Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6600 XT oficiálně: 15% nad GeForce RTX 3060, 160 W, $379

15% vykonu i ceny nad 3060. Dalsich 20 dolaru - 5.2% ceny a 15% vykonu u 3060Ti. Zda se ze 3060Ti si zachova pozixi nej. Pomer cena/vykon.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější GeForce RTX 3060 Ti skladem na NewEgg: $910. Tolik k reálným pozicím a poměru cena / výkon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť sám vznášíš otázku nad reálnou cenou za 6600XT, tak proč zde zdůrazňuješ "reálné ceny" NV? Asi lze očekávat, že pokud nebude cena nijak regulovaná jinak než trhem, potom výsledný poměr cena/výkon bude takový, jako je s cenami danými výrobci. :-) Nu, uvidíme, třeba bude lepší a cena NV spadne dolů. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Vždyť sám vznášíš otázku nad reálnou cenou za 6600XT, tak proč zde zdůrazňuješ "reálné ceny" NV? “

Co je na tom nelogického? Právě proto. MSRP nemá smysl srovnávat v situaci, kdy karty nejsou za MSRP dostupné. Takže demonstruju, jak je nesmyslné na základě MSRP tvrdit, že je RTX 3060 Ti výhodná. Krom toho tu máme určitý precedens v podobě vyšší předraženosti hardwaru Nvidie (vyšší násobek MSRP) než hardwaru AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proč bych měl kupovat 3060Ti za takové peníze, sám mířím přesně na tuhle kartu a nemám problém počkat až se cena ustálí na těch 400 dolarech, je to ideální náhrada výhodně prodané 2070S.

Už od letošní zimy lidem doporučuji nekupovat nové grafiky a přežít na něčem starším. Nejvýhodnější byla dle mě GTX 1060 3G ta se i na jaře dala sehnat lehce nad 4 tisíce, kdežto za 6GB variantu nebo RX580 by člověk dal k 10 tisícům. Teď jsou pořád 1060 3G za slušné ceny, 3-3.5 tisíce, ano není to 2-2.5 jako před rokem. Pro mě ta 1060 3G navíc nahradila záložní GTX960, tu jsem na jaře prodal za 2,7, takže upgrade na 1060 3G mě vyšel na 15 stovek.

Já si klidně ještě chvíli počkám a zatím je jasná kandidát právě ta 3060Ti, ta už je bez pochybností rychlejší než stará 2070S, ale je možné že šáhnu po 3070 nebo bazarové 3080 při VSync na 60Hz budou mít nízkou spotřebu a budou tiché, což je pro mě zásadní. Půl roku s pasivně chlazeným MacBookem Air už chci co nejmenší slyšitelné projevy počítače, ideálně žádné. I to nejtišší provedení 2070S na trhu bylo jasně slyšitelné když se na ní hrálo něco náročnějšího ale třeba u Destiny 2 to chvílemi běželo pasivně, chvílemi na 8-9 stech otáčkách. 3070/3080 by měla tuhle hru ve FHD a 60FPS capem zvládnout pasivně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

pekne jsi se odkopal... na pric diskuzema dela machry, jak neni problem grafika za 40 - 50 litru a tady z nej vypadne ze resi par stovek za bazarovku a jeho vlhky sen je 3060 ti za msrp, aby mohl hrat ve fullhd na 60 fps :D
btw. 2070 super ma +- stejny vykon jako 3060 ti, takze bude hlucna +- stejne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

3060ti má výkon kolem 2080 super, nikoliv kolem 2070 super. Orientační žebříček např. zde: https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moment o čem to píšeš? Já si nikdy grafiku za 40 nebo 50 kupovat nechtěl, pro mě je rozumný strop cca 20, ale musí to mít smysl. Třeba GTX1080 měla smysl za 21400 když byla nejrychlejší kartou na trhu a zároveň poskytla dost výkonu. Později už nemělo smysl kupovat výkonnější než 2070 Super, která mi výkonově stačíla.

Ale prodal jsem výhodně celou mašinu když ceny bazarových grafik byly vysoké. Za půlku toho pořídil +- stejně výkonný základ bez grafiky a zbylo mi minimálně na RTX3070 až se ceny uklidní, případně nějakou 3080 od těžaře. Ale reálně mi výkonem stačí 3060Ti, za cenu 12-13 tisíc za tišší edici poskytne o 10-20% více výkonu než 2070S při stejné spotřebě.

S mým omezením na FHD@60FPS ta grafika bude fakticky úspornější než byla 2070S, tudíž může točit o trošku méně v náročnějších titulech. Nicméně 3070 v tomhle bude větší jistota, v méně náročných titulech by mohlo stačit i pasivní chlazení, resp. airflow skříně, nicméně RTX3080 bych v tomhle věřil více.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tohle má být levná mainstream karta? Vždyť nastavili cenu tak že to koupí proti minulosti minimum lidí, jak se zdá přecházejí na Apple model kde se kalkuluje s nižším počtem nakupujících ale při zdražení se to má vykompenzovat. I největší český fanoušek AMD už má velké potíže tohle obří zdražení vysvětlit. Vždyť konstrukce 128bit kartičky s jednoduchým PCB i při určitém zdražení musí stát minimum a vymlouvat se na drahou výrobu GPU kde je větší cache je trapné.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale vidíš ako ľudia nakupujú - z predražených e-shopov počnúc a scalperov končiac, AMD nemá dôvod podliezť konkurenciu, keďže teraz sa predá všetko. Otázna je budúcnosť,aby to nebol precedens..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zlaty to komunizmus, keby vyrobok stal 370 dolarov a nejaka obchodnicka svina by za to chcela viac ako 23% marzu na to hodiť, hned by letela do basi a by mala zhabany majetok. Teraz za to obchodnici pitaju 600€ jasna kradež a nič, trhovy obchod kto si kolko ukradne tolko ma...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

jj a cekali by se fronty jak na chleba

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jenom fronty. To jste ještě musel uplatit ty správné lidi abyste si do té několikaroční fronty mohl stoupnout.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A pokud jste kdysi měli něco společného s bílými Rusy, tak Vám příbuzné umlátili k smrti na policejní stanici jako se to stalo sousedce. Vždycky když vidím ty kecy "za komunistů bylo líp", tak mám chuť pisatele uškrtit.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle pochopit kontext doby a rozdělit si těch 40 let alespoň na 2 poloviny? On se těžko srovnává komunismus v ČSSR v první půlce a té druhé. Např. děda komunisty prudil a když v roce 1968 přijeli změnit směr vývoje režimu nějaké ty armády, tak si ho samozřejmě pozvali na kobereček. Nic se mu nestalo. Dědův bratr navíc emigroval do USA (ne z ČSSR) a občas nás navštěvoval, bez jakéhokoliv velkého obtěžování. Nenávist k carským Rusům je normálně pochopitelná.

Dneska je byt v paneláku nebo dokonce ještě starším a zaostalejším (50. léta) cihlovém činžáku za 5 milionů a podotýkám, že ne v obvykle přestřelené Praze. To by asi Havlovi přistála na hlavě dlažební kostka, když by dneska jako debil zase začal pejorativně blábolit o králíkárnách.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jestli chces srovnávat drahý byty vs 40let perzekuování lidí, kteří nesouhlasili s režimem, tak se odstěhuj do číny nebo ruska
jako je to na hovno a nechápu proč to nemá nějaká strana jako program do volem, stačí uvolnit pozemky měst (kromě prahy), aby se mohlo stavět, to je všechno
svoboda slova, ač je to otřepaný tak je to to nejduležitější co můžeš mít, i když dneska se taky začíná vyhazovat za "názory", ale stále je to čajíček oproti komoušům

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná odstěhuju, budeš se divit, ale se svými zkušenostmi s myšlením Američanů bych už dal přednost služební cestě do Číny/Ruska než do USA. Paradoxně může Amíkům říkat pravdu už jen Čech jako já (zaostalá kultura tak to omluví), protože Amík by za to co jsem jim upřímně napsal vyletěl. Drahý byty můžu srovnávat s perzekucí - člověka můžeš ničit perzekucí přímou nebo nepřímou/finanční.

Čajíček proti komoušům? Ne proti komoušům 1968-1989. Ti tě vyhodili z práce za názor, ale práci a bydlení si měl stejně zajištěné. V USA tě dnes vyhodí za názor a bydlení ani práci zajištěnou nemáš a ještě se ti aktivně snaží zničit budoucí možnost uplatnění, protože si dělal pro Trumpa, veřejně si se ozval proti 100% podpoře LGBT atd. U nás to směřuje stejným směrem, takže bych ty růžové brýle sundal a přestal volit fanaticky prozápadní kokoty co neprotestují proti např. Green Dealu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nevim proč sem taháš amíky, mluvím o evropě a česku, amíci to maj taky pokřivený, ale pokud bych si měl vybrat jako obyčejný člověk, bez ambicí, že bude pracovat v pohodě manuálně, tak kde bych chtěl žít je německo>česko>EU>amíci>>čína>rusko

jinak dědek nebyl ve straně a musel dělat na dráze půnočního výpravčího nákladních vlaků, kde bral almužnu oproti ostatním ano s bydlením neměli problém, protože dostali barák v sudetech po němcích

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LOL a jak si myslíš, že to funguje v západní Evropě? Výrazně lépe?

Snažíš se nadhodit horší životní úroveň manuálně pracujících v Číně/Rusku? To se taky mění a nezapomínej na menší životní výdaje, takže to neporovnávej bez této znalosti. Pro život jsou důležité i jiné parametry - počet nezvládnutých ghet, kriminalita, směr vývoje.

Barák v Sudetech se zajištěnou blbě placenou absolutně nenáročnou prací......v tomhle nejdu s většinou a proti mému dnešnímu stavu (dobré prachy za korporátní polonudu v práci, ale nemovitosti mě stejně štvou) mu trochu závidím a přemýšlím jak se mu přiblížit. Se skromností nemám problém - nesnáším konzum a klidně budu nosit jedny kalhoty dokud se nerozpadnou, negrilovat každý víkend (pokud možno vůbec) a hrát jen Half Life 2 apod. na 13 let starém PC:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jestli porovnáváš sociální problémy západní evropa vs rusko tak to je už uplněj úlet, úroveň soiálních služeb, zdravotních, důchody, sociální služby pro hendikepovaný atd. to fakt nejde srovnat, stačí se podívat, jaký mají v rusku problém s alkoholem obecně, ale to už zabředáváme zbytečně hluboko
proto taky řeší píčoviny jako je gender a ne krym

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Rusko bylo vytunelováno západem (známe dobře z vlastní zkušenosti) během extrémně divoké privatizace, ale Francie, Itálie, Španělsko, Řecko hodně spadly i bez tunelování (naopak občas vysávají nás a další východoevropany) a dál padají i s mega dluhy. Rusku ta uzavřenost před západem může pomoci, alespoň ke stagnaci.

Čína jednoznačně roste, staví se i byty pro nejchudší, rozdávají se auta nejen managerům, ale i dělníkům.
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/firma-rozdala-svym-zamestnancum-4-1...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, bydlení byl naopak extrémní problém za komoušů, momentálně je to milionkrát lepší, i při těch ujetých cenách. Tehdy, pokud jsi nepracoval ve správném podniku, tak i když jsi peníze měl, tak jsi čekal na byt i 20 let. Nebylo neobvyklé, že v 3 pokokojáku bydleli i 3 generace...
To co se děje v USA je to, že to právě do toho komunismu/socialismu kráčí, to není opravdu dobrý příklad.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Korporátní socialismus aka woke kapitalismus je IMHO horší než byl náš autoritativní socialismus. Nějaké stísněné třígenerační bydlení byl extrém. Vždyť kdo chtěl, tak si sám postavil barák jak kráva - pokud se mu nechtělo čekat a nebo neměl okamžitě byt. Jo, byl sedřený jako vůl, ale zase chodil z práce odpočinutý. Dnes si lidi z nouze staví baráky (zadlužený až po uši), ale pak jdou na noční dvanáctku - takže se pak ani nedožijí důchodu. Dva podobné příklady jsem zažil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Jo, byl sedřený jako vůl, ale zase chodil z práce odpočinutý" --- áno a tak to tu aj vypadalo. Väčšie blaboly a ódy na komunizmus som dlho nečítal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za komancu, jsi musel splnovat 'idelogicke' predpoklady a nebo byt zticha.K tomu se samozrejme vazala spousta ruznych restrikci a omezeni svobody. Nemel jsi ale takovy tlak na to, aby jsi "vyrabel" neustale penize. Tim samozrejme nerikam, ze flakat praci bylo spravne.
Dnes jsi, potazmo spousta lidi je, neco jako "financni vazal". Mas pujcky, hypoteky, atd. nebo i priblble exekuce k vuli par tisicum, kde ti visi nad tebou "damokluv mec". Samzorejme, jsou lidi, kteri jsou financne na tom lip a tenhle tlak nepocituji, ale vetsina na tom takhle neni. No a k tomu dostavas posledni dobou bonus v tom, ze rikat to co si myslis, se ti nemusi vyplatit. Coz je ale uz uplne stejny princip "byt zticha", jako byl pred listopadem...
Nevim kam to smeruje, ale podle mne nekam,kde to bude ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tehdy, pokud jsi nepracoval ve správném podniku, tak i když jsi peníze měl, tak jsi čekal na byt i 20 let."
To ale není pravda...
Uvedu hned dva příklady ze svého okolí a rodiny.
1. teta a strýc neměli kde bydlet tak se přihlásili do bytového družstva. odpracovali nejaké ty brigády přispěli dnes směšnými penězi (v řídu tisícikorun) a měli bytovku a k ní malou zahrádku...
2. družstvo v obci stavělo domky na klíč (pro kohokoli ne jan pro družsteníky). Jeden vyšel na 150 000kčs přičemž na to člověk dostal od státu bezúročnou půjčku...
20 let čekali jen ti co se sami trochu nesnažili (to je mimochodem podobné jako dnes).
A to ani nemluvím o tom že tehdy existovaly podniky kde sháněli dělníky/zaměstnance a pokud se jim člověk upsal na 5let tak měl byt zadarmo a rovnou (a ten mu zůstal i když pak šel dělat jinam)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze demokraticka spolecnost by nemela fungovat na principu toho, ze nekoho za jeho nazor vyhodi, potazmo ze ho nuti delat urcita rozhodnuti, potazmo, ze pokud je neprijme, tak se ocitne na okraji spolecnosti, atd.. US je v tomto nejdal, kde mas 'korporatni zakony' prosazene ve spouste oblasti spolecnosti, ktere jsou velmi neadekvatni a jdou jim primo na ruku.
Tezko to pak muzes nazyvat demokracii, alespon tak jak to chapu ja. Tim samozrejme neobhajuji komance, komanci byli v urcitem pohledu zrudni, to co dnes nastupuje a tvari se jako 'pokracovani demokracie' je bohuzel 'zrudne' taky, byt se tvari jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bydlení je drahé fakticky všude. tady ve městě stojí panelákové byty kolem 4M, ano 10 let zpět stály 2M, ale tehdy jsem sem šel protože je to město nejblíže Praze a přitom tu je levně.

Další fakt je že v Čechách lidé chtějí vlastní bydlení a nájemní bydlení jim přijde jako něco špatného, přitom na tom není nic špatného a má to mnoho výhod proti vlastnicví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Pokud do důchudu nejseš za vodou, tak bych raději vlastní byt než podnájem, Ono se to těžko odhaduje, jak moc bude náš systém v řiti za 25 let, ale to, že se to zhoršuje je bohužel jistota.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na co se zaměříte. Bydlení, práce, peníze, zábava, majetek, cestování a provokace. Hodně lidí prostě žilo, měli rodinu (ke konci největší populace) práci kde bydlet a co jíst, i když s menším výběrem a sem tam na výlet. Prostě šli s proudem jako i dnes. Ano komunisti byli svině a měli za to pikat, ale to se mělo řešit v 90 letech a ne se jen hrnou za majetkem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím, jestli to měla být ironie. Jestli ano, tak je hodně špatná. Za komunismu za A. byste skoro žádný produkt prodávaný na západě za dolary nekoupil, protože by se zde mohly prodávat pouze produkty ze spřátelených zemí (o tom, jaká byla často jejich kvalita, či se jednalo o zastaralé ukradené/zkopírované výrobky - viz BOBO, netřeba polemizovat). Za B., ty produkty ze západu, které by se sem dostaly a mohly se prodávat, tak by byly dostupné oficiálně pouze v Tuzexu. A tam se jelo s maržemi, že byste se pos***. Výprodejové výrobky západu se tam prodávaly za ceny aktuálního HW v zahraničí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Opět jednostranná demagogie. Doporučíš mi lednici a mrazák co vydrží 40 let? Pneumatiku na traktor vyrobenou před víc jak 60 lety co je použitelná dodnes? Jak to ti komunisti dělali, když s horší technologií dosahovali mnohem vyšší životnosti. Jenom u těch žárovek přešli taky na kurvítkovský systém jako kapitalisti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

zober si taku Kubu
ake vychodno-blokove auta tam pouzivaju na jazdenie?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že žádné, stejně jako nemají moderní malorážkové hrůzy z EU. Jak to vyvrací to co jsem napsal?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no, pouzivaju tam prave zapadniarske auta z 50. rokov. Takze ide o vyvoj v mysleni vo vyrobe. Predtym sa robili aj na zapade veci co vydrzali, neslo o to, ze len na vychode sa robili veci, ktore vydrzali. A pneumatiky ktore vydrzia 60 rokov? fakt si to myslis? Skor sa pouzivali pneumatiky kym nepraskli, aj ked mali zbruseny dezen az na zaklad.(dedko robil sofera autobusu, vedel rozpravat)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tu pneumatiku jsem si nedávno ošahal. Ok, nebyla používána intenzivně a byla delší dobu skladovaná, ale i tak je to dneska sci-fi. Dnešní gumové výrobky se začnou samovolně rozpadat mnohem dřív. Šmejdy existovali všude a i kapitalisti uměli kvalitu (umí jí dodnes, ale nechtějí), ale systémové kurvení v dnešní podobě je neomluvitelné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych to dělal? Nejsem fanda konsumerismu, ale všeho s mírou. Zažil jsem dobu, kdy jsme doma měli Calex a Tatramatku se skoro dvěma dekádami na krku. Jaký úžasný požitek takové spotřebiče byl používat, k tomu už se laskavě nechci vracet. A nemluvě o tom, že takový spotřebič stál několikanásobek běžného platu. Půjdeš za takovou ledničku vysolit třeba 100 tisíc? Jsem zvědav.

A to nemluvím o tom, že tyhle spotřebiče vyžadovaly neustálý servis, aby fungovaly. To jediné jim nemohu upřít, daly se opravovat, narozdíl od dnešních pouzdřených radostí. Na druhou stranu při té jednoduchosti tehdejší technologie byla spolehlivost stejně v porovnání tragická.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

http://www.zakomunistu.cz/
Lednice stála 1,16 násobek platu.
Ta kvalita není vůbec drahá, takže kdyby s dnešní úrovní technologie chtěli, tak levný šmejd stojí 10 tisíc a lednice co vydrží 25 let třeba 25 tisíc, což bych rád dal, ale nemohu. Dnes si připlácíš za funkce, které ani nevyužiješ a zároveň jsou často v týmu kurvítek.
Neustálý servis asi těžko, když fungují celkem spolehlivě až dodnes. Moje babi má takový kousek, můj známý v garáži taky a rozhodně servis neřeší, protože už by do toho nešli a normálně je vyhodili. 35-40 let s občasnou opravou!!! Ono je pořád obdivuhodné, když 30 let stará lednice vyžaduje levný servis 1x za 6 (a více) let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty věci stály šílený prachy, proto vydržely. Blbý přenosný magneťák za 4000+ Kčs, což byly dva platy tehdy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chcete bílé spotřebiče, které vydrží tak dlouho? Ale to přeci dnes není vůbec žádný problém. Kupujte Miele nebo Gaggenau. Miele vyrábí náhradní díly pro některé řady spotřebičů minimálně 30 let od ukončení výroby daného modelu. Je to jejich firemní politika.

Ceny odpovídají tomu, co bylo obvyklé za socíku, tedy pětinásobek průměrného výdělku či ještě více. Jen ten luxus a spolehlivost je podstatně vyšší. Zatímco u Miele z těch spotřebičů vydrží minimálně 80 % bez opravy (maximálně s výměnou těsnění), u socialistické calexky či tatramatky to byl s bídou 20 %, spíš tak jedna z deseti. V té době jsem žil a paměť mi pořád slouží. Vím moc dobře, co to bylo za křápy, které můj táta stále opravoval (a náhradní díly dostupné nebyly, dělal to na koleně).

Nicméně většina dnes preferuje to, že si sice koupí vědomě výrobek, který vydrží kolem pěti let (i když u praček vlastně kromě nejlevnějších křápů neznám nic, co by nevydrželo podstatně déle), ale koupí si ho levně a s klidem ho za těch pět let vymění za výrobek úspornější. Jinak sám za své zkušenosti - pračka Siemens slouží 20 let dosud, před pěti lety jsme ji převezli ke známým na chalupu, nahradil jsem ji LG, která zatím slouží bez závady. Myčka Siemens 18 let, velmi levná lednice Vestfrost sloužila 12 let, pak odešel kompresor, oprava se nevyplatila, místo ní tam je už 8 let Electrolux bez závady. Varná deska odešla po 12 letech kvůli pádu věcí z police, mohla sloužit dál... Nejčastěji odcházely vysavače, ty tak po pěti letech bez ohledu na značku - ETA, Bosch, Philips... Jen předražený Vorwerk, který kupoval kdysi tchán, zcela překvapivě slouží 25 let a pořád spolehlivě. Tomu jsem na začátku nevěřil.

Fakt nechápu ty stížnosti - ano, na trhu jsou šmejdy, ale mám zcela svobodnou volbu je nekupovat a mohu si koupit výrobky spolehlivější než dříve v různém cenovém rozpětí. A nejde o žádný luxus jako tehdy. Za žádný ze spotřebičů jsem nikdy nedal více než měsíční výdělek, většinou to bylo pod 1/4 příjmu. Co by za to mí rodiče dali... Když si chtěli koupit vysavač, mohli si vybrat ze dvou možností - buď vzít ten, co zrovna byl na prodejně (pokud byl) nebo nekoupit nic. Za cenu kolem dvou tisíc Kčs při výdělku 1200 Kčs mé matky a luxusního platu 2200 Kčs mého otce. To je na dnešní poměry vysavač kolem 30 až 40 tisíc - kolik takových je? Dnes máte výběr z více než padesátky modelů od tisícovky až po třeba 60 tisíc za nějaké luxusní modely. Tohle prostě nebylo. Na barevnou televizi byly pořadníky (a nevědělo se předem, jaký model bude), na dodání pračky se čekalo měsíc. Výrobky ze západu maximálně v Tuzexu za nesmyslné ceny (protože tuzexové poukázky běžný občan nezískal a na černém trhu byly "bony" za pět korun) .To byla realita 80. let - toho plně rozvinutého socialismu, který už překonal tolik nástrah. Než se ekonomicky zhroutil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

http://www.zakomunistu.cz/
Lednice stála 1,16 násobek platu.
Ta kvalita není vůbec drahá, takže kdyby s dnešní úrovní technologie chtěli, tak levný šmejd stojí 10 tisíc a lednice co vydrží 25 let třeba 25 tisíc, což bych rád dal, ale nemohu. Dnes si připlácíš za funkce, které ani nevyužiješ a zároveň jsou často v týmu kurvítek.
Neustálý servis asi těžko, když fungují celkem spolehlivě až dodnes. Moje babi má takový kousek, můj známý v garáži taky a rozhodně servis neřeší, protože už by do toho nešli a normálně je vyhodili. 35-40 let s občasnou opravou!!! Ono je pořád obdivuhodné, když 30 let stará lednice vyžaduje levný servis 1x za 6 (a více) let.

I tak díky za tip na Miele nebo Gaggenau. Snad to nebude jen stejná faleš jako myslím Liebher nebo jak se ta kolegova lednice jmenovala - taky pověst kvality, ale 2x reklamace.

A pozor. Když má dnes někdo lednici starou víc jak 15 let, tak to neznamená, že i dnes prodávané tolik vydrží. Mně prodavač u LG lednice upřímně řekl, že můžu zapomenout na životnost mé předchozí AEG (16 let), i když je to v dnešní konkurenci kvalitní lednice. Ono to negativní bohužel akceleruje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Doporučíš mi lednici a mrazák co vydrží 40 let? […] Jak to ti komunisti dělali když s horší technologií dosahovali mnohem vyšší životnosti.“

Podle mě to bylo právě tou horší technologií. Prostě ty věci byly jednodušší, takže se toho méně mohlo pokazit. A zároveň robustnější, protože prostě bylo moc složité vyrobit třeba 4 miniaturní díly spasované s tolerancí na mikrometry.

Ale podle mě lednice, která vydrží 40 let, není takový problém.
Jednak teda nemám pocit, že by lednice měly nějak krátkou životnost, mně snad všechny co jsem kupoval já pořád fungují.
Ale krom toho, lednice v roce 1989 stála asi 3500 Kčs, to je v dnešních cenách něco přes 40 000 Kč.
Podle mě když dáte 40 tisíc, nebudete mít extra požadavky na design a může to žrát jako tank (jako ty komunistické), klidně Vám to někdo vyrobí na zakázku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.zakomunistu.cz/
Lednice stála 1,16 násobek platu.
Jsme o minimálně 30 let dál, tak i tu spotřebu by šlo díky lepším izolantům zmenšit. Jednoduchost je v dnešní době nedostupná, vše se nuceně dělá složitě, aby to prd vydrželo. Mám nový typ kompresoru co nevibruje a je méně hlučný - proč kurva nevydrží déle než ta stará vibrující příšera, když tomu vše nasvědčuje? Lepší technologie tradičně zmrvena úmyslným poddimenzováním nějaké levné součástky. Zrovna chladící soustava (elektromotor-kompresor-trubky-médium) lze udělat věčné i úsporné. Je to uměle vytvářený problém. Nechci hrát na lednici Dooma, chci jen kvalitu a základní funkčnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Lednice stála 1,16 násobek platu.“
Ano, přesně jak jsem psal: stála 3500 při průměrné mzdě 3000. Přepočtem na aktuální mzdu (ČSÚ: 35 285) vyjde 41 166, což myslím odpovídá mému „něco přes 40 000“.

Jinak já nemám pocit že by ledničky málo vydržely. Já v životě zatím objednával 3 ledničky (do 3 různých bytů, nejstarší asi před 15 lety) a všechny pořád fungují. A ve 2 případech pořád ještě fungují i ty, co tam byly předtím.
Jen teda nevím proč trvat na tak dlouhé životnosti zrovna u lednice, třeba kdo si koupil před 30 lety lednici a před 15 lety ji vyhodil a koupil si novou, je nejspíš jen na ušetřené elektřině v plusu oproti tomu kdyby měl pořád tu původní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice odpovídá, ale není košér ignorovat technologický pokrok za 30 let. Dále bych rozumně předpokládal, že za komunistů na průměrnou mzdu dosáhlo více lidí než dnes kdy asi 70% nedosáhne. Dále jsou tu ceny oprav, kdy LG chce za opravu třeba víc jak polovinu pořizovací ceny. Dále ušetřená elektřina nehraje tak jednoznačnou roli, protože za komunistů stála elektřina poměrově méně - a bude hůř.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to horší technologií (lednice se po technické stránce zas tak moc neměnily). Bylo to tím že se věci dříve obecně dělali kvalitnější prostě proto že se nepočítalo s 2 letou výměnou. To platí celosvětově nejen pro socialistické československo, stejnou závislost Vám řeknopu i pamětníci z USA. Dále taky platí že dříve byla elektronika dražší než dnes (opět ne jen u nás)...
Pokud si chce někdo zakouzlit s čísly tak za 3500,- kčs člověk vyměnil tak 100 -150 dolarů, a i když tehdy měl dolar vyšší hodnotu tak už to nevypadá tak impozantně jako 40 000 kč že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Double.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou bláboly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, to není hrozná cena. 379 dolarů. Nejprodávanější kartou loňska byla RTX2070S - bráno v retailu. A to nejen v dle německého MindFactory, ale třeba i českého CZC, takže ani pro čecha to není nic hrozného a nedostupného a to se bavíme o kartách za 500 dolarů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To ano 379 dolarov nieje vela ale za tolko to predava AMD obchodnikom, lenže tebe to obchodnik preda za 800€ a to je oč tu krači. Kde po ceste ta karta zdražela o 500dolarov? Komunistickej čine tu kartu predavaju za tych 379 dolarov. Mne to pripada že tie karty prevažaju do EU vesmirnimi raketami okolo mesiaca, alebo nas nejaky obchodnici nepekne okradaju :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby sa dali kúpi za msrp, môžem to zatiaľ ... Fuj zasrate kryptomeny,sprepacenim za výraz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kryplomeny maji uz nejakou dobu sestupnou tendenci a tak se tezari prilis do dalsich investic do hardwaru nepousteji. Jiste se tu muze vyskytnout nekdo, kdo si v posledni dobe grafiku do tezarskeho stroje koupil, ale celosvetove to neni zadny velky problem.
Proste to co rikam od zacatku, kryplomeny jsou jen vymluva. U NVidie nezvlada Samsung vyrobu cipu a u AMD je to zase tak, ze zadali TSMC prednostni vyrobu procesoru a APU do konzoli, na grafiky nezbyva. Cele je to o nedostatecne vyrobe, ne o tezarich.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na ústupu jsou cca 2 měsíce a cca 2 měsíce si i na velkých krámech ty grafiky v pohodě najdeš skladem a nejsou přitom zabalené v celé sestavě.

Takže kde je ta nezvládlá kapacita?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé sledovat, jak se nám postupně vytrácí pojem dostupné hraní. Nedělám si iluze, že 3050/6500 půjdou pod 400$. Už se přestávám divit, že jdou konzole tak na odbyt, protože dát jen za midrange/lowend GPU to co za celou konzoli, na které si zahraju ve 4k, je padnutý na hlavu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tu máme (respektive většinou nemáme) APU. Není to high-end řešení ale člověk si na tom v pohodě zahraje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přitom třeba loni v CZC byla nejprodávanější karta v retailu RTX2070 Super, světe div se karta za 500 dolarů, nejprodávanější byla i v německu podle mind factory. Takže tak.

3060 má cenu 329 dolarů, ano aktuálně jsou kolem 16 tisíc kvůli kryptu, ale ani ne měsíc zpět byly v krámech za 18. Počítám ještě 2-3 měsíce a budou tu za svou předpokládanou cenu kolem 9 tisíc.

Lék na ceny je nekupovat. Ale když lidi ty grafiky stejně kupují. Pamatuju kryptohorečku v 2017. Lidi strašně nadávali jak vyšly GTX1060 že prej jejich 250 dolarovou cenu udrží jen pár "dotovaných" karet a pak to nikdo za 7.5 kupovat nebude když za 6 má RX480... a jak lidi nakonec rádi kupovali GTX1060 za 11-12 tisíc a ještě byli šťastní že ji sehnali... A tehdá bylo grafik všude dost, nebyly problémy s výrobou čipů

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nic moc teda, měl jsem to v hledáčku jako upgrade ze své RX 580, která by šla do druhého PC, kde potřebuji polepšit grafiku (RX 560). Jsem zvědavý, za jakou cenu se objeví v našich obchodech. Docela pochybuji, že ji budou prodávat za doporučenou cenu + daň. Aktuálně RX 6700 stále za 20k+...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím by byl prodejce hloupý prodávat to tak levně, když to lidi poříd kupují za víc. Ono je otázka o kolik to natáhne fabrika, o kolik distribuce. a o kolik by to natahovali překupníci. Počítám ale že do třech měsíců si ceny sednou na své očekávané hodnoty. Teď už to jde krásně dolů, třeba 3060 se dá sehnat za 16, necelý měsíc zpět nebyly pod 18 a další dva týdny před tím nebyly pod 25.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Něco málo dolů šlo, ale 3060 za 16tkč za krásné bych zatím neoznačil. Mám obavu, že se to v tomto bodě sekne stejně jako 6700 od AMD. Ty se normálně dají koupit skladem, cena oproti té největší prázdnotě drobně klesla, ale už skoro měsíc co koukám se drží stále na 20-21 tkč s DPH za ten nejlevnější model. Nálepky u nich "Ušetříte 8000 korun." od prodejců jsou výsměchem zákazníkům.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem že 3060 za 16 je krásná cena, ale že to jde krásně dolů během dvou měsíců cena klesla o 8-10 tisíc. Postupně ty ceny půjdou dolů. Počítám 2-3 měsíce a jsou na MSRP. Samozřejmě pak budou do jisté míry hrát vánoce, ale nemyslím si že by nějak výrazněji zasahovaly do cen.

Moje doporučení je stále nekupovat grafiky pokud to není nezbytné pro práci nebo na tom stojí nějaký jiný příjem. V opačném případě dočasně koupit levný bazar, tady stále platí GTX1060 3G jako velice výhodná karta a byla už od zimy. Na to téma měli teď třeba na HW Unboxed video, kde srovávali 5700G a 10400F+1060 3G, oboje vyjde na stejnou cenu ale i5 s ořízlou 1060 podá daleko větší výkon než APU a až se časem doplní o slušnou grafiku, oba procesory podají herně stejný výkon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

https://bitflyer.com/en-us/ethereum-chart
daj si mesiac
ceny kariet dole nepojdu, ale skor naspat vyskocia hore :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by ethereum muselo jit mnohem vyrazneji nahoru. Tento tyden probehne hard fork London, ktery zavede EIP-1559. Odhadovane snizeni odmeny pro minery je nekde mezi 20 az 40%. Jako kdyz uz koukat na ethereum, tak spis na hashrate https://etherscan.io/chart/hashrate na kterem je pripadne zkupovani grafik tezari spis videt. Zatim to nevypada, protoze vykon je o dost niz nez bylo maximum 20 kvetna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odhadovane snizeny pro minery opravdu nebude 20-40 %, vzhledem k tomu, že odměny minerům se už nějakou dobu pohybují kolem 2.2 ETH.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže krypto zase letí vzhůru takže klesajícím cenám můžeme už jen pěkně zamávat než nám odlétnou zpět do výšin :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i s omezeníma těžby které nové grafiky mají?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smutny, absolutni rezignace na jakoukoliv soutezivost

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NJN, prostě hezky hromadně všichni oj**at své zákazníky, dokud je se na co vymlouvat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj baví mě to nekonečné omlouvání a brečení radeon a nvidia jak jim šíleně narostly výdaje na výrobu, paměti a dopravu.
Zatímco nové telefony/tablety/wearables se prodávají dále s cenou ovlivněnou jen inflací. Těch se tyhle "vysoké výdaje navíc" podle nvidie a radeonu tedy netýkají hádám, čipy pro ně asi uplácají čínské děti z odpadu nasbíraného v moři :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou klasické výmluvy. Jasně, že se situace zkomplikovala, čipů bylo kvůli koronavirovým odstávkám méně (a nebo to byl částečně záměr právě kvůli možnosti navýšit cenu?) a kvůli těžbě poptávka naopak na maximu. Cena je ale hlavně vyhypovaná tímhle poměrem poptávka/nabídka.

Přesně jak říkáte, i když je to trochu jiný typ zařízení, tak všechny tyhle mobilní věcičky také potřebují vyrobit procesor, paměti, podpůrné čipy...a nezaznamenal jsem u nich, že by zdražily o 250%, i když se jich tohle vše (doprava, nedostatek kapacit výroby čipů) také muselo dotknout...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není zdaleka pravda. Tyhle výrobky zdražují, zrovna mobily šly cenově za poslední léta dost nahoru. Kde jsou vlajky za 10-15 tisíc dneska se jede běžně 20-30. Problém je že výrobci už nemají kam prodávat, růst tržeb dosáhnou zvýšením cen.

U nositelné elektroniky jdou sice ceny hodně dolů ale to i kvalita. Ony true wireles sluchátka za 300 nebudou stejné jako za 3000. To samé hodinky. Ano nějaký jednoduchý sport tester stojí pár stovek, když chce člověk NFC, telefonování a některé extra senzory jako saturaci, nebo když chce vyšší kvalitu a design, tak utratí klidně desetitisíce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaktože ne? Však nabídli stejný výkon za stejnou cenu jako konkurence. Ano nemají tak rychlé RT, nemají tak rychlé DLSS, mají možné op něco málo lepší spotřebu. Tady se aspoň uvidí jestli je nebo není DLSS pro kupující tak důležité a nezáleží lidem na RT výkonu, když si mohou za stejné peníze koupit kartu s DLSS a vyšším RT výkonem nebo kartu s nižím RT výkonem a bez DLSS, bez NVENCu....

Taky jde vidět že to levněji dělat nejde. NVIDIA chtěla po výrobcích aby RTX3060 zvládali v rozpětí 250-300 dolarů, načež výrobci řekli že se to za ty peníze nedá dělat, že tam není prostor pro marži., bum stojí 329.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

15 procent nad i v cene, skoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem loni dával 7000,- za RX 5600 XT, tak jsem dělal ksichty. Tohle je jiný kafe... s místní vysokohorskou přirážkou to na naší jedničce i dvojce čekuju tak 15 000,- + to je děs :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.