým notebookům. Pro mě zas z práce přivezl server, na kterém hraju vzdáleně (LAN). Server je hlučný (rack), takže hrát lokálně by nešlo. Nevím latenci u LAN, ale když na tom hraje vzdáleně brácha na Macbook Air M1 (kde překvapivě na tom ARM CPU zatím nejede žádná jeho hra), tak lag přes WiFi je jen 40 ms. Pro zajímavost: GPU na serveru jde dělit, takže pokud 2 lidi chtěj hrát současně na jedné GPU, tak se rozdělí na 2 virtuální, každá přirozeně s polovičním výkonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to je právě ono, že lidé vymýšlejí, s prominutím, kraviny, které by je za normálně fungujícího trhu ani nenapadli. A teď je jedno, proč ten trh normálně nefunguje, ale dokud nezačne znovu normálně fungovat, tak lidé, kteří nebudou chtít podobné šílené nouzovky, ani nebudou ochotni zruinovat své rodinné rozpočty koupí grafiky, budou prostě čekat. Že budou čekat dlouho, je nám všem tady asi jasné a jim možná také, ale přesto budou čekat. A o tom to dnes je. Ostatně, já také raději počkám, než bych si do panelákového bytu nacpal nějaký hlučný server, který bych stejně na nic jiného nevyužil. Ostatně, moje 1050 Ti zatím na většinu her stačí, byť často musím snižovat detaily, tak proč bych měl něco nového za této situace kupovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já viděl. Za 12500,- s DPH na Alze v první den prodeje. Bylo to tam asi půl hodiny. Komický je, že v Německu se ty karty normálně prodávají skladem, ale u nás není dlouhodobě vůbec nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to některým stačí, aby mohli tvrdit, že "nejsou" ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však na co tam dávat podporu AV1, když to na krypto těžbu není potřeba :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo to je ale pokroková karta!! Je o 40% výkonnější než GTX 1650 a má o 40% vyšší spotřebu, to je posun jak hovado po třech letech.
Těšil jsem se na nový lowend karty od AMD i nVidie, ale obě jsou pro mě zklamání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si zůstaň zklamanej a klidně se vy*er na celej trh PC. Tohle je prostě realita na několik příštích let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

další votrok smířený se situací....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej otrok jseš tu ty. Takovej ten, co bude čekat donekonečna a jen nadávat u piva. Já už se zařídil, lidi okolo mě taky (psal jsem o tom).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.