Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6700 XT má boost 2581 MHz a nejspíš 64 ROP

Pro upgrade herního PC na konci letošního roku hledám vhodné GPU, které bude on-par s XBox Series X. Tenhle RX 6700 vypadá poměrně nadějně, v mnoha ohledech jsou to podobné čipy, co do počtu funkčních bloků. Rozdíl je IC u RX vs. široká sběrnice XSX, nižší takty a vice CU u XSX vs vyšší frekvence a méně CU u RX.

Docela by se mi nějaké srovnání těchto karet, nebo vhodného kandidáta u zelených, proti aktuálním konzolím líbilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta Xbox Series X je na úrovni RTX2060, viz srovnávačky od Digital Foundry kdy ve watchdogs dokázali díky existujícím cfg souborům nastavit přesně kvalitu konzole 1:1

RTX2060 to zvládala levou zadní na 30+ FPS, dokonce v nativním 4k, kdežto XBOX používá dynamické rozlišení.

Takže z nových karet třeba čerstvě vydaná RTX3060 bude v pohodě, u AMD uvidíme, něco jako RX5600XT? protože ta 6700XT je výkonově jinde.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jste psal už minule a skutečně, DF to srovnávala s RTX2060, se kterou to mělo stejné konfiguráky. V tom srovnání na jedné multiplatformní hře, ještě k tomu nepřímo, obecný závěr dělat nemůžeme. Možná pokud jde o RT výkon, tam to bude asi směroplatné, ten nebude kdoví co. Ostatní je dojmologie, užitečná v daném okamžiku, s časem ztrácí na významu. Od té doby se objevily tituly, které ukazují buď na vyšší výkon, jindy na nižší. Jediné, co to dokazuje je fakt, že každý vývojář optimalizuje jinak. Někdo dost někdo málo, jiný vůbec.

Zkuste se na to podívat z pohledu poměr/cena. Když samotná karta stojí to, co celá konzole, tak pokud konzole udrží deklarované rozlišení a snímkovou frekvenci, běžný Franta uživatel/hráč může být spokojen. Cokoliv ve výkonu nad 60fps je navíc, protože nemáte vhodné zobrazovadlo, nebo stojí raketu. Proto neřeším 62 vs. 71 fps. Je pro mě důležitých konzistentních 60 v 2160p, nebo 1080p, podle konzole/ceny.

Máme nové informace o menších jádrech RDNA2, sem tam vyleze nějaký ten snímek čipu ... Zajímá mě porovnání z pohledu stavebních bloků, architektury.

Námět na zajímavý článek. Možná by to zajímalo víc čtenářů. Chápu, že jsme tu ve světě PC Master Race a konzole jsou fuj. Ale vzhledem k dostupnosti HW může letos hodně lidí zajímat, jestli se vyplatí na jejich hraní některá z nových konzolí.

I kdyby to měli za rok dát dětem na hraní a Netflix a koupit si RX6800XT, až bude za rozumnou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já reaguji na: "hledám vhodné GPU, které bude on-par s XBox Series X"

Tady se ukazuje že 2060 je na tom cca stejně a to při použití nativního rozlišení kdežto konzole musí varabilně upscalovat, tudíž z nových grafik RTX3060 která má o něco vyšší výkon bude proti 2060 rezerva.

"Zkuste se na to podívat z pohledu poměr/cena. "

Proč bych to měl dělat když jsem reagoval na dotaz, který hledá grafiku co se vyrovná konzoli. Jestli tím bylo myšlené že ta grafika se má s celým počítačem vejít i do ceny té konzole, tak tam je jednoduchá odpověď, pokud člověk nesežene počítač včetně grafiky za její výrobní náklady tak stěží může dosáhnout na cenu konzole na které fakticky není žádná marže. Kdyby to možné bylo, tak věřím že nějaké šestijádro, grafika s výkonem kolem té 3060 by splnila požadavek a cenově by to bylo někde u té konzole.

A architektura, tak je potom zcela bezpředmětná. Pokud to má výkon a featury, který zákazník očekává, tak co je uvnitř je irelevantní. Chápu že je to zajímavé pro fanty HW, ale opět to nijak nesouvisí s tím, když hledem výkon adekvátní konzoli.

A porovnávat zda se vyplatí hrát na konzoli nebo PC, to je individuální, z pohledu ceny je konzole jasná volba, stejně tak jednoduchost použití, pro někoho ale bude konzole omezující, třeba ovládáním jen málokterá hra nechá hráče vybrat a i když se dají použít různá zařízení jako Cronus Max nebo jak se to jmenuje, tak je to starost navíc, peníze navíc a funkčnost všelijaká protože hra pro jiný způsob ovládání není navržená.

Z pohledu univerzálnosti je jasnou volbou počítač. Pro počítač hraje roli i výkon, laptopy pak obětují výkon za přenositelnost. Cenově je oboje ale jinde.

Z pohledu nákladů, ať na pořízení, provozní náklady, amortizace, či přesněji řečeno ztráta hodnoty mě osobně přijde jako nejlepší hrát hry z cloudu, s omezeními to jde zadarmo, a v podstatě bez omezení to jde za směšný poplatek. Samozřejmě v cloudu nejde hrát vše, ale to nejde ani na konzoli nebo počítači, vždy si můžu najít hru, která bude dostupná jen někde. Ale mluvím principiálně. Na hraní z cloudu mi stačí v podstatě jakékoli zařízení a internetové připojení, které stejně potřebuji tak jak tak.

Při současných cenách HW se mi vyplatilo prodat herní počítač a klidně rok za pár stovek vydržet na hraní z cloudu. Některé méně náročné či starší tituly jde hrát i na repasovaných laptopech za pár tisícovek.

Další možnost je si ten počítač pronajmout. Například Alza nabízí pronájem počítačů které jsou konfigurací blízké té konzoli kolem tisícovky měsíčně. Po 8 měsících možno pronájem ukončit. Opět, sám mám tímto způsobem pronajatý počítač včetně pojištění, nemusím řešit ztrátu hodnoty, a když se v relativně krátké době objeví něco výrazně lepšího, můžu pronájem ukončit a vzít si něco nové, buď zase na ten pronájem nebo koupit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nejlevnější je „hrát" hry na Twitchi, však známe.
Dát přes 30 tisíc za 3 roky a nemít pak v ruce vůbec nic se nevyplatí. Ve starém PC, a to myslím ještě víc jak 3 roky, se ti nikdy nepodělá vše najednou. Někdo má zdroj klidně 10 let, já mám několik zdrojů asi 13 let a jsou OK. Někdo má PC za 20 tisíc 6 let a pak jen upgraduje grafiku a jede na slušné úrovni dál.

„Při současných cenách HW se mi vyplatilo prodat herní počítač a klidně rok za pár stovek vydržet na hraní z cloudu."
Nevyplatilo, jen si slevil ze svých požadavků. To je jako napsat, že se ti vyplatilo zbavit Lexuse, protože Octa 1,9TDI taky jezdí a dokonce za méně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Opět, sám mám tímto způsobem pronajatý počítač včetně pojištění, nemusím řešit ztrátu hodnoty".

:D :D Presne na takychto hlupakoch ako ty, sa dnes zaraba. Mas pravdu, stratu hodnoty riesit nemusis, ani Alza nemusi, pretoze tu stratu hodnoty platis Alze kazdy mesiac v splatke. Uvazovanie hojdaci oslik, fakt.. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No zropvna použít Watch Dogs není úplně ideáílní, ty hry jsou dost rozbité a škubají někdy i na I9 s RTX 3080 na 2K rozlišení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No když to na full hd (předpokládám že na 2048x1080 - 2k moc lidí nehraje) dělá problém s i9 a 3080 tak o to víc je super že to 2060 s i5 uchodí v 4k na 30FPS ve stejné kvalitě jako konzole v dynamickém 1440p-4k na 30FPS

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty DF zkratky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za symbol pro Infinity Cache, pěkně jsem se po ránu zasmál :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S těmi frekvencemi je to zajímavé. Tak vysoké jako na velkých procesorech nejsou, protože v grafice probíhá mnohem více "komunikačního provozu", ale pokud v další generaci grafik zavedou čiplety - což bude chtít spoustu věcí navíc, např. komunikační cache mezi všemi těmi kousky křemíku - tak by frekvence mohly nadále stoupat. Což by znamenalo třeba 2x vyšší výkon, při stejné architektuře a počtu všeho... když by to stouplo na těch 4-5 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítam, že aktívne SAM čo dopomohlo. Pre zákazníka nič lepšie nemôže byť ako takáto konkurencia. Ešte aby boli dostupné karty za rozumnú cenu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze si to muzem shrnout.. zatimco nVidie odrbala vykon rtx3060 orezanim z 3840 na 3584 jednotek, protoze ted se da prodat vsechno, amd vyladila 6700xt tak, ze zvlada konkurovat o level lepsi grafice od konkurence..

a ted nV-fans do me.. vysvetlete mi jak je pristup nVidie skvelej a neni pro zakaznika lepsi pocit nez kdyz s nim bylo poradne vymrdano.. ((:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě, minimálně od doby GTX 970, jsou tyhle diskuze naprosto zbytečné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nvidia 3060 aspoň zlevnila o 20$/70$ při mírném zvýšení výkonu
2060: 349$ - 100% výkon
2060S: 399$ - 110% výkonu 2060
3060: 329$ - 107% výkonu 2060S

amd zdražila při větším zvýšení výkonu
5700XT (399$) vs 6700XT (479$) zdražil o 80$ to je 17%
výkon navíc si myslím, že nebude k těm 40% jak no-x píše, ale spíš kolem 30%-35%,

bude záležet hodně na rozlišení protože ampere jde 4k ale těžce nejde fullhd a amd to má úplně naopak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RX6700XT MSRP 479 vs RTX3070 s MSRP 499, dle čísel AMD podobný výkon v rasterizaci (RT bude nižší jako u vyšších RX) za podobnou cenu. Rozdíl 5% ceny bez problémů dorovná vyšší výkon RT a akcelerace AI

6700XT je o 45% dražší karta bude výkonnější.

V nabídce NV je tu pak ještě RTX3060Ti, která je o cca čtvrtinu výkonnější než RTX3060 a stojí jen o 21% více, 6700XT je pořád o 20% dražší než 3060Ti

Nechápu tedy proč vůbec srovnáváš 3060 s 6700XT

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Rozdíl 5% ceny bez problémů dorovná vyšší výkon RT a akcelerace AI" a to jako proč kde to poznám, co mi to ve které hře přesně přinese navíc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkám na 5nm generace a to i za cenu, že bych dočasně jel na něčem integrovaném nebo dokonce koupil nové APU. A jestli se do té doby objeví pasivně chlazený notebook (nebo s kvalitním větrákem max. 800-900 rpm) co mě zaujme, tak upgrade či koupi nového desktopu posunu ještě dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si pockas. Nejdriv musi na novejsi proces prejit Apple aby se vyrobni linky pro 5nm uvolnily pro ostatni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná, že lidem z AMD-Intelu-Nvidie dojde, že tohle schéma už je pro ně neperspektivní a uvědomí si, že minimálně pro nějaké produkty mají stejné marže jako Apple, tak se tak mohou i začít chovat. Až jim Apple začne ukrajovat víc a víc......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde zatím Apple dokázal opravdu dominovat jsou tablety. V nižších cenovkách nemá konkurenci (iPad) ve vyšších konkuruje jen Samsung s Tab S vs Air a Pro. A trh tabletů s cenou pod základní iPad je tristní, násobně nižší výkon, horší výbavy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tablety jsou v úpadku, takže tenhle „triumf" applu není tak cenný. Podstatné bude, co předvede proti zaběhlým CPU-GPU návrhářům v nejvyšší lize. V serverech stále věřím víc Nuvia-Qualcomm, v GPU by mohl nějak provětrat marže z profi a high-end gaming karet, aby se šípkové růženky probraly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano tablety jsou v úpadku, zájem klesl, v případě androidu tak tablety vyrábí jen Lenovo, Huawei a Samsung a když pak člověk koukne co získá za 7-8 tisíc (Snapdragon 662) a co má za 10 (A12), navíc v leckteré zemi dává Apple slevu pro studenty, takže de facto za cenu těch androidů...

Pořád je skupina uživatelů, kteří si třeba raději koupí 12.9" iPad pro s magic keyboard než aby si koupili levnější a výkonnější Macbook, ta přenositelnost a použitelnost tabeletu je někde jinde. Do jisté míry to mohou kompenzovat konvertibilní notebooky, ale dělat třeba prezentaci z konvertibilního 13" notebooku kdy ho držíš v jedné ruce a druhou ovládáš je méně komfortní než to dělat z toho ipadu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes 1,6 cm tenký Apple MacBook M1 13", 1,2 Kg lehký, stojí méně než grafická karta. Můžeš používat í Windows a máš 5nm úspornou a výkonnou mašinu.
Apple za lidovku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Spousta grafik je levnějších. Bože, vy dva jste se hledali, Blbý a blbější 3...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že u Apple bych možná taky dal šanci tabletu, protože jeho notebooky jsou stejně neupgradovatelný a celkově pojatý tak nějak spotřebně jako tablety - nerozebíratelné, neopravitelné, lepené, zatavené, tenké...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dokud Apple tlačí ceny na trhu dolu, máš šanci levně nakoupit.
AMD cenově Intelovatí a Intel chce nesmysly.

Pokud budou kryptoměny na současné úrovni, nebo dražší, a to budou, levněji grafiky neseženeš.

Zatím Apple např. svým Mini M1 tlačí ceny PC dolu, ale nemusí to trvat věčně, aby si hrál na zachránce rozumných cen PC na trhu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsi šílený. Pokud jsem tě dosud nedovedl na minimální úroveň rozumu, tak to musí dodělat odborník ideálně při osobní schůzce.
Poslední pokus na jen část lží a bludů pomocí lidové moudrosti - nic neroste do nebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Dokud Apple tlačí ceny na trhu dolu"
.. hele vezmi si neco na spani, protoze tohle se za bileho dne snad ani neda napsat :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple s Mini M1 skutečně tlačí ceny dolu. 5nm high-end technologie, superrychlá RAM na cpu která spolu se sofistikovaným managementem a čištěním RAM násobí její nominál GB, rychlý pájený SSD s dalšími 8GB swapovací RAM atd.

A to vše za 20t.Kč, kompletní až neuvěřitelně výkonný a zároveň neuvěřitelně úsporný PC s dokonalou emulací Windows.
Je to pravda že je to šílené, ale v pozitivním smyslu slova.

Co dostaneš za ty peníze u AMD, nebo dokonce u Intelu? Jaký technologický high-end? Jednu malou placku křemíku Ryzen 9 5950X bez iGK za 22,5t Kč na 7nm bez chladiče a ještě ti při objednání sarkasticky řeknou "tešíme se", ale procák nemají při skoro 90% výtěžnosti?

Prodávat "potěšení" za 22,5t Kč a ještě nic nedostat je šílené. To je bordel nbc? :)

Apple má Mini M1, revoluční kompletní výkonný a top vyladěný PC s možností Windows za lidovku 20t.Kč a máš ho hned.

Musíme si na to zvyknout: "Lidovka Apple".

Apple zase zazářil a skutečně tlačí ceny dolu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dokonalá emulace Windows je jedině Windows nativně.
Za 20 tisíc mám notebook s: 8jádrový procesor AMD Ryzen 7 4700U (2GHz, turbo 4.1GHz), 16GB RAM DDR4, 15.6" IPS Full HD displej, grafika AMD Radeon Graphics, disk 512GB SSD M.2 PCIe NVMe

Táákže 2x tak velké SSD a displej v ceně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz please?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si neumus otevrit skreta? to musis fakt hrat..
Prvne nesrovnavej jabka s hruskama, ale aspon notebook s notebookem. Kdyz se podivam na skreta.. Nejlevnejsi Mac air s M1 stoji 30k, nejlevnejsi Pro stoji 35k. za tu cenu mas upachtenych 8GB RAM, 256GB SSD. Pritom za 23k-25k dostanes Ryzen 4700U notase s 16GB RAM a 512GB SSD. Cili o 7 az 10k levnejsi, ale s 2x kapacitou RAM a SSD. Jedine plus Maca je vyssi rozliseni displaye, ale to je v praxi vetsine stejne putna.
Dale ty tvoje bludy o windows a m1, co tady siris. Prvne si musis ty Windows on ARM koupit, takze to mas trba plus +3300,- za jen OEM (home x86) verzi. K tomu potrebujes licenci pro parallels, coz je dalsi 2500,-. Dalsi vec je, jak ti psali drive, Windows10 jedou v Emulaci na Win on ARM. Mas tam vykonostni penalizaci a nemas garanci 100% kompatibility. Nemluve, ze 64bitova emulace jeste neni ani ofiko venku.
Zkus laskave chvili misto emoci zapojit i hlavu.
Diky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bojíš se dát odkaz na konkurenci Apple M1 právem. Ona totiž žádná není.
Ty vrzající plasťáky se starou PC architekturou s oddělenými od CPU vzdálenými sloty RAM, zoufalým rozlišením HD a skoro řádově nižší výdrží baterie nejsou konkurencí revolučních Apple M1.

Je New Deal v PC, nová doba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je nova doba a ty jsi jeji predvoj z Bohnic ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To říkal jeden Limonádový Joe o Steve Jobs taky. Ne že bych se chtěl se S. Jobs jakkoliv srovnávat.

Tady máš test s pro Apple M1 CPU neoptimalizovanou aplikací a i 8GB RAM na M1 je 2x rychlejší než Intel s 16GB RAM.

3.20 min: https://www.youtube.com/watch?v=LPKIRZVx0E0

Dnes je hezky, udělej si procházku na Bohnický hřbitov a pak k mimozemšťanovi a v obou uvidíš neboštíky, ať už s nápisem "vzpomínáme" nebo "těšíme se".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Se divam, ze mas kvalitni "zdroje" :D
Sorry, ale s 'unikatnim' jedincem, ktery nechape uplne zaklady, nedokaze se orientovat v problematice a skace jako koza z leva do prava, podle toho, jake video zrvona na YT najde, je opravdu skoda travit cas :)
Ale jinak klidne pokracuj, ja myslim ze se tady spousta lidi bavi nad tvou hlouposti..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám ti to za zlé, i osoby tzv. věčně včerejší mají právo říct svů jnázor.
Že údajně nemám znalosti z elektroniky když vyzdvihuji vysoce spolehlivé a dobře vodivé pájené spoje, oproti tebou vyzdvihovaných mechackých kontaktů např. RAM a SSD, ponechám raději bez komentáře :)

Máš jediný "kvalitní" odkaz kde by Apple M1 nestačil na srovnatelný PC ? Já a ani nikdo jiný zatím ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Že údajně nemám znalosti z elektroniky když vyzdvihuji vysoce spolehlivé a dobře vodivé pájené spoje, oproti tebou vyzdvihovaných mechackých kontaktů např. RAM a SSD, ponechám raději bez komentáře"
:0)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Díky tokle se zasmát podobným totálním nesmyslům jsem v tý koronakrizi potřeboval!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co tě tak rozveselilo? :)

Ty jsi si ještě nikdy nečistil piny u RAM modulů nebo u CPU? Tak to je nejvyšší čas s tím začít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám NB už skoro 20 let a ne nikdy jsem u žádného nemusel čistit pozlacené piny... A na rozdíl od napájeného modulu když mi nějaký odešel tak jsem snadno za něj dal nový většinou s větší kapacitou/velikostí. Ale to trollovy nevysvětlíš že. Jak říkám alespoň jsem se nat těmi bláboly zasmál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno právě píši z hnůjvej D14. Za který jsem hnůjveji dal v akci 10 klacků včetně BT krysy a batůžku.

Mám tam procesor, který poskytuje stejný uživatelský výkon jako M1, ale nesrovnatelně větší kompatibilitu. Windows mám nativně. Celé je to z hliníku. Vátí to jak AirM1ka a při běžném provozu to vydrží 10 hodin. Rozlišení je samozřejmě FHD.

Protože jsi debil, tak ti vysvětlím že pokud je něco řádově (o řád) větší nebo menší, je to desetinásobná rozdíl. Jestliže je tedy výdrž M1ky v běžném provozu 10 hodin, pak by ty vrzající plasťáky nevydržely déle než hodinu.

Takže asi tak. M1 je požehnání pro iOvce, protože Apple neuměl a neumí dobře designovat notebooky, což vedlo k tomu, že intel procesory neměly adekvátní chlazení a odvod tepla. Což vedlo nejen k významnmu tthermal throttlingu, ale i k lokálním přehřívání šasi. To u M1 hrozí méně, pokud na tom člověk nehraje hry nebo nestříhá akcelerované video. Pro normální uživatele ze světa windows je volba vhodného windows notebooku stále jasná volba. Možná je až stresující jak moc na výběr je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávej odpovídající modely....

Huawei MateBook X 16GB/1TB: 49 999,- Kč
Macbook Air 13" M1, 16GB/1TB: 47 990,- Kč

https://www.alza.cz/macbook-air-13-m1-cz-vesmirne-sedy-2020-d6252309.htm
https://www.alza.cz/huawei-matebook-x-pro-space-gray-d5893098.htm

Apple je levnější o 2000,- Kč má 2x delší výdrž (20hod.) a vyšší výkon a je tichý!

Když vezmu v úvahu superrychlou RAM a sofistikovaný management RAM u Apple, který odpovídá efektivně nominálu skoro 32GB u 8GB nominálu, je Apple M1 levnější
o 8 000,- Kč
https://www.alza.cz/macbook-air-13-m1-2020?dq=6252297

Intel ti vydrží při zatížení méně než 2h a Apple s revolučním supervýkonným, superúsporným a sofistikovaným M1 cpu skoro 20h.
Ano rozdíly jsou v řádu, konkrétně 1x.

Tady Apple M1 vs Ryzen 4600H
https://www.youtube.com/watch?v=6UyglOi55Qc

A je tu i cenový superstar AppleMini M1 za 20 000,- Kč. A ten tlačí ceny AMD a Intel PC dolů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takovy technicky blb jako ty tady uz dlouho nebyl :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí jak někteří recezenti úžasem z výkonu a úspornosti Apple M1 nadšením skoro omdlévají :) Nová liga, nová doba, nová éra....... Apple M1 :)
https://www.youtube.com/watch?v=qvyod46ilBU

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"někteří recenzenti" ? úžasem? "nadšením omdlévají" hele podobné bláboly jsem už někde slyšel. Uváděl to nějakej Horst Fuchs... https://www.youtube.com/watch?v=4zBbG44PZ3g

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké odpovídající modely?? kdo tu pořát blábolí o 20 000,- ?? Za 50 000 si pořídím NB o jehož výkonu se "M1 entry" ani nezdá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si renderovat dvě vrstvy 8K videa na svém PC v real-time:)
Apple M1 to zvládá:
https://www.youtube.com/watch?v=EIuY7LaY7HQ .... 10:30 min

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si pustit AAA tituly v 4k, Zkus připojit 3d vr brýle, zkus hw převod do h265, ten NB za 50 to zvládá.. (btw na tom odkazovaném videu to jen přehrává ty videa nic víc,to mně fakt nevytrhne..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není tu někdo od Apple? Že by mi sponzoroval
https://www.alza.cz/macbook-pro-13-m1-2020?dq=6244476

Ukázat na vlastních recenzích výhody Apple M1 by bylo jednodušší :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si porovnej Macbook pro M1 a Macbook Air M1 na notebookcheck.com. Budeš překvapen a nakonec se ptát za co příplatek 25 tisíc.

Takže nějak nechápu na co mu lvatsně odpovídáš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On neodpovídá (to by musel používat i nějaké argumenty) on trolí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proč bych to dělal? Nevidím důvod proč přilácet za Matebook, když D14ka
1) Je z hliníku, stejně jako MBAM1
2) Váží stejně (sice o 150g více, ale je větší displej, takže se to srovná)
3) Má stejně RAM
4) Má z uživatelského hlediska stejně výkonný CPU a GPU (na geekbench k ničemu nepoužívám)
5) Má větší SSD
6) Má zhruba stejnou výdrž na baterie (15,25 hodiny vs 14,5 hodiny normovaně)
https://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Air-2020-M1-Entry-Review-App...
https://www.notebookcheck.net/Huawei-MateBook-D-14-in-Review-AMD-Ryzen-5...

osobně nepovažuji MateBook X za povedený subnotebook. A zejména má neadekvátní cenu ve srovnání s D14kou, za kterou jsem dal prostě třetinu toho, co bych musel dát za MBAM1 (rozdíl je vyšší, pokud si do MBAM1 chceš dát větší SSD). Jediné co jsem si musel vyměnit je síťovka, protože ten realtek je v hnůjvejích nestabilní. Ovšem za necelých 300 korun jsem si pořídil intelá WiFi 6 a mám nyní rychlost o které si MBAM1 může nechat zdát.

Prostě si můžeš říkat co chceš, ale srovnávám prostě srovnatelné. A ten tvůj AMM1 za 20 tisíc. Dyť to je zbytečně drahé HTPC. Mám doma normální PC skládané v prosinci 2019 za 30 tisíc. Ano, je dražší, ale je to Ryzen 2700x s RX5700XT 32GB RAM a 1TB SSD + 3TB HDD. Trochu jsem si ji poladil (underclock+undervolt) a doslova rozšlape tu applí přehypovanou mrdku ve všem (dobře, vyjma spotřeby). Hraji na tom ve 4K a dokonce z postele hraju ze své D14ky ve FHD na dálku (to když jsem línej jít sedět ke 4K telce).

Jako jo, Apple Mini M1 je zajímavý kus HW, ale bohužel příliš drahý jako HTPC a příliš nevýkonný jako pracovní natož herní počítač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hraješ na své neefektivní a zbytečně drahé skádačce dokonce ve 4K ?
S Apple M1 můžeš renderovat 2x 8K videa souběžně v real-time....
10:30 min https://www.youtube.com/watch?v=EIuY7LaY7HQ

Jinak Apple M1 má nejvýkonnější iGK současnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

opět, dovzdělej se co znamená renderovat. M1 neurenderuje ani 4K. že umí pomocí hw encodéru dekódovat a přehrát 8K je sice fajn, ale opět je tam problém v tom, že pro normálního smrtelníka, jehož projekt je povětšinou FHD, protože paměťové nároky a přehratelnost je ten HW dekodér na 8K zbytečný (kde vezmeš zdrojová data? Kamera co umí 8K stojí vyšší deseti, spíše statisíce) a pro profesionály, kteří mají na nějakou to REDku, je systém omezen nejen renderovacím výkonem, ale hlavně pamětí (viz LinusTech Tips, tam to detailně rozebírají).

Jinak HW encodéry mají jednu zásadní nevýhodu. Pokud se změní kodek, jsou jen těžítkem. A HV encoder v M1 umí jen HEVC. Tj. nově příchozí H.266 (VVC, AV1) neumí a nikdy umět nebude. Softwarově to díky extrémně směšnému výpočetnímu výkonu M1 neutáhne. Což je problém zejména pokud poukazuješ na 8K, protože 8K je v čemkoliv nižším než H.266 nepoužitelný kvůli absurdním datovým tokům (a potřebné velikosti úložiště).

Jinak srovnáváš hraní her a stříhaní videa? To něco říká o tvé inteligenci.

M1 není nejvýkonnější IGP současnosti. Tím je samozřejmě čip v Xbox Series X, který má cca 4x vyšší grafický a výpočetní výkon, nežli to prdítko v M1.
Nicméně souhlasím s tím, že by se AMD mělo chytit za nos, a trochu do iGPU v noteboocích šlápnout, protože aktuálně mu tam dává na budku i intel s IRIS, i když AMD prokazatelně umí superčipy jako je právě ten čip v XboxX nebo PS5.

Rád bych viděl 100W TDP čip v noteboocích, který bude kombinovat 6-8 jader ZEN3 a 40+ CU Navi2. Aktuální situace, kdy se kombinuje Zen s iGPU a nvidia dGPU, které mají dohromady 150W TDP mi vadí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o profi segmentu s Apple M1.
To že většina nemá 8K kameru neznamená, že si nemůžeš renderovat (dobře - i zpracovávat) FHD videa v náročném H265 za zlomek času oproti nejvýkonnějším CPU od AMD. Intel už vůbec nepočítám.
Apple M1 je opravdu 100x víc než HTPC.

Zapomeň na x86. Zvlášť v consumer segmentu nemá budoucnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě ono, profesionál, který má 8K kameru za 500 tisíc, se nebude otravovat s hračkou, co má 16GB ram, protože se mu tam dlouhé video nevejde. A to i přes to, že to díky akcelerátorům, optimaliazcí a aplí zkruvypolitice běží v náhledu pár sekundového videa lépe, nežli na 28 jádrovém xenonu.

Podívej se na videa o M1 od opravdových profesionálů, jako je LTT a pochopíš, že požadavky profiscény jsou úplně někde jinde, nežli může M1 nabídnout.

Apple Mini je prostě HTPC. Výkonné HTPC (možná až moc), ale stále jen HTPC. Tečka.

x86 stavíš proti ARMu? Taky vykopni ARMu ty akcelerátory a pak uvidíme znovu, co má nebo nemá budoucnost.

Problém není x86 (která už dávno x86 jen emuluje, mimochodem), ale Windows, které prostě neumí využít akcelerátory. Dávno před tím, nežli Apple vůbec mohl přemýšlet o svém procesoru představilo AMD svoji vizi průměrně výkonného CPU, kterému s náročnými výpočty pomůže akcelerace pomocí univerzálních výpočetních jednotek iGPU. Jenže to zazdil Microsoft pod tlakem Intelu.

Pokud se ukáže, že Windows stále neumí využít akcelerátory, které přitom i x86 procesory už dávno mají a to dává windows konkurenční nevýhodu, tak taky můžou windows skapat. Ostatně už jen fakt, že windows neumí pořádně využít více jader (srovnejme výkony mnohojádrových AMD CPU na W10 a Linuxu), poukazuje, že Microsoft pekleně ujíždí vlak.

Samozřejmě, idioti jako ty, kteří problematice nerozumí si myslí, že kouzlo je v nějakém zázračném kusu HW, ale to opravdu není, čistě matematicky je M1 tam, kde jsou ty nejpomalejší procesory Intelu a AMD dneška.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"čistě matematicky je M1 tam, kde jsou ty nejpomalejší procesory Intelu a AMD dneška."

Apple M1 má 16mld tranzistorů. Intel i9 má jen 7mld.
Vzbuď se :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě k tomu potřebuje víc jak 2x tolik tranzistorů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"že si nemůžeš renderovat (dobře - i zpracovávat) FHD videa v náročném H265 za zlomek času oproti nejvýkonnějším CPU od AMD. Intel už vůbec nepočítám."
.. Mano, ty jses blb :) Jak AMD, Intel tak NV ma svoje encodery/decodery soucasti grafiky. AMD ma AVC, Intel QuickSync a NV NVENC. Kazdy znich muze enkodovat H264/265 HW. Ty encodery jsou i socasti APU jak AMD, tak Intelu. Takze pokud ti staci vysledna kvalita encodinku, nic ti nebrani HW encoding u AMD a Intelu vyuzivat. HW encoder je samozrejme rychlejsi nez SW, coz plati uplne stejne i v "x86" svete, jako u toho Maca. Pokud se ale zacne hrat na pomer velikost souboru/kvalita, tak se pouziva SW encoder, protoze ma kvalitnejsi vystup a tam zacne hrat pouzite CPU podstatnou roli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento slovenský profík Michal Barok mluví o Apple M1 jen v superlativech:
https://www.youtube.com/watch?v=EIuY7LaY7HQ

Tvůj názor na jeho recenzi a jeho super hodnocení Apple M1 v oblasti postproduce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nauc se trolle cist prispevky a odpovidat na ne. Ja odpovdiam na to, co jsi napsal o pouziti pro FullHD. Mne 8k nezajima, stejne jako ten "slovensky profik".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Názor na recenzi mlíčňáka, kterej má dále do třicátky, nežli od dvacítky a jeho historie sahá 3 roky zpátky? Stačí se podívat na jeho youtube kanál. Nulová vlastní tvorba, hodně totálně přehnaných superlativů o sobě a taková ta typická slovenská arogancia. Jeho objektivita je někde mezi nulou a ničím.

Ovšem z tvého stylu vyjadřování, chápaní textu, inteligence projevu a (ne)vědomosti, bych řekl, že budeš ještě mladíš a méně užitečný jedinec společnosti než on, takže jej považuješ za svého guru.

Kdyby ten člověk měl nějakou filmovou, nebo alespoň skečovou tvorbu za sebou, tak i přes nízký věk a nulovou kritičnost by se to dalo brát v nějaký potaz, takhle to je vhodné jen pro jedince tvého druhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom ty notebooky rozšroubuješ jednoduše, někteří lidé dělalo modifikaci M1 airu, kdy přidali termální podložky mezi čipy a desku a spodní kryt. Výrazně to zvýšilo sustain powerfromance na úroveň pročka a zvedlo to teplotu šasi do kterého se to vstřebává. Jde to ale celé rozebrat velice snadno. Apple rád používá například magnety, třeba v imacku (aspoň starších) stačilo mít takovou tu přísavku na sklo, nalepit to na display a škubnout a člověk byl vevnitř.

Když člověk ví jak na to a pro některé věci má pár základních nástrojů, třeba nějakou iFixIt sadu, tak je to otázka chviličky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"kdy přidali termální podložky mezi čipy a desku" cožee on někdo potřeboval modifikovat svoje skvělé revoluční m1 (a to nejspíš i za cneu ztráty záruky), tomu nevěřím?!?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat, k čemu nám tyto zprávy jsou, když si tu kartu stejně nebude normální smrtelník moci koupit? Peníze už mám nachystané. Zkoušel jsem po vydání koupit RX 6800 ref. - bez šance, poté jsem zkoušel koupit po vydání RTX 3060Ti - bez šance. Pochybuji, že s RX 6700XT bude situace jiná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Během Q2 by mohly po světě skončit lockdowny. Oteplí se, lidi budou trávit více času venku = příležitost nakoupit nový HW. Příp. během prázdnin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jses na fanouskovskem webu AMD, zde uzivatele v komentarich onanuji nad vydanim AMD karet, na jinem webu zase to same delaji s kartama NVidie, temhle lidem je uplne jedno, jestli to jde koupit nebo ne. Oni si to stejne nekoupi, je to stejne jako muzes fandit Sparte a hned take nejdes kupovat nejakeho jejich hrace.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Opět jste se ukázal, jaký jste ignorant.
Jak jinak si mám vysvětlit, že ignorujete zástupy těch, kterým není jedno, jestli to koupit jde, nebo ne? Mnoho z nich to na zdejších diskuzích řeší. Akorát nefňukají tak vytrvale, jako vy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

R6800 XT jsem mel po vydani v kosiku, hodinu jsem koukal a premyslel zda to vzit ... zdalo se mi to drahe a zbytecne, tak jsem nekoupil.
RTX 3060Ti jsem mel po vydani taktez pul hodiny v kosiku, nakonec jsem si rekl, ze karta tohohle vykonu za tu cenu je dost draha, tak jsem ji nebral.
... pak jsem si nadaval.

... no nakonec mam RX 6900 XT - prekvapive je ta karta malicka, je stejne velka jak referencni RX Vega 56/64 jen o pul slotu silnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za kolik jste je v tom košíku měl?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 6800 XT - cca 19.000 Kc
RTX 3060 Ti - cca 14.000 Kc
----------------------------
RX 6900 XT - 998 EUR - tj. prodal jsem dve RX Vega 56 a jeste zbylo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A stálo těch 6 až 7 klacíků navíc (oproti 6800XT) za to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ted ta 6800XT stoji vic, pokud se sezene. A kdybych v te dobe co jsem mel v kosiku tu 6800XT ty dve Vegy prodal, tak bych na tu novou kartu doplacel. Stejne tak jsem si mohl jednu Vegu nechat a prodat se ziskem tu 6900 XT. Takze je to cele je dost relativni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co toje Dob. cena
dobová cena?
Dobieho cena?
dobrá cena?
dobrákova cena?
cena pro lidi co mají fiat doblo?
nemělo tam být Dop. cena jako doporučená?
btw. v podobných tabulkách bych uvítal i info o požitém hw video encoderu/decoderu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.