Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon Software je tu: Vyšší výkon, nižší spotřeba, lepší CrossFire i FreeSync

co k tomu dodat, ocakavania su vysoke, doma vyskusam :)
som zvedavy na ten adaptive contrast
spotrebu velmi nebudem vediet porovnat, nesedel som nikdy pred wattmetrom, ako vsetci zeleni(aspon podla ich komentov - gro diskusii bolo len o tom)
a vykon navyse potesi stale :)
ide o whql drivery alebo beta? lebo na webe v inych portaloch(guru, videocardz) ponukali na stiahnutie len nejake press drivery, oznacene ako beta

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pro HD 7800 mi to nabídlo finální verzi crimsonů s whql (potvrzeno přes dxdiag)
pro HD 5000 řadu to nabízí finální staré catalysty a beta crimsony

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro HD 6000 řadu také nabízí catalyst ze 7. měsíce a Crimson Edition Beta 11/24/2015

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No uvidím jaká to bude kvalita, snad to nebude dojebané jako catalyst které jsem musel hledat na 5870 funkční aby mě grafárna neházela GRAY SCREEN OF DEATH, ted mám 7950 a včera s betama catalystama artefakty po 4hod hraní fallout 4....

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Prejdi si fora, je to dojebane kvalitne. Nechapem naco AMD vypusti taky nedorobeny paskvil:) Sice pri AMD bezna vec, ze nieco vydaju a to viac pokazi ako opravi:)

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

presiel som fora, a dojebane to nieje, asi nehladam na tych "spravnych"? :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

spíš to má někdo riadne dojebané v hlavě :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pozri si fora Ty expert:) Artefakty, crashe, BSOD, lagy etc.. Jednoducho AMD uviedlo nedorobeny paskvil. Tisce ludi to otestovalo s vyranzymi problemami. Dokonca aj skalni fanusici AMD z toho zuria:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ved hod par linkov, som na to zvedavy. ak je to pravda..., chcem vediet coho sa mam vyvarovat

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

spotřeba klesne pouze tehdy pokud máte kartu výkonnější a nastavíte si správný limit. Jako limiter může sloužit třeba VSync, který nepustí přes refresh monitoru (případně nějaký podíl podle nastavení 1/2,1/4 refresh rate).

Pokud dnes máte v něčem 50FPS a dáte limit na 60FPS tak neušetříte nic. U starých her to má význam, nové hry, které sotva uchodí high end karty na 60FPS, tam to význam mít nebude.. zvlášť u mainstream karet, kde zrovna ty postavené na AMD žerou vzhledem k výkonu nejvíce...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

''nový adaptivní algoritmus, který zvýší plynulost obrazu při poklesech FPS pod úroveň minimální obnovovací frekvence''

zustala jeste gsync nejaka vyhoda krome vyssi ceny?

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

pocit, že máš řešení s "tím správným logem?"

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

spravne logo dava viac, ako 20% vykonu, a dokonca na to letia aj kocky

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

<i>a dokonca na to letia aj kocky</i>

Já bych řekl, že ty, co jsou BI, by mohly naopak letět spíš na Ruby, než na nějaké zelené hrůzy :)
http://www.amd.com/PublishingImages/homepage-hero/ruby-radeonpc-banner.png

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vis co je na Ruby nejlepsi, ze vznika v CR, a perlickou je, ze na PC kde je procesor Intel a grafika Nvidia

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že by třeba větší rozsah pracovních frekvencí?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

G-Sync modul má oficiálně uváděných 30-144 Hz (byť může běžet přetaktovaný na 165Hz - zatím na úkor vysoké spotřeby)
FreeSync má oficiálně uváděných 9-240 Hz

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Haha.. má. Má to jen jednu mušku, že z tohoto rozsahu zatím fungovala vždy jen část, a nikdy celých 9–240 Hz, resp. u 144Hz panelů třeba 9–144 Hz. Ale kdo by si tím ten hezký marketingový údaj kazil, že?
edit: A mínuska jen lítají. Dokáží mi mínuskáři vysvětlit, proč tuhle "výhodu" třeba u posledního EIZA obchází výrobce možností přepínat mezi Freesync High, které funguje v rozsahu 56-144 Hz a FreeSync low, které zase funguje v rozsahu 35-90 Hz? Proč spousta 144Hz panelů nejde s Freesync pod 40 Hz, když by mělo fungovat až 9 Hz?

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli si hraješ na trolla nebo to skutečně nevíš, ale možná ti uniklo, že LCD panel pro PC, který by uměl 9Hz refresh, ještě nikdo nevyrobil, protože ~100 ms je pro většinu současných technologií příliš dlouhá doba na udržení obrazu. To ale nic nemění na faktu, že FreeSync jakožto technologie těch 9 Hz zvládá.

Celkově je naivní předpokládat, že když mezi grafickou kartu a LCD panel přidáš nějaké zařízení navíc - v tomto případě g-sync modul - tak to zvýší rozsah frekvencí, se kterým umí LCD panel pracovat. To je z principu nesmysl.

Mimochodem, na základě čeho tvrdíš, že předvolby, které si nastavilo EIZO, souvisí s možnostmi FreeSync? Důvodem může být cokoli jiného, třeba různé profily overdrive optimální pro různé rozsahy.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Njn.. zase si vyberu jen a pouze to, co se mi hodí, a otočím to proti mně. A ještě líp něco, co vůbec neříkám, a pak mi to vyvracet, to je ještě vyšší level (kde jsem do háje tvrdil, že přidání modulu G-Sync zvyšuje rozsah pracovních frekvencí monitoru????)

OK, 9Hz freesync neexistuje, protože nikdo nevyrobil panel, co by zvládal 9 Hz. Vyrobit panel s rozsahem 30-144 Hz s FreeSync taky nešlo výrobcům proto, že neexistují panely, které by zvládaly 30–144 Hz?

Já jen říkám, že 9–240 Hz je teoretický rozsah, ve kterém FreeSync může fungovat, ale z nějakého důvodu monitory s FreeSync využívají jen jeho část, posunutou buď směrem k nižším (30-60, 30-75 Hz), nebo k vyšším frekvencím (40-144, 56-144 Hz), a to i přestože u panelů s G-Sync fungují obdobné panely v celém rozsahu 30-144 Hz.

=> monitory s G-Sync fungují ve větším pracovním rozsahu než monitory s FreeSync. Ale pokud vás uspokojí, že "papírově" je na tom FreeSync líp, no tak si to užijte.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Na 144Hz monitoru, je blbost řešit Free/G-SYNC... zkoušel jsem si ASUS MQ279Q... a 144Hz bez V-SYNC je naprosto plynulé, tearing téměř neviditelný.

Ale hlavní je odezva... tu při 144Hz hlavně IPS panely zvládají lépe. Důležitost G-SYNC a FreeSYNC je podle mě spíš právě pro ty panely, co jsou omezený shora na 60. - tam už prostě když není přesně 60fps @ SYNC, tak to poškubává a není to nikdy 100% plynulý, a bez V-SYNC to zase tearinguje jak kráva.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A ještě teda "detail" k pochopení psaného slova:

věta "Proč spousta 144Hz panelů nejde s Freesync pod 40 Hz, když by mělo fungovat až 9 Hz?" opravdu nemá význam "proč teda monitory nemají minimum na 9 Hz?"

Ta věta se ptá, proč 144Hz panely, které s G-Sync fungují v rozsahu 30-144 Hz, mají u FreeSync minimum na 40 Hz, když to má s FreeSync teoreticky fungovat i na 9 Hz (a panel fyzicky zvládá 30 Hz) a tak by teoreticky neměl být žádný problém s pracovním rozsahem 30-144 Hz (který u G-Sync existuje a funguje).

ed.: Já nevím, jestli jde o omezení na straně protokolu, na straně grafických karet, nebo je to věc scalerů, nebo kde je vlastně problém, jenom jsem zatím registroval pouze FreeSync monitory, které měly spodní hranici na 30 Hz (ale pak byla nižší maximální frekvence), anebo monitory, které zvládaly až 144 Hz, ale pak zase nezvládají tak nízké frekvence jako G-Sync. Pracovní rozsah byl ale vždy menší, než je 30–144 Hz, který je pro G-Sync standard, a to přesto, že by to s FreeSync mělo "papírově" fungovat ve stejném rozsahu bez problémů. (a pokud nějaký takový FreeSync monitor, co zvládá stejný rozsah jako G-Sync existuje, milerád se nechám poučit)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

„Proč spousta 144Hz panelů nejde s Freesync pod 40 Hz“
Aby neblikaly, jako je tomu u některých modelů s G-Sync, které Nvidia tlačí na 30 Hz i když to pořádně nezvládají.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak... kvůli tomu, že nějaké monitory s G-Sync blikaly na 30Hz, končily všechny donedávna uvedené 144Hz FreeSync panely preventivně na 40 Hz, zatímco u těch monitorů s nižším maximem se se 30 Hz nerozpakují ? (i když jak koukám, tak to jsou povětšinou IPSka, a vůbec je problém to minimum dohledat, výrobci se tím zrovna nechlubí)

Ale ono se možná blýská na lepší časy, kromě nějakého Benq se 35-144Hz je tam kdo jiný než Nixeus, který už těch 30-144 Hz dává i s FreeSync: http://www.pcper.com/reviews/Displays/Nixeus-Vue-24-1080P-144Hz-TN-30-14...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

AOC umí na svých monitorech taky 35Hz-144Hz. http://aoc-europe.com/en/products/g2460pf a rozhodně nestojí takovou pálku jak Benq, Asus nebo EIZO. Je to sice TN panel, ale zase se tím výrobce chlubí na stránce o produktu. Nehledě na to, neumím si představit, že bych hrál online FPS pod 35Hz. Chce to klid, nohy v teple a sundat klapky z očí a jestli nemůžeš přenést přes srdce, že má AMD něco lepšího než Nvidia tak nebuď škudlil, rozbij prasátko zainvestuj a přejdi k nám do červeného tábora ;-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co to placas za hovadinu ... tusis vubec jak LCD funguje? LCD uplne vpohode zvladne i 0Hz.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Když už píšeš nesmysly, zkus to alespoň slušně. Prakticky žádný ze současných LCD nezvládá zobrazovat ~10 Hz. Zvlášť TN má tendenci v řádu desítek milisekund přecházet do bílé, takže už při 30 Hz některé G-Sync monitory viditelně blikají.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"FreeSync má oficiálně uváděných 9-240 Hz" - to je len "papierovy" rozsah, v realite existuje vzdy spodne a horne obmedzenie s rozsahom podstatne mensim (35-90), v ktorom je FreeSync ako tak pouzitelny.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To není papírový rozsah, to je skutečný rozsah. Až budou mít výrobci panely, které tento rozsah zvládnou - tzn. nebudou blikat, nebude je to poškozovat, budou mít overdrive schopný efektivně fungovat v celém rozsahu ap. - nebude jim nic bránit to využít. V ovladačích AMD žádný umělý limit není. Pokud bude displej umět rozsah 9-240 Hz, pak ho ovladače klidně povolí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavý, zda na FM1 CPU opravili zvuk na HDMI výstupu, který je už několik posledních verzí rozbitý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to rozbitý i u HD5000 série dedik.grafik.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je dlouhej, tak mozna sem to prehlid, ale nenasel sem celkem zasadni informace.
Ktery karty ty ovladace podporujou? Podle stranek to vypada, Radeony HD a starsi uz podporovany nejsou.
Na kterych OS to bezi? Zas podle stranek to vypada, ze XP a Visty uz podporovany nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pri radeonoch HD 5000 a vyssie a W7 32bit ti dovoli stiahnut novy driver

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice dovolí stáhnou, ale teď už jsou pre-GCN Radeony v režimu legacy - takže ovladač jednou za čas výjde, ale bez specifických optimalizací:
http://anandtech.com/show/9815/amd-moves-pre-gcn-gpus-to-legacy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GUI vyzera pekne, skoda ze vzdy ked restartujem pc tak dostanem error application crash a je to ten novy AMD control panel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dobré je předtím přes DDU (display driver uninstaler) odinstalovat staré ovladače, potom nechat win update nainstalovat nové a po restartu teprve instalovat Crimson.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Opět AMD neumí provést čistou instalaci ?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

...
"NOTE: The AMD Clean Uninstall Utility should only be used if the normal uninstallation procedure using the Windows Control Panel's Programs and Features option is unsuccessful."
@ http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Clean-Uninstall-Utili...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co kdo s drivery od AMD dělá, ale já už roky na svých PC instaluju přes staré verze ovladačů a vše funguje jak má. Pokud narazím na chybu (jako ten zvuk na HDMI u FM1 APU), je to záležitost chyby v driveru jako takovém. Jinak nikdy žádné potíže..

Crimsony jsem ještě nezkoušel, ale minimálně na testovacím PC plánuju vyzkoušet právě "přebíjecí" instalaci, protože se fakticky nejedná o upgrade, ale nový produkt, který pravděpodobně bude mít nové MSI ID (což by ovšem nemělo být na škodu, MS Installer má mechanismy pro odinstalaci jiných balíčků při crossupgradu)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizoval jsem z normálních catalistů a naprosto bez problémů. Nic jsem neodinstalovával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.Na W10 64bit nainstalováno přes původní Catalisty 15.11.1 a naprosto v poho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejake testy vo very high + ultra detailoch v 1080p a 1440p
http://wccftech.com/amd-radeon-software-performance-analysis-is-this-the...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Portal 2 mi jede teď nově na mobilní R7 M260DX i s 8x vyhlazováním, to se předtím sekalo. I načítání levelů se mi zdá subjektivně rychlejší.
+ možnost přetaktování i mobilní grafiky :-) Každej herzík se počítá.
Za mě přínos. Co ostatní?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechápu proč se ovládací panel po kliknutí na tlačítko "další nastavení" přepne do druhého okna v designu klasického CCC, to byl takový problém tu grafiku předělat ? Samotný ovládací panel se sice otevírá prakticky okamžitě, ale po kliknutí na již zmíněné tlačítko je tu ta známá prodleva CCC.
Ale jinak KONEČNĚ opravili bug, díky kterému mi nefungoval sekundární monitor (dali si na čas).
Už na první pohled jsou vidět jisté nedodělky, ale vypadá to docela slibně :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že pod položkou "Další nastavení" se ještě schovávaj nabídky z původního CCC ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm sem z toho takovej smutnej, mam notebook kterej v sobe kombinuje Radeon HD4200 (igp) a HD6370..... Takze kombinace vliw a cgn..... Nefungovali mi uz Omega catalysty... makaj jen ty stary legacy na HD4200.... Kdyz dam amd auto detect utilitu nabizela omegy, ale po instalaci nenajel system( to bylo pred tim nez vysel Crimson) ...... Ten radsi zkouset ani nebudu .... Kdyby tak sel nejak vypnout ten blbej integrovanej HD4200 .... ale vsechny pokusy skoncily stejne ... nenajel sytem .... kterej kkt tuhle kombinaci vymyslel z tim bych si chtel promluvit :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tebou zmiňovaný HD6370 je VLIW5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

njn ted na to koukam, ale stejne aspon ten omega driver by se siknul..... kombinovat hd4xxx s hd6xxx je zhovadilost, navic mi ten HD4200 krade ramku pazdrat i kdyz je neaktivni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do BIOSu ses koukal?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Notebook HP v biosu nedovoluje ani menit AHCI na IDE natoz aby tam bylo neco o grafice .... Aspon ze tam je bootovaci sekvence ^^

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše TyNyT. V BIOSu by měla být možnost fungovat jen s dedikovanou kartou. (měl jsem kdysi ASUS K50AB, kde to šlo nastavit).
A zhovadilost to není, jelikož HD4200 je součástí čipsetu RS880M.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zhovadilost to je protoze ta HD4200 se nehodi na nic ..... kdyby to slo deaktivovat tak OK, a rozdil ve spotrebe/teplote sem mezi tema grafikama nezaznamenal ... ikdyz asi nakej malej bude. A dalsi vyborna vec je ze kdyz je aktivovany HD6370 ruzny aplikace pro praci z videem ani nenajedou napr Sony Vegas, musim jet na ty integrovany ... coz je utrpeni ^^

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

rozdily teplot nezjistits, protoze budou nejspis napojeny na stejny heatpipe. ale mas uplnou pravdu, ze tyhle zhovadilosti s kombinaci grafaren se mely trestat kybernetickou smrti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil teplot zjistim, CPUID HW monitor ba to staci .... A i kdyz je to vsecko pretazeny jednou heat pipe vysledna teplota by mela byt rozdilna ...... Jinak chapal bych 2 grafarny kdyby jedna byla sporiva a druha vykona, jenze me ten HD4200 moc sporivej neprijde :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To vypada velmi slibne. Drzim AMD palce at jim to co nejlepe funguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen čekám na to , kdy ohlásí konec podpory u starších karet jako tomu bylo u Ati už několikrát v minulosti . Uvidíme které grafické karty HD řady už nové ovladače nedostanou ....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jasne, tohle ma nvida osefovany lip.. drzi podporu i pro vykopavky a cas od casu jim driverama snizi vykon nebo je spali zastavenim vetraku aby povzbudila prodeje ((:

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

nepodpora prastarých HD4xxx snad už nikoho nemrzí, na tom už nikdo nic nového nehraje?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

O hraní ani moc nejde, ale lidí to mají v noteboocích.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do notebooku by měl teoreticky stačit generický AMD driver od W10 (popř. ta sešitá/hacknutá verze pro staré grafiky z G3D), ostatní OS mají k dispozici starší verze ovladačů z amd.com.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

u jednoho Radeonu HD 46xx to pri pripojeni pres HDMI k FullHD televizoru delalo ve win10 neprijemny cerny ramecek a prepocitany cely FHD rozliseni. myslim teda ty genericky win10 ovladace. tak nevim. a zda se mi taky ze pri nich ma karta vetsi spotrebu a teploty

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No super. Jen spustim instalaci a koukam ze novy instalator nema plnou podporu HiDPI a je rozmazany a jeste po okrajich pismenek odporne barvy zpusobene "ClearType" ... . Ten ovladaci panel moznosti nic moc a prehlednost jeste horsi ... .

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Odinstaloval jsem pomocí AMD uninstalleru předešlou verzi. Restartoval. Nainstaloval Crimson a restartoval. Vyzkoušel 3DMark Fire strike a Catzillu. Výkon lepší tak o 3%. Frame Rate Target Control funguje skvěle. Zapnu DOTA 2 na vyzkoušení po 15 minutách hraní hláška že AMD settings přestal pracovat. Nevadí pokračuji. Po dalších 10 minutách aplikace celá zčernala zůstal jen kurzor. Šlo alttabem vyskočit na plochu i zpět ale stále černo tak jsem ukončil. Netuším jesli jsem něco nastavil špatně každopádně ještě tomu dám šanci. Den dva :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

divne, ja som skusil vcera 3 hry, a vsetko 3D a bez problemov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To chrimsonace menu je uplny metoridacky shit, sak tam nic neni, CCC s nastaveniami ostalo rovnake. Dole je preferences a to vas zavedie do stareho.

WTF akoze.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No podle mne ty Catalisty na me GTX780 asi moc nerozbjeham :/

nechapu proc catalisty nefungujou i na Nvidii a napr, muj kamarat ma Matrox VGA

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Prosimte , v catalistech je nove jadro , takze nikde neni napsano ze se to neda nahodit na NVIDIE graficky karty. Ja jedu pozad na ATI grafarne uz vice jak 10 let na puvodnich ovladacech a nemam zadnej problem !

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To trollujes naschval XD .. jinak nove Matroxky maj GPU AMD ^^

Jinak nechapu jaktoze Geforce drivery nejdou hodit na AMD GPU LOL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to jeden troll, to iste ma napisane aj na extrahw pod clankom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja netrolim , ja se seriozne študuji catalisty ! Podle mne sou proste genialni . Klobouk dolu. Tedka napr. jezdim casto vlakem a favorita mam v garaži, a doufam ze na Vanoce si udelam dareček :
https://www.alza.cz/sapphire-hd-5450-d154355.htm?catid=18849880

doufam ze s novyma catalistama to malinko potaktim ! chtel bych alespon : 720-730 Mhz na jadre a pameti ku 1700 Mhz ! Uvidim no

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jo... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není to troll, je to uživatel PCTuning fóra blaho, který tam dostal trest, tak se registruje jmény tamních moderátorů na jiných diskusích a dělá bordel:
http://pctforum.tyden.cz/memberlist.php?mode=viewprofile&u=66751

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takže troll :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, slovo troll je v tomto případě velký eufemismus ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušeli jste někdo s těmito ovladači CAD, Sketchup? Vrátila se chyba která byla zaregistrována ž i dříve:
LoadLibrary failed with error 87: The parameter is incorrect

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.