Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7900 XTX ohlášen: první čipletové GPU, 355 W, 24 GB, $999

Ceny v korunách?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"13. prosince za $899 a $999"
To se dá spočítat, jen co bude znám kurz $/kč v prosinci. Zatím nebyl zveřejněn. ;)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Kurz je 25. A odhad je že se moc nezmění. (Bude se pohybovat mezi 24 až 26)
Ještě DPH a rabat českých obchodníků a jsme na Baťovských 29 999 Kč u levnějšího modelu. A kulatých 32 000Kč u dražšího.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

+- si to vieš spočitať taka Nvidia stoji 1599 dolarov a u nas ju v obchodoch predavaju od 1900-2600€
bajočko odhad pre AMD je tych 1300-1600€ na Kč to je 32000-40000Kč
Nenarobime nič vdaka tym 8 ročnym sankciam na Rusko sme si zrujnovali € s 1:1,45 na 1,1:1 cca 50% sme si € oslabili nebiť tej blbej vojny na ukrajine tak by nas tie GPU stali 20 000-25 000Kč hned by to bolo veselšie :( nie len drahšia elektrina benzim a proste všetko ale aj PC hardware...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Keby boli poriadné sankcie zavedené už hneď po okupácii Krymu a neboli všetci pokakaní z toho zauralského vraha, tak dnes by žiadna vojna nebola a bol by pokoj. Navyše pletieš jablká s hruškami, pred inváziou bol kurz 1,12. A nechaj si svoje politické komentáre láskavo na facebook,
Podľa logiky tvojích výpočtov by XTX navyše mala začínať na 1187€ s DPH.
Predpokladám, že tam bude možno trošku väčší tlak na vyrobnanie cien medzi konkurenciou, ak bude len jeden model z každej karty na začiatok a nie kopa rôznych od AIB partnerov.

Spotreba tých kariet je super, navyše sú 2,5slotové s dĺžkou menšou ako 29cm a dvoma 8-pinmi, žiadné príšery čo nevojdú do skrine a prehrievali by zdroj. Skôr sa mi nepáči dostupnosť od 13 decembra, čiže na Vianoce si zase nezahrám a ten výkon šiel hore "len" o polovicu aj keď teoretický výkon stúpol násobne :-/ Bože to už nemohli to uvedenie naplánovať na aspoň 3 týždne pred Vianocami??

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Nvidia stoji 1599 dolarov "

To není ale cena, kterou stojí každá grafická karta. Je to cena od, musíš se koukat kolik má stát konkrétní model dané grafické karty, tedy vycházet z MSRP konkértního modelu. Případně musíš najít model, který výrobci za těch 1599 USD vyrábějí a za kolik se prodává u nás.

Ale ano to platí i pro AMD a konkétní modely, které mohou stát jinou částku než tu cenu od.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Nenarobime nič vdaka tym 8 ročnym sankciam na Rusko sme si zrujnovali € s 1:1,45 na 1,1:1!" ... Toto môže napísať iba totálny ekonomický analfabet. *facepalm*

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nie,vo forintoch :D)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"nevyužijí výhod PCI 5.0"
Jaké jsou výhody PCIe 5.0 oproti PCIe 4.0? Jediná výhoda o které vím, vyšší přenosová rychlost, vypadá jako jalová. PCIe 4.0 x16 (63.02GT/s) se nejeví býti limitujícím faktorem. Jaké jsou ty další výhody PCIe 5.0?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

třeba nový napájecí konektor ;)
Za mě to je překvapivé především proto, že AMD se obtěžovala s uvedením PCIe gen5 pro AM5 a to i pro grafickou kartu, přestože se to nechystala využít. By si pro letošek vystačila s PCIe gen5 jen pro uložiště, jak to ostatně udělal Intel.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Martes, ty máš Intel, viť. Neznáš že desku máš roky a měníš jen ostatní věci. :-)
AMD dělá future-proof platformu která vydrží roky, takže prostě počítá s budoucími grafikami stejně jako s SSD které ještě nejsou na trhu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Možná nejsi běžný zákazník co má desku dlouhé roky a pak celý počítač, tedy nejen tu desku, ale i cpu, paměti, disky a grafiku prodá a koupí si nový počítač který zase má řádku let...

Co bys mi doporučil jako upgrade 7 let starého počítače? Mám tam i7-6700do desky nic lepšího nedám, kdybych měl AMD, budu tam mít nějaké FX, co bys mi doporučil do té desky dát?

Navíc, těch 7 let staré CPU v tom počítači pořád slouží dobře a počítám, pokud v tom něco neselže že mi ještě pár let bude dobře sloužit. Možná se dožije 10 let.

V čem přesně byly desky pro FX procesory future proof a v čem desky pro Skylake byly odlišné, že future proof nebyly.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď zas předvádíš ty opačný extrém. Někdo třeba nemění komponenty po roce nebo s příchodem nové generace, ale každý taky nejede na jednom stroji 7 a více let. Obě skupiny lidí sice v reálném světě nalezneme, ale pak tady najdem početnější, která si koupí nový PC a po dvou letech vymění jen grafickou kartu a může zase 2 roky fungovat. Což znamená, že pokud si dneska koupím nové Ryzeny s PCI-E 5, tak do toho dneska možná dám jen PCI-E 4 grafiku a disky, jenže za 2 roky až si budu chtít koupit novou grafiku, tak už na 100% budou na PCI-E 5 a já už jsem ready, protože jsem si koupil desku, která to uměla už dávno... Pak člověk nemusí řešit, že se u mainstreamu použije jen 8 nebo 4 linky PCI-E 5 a že to někteří nemají a budou mít nižší výkon kdesi cosi... Ti co přemýlšlei při nákupu PC to mají a řešit to už nemusí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Průměrné stáří počítačů je cca 7 let. A to stáří se bude zvyšovat protože výkon v posledních 7 letech rostl dakelo více než nároky. O tom svědčí i ten zmíněný počítač, i7-6700 v práci stačí na všechno co na něm potřebuji dělat a novější, rychlejší CPU mi neušetří čas. U domácích počítačů pak uživatelé vydrží i nějaké to zpomalení a snížení efektivity práce.

Ano jsou lidé co aktualizují častěji, ale většina z nich to stejně mění kus za kus, protože je to rychlejší a levnější řešení. Tech co by se v tom hrabali je málo a často se v tom hrabou stylem že nevymění jen CPU ale i desku protože ten komplet má využití jinde nebo i lepší prodejnost na bazaru.

A PCIe 5.0, když lidi ani nepoužívají PCIe 3.0 na maximu, sorry. Grafiky většinou nevyužijí 3.0 naplno, natož 4.0 a co teprve 5.0. A disky, promiň zastav 100 lidí a posaď je a nech je chvíli pracovat na identických počítačích s SATA SSD, s NVMe 3.0, 4.0 a 5.0 a zeptej se jich který počitač jim přišel nejrychlejší a který nejpomalejší... počitám že to bude zcela náhodné tipování a nebudou schopni jasně říct, v čem je rychlejší disk. Tak proč by mělo někoho trápit že tam má jen 4.0 disk a ne 5.0? Pokud tam rovnou člověk nedá 3.0 nebo dokonce SATA. Ano najdou se lidé co to využijí a potřebují, ale tohle není průměrný uživatel stejně jako ti měniči samotný CPU.

Mimochodem která mainstream grafika má 4 nebo 8 linek, žádnou takovou jsem tady pár let neviděl. Možná myslíš entry level radeny 6400 nebo co to je, které obvykle lidi kupují na akceleraci multimédií, tedy, pokud to ty karty vůbec umí nebo na výpočty, ale tam je zase lepší Intel a NV. Mainstream jsou ale karty jako 3060, 3070...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A z čeho ti ten průměr vychází ty průměre?... ono nemůžeš do toho průměru započítávat i PC svých prababiček, nebo kdo ví koho, které to už asi nepoužívají na hraní her, používají to jen na fb ať můžou sledovat svá vnoučata co tam dávají, tak těm to samozřejmě třeba může stačit, ale hráči co chce hrát pořád nejnovější hry „na max“ to asi zas tak dlouho nevydrží... to se opravdu nedá moc srovnávat. Jinak třeba hrát hry na i7 6700 už musí být teda docela utrpení, to už snad každý aspoň trochu aktivnější hráč musel dávno vyměnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To srovnavani me bavi :)

Pisu z A8-3850, pocitace stareho 11 let :D. Ale nove hry se na tom hrat nedaji. Mam jeste 2. PC.

Smysl PCI gen4 nebo gen5 je zejmena v pripade rezani poctu linek. Uz jsme to tu nedavno resili s 4090, kde byla vesmes shoda, ze gen4 je OK, protoze to ma 16 linek. To stejne bude i na RX7900 rade.

Pokud se riznou linky na nizsich modelech a budou podporovat gen 5, tak to muze mit vliv a pomoci. Gen4 ale vetsinou bude stejne dostatecny. Snad uz nebudou dalsi karty rezane na 4 linky. To je strasne zverstvo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Snad uz nebudou dalsi karty rezane na 4 linky .."
Budou.

Ono je sice složitější a dražší vyvézt z CPU a rozvézt po desce 16x PCIE-5 než 16x PCIE-4. Ale pořád je to jednodušší a levnější než 64x PCIE-3.
Ani bych se nedivil, kdyby to NTB ořezali na pouhé 2 linky pro GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to je trosku ohybani stavu veci.

16 linek gen 3, gen 4 a gen 5 na tom je dnes relativne podobne na vsech grafickych kartach, ktere je podporuji. O 64 linkach nikdo nemluvil a neni potreba.

Navic problematika neni primarne o PCB layoutu (to je sekundarni vec). Je to zejmena o mustcich a chipech, ktere to musi podporovat. V tehle oblasti se to citelne komplikuje.
Staci se podivat na cenu a spotrebu SSD, ktere podporuji Gen4. Az nyni, po cca 3 letech spotreba a cena reseni zacina padat do oblasti blizke Gen3 reseni. To stejne se opakuje u Gen 5.

Jestli RX7800/7700/7600 budou podporovat plnych 16 linek, tak se bez vyrazneho vykonnostniho omezeni budou pouzivat i na Gen3. Orez na 8 linek uz se zacne ale projevovat a alespon Gen4 bude nutna. Pokud se to orizne na 4 linky, tak Gen5 je nezbytna pro novou generaci.
Proto pisu, ze se takove zverstvo snad nestane a zustanou klidne na 16 Gen4 linkach.

Pro me to ovlivnuje i volbu graficke karty, protoze mam Gen3 (deska B450). Proto jsem nakonec cukl od koupe RX6600XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že Intelu je to putna, když RL ukončuje životnost platformy. AMD má blbou pozici už proto, že slíbilo, že platforma vydrží. Což ze začátku je asi horší, ale během pár let se ukáže, jak moc je platforma future proof (podle mě je) a měla by začít sbírat vavříny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak i AM4 začalo s PCIe gen3 a až později měla Gen4, s novýmí čipsety. Jinak já neříkám, že to je špatně, pro budoucnous jedině dobře, zvlášť, když nikoho nenutí to kupovat a je to součástí jen TOP desek. Jen mě to překvapilo, by mohly vydat čipsety s podporou PCIe Gen5 i pro x16 slot třeba až za rok a nic by se nestalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. By si pro letošek vystačila s PCIe gen5 jen pro uložiště, jak to ostatně udělal Intel .."

Intel poskytuje PCIE-5 pro úložiště?
Který?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že výpočetní akcelerátory MI 3xx už PCIe 5.0 budou umět. Možná i refresh 7x5x by to mohl umět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro současnou generaci grafik asi vyšší rychlost nebyla potřeba. A ještě si pomohli se SAM. Moc počítačů co by využili nové rozhraní mezi lidmi stejně nebude a pak už budou tyhle karty zas zastaralé. Byli by to jen vyhozené peníze z vyšší číslo na krabici. Investice do Dp2.1 vypadá zajímavěji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, počkáme si na nezávislé testy, ale snad sláva. Byla to už ostuda. Konečně něco udělali s multimediální výbavou.
2 jednotky a slibovaný výkon s kombinací s CPU jednotkami.. Snad to přinutí Nvidii aby odemkla své omezení na 3 simultánní streamy. At se to furt nemusí obcházet crackem ovladačů

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

k čemu je víc streamů najednou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plex, Emby.. to znamená nejen archivovaná videa, ale distribuci TV.. do uživatelského HW od telfonů přes smart tv po notebooky..
Simultání překodování filmů... Konečně snad bude možné nasadit streaming na AV1.. prodože dossud tyhle platformy streamují H264 a tudíž přeskočit H265..
Spousta věcí, za které si nechá Nvidia zaplatit jako za profi řešení v segmentu Tesla a Quadro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tesla a Quadro karty už neexistují, nově jsou to jen NVIDIA Axxxx a tak podobně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě to je známá věc. Ale věkově pokročilí si pamatují toto rozdělení na serverovou a worstation řadu.
Každý kdo je obeznámen a aktuálním stavem, pochopí o čem mluvím a pochopí to i ti služebně starší..
Na smyslu příspěvku to nic nemění.
Pokud jde o AMD bude záležet na vývojářích. Zatím straní Nvidii a Cuda knihovnám. Je hezké, že AMD bude mít HW.. Když to budou vývojáři 3 roky ignorovat.. Jen než před lety dodělali podporu v Adobe.. to se AMDčkáři načekali.. Mám VEGU a dodeška pro ni některé věci narozdíl od Nvidie nedopsali.. Jistě je to chyba vyvojářské komunity, ale to je jedno , je to prostě fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to byla chyba vývojářské komunity? Ti, co zkusili knihovny AMD, to nakonec vzdali. Např. v případě Blenderu to byl jeden bug report za druhým, až jim nakonec samo AMD řeklo, ať se na to vyse*ou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, AMD je dote´d absolutně neschopná udělat podporu do FFMPEG. HW oddělení udělá železo a to je k prdu, protože SW část na to z vysoka dlabe.
Něco z mojí debaty s vývojáři:

ME: This New HW will solve the server side support issues.

I can assure you - it won't.

ME: 2 hours ago, said:
Yesterday was the premiere of AMD's new cards, if the parameters of the new media blocks are true and if the software support SDK is not a disaster, the cards will be a powerful tool for realtime encoding to AV1.. PS of course Intel and Nvidia are not lagging behind in AV1 support.. but AMD has promised more performance..

developer: AMD's promises are pointless at large. Integration of AMD HWA in ffmpeg is generally insufficient.

Please read my comments there: https://github.com/GPUOpen-LibrariesAndSDKs/AMF/issues/348#issuecomment-...

Getting code into ffmpeg takes time, and even more time when elementary things are still missing.
AMD is miles behind Intel and Nvidia in terms of HW media acceleration and their presentation doesn't change that. A fast encoder isn't worth a single penny when you need to download (to CPU memory) and re-upload video frames for subtitle overlay or tone mapping - just as an example.

softworkz

A to mi na AMD vadí.. Papírově ty bloky vypadají dobře, pokud ale zůstanou s podporou SW jako v minulosti, tak zase prohrají i s Intelem, o jehož kvalitě ovladačů si nedělá iluze nikdo. A hlavně koupili jste si kartu, která hodně naslibovala a v reálu je pak nevyužitelná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Současné streamování různých formátů/rozlišení pro odlišné služby?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tabulce je chybka u kapacity paměti RX 7900XT, tam by mělo být jen 20GB

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A druhá je v roce vydání 6950XT.
Jen mi to nejde nahlásit na mobilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna zaujala cena 6950 tych 1099 dolarov a 7950XTX 999dolarov potešilo by keby 7950 stala o stovku menej ako 6950 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jakém roce byl tedy vydán Radeon RX 6950 XT?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeon RX 6950 XT vydaná v roce 2022.
Máte to dobře. Moje chyba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si dobre vzpominam tak Nvidia hlasila mezigeneracni posun >2x a AMD az 2,5. A vyslo to na max 1,7 v obou pripadech. Blbe si to pamatuju, nebo to obe firmy stahli kvuli neunosne spotrebe >400W?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aritmetický výkon RDNA3 vs RDNA2
FP32 : 61/23,7 = 2,57x
FP32: 123/47,3 = 2.60x

Ale aritmetický výkon sa nepremieta lineárne do geometrického t.j. grafického výkonu

Edit: Druhá odmocnina z 2,6 je 1,61, čo by mal byť nárast výkonu v rasterizácii.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

AMD to tam aj uviedlo aj ked vykon TFlops narastol skoro 2,5x ale vykon len o 50% to maš ako s Nvidiou vela TFlops super na ťažbu ale v hrach len to žere viac elektriky... 4090 40TF vz 6900 23TF hry skoro na stejno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TFLOP je čistě násobek frekvence a nějakých jednotek, dvě identické konfigurace třeba jen s jinou latencí pamětí nebo cache budou podávat jiné výkony, to nemluvíme o architektuře, akcelerátorech atp., které mají vliv na výkon a v TFLOPS se nijak neprojeví. Je to jen hezké číslo, ale neřekne nic o reálném výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak úplně není. Řekne to hodně o schopnosti zpracování float výpočtů. Což se nerovná výkonu ve hrách např. Ale většinou to nevadí, jelikož poměr float jednotek oproti ostatním jednotkám v grafické pipeline je stejný, takže se generace mohou takto porovnávat. Ale jakmile se tento poměr změní (nvidia u RTX 3xxx, AMD u 7xxx), tak to porovnání TFLOPS vůči minulé generaci s interpolací na fps u her je nesmysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o ničem takovém hlášeném. Pokud, tak kolovaly spekulace, ne hlášení AMD. jediné hlášení AMD bylo 50% lepší efektivita. A podle toho se dal odhadovat výkon jaký budou karty mít dle spotřeby. Spotřebu známe a jelikož se u XTX navýšila spotřeba tak to je někde těch 60-70% navrch.

To že se objeví nějaký článek že něco bude/nebude není prostě hlášení AMD, pokud to nepřečteš přímo na stránkách AMD, nebo alespoň jako příspěvek adekvátních zaměstnanců někde na sockách

Proto taky takové ceny - nižší než u předchozí generace a proto také žádné přímé srovnání s konkurencí. S 4090 to nemá vyrovnaně bojovat, zajímavé bude jak si ty karty povedou proti 4080

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

4090 má spotřebu 450w+ s možností přepnout na 600w. Takže 355w 7900XTX vedle ní vypadá, jako velmi úsporná karta.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti brát iluze ale mnohdy je 4090 spotřebou dokonce pod 3090Ti a velmi často je spotřebou pod 400W, někde je to i dost hluboko pod 400.
https://youtu.be/FTxIJgx0pxU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět výkonnostní graf té 4090ky s limitem spotřeby na 355W.
Mýt podobný výkon jako XTX se 600W to se zelení moc nepředvedli o ceně ani nemluvě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.tomshardware.com/news/improving-nvidia-rtx-4090-efficiency-t...

2.3% drop FPS s 80% power limitem
5% drop FPS se 70% power limitem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono v reálu i ta 4090 žere lehce přes 300 i když se člověk snaží: https://sehnal.dev/file/gpupower.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

link nejede

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám to na svém soukr serveru, možná je to blokované (mně to jede ze dvou různých zařízení), alternativní link:
https://imgbox.com/xQLc9VJ3

TLDR: na max "přetaktovaná" 4090 provozující 3DMark scénu žere ve špiččce 288W.

Neříkám, že se nikdy nedá dostat na 400W špičku, ale jinak je to prostě úspornější než 3xxx generace ale s vyšším výkonem (a třeba v Blenderu dává o 100% vyšší výkon při 300W).

nVidia hodně přepálila chladiče, ale z vlastní zkušenosti musím říct, že 4090 nenažraná svině není. A při limitu na 300W se ztráta výkonu prakticky nekoná.

Chápu, že nVidia tady v lásce není, jen prostě ty otřesné spotřeby jako u 3090 Ti se tentokrát nekonají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi dobrá zpráva. Ne že bych o top level kartách v dohledné době uvažoval, ale tohle slyším rád. Jistě brzy uvidíme výkon 7900 XT(X) v opendata při renderování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně záleží na tom co běží. Na tvém obrázku je třeba vidět aktuální využití 49%. Se spotřebou si docela pohrál Linus. Cp2077 ve 4k ukazoval aktuální spotřebu 430-470w. Ale stačí troch stáhnout limity a spotřeba se dostává do rozumnějších čísel a bez velké ztráty výkonu. https://youtu.be/yU4CFhtS95Q

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to, co tam mas GPU load 50% a 56%TDP, to je ako co? Zavadzanie ti ide pekne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čísla si pamatuješ dobře jenom s tim rozdílem, že šlo o vlhké sny leakerů.
Ještě 24.10. jsme se mohli dočíst "Radeon RX 7900 XT by měl v rasterizaci dosahovat ~2× vyššího výkonu než Radeony RX 69x0 XT"
https://diit.cz/clanek/novinky-rdna-3-mobilni-150w-navi-32-s-vykonem-rx-...

A dnes je to RX 7900 XTX ~1,6× RX 6950 XT.
Další leak téhož článku je o navýšení ener. efektivity (1,6-1,7×) a to už odpovídá reálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teoreticky těch čísel dosahovat může.
Záleží k jakým specifikacim se leaker dostal, protože dříve se mluvilo i o vyšší spotřebě. Konečné specifikace nebudou asi tak starou záležitostí. Uvidíme až se dostanou do rukou recenzentů. Předpokládám, že je zkusí nakrmit 450w pro porovnání se 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 3 GHz, na které je ten křemík dělaný by teoreticky mohla. Jelikož reference má kvůli odběru takt 2,3 GHz na shaderech a 2,5 GHz na výstupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku nízké pracovní kmitočty proti únikům, přestože konstruktéři určitě použili nějaké finty od Ryzenů pro jejich možné zvýšení. Z toho mi vychází, že AMD nakonec dalo přednost nízké ceně a spotřebě před vysokým výkonem, nejspíš vzhledem k mizerné situaci na trhu, kde se zákazníci v době covidové zásobili novým hardwarem a teď díky inflaci obracejí v ruce každý cent.

Je klidně možné, že některé OC edice se na ty 3 GHz dostanou, ale spíš si myslím, že AMD bude výrobce mírnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo naopak je tam záměrně ponechaný určitý OC prostor, aby AIB mohli být oceněni za svou přidanou hodnotu. Renderovací (non-RT) výkon RX7900XTX vychází někde okolo 85-90% RTX 4090, takže za příplatek z něj možná něco půjde umazat. Testy řeknou více.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ty 3 GHz nemá, aby si zas mohli psát jak zvýšili efektivitu o 50%, při 3 GHz by toto už asi dost utrpělo, prostě každá firma má ten marketing jiný, AMD chce zaujmout spíš efektivitou než maximalizací výkonu jako konkurence na úkor spotřebě a extrémní ceně... záleží co vychází líp, protože hodně lidí vybírá podle toho kdo je tzv. king ve výkonu, takže si najdou titulky, jak má Nvidie nejrychlejší herní GPU a pak si jdou koupit mainstream, protože víc do toho vrážet nechcou... co z toho když to pak mají akorát dražší a slabší než AMD alternativa. Ony ty OC nereference budou určitě ještě aspoň tak o 10% výkonnější, takže to pak výkonově opravdu dorovná i RTX 4090, jen už to bohužel nebude asi to jediné, v čem ji dorovnají...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se potvrdí, že 4090 je o 10-15% výkonnější, tak člověk, kterej chce maximální výkon tak nebude vůbec přemejšlet jestli 7900XTX nebo RTX 4090, prostě vezme nVidii a nazdar, tady si myslím, že se nějakej souboj odehrávat nebude. V tomhle případe spíš půjde o souboj o zákazníky, který budou chtít dát za grafiku 25-35k. Předpokládám, že pak bude na výběr 4080,4080 Ti( ta si myslím, že taky přijde) a 7900XT a 7900XTX. Tam už bude člověk řešit výkon v RT, FSR3 /DLSS3, spotřebu, cenu apod, tam si podle mě ty produkty budou vyloženě konkurovat. Myslím si, že 4090 proti 7900XTX spíš ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Top top zakaznici, tam je to jasny, ale cenove je prozatim podle tech par cisel, ktere AMD prezentovala za tu cenu podstatne zajimavejsi, nez to co zatim nabidla NV.
+500$ za 10-15(20%) navic.. to se ani vzdalene nevyplati. Nicmene pro mne bude nejzajimavejsi az jak bude vypadat mainstream. A to si bohuzel jeste pockame...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K +500$ si zasa mozes pripocitat aj vyssi vykon v RT, ktory zrejme bude o este viac ako tych 10-15% v rasterizacii a tiez pristup k DLSS, ktore je kvalitativne proste lepsie ako FSR. Zaujimava je urcite aj ta 4090tka, len si kazdy musi zvazit za seba, ci by kartu v danej cene vobec kupil a ci tie rozdiely stoja za to. NV pokial viem zatial predava vsetky 4090tky, ktore vyrobi, takze sa im to zatial vyplaca.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

RT je porad "doplnkova technologie" a to jsme se od dob vydani 2080 posunuli 4 roky. V te dobe to bylo uplne k prdu. Ale dobre, za 2-3 roky, to znamena nejspis s novyma kartama, je mozne, ze RT uz se bude dat brat jako vyznamnejsi ukazatel.
DLSS..no jo a ne. FSR 2.x je principielne srovnatelna s tim, ze existuji tituly, sceny, kde ma DLSS navrh. Jestli tyhle 2, z meho pohledu minoritni faktory nekomu stoji za priplatek 500$ nebo mit pravdepodobne nizsi rasterizacni vykon, s tim, ze jsi zapnu RT, ktere ten vykon shodi dolu a pak si zase zapnu DLSS, abych sel nahoru, jeste s tim, ze ne kazda hra ma podporu jak RT, tak DLSS........
Jine by to bylo, kdyby ty karty staly treba stejne, pak to muzou byt rozhodujici faktory, kterym smerem se vydat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No já pořád nějak nechápu co s tím RT je furt za problém – v RT bude něco pod RTX 4080 a cena je taky o to něco pod RTX 4080... takže co jako, že má něco lepší výkon, když je taky dražší, to už není zas žádnej takovej zázrak, navíc v rasterizaci je slabší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"No já pořád nějak nechápu co s tím RT je furt za problém "
.. ja taky ne :))
Vtipne na tom, je, ze vicemene stejny argument tu byl i pred temi 4 roky, kdy to opravdu bylo k prdu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výkon v RT je užitečný i v neherní oblasti. Mě osobně to dost mrzí. Normální výkon RX 6800 a RX 7900, spotřeba i množství paměti je ideální pro vizualizace v reálném čase....Unreal5, Twinmotion, D5 render.... Jakmile zapnete Ray Tracing (u Twinmotion Path tracer) tak nestíhají. A nepomůže vám ani když koupíte násobně dražší Radeon Pro. Tady AMD zatím ztrácí dost zákazníků z řad Arch. a Designerských studií. Ve vizualizacích je Ray Tracing už nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klidne mozne. Tady se ale primarne resi spis hrani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já myslel, že se tu,, řeší,, technologie obecně. A to tě teda nic jinýho kromě hraní nezajímá? To musí být jednoduchý život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja te muzu docela ujistit, ze ze spektra 100% lidi, co si tu kartu koupi, bude to, ze se RT da vyuzit nekde v nejake renderovaci funkci zajimat asi tak 0.001% z nich. Pokud to nazyvas jednoduchym zivotem..ja bych to urcite timhle nenazyval. Je to spis prirozene, protoze jsou to apriori karty urcene pro hrani a veci kolem toho To ze to ty a par dalsich jedincu vyuzivate jinak, je z toho pohledu zajimavost. Nic vic a nic min. Pokud se kouknes do cele diskuse, tak ani na tomhle serveru, prilis jedincu, kteri by byli ze tve 0.001% skupiny asi nenajdes..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, že na vizualizace v tomhle typu software, si ,,zatím,, nikdo GPU od AMD nekoupí. A tím se vracíme zpět k tomu co jsem psal, že je to pro AMD škoda. Protože těch malých, středních a i větších firem které to začínají používat jako běžný nástroj je spousta. Nemysli si, že když je neznáš ty, tak neexistují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co to tak otočit... za cenu RX 7900 XTH... jaká jiná GPU má tedy lepší RT výkon, když to teda zrovna někoho opravdu tak zajímá... já teda o žádné nvm, za tu cenu budeš mít možná nějakou RTX 4070 a IMHO ta už to zas tak asi nevydrtí, že?

Jenže Nvidie vychází dobře jen s RT... co všechny ty ostatní hry spoléhajíc se jen na raster.... nic? Je to právě přesně naopak... bonus tam je... ale ne v případě Nvidie s RT ale AMD a to v podobě lepší rasterizace, která stačí možná skoro i na dorovnání RTX 4090.

Samozřejmě pokud máš na útratu za herní GPU budget větší, tak si můžeš vzít nějakou RTX 4080 a užívat si RT co hrdlo ráčí... kdo na to ty prachy má, tak ať si to užije, já mu to přeju, ale furt máš jinak výkon bez RT nižší než s RX 7900 XTH... kdyby byl stejný tak budiž, ale takto... prostě zbytečné... ten RT asi ještě nemá zas takovou váhu, aby to dokázal ospravedlnit ještě s příplatkem.

No a abys měl výkon jako RX 7900 XTH, tak musíš vzít rovnou aspoň RTX 4090, pak už to výkonově sice i překonáš, s RT převálcuješ, ale taky už to stojí úplný nesmysl a reálně takovou drahou GPU si hráči běžně stejně asi nekupují... asi nikdo nepochybuje o tom, že to je prostě dělo, ale cena je jednoduše úplně mimo, už cena za XTH je vysoká až, až... prostě nemůžeš porovnávat RX 7900 XTH s RTX 4090 a říct, jak je Nvidie lepší, protože výkon v RT, když ty GPU si těžko konkurují s takovým rozdílem v ceně, vždyť to sotva konkuruje té RTX 4080... jestli někdy vydají nějakou RX 7950 XTH, tak možná dorovnají cenu RTX 4080, tak pak si to zas můžem porovnávat jak to vychází, jinak sypeš úplně mimo mísu... jednoduše nikdo nebude vybírat jestli má do své sestavy zvolit RX 7900 XTH nebo RTX 4090, bude tak max. přemýšlet, jestli mu ještě ta RTX 4080 za ten příplatek kvůli RT stojí, nic víc, nic míň, výkon 4090 mu může být asi úplně jedno, ať je jaký chce.

AMD prostě dává dobrý výkon za dobrou cenu, to je celé, komu se to nelíbí, klidně si může připlatit na Nvidii, jen nvm, co z toho bude mít kromě předražené GPU... kdo prostě musí mít top výkon, tak budiž, jinak nedává moc valný smysl a není upřímně asi žádný důvod pro to, aby si to někdo na hry kupoval, kdo nemá neomezený budget nebo není nějakej snob... ale ten si to asi nekupuje na hraní, ten to má spíš na testování... prostě navrhovat GPU primárně pro hráče za takovou dardu... na co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je třeba zase hodně vidět u firem co se zabývají střihem videa. Docela se jim teď i dařilo v superpočítač ích. V CAD dlouho vládla nVidia ale AMD teď dost zlepšilo OpenGL vykon. Vypadá to, že teď budou představovat použitelnou alternativu ve většině oblastí. K tomu ještě se na trh vstoupil Intel. Huang asi nebude mít klidné spaní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja si to nemyslim., protoze tohle jde mimo moje pole zajmu. Chtel jsem to jen dat trochu do primarniho kontextu toho, co ty karty prodava.
Jinak to, ze AMD treba v urcitych smerech za NV jednu generaci zaostava nebo v urcitych specializovanych oblastech ma horsi podporu SW, atd., je myslim docela logicke vzhledem k tomu, jakou ta firma prosla historii a z jakych sracek se postupne vyhrabali.
Chce to cas, potazmu nekdy ten naskok ani po urcitou dobu stahnout nemuzes a nebo ani uz nestahnes. Pak je to otazka ceny, jak pise spravne treba Mike123 trochu vys.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja neberiem RT iba ako doplnok. Je to smer, ktorym sa pocitacova grafika hybe dopredu. Take DLSS je pomocka, ktora ti umoznoni hrat hry s vyssimi detailami alebo vyssom rozliseni (co plati samozrejme aj o FSR). A nemusi sa to tykat iba RT. Chapem, ze ta to netaha, takze sa asi zhodneme, ze v tomto sa nezhodneme. :-) Ja mam proste rad pokroky v pocitacovej grafike ako takej a je mi aj jasne, ze uz nebudu tak caste a rychle skoky ako boli kedysi. Ale som rad za akykolvek pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne je doplnek v tomto kontextu asi toto:
Kdyz "nezapnu" rasterizaci, bude to fungovat? ..NEBUDE
Kdyz nezapnu RT, bude to fungovat? ..BUDE
Maji vsechny hry, i aktualne vydavane, podporu RT? .. NEMAJI
Kdyz zapnu obecne RT ve hre, ktera podporuje RT. Zmeni se mi diametralne graficka podoba (vyjimka potvrzuje pravidlo)? .. NEZMENI
Ma zapnuti RT zasadni vliv na hratelnost ve smyslu snizeni fps? .. MA
atd..

Je to zajimava technicka featura, ano. Je to featura, ktera bude nabyvat na dulezitosti casem, ano, Obejdu se bez ni, ANO. :)
CIli pro mne je to stale 'doplnek'.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vymyslené ai obrázky sú lepšie? ó ty prostoto....áno lepší podvod na zákazníka s ai vyššími fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najskor sa nauc citat. Kde pisem, ze vymyslene obrazky su lepsie? Tym, ze tvrdim, ze DLSS je kvalitativne lepsie ako FSR? Ale prosim ta. S tymi podvodmi ste uz trapni. Kazda vec co NV urobi je "podvod" jedine tak na DDWorlde. Je zaujimave, ze tam nikoho nechodis karat a ze si to niektori vratane reddaktora zasluzia. Ked zacne AMD u FSR 3.0 vkladat tiez obrazky medzi priamo vyrenderovane, bude to tak isto podvod na zakaznika? Stavim sa, ze odrazu sa najde X vyhovoriek preco to uz neplati. A mimochodom, tie obrazky nie su vymyslene. To AI si ich necuca z nicoho ako sa to schvalne snazite niektori podsuvat. No a ked uz sa bavime o podvodoch, mozeme to zaviest este do dalsich krajnosti. Cely osvetlovaci model v hrach je hlavne o fakeovani pomocou vypalenych tienov do textur a sklada sa z roznych technik, ktore sa snazia napodobnit to, co napriklad taky pathtracing pomocou RT dokaze nativne. Mas tam renderovane shadow mapy, ambient occlusion mapy, svetelne zdroje, ktore nie su vidiet, ale osvetluju casti scen, tak aby vyzerali co najvernejsie. To nie je podvod na zakaznika? Ci az teraz zistujes, ze v real-time pocitacovej grafike sa "faku-je" a ze hry sa nerenderuju podla reality?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam s tim "vylepsovanim" obrazu AI tak trochu problem. Asi bych to nenazyval 'podvodem', ale chapu to treba z te strany, ze to co vygeneruje engine hry hry (a je jedno jak), je v tom kontextu realita. Pak prichazi AI, ktere ti do toho framu "dokresli" nejake objekty nebo jejich casti, podle nejake trenovane mnoziny (detaily neznam). Neni to matematicky model, ktery se da (nebo mel dat) predikovat a vzdy by ti mel pokud je na vstupu A dodat B na vystup. Takze tady chapu jisty odpor k tehle technologii. Na druhou stranu jsou tu vysledky, ktere rikaji, ze rekonstrukce obrazu je s pouzitim AI o neco lepsi. Tak ti nevim, asi to nejak funguje :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skor to chapem tak, ze AI si nevymysla a nedokresluje objekty. Nevklada ti do sceny nic nove a vykonava skor rekonstrukciu obrazu podla toho, co sa algoritmus naucil na trenovacej mnozine obrazkov z hry vo vysokom rozliseni. Snazi sa pri tom docielit, aby vysledny obrazok bol co najblizsie originalu. Ono by to malo byt zalozene na matematickom modely. To, ako sa algoritmus uci, je dane matematickym modelom s tym, ze ten dokaze pri uceni skusat obrovske mnozstvo kombinacii a naucit sa co najviac aproximovat cielovy stav. Pokial viem, ide momentalne o najlepsi sposob ako zvladat rekonstrukciu obrazu a preto ma v tomto AI lepsie vysledky ako dovtedy pouzivane postupy. Preto ma aj DLSS lepsie vysledky ako FSR. Myslim si, ze postupne na AI prejde vo FSR aj AMD ked na to budu mat pripraveny HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to trenovani AI na obrazech hry ve vysokych rozlišeních záležitostí DLSS1? DLSS2 snad používá výsledků AI na základě aktuálních následných snímků a to včetně jejich 3D definic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to není "jen upscale", ale opravdová AI, tak ji musíš trénovat. Proto se kvalita liší hru od hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkal bych si ještě kam až se výkonově dostanou, jestli je opravdu možný ještě ten OC, i když pak zas asi padá argument s tou efektivitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajímá maximum, tak ano. Ale AMD by díky ceně a spotřebě mohla v hi-endu uzmout nějaké zákazníky Nvidii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD se někde vyjadřovalo, že mohli jít se spotřebou do podobných výšin jako Nvidia ale narust výkonu neodpovídal nárustu spotřeby a upřednostnili tak uspornější parametry. Sice vyšši než předchozí generace ale o dost nižší než konkurence. Jedinné na čem tak můžeš ušetřít bude napájecí kaskáda a to nebude velká úspora. Cenová strategie v tuhle chvíli působí agresivně ale uvidíme kam testy tyhle karty zařadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a upřednostnili tak uspornější parametry."
Doufám, že se to projeví i u nižších jader Navi 32 a hlavně Navi 33.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě napájecí kaskády ušetříš na pasivu chladiče. A jak známo, tyhle věci dnes stojí víc, než elektronika.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ono to tak vypadá, že kdyby opravdu chtěli, výkon by mohl být ještě lepší, jenže dělat takové předražené přímotopy už asi není úplně jejich styl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U mňa sklamanie. Z až 2,7x výkonu máme obyčajných až 1,7x výkonu. Nižší proces nepriniesol vyššie takty. MCM neprinieslo tiež nič naviac, akurát možno len pre výrobcu nižšie náklady, čo mňa ako zákazníka nemusí zaujímať. S monolitom by dosiahli zrejme rovnaký výkon. Amazing TBP sa tiež niekto stratilo, keď to má viac ako 6950XT. Cena ukazuje, v akej konkurencii budú karty oproti 4080 = ľudia budú brať 4080 aj napriek vyššej cene a menšej VRAM. Vydanie 6800 XT s bonusom 6900XT bolo príjemným prekvapením, čo sa o 7900XTX/XT nedá povedať.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

" až 2,7x výkonu máme obyčajných až 1,7x výkonu"

Máš zdroj toho čísla 2,7x vyšší výkon? A myslím zdroj, kde to tvrdilo AMD a ne nějaký fanouškovský web nebo nějaká spekulace? AMD jediné co ohlásilo předem byla 50% vyšší efektivita, To je splněno, aktuálně tedy 54%, tzn to co mělo spotřebu 300W dnes může při stejné spotřebě mít 154% výkonu, pokud by to mělo být 2,7x více výkonu tak by to muselo mít spotřebu cca 550W při zachování efektivity.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

2,7 výkonu očakávali asi len niektorý leakeri. AMD takýto výkon nikdy nepotvrdilo, ani neteasovalo. Tie chiplety sú dobrá stratégia aj pre zákazníkov. Ušetrené peniaze AMD preinvestuje v Radeone tak aby malo AMD dobré architektúry aj do budúcnosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť bylo i těmi leakery jasně řečeno, že to NENÍ herní výkon, to si jako někdo vážně myslel, že bude mít jako 2,7x víc FPS... snad ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Očakávania boli obrovské. Reči o 2-2,5-násobku výkonu sa nesplnili, čiže z tohoto pohľadu sklamanie. Na druhú stranu, udržanie spotreby pri navýšení výkonu o 50-70% a zároveň slušné ceny. Dá sa teda povedať, že to dopadlo celkom dobre a snáď to stlačí ceny starej generácie a postupne prinesie aj nový vietor do nižších segmentov trhu. Nvidia síce udržala vedúcu pozíciu, ale tie ich predražené vykurovacie telesá asi nebudú žiadnym predajným hitom a v nižších segmentoch budú musieť nastaviť rozumnejšie ceny, takže pre zákazníkov dobrá správa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Reči o 2-2,5-násobku výkonu sa nesplnili, "

Další takový, kde AMD tvrdilo 2-2,5 násobný výkon, jediné co tvrdili bylo 50% vyšší efektivita. Nesmíš se řídit fanouškovskými weby a spekulacemi bez podložených informací, ber v potaz pouze ohlášené informace, pak nebudeš zklamaný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ocekaval se hruby vykon 2x, ve hrach cca 1.8x vuci 6900XT. Nicmene to vse na ~375W.
Vysledek je AZ 1,7x vuci 6950XT, coz by bylo cca AZ 1,85x vuci 6900XT. To vse na spotrebe 355W.

To slovicko "az" / "up to" me tam drazdi. V realu je to zrejme 1,6X ve hrach pri nizsi spotrebe nez puvodne ocekavane a nizsi cene. RTX4090 se vykonove take zvedla 1,6x. Pomer bude tedy zrejme stejny jako mezi 3090 a 6900XT.

Je to dobra konkurence (zrejme) pro RTX4080, ktera byla ohlasena za $1200 a vykon je o cca (jeste neni venku) 30% nizsi nez 4090.
Tim se dostavame k tomu, ze RX7900XTX bude zrejme mit o 5% vyssi spotrebu nez RTX4080 (340W), ale vykonove bude cca 10% pod RTX4090 a 15% nad RTX4080. To vse pri cene o $600, pripadne $200 nizsi nez Nvidia.

Ve vysledku to tedy zrejme bude 2. nejvykonejsi karta na trhu za vyrazne lepsi cenu.

Zajimal by mne vliv rychlejsich pameti (20 -> 23GHz) a navyseni Infinity cache. Mohlo by to dotahnout 4090 za vyssi cenu a spotrebu oproti 7900XTX. Ze by prostor pro RX7950XTXXX? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, mě přijde, že mayday psal spíše o svých očekáváních, než o konkrétním tvrzení AMD. Ale třeba se pletu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mozne :)
2,5 nasobek se nikde necekal ani v hrubem vykonu. Mluvilo se o rozmezi cca 2 - 2,2x. Nakonec je to v hrubem vykonu 2,57x, ale v praxi vyrazne mene.
Zrejme jak AMD, tak nVidia zoptimalizovala, co se dalo a ted uz ty prirustky nebudou tak velke.

Obe firmy zvedly vykon ve +/- stejnem pomeru. Nvidia u toho jen navic jeste dramaticky zvysila spotrebu (alespon na papire - v realu to pry tak strasne neni, protoze 4090 casto brzdi procesor).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkal bych na OC edice. Očekávají se možná až 3GHz modely. Ono si to možná na tu 4090 i sáhne. Což je ale vcelku jedno, skutečně se jedná o marginální segment trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3GHz, však to mají už skoro současné karty, pokud se nepletu. A u nich také nejsou uváděné tak vysoké frekvence

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď když je jasné že GK si pár let PCI 5.0 16x slot neužijí, mohl by nějaký statečný výrobce MB prohnat těch 16 linek z CPU skrze Switchtec PFX a zajistit nám na AM5 MB se sloty s 28(36,52) PCIe 4.0 linkami. Nebylo by to zadarmo, ale za prekroceni mostu mezi AM5 a WRX80 by řada lidí byla asi ochotná toto "mýto" zaplatit.
https://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/00003776.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to super, ale do té doby musíme vyžít s risery. https://www.ebay.com/sch/c_payne99/m.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché risery nám bohuzel pouze rozdělí dostupné linky, PCIe switche by nám zajistily další (byť v rámci sdíleného bandwidth). Hergot když mohou výrobci nabízet 1000US$/2000US$ MB AM5 tak by mohli jit i do tohohle. :-(

Wendell z Leve1Techs zkoušel PCIe 3.0 bridge v AM5 (z 8x na ctyri 4x) a dokonce mu to zajistilo samostatné IOMMU group pro jednotlivé osazene device.
https://youtu.be/LENj4uxjnRs?t=519

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to dobře, výkon sice není takový jaký byl původně avizován ale to není ani u nv.
Ale i tak má Amd lepší cenu i nižší spotřebu a netavící se napájecí konektor po prvním použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O jakém výkonu se bavíš a v jaké tiskové zprávě ho AMD uvádělo? Máš odkaz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O 50%-70% vyšším výkonu oproti 6950XT při stejné ceně. Co ti na tom není jasné? Už to v podstatě některým lidem stačí. Já to beru všemi deseti... mohl bych si koupit 4090, ale fakt nejsem padlej na hlavu a radši zaplatím za tohle a za zbytek si koupím třeba nějaký hustý monitor. Ikdyž to nepředežene 4090, tak bude blízko a za cenu, kdy si člověk v klidu koupí grafiku a k tomu klidně Ryzen 7950X nebo jako já lepší monitor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by mě zajímalo, ja to bude s dostupností. Co takhle koukám po eshopech tak 6900XT a 6950XT skoro nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je dobře, AMD tak nemusí kriplit ceny jako nV ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekoukám po každé garáži, koukám na Alzu a tam 6950XT jsou, ať nová, tak otevřené krabice tak celé sestavy. S 6900XT taky můžu hned odejít. V těch cenách bych ale sáhl po 3080Ti, v rasterizaci AMD nenabídne výkon který potřebuju, v RT ho nabídné NV a ta navíc nabízí DLSS. Jasná volba

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WTF? Radeon 6950XT je v rasterizaci rychlejší než RTX3080Ti napříč snad všemi rozlišeními... v RT ne, to je fakt, ale oproto DLSS má AMD FSR, které vypadá prakticky stejně. To co tu píšeš jsou tedy docela výmysly a tvá jasná volba je trošku přehnané tvrzení :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"trošku přehnané tvrzení" ... Něbuďtě slušný! Primitivní demagogie to je! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za mě sklamání v raytracingu, 1,7x vyšší výkon v RT to tak dorovná ampere tím výkonem

je pravda že od nvidie jsem čekal taky větší zlepšení v RT a v podstatě nárůst výkonu je úměrný nárůstu v raterizaci

bohužel výkon moc neprezentovali tak človk neví jestli bude xtx od 4090 15% nebo 30% pod

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozem poprosit konkretny link na info: "1,7x vyšší výkon v RT to tak dorovná ampere tím výkonem"

dakujem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pockej na recenze uvidíš, že to bude stejná bída jako rdna2

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale podla coho usudzujes? :D mas nejake testy? carovnu gulu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože to vypadá že výkon RT šel nahoru stejně vysoko jako rastr, takže pokud rdna2 byla bída v RT tak rdna3 oproti adě bude taky bída
moc se tomu nedivím teda, nvidia ikdyž je to její těchnologie tak taky nedokázala zlepši RT výkon výrazně více než jaký skočil rastr výkon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rdna2 byla první RT generace (i když dema už na vega64 vypadali hodně zajímavě). Rdna3 je druhá generace takže se očekává větší nárůst. Hodně se mluví o vyrovnání druhé generace u NV. Jedinou rozumnou odpověď dají až testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"bohužel výkon moc neprezentovali tak človek neví jestli bude xtx od 4090 15% nebo 30% pod"
.. tak na zaklade Dying Light2 a Cyberpunk je 4090 cca 55-70% rychlejsi nez 6950XT. Pokud udaje AMD rikaji 50%-70% nad, tak to vypada ze by to mohlo byt treba 10% pod 4090. Mozna 20% pokud bychom brali v potaz, ze hry uvadene AMD jsou "cherry pick".
pokud by to bylo 10-20% pod, tak by to za tu cenu byla bomba. Takovy Zen2 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A neni nahodou Cyberpunk Cherry pick Nvidie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sú rfererencie. Nereferencie budú výrazne rýchlejšie

Asus Radeon RX 7900 XTX, RX 7900 XT Arrive With Three 8-pin Connectors
By Anton Shilov
published about 13 hours ago

https://www.tomshardware.com/news/asus-radeon-rx-7900-xtx-rx-7900-xt-arr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Taky jsem čekal výkon v RT vyšší. Jinak ale AMD nezklamalo. A to hlavně (pro mě) zajímavou cenou. 4090 na slidech vypadala monstrózně. Ale reálně ten rasterizační výkon zase tak moc nestoupl. A když porovnám, jakej skok obě společnosti udělaly, tak mi přijde, že AMD udělala větší, ale pořád nedoskočila na úroveň nVidie. Co by bylo zajímavý vědět, jestli díky čipletům může AMD použít i dvě a více GCD (do desktopu dává smysl snad max 2). Nějaké fámy o tom šly. Je možné, že AMD si nechává 7950 pro nějakou takovou bestii jako za starých časů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda mam asi jiny internety nez Nv fans, protoze kdyz kouknu na testy 3090ti a RX6950XT tak je to +/- remiza co se tyce vykonu, takze nechapu to nedoskocila na uroven Nv. Nova generace evidentne nebude jina. Bavim se o normalnim rasterizacnim vykonu. Ne nejakejch vojebech jako RT (evidentne RT technologie neni sjednocena, takze nelze porovnavat RT z DX12 a Nvidia RT)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem teda spíš AMD fan (a proto jsem po Veze koupil Geforce :-) ) . Nicméně je pravda, že jsem do toho zamíchal trochu i RT. Vyjádřil jsem se blbě. Měl jsem na mysli výkon v RT bez DLSS a FSR atd... Tj. pro mě výkon v RT AMD mělo blbej, teď je znatelně lepší, ale přijde mi že pořád spíš na úrovni RTX 3xxx. Holt když se někdo neumí dobře vyjádřit, tak se nedomluví :-). Pardon.

Což jsem čekal samozřejmě po leacích lepší (2x - což platí hlavně pro výpočty a ne pro rasterizaci jako celek). Bylo by to samozřejmě bombastické. Když to ale srovnám celkově, tak ten pokrok AMD je vlastně skvělej - 54% vyšší výkon na watt a zachování 2x8pin je parádní.

Suma sumárum, když jsem koukal na tu prezentaci, tak jsem vlastně měl jen super pocity a obával jsem se ceny, kde jsem měl mentální hranici 1000 USD, což ve výsledku platí. Nemít 3090 (primárně kvůli CUDA a 24GB paměti), tak by 7900 XT(X) byla hnedle moje nová karta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já z toho u RT pochopil, že surový RT výkon je 1,5x, ale měl by tam navíc být lepší algoritmus určující, které paprsky jsou vidět a které ne, což by mělo výkonu taky pomoci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz by si sa mohol aj s niektorymi dalsimi naucit jednu zakladnu vec. Nie je nic take ako NVIDIA RT. NV pouziva normalne standardne API DXR z DX12. Fakt, ako si vysvetlujes, ze RT z hier, ktore pouzivaju RTX, bezi aj na kartach konkurencie. Ci AMD implementovalo nejake proprietarne API od NV? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V RDNA4 by už mohly být ty 2 GCD, co se týče nějakého refreshe, spíš bych čekal možná ještě nějakou V-Cache po vzoru Ryzenů jako odpověď na RTX 4090 Ti jak jednou nejspíš taky přijde, moc nevěřím, že se do toho budou pouštět ještě v rámci RDNA3, spíš si to nechají až na potom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale Vcache akorát vylepší hit rate a to se dušovali, že mají už mnohem lepší - což dokládá info o efektivní rychlosti přístupu k datům. A každé další přidání cache má čím dál tím menší přínos. To by tam museli narvat aspoň 512MB, aby to k něčemu bylo a i tak si nemyslím, že by vlastně smrtelník něco poznal. Pak by to bylo zajímavější možná pro maticové výpočty, kde už by cache mohla fungovat lépe. A jelikož tam jde primárně o propustnost, tak by to mělo větší efekt - ale to už spíš narvou něco takového do CDNA. Netuším teda, jak přesně infinity cache pracuje - jestli je řízená i ve spojitosti s enginem primárně na textury, nebo funguje obecně bez kontextu situace. Co jsem ale zatím viděl nějaké srovnání v ML, tak ta vyšší efektivní propustnost u RDNA 2 neměla nějaký vliv na rychlost výpočtu, což se o nativní propustnosti při přístupu do VRAM říct nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten přínos cache vychází z procesorů a ne z užití u grafiky, tam tyto zkušenosti ještě nejsou a AMD to ladí rychlejší propojovací sběrnicí a algoritmy využití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle bych tipnul že je nouzové řešení protže dva gcd čiplety se zatím nepovedli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spekulovalo se, že dvoučiplet má být pro pracovní stanice, kde není nutno řešit latence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to az 1.8x v RT.

"Second-generation raytracing technology that provides up to 1.8X higher raytracing performance than AMD RDNA 2 architecture"

"RX-839 – Testing done by AMD performance labs as of 10/30/2022, on a test system with a Radeon 7900 XTX GPU, Ryzen 9 7900X CPU, 32GB DDR5, MSI X670E Ace motherboard, Win 11 Pro vs. a similarly configured test system with a Ryzen 9 5900X, a Radeon RX 6950 XT GPU, a ASRock X570 Taichi motherboard, using the 3DMark SpeedWay application, testing the following titles: Cyberpunk 2077 (3840x2160), Dying Light 2 Staying Human (3840x2160), Fortnite Saving the World (3840x2160), Minecraft Bedrock Neon District RTX (3840x2160). System manufacturers may vary configurations, yielding different results. Performance may vary."
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1099/amd-unveils-wo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den všem omlouvám se za menši oftopic
Už nějakou dobu chci upgradovat svůj stroj. Část pc už jsem vyměnil.
CPU - AMD Ryzen 5 5600X
RAM - G.SKill Trident Z Neo 16GB (2x8GB) DDR4 3600 CL16
MTB - ASUS ROG STRIX B550-F GAMING - AMD B550
ZDROJ - ZDROJ Seasonic zdroj G-750 (SSR-750RM) 750W 80PLUS GOLD MOD
Rozlišení 1440 p 144hz
Už schází jen grafická karta. Původně jsem chtěl čekat až na mainstream karty, ale nový radeony mě vcelku nadchly at už cenou nebo spotřebou a hlavně výkonem.
Upgradovat chci z MSI NVIDIA 1700 GTX na RADEON 7900xt.
A proč Vás stímto otravuju. DIIT čtu vcelku často a rád a jsem přesvedčen že je tu spousta schopnejch lidi v oboru co by mě mohli pomoci předejit potencialním problémům.
Moje otázka je jestli to CPU Ryzen 5600x na takovou bestii v podobě 7900xt nebude moc slabé . Co jsem zatím vypátral info tak na 1440p by to mohlo stačit?
Zdroj by snad taky mohl být ok . V pc mam navíc oproti výše uvedenému pouze 3x ssd 1xplotnovy disk.

Děkuji za jakoukoli reakci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

počkej si na reálné testy, záleží co hraješ a kolik chceš fps, někde by to mohl být bottle neck, ale v těch AAAA titulech na 1440p nejspíš ne, ono reálně pokud nechceš dát 20k za novou platformu tak ti zbývá koupit jenom 5800X 3D a ten rozdíl už není takový
https://youtu.be/81kAorV30Vc?t=607
ale asi bych se toho nebál a šel do toho pokud by recenze neukázali nějaký zásadnější rozdíl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K Radeon-u 7900X jednoznacne vzit Ryzen 7 5800X3D(vetsi cache a vic jader) a nebo stejne naceneny Ryzen 9 5900X kde budes mit jeste o 4 jadra a 8 vlaken vic, rozdil v cache vuci modelu 5800X3D bude minus 32MB.

Necekej ze Radeon 7900X bude dostupny hned a za oficialni cenu(!), budes muset pockat 2 - 3 mesice od uvedeni na jeho pravidelne naskladneni(minimalne, tak jak to bylo s procesory Zen III) a nebo pravidelne klikat na cesky shop AMD.

Ja osobne bych dnes vzal jiz dobre naceneny Radeon RX 6800, uplne idealni karta k Ryzen-u 5 5600X, ma to stejny cip(Navi 21) jako RX 6800 XT, 6900 a 6950 XT, tim padem stejnou velikost IF-Cache, stejne siroky pametovy radic a stejne mnozstvi VRAM cili 16GiB, lisi se jenom mensi porci jednotek a dosahovanymi takty, RX 6800 je top v tride performance per watt, pro 1440p idealni(144Hz nedosahne ale vic jako 72 FPS to da).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu karta RX 7900 XT rozhodně morálně přežije procák R 5600X. Ale tak jako tak bych spěchal míň, pokud to jde a kartu pořídil až třeba v lednu - únoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za reakce asi koupím tu RX 7900XT a časem bych pořídil Ryzen 7 5800X3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tezko rict je mozny ze s dalsi generaci grafik a refresh konzoli bude RT u her norma a vetsina karet se bude moct jit klouzat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že RX 6800 je perfektní karta pro Ryzen 5600 ve hraní 4k 60 hz monitoru nebo 1440p 144 hz. Minulý týden jsem se konečně rozhoupal k upgrade stařečka 3770k. V bedně byl 10 let a vystřídal jsem 3 grafiky. Mým cílem je hraní ve 4k v 60 fps. Grafika Aorus 5700 XT dávala ve Forze Horizon 5 a Kingdome Come cca 50 fps high/ultra, ale s frame dropy a fps nebyly úplně stabilní. Pořídil jsem Ryzen 5600, Asus B550 Tuf Gaming, 16 GB DDR4 4 3200 mHz Kingston a SilentiumPC Ferra 5. Celkem to vyšlo na pěkných 9500 s DPH. Grafiku jsem pořídil RX 6800 Powercolor Fighter za 8600 Kč z bazoše se zárukou. Grafika jede na max 70 stupnu a procak na 60. PBO jede perfektně. Procák boostuje na 4,65 ghz a AMD SAM taky pomáhá k plynulosti. Překvapilo mne, jak je ten Fighter tichý, stejně jako 5700 XT Aorus a drží krásné teploty. Systém je krásně plynulý, framedropy pryč a jedu vše na 70 fps na ultra / extreme. Min fps nejdou pod 60. V nejnáročnějšich novinkách např Plague Tale Requiem jedu na 40 fps ultra. Spotřebu jsem ještě neměřil, ale odhaduji max o 30 W více, než s původním 3770k + 5700 xt (cca 330 W sestava vč. monitorum). Zdroj mám stejný, takže pohoda. Aorus 5700 XT se mi snad podaři prodat za 6-7 a 3770k s deskou, pamětmi a chladičem taky něco hodí. Na ebay je stále cena 3770k okolo 80 EUR. Celkem tedy slušný upgrade za cca 8 tis. Do budoucna do 2 let plánuji výměnu za 7900XTX. Předpokládám výkon na úrovni 2x 6800 bez Raytracingu. Zdroj by mohl stačit současný 700 W. S tím však budu muset vyměnit monitor. Současný 43 palců LG má jen 60 hz. Upgrade na AM5 neplánuji. Měla by stačit výměna za procesor 5800x3d. Předpokládám, že pro 120 fps + už bude 5600 místy brzdit oproti novým 7600x (cca 5-10 fps plus drobné frame dropy). Stejně jako teď, když přepnu rozlišení na 1440p. Pro porovnání výkonu grafik a procesorů je super stránka gpucheck.com. Škoda jen, že tam ještě nemají nové Ryzeny a herní tituly. Jejich statistiky docela sedí s realitou. Takže do budoucna vyhlížim upgrade monitor 4k 120 hz freesync + 5800x3d + 7900xtx. Bez Raytracingu se zatím asi obejdu nebo pojedu s FSR 3.0 na 60-90 fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže se AMD podařilo udělat další křáp do své sbírky.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo to nechce, snaží se teda s nižší cenou, ale on to stejně nikdo nechce. Zatímco karty od NVidie lidi chtějí i za 60 litrů :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taková harmonie. Dvě harmonické jelita. Kdy budete mít svadbu? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdo to ma - karty s pridavnym spalovanim. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno ma dve strany. Jedna vec je otazka pomeru ceny/vykon/vlastnosti. Druha je jmeno znacky. Znacka casto hraje dulezitejsi roli, nez cokoliv jineho. Staci se podivat na Apple. Pokud zabrousis do netechnickeho sveta, tak stejna kabelka s prilepenym nazvem "Gucci" bude stat 5-10x tolik co jina znacka a v podstate je to uplne to stejne.
NV dela dobry HW a ma lepsi SW podporu v urcitych specifickych oblastech nez AMD. Jestli je tohle ale vzdy primarne duvod, proc si to lidi kupuji a nebo prave "kupuji znacku", je druha vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že nejvíce prodávaná a nejspíše stále nejvíce používaná karta je 1060, lidé se orientují hlavně podle poměru cena/výkon/vlastnosti. Pokud konkurence takový produkt neumí, má smůlu. A to samozřejmě buduje danou značku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobně proto jsou tak úspěšné Macbooky Air s M1/M2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1060 byla v fobe, kdy AMD byla stale v komatu..
?ajimavy by byl treba dnes pomer 6600-6650XT vs 3060.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poměr je víceméně stále stejný, 10-20:1 ve prospěch NVidie. Stačí se podívat na Steam hw survey.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale pro mne steam opravdu neni platforma, podle ktereho bych se orientoval..
Pokud se chci podivat, jak to asi funguje v retailu (EU), skocil bych se podivat na Mindfactory, kde se daji spocitat prodane kusy..obrazek bude podle mne podstatne jiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, Steam statistiky jsou špatný, ale MF se svým úzkým zaměřením a dost slabou nabídkou grafických karet ukazuje pravou tvář jak to je :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně pokud se bavíme o používání grafik *ke hraní* a ne třeba práci, výpočtům či dokonce těžení, tak Steam je rozhodně směrodatnější. Většina her je dnes distribuovaná přes Steam. Máloco jako .exe z webové stránky autorů, CDčku z kamenného obchodu (máte vůbec optickou mechaniku?) nebo jiných digitálních obchodů (naprostá většina lidí na Epic Store jede jen tu záplavu free her).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kazdy ma svoje preference. Kde neni vubec znama metodika, jak se vytvari vzorek dat, ze ktereho ty vysledky publikuji, je principielne uplne jedno, co v te statistice je. Nemluve o tom, jak tu statistiku nad tim vzorkem vubec delaji. Co si vzpominam, stacilo, aby internetove kavarny v Cine neco zmenili a steam byl kompletne mimo. Pak to "ruco" fixovali. Opravdu statistika jako z ucebnice ;)
K tomu mindfactory..je to (asi s vyjimkou Amazonu, ktery funguje ve vice zemich) nejvetsi HW shop v EU. Pokud ti to jako vzorek nestaci (v ramci EU), tak na to mas samozrejme pravo a klidne se orientuj podle steamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Mindfactory nejsou jen grafiky ke hraní, 2) statistiky Steamu si můžeš filtrovat (koneckonců jak by si věděl, že výsledek ovlivnili Číňani, kdyby jejich data nebyla označená, že jsou od čínských uživatelů?).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto mluvim o EU. Mas prodeje, dokaze z toho s vetsi nebo mensi nepresnosti extrapolovat prodeje v Evrope.
Sorry, k Steamu nemam co dodat. Je to 'statisticky black box'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I na Steamu si můžeš vyfiltrovat EU. Ale v Mindfactory nejde odfiltrovat uživatele, kteří nekupují grafiku na hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi vzal kde, že to je největší eshop s hardware v EU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to nejvetsi Eshop prodavajici HW (pocitacovy) v Nemecku. Zbytek si myslim neni zase tak tezko odvoditelny vzhledem k tem necelym 100 milionum "nemcu" SRN+Rakousko+Svycarsko jakoz to trhu.
To nepocitam, ze tam bude obcas nekdo nakupovat i z okolnich zemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MF má obrat 11 miliard Kč. CZC, které má velmi podobný sortiment ročně udělá 5 miliard Kč a to na mnohem menším trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se nechce hledat, jake ma kdo obrat a z jakeho zbozi.
Pokud se trochu zamyslis, tak se podivas, jake maji prodeje treba CPU..jen pro info, jak si vedle. Prvne vydanych Zen3 presne 2 roky zparky - 5600x, 5800x, 5900x a 5950x prodali za 2 roky 171.000. Coz dela 10 CPU kazdou hodinu 24/7 365 dni v roce.
Ale klidne si mysli dal, ze prditko CZC je nejake meritko :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ale co třeba Alza? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zkus zjistit kolik toho prodali..ja to nevim. Ale klidne vsadim se o sampano, ze v retailu se tomu ani nepriblizili :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se nechce hledat, jake ma kdo obrat a z jakeho zbozi.
Pokud se trochu zamyslis, tak se podivas.
Ale klidne si mysli dal, ze prditko MF je nejake meritko :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

puberta jede zase na plne pecky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Došly argumenty?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je zkomaný vzorek reprezentativní, je zcela jedno jak je velký (samozřejmě s přesností odpovídající převrácené hodnotě počtu respondentů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se tyhle nove Radeony libi:

->nasazuji prvni cipletovou technologii u grafickych cipu(bude se dal vyvyjet ve 2, 3, ... generaci)
->stream-pr. oznacuje AMD za dualni cili dual-issue(=2x tak vykonne), ne jak NVIDIA v-ojebem
->samotne GPU ma rozdeleny takt na rizeni cipu a vypocetni jednotky kuli lepsi perf per watt =
->AMD nadale uziva energeticky efektivnejsi/klasicke GDDR6, nove 20GHz(myslim Samsung)
->maximalni referencni TDP je 355W, jede se v zajetem stylu 8pin cili 2x 8-pin PCI-Express
->narozdil od NVIDIE(DP1.4a) poskytuje RDNA III DP2.1 a USB-C jiz neni pouze VR portem
->sou pritomne AI akc./kooprocesory, chtelo by to zamakat i na hrach kde by sme se potili...
->nejen nativni podpora AV1 ale rovnou dualni akcelerace videa na jeste vyssich taktech
->SmartAccess Video(paralelní využití multimediálních obvodů procesoru i grafické karty) "bomba"
->4K displej s podporou až 480 Hz a 8K displej s podporou až 165 Hz(12bit HDR), tu neni co dodat

Karty sou lacinejsi o 100 dolaru(RX 7900 vuci RX 6900 XT a RX 7900 XTX vuci RX 6950 XT) coz je kdyz zvazime pouziti drahych 6 a hlavne 5nm vyrobniho procesu, dale revolucniho konceptu cipletu a s tim dalsi naklady jak na pouzdreni tam samotny vyvoj nove RDNA III architektury a vyuzivajic k tomu jeste efektivneji ale rychlejsi 20GHz GDDR6(v kapacite 20/24GiB) od Samsung-u jednoduse brutalni akciova cena/sleva pro zakaznika, karty navic nejsou energeticky narocne/nenazrane pricem poskytuji brutalni benefit v kombinaci evoluci jiz technologii nam znamych tak revoluci v technologii nam doted neznamych, tak to ma byt!

Nevyuziti PCI-Express 5.0 beru jako negativum ale AMD chtela vyjit vstric vsem, naklady na implementaci tehle technologie by jenom zbytecne prodrazili kartu samotnou a benefity dle internich testu z ni nebyly jednoduse zadne(aktualni propustnost 4.0 generace staci, to uznavam).

RTX 4090 muze byt o par % rychlejsi ale bude o hodne zravejsi, drahsi a energeticky narocnejsi, RX 7900 XT hlavne ukazkove zkroutne kohoutek 1199 dolarove RTX 4080 16GiB, ta jednoduse na 7900 XT stacit nebude a totez udela vyssi 7900 XTX se 4080 Ti, nvidia jednoduse bude muset razantne slevnit(zas jenom zkousi co si muze vuci lidem dovolit).

Za clanek autorovi dekuji.

Pekny den.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezky si ten křáp obhájil, dávám ti z této překrásné slohovky za jedna.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ale ved neobhajoval 4090

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A věnujete mi jeden takový křáp?

Anebo jsou to jenom kecy hrdého majitele GTX 1050Ti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych si tento křáp nechal líbit.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu by PCIe5 byla této kartě dobrá? Rychlost PCIe4 ji plně dostačuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba k tomu, že při obsazení druhého PCIe 16x slotu jinou kartou by GK stále mohla komunikovat rychlostí 8x 5.0 (tj. cca rychlostí cca 16x 4.0).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi jo.
O nějaké konfiguraci, kam bych časem přidal 2. grafiku jsem přemýšlel. Jenže mi to v "nadšeneckých" high level deskách nedávalo smysl. A se zdrojem by byla další potíž. To je IMO už na jinou platformu (workstation, server), kde zase nebude problém s počtem linek.
Myslím si. Takže v tom to omezení nevidím jako důvodné. Kromě toho, že jsem se dostal mimo své reálné možnosti financování - což nemusí být brzda pro někoho jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal výše, karty se mi líbí. Ale není mi jasná pozice jednotlivých modelů vůči minulé generaci. Při launchi RDNA2 šly 3 karty - 6800, 6800 XT a 6900 XT. Kde rozdíly nebyly nějak zásadní a hlavně mezi 6800 XT a 6900 XT (999 USD) byly minimální.
Do toho se zamíchal generační refresh 6950 XT. To sem ale podle mě vůbec nepatří při porovnání launche generací.

Za stejnou cenu co 6900 XT dostáváme 7900 XTX, což je podle mě super. 7900 XT je více seklý (méně ram a nižší propustnost ( -1 MCD )). Takže je tu nějaká větší segmentace než byla u minulé generace.

A jak to tedy porovnat? Co bude dál za modely? 7800 XTX, 7800 XT, 7800,.... a jaký teda bude výkon 7800 oproti 7900 XTX? Poloviční? To je asi blbost. Ale fakt mi není jasné, co porovnávat. Nebo 7900 XT vs 6800 XT?

Jediný co je jistý je, že flagship stojí stejně (7900 XTX vs 6900 XT).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevím... tak asi trochu jiná strategie, proč by měla být furt stejná... a koho to upřímně vlastně vůbec zajímá, jak to vlastně bere AMD, co je nástupce čeho, to si musíš zhodnotit přece sám, jestli ti to za tu cenu teď stojí za upgrade na novou generaci, nehápu k čemu ti je vědět, jaká GPU má na kterou nějak navazovat?...informace k ničemu, co si o tom myslí AMD ti přece může být úplně jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TL;DR: dobrý produkt, bude se snad i dobře prodávat, amd si to zaslouží. Ale příště se vykašlete na dvouletý hype.

Fakticky ve střední třídě (nebo nižší highend?) to zase bude v této generaci plichta, stejně jako to bylo u ampere vs rdna2. Což je super. Každý si vybere, co se mu hodí, jestli pár % výkonu, nebo nějaká featura (dlss). Navíc jednou bude akce na tuhle, podruhé na tamtu ...

Co mě ale teda mrzí, a !!!není to chyba amd!!!, tak to byl ten hypetrain. Vloni to byly ještě násobky výkonu (x2 a více), revoluční technologie čipletů, PCIE5, blabla .. a čím víc se blížilo datum vydání, tím to klesalo. Po každém vydání GPU AMD doufám, že se média a fansajty zklidní a nebudou přikrmovat nereálná očekávání. Snad tam bude nějaká sebereflexe a každý "leak" na RDNA4 alespoň novináři, když už ne diskutující, zasadí do reálného výkonového rámce ;-)

* No-X se ještě relativně držel při zemi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je si třeba uvědomit, že jsou to právě přehnaná očekávání, která tyto rumorníky dlouhodobě živí. Jaký průběžný zájem by vzbudili, kdyby deklarovali nárust výkonu 30-40%?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čtenost si vynucuje emocemi už FB a je to důvod, proč jsem ho téměř eliminoval. Tak abych brzy neeliminoval "rurmorníky" (to slovo se mi líbí, zabavuje se).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele uvidíme. Teď tu máme vyladěné RDNA2 (xx50) modely, 2 roky laděné ovladače a patche pro RDNA2.
Nyní máme startovní čáru s RDNA3, kterou čeká stejný proces, navíc se očekávají ještě i vyšší specifikace min. u AIB. Příp. xx50 modely od AMD.
Na ten 2x koeficient se pravděpodobně i dostaneme...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude zrát rdna3, bude zrát i Ada. Ampér dostal taky +XX% před pár týdny, průběžně pak podle titulu +X%. A další otázka je, nakolik poroste obliba RT a případně nějakých AI dokreslovačů (FSR3, DLSS3). Tady si obě partaje ... pardon .... firmy zdatně konkurují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať si Ada zraje, ale téma je RDNA2 vs RDNA3 ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RDNA2 taky pozraje .. a VEGA! ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejdůležitější je, že se ukázalo, že měli zase ve všem pravdu a trefili to. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože měli tajné zdroje, ale nemůžou říct víc. mrk mrk :-) Ale asi i supertajné zdroje se někdy seknou ...

Po dlouhé době jsem si nechal na google najít jeden blog a docela je to prča číst zpětně články za poslední rok na téma rdna3 vs ampere-next/ada. Ale zase dostal pozvánku přímo na prezentaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, jako jediný z našeho rybníčku. Docela profesní potupa pro ostatní..... "komentátory zeleného PR", co si budeme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potupa pro ostatni? Mozna. Odmena pro verneho fanouska? Urcite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne, ze ty ocividne papas jeho cervene PR. Vacsine ludi je uplne jasne, co DD robi. Ale musia byt aj vynimky. Preto by som sa radsej zelenym PR neohanal na tvojom mieste.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, mám tam dva banány, to nevypadá na člena kultu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už, aby vyšlo něco pořádnýho jako bitevní mág od Intelu. Tyhle karty se nehodí ani jako zarážka pod dveře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak kde jsou ti co si neustále stěžují že nVidia plácá do herních grafik AI jednotky že to je zbytečné plýtvání křemíkem?

Nebo to snad najednou ode dneška už nevadí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Presne. A som si isty, ze aj nezmysly o vymyslenych obrazkoch raz skoncia, ked pride s niecim podobnym ako NV aj AMD. A vyzera, ze to nebude nijak dlho trvat. Nieco uz naznacuje FSR 3. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pekna strelba do vlastni nohy.. jesli je podle tebe par tranzistoru na podporu AI instrukci plejtvani kremikem, tak nemas moc predstavu, o cem je rec.. ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ved to doteraz hovorili fandovia AMD o NVIDIi. Tak preco strelba do vlastnej nohy? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no jesli nechapes jakej je rozdil ve spotrebe kremiku na samostatny AI jednotky proti podpore AI instrukci akcelerovanejch na existujicim kremiku, tak je to marny.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD teda nema samostatne AI jednotky, ale len rozsirila instrukcne sady shader procesorov o AI instrukcie? Ako je pravda, ze to este nie je uplne jasne, ale pocital som s tym, ze ide o specializovane jednotky na sposob tensor cores od NV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A takhle vzniká hype, Moravčík něco plácne, ale vlastně ví prd....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak ako to teda je? Vies viac ako to, co si napisal? Medzitym som cital na EHW, ze to vlastne stale nie je jasne. No a na hype okolo AMD si sa tiez pekne viezol, tak by som na tvojom mieste nic nevoril. BTW ani Tom Buri zrejme tiez nevie ako to s tymi jednotkami je, ale pise celkom suverenne. Pre neho nemas ziadnu poznamku? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V rDNA3 jsou samostatný AI akcelerátory, 2 v každým CU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle toho slajdu v clanku je narus s raytracingem 1,5x, 1,5x a 1,6x. Tak to je dost bida, to at si strcej :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD zvolilo nestastny navrh CU, kde predimenzovali vykon shaderov. Ten sa zvysil 2.4-nasobne pouzitim VLIW2 - co setri tranzistory ale tam je treba vylepsit i drivery.

Ale hlavne tym utrpel vykon v RT, lebo pocet CU sa zvysil len z 80 na 96, co je o 20%. Ak pripocitame o 50% vyssi RT vykon na CU, tak je narast v RT len 1.2 x 1.5 = 1.8-nasobny, co je zhruba polovica RTX 4090.

Keby zvysili pocet CU dvojnasobne, podobne ako teraz Nvidia, tak by narast vykonu v RT bol 2 x 1.5 = 3-nasobny, co by bolo len 20% za 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jen" 1,8násobný mezigenerační nárůst výkonu RT mi nepřijde málo. Většina her se portuje z konzolí, a ty jsou s každou generaci GPU pro PC pomalejší (a už na začátku to nebylo nic extra). Takže máš na PC velkou rezervu pro vyšší rozlišení, fps a modifikace. Samozřejmě může AMD udělat výkonnější kartu, ale to by pak lidi nadávali, že je drahá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nechcete med kolem huby s tou multimediální výbavou.. momentálně situace vypadá takto: Od vývojáře:
Je zřejmé, že hardwarová akcelerace médií není pro AMD středem zájmu. Nešťastné je, že udělají prezentaci, ve které se zmíní o ffmpegu, a všichni si myslí, že veškerý jejich hw bude s ffmpegem fungovat bez problémů, i když s ním (zatím) nefunguje ani malá část kódování AV1. Jenže když už jsme u toho (včera, dnes, zítra), tak se správcem AMF ve ffmpegu má stát člověk, který není z AMD - protože "někdo" je aspoň lepší než "nikdo".

Když se na to podíváme z širšího pohledu, každý z "hráčů" má své oblasti zaměření. Intel je až na prodeji CPU (donedávna), které se vyhýbají nutnosti mít samostatné GPU desky pro hw akceleraci médií - což je velký prodejní argument. Nvidia potřebuje mediální hwa pro své funkce streamování her a pro případy použití cloud computingu. AMD zaspalo v oblasti streamování her a později udělalo jen minimum pro splnění nejběžnějších případů použití. Ani v datacentrových řešeních nikdy nebyli tak silní a pravděpodobně si vystačili se svými stávajícími možnostmi hwa, protože integrace middlewaru (ffmpeg, handbrake) má pro tyto (cílenější) případy menší význam.

Dokud by nedošlo k jasné změně strategie, nebude se hardware AMD nadále doporučovat pro použití s Emby Serverem, pokud je požadována hw akcelerace (jinak samozřejmě v pořádku).

Ale odklon od AMD a návrat ke kódování AV1 - to je bohužel ještě velmi daleko:

V současné době má pravděpodobně méně než 0,1 % uživatelů Emby k dispozici hardware, který je schopen provádět kódování AV1.
Tento týden byl zveřejněn patchset pro ffmpeg, který umožňuje AV1 enkódování s hw akcelerací; bylo to včetně komentáře, že vývojář patche nebyl schopen ověřit, že to funguje, protože nemá k dispozici žádný hw, který by to uměl.
Lze považovat za samozřejmé, že podpora kódování AV1 nebude přidána do dřívějších hardwarových zařízení
Na straně Intelu je to téměř stejný obrázek
Sečteno a podtrženo, od situace, kdy by se kódování AV1 mohlo stát běžnou funkcí, nás dělí mnoho let. Platí zde totéž, co v případě H.265. Široce přijatý streamovací protokol pro AV1 je v tuto chvíli v nedohlednu, softwarové kódování je příliš pomalé a hw kódování je z velké části netestované, protože většina lidí neumí testovat...

Pozitivní je, že

Všechno musí někde a někdy začít. U H.264 tomu nebylo jinak, když přišly první implementace hwa.
Stejně jako tehdy chvíli potrvá, než bude připraveno k masovému použití, a v době, kdy se tak stane, je velká šance, že budou existovat i odpovědi na další otázky (např. podpora streamovacích protokolů).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.