Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak dopadl Radeon Software Crimson v nezávislých testech?

Keby niekto to chcel inštalovať na Linuxe tak si veľmi nepolepší, v Metre 2033 Redux a Last Light Redux dokonca pohorší :-( http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-crimson-linux&num=1
No AMD robí všetko preto aby som ostal pri NV.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Fajne si pohonil?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podľa seba súdim teba?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Psal se 22 prosinec 2011 kdy byla uvedena ona slavna HD 7970-satka, doted nezapomenu jak nam ctenarum pan Ježek prinesl fajnove ctenicko na vanocni svatky coz kazdy technologicky nadsenec bral jako krasny darek pod svuj stromecek, panove bude to jiz zachvili 4 leta! co 7970 vysla a stale dokaze prekvapit, graficke karty AMD proste zrajou jako kvalitni vino, mne jako zakaznikovi se velice libi jak se AMD o sve zakazniky stara, neustale vypiluje power management, prinasi moderni technologie ktere nam pokryji leta kvalitni sluzby a s tym zvysuje vykon, Radeon Software Crimson je krasnou ukazkou toho ze kdyz se chce da sa a bez lhani.

Je usmevne ze AMD ma zachvili jiz 4 leta na trhu produkt ktery nativne podporuje(jeste predtym Microsoftem vubec neplanovane) api DirectX 12, nemusela nikdy lhat o sbernici ani prodavat pulgeneracni produkty ktere k tomu doted nepodporuji nativne DirectX 12.

Kdyby byl zajem o pre-cteni one slavne recenze: http://diit.cz/clanek/amd-radeon-hd-7970-28nm-budoucnost-v-cr-vubec-popr... - preji pekny vecer.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

az na to ze toto bol posledny update pre tu kartu.

AMD oficialne ukoncila podporu HD8000 a starsich tymto novym ovladacom.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Já dohledal "AMD Radeon HD 8000 Series (HD 8400 and below), Radeon HD 7000 Series (HD 7600 and below), ...", tzn. 28 nm karty by měly být podporovány i nadále.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, všechny GCN karty jsou samozřejmě dál podporované. Z ovladačů budou vypuštěné pouze starší VLIW čipy.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav jaké ovladače si mám instalovat na notebook s Enduro (přepínání grafik) APU richland (VLIW) a dGPU Pitcairn (GCN). Koukám že pro tuhle zvrácenou kombinaci HD8400 plus, tedy můj HD8970 tu je cosi extra, takže to snad půjde

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Môžem vedieť podľa čoho AMD implementovalo natívnu podporu pre DX12 ešte skôr ako ho Microsoft vôbec začal plánovať? To je totiž podľa mňa mimo realitu. Ak si niekto myslí, že má so 4 ročnou kartou natívnu podporu pre DX12, tak je hodne naivný. BTW tie polgeneračné produkty sú výborné nielen na aktuálnu dobu. Ja sa stavím, že keď budú vychádzať hry s podporou DX12, tak v nich Maxwelly vôbec nebudú také zlé ako to niektorí prezentujete. A pre tie náročné bude treba aj tak kúpiť GPU novej generácie a to aj keď máte akýkoľvek dnešný Radeon.
A čo sa týka starostlivosti o zákazníkov, ja som s tou od NVIDIe spokojný. Má samozrejme svoje resty (viď spomínaná GTX970) ale to má aj AMD. To by ste videli keby ste nezhadzovali chyby AMD neustále na NVIDIu (akákoľvek zlá podpora u novej hry je zhadzovaná na nejaké nekalé praktiky namiesto toho, aby ste chybu hľadali u AMD - ako skvelý príklad viď Project Cars).
Nič proti AMD. Keď si s tou firmou spokojný, tak si si vybral dobre. Len by to chcelo sa z tých oblakov vrátiť späť na zem. :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

AMD vůbec neimplementovalo DX 12 s předstihem. Vytvořili API Mantle na kterém staví právě DX12.
Tzn., že AMD bylo teoreticky připravené na DX12 už v momentě, kdy do svých karet začal přidávat podporu pro Mantle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by sme mohli teoreticky povedať o Fury ale nie o 4 roky starej karte. Taká stará GPU proste nebude mať lepšiu podporu DX12 ako konkurenčné grafiky. A to ani nehovorím, že nebude mať ani výkon na nové hry (rovnako ako obdobne stará konkurencia). Radšej naozaj počkajme na prvé DX12 hry. Je možné, že sa mýlim a že nevidím tú nadčasovosť ako vy, ale radšej sa držím pri zemi. Jediná vec je istá. Ak to reálne nepôjde tak ako si niektorí ľudia predstavujú (čo je najviac pravdepodobná možnosť), tak už vidím, že bude z toho zasa obvinená NVIDIA.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo netvrdí, že mají plnou podporu. AMD grafické karty, které disponují DX 11.1 jsou schopné využívat některé prvky z DX 12, ale ne vše. Podobná situace se odehrála při příchodu DX 11, kdy GK, které podporovaly DX 10.1 dokázali využít některé prvky DX 11. AMD karty od příchodu Mantle mají a jsou schopny využívat tzv. asynchronních shaderů, jejichž využití slibuje právě DX 12.
Jinak doporučím pročíst http://www.svethardware.cz/recenze-directx-12-multi-engine-asynchronni-s... , kde mají moc hezky rozepsané co a proč.
Jinak také čekám na první hry, aby se toto téma už konečně rozlousklo. V zázraky ale také nevěřím.
Nejlepší ale je, že tvůrce Mantle jako první oslovil Nvidii. Kdyby ta ho neodmítla, tak by byla situace opačná a AMD by mělo s DX 12 problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problému s asynchrónnymi shadrami som si vedomý a prečítal som o tom pár článkov. Otázne ale je aký vplyv to bude mať v reálnych hrách. Čo viem, tak problematický bol len prvý test v Ashes of Singularity. Potom ale druhý test s novšími ovládačmi už zasa vyzeral po starom. Minimálne Maxwell dohnal Radeony, takže NVIDIA popracovala na ovládačoch. Preto by som netvrdil to čo niektorí, ktorí si myslia, že majú nejakú špeciálnu výhodu so starými kartami. Realita bude podľa mňa pod očakávaniami týchto ľudí. Skutočné DX12 grafiky nás ešte len čakajú.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím. A přesně jak říkáte. Pouze čas ukáže, jak je to ve skutečnosti. Především jsem zvědavý na nové generace grafik na 16 um procesu (pokud si dobře vzpomínám) a nasazení HBM 2.0.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma 7970 a musím říct, že AMD poslední dobou odvádí skvělou práci. Hraji Zaklínače a po nainstalování 15.11 se mi výkon zvýšil natolik, že jsem mohl v klidu zapnout HairWorks a nyní Crimson vyřešil i stuttering (pravděpodobně díky shader cache).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je AMD absolutni propadak. Jako uzivatel linuxu bych si ji koupil maximalne tak za trest. Nechapu, ze nVidia umi delat ovladace od nepameti. Jde s dobou, podporuje nove knihovny, jadro a stara se i o 10-15 let stare grafiky! Proste to chodi se vsim vsudy.
AMD ma ovladace, ktere by se daly nazvat parodii. Bohuzel je to smutne, rad bych si jejich grafiku poridil, ale je to tak.
Inteli integrovane grafiky taky funguji slusne, jen tam z tech cipu toho vymacknout prilis nejde.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ehm mám otázku - i kdyby byly ovladače skvělé, co by si na linuxu s výkonnou grafikou chtěl jako dělat? Snad ne hrát? :-D.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je na tom snad neco zvlastniho? Mozna jsi trochu zaspal...
Na steamu je pro linux pres 1600 her. Pripada ti, ze treba Alien: Isolation nepotrebuje grafiku?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale bylo durazne potreba upravit definici slova "hra" abychom se dostali k tomuto poctu. Linuxaci dokazi povazovat za hru kdeco, aby zvysili pocet her pro Linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no... ehm.. baví to, hraje se to ==> je to hra.

Ač nesdílím Linuxrage se 7R7, tak jsem dalek i Winrage, který tu většinou provozuješ zase ty. ;-) Někdo hraje RPG v shellových hrách (a baví ho to), jiný hraje stupidní CoD (a baví ho to). Faktem je, že na většinu Linuxových her stačí opravdu IntelGMA, to ale nemusí znamenat, že to jsou blbosti.
Faktem je ovšem taky to, že Linux jako herní platforma je (zatím) těžce minoritní a herní ovladače grafik jsou z hlediska výrobce (zejm. AMD) pouze v poloze "nice to have."

Osobně nemám s AMD/Radeon/FirePro a Linuxem žádnou zásadní potíž - někdy je problém při přechodu/upgradu distribuce se starými binárkami Catalystů, ale dnes si většinou člověk vystačí už s OS driverem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hej, 1600 hier, a z toho na 1580 ti staci integrovany Intel :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám HD6850 a pri štartu win7 a každom pokuse otvoriť ten nový ovládací panel dostanem len chybovú hlášku "cnext.exe - Application Error" "The application was unable to start correctly (0xc000007b). Click OK to close the application.", má niekto podobný problém?
Ovládač inak funguje len sa nedostanem do nastavenia, skúšal som aj reinštaláciu a vyčistenie nástrojom od AMD na odstránenie starých ovládačov nič nepomáha.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som bol na tom skoro tak isto (po inštalácii som sa nemohol dostať do ovládacích panelov crimsonu), iba mi to robilo na Win 10. Tri preinštalácie neskôr (pomocou AMD Clean Uninstall Tool ) to už jak-tak chodí a do ovládacieho panela sa dostanem... ak teda nemám zároveň spustený MSI Afterburner, ktorý je schopný ho zas zhodiť.
Skús teda preinštalovávať, reštartovať... a snáď to chytí na n-tý pokus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"AMD Clean Uninstall Utility" som pôvodne použil na odstránenie starých ovládačov, a nové som skúšal viackrát nainštalovať bez výsledku.
Na tvoj podnet som to skúsil ešte raz "vyčistiť" tou utilitou, na moje prekvapenie po reštarte ma privítala tá chybová hláška (AMD Clean Uninstall Utility odstránil adresár c:\AMD\Radeon-Crimson-15.11-NI-EG-64Bit... ale na adresár AMD v Program Files akosi zabudol) po opätovnom nainštalovaní ostalo všetko po starom.

Možno je to tým že ovládač je označený ako "Crimson Edition Beta" každopádne by si malo AMD 2x rozmyslieť ponúkať ovládač v ktorom nefunguje najviac vychvaľovaná features oproti starému Catalyst ovládaču.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám zkušenost, že nejlepší je starý ovladač odinstalovat pomocí "Display driver uninstaller" v nouzovém režimu, potom nechat win update nainstalovat základní a pak po restartu teprve Crimson.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyskúšal som DDU žiaľ nepomohlo, ovládací panel stále nejde spustiť, aspoň že samotný ovládač funguje ako má (hry na ňom fungujú rovnako dobre ako z pôvodným Catalyst ovládačom).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ono podla mna je pravda niekde uprostred, napr na sectore hlasia ludia 20fps zlepsenie pri 380, 380x, cize tie vysledky co ma wctech by som nebral na lahku vahu ale skor asi viac prijatelnejsie lebo napr aj na priatelkynom ntb co som teraz daval som zaznamenal vyssi vykon, cize skor by som na zvysok pozeral, ze im vysli dajake blbosti

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD se konečně opřelo do softu, že to ale trvalo. A poslední ovladače (ještě catalyst) toho řeší dost a i na starších věcech. Třeba na serious sam enginu 3, kde při max nastavení poslala kombinace husté vegetace a stínů do kolen pod 20fps i grafiky s 384bit sběrnicí (ve fHD), nyní zvládne s VSR 1440p neklesnout ani při nejtěžší scéně pod 40fps (280X OC).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Good job AMD! Nema zmysel tu viest vojnu AMD vs NVidia, kazdy ma svojho favorita a je spokojny. Musi byt spokojny, pretoze ak by nebol, tak ma iba jednu moznost a tou je preskocit ku jedinej konkurencii.
Ja AMD drzim palce, pretoze ma existencne problemy a keby sa nedajboze pominuli, tak si viem predstavit, ako by marketingove oddelenie NVidie zvysilo ceny a spomalilo vyvoj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Crimsonů se hned objevil nepěkný problém - ve Fallout 4 rozbije kompas. A už se našel i dočasný workaround - do složky s fallout.exe se dají nějaká 2 dll z posledních Catalystů, takže část grafických funkcí jede přes ně a ne přes Crimsony. Nicméně většinu přínosných věcí z Crimsonu Fallout 4 využívá, znatelně se mi zkrátily loading časy při startu, load savu a load nových oblastí - a to mám high end PC s SSD. Asi ta shader cache opravdu k něčemu je :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem s betou crimsonů (finální verze už bohužel pro mou HD6670 není) zaznamenal výrazné snížení zátěže CPU (Phenom X4 960T) při přehrávání fullHD videa na YouTube z průměrných 55% na cca 35%. Což potěší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.