Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6700 XT vydán

A půjde i koupit?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Na te tvoji slavne M1 ti to stejne bude k nicemu ;)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Externí box s GK půjde připojit i k Apple M1. Pracuje se na tom.
Bude mít výhodu že GK bude solo a box bude optimálně chlazený a nebude společně ve řvoucí skříni s rozžhaveným cpu Intel.

Takže ne k ničemu, ale samé výhody :)

Připojíš si tak celou těžební farmu !

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Můžu odkaz kde práci na eGPU podpoře pro M1 Apple mluví? Já žádné vyjádření nenašel, jen spekulace, že systém kartu vidí ale neumožní s ní pracovat. Také jsem našel celkem kloudné vysvětlení proč Apple eGPU podporovat, chtít nebude, a to i s ohledem na vyšší řady jejich procesorů které teprve vyjdou. Vysvětlení je jednoduché, dnes víme jak výkonná je M1 grafika s 8 jádry, tušíme že další Macy by už měly mít 16 jader grafiky a víme že Apple uvažuje o 32 ale i o 128 jádrových samostatných grafických kartách což už dává výkon srovnatelný, možná převyšující top produkci AMD a NVIDIA. Pokud by Apple povolil eGPU tak si sníží poptávku po jejich vlastních grafikách, které, co si budeme povídat, jistě patřičně nacení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple bude u M1 podporovat eGPU. Apple Mini M1 se prodávají jak housky a Apple jistě nebude ignorovat skutečnost, že si mnozí majitelé ke svému Apple Mini M1 budou chtít samostatnou grafickou kartu koupit.
https://www.youtube.com/watch?v=G3H1Cn4BtIc
https://www.youtube.com/watch?v=OjBsVjUrpqc

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samostatná grafika apple půjde do MacPro apod. Apple nikdy neprodával svoje eGPU a nepředpokládám že bude prodávat vlastní grafiky aby si je každý dal třeba do PCčka. Navíc. 128 jader grafika bude stát určitě nkolik? 5-6 tisíc dolarů nejméně, fakt to budeš řešit s 700 dolarovým počítačem? I kdybys ho měl , tak si koupíš už i novou mašinu, která to bude mít zapojené interně a ne omezeným thunderboltem

Potvrdil si to co jsem věděl, Apple nevydal žádné prohlášení že na tom pracuje.

První video je naprosto neznámý irelevantní člověk, ale aspoň mluví čistě o eGPU, v druhém videu nebyla žádná kapitola o eGPU tak jsem ho fakticky neviděl.

Nicméně to že si autor prvního videa myslí že to Apple udělá, tak najdu spoustu spekulací, od v Mackovském světě relevatněnšjcích kanálů a ti budou tvrdit opak, např: https://www.youtube.com/watch?v=MtLIE74nl-0

Navíc M1 je low end, je to vesměs přehrávač videa a prohlížeč internetu proč by zařízení pro studenty mělo podporovat eGPU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple s M1 je nová generace v PC a nedá se se současnými produkty konkurence srovnávat.

To co je u Intelu mainstream, to je u Apple enter produkt.
O low-end segmentu se v případě Apple produktů vůbec nedá hovořit.

Jsem zvědavý na další M SoC a myslím že to bude stát zato. Z výkonu bude konkurence vyděšená a bezradná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavné bude, že s akými frekvenciami bude vedieť behať "pod vodou" ...zdá sa že minimálne 2800Mhz by to šlo...padne 3000? Igors Lab to dúfam čoskoro otestuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu to je dobré? Není otázka spíše jaký to bude mít pod vodou výkon, který neroste s frekvencí lineárně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No tak ti poviem...že bez zmeny frekvencie ten výkon isto neporastie...či už lineárne, alebo nelineárne. Výpočtové jednotky tomu už nepridáš, tak jediná možnosť je ladiť frekvencie. A podľa všetkého sú tie frekvencie na referenčných kartách dosť konzervatívne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No a když karta bude mít stejný výkon při 2800 jako při 3000 MHz, tak je lepší který grafika a proč?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pak je lepsi ten grafika, ktera bude mit vyssi FPS pri vypnutem zvuku

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož je kvalita velmi subjektivní, pak nám na zodpovězení vaší otázky chybí spousta dalších vstupních parametrů.
Např. pořizovací cena porovnávaných grafik, provozní vlastnosti, dostupnost a preference kupujícího.
Nicméně pokud míníte zcela identické grafické karty s rozdílem pouze v taktech a v ničem jiném, pak je to úplně jedno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud míníte zcela identické grafické karty s rozdílem pouze v taktech"

ano přesně to jsem myslel. Myslím že OP řeší frekvenci kvůli výslednému výkonu po OC, ale jelikož nezná škálování frekvence a výkonu, tak mu znalost frekvence neřekne o výkonu nic. GN uváděli 7% výkonu po OC, jakou na to potřebovali frekvenci netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6800 XT pod vodou běží v pohodě (bez většího ladění) na 2700+, takže jak píšete, 6700 XT na 2800 podle mě dosáhne s prstem v nose.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako je krásne začína byť vidieť tú spoluprácu medzi CPU a GPU divíziami. Už sa teším na opadnutie ťažobnej horúčky a plné bazáry 6700/6800-viek...EKWB alebo WaterCool to istí, aj keď ten druhý výrobca, sa zatiaľ nepustil do RX 6000 generácie ako tak pozerám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

budou plné bazary? Pokud AMD vyrábí dost, tak ano, ale pro AMD grafiky nejsou výhodné zboží, lepší je chrlit nedostatkové procesory s vyšší marží a potřebou méně křemíku. Navíc bych čekal že horší těžební výkon znamená že ty karty končí více u hráčů než NVIDIA, takže co bych čekal je záplava právě NVIDIA karet.

Ale to se týká jen těch malých neodolných těžařů, velcí a chytří těžaři ví že mohou těžit i za nevýhodného kurzu, to co natěží neprodají a drží až bude kurz lepší, takže se zlepší dostupnost nových kusů z výroby protože to už těžaři kupovat nebudou. Koukni co dnes lidi prodávají v bazarech či aukru celé rigy. GTX1070Ti, Vega56, RX580, GTX1060 apod. Tzn rigy které si postavili před 3-4 lety a vesele těžili celou dobu. Grafiky se dávno zaplatily a při současných cenách se rádi toho "elektroodpadu" zbaví za fakticky cenu, za kterou to pořídili. Obmění to za nový HW se zárukou a pokračují. Jelikož ceny odpovídají těžebnímu potenciálu karet, tak na té obměně fakticky neprodělají, možná pár procent, což pokryje že to je se zárukou a při prodeji za pár let to bude mít lepší zůstatkovou hodnotu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavá grafika, po oc bude dosahovat na netaktovanou 3070. Hlavně těch 12GB je pěkných - tak akorát, netřeba megalomansky 16GB které navíc kartu prodražují. Za mě je nejzajímavější ta IF cache. Ovšem je otázka jak moc budou muset optimalizovat ovladače. Svého času měli ATi taky super architekturu, jenže často běžela na půl plynu. Toto vypadá ale schopněji.
Další otázka je jestli to půjde koupit. A druhá jestli za rozumnou cenu. Líbila by se mi ale jelikož mám už Zotac 3070 ještě "za levno", tak se do experimentů pouštět nebudu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IC funguje hardwarove - tak, jako ostatni cache. Tim padem by to nemelo by ovlivnovano ovladacema a podporou her.

Konec koncu je videt, ze nejsou nikde zadne dramaticke propady u RX6800/XT. RX6700 se zatim testuje a tezke delat zavery. Problemy ale necekam.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když pomineme současné ceny grafik a budeme si naivně představovat MSRP, tak například podle HW Unboxed má fakticky srovnatelný poměr cena/výkon jako 3070, přesně je o 0.01 USD na frame méně výhodná než RTX3070 na kterou ztrácí 4,4% výkonu. a asi 4.2% ceny.

Problém ale je že z obráceného konce na ni tlačí 3060Ti, Tičku chybí 5.6% výkonu, ale 6700XT proti Tičku stojí o 20% více. To není zrovna výhodná nabídka.

Stejně tak to vidím pro 6700, pokud by byl mezi non XT a XT verzí rozdíl podobný jako u 6800, tak mezi nimi bude 10% výkonu, Tzn 6700 bude někde 4% pod 3060Ti, takže v podobné pozici jako XT vs 3070. Non XT by tedy byla také i cenou pod 3060Ti, předpokládám 379 dolarů? Proti 3060 to bude výhodnější, stejné s 3060Ti, ale ve srovnání s XT verzí to bude extrémně výhodné, kolik lidí si pak připlatí čtvrtinu ceny za 10% výkonu

Ale tohle je stejně jedno. Dokud nebude na výběr v krámech tak člověk stejně koupí to co sežene a co si ještě dokáže/chce dovolit finančně. Podstatný teď bude těžební výkon a efektivita, abychom věděli kam až může cena té karty vyskočit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych v klidu. Vždy AMDčku stoupá výkon s časem a poměry se mění. Vezmi si např. 1060 vs 580, při vydání prakticky shodné výsledky, dnes we 1060 nechytá. Bez ohledu na jejich nesmysl s 3GB verzí (to byla slušná past).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Proč porovnáváš dvě karty a pak do toho ještě plácneš třetí grafiku. 1060 a 1060 3G jsou jiné grafiky. Ano 1060 3G mi nedávala význam a světe div se dnes ji mám v počítači protože stojí sotva polovinu té 580, která ale 2-3x rychlejší není.

A jestli se poměr výkonu v čase mění? A co já s tím? Nebo co to říká o nových RNDA2? Jako že jsou karty s podělanými ovladači které za pár let, možná, vylepší?

Kdyby byly grafiky na svých standardních cenách a běžně dostupné na trhu, tak vidíme jasnou dominanci NV grafik. Radeony při podobných poměrech cena/výkon nabízejí méně muziky, zvláště v RT, absence DLSS a jsou nepoužitelné pro SW využívající akcelerované AI. Zároveň ve výkonovém segmentu kam budu u nákupu grafiky mířit, až budou ceny dole, je právě 3060Ti, ta ztrácí 6 procent na tuhle 6700XT v Rasterizaci, v RT výrazně vede a přitom 6700XT stojí o 20% více, Radeon je prostě ve všech ohledech méně výhodný takže proč kupovat něco co člověku nesplní požadavky a stojí to ještě více. A jestli za několik let bude víc než o 6% výkonnější v rasterizaci nebo dožene RT výkon 3060Ti mě bude ukradené protože to bude doba kdy 3060Ti půjde z domu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ufff...neřeš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak cena Radeonu 6700 XT by za normalnich okolnosti nedavala smysl nikomu. I cena 6800 vs 6800XT byla divna vzhledem k rozdilu ve vykonu i vyreazne lepsim provedeni karty. U 6700 XT ta nesmyslnost ceny je jeste vetsi. Tj. cena/vykon je u AMD kral 6800 XT. Co se tyce efektivity tak potom 6900 XT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře to popsali v recenzi Gamer Nexus. Jelikož je teď jedno co jde na trh, protože se prodá vše, mohou si výrobci dovolit tlačit i nezáživné produkty, protože se prostě prodají nehledě na to jak jsou papírově výhodné nebo jaký nabízí poměr cena výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanek dobry, ale do diskuze bych se chtel zeptat, kde jsou ty mraky karet, ktere jsou se 192bitovou sbernici pro tezbu kryptomen k hovnu?
NEJSOU. Nebot tezba kryptomen zdaleka neni takovy problem jako celosvetova covidova manie, kvuli ktere nikdo temer nic nevyrabi. Tudiz i tady bude vyrobeno par karet, ktere se do pocitaci vetsiny zajemcu nikdy nedostanou. :-/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dneska ve 3 se zacnou prodavat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ve 3.001 prodej skončí :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Chytrý obchodník je nezačne prodávat v 15h, spíše je random vypustí na trh. Očekávám že cena u těch obchodníků, kteří si je dokáží získat z distribuce v nějakých rozumných počtem (třeba Alza) budou mít ceny atakující 25 tisícům, prodávat je levněji nemá význam protože se obratem objeví na bazoži/aukru, tak jak třeba jedna z posledních várek GTX 3060, jeden model se objevil skladem, zmizel a záhy se v podobném počtu objevil právě na bazzu a aukru kdy prodávající nabízeli ještě nevybalené grafiky s 3. letou Alza zárukou, samozřejmě grafiky dostaly horskou přirážku proti ceně Alzy. Takže proč nechat vydělat překuníkovi, když to Alza může rovnou pustit dráž

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chytrému obchodníkovi ide o zisk a má u prdele, či predaj spustí v dávkach alebo naráz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No prodáš vše nehledě na tempu jak to vypouštíš. A chytrý obchodník kromě zisku dbá o svou značku a pověst. Když mu spekulanti v launch time zboří shop není zrovna ideální, to poškozuje zisk. Takže když dá najevo že pouští průběžně v různé časy, může omezit náporu drobných spekulantů kteří pracují ručně, nemohou se spolehnout že tam ta grafika bude v daný čas.

A proč si trošku nezaspekulovat, upomínku na launch čas mám už asi dva týdny a pokusím se tu grafiku ulovit, pokud se objeví, samozřejmě zůstane zabalená a objeví se na bazoši, marketplace a případně na aukru s nějakou horskou přirážkou. Ale abych u toho seděl celé dny a sledoval jestli se někde něco neobjeví, to rozhodně v plánu nemám. Takže pokud to nepustí hned, tak o spekulanta méně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tí šikovní špekulanti si na nákupy urobia vlastné scripty, ktoré im urobia automatický nákup a bežní smrteľníci nemajú šancu uloviť ani jednú grafiku, taká je bohužiaľ realita, ktorá potrvá ešte dlho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, sám jsem nejednoho bota na lecos psal. Záleží také na tom jak to má ošetřené prodejce. Já se kouknu v launch date, nebo když o něco náhodou zakopnu, tal to budu řešit, snažit se kvůli pár tisícovkám nemá smysl. V každém případě běžní zákazníci celkem slaví úspěch. Na alze poslední samostatné grafiky vydržely asi minutu, bylo jich 10. boti by to vykoupili za sekundu.

Bota, který tam bude permanentně koukat co pár sekund 24/7 aby mu něco neuteklo snadno objevíš a snadno zamezíš nákupu z takto identifikovaného bota. Když to budeš pouštět v "nenápadném" intervalu, při náhodném naskladnění nemusíš zboží chytit. Toho bota můžeš i odstřihnout pro případ že by ten checkovací bot nenakupoval a aktivoval nákupčí bot na naprosto jiné ip adrese, v jiné geolokaci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.twitch.tv/crafak Tady ti check běží bot

rede něco pro tebe...
právě naskočily 2ks 6900XT na TS Bohemia žádný překupník přímo z krámu, za krásných 59. 990 CZK - https://ctrlv.cz/fRUM

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rede, tys ještě nekoupil? pořád tam jsou 2ks skladem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro loosery kteří si neumí sehnat co potřebují doporučuji na twitchi kanál crafak kde jede script o nedostupnosti karet v 3 českých shopech :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš asi losery ne loosery :) A ono je to jedno jestli to koupíš v krámě nebo v bazaru, ceny už se více či méně vyrovnaly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří z nás chtějí i záruku a snadnou reklamaci..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, budu tou dobou v autě. To nemám šanci :/ Docela by mě zajímalo, jestli bych alespoň jednu stihl objednat domu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nestihl a navíc ceny v AMD shopu jsou nějaký divný. Na mindfactory.de je 5800X (jediná dostupná položka v AMD krámě) o 40 Euro levnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ceny v AMD shopu jsou automaticky prepocet z dolaru. Nekdy se cena za den nekolikrat mirne zmeni.

Obcas behem tydne se neco naskladni. Sem tam nejaky CPU nebo RX 6900 XT. RX 6800 jsem jeste nevidel skladem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď tam procesory jsou, ale nejdou objednat, eshop vůbec nereaguje :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reaguje, ale jen obcas a chvilku to trva ... .

Stejne kupovat CPU se tam nevyplati. V CR se sezenou levneji, a to jeste kdyz doprava je dalsich 20E.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lepšie sú mobilné Zen3 pre firmy (Pro verzie)
Model Cores/Threads Boost/Base Frequency (GHz) Cache (MB) TDP (Watts) Architecture

AMD Ryzen 7 PRO 5850U 8C/16T Up to 4.4 / 1.9 GHz 20 MB 15W “Zen 3”
https://www.amd.com/en/press-releases/2021-03-16-amd-brings-power-zen-3-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle by byla za normálních okolností špatná karta, těch 20$ navíc za 3070 už není tolik a hlavně o 80$ levnější 3060ti je s výkonem jenom o 7% pod 6700XT, jediná výhoda je 12GB paměti což u 3060ti 8gb je ještě omluvitelný za ten výkon a cenu

česká cena 6700XT za průměrný gigabyte je 18 000,- což taky je hoodně daleko od msrp, když to porovnám s 5700XT za 12500,- za nitro :-/
většina recenzí nevyzněla dobře, ono se není čemu divit o 30% výkonu navíc a o 20% vyšší cena
LTT testoval i nějaké výpočetní/produktivní věci a 6700XT dopadl fakt špatně

amd prezentovala jenom ty nej výsledky, které s obecnou realitou jsou dost mimo

by mě zajímalo jestli šla čtenost článků/videí o GK dolů, co tak čtu v diskuzích tak nasranost těch lidí je fakt veliká a dost lidí to přestává bavit, já osobně si prolítnu jenom pár recenzí při vydání, ale už mě moc nezajímají detaily, což dřív jsem strávil klidně den sbíráním detailů
nej karty jsou od XFX, powercolor a strixka

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší AMD karty většinou dělá Sapphire. Strixky jsou jak u nV tak AMD většinou předražený naleštěný.
Jinak souhlas, cena je nepěkná, ale to se tu obecně řešilo u všech karet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nitro série Sapphire jsou opravdu kvalitně provedené a dimenzované. U Pulse je nutno se smířit s kompromisy v chlazení.

Mám RX580 Nitro+ a směrem ke chlazení nemohu říct cokoli negativního. I v rámci žravosti karty je hlučnost chlazení snesitelná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 480 Nitro nic moc ... zatim nejhorsi chlazeni co jsem kdy mel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam RX480 Nitro + 4GB a spokojenost.

Default profily na vetracich jsou agresivni, ale to je na 30 vterin v adrenalin SW od AMD (dodavane automaticky).

V konecnem dusledku je GK neslysna (otacky do 1200 RPM i v extremni zatezi).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

480 byla snad prvni nitro a ta opravdu neni nic extra.. ale 500 serie je uz uplne nekde jinde.. nitro+ vega je naprosty skvost a 6800xt taktez

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nitro se chová divně, na HW unboxed naměřili přes 90st při 800 otáčkách a prý je docela lehké

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Referenční RX 6700 XT by tu měla stát asi 12 799 Kč, ale otázka, jak to dopadne reálně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počítám že ji obchody začnou prodávat za 25+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První cenu, co jsem zahlédl v ČR, tak nereference na tsb za 28 490.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za 12000 - 13000 Kč se nyní prodávají čtyři roky starý Radeony RX 580

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka mimo misu... jak je mozne, aby nekomu odesel cely komp krom ramek? skrz cituji:" bylo nas pet v kanclu na jedne prodluzce a praskla elektrika a vyhoreli nam pocitace" vsem odesel zdroj, max deska, ale u jednoho zustali nazivu akorat ramky- ostatni finito cpu9400f, gpu 1660, zakladovka(lepsi becko), zdroj 520 seasonic,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poviem ti to jednoducho, pri elektrine platí pravidlo "najmenšieho odporu", čiže sa najlepšie šíri tam, kde je najmenší odpor. Je to ako u blesku, štatisticky udiera najčastejšie do najvyšších objektov, ale občas to neplatí preto, lebo vždy sa šíri miestami s najmenším odporom.

...a podľa mňa, ak by v tých počítačoch boli použité prémiové zdroje (Enermax, Seasonic, EVGA) a nejednalo sa o priamy zásah blesku, tak odídu maximálne iba tie zdroje (a pravdepodobne ani oni nie) a nie celé mašiny....tu neplatí, že "kto šetrí, ma za tri".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě jednou takhle při bouřce odešel zdroj a vzal s sebou základní desku. Zdroj byl postarší 500W. Deska byla v záruce, úspěšně jsem jí vyreklamoval. Zdroj jsem koupil nový parádní Corsair RM850 850W s ohledem na časem plánovaný upgrade. A taky jsem přikoupil dva zásuvkové psy s ochranou. Psal se rok 2014. Zdroj už - dle očekávání - maká v novém PC a je stejně nehlučný, jako při koupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty psy ochrani proti pozaru zpusobenem prepetim, ale komponenty vesmes neochrani.

kvalitni bleskojistky a prepetove ochrany jsou extra krabice. Celkem akceptovatelne funguji UPSky, ktere to schytaji misto PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všechnu elektroniku mám připojenou přes zajištěný zásuvkový panel. I kvalitní stojí jen pár set korun.

Na noc se dá panel vypínačem vypnout a za nějakou dobu si tak na sebe vydělá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

@redakce: I zde bych ocenil minimalizovanou tabulku (na mobilu) :)

Co jste proboha prováděli s tou RX580? Mě brala 120W, při OC si sáhla přes 130W (chip). Ale např. AC:BE jsem hrál na 70W (Chill režim). Tehdejší nVidia karty v horším presetu žraly přes 200W:)

Ad výkon, vezmete jeden test a řekněte, že ten jeden jiný test neměl pravdu. Vážně? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RX480/RX580 si v nekterych provedenich brala (bere) vic nez 200W. Samozrejme ze v nekterych hrach, kde karta nebyla zatizena to mohlo byt i pod 50W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, divné. Není to nějaký urban legend třeba z prvních testů s neoptimalizovanými ovladači apod.?

Samozřejmě, že záleží na zátěži. Ten AC:BF jsem dal jen jako zajímavost, jak se posunula efektivita. A jak daleko uměla být RX580 v nasazení od jakéhosi čísla 200:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RX480 my by default 150W a drzi se toho pevne. 200W je moznych jen s pretaktovanim (a to docela agresivnim). Pak je to ale chyba uzivatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OC edice, staci kouknout do dobovych recenze.

Tu RX 480 Nitro co jsem mel mela vysokou kvalitu cipu, sla dobre podvoltovat, ale silene hlucne. Sehnal jsem do toho i nahradni originalni vetraky, nepomohlo.
Karta byla z prvni varky co do cz prisla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tehdejší karta která měla přes 200W spotřebu byla GTX 1080 Ti, určitě měla ta 580 stejný výkon při 70W jako 1080Ti při 70W? Ta 1080Ti byla příkladem efektivity té 580

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdejší, když byla hra vydána a testována:) To ještě nebyly 1XXX karty, ani RX580. Asi omylem popsáno stručněji než mělo. Pardon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pak je ten přípsěvek strašně zavádějící protože se tam píše o 580

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boha...
Já hrál na RX580 se spotřebou 70W v lepším nastavení než když hra byla vydána a testovala se na tehdejší generaci nVidií, ale žraly při tom 3x víc.

Tak snad už jasno:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což z toho předchozího příspěvku právě nebylo vůbec patrné

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

never tomu, co ti pise gpu-z.. ma osobni zkusenost s realnym merenim na vetvi odhadem rika, ze udaj z gpu muzes vynasobit 1,5x a mas realnou spotrebu cele karty... ono totiz do tabuky spotreby u gpu-z neni zapocitana ucinost kaskady ani spotreba pameti.... realne ve hrach je oscilace mezi 150-180 uplne bezna z rx 580.. ps.: kdysi jsem meril hawaii po oc (290x) a ta nemela problem polknout 400W :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to tak. Ucinnost zdroje se skutecne neresila, ale spotreba graficke karty.

Ucinnost zdroje je pak jine tema a na mereni prikonu PC ze zasuvky ma vyznamny vliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo mluvil o zdroji? Ja mluvim o hole karte a ucinnosti jeji kaskady

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud se bavime o ucinnosti kaskady na karte, tak celkovy prikon graficke karty odpovida. Kaskada je zahrnuta do vypoctu a znaceni spotreby - TBP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GPU-Z většinou bere v potaz příkon, ztráty se tam neřeší, pokud si GPU řekne o 200W, bude reportovat 200W, ztráty na zdroji, VRM karty a tak podobně to spočítat neumí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se vždy díval na HW Monitor a položku power, je to v procentech TDP. A to číslo vycházelo +- nějkaý watt nastejno s tím co mi měři zdroj (ičkový Corsair), co mi měřil měřák v zásuvce a hlavně co naměřili recenzenti se sofistikovaným zařízením.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu mám RX 580 nitro poladil jsem napájení 1075 mV a při hraní spotřeba do 100W a naprosté ticho nechci dávat odkaz na konkurenční web, ale mají tam hezky zpracováno jak co nastavit a dobře vysvětleno ;) Bez zátěže někde na 32W .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

potvrzuji i ja s RX480. Taky to provozuji undervoltle (1090mV) a spotreba do 120W a naproste ticho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na amd.com vykoupeno za pár sekund. Co mohlo vytimeoutovat, to vytimeoutovalo, platbu jsem nestihl. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem v klidu, novou GPU stejně neseženu. Ještě že mám 1,5 roku starou Sapphire RX 5700 XT Nitro +.
Pro zajímavost: spustil jsem The Witcher 3 Wild Hunt v 1440p na max. detailech (včetně Nvidia Hairworks). MSI Afterburner: Primary BIOS, GPU žere reálně 220-225W v TW3. Když ale přepnu BIOS do Secondary (tišší, a o něco méně výkonný) tak reálna spotřeba GPU klesne na 189-195W! To je solidní rozdíl ve spotřebě za cca 3% výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Karty Pavle seženeš naprosto v pohodě. Máš jich plný bazoš, máš jich plné aukro, ebay, na Alze máš běžně dostupné skladové sestavy s grafikama

Teď mají v TS Bohemia, tedy mělo by být i v Alfě, 2x RX6900XT - https://www.tsbohemia.cz/asrock-amd-radeon-rx-6900-xt-phantom-gaming-d-1..., ale připrav se že za ni chtějí 60 tísíc, což je blízké její tržní hodnotě na bazaru (když prej nové RX nejsou zajímavé pro těžbu, budou levnější než RTX, cenu určuje výkon ne ve FPS ale MH/s). Obchody nemají důvod prodávat grafiky levněji než překupníci. Minulý týden naskladnila Alza 10ks RTX 3060 v ceně pod 16 tisíc, hned zmizely a krátce na to 5 z nich bylo nabízeno na Bazoši, s cenami blízkými 20 tisícům s popisky ve stylu: nerozbalená, 3 roky záruky u Alzy, jedna pak určitě byla na aukru. Proč by příště Alza tu kartu dala do prodeje za 16 tisíc když ji překupník točil skoro za 20 a to je pomalu dva týdny zpět a byla to ITX pidi single fan nouzovka, dnes už tu kartu pod 20 rozhodně nekoupíš a co vidím, tak aktuálně se jedna 306é prodává za 22,5. Za 27-30 tisíc se pak prodávají 3060Ti.

A s tou spotřebou 5700XT, vítej do reality. Ta karta je prostě našponovaná aby vytlačila každé procento a pak to žere. Taky jsem zvažoval tehdy upgradovat 2070 Super na 3080, reálně bych se svým 60 FPS limitem dostal spotřebu dolů z nějakých 150 na 100-120W protože 3080 by jela sotva na půlku plynu, tedy v daleko efektivnějším range, což bylo i ukázáno v keynote, Control RT+DLSS, 4k 2080S = 240W, 3080 = 126W. To znamená daleko tichší provoz při stejném výkonu. Na té 3080 si pak mohl dostat dalších 40FPS ale za cenu dalších 200W spotřeby, spotřeba roste rychleji než takt a takt obvykle roste rychleji než výkon. Kdybych tušil co bude s grafikama letos, tak jsem to udělal, prodejem té 3080 bych vydělal 25-30 tisíc nejméně. Ale to je coby, kdyby. Před 4 lety jsem taky mohl koupit Bitcoiny po 50 tisících a dnes být multimilionář.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nikdo neřeší provoz s resamplovaným obrazem borče;) To už tu rovnou můžeš házet numera při streamu...
Jemu to žere, když OC. A na tom je nVidia úplně stejně. Navýšíš jednotku pct výkonu za desítky W. Vítej do reality.
Dnes prostě OC neexistuje, zda u CPU nebo GPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co tě trápí na konstatování toho že spotřeba roste rychleji než frekvence, frekvence roste víc než výkon? To že pak nějaká výrazně silnější karta pojede na půl plynu logicky znamená že bude mít lepší poměr spotřeba/výkon než karta která jede na 100%. Však jsme ve schodě. Platí to jak stock vs OC tak underclock vs stock.

Že overclock grafik fakticky neexistuje v tom se také shodneme, smysl to mělo ještě u Maxwelu kde OC přinášelo i 20+ procent výkonu a taková 980 pak dokázala relativně slušně tahat i FHD rozlišení, jakmile vyšel Pascal a posunul výkon o 70% v základu a OC přidával možná 10% to ztratilo význam. Výkonu bylo dost na FHD a na vyšší to nestačilo ani po OC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ti jsi nenapsal, že spotřeba roste rychleji než frekvence. Ty jsi napsal, že u RX5700XT....
Vztahoval jsi to nesmyslně k jedné kartě, tendenčně k výrobci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw k tomu našponování 5700XT. To je kec:) Z 1900Mhz jsem ji posunul na 2100, snížil napětí.
Jen tak, na okraj;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když zapnu v ovladačích funkci Radeon Chill, tak omezím výrazně spotřebu. Např. u C&C Remastered zamčenou na pouhých 60 fps (místo 380 v průměru) spotřeba GPU klesne ke 30-35W.

Se spotřebou výše u hraní TW3 jsem nic netaktoval, jen využívám oba BIOS z dílny Sapphire. 180-195W mě přijde OK na to jaký výkon RX 5700 X poskytuje, prakticky je jen o něco níže než GTX 1080 Ti, a v mnoha moderních hrách téměř srovnatelná s RTX 2070 Super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí jak tu někteří stále omývají Rt a dlss ALE! Ja hledal grafiku pro Warzone - QHD + 144Hz.
Tam mi je dlss a rt úplně k hovnu. Nehledě na to že ve stejné kategorii jsou radeony o dost rychlejší 3080 Vs 6800xt +20 fps. 16Gb vram mi přijde do budoucna lepší než deset. A to sem měl předtím Nvidia.
V době turringu sem řekl Radeonům stop! Dnes říkám opak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti jde primárně o jeden titul, tak si vybereš logicky to nej pro ten titul. Pokud ale mám dvě karty se stejným poměren cena/výkon v rasterizaci (3070 a 6700XT) a 3070 mi dá více výkonu v RT, dá DLSS a další featury postavené na AI akceleraci, tak proč si koupit hůře vybavenou kartu. Koupě 3070 místo 6700XT doporučil každý, jehož recenzi jsem viděl.

Nicméně v současné situaci trhu je to jedno, pokud opravdu takto výkonnou grafiku chceš, tak koupíš to co seženeš a můžeš/chceš si to dovolit zaplatit a je jedno co je to za kartu.

Normálně by byla 6700XT hodnocená bídně ve srovnáni s 3070 a zespod zase tlačící velice výhodnou 3060Ti, stejně tak srovnání se starší 5700XT, posun výkonu tam je řádově 20-35% ale ten rozdíl zase snižuje navýšení ceny, takže karta jako taková OK, žádná hitparádá, stejně jako 3060. Ale jelikož nikde nic není a prodá se vše, tak to ani výrobce karet netlačí a fakticky si to mohou dovolit a počítám že u dalších modelů které budou v současných generacích vydávat tomu nebude jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby někdo toužil po RTX 3060 přímo z krámu ne z bazaru, může koupit jeden skladový kus tady: https://www.eldum.cz/inno3d-geforce-rtx-3060-12gb-twin-x2-oc_d116260.html příjemných 27 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.