Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6600: Doporučená cena i výkon jako RTX 3060, spotřeba o 38 W nižší

Na TechPowerUp jim vyšla jako nejefektivnější karta, co kdy testovali. Škoda, že zase skončí u minerů a zbytek bude za ulítlé ceny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nevychádza ako najefektívnejšia ani spomedzi aktuálnych
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=radeon-rx6600-linux&...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows ano: https://www.techpowerup.com/review/powercolor-radeon-rx-6600-fighter/37.... (a následující stránka).
Na Linuxu to mohlo vyjít jinak, a nebo se to zlepší časem s novou verzí driverů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na GNU/Linux je 6600v fps/W na 3. mieste za 6800 a 6900XT, takže to ovládačmi nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako se svět dočista zbláznil v jiných oblastech, GPU nejsou výjimkou.

Fajn, tohle je opravdu pěkná a energeticky efektivní karta, ale pro koho? Pro hráče a minery. Kde zůstaly karty pro nehráče a neminery, kteří potřebují úspornou GPU bez externího napájení, tj. jen z PCIe, ale s kompletní akcelerací moderních formátů videa, novými standardy akcelerace 2D/3D OpenGL a OpenCL, na alespoň dva monitory 4K/5K?

Něco, co by šlo šoupnout k relativně levnému procesoru do lepší kancelářské/domácí mašiny, schopné třeba příležitostně spustit nějaký CAD editor či zobrazovač výkresů, foto/video editory, ... Něco jako bývaly třeba AMD x450, v ceně do 2 000 Kč. Něco, co si dá do 16c/32t mašiny systémák a programátor, který jinak moc s grafikou nepracuje a tak se mu nevyplatí herní nebo profesionální certifikovaná grafika za mnohonásobek ceny, ale ten "základ" prostě občas potřebuje.

Takovéhle bazmeky jako v článku zmiňovaná grafika jsou prostě pro 90% lidí zcela k ničemu - skutečně se běžní uživatelé počítačů nezabývají hraním AAA titulů, většinou se nezabývají hraním takřka vůbec... Profesionální uživatelé také ne. Systémáci, programátoři, grafici, video profíci, web designeři...

Jelikož takové výrobky naprosto zmizely, doufám, že alespoň Zen4 bude mít všechny procesory také ve formě slabšího APU, tj. s interním fungujícím iGPU, které tuto obrovskou mezeru na trhu zaplní.

Je to fakt blázinec: jako svět, ve kterém zavřou bary a hospody, a zůstanou jenom herny s prodejem chlastu, kde ale ke každému panáku či pivu musíš do jednorukého bandity vrazit pětikilo. S tím ať jdou laskavě do hajzlu.

"Panu AMD" bych tedy tímto chtěl vzkázat: strč si to do p*dele, k*kote.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by měli vydat RX 6500 (ona už vlastně měla být dávno vydaná).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NAVI34 budou jen pro mobilní segment. Aspoň tak to původně prezentovali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě zrovna tvůj vzkaz AMD zajímá. Sám jsi napsal, že ta karta je pro 90% lidí. Těch 10 % možná nikoho nezajímá a možná si máš vzít nějakou starší kartu... Nevšiml jsem si, že by nVidia něco takového vyráběla, tak nechápu, proč nadáváš na AMD? Jestli chceš jen zobrazovátko, máš APU - i ta mají dost výkonu a ta grafika není úplně marná.

Pořád tady brečíte, že nejsou karty za 2 tisíce.. no možná se svět změnil a nikdy už prostě nebudou, protože za tu cenu to není reálné vyrobit. To si uvědom.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nešla se ziskem prodávat moderní pasivně chlazená karta za 2 tisíce co zvládne 2x 4K rozlišení? Stačí se kouknout na základní desky nebo mobily co stojí stejně. RAM/VRAM\GPU na 12nm co to zvládnou stojí dle tebe kolik? Integrovaná Vega na 12nm umí 2x4K.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně se nyní ty karty vyrábět nevyplatí. Je daleko lepší vyrobit kartu ze které bude nějaký slušný zisk a ne kartu která je na hraně výrobních nákladů.

Pro takové lidi jsou tu právě integrované grafiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Viz mnou zmínění výrobci HDD. Evidentní je zde jen nefunkční konkurenční prostředí, kartel. Integrované grafiky nejsou ve všech procesorech. Požadavky jako Kvolaa má mnoho lidí - v mém okolí skoro 2/3, když započítám i upgrady starých kompů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty karty, co před lety stávaly 2 litry stojí dneska kolem 5 tisíc. Tak to je. Ty karty jsou a dají se koupit. Není to RTX, není to mega extra dělo, ale lepší než výchozí onboard.
Nicméně zrovna na ty CAD a jiné 3D by to asi něco s přídavným napájením a 8 GB RAM chtělo ¯\_(ツ)_/¯

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lepsi max o 20-30% nez rada 5000G. Pokud to bude nekdo hrotit tak pretaktovany APU na tom bude jen o cca 15% hur.
3D CAD podle me neni na grafiku nejak zasadne narocnej, staci jen dostatek RAM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ty karty ti mají co, dotovat? Snažit se teď vyrábět kartu za 2K je ekonomická sebevražda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen menší zisk. Na fabii je taky menší zisk než na Octavii, ale výrobce díky existující konkurenci nemůže fábku zaříznout.
Proč by nešla se ziskem prodávat moderní pasivně chlazená karta za 2 tisíce co zvládne 2x 4K rozlišení? Stačí se kouknout na základní desky nebo mobily co stojí stejně. RAM/VRAM\GPU na 12nm co to zvládnou stojí dle tebe kolik?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protože na 2 tisíce vyjde jen ta doprava, balení a naskladnění.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dle tebe jsou tedy všechny základní desky a mobily za dva tísíce prodávány bez zisku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak desky, ale mobily.. ano. 1GB RAM, 16GB úložiště, několik let starý android, levné materiály, levná konstrukce... je to na hranici použitelnosti, ořezané na kost. Sice to na Alibabě objednáš za polovinu prodejní ceny, ale musíš to sem dostat a držet na to dlouhou záruku, Samozřejmě tu cenu očisti o DPH.

Ten dovozce z toho má v podstatě zisk jako velkoobchod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za 1800 Kč.
Dostupný chytrý telefon s 18:9 displejem a připojením LTE. 5.5" IPS HD+ displej s rozlišením 1440 x 720 bodů, 4jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 215 1.3GHz, 2GB operační paměti, 32GB interní paměti, 8Mpx a 5Mpx fotoaparáty, Bluetooth , WiFi, GPS, slot microSD, baterie 3000 mAh, platforma Android ve verzi Go.
Prostor pro osekání parametrů a zvýšení zisku je, takže mi přijde nepravděpodobné, že z toho výrobce nemá zisk.

Je dle tebe složitější a dražší grafika co zvládne 2x4K? Základní desky se dají sehnat i za litra, takže ty za dvojnásobek...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle je odpad, co někomu zbyl na skladě. vyráběla se toho hromada, dneska už to nikdo nechce, tak se to prodává aspoň za výrobní náklady nebo aspoň tak, aby z toho něco bylo. Sám tady vidíš, že ten telefon má rozlišení 1440x720 bodů a víc toho ani pravděpodobně nezvládne a ty chceš od grafické karty 2x4K, budeš chtít asi podporu H265, AV1, což bude chtít asi tak 4-8GB VRAM ... už jen ty paměti stojí nesmysl dneska. K tomu musíš zároveň vymyslet nové jádro, které je osekané až na kost, ale přesto zvládne něco zobrazit, pak to jádro musíš někde vyrobit - v dnešní době, kdy jsou výrobní linky přetížené tam budeš cpát další nesmyslný produkt. Toho produktu se bude odebírat málo, takže nedostaneš ani omylem nějakou slevu za odebrané množství. Pak těch pár karet musí někdo poskládat, otestovat, zabalit a poslat a pak na to držet záruku aspoň 2 roky... jako sorry ale aby se ti to vyplatilo, tak to rozhodně nemůže stát 2000,- jak ty říkáš. Proto jsou dneska na trhu vyjety GT 1030, možná jsem tam viděl i nějakýho takovýho Radeona... ty karty se vyrábí na dojíždějícím prehistorickým procesu a brzo také skončí, protože prostě dělat jejich nástupce v dnešní době není výnosné a můžeš to leda tak dotovat, protože kdyby tam nasadili cenu odpovídající tomu, co do toho výrobci vrazily a ještě si tam dali byť mini marži, tak se ty karty dostanou do cenových relací, které nikdo nebude akceptovat.

Takže si nevymýšlej nesmysly, kup si Intel s integrovanou grafikou, Ryzen 5000G a nebo tu GT 1030 a problém je vyřešen.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No a taky výrobu kterých modelů automobilky při nedostatku čipů jako první omezovaly? Těch levných s menší marží, nebo těch dražších s větší?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Automobilky musely omezovat výrobu, jelikož na rozdíl od AMD-Intelu-Nvidia snížily svoje objednávky. Na rozdíl od automobilek je nevydání moderní grafiky za dva litry jen uměle vyvolaný nedostatek sloužící maximalizaci zisků, kterou si ve zdravém konkurenčním prostředí firmy nedovolí. AMD na 12nm může nechat vyrábět co chce, kapacity se nezmenšily, naopak se některé uvolnily umrtvováním výroby CPU na 12nm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obojí je důsledkem omezené kapacity - prostě si firmy musí vybrat co vyrábět, a vybraly si naprosto pochopitelně výrobky s nejvyšší marží (=> maximalizace zisků, jak píšeš).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká kapacita byla omezena u 12nm výroby? Nebo u výroby rozměrnějších základních desek a složitějších mobilů?
Je to jako se záplavami v Thajsku a cenou HDDs. Cena po následném rozběhnutí výroby na normální úroveň nějak nechtěla klesat, výrobci to zdůvodňovaly ztrátami z minulosti, jenže samozřejmě byly pojištění a vyšší cenou nového pojištění ty nárůsty ceny nešly zdůvodnit. A pak se zjistilo, že mají rekordní zisky, které neměly ani před záplavami.
A kdyby někoho napadla čipletová teorie...
Ryzen 7 1700 213 mm² na 14nm.
Chiplet IOD na 12nm pro současné Ryzeny kolem 120 mm².

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu taky takhle rozumím, ty kecy kecy kecičky o drahosti výroby jsou hlavně jen výmluva aby si zákazníci mysleli že jim je pořád nabízen výhodný produkt s ohledem na dobu.
Sorry ale výrobní cena i s dopravou pro 6600xt se i v této době vejde do 190$.
Takže s MSRP 380$ to je zisk 190$ na každé kartě :).

A toto se děje jak u Radeonu tak u Nvidie, protože jim lehce najet na tuhle strategii bez většího odporu zákazníků umožnila pandemie + situace s kryptem.
Do karet tomu taky hraje že od vydání RDNA2 a Ampere je nVidia a Radeon v podstatě duopol.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Uvedení za 190$ do obchodů by v současné nic neřešilo. Karty by se i tak prodávali za současné tržní ceny. Jen by na tom nevydělávalo AMD, ale obchodníci nebo scalpeři.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto mají uvézt něco vyloženě lowendového co se na těžbu nehodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. a kdo si to bude kupovat ? kdyz se podivam na Steam hardware survey, grafiky s VRAM 3+4+6+8G ma ~66% lidi. Takze hracum to celkem jasne prodavat nebudou, protoze to pro ne neni upgrade, spis downgrade. Pro "systemaky" ? porad se prodavaji ruzne smejdy typu GT 710, ktere na zobrazovadlo uplne staci. Ti co maji Intel tak maji automaticky iGPU, ti co maji AMD maji smulu ale podle zprav se chysta slaboucke iGPU i do Ryzenu. Takze vlaste celej ten trh low-end grafik zanedlouho totalne zmizi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Současně ne, ale když jsou ceny teď takovéhle tak oni už je příští generaci nesníží, ba naopak ještě je zvýší.
Navíc na tohle oni hrajou, dodávají schválně míň grafik(u AMD je jich málo už samo o sobě protože to rve hlavně do konzolí).
Hlavní problém je s kartami od Nvidie které výrobci vyrábí buď na sklad a nebo přímo pro těžaře, na trh posílají jen část a postupně protože ví že když budou udržovat na trhu nedostatek tak si můžou dovolit marže jako kráva(což zjistili v době COVID kdy výroba doopravdy nestíhala kvůli COVID uzavírkám).

Nebo ty si snad myslíš že najednou záhadně potřebuje grafiku 10x víc zákazníků(ne-těžařů) než jak tomu bylo při minulých generacích??
Celkově se teď grafik nevyrábí míň než před covidem.

Jestli chceš argumentovat, dokaž mi že se teď kapacita výroby grafik snížila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nebo ty si snad myslíš že najednou záhadně potřebuje grafiku 10x víc zákazníků(ne-těžařů) než jak tomu bylo při minulých generacích??"

10x víc? Uvádí se, že spotřeba GPU vzrostla kvůli corona opatřením. Lidi doma hledající únik od reality ve hrách a home offic jsou toho údajnou příčinou. Ale kolikrát? To snad nikdo neuvádí.

"Jestli chceš argumentovat, dokaž mi že se teď kapacita výroby grafik snížila."

Argumentovat s čím? Tvrdím, že i kdyby AMD stanovilo doporučenou cenu grafik s jejimi GPU na 10 kč a svá GPU dodávala výrobcům za1kč tak by cena grafických karet na trhu zůstala stejná a. nějaká doporučená cena by ji neovlivnila. Ani AMD a ani nVidia nemají kde získat další výrobní kapacity. Divím se AMD, že se na výrobu nějakých GPU a "domácích" CPU nevykašle úplně a raději veškerou dostupnou kapacitu nevěnuje na výrobu serverových CPU. S marží za EPYCy by mohlo nadále financovat vývoj GPU, aniž by si na tom finančně pohoršila, a zachovat si tím zadní vrátka pokud by z nějakého důvodu klesl zájem o serverové procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chaaapu.. Taky bych chtel nejakou "malou" grafiku typu RX550/560 s HDMI 2.1 kterou bych hodil do HTPC pod TV... Dokud jsem mel jen HD plazmu tak mi 550 stacila... Ted jsem v loji protoze nic nejni... A RX550 ktera me stala 600 jeta tak ted ji prodas za 2500 minimalne.. Kdyz si vzpomenu ze jsem prodaval RX580 kamosovi za 3000 a bylo mi to blby, tak bych ted plakal... Mimochodem ten ji ted nedavno prodal za 12tis... Paradox

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

oni maju nieco ovela lepsie... ryzen 5600g a 5700g. Ziadnu inu kartu nepotrebuju a este co-to aj zahraju, ked je treba. Lowend karty dnes uz nemaju zmysel, osobne je mi ukradnuta aj 6600, najnizsia karta, o ktorej dnes ma vykonovo zmysel uvazovat je 6700xt/3060ti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně napsal, že je to pro lidi co mají výkonný CPU bez IGPU. Lowend tak smysl má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho dôvodu mám doma v počítačoch s Intel Core i7 grafiky nVidia Quadro P1000, malé, low profile, úsporné, akcelerujú všetko čo potrebujem, zvládnu aj 5K v pohode. A v počítačoch s Core i5 mám Quadro P620, tam to stačí. Viem, cena je úplne mimo, ale bolo to jediné riešenie v tejto dobe. Nemienim dať za grafiku tisíc Eur a viac. Ani keby som ich našiel na zemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, za doporučenou cenu bych to bral, i když bych raději šel do XT. Jenže bohužel, v dnešní době je doporučená cena leda nasrávací údaj, protože 6600 XT s doporučenou cenou $379 (tedy necelých 10 tisíc Kč, s daní atp. by to bylo samozřejmě o něco víc) je v prodeji za 22. Někde se dá najít i za 14-15 tisíc, ale jsou značené jako nedostupné, takže je nejspíš za tu cenu nedodají.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobře na tom RX 6600 není, ta karta je pomalejší jak oproti RX 6600 XT, tak oproti RTX 3060. Ve fullHD tam musejí mít víc testů s nastavením, na kterém to škrtí procesor a hůř to škáluje, na 2560 × 1440 jsou ty rozdíly větší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co čekat od takové sběrnice a malé cache ve QHD, to je docela očekávatelné chování, že to bude špatně škálovat na vyšší s nízkým hit-rate, ta karta je poskládaná na FHD, nepočítá se s tím, že na tom někdo bude „hrnout“ hry ve QHD...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tím to není, RX 6600 XT na tom není v tomhle ohledu o nic líp. Taky 128b sběrnice, 8 GB paměti, stejně velká cache, a stejně to v tom testu QHD škáluje líp. V jiných testech ty rozdíly vycházejí větší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

kvolaa zdraví slouží ? Asi moc ne co ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyloženě dává smysl ušetřit 50$ u karty nad 10k. No, bude trvat ještě dlouho, než se s těchhle sra*ek vyhrabeme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Krasne, vcera bol tento lowend skladom na mindfactory za 499€ - 12667Czk,to si robia srandu ze?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A kolik by to mělo stát? Se podívej kolik stojí RTX 3060 – je stejně výkonná a stojí víc než RX 6600 XT. Dá se namítat tak akorát to, že výkonem to nahrazuje RX 5700, ale je to dražší. Ale to se nedá bohužel moc svítit, je krize a není z čeho vyrábět, toto je klasická reakce trhu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Krize uměle vyvolaná .Hlavně se všichni v distribuci neskutečně pakují a nikomu to už nepřipadá na hlavu postavené......

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Hlavně se všichni v distribuci neskutečně pakují a nikomu to už nepřipadá na hlavu postavené

Ne, to mi opravdu na hlavu postavene nepripada.

Na hlavu postavene mi pripada, kolik lidi investuje do kryptomen, pricemz 99% z nich ani netusi co je Blockchain. Krize je vyvolana tou spoustou blbcu co "investuji" do virtualnich prdu, distributori a vyrobci se na tom akorat s radosti vezou. Kdyby tahle saskarna skoncila, za mesic jsou ceny zpatky v normalu. Hlavne ze zdejsi chytraci nadavaji na AMD a Nvidii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, a proto s námi "nové" ceny zůstanou. Herní PC bude stát randál a všichni začnou recyklovat staré těžební karty, aby měli alespoň něco. Pokud se herní karta stala výrobním nástrojem, jiná možnost není. A výrobci nemají důvod, cokoliv měnit, protože cílem je zisk a prospěch akcionářů, ne blaho hráčů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zato tady u nás v Česku tu kartu asi ani nikdy neuvidíme. Když na launch day se jí podařilo sehnat jen 1mu českému recenzentovi a v žádném obchodu se ani neobjevila jako dostupná (ani na sekundu) :D
Akorát na Alze se včera večer pro ni objevila stránka která ještě ani nebyla dodělána a stejně tam už bylo "těšíme se". Dneska už je ta stránka hotová a je tam pořád "těšíme se".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mrkněte na libovolný obchod v ČR, žádná grafická karta mimo úplný lowend nejde samostatně koupit. Ani RX 6600 nepůjde, je to konec hraní na PC, už jedině konzole!!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak se do nich ale sám mrkni a neblábol.
https://www.czc.cz/graficke-karty/produkty?q-c-0-availability=d1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo napsal to blbě. Tím "nejde koupit" asi myslel že nevyplázne 7k za 1050Ti nebo 22k za RTX3060. Taky si tu suším "stoleté" GTX1060 3GB v jednom kompu a Quadro P2200 v druhém a doufám že příští rok půjde něco za rozumné prachy koupit... ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On to tady s tím "nejde koupit, bééé" tapetuje dlouhodobě a myslí to doslova.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přeji AMD-Nvidii-Intelu zasloužený úpadek pc gamingu a tak trochu i hraní na předražených konzolích. Hraní na ARM platformě je spojeno s větší konkurencí, tudíž se rozjede a bude plnohodnotnou náhradou. Stejně je hraní na 200W strojích těžko rozumově zdůvodnitelné a to píšu jako odpůrce green dealovských fantasmagorií.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> bude plnohodnotnou náhradou

... a tohle to pises jako zastance ARM fantasmagorii.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pojďme se bavit o něčem co má pro českého zákazníka smysl a dá se reálně koupit .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chleba, máslo a mlíko ale jen než nastoupí soupiska z nové vlády což je takový ekvivalent socanských ministrů, pak už nebude nic :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

G APU generace Ryzen 5000 nebo Playstation 5/XBox Series X/S.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

329 dolaru stal kdysi vyssi mainstream a ne ten zakladni, cena RX 6600 mela byt 199 dolaru, holt nenazrana to doba, karty se jiz jiste pakuji debilnim minerum(Bitcoin aktualne za 49,690€) kterym muzeme podekovat i za vysoke ceny elektriny, hlavne ze s tim nikto nic nedela(zeleny eko debilove), hovna co nic nedelaji jenom tezi a tezi, tim vydelavaji za prd delani pekne penize.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A skutečně vydělávají? Nebo jen roste očekávání a cena?
Crypto je rakovina, o tom žádná. Ale lidi rádi hazard.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by měl Rembrandt podobný výkon je asi sci-fi, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ma byt zhruba o 50% rychlejsi nez stavajici iGPU. Takze jo, scifi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NeXT 6600 nemá výkon jako RTX3060:
https://www.youtube.com/watch?v=BbSjKyJopFw
Spíš se blíží k RTX2060Super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.