Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6900 XT vydán: Povedený, ovšem nepříliš zajímavý, stejně vyprodaný

Stručně řečeno zapněte Rage mode, přidejte pár wattů a máte stejný výkon za nižší cenu. Že by s referenci nechávali trochu prostoru pro OC modely?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No kdyby amd nezamklo power limit a OC paměti, tak by tu kartu šlo vyhnat na úroveň 3090 lehce...
Nechápu proč u flagship karty dávají takové software limity, nedává to smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rage mod....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-X, ti někdo šlápnul na kuří oko? Takový hejt jsem tu dlouho nečetl. A přitom si každý BFU upraví TDP v Radeon Software šoupátkem v rámci možností podle sebe. Navíc Rage mode. A chtít větší chladič? To už jsme na úrovni "Mami já to chci a chci". Sorry jako.
Já naopak oceňuji, že AMD dělá věci podle sebe a nemusí si nic dokazovat, nebo si honit triko jako "kožená bunda".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

problém je pokud by vše bylo normálně skladem, tak 6900XT nedává vůbec smysl, to samé můžeš udělat s nereferencí 6800XT a těch pár procent rozdílu dotáhnout na 6900XT, ten příplatek je tak velký a bonus pouze v jednotkách procent výkonu navíc (to je všechno) se neospravedlní. 3090 je cenově úplnej úlet, ale má 24GB VRAM, což se někomu hodně hodí a u toho si cenu dokáže obhájit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud něco nedává smysl, pak je to 3090;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

3090 dává smysl, pokud někdo pracovně využije tak velkou paměť a nemá na quadro, kdežto 6900XT za pár procent výkonu navíc co si seš shopnej dohonit nereferencí moc smysl nedává, nebo tam vidíš další přidanou hodnotu v těch 350$ navíc?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3090 není pracovní karta, nemá na to ani adekvátní ovladače.
Nicméně celé tohle téma je trochu nebezpečné, protože chca-nechca budeme muset otevřít téma, na kolik herní karta potřebuje Tensor cores, které nejsou pro gaming určené, ale pěkně si za ně platíš (extrémně je to vidět právě u 3090 vs 6900XT, vlastně obecně obě poslední generace-u předešlé to bylo opravdu křiklavé).
Je nesmysl vzít vyšší model a srovnávat s nereferencí nižšího modelu. Musíš vzít reference:reference resp. nereference:nereference.
A téma, na kolik se vyplatí poměr výkon:cena u highendu? Vážně?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak proč nedává smysl teda 3090 s 24GB VRAM když se neřeší poměr cena/výkon? 3090 ti dá za 700$ navíc oproti 6800/3080 aspoň 8/14GB vram navíc, což je pro někoho, kdo třeba stříhá videa velké plus, 6900XT ti dá za 350$ pár procent výkonu navíc to je všechno
ani jedna z 6900XT/3090 na gaming smysl nedává, když přihlédneš k ceně a co za to dostaneš

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mas to nekde s tim "strihanim videa" nejak dolozene? Mne by to docela zajimalo, protoze ti nevim, jsestli zrovna na to ma ta dodatecna pamet nejaky zasadni vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linus tech tips si pamatuju, že měl video, kdy ukazoval že každej střihač u LTT měl titan kvůli velikosti paměti, oni natáčí v 8/12K RED kamerou a ukazoval tam rozdíl jestli se to tahá z ramky nebo je vše ve VRAM, ale nemůžu to rychle najít a je to už dýl, takže pokud najdeš use case, kde potřebuješ víc jak 10/16GB VRAM tak nejspíš si seš schopnej připlatit 700$ za víc ramky, ale jinak samozřejmě 3090 smysl nedává

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli se to projevi u 8+K tak je to uz docela extrem rozliseni i na dnesek. Tam zkusenost nemam, takze nevim..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba u renderingu 3D pres GPU (napr. Octane render) se ta pamet v pohode vyuzije, klidne i 2x tolik. Navic casto zminovane profi drivery nejsou vubec potreba resit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano jsou to dost specifický případy a nedá se to vzít paušálně, ale polovina youtubu, pokud nemaj už titany tak si koupí tohle a pak budou říkat že maj 3090ku a potřebujou jí - tím zvýší poptávku "bo ji vlastně potřebuje každej že jo"
ale taky chápu že amd vydalo 6900XT, aby ukázalo že ten výkon za 1500$ je nic moc, když můžeš mít stejný/lepší za 1000$ tohle jsou takové žabomyší války a je na každém jestli jim skočí na lep, nebo má tolik peněz že mu je to jedno a prostě chce z jeho pohledu do nej

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatím je ale ten výkon za 1000 v lepším případě stejný, ale typicky o dost horší.

Ty karty cílí, aspoň mezi hráči, na lidi co chtějí nejlepší z nejlepších a cenu neřeší. 6900XT díky bídnému výkonu RT a absencí DLSS není nejlepší z nejlepších. 3090 umí být v některých herních use case i 5x rychlejší než 6900XT

Tak jak tak ani jedna není cílem toho kdo hledá rozumný poměr cena/výkon. Dokud tady bude ta skupina kupujících pro které to není kritérium, mají ty karty na trhu své místo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Běž už do řiti s těma kecama o RT, i lidi kolem mě, co si pořídili RTX se mi nakonec přiznali, že to mají vypnuté a RT vůbec nepoužívají, takže ta tvoje teorie kulhá na obě nohy.
A DLSS je dobrý akorát pro 4k monitory, u 2k přidají jednotky % a na FHD monitory nepoužitelné. Navíc musí být naprogramované, chtělo by to něco univerzálního, co bude fungovat všude.
Takže 3090 za 50 a víc tisíc rozhodně není dobrou volbou, to už radeji 3080, když někdo onanuje jen nad Nvidií

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bože, píšu z jeho podledu a je jedno jakej je, DD by si ohájil klidně i 6900XT za 2000$ a ty si koupíš zase nvidii i kdyby prodávala hnovo a na tom větrák, protože na tom skoro drží samolepka RT a DLSS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8k zdroj není takovej nesmysl jak si myslíš. Můžeš přibližovat bez ztráty kvality posouvat, orezavat atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja primo netvrdim, ze je to nesmysl, ale spis extrem. Osobne treba nikoho neznam, kdo by tocil na 8k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Linusovi je malo už i 8K. Začal točit ve 12K. :D
https://www.youtube.com/watch?v=pocfGBQZUSI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upraví tdp? Tak mi pověz jak to chceš udělat když to AMD "chytře" zamklo stejně jako memory OC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"mírně nižší výkon (GeForce RTX 3090 je o 7 % rychlejší)"

To není úplně pravda. V rasterizaci jistě, ale nové radeony dost ztrácí v heavy RT titulech - Control, Fortnite, Minecraft a vzhledem k širší implementaci RT bude jistě i Cyberpunk, až dostane RT i pro AMD karty. DLSS pak dokáže v některých případech vykompenzovat propad výkon v RT a tam už se bavíme o několikanásobném výkonu Například Fortnite 5900XT vs 3090 v 1440p s Ultra RT... 21 v 59 FPS. Téměř trojnásobek, v náročnějším Minecraftu kde je minimum rasterizace to může být i pětinásobek.

Cítím to stejně jako Steve z HW Unboxed:

"The Radeon RX 6900 XT is kind of stuck in this strange place where it’s really bad value compared to the 6800 XT, good value compared to the RTX 3090, but people looking to invest in this class of GPU won’t care about value, they just want the best of the best and in our opinion that isn’t the 6900 XT. Who is going to buy the 6900 XT? Die-hard AMD fans and people who desperately want a 6800 XT but can’t find one and aren’t willing to wait."

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jakej smysl ma RT u hry ktera si primo zaklada na grafice z ery 16-bitu? Abych pravdu rekl tak z toho RT jsem docela zmaten, protoze zakladni RT ma podle me kde co, treba takovy MSFS urcite, protoze evidentne zohlednuje zdroj svetla (slunce) pri osvitu letadla i okolniho prostredi. By me zajimalo kdy je to marketingove RT a kdy je to RT ktere se v simulatorech pouziva uz nejakou dobu, bez zbytecnyho hypu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak v MC nevidím pro nějaký RT důvod a ten důvod není ani v simulátorech.
Skutečné RT je o sledování paprsku, nikoli pouze o věrohodných stínech a odlescích od zdroje světla. Je to o odrazech odrazů, zkreslení a zbarvení odrazů, lomu paprsku podle prostředí a dalších optických jevech podle opravdové fyziky... Ale k tomu mají hry furt hodně daleko, protože tam je potřeba rychlost. A jestliže reálné vykreslení scény trvá opravdovému RT SW (Blender třeba) minuty (desítky minut) na snímek, pak se za RT ve hrách nemá smysl honit. IMO (= podle mě).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. V praxi máme dnes jediný důvod k RT, a to jsou zdroje pohybujícího se objektu. Tedy vozy v noci. Ralye, ETS, atd. A to se dnes stejně neděje.
Ty srovnávačky, kdy ve zpomaleném záběru studujeme v louži, zda je to RT nebo textura OMG.
RT má primárně pomáhat vývojářům, snazší vývoj. Ale na to nemáme v gamingu výkon a v tvorbě obsahu je to na čekačku.
Strašné, jak nVidis zblbla lidi...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Primárně pomáhat vývojářům ve snazším vývoji? Ty ses fakt posral v kině. Přijď nám to říct do studia facky budou jenom pršet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na zhodnocení implementace DirectX RT bych nějakou dobu počkal. Dosud všechny hry používali proprietální Nvidia RTX. Takže je otázka jak moc je to optimalizované. Je fakt, že v případě AMD jde o první generaci RT, u Nvidie o druhou. Ale demo Cryteku pěkně fungovalo už na Vega64. Uvidíme co se vyvrbí. První rok u NVidie moc úspěšný nebyl. Jen pár her a stěží hratelné v 1080P. DLSS je pěkná věc ale pořád to je jen trochu chytřejší upscaling. Ale třeba se pohnou ledy v nabídce monitorů s vysokým rozlišením.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, roky jsme se coby PC Master Race smáli konzolistům, jak si nemohou zahrát v nativním 2160p rozlišení a my ano.
A najednou neexistuje diskuse, kde by nebyl oslavovaný "upscaling" coby spása PC gamingu.
Až je mi za předešlé PCMR stydno...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je tam přece ta "magie" s AI, takže to "rozhodně není" upscaling.

Zajdi si na PCT, tam ti to zelení bezmozci vysvětlí. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesně, nVidia dokázala přejmenovat nesexy upscaling na cool buzzword s AI v pojmu a najednou jsme technologicky někde jinde:D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

tak DLSS není úplně špatný, ale spíš než na běžné hraní v 4/8K + RT bych zapnul jako nouzovku pro tituly, které karta nedává, třeba taková 1060 v cyberpunku dává na medium fullhd kolem 37fps, kdyby 1060 uměla DLSS tak by to bylo super a dalo se dostat na plynulých 60fps díky DLSS
dneska ty rozdíly v potřebě výkonu v jednotlivých hrách jsou veliké já osobně nehraju moc náročných her, takže 2x do roka u RDR2 nebo cyberpunku bych DLSS zapnul a zbytek by mi jel v pohodě
nejspíš i proto turing i ampere mají malou paměť jelikož na DLSS potřebuješ stejně vram jako bys potřeboval, kdyby se to renderovalo do nativního rozlišení, takže karta bude rychle omezena vram a dlss ti nepomůže, když nemáš paměť, takže taková RX470 s 8GB VRAM by dávala víc fps s dlss než 5600XT nativně :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit, že DLSS 2.0 je upscaling, je jako tvrdit, že PAL je upscaling z rozlišení 720×288.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že DLSS (i v nynější verzi 2.0) je technika, při které je upscaling jeden z více kroků, které nad snímkem GPU provádí a je to hlavní krok, při kterém se šetří ten výkon (můžu se samozřejmě šeredně mýlit :-) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"dalších optických jevech podle opravdové fyziky."
k tomu ma daleko i RT, i kdyz je to bliz nez rasterizace, tak stale to ma do opravdove fyziky daleko. Ale treba Maxwell render je relativne fyzikalne presny render. Sceny renderovane v 3D programech obvykle byvaji ponekud komplexnejsi, takze to srovnani neni uplne na miste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve kterém leteckém simulátoru se používá RT? Já o žádném nevím a to jsem jejich velký fanda nejen z pohledu uživatele ale i jejich enginů. Autoři MSFS uvažují o podpoře RT. Aktuálně je to jen běžná rasterizace využívající PBR, mají dobře zvládlýá atmospheric scattering a volumetric lighting. Díky tomu třeba neroste náročnost s přidávanými addony tak jak v P3D nebo X-Plane, které třeba PBR podporují ale v základu používají jen pro model letadla, nikoli pro scenérii, a když autor přidá komplikovanější objekty, PBR, tak to deklasuje výkon. P3D i X-Plane umí začít na 100-150 FPS a s pár doplňky klesnout na hranici 30 FPS.

A jaký smysl má RT v Minecraftu? Já tu hru nehraju, ale realistické osvětlení tu hru dělá naprosto jinou a přitom je přitom jsou to pořád jen kostičky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí hraje Minecraft s RT je asi otázka hlavně vzhledem k tomu, že je to jen pro Win10 verzi a hlavním tahounem Minecraftu jako takového jsou a vždycky byly právě doplňky (nikdy to nebyl primárně vzhled ale možnosti), kterých je x násobně víc právě pro kalsickou JAVA edition, kde RT zapnout nejde. Osobně považuju RT Minecraft za techdemo, nic víc, nic míň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V případě, že se budu rozhodovat mezi RX 6900XT a RTX 3090, budou Minecraft a Fortnite klíčové faktory... to rozhodně. :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak ty tohle nebudeš brát jako klíčový faktor, pro někoho pro kterého je některá z těch her životní motto může přemýšlet jinak. Těch co si jednu nebo druhou kartu koupí není zase tak velké množství, je jich ale dost aby se těm firmám ty karty vyplácelo vyrábět.

Pro čecha kde i 6900XT znamená celou zdaněnou průměrnou výplatu je to ranec peněz, ale pro průměrného američana žijícího ve větším městě, kdy jeho měsíční výdaje činí nějaké 4 tisíce dolarů a pořád mu řádově 2 tisíce zbudou jako kapesné je karta i za 1500 dolarů daleko dostupnější.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ano, priemerny american vo vacsom meste zaraba 4K dollarov, za 1500-2300 dolarov zaplati priemerny najom, 130dollarov za energie, 160 dolarov poistenie auta, 2 dolare za 3,78l benzinu(svine), jedno hlavne jedlo denne 15dollarov x 20 az 30 dni, 65 dollarov za internet na mesiac. Priemerne zarabajuci american bude rad za konzolu, alebo za rx580 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až najdeš někoho, kdo si kvůli Minecraftu koupil kartu za 1000-1500 dolarů, rád bych ho osobně poznal, udělal si s ním selfíčko a vyloudil na něm autogram...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslím, že RT je první věc co člověk vypne, aby dostal zpátky 50% ztraceného výkonu nebo marketingově řečeno získal 100% výkonu navíc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"v tomto výkonnostním segmentu mohla AMD ... dát kartě prostor k dotažení konkurence"
Já to vidím spíše tak, že AMD dává prostor výrobcům karet, aby z nich vyždímali maximum sami a zasloužili tak svoje marže :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. AMD nedává partnerům prostor na marži, je to špatně, buuu. AMD dává prostor partnerům na marži, je to špatně, buuu. Ach bože:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Paperlaunch!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne sa vcera podarilo zo srandy zabookovat priamo na amd.com jednu 6900tku...len svine, neposielaju do europy, predaj sa tykal len uzemia US. :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kua, tak to by ti v polovině roku 1945 přišla do Plzně, ale teď...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stale daleko odo mna (ta Plzen) :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkus objednávku na druhé straně, třeba Ti to doručí dělostřeleckou poštou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viete mi niekto povedať čo mi táto karta dá naviac oproti 6800XT za ten príplatok?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel nesmyslně položený dotaz. Co ti dá věc-grafická karta se všemi jejími vlastnostmi proti čipu 6800XT. Jak ti na to kdo má asi odpovědět? ;)
Něco jako podobně nesmyslný, ale oblíbený "a v čem je lepší iPhone než Android" WTF? No Androidem nerozbiješ ořech, iPhone ano nebo co chceš kámo slyšet? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

iPhone a Android sú dva rozdielne systémy. Tvoj prímer by platil keby som sa pýtal aký je rozdiel medzi 3090 a 6900XT.
Ale čo som si všimol tu je rozdiel cca 350€ a dostaneš len OC 6800XT či sa mýlim sú tam aj iné zmeny čo by aspoň ten príplatok nejako dalo vysvetliť?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopeno:) iPhone je HW-telefon, Android je OS. A teď to porovnej:)
6900XT má více CU jednotek (72 vs 80). Co z hlavy vím. Není tam rozdíl jen ve frekvenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až teraz som si to všimol no hold musel som nadskočiť :D
O tých CU viem ale stále to nie je u mňa pred sebou obhájiteľné keby som bol ochotný dať tie peniaze naviac voči 6800XT (podľa mňa zatiaľ najpovedenejšia karta tejto generácie)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)
A co je lepší, nesmyslné škrcení kapacity VRAM jak dělá nVidia nebo plochá nabídka napříč portfoliem jak dělá AMD?:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se škrcení VRAM projevuje na výkonu, pak je fajn že to NVIDIA dělá. Navíc u 3090 NV naopak ukazuje že v případě VRAM umí povolit a klidně nabídne u své nejvyšší karty více než u herního flagshipu. U AMD máš karty za 580 až 1000 dolarů a všechny mají stejné paměti a stejnou kapacitu. Proto koupě 6900XT proti 6800XT není tak zajímavá jako koupě 3090 proti 3080, kde krom vyššího výkonu člověk dostává i tu paměť nebo designově odlišnou grafiku - pokud chce člověk opravdu pořádný kus HW do skříně. 3080 je proti 3090 prcek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podivný text, podivný myšlenkový pochod...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Double post

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi to, co ti dá 3090 oproti 3080
Prostě pár % navíc, nic víc tam nehledej. Jen jsou TOP high end, tak jsou nejdražší... Ale u Nvidie by si měl být na to zvyklý...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3090 neobhajujem ale pri nej dostanem aspoň viac pamäte. Tu len viac Compiut units a možno lepší (výberový) čip ale to by museli vyberať Cibetky aby som to vzal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu čemu se divíš :)
Podívejme se na svět Hi-FI.
Tam je ten cenový rozdíl cena/výkon možná nejšílenější.
Příklad: sluchátka za 5tis. vs sluchátka za 100tis. :)
Buď na to mám a koupím si highend nebo nemám a koupím si podle toho něco z nižší cenové hladiny ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně a to je přesně to co spousta diskutujících nechápe a přesně na takové byla ta poznámka na to co nabízí 6900XT navíc proti 6800XT kromě samotného vyššího výkonu, to je to na co naráželi i někteří recenzenti, 6900XT s nesmyslným poměrem cena/výkon není ničím exkluzivní, kdežto u konkurence je poměr cena/výkon ještě nesmyslnější ale nabízí alespoň něco čím se odlišuje od levnějších variant.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych to tak negativne jako No-X nevidel. 6900XT je 'marketingovy produkt', aby mohli postavit neco proti 3090. Z toho pohledu pri o 500$ nizsi cene, se myslim povedl. Jiny smysl asi nema a komu nevadi vyhodi za to ty penize...
Jinak k tem grafum na CB. Co v clanku neni uvedeno je, ale je v original clanku je informace o tom, ze v nejnovejsich hrach (maji jich tam 7) je vykon 6900XT stejny ve 4k jako u 3090. Viz link nize
https://www.computerbase.de/2020-12/amd-radeon-rx-6900-xt-review-test/2/...
Pokud bychom se podivali na HWUnboxed, tak tam jim vysla 6900XT v principu stejne jako 6800XT. Rychlejsi v 1080 a 1440p nez konkurencni NV (3090) a pomalejsi ve 4K pri prumeru 18 aktualnich her.
https://static.techspot.com/articles-info/2160/bench/1080p.png
https://static.techspot.com/articles-info/2160/bench/1440p.png
https://static.techspot.com/articles-info/2160/bench/4K.png

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No neviem či sa zle pozerám ale zrovna na CB v 4K je 3080 bližšie k 6900XT ako 6900XT k 3090 len v dvoch hrách je 6900XT výkonenjšia ako 3090, a naopak až v 4 hrách je 3080 výkonnejšia ako 6900XT.
A podľa mňa je práve výkon v 4K sklamaním tejto rady AMD super že máme veľa pamäte na textúry ale výkon už nie.
Ale dúfam že 6700/XT bude dobrá karta nech mám na výber voči 3060Ti lebo toto je moja cenová hladina ktorú som ochotný dať za kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas to tam presne uvedene na CB, co mysli pod pojmem "novych hrach"..
"Benchmarks von Assassin's Creed Valhalla, Call of Duty: Black Ops Cold War, DiRT 5, Mafia: Definitive Edition, Serious Sam 4, Star Wars: Squadrons und Watch Dogs: Legion"
..je prumerny vykon stejny ve 4k.
JInak 6800 muze byt taky rychlejsi nez 3090, takze to ze je 3080 rychlejsi neni argument.
Mne se prave nejvic libi setup HWUnboxed a proto jsem jej tady uvedl a dal odkazy na jejich prumerne hodnoty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Som pozeral kompletnú sústavu hier. Z týchto hier by som si osobne zahral maximálne Dirt 5, ale to si ešte budem musieť asi rok dva počkať kým to Feral portne na linux kde mám aj Dirt 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsem na tom podobně, čekám jak se vyvrbí 6700 a 3060 s 12gb vram a pak zkusím sehnat 3060ti/3060 nebo 6700/XT podle dostupné ceny a výkonu, ale přeplácet nehodlám, to si radši počkám

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobne a to som chcel kúpiť komplet komp, tak to dávam na RedMarxa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nastaví ceny rx 6700 podobně jak teď u rx6800 - 450$ 6700xt, 400$ - 6700 tak to budou dost nanic karty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oni nemůžou kvůli 3060ti za 400$ jít přes
já tipuju, že 6700XT bude mít výkon lehce pod 3060ti a bude stát 330-370$ podle rozdílu výkonu a podle výkonu a ceny 3060 12gb
hrozně rád bych počkal třeba do srpna, kde už všechno bude jasný a dostupný, ale musím koupit něco mladýmu do jara

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Max. 370$? Tak to by se stalo leda ve snu. Reálně to bude minimálně 400$ i kdyby měla výkon o trochu nižší než 3060ti protože AMD ti řekne "má přece 12GB Vram, a to se vyplatí protože 3060ti za stejnou cenu má 'jen' 8GB ".
Normální člověk si však domyslí, že 12GB mu bude v 1440p nanic, jelikož až přijdou hry které budou doopravdy potřebovat víc než 8gb v 1440p tak to už ta karta stejně nebude stačit výkonově.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vše je vidět v současných testech. 6800 je 30% nad 5700XT. Takže:
6700XT k 5700XT +20% výkonu, +4GB VRAM, stejné TDP, 13k.
6700 k 5700XT +0%, +4GB, nižší TDP, cena 10k.
5700XT výprodej 10k a konec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ta hypotetická karta o výkonu 5700XT za 10 tisíc nevypadá vůbec jako pokrok, za podobnou cenu se daly koupit ty 5700XT a za 11,5 tisíce jsou tu 3060Ti s výkonem převyšujícím o 10-15% 2080S. tedy něco co ty uvádíš jako 6700XT ale za vyšší cenu, bez DLSS, pravděpodobně mrzkým RT výkonem, bez Tensorů.. Proč kupovat vyloženě horší produkt za více peněz? Od AMD bych pro něco takového čekal cenovku kolem 350 dolarů, ne 450, ale 350 dolarů chceš pro 6700

Například 3060 je projektovaná jako karta v rozsahu 250-300 USD (viz GN video kde komentují že výrobci se cukají že s takovou cenou je malý prostor pro zisk), tzn bavíme se tu o ceně mezi 7 až 8.5 tisíci korunami. Výkon 3060 bych rozhodně netipoval odlišný od výkonu 5700XT/2070S

U potenciální sub 200 dolarové RTX3050 bych čekal výkon na úrovni RTX2060/S

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A) Nezapomínej na "EU" ceny vs "dolarové". B) Níže postavené výkony spadají do kategorie APU, tedy "lowend" dGPU se posouvá výše, i cenově.
Jak jsi poznamenal, jsou to čistě hypotetické karty, nicméně posun 20% mezi generaci je adekvátní (nezapomeň, se předešlá generace nVidia na to jaksi"zapomněla").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A viděl si Stevovu recenzi, nebo si to četl víc než grafy?

6900XT a 3090 u hráčů cílí na skupinu která touží po tom nejlepším a neřeší ceny, tudíž 500 dolarů rozdíl je v té cílové kategorii irelevantní parametr, kdežto každé procento výkonu ano. Navíc špatný RT výkon a chybějící DLSS dělá mnohé hry na Radeonu nehratelné s RT, kdežto na NV kartách jsou hratelné a v této skupině zákazníků bude daleko větší množina lidí, kteří chtějí využít všech vymožeností jejich hraček. 6900XT je tak vhodná jen pro skalní fandy AMD, nikoli zastánce nejlepšího z nejlepších

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano Steve to rekl jasne.

Je to karta nahovno, stejne jako je nahovno i 3090, ani jednu nedoporucil. Dokonce zminil, ze kazdy kdo tyhle dve karty koupi, tak je magor a jen zatlouka hrebik do rakve vsem hracum (a jejich penezenkam).

A dodal, ze kdyz uz tedy zavre jedno oko a prihmouri druhe (ignorovani ceny), tak je proste 3090 lepsi koupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako no-Xi, co je moc, to je moc.

Jak muzes rict, ze 6900XT ma "méně výhodný poměr cena / výkon" kdyz je o 3% rychlejsi a o 43% drazsi?

To je prece DESIVE tragicky horsi pomer cena/vykon! To ze nVidia napalila cenu 3090 neznamena, ze budou pet ody na 6900XT.

6800XT je dobra karta, zajimavy pomer cena/vykon. 3080 take, ale 6900XT uz je fakt mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Použil jsem stejnou formulaci jako v případě GeForce RTX 3090, která je o 7 % rychlejší a o 50 % dražší. Nevím, proč bych měl používat jinou, je to prakticky totéž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze to RTX3090 je mimo! Jako pouzivat tuhle kartu pro nejake pomerovani vykon/cena mi prijde uplne ujete.

RTX 3070, 6800 a 6800XT maji hodne podobny pomer cena vykon, s tim, ze XT ma z tech 3 nejhorsi (ale porad dobry).

6900XT ma pomer cena/vykon o cca 40-42% horsi nez 6800XT. A to je faaakt hodne.
3090 je uplne desive mimo, ta ma pomer o cca 95% horsi, nez 3080, ktera sama ma horsi pomer nez 6800XT a 3070.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radeon RX 6900 XT je nejbližším konkurentem GeForce RTX 3090. Srovnání těchto produktů je zcela korektní. Můžeme si dokola říkat, jak je cena vysoká, ale stačí se podívat na to, jak poptávka převyšuje nabídku a je jasné, že zákazníky nakupující v tomto segmentu cena zas až tak moc nezajímá. Zvlášť když jsou i za Radeon RX 6800 XT a GeForce RTX 3080 ochotni platit více než by měly stát tyto modely. To je prostý fakt, reálná situace na trhu.

Poměr cena / výkon je podstatné měřítko, ale jeho těžiště je v mainstreamu. Na obou opačných pólech je potlačený.

V low-endu karty prodává feature-set. Zda karta zvládá akcelerovat nové formáty videa, zda na tom půjdou přehrávat 4k videa z YouTube, zda podporuje ochrany potřebné pro NetFlix a zda k tomu jde připojit nová verze HDMI.

V mainstreamu rozhoduje poměr cena / výkon. Je vcelku jedno, jestli karta o 10-15 % rychlejší nebo pomalejší. Pokud bude mít karta o 25 % lepší poměr cena / výkon než konkurence, bude se prodávat.

V high-endu jde o to, aby většina her běhala s vysokými detaily na nativním rozlišení uživatelova monitoru a pokud možno to ještě nějakou dobu zvládala i u nových her. Pokud to zvládá více produktů, dostává se ke slovu poměr cena / výkon.

Toto je ale enthusiast segment. Produkty pro lidi, kteří chtějí to nejrychlejší bez ohledu na cenu. Kdyby zákazníci tohoto segmentu hleděli v první řadě na poměr cena / výkon, nebudou ty karty vyprodané a dodací lhůty na současné objednávky nebudou až po Novém roce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je IMHO omyl. Nejblizsim konkurentem pro 3090 NENI.

Cenove MSRP je o 50% levnejsi. A vykonove ma blize k 3080, nez 3090. Specialne v 4k. Oproti 3090 ji chybi tretina pameti, RT je na tom hodne spatne.

Vlastne je to takova trida sama pro sebe. Je to kousek, ktery je pro fanboyz a totalni enthusiasty, kteri nekoukaji na cenu, ale ti podle me pujdou do 3090, protoze kdyz uz mate takovouhle mentalitu, ze chcete da-best, tak proste rozdil 500$ neresite, zvlast kdyz dostanete opravdu lepsi produkt po nekolika strankach.

Mimochodem, feature-set prodava v kazdem segmentu.
A v kazdem je to o jinych featurach. V low-endu jak pravis o akceleraci videa atp. V tomhle absolutnim enth je to o ficurach jako:

1) DLSS, coz zatim AMD nema alternativu a i kdyz je to podle me ficura hodne prazvlastni (vykon zas moc nepridava, funguje jen vzacne pac vyzaduje podporu od vyvojaru, a kdyz se neudela perfektne vede k hnusne kvalite)

2) RT, coz zatim u AMD jde pekne napikacu, propady jsou casto 50-60%, kdezto u nVidie 40-50%, kdyz se dobre implementuje s DLSS, tak i mensi.

3) Absolutni FPS, coz ma 6900XT horsi nez 3090.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„To je IMHO omyl. Nejblizsim konkurentem pro 3090 NENI.

Cenove MSRP je o 50% levnejsi.“

Výrobce má jiný názor. Autoři prakticky všech recenzí mají jiný názor. Mohu respektovat názor jednoho člověka, ale to ještě neznamená, že bych měl názoru jednoho člověka dávat přednost před většinovým názorem.

Jde o dva enthusiast-segment produkty a že je mezi nimi nějaký cenový rozdíl, na tom nic nemění. Nikde není psáno, že konkurence dvou produktů je podmíněna identickou cenou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na zaklade ceho, jakych argumentu si to ti autori recenzi mysli? Ze je to nejvys postaveny produkt AMD? To neni argument.

A ja nerikal, ze cena je jediny faktor. Rikam, ze cenove to ma blize k 3080 a i vykonove to ma blize k 3080. Energeticky to take je blize k 3080... Takze ma cenu to brat bud jako konkurenta 3080, nebo jako totalni fail: jediny zastupce vlastniho segmentu ~1k$, ktery ale neni zajimavy :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč tedy někteří recenzenti pochybují kdo si 6900XT koupí, entuziast produkt, ale nic entuziast na ni není, jen pár procent výkonu nad 6800XT za, pro AMD neskutečný příplatek. RTX3090 nabízí více paměti, větší chlazení a pár, zanedbatelných procent výkonu nad RTX3080, nicméně je výkonově to nej na trhu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pro overclockery co budou chtít "best herní" kartu tak určitě se najde nějaká 6900xt s vodníkem co bude schopna dávat 2800-2900MHz a na těch frekvencích by měla dát i 3090ku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt dá 3090? Však ta karta je někdy i 5X !!!!! polalejší než 3090, pár set MHz fakticky neudělá s výkonem vůbec nic, viz HW Unboxed recenze, OC 2.7GHz = reálně nulový přínos.

Nevím kde ta karta vykompenzuje velice mizerný RT výkon a kde vezme DLSS

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase Jirko, neblbni jo?

6900XT je vyrazne pomalejsi jenom v pripade ze se zapne RT a jeste hra nejak zvlastne nefunguje. Videl jsem jediny pripad, kdyz to bylo vice nez nakych 30% pod RTX3090.

Kdyz se RT nezapne, tak to je o par procent pomelejsi.

Ale ten overclock hype bych mirnil, protoze podle infa je limit biosu od AMD nastaven.

A posledni vec, podle HWUB je po OC prinos dalsich cca 3-5%, coz neni nulovy prinos. Kolikrate to znamena, ze dokaze dorovnat/prekonat 3090.

Proste a jednoduse Jirko, koukej na to s nejakou soudnosti, prestan si vymyslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"stejně vyprodaný"

A to sa niekto v komentoch rozčuľoval že to nestihnú vydať do Black Friday. Asi čakal 70% zľavu na túto kartu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lol reference včetně 6900XT se přestali vyrábět:
https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6900-xt-rx-6800-xt-and-rx-6800...

nastřelit cenu a pak brečet, že cenu nereferencí neovlivní, jeden za 18 a druhej bez dvou za 20

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ti, co vyhrali loteriu, a chytili referencie 6800x, su teraz krali(za 650€)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD už v listopadu veřejně ohlásila, že reference bude vyrábět do začátku roku 2021. Nevím, proč z toho teď dělají exkluzivního sólokapra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak nějak jsem počítal, že přijde třeba ještě nějaká dávka referencí a 6900XT vlastně se naskladnila a naskladní pouze jednou
a proč to dělaj vůbec, vydat produkt, který dodám pouze jednou a pak to přestanu dělat, takové práce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dva možné důvody. Jednak zkušenost z předchozích generací, kdy uživatelé referenční karty nechtěli, ty ležely skladem a veškerá pozornost se upínala k nereferencím. Druhý možný důvod je referenční chladič s vapor-chamber, což je řešení v nákladech mnohem dražší chladiče s heatpipes používané na nereferencích. Přičemž zákazník očekává pravý opak - že referenční karta bude levná a nereference dražší. Nereferenční karty jsou rentabilnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://twitter.com/sherkelman/status/1336684121830137858
no, par dalsich kusov sa snad este objavi ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na čem to testovali? HWUnboxed má 6900XT v 1440p přesvědčivě na první příčce a 3090 vede až v 4K.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bude spis skladbou her, nez zelezem..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se ptám.. Asi to mělo být "v čem" :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cely seznam tech her je bohuzel k videni jen na jejich youtube "Patreonu"..
ale mela by bt stejna asi jako kterou pouzili u 3060Ti. Tam jsou grafy vsech her.
https://www.techspot.com/review/2155-geforce-rtx-3060-ti/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k vidění je to i na kanála HW Unboxed, pochybuju že by Steve měřil jednou nějak pro recenzi na YT a jinak pro recenzi na Techspot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Techspot je jen transkripce HwUnboxed. U testu 6900xt neukazovali vsechny grafy. U 3060ti ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč by to taky měli ukazovat, je to strašná nuda :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.