Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon Software nově integruje nástroj na hlášení problémů

To je výborný nápad, lebo máloktorý hráč má po páde hry ešte chuť vypĺňať nejaký formulár.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tu tací. Obzvlášť když mám vyzkoušeno, že to v případě AMD funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se přišlo na to, proč někdo měl problém s novými 7nm GPU od AMD? A je to už odstraněno? Část lidí to dost znechutilo a možná za to mohl Microsoft, ale nevím.

Obecně jsou ovladače grafik jedna velká tragédie. Intel-Nvidia-AMD. Chtějí za to nehorázné prachy a neumí to udělat pořádně. Když udělám novou verzi ovladačů, tak MUSÍ být odzkoušená a bezproblémová. A Intel se svojí snahou zabít staré kompy skrze nedostupnost ovladačů pro desky - svině všech sviní. Cena PS5 by měla být pod 15k, což je nádhera - ceny grafik nám díky tomu nevylétnou ke 40k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5700XT problém mělo, současný stav nevím, nejsem majitelem, nehledal jsem to. U veky jsem si užil svoje, ale tam těžko svádět vinu na něco konkrétního, protože byť mě to pak s jednou vezdí driveru chodilo všechno dobře, časem nějaký SW přibyl a těžko hádat, co z toho.

Drivery tragédií? To jsi asi moc nepoužíval počítače před 20 lety, nemluvě o samotných woknech. Dneska je to proti stavu co byl doslova balzám na nervy.

No a ta souvislost ceny PS5 s cenou grafik mi už tuplem nedává smysl. Byť obojí ponese železo AMD, neponese ale hi-end a víme, že konzole jsou dotované hrama. Tohle je míchání jablek (konzole) s traktorem (desktop), byť obojí je použito k výrobě výsledné suroviny, moštu (hra - akcelerace/renderování/etc).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dneska stojí herní highend přes 30 tisíc. Další generace bude za 40? Vždyť to je směšný a urážlivý. Pokud budou konzole za 15 tisíc, tak si to AMD-Nvidia nedovolí a pokud ano, tak bude přibývat lidí s mým uvažováním. Hrát na kompu jen starší hry a cokoliv co utáhne grafika do 5 tisíc (to je subjektivní - řekněme rozsah 3 až 6k) a když budu chtít grafické orgie a zároveň nebude vadit gamepad, tak PS5. Konzole drží ceny HW na uzdě.

BTW nejen já si občas užívám i hry na PC HW v ceně šrotu a budu si je užívat ještě víc, když mě budou výrobci urážet cenami herního HW z oblasti profesionálního HW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že cena HW roste je logické, vývoj ve výrobě nejde tak rychle, jako kdysi a tak se muselo začít se zvětšováním plochy křemíku. Víme jak velké byly plochy GPU/CPU před 10 a 20 roky? Navíc ten vývoj je stále nákladnější, včetně té výroby, toho si opět jsme vědomi? A aby to nebylo tak jednoduché, víme něco i o inflaci?

Druhá věc samozřejmě je, kolik to reálně stojí výrobce a co z toho nahrabe. U zelených víme, že je to více než u černevých, u toho nelze nijak pochybovat, nemluvě i o tom, kolik toho prodali a kam se všude vecpou.

Co tím chci říct, že doba HD4000 a 5000, případně 6000 a 7000 se už nezopakuje, pokud se nezmění něco zejména v tom prvním odstavci. GK jako taková je stále složitějším obvodem, který nese dost paměti, širokou sběrnici a napájecí zdroje. Také se musel nafouknout chladič. Velký čip na novém procesu nelze vyrobit levně. Výrobci si z tebe prdel fakt nedělaj, byť nebudu popírat, že nV hiend není předražen, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, jak velkej kus křemíku tam je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nízkou cenu konzolí dotuje vyšší cena her.
Navíc na PC se toho dá dělat mnohem víc, jeho užitná hodnota je vyšší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybuji o univerzálnosti PC, ale o ceně té nejlepší grafiky a lepšího 4K monitoru. Dražší hry na konzolích mně v daném schématu (PC na určitý typ her, konzole na jiný) vadí minimálně. Blíží se doba utahování opasků, tak snad to už zejména Nvidia s Intelem nebudou tolik přehánět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ceny HW jsou +- pořád stejné a jeho výkon roste. Z pohledu prodaných kusů konzole nejsou dominující, herních grafik se prodává daleko víc než konzolí. Cena konzole je sice zajímavá, ale na majoritních trzích je to hlavně o pohodlí. Člověk nemusí řešit co potřebuje mít v počítači a pak ho složitě schánět, koupí konzoli, tu zapne a ví že mu tam hra poběží. U konzolí je pak třeba počítat s dalšími náklady pokud člověk hraje online hry. Za dobu co tu konzoli bude mít se pak celkové náklady vyrovnají s náklady na ten počítač, ale už řádově v půlce životního cyklu bude ten počítač výkonnější než konzole.

A proč by měl vadit gamepad? na konzoli se dá hrát s myší a klávesnicí, stejně jako se dá na PC hrát s gamepadem. Ovládání je to nejmenší, stejně tak třeba mobilní hry. Nemusím je hrát s dotekovým ovladačem ale můžu použít gamepad nebo třeba tu klávesnici a myš a na počítači zase to dotekové ovládání

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

grafické orgie Xbox ;)

dřív stálo PC(elektronika všeobecně) násobky dnešnícho "highendu" a nikdo tolik neprskal jako dnes a to je hodnota koruny o hodně menší a mzdy o hodně vyšší :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo spíš takové, že v samotném počátku byly ceny astronomické, jak se dařilo více "serializovat" výrobu a bylo i více kupujících, lépe se rozprostřela cena za vývoj a cena HW se snižovala, byl více dostupný. Časem to dospělo ale do bodu, kdy bylo třeba překonávat složitější výzvy a vývoj se stával dražší a některé problémy nešlo řešit jednoduše jako kdysi. To vyvolá opětovný růst ceny. K tomu se přimotal druhý fakt, že některému uživateli stačí jen telefon a počítač si nekoupí, takže se vývoj musí rozpustit mezi menší počet prodaného HW a to opět vyšroubuje cenu.

Toto schéma samozřejmě opomíjí další jevy, ale řekl bych, že odráží současnou situaci

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém byl nejspíše někde kolem řízení framerate a potom asi někde v I/O, protože se to projevovalo nejvíce při zapnutí FreeSync a dost velký vliv mělo i zapnutí PCIe4.0. Z mého pohledu je to už ale 1/4 roku vyřešeno, protože už minimálně v dubnu bylo vše OK - alespoň pro mou 5600XT.

Nicméně, a to bych podtrhnul, považuju AMD drivery za kvalitativně nejlepší z trojice AMD, nvidia, Intel. Chyby mají všechny, ale většinou, když už si člověk najde verzi, která mu chodí, tak pak chodí vše - na rozdíl třeba od nvidie, kde pro určitou kombinaci karty a hry funguje třeba jen jedna verze driveru (a pro jinou hru zase jiná)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S AMD nemam zkusenosti. Posledni grafiku timhle smerem jsem mel jeste ATi a jejich ovladace uz tehdy byly dost tragedie.

Pokud budu porovnavat Intel x NVidia, tak ovladace od NVidie jsou bozi! Minimalni mnozstvi chyb, perfektne vyladene, prave ovladace jsou jednim z duvodu, proc by musela byt grafika od AMD vyrazne levnejsi, abych nesel do NVidie. Ne ze by to AMD neumeli, to asi bude ok, ale kdyz mam tak dobrou zkusenost s NVidii, tak se mi nechce experimentovat s necim jinym.

Naopak s Intelem mam takove zkusenosti, ze grafiky od nich bych si nekoupil ani kdyby mela vykon RTX2080Ti a stala par korun. Opravdu udesne, co Intel s ovladacema predvadi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže integrovaná grafika Intelu se nedá považovat za grafiku, ale spíš takové zobrazovadlo, co umí trochu akcelerovat...takže na tom nikdo pořádně nehraje a tudíž těžko bude řešit nějaké podobné chyby, jako u herních GPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, ovladac intelovske integrovane grafiky ma obcas problemy i ve 2D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad Intel: Tady souhlas s Redmarxem, těch problémů, co má intelí GPU, to je až neuvěřitelné. Typicky vše začíná s dualheadem, triplehead je pak tutovka na řadu docela iritujících problémů (blikání, zhasínání displejů, nepřekreslování a dokonce mizení oken apod.) - a to je řeč o "hloupém" 2D.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja teraz riešim problém so svojou RX 580 a neviem prísť na to čo by to mohlo byť. Pri hre ARK mi začnú FPS klesať postupne z 80 niekam ku 15 a už nevystúpajú, pomôže len vypnutie hry. Teplota karty nepresiahne 75-80°C, detto aj CPU. Normálne sa začne podtaktovávať z 1566 na 300MHz čo je frekvencia bez záťaže. Priamo ovládačmi to asi nebude tie som aktualizoval až potom. Ale aktualizovali sa mi win 10 a aj hra sa aktualizovala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U přechodu na ovladače v20.5.1 jsem si všimnul poklesu framerate. Problém byl ale v tom, že instalátor nové verze nevymazal shader cache. Udělal jsem to ručně přes menu a pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skúsim to ale ako som písal ovládače som preinštaloval až po objavení problému. Ale kľudne to mohlo byť tak že som mal ovládače cez Windows a zmenou zostavenia sa to rozbilo a nové sa s tým nevedia vysporiadať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkat počkat. Teď jsem si ten tvůj komentář přečetl až do konce. :) To nese všechny znaky toho, že se grafika peče. Točí se ji vůbec ventilátory?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preverím to, to ma nenapadlo že by aj takýto problém mohol byť

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No preveril som to, vyzeralo to že nie ale to sa muselo stať update-om ja som s ventilátormi nič nerobil. A určitie šli nakoľko táto verzia Pulse nieje moc tichá ale nejako som si to neuvedomil že to zrazu stíchlo. Po nastavení v MSI Afterburner krivky ventilátoru sa rozbehli. Ale to nepomohlo predtým bola teplota do 80°C teraz sa drží okolo 50-55°C ale aj tak po cca hodine začnú postupne klesať FPS najprv takt jadra ostáva na hodnote 1366MHz čo je deklarovaný takt ale potom to začne klesať ale teplota ostáva rovnaká.
Už som sa aj vrátil k starším ovládačom (verzia 20.4.2 čo sú WHQL) stále nič, aj som vymenil zdroj lebo starý bol 450W a mal už 7-8 rokov a zatiaľ bez zmeny. No už mi došli nápady čo stým už iba asi reinstal windows-u ale to sa mi naozaj nechce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reinstaluj ovladače s volbou čistý reinstall. Nainstaluj si HWinfo(složitější, ale umí vkládat další senzory do osd od rtss) nebo GPU-Z(jednoduchý) nebo něco, co umí číst všechny teploty karty, především VRM.
Pozoruj teploty při hraní a sleduj nejen teploty GPU ale i mem a vrm.
Nepřepastovával si chladič karty? Tohle není moc normální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovládače som robil čistý reinstall, HWinfo myslím si že mám tak sa na to pozriem, chladič som nedával dole nakoľko je v záruke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozeral som to s HWiNFO64, a všetky teploty na čidlách karty sú rovnaké to asi nieje normálne. Max teplota je okolo 70°C ešte skúsim niečo iné na pozretie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to vypadá na pěkně nedobrou hru. :-)
https://www.reddit.com/r/playark/comments/3zvb0d/framerate_issue_all_is_...

Tady si na to stěžuje spousta lidí napříč různým HW.
Podle tohoto zdroje to je zase tím, že nestíhají servery:
https://steamcommunity.com/app/346110/discussions/0/1499000547494091485/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viem že je to nie úplne vyladená hra :D, ale fungovala mi do nejakého bodu. Potom zrazu postupné znižovanie FPS a podtaktovanie karty a to sa mi nezdá že by mala na svedomí hra skôr si myslím že windows 10 niečo mrví. A nakoľko je to jediná hra ktorú hrám na Win tak neviem otestovať iné a ARK je zase nefunkčný na Linuxe. A nehrám to na serveroch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Když udělám novou verzi ovladačů, tak MUSÍ být odzkoušená a bezproblémová

Pokiaľ by hry nemali chyby, tak áno, ale za 5 rokov sa nič nezmenilo a teda hry sú de facto súčasťou ovládačov a výrobca hry dodá len dáta.

Zdroj:

ex-inženýr Nvidie: Každou hru vydávají rozbitou, opravujeme to v driverech
11. 3. 2015
Softwarové týmy Nvidie a AMD hledají bugy po autorech hry a v rámci ovladačů pro ně vyvíjejí řešení. Tato praxe dosáhla už takové samozřejmosti, že se někteří vydavatelé neobávají vydat hru prakticky nefunkční - však oni si výrobci grafik poradí. Jestli si neporadí, utrhnou si ostudu před uživateli sami…

„Téměř každá hra je vydána rozbitá. Řeč je o významných AAA titulech od výrobců, kteří patří k nejznámějším v branži. Někdy řešíme i donebevolající porušení pravidel APU - jedna D3D9 hra se ani neobtěžovala s voláním BeginFrame/EndFrame. Leccos jsou chyby nebo přehlédnutí - jeden titul byl vydaný s chybnými shadery, které silně snížily výkon našich ovladačů. Takové záležitosti jsou na denním programu bug-trackeru. Pak se na to někdo podívá, zjistí, co je v té hře zvorané a vytvoří záplatu, aby si s tím ovladač poradil. V ovladači už existuje dlouhá řada volitelných záplat, které prostě pro jednotlivé hry zapínáme nebo vypínáme - a pak jsou tam hacky specifičtějšího rázu - až po kompletní náhradu původních shaderů za verzi připravenou našim softwarovým týmem
https://diit.cz/clanek/bugy-ve-hrach-resi-ovladace-graficke-karty

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto je nejlepší si hru zahrát tak rok či dva po vydání a už je tak nějak odladěná. Já si pamatuju, že když třeba vyšlo KCD, tak to byla hrůza, ale já si ho koupil až po dvou letech za 300 Kč a za celou dobu hraní 270 hodin, jsem narazil jen na jeden glitch. Stejně tak i v případě ostatních her...hrát hry hned po vydání je spíš o nervy...a taky mnohem dražší, pokud si člověk hru koupí...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zeptam se, zda jsou ty popsane problemy nekde jednoduse k nalezeni? Priznam se, ze se mi to aktivne nechce hledat, kdyz sam tyto problemy nemam. Jsem majitelem 5700XT a tou zivim notebook pres Thunderbolt3 (takze dalsi vrstva problemu navic), tohle by me zajimalo, ale ne natolik, abych to aktivne dohledaval :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mela byt reakce na Palomino...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Např. u hodnocení grafik na CZC, ale zkus vyhledávač. Vím, že to někomu neblblo, ale někomu ano a nepomáhala ani čistá instalace. Pády her, zamrzání atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Například HW Unboxed má na to téma driverů velké video, jayztwocents v nějakém build videu s AMD grafikou v závěru instaluje systém drivery, bootuje a projevují se typické artefakty které třeba zmiňuje to HW Unboxed video.

materiálů je na netu nespočet

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HW Unboxed je silně anti amd. JayZ rozumí vodě, jinak jsem měl u jeho videí už tolik facepalmů, že ho mám za břídila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem v zimě koupit referenční 5700XT a vyměnil ji za starou GTX970 a od té doby jsem měl crashe her, restarty systému, nové ovladače nepomáhaly...pak mě to už začalo štvát a uvažovat jsem, že bych se jí zbavil, ale trochu jsem pátral na netu a hodně lidí s podobnými zkušenostmi nakonec problém izolovalo na zdroj. Měl jsem Chieftec 650W, což by mělo stačit. Ale "půjčil" jsem si z Alzy na zkoušku 750W Corsair a po výměně ani jeden problém. Tak jsem si zdroj nechal. On ten Chieftec nebyl nějak drahej zdroj a asi ne tak kvalitní a nedokázal vykrýt náhodné výkonové špičky, které ten Radeon občas generoval a s předchozí grafikou, která měla poloviční TDP se to neprojevilo.

Takže nakonec žádný problém v grafice nebyl, byť by se to mohlo zdát...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

I ja jsem mel podobny problem se R9 290, vymena zdroju za vykonnejsi a lepsi vse vyresila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolega teď řešil 5700XT s nějakým Seasonic Platinum 1200W. Zdroj byl vyreklamován a pohoda. Na netu zjistil, že nebyl jediný kdo s takto prémiovým zdrojem narazil. Já mám doma už třetí Corsair RM a pokud nezmění recepturu, budu je kupovat i nadále.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No super nápad fakt mě nebavilo se tam přehnaně vypisovat když driver věděl co mám za systém. U mě problém přetrvává/val jediné řešení které pomohlo jsou starší ovladače 19.12.3. Osobně to vidím někde mezi tj. kombinace HW a MS aktualizací...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proto kazdy kto ma rozum Windows neaktualizuje...

>Windows 10 maji jiz 11 vydani a posledni edice 2004 sou zpet s chybama cili pekne na hovno, naopak Windows 7 meli 2 vydani a to jak bez SP tak se SP1 a nebyl problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono to moc neaktualizovat nejde a zakazovat v registrech aktualizace jak jsem to měl kdysi mi nepřijde smysluplný. Mě naopak Win 10 2004 fungují dobře a potom co jsme vyladil i tu správnou verzi driveru dobrý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Registry neřešte. Existuje prográmek Windows Update Blocker. Je přehledný, čistý a funguje. https://www.sordum.org/9470/windows-update-blocker-v1-5/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud to bude ty problémy hlásit jen na vyžádání, tak OK. Já už jsem úplně alergickej na všechny ty telemetrie, co si odesílaj, co chtěj, kam chtěj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.