Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7600M XT je rychlejší než GeForce RTX 4060. Je to však úspěch?

Dneska jsou stejně nejdůležitější ceny. Vše záleží na tom, jak to AMD nacení. Vemte si jako příklad RX 7900XT. Kdyby to AMD nacenila o něco níže a cena byla zajímavější, mohl to být v dnešní době prodejní trhák.
Ale AMD si řekla, když to může prodávat NVidia draho, tak mi taky a rázem je to o ničem. :-/

V případě mobilních grafik je druhým problémem dostupnost v noteboocích. To AMD moc neovlivní bohužel a obvykle ty AMD produkty moc výrobce neberou. Škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny herní GPU na 5 nm by mělo AMD nenápadně zaříznout a jejich objem výroby hodit na CPU do serverů či GPU pro profi karty. Nějaké větší a architektonicky moderní GPU by měli hodit na 6 nm a úplně kašlat na to, že na RTX 4090 se nechytá, protože jak si sám uvedl, je to o nacenění. IMHO by pomocí chipletů šlo bezproblémů udělat GPU co by RTX 4090 porazilo i na těch 6 nm a s nižší spotřebou, ale to by byla inovace a to po AMD nemůžu chtít.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

proc by to delali?? stejne by sis to nekoupil..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ne, ale spousta lidí ano a bylo by to určitě ziskovější než jak to dělají dnes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na prodaném mGPU budou určitě větší marže než na prodaném dGPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD jasne povedalo, že čipletové GPU RDNA3 s výkonom RTX4090 by malo spotrebu 600W a preto ho nevydali,

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pretaktovana 7900XTX na 3.2GHz so spotrebou zvysenou o 15% na 450W je takmer na urovni 4090 v Cyberpunku 4K. Keby nemali bug s taktami, tak by to zralo 350W. https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-7900-xtx-tuf-oc/39.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono Mirdo potrebujes vzdycky trochu kompromis. Uz jen k vuli jmenu potrebujes mit i nejaky high-end, ktery by pravdepodobne na 6nm asi uz udelat tak jednoduse nesel. Ale nejaky mainstream a low end na 6nm proc ne, kdyz bude prizniva cena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hrát si na jméno v jejich situaci? Vždyť ho už v oblasti top GPU ztratili a jsou v invenční krizi. V noteboocích paběrkují už nejméně dekádu i v situaci, že měli přístup k lepším nanometrům než konkurence. Na reálný game changer v podobě extra výkonného APU jako byl Kaby Lake-G nemají koule.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivas na prodeje grafik mindfactory, tak kupodivu high-end se prodava dost hodne. Minimalne nejakou dobu po uvedeni novych serii.
7900XT .. 3 misto
7900XTX .. 4 misto
4080 .. 6 misto
v TOP 10. Asi to kazty tyden nebude stejne, ale nepodcenoval bych nutnost high endu ani u AMD.

https://twitter.com/TechEpiphany/status/1642459524576468994/photo/1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím a dokud se nebudou zveřejňovat čísla z většího rozsahu, tak ani vědět nebudu. Co je podstatné - místo toho jednoho 5nm GPU by mohly vzniknout čtyři Zen 4 čiplety a ještě by zbylo na čínský spy chip pro supermicro desky. Zisk větší v násobcích. Akcionáři by měli vedení AMD zažalovat za úmyslné poškozování podniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to videl v sirsim kontextu. V momente, kdy nejaky trh prenechas svemu rivalovy, tady high-end grafik, budes mit problem se tam zase nasackovat. AMD se podarilo takrka nemozne, se s RDNA2 vratilo jako rekneme temer plnohodnotny konkurent NV po 8-10 letech. Mozna meli v planu jit jeste dal, RDNA3 je ale o neco mene povedena, nez se cekalo, ale stale je velmi konkurence schopna. Podle mne drzet si trh, kdyz uz nejeak nezvysuji podil, je taky dulezity aspekt. Muzou na nej pak navazat v budouctnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„IMHO by pomocí chipletů šlo bezproblémů udělat GPU co by RTX 4090 porazilo i na těch 6 nm a s nižší spotřebou, ale to by byla inovace a to po AMD nemůžu chtít.“

Čím je takové tvrzení podpořeno? Už současné GCD Navi 31 by s použitím 6nm procesu měřilo přinejmenším 475 mm² a kvůli podstatně vyšší spotřebě 6nm procesu oproti 5nm výrobě by muselo běžet ne podstatně nižších taktech, řekněme tak 2,2-2,3 GHz při současném TDP. Aby se vůbec dosáhlo výkonu stávající 5nm Navi 31, by jádro muselo být ještě větší, možná kolem 550 mm². Není mi jasné, kde s 550mm² GCD vidíš prostor na ~30% zvýšení výkonu. GCD se současnými technologiemi nelze rozložit na čiplety, buďto by nestačila datová propustnost, nebo by byla nezvládnutelná spotřeba. Technologie na to nyní nemá ani AMD, ani Nvidia, ani Intel, který používá můstky a dlaždice už osm let od produktů jako Xeon Phi, Kaby Lake-G a Lakefield.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mohlo by měřit klidně 650 mm², když skoro tolik (608) může mít Ada na 2x dražším a méně vyladěném procesu. Frekvence pak lze hodit za hlavu resp. je dát rozumně nízké.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD dalo cenu 7900XTX menší než RTX 4080, přičemž v běžném rasteru je lešpí. Ray tracing slabší, ale nic neočekávaného, vzhledem k tomu, že je AMD o generaci pozadu. MSRP rozdíl $200, aktuálně u nás rozdíl 2 až 4 tisíce. Takže cenově AMD prodává více FPS za dolar a když člověk oželí RT, tak je mnohem lepší kup.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale červenej je tam, málo a červená znamená vysoko dôveryhodná informácia

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První Asus notebook s touhle grafikou je už dostupný i v Německu (amazon.de) za 1699eur Je o 300eur levnější, než verze se stejným procesorem (Phoenix) a RTX 4060 https://geizhals.de/?cat=nb&xf=9690_Phoenix.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen je to verze 7600S a ne 7600M. Obě verze mají stejnou konfiguraci, ale S má o něco nižší limit příkonu (90W => 75W).

A v nabídce je i o 100eur levnější verze s aktualizovaným procesorem předchozí verze (Rembrandt-R).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co tam jako nesedí?
RTX 4090 má ve firestriku stejný skóre jako 7900xtx ale ve hrách je to úplně jinak.

Prostě záleží která architektura se 3Dmarku víc líbí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je provar dostupnost, jestli to bude jako s procesory, kdy intel už má 13. gen laptopy dávno na trhu a u AMD jen pár náhodných výstřelů, ze kterých si fakt nevyberete a zbytek je stará generace s řádově menším výkonem... Třeba lenovo jde první zen4 legion na trh až v červenci. V červenci... A to ještě s nvidia grafikou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mhm, na novy Legion se ZEN4 cekam taky. Kde se da dohledat prosim nejake info o zacatku prodeju a konfiguracich? Ze budou s nVidia GK mi nevadi, budu doufat ze pres USB4 pripojim stavajici grafiku (aktualne hraju pres Thunderbolt3 port) a obcas, kdyz budu bez externi grafarny apod, tak nVidia grafiku preziju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.