Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon VII lze přetaktovat a podvoltovat zároveň

spíš to ukazuje na nevyladěnost 7nm technologie. Tyhle napětí tam AMD určitě dalo z nějakého důvodu.
Že to jednomu běží o 134mV níž neznamená - že to poběží všem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

toto dela AMD dlouha leta, zvysuje si s tim vyteznost ze muze pouzivat horsi kousky ...
Opteron 170, ktery mimochodem v asus desce bezel nonstop HOOOOODNE let az do minuleho tydne kdy odesly kondiky na desce, sem podvoltoval z 1.45V na 1.1V a pasivne ho chladila Scythe Ninja, teploty v loadu max cca 65 stupnu
A10-5800K sem stahl na 1.2V z 1.5V a tichoucka pohoda, ted na tom pisu totok ...
Ryzen5 2400G co mam v HTPC pri vypnuti boostu a velice mirnem podtaktovani stazeno napeti na 1V z 1.45V
mozna z tohoto duvodu taky prodala AMD moznost do ovladacu n aautomaticky podvoltovani ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo Ninja uchladi vsechno, v mnoha pripadech tiseji a efektivneji nez vodnik... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Mám první generaci a pasivně s ním chladím podvoltovanej Phenom II X6 1035T. Chce to trochu průvan v kejsu, ale teploty nejdou nad 55...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky souhlas. Scytche Ninja 1 bez vetraku na pasiv a chladim A8-3850. K tomu zdroj, co sotva otoci vetrakem a je to absolutne tiche reseni.

Naprosta spokojenost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi tak
FERA(HE1224) výborná pro toho kdo šetří
Ninja nejlepší kup
a pak Noctua (za řeč stojí až ta předražená jedine v kombinaci se STEROX větráky :) ) ale za ten příplatek hodně velká slabota obzvlášť když se srovna s Ninjou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osazoval si nekdy Noctuu? Takovou pohodu pri skladani a osazovani CPU na AM4 patici s NH-U12S jsem s zadnym jinym vyrobcem jeste nezazil. Je to drazsi (mozna i predrazene), ale za tu pohodu i velmi dobry vykon/hluk, to stoji. Mel jsem pro srovnani Ferra3 a nejaky BeQuit PureRock (myslim) a ve vsech parametech byl Noctua lepsi. Jestli to stoji za priplatek je druha vec..
Osobne bych do toho chladice sel znova, potazmo mozna do jeho 14'' verze, pokud by se mi vlezla do skrine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jenomže to asi nejde použít pro pasivní chlazení... má to moc hustě žebra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osazoval jsem toho dost vč. Noctuy a jednou minimálně za pár let v tom nevidím problém a zas takový rozdíl v tom není (a to nejsem zrovna manuálně zručný :D když úplné poleno taky nejsem ) a jestli to stojí za příplatek (který je většinou a úkor něčeho jiného) to už je každého věc jak se rozhodne :)

navíc zrovna ninja je velmi dobrý jak v pasivním režimu tak v aktivním :) a tomu prostě Noctua obzlvášť za tu cenu nemá čím konkurovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpominaneho Ninju neznam...nejaky kilovy Scyth mi ale visi jeste na Core2Quad..pekny chladic, ale monotovat ho tenkrat pred roky bylo dost o nervy :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom to uchycení na AM3 by fakt mohlo být trochu šikovněji provedený... abych jen nechválil. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to obojí kombinovaně - jak výtěžnost, tak výkon. AMD tlačí zejména grafiky do už hodně ostrého konce, kde se nebojí spotřebu karty oprasit o 30% nahoru, aby vytáhli ještě 5% výkonu. Zachraňuje to, že k tomu zpravidla vydají na stejném čipu ještě nějakou x70 variantu, která už je mnohem blíž sweet spotu spotřeby vs výkonu. Protože vtipnou pointou je, že běžný Franta uživatel (a do této skupiny se hrdě počítám i já) stejně nakonec při paření toho Tomb Raidera rozdíl pár FPS mezi například RX570/580/590 absolutně nepozná, ani kdyby mu ty grafiky hotswapovali za jízdy, adaptivní zobrazovací frekvence do toho nepočítaje. (Kór když je FreeSync u Shadow of Tomb Raider stejně rozbitý, mrk mrk AMD, dívám se na tebe.)

Jedna věc mě ale znepokojuje - už při uvedení RX590 se stala takový nepěkná věc, že paralelně nepřišla žádná RX58x (RX580 II?), která by měla tu 12nm Polárku a spotřebu třeba 120W při výkonu RX580.

Teď tady máme Radeon VII a je to stejné. Kde je nějaký Radeon VI se 180W spotřebou, když by to mohlo tak pěkně fungovat? Jasně, z pohledu AMD je to logické, "levnější" varianta na stejném čipu je v podstatě ušlý zisk. Asi to holt musíme vzít jako loterii - do jedné karty jdou výběrové i méně výběrové čipy - a DoDo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O neco nene vykona varianta s 16GB VRAM by nejspis davala jeste mensi smysl nez ted, byt by mela nizsi spotrebu.
V tomto konkretnim pripade AMD opravdu tezi vyteznost/vykon a jeste k tomu co nejlevnejsi :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možno, ale môže to byť aj
marketing absenciou marketingu.

T.j, vytvárať dojem, že nám veľa pozitívneho zatajili, tým, že zatajili jednu vec, ktorá je zrejmá a vedeli, že sa na ňu príde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důvodů může být celá řada. Třeba nechtějí riskovat, že jejich novinka začne umírat jako referenční RTX. Pořád jde pouze o spekulace.

Realističntější je, že jde o ideální binning pro tento produkt. AMD potřebuje vydat jeden produkt jedné specifikace, a je možné, že aby toho dosáhli, museli to vzít ze široka. Jednotliví výrobci (a někteří jednosltivci) si s čipy stejně budou dělat co chtějí a budou ždímat co se dá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé je, kedy to vyšlo. Určite to bude dnes otázkou na

AMD at Goldman Sachs 2019 Technology and Internet Conference
Feb 12, 2019 at 9:40 AM PST
http://ir.amd.com/events/event-details/amd-goldman-sachs-2019-technology...

a môže to súvisieť aj s návratom AMD na Mobile World Congress,
Mobile World Congress
02/25/2019 - 02/28/2019
Barcelona, Spain
https://www.amd.com/en/event-listing

kde o roku 2015 AMD nevystavovalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Že to jednomu běží o 134mV níž neznamená - že to poběží všem.“

To neznamená, ale různých experimentů s podvoltováním lze najít více a není mezi nimi žádný, se kterým by se autor nedostal alespoň o 100 mV pod výchozí hodnotu. Už tato hodnota stačí, aby spotřeba klesla do rozmezí RTX 2070 / RTX 2080.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle chování AMD fakt nepochopíš, prostě zas ukázali, že zaměstnávají víc manažerů vohnoutů než lidí kteří by tomu opravdu rozuměli. Vždyť 0,1V je nic.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, jeden příklad bych našel, já jsem se s UV pod 100mV nedostal :)
Tedy vlastně ano, ale stabilní to nebylo, což si ostatně myslím také o těch testech na CB, kde zřejmě tu stabilitu po UV netestovali důkladně (ono to pár minut chodí, ale pak pád).
https://www.gpureport.cz/recenze/192-sapphire-radeon-vii-16g-hbm2/sapphi...
Co je však zajímavá je to, že karty mají v defaultu různě nastavené napětí. Ten můj Radeon VII má 1800MHz/1.066V.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyjádřil jsem se nepřesně, bral jsem to s ohledem na výchozí napětí 1094 mV u karet jako v článku. Karta, kterou jsi testoval, už měla výchozí napětí nižší, 1066 mV, takže by bylo korektnější říct, že se dosud všichni dostali na pod 1000 mV.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím, a mohu potvrdit, že pod hranicí 1V tak karta běhá jak z partesu ve spotřebě kolem RTX 2080 a bez ztráty výkonu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mám doma RX580 a taky jedu na jádru 830-850mV (což je cca -100/150mV oproti "default")
ale taky to jsou karty z už vyladěný výroby, 7nm je nová a tam může být velký rozptyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

850 mV? tak to je obrovsky pokrok od RX480. Moje RX480 ma by default 1150 mV pro max takty. Mam ji stahlou na 1100 mV a -20% spotreba aby to bylo tiche. 850mV mam snad ale jen v desktopu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám že takoví volové v tom AMD snad pracovat nebudou aby přestřelili spotřebu o 50% a snížili si výkon o 7%, k tomu navýšili hlučnost aniž by k tomu existoval důvod.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jeden z důvodů viděl. Karta je univerzální a nabízí se jako Entry level profesionálních grafik. Tam jsou požadavky na stabilitu vyšší. Tohle zaměření potvrzuji i testy. Btw nemá r7 stejně jako Vegy dvojity bios? Jeden s normálním profilem a druhý úspornější?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R VII nemá dual bios.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj potřebují prodat maximum, ale většina čipů je k snížení napětí svolná, i nové 12nm Polaris to snáší dobře. Já se ani v taktech 1600/8880Mhz nedostanu po poladění přes 160W, obvykle je to méně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja to sem dam aj do tretice, snad si to niekto precita :)
https://www.anandtech.com/show/2468/6
specificky tento graf a informacie k nemu(v clanku): https://images.anandtech.com/reviews/cpu/intel/2008/e8500-overclocking/D...

ak niekoho zaujima tento problem viac, tak tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Electromigration

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skoro pokaždé když AMD vydá nějakou grafiku se řeší podvoltování. Už je to trapné a pokud si to neumí vyladit AMD, pak i smutné. Proč by si měl uživatel něco ladit ? Pro hračičky asi zajímavé, ale tímto si více zájemců opravdu nezískají.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

o to viac je sranda, ze prave pravoverni kutilovia kupia nvidiu - vid fora. (a riesia ako z gtx1080ti dostat +25Mhz)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

já jsem tedy frekvence jádra i pamětí u své gtx1080 stáhl o 300MHz dolů a furt to jede jak z praku.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To mi jako vazne chces rict, ze si koupis 1080 a srazis ji o cca 20 % vykon? Tzn. ze jsi se dostal vykonove pod 1070 blizko 1060. To je asi nejlepsi joke co jsem v IT diskuzich videl :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

co bys čekal od mentálně příbuzného "odháčkovávače" Guru Járy? :-)))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu rekl po tom co jsem ho malinko bliz poznal je tohle vlastne jeste nadstandard, alespon ze to vubec zvladl podtaktovat :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

WTF? "podvoltováním vegy se sníží spotřeba, ale výkon v počtu FPS se nezmění" a pak tady přijde rudá úderka, vohnouti, demagovové a napíšou: "podvoltováním gtx1080 se sníží výkon na úroveň 386ky". Běžte se fakt ze své schizofrenie léčit. Nejsem ovce abych nutil svou grafickou kartu jet na maximum, ždímat jí do posledního dechu a za pár let ji vyhodil, protože se díky ROHS vyhřejou spoje jen kvůli tomu abych měl 61+ snímků za vteřinu, když je monitor stejně nestihne vyobrazit ? Bežte za roh a liskněte si.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O jakem podvoltovani ted mluvis?
"já jsem tedy frekvence jádra i pamětí u své gtx1080 stáhl o 300MHz dolů"

Takze tim ze jako stahnes frekvence jadra a pameti se ta karta jenom podvoltuje, ale vykon zustane stejny? A jeste tady nekomu radis leceni schizofrenie? Cim dal lepsi... :D :D :D

Tak ja ti reknu pro tebe jednu novinku, kdyz stahnes frekvence jadra a pameti o 300 MHz, tak sice dojde i ke zmene napeti, ale zaroven tim zasadne srazis vykon, v tomto pripade zhruba na uroven (mozna i pod) rx 590. A to uz se nebavime o financni vyhodnosti takove "akce". A jeste jedna novinka, podvoltovat se da i bez zmeny frekcence. Nebo jako v pripade toho radeonu VII se podarilo snizit napeti, ale zaroven zvysit frekvence, cimz se zvysil vykon a snizila spotreba. S tebou clovek musi vazne asi hodne polopate, pripadne pomotyce...

Radsi bez nekam kopat brambory, tradicnimu zemedelskemu hardwaru (myslim tomu co se pouzivalo pred 300 lety, traktory uz by mohly byt nad tve chapani) by jsi snad porozumet mohl. Zelena uderko... :D

Edit: A zrejme asi moc nechapes rozdil mezi GPU a CPU, jinak bys nemotal 1080 a 386 dohromady...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takže znova pro méně chápající jedince: "386" byl použit jen obrazně. Druhá věc gtx je natolik inteligentní, že si sama řídí napětí, tudíž když stáhnu frekvenci jádra a pamětí tak nepotřebuje takové napětí a běhá na menším napětí. Podvoltovává se tak tedy sama. Je mi líto že ti to musím vysvětlovat tak polopatě. A jako poslední uvedu, že mi jedno jestli to má výkon jako gtx1070, 1060 nebo 386ka, protože hru kterou hraji mám stejně locknutou na 60FPS a to při rozlišení 3440x1440 a prostě nepoznám že má snížený výkon. ufff... snad jsem to dovysvětlil dost srozumitelně aby to pochopili i děti v mateřské školce.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jardo, zakecavej to jak chces. Porad spamujes diskuze jak jsou AMD GPU k nicemu, ze jedine vykon 1080+ a pak tu napises ke clanku o pridani taktu a snizeni napeti neco o podtaktovani 1080 o 300 MHz, to uz by jsi mohl mit klidne VEGU. Snizis vykon vykon 1080 pod uroven 1070, takze zbytecne vyhozene prachy, kdyz by ti stacila i podtaktovana 1070. Tohle by se jeste dalo pochopit, ale vydavat tuhle operaci za podvoltovani je hovadina. A co ti jede pri tak nizkem vykonu karty v rozliseni 3440x1440 pri 60 FPS bych chtel videt, kdyz ve vetsine her 60 FPS pri tomto rozliseni dosahuje 1080 sotva na default takty, leda v low detail (a nebo proste kecas). Ale tomu bych se u tebe ani nedivil, protoze kdyz jsi ani nevidel nedavno u videa DLSS ty hnusne smouhy, tak rozdil mezi low a high detail asi nepozorujes.

"Druhá věc gtx je natolik inteligentní"
Jj inteligentni a asi si myslis, ze to umi jen Nvide ze? :D Tohle umi kazde dnesni (resp. uz je to radu let co se to takto bezne dela) GPU vcetne Intelackych, na tom neni nic inteligentniho, jen maji GPU i pameti nastavenou tabulku/krivku frekvence a napeti. Jinak by ty karty zraly stejne v klidu jako v zatezi. A ne, podtaktovani opravdu neni podvoltovani i kdyz to ta karta samozrejme udela...

ps.: Kdyby jsi vetsinu lidi ve verejnych i soukromych diskuzich opakovane nanasral, tak by tyhle tve ptakoviny lide presli v klidu a akorat by ti vysvetlili v cem se mylis...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já ignoruju takový ty magory co se rejpají v každým slově jak v exkrementu. Když si projdeš diskuzi pořádně zjístíš že reaguji na skavena, který blekotá cosi o tom jak nVidiáci honí každej MHz aby měli co největší výkon. Tak jsem mu na to odepsal, že to není pravda. Jaké hry mi jedou na tomto rozlišení jako z praku? Produktion Line, Thief Simulator, Khloat... hlavně se mi nesnaž teď tvrdit, že to nejsou AAA hry a tudíž to není relevantní...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz hrajes jen takove hry, tak to potom jo :D Akorat nevim na co na to potrebujes 1080, ale to uz je tvoje hloupost vyhodit (tipuju ze jsi kupoval jeste za 16 k+) penize za vykon ktery ani nevyuzijes...

A lidi co si kupuji 1080 si ji kupuji zejmena kvuli vykonu, jinak by nevyhazovali tolik penez za kartu. A taktovani GPU smerem nahoru je uz i BFU pomerne rozsireny jev...

A kdybys lidi nenazyval magory a choval se v diskuzich jako slusny clovek, tak by se v exkrementu nikdo nerypal. Takto ti to dam s chuti vzdycky sezrat :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Tak kdyz hrajes jen takove hry, tak to potom jo" vs "Takto ti to dam s chuti vzdycky sezrat ", jedinej kdo tady neumí číst seš ty. A o tom na co si kupuju gtx1080 budu rozhodovat já a né ty. Koupil jsem si jí na truc, protože to co předvedla polariska bylo k zblití a vůbec jsem entušil jak suprově jsem koupil. Všichni po dvou letech začli kupovat bazarovky. Jasně ale Crha je prej hloupej... řekni to všem těm co si koupili gtx1080.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych neco psal lidem co si koupili 1080? To je prece neni spatna karta. Akorat mas pravdu v tom ze Crha je hloupej, to jsi trefil dobre :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ze vetsinu diskutujicich zarazilo, ze jste stahl frekvence karty o 300MHz, ale v tomto vlakne se resi mirne podvoltovani napajeciho napeti karty, ne stazeni frekvenci GPU o 20% a pameti o 30%

Mozna jste v predchozim prispevku chtel mluvit o podvoltovani, ne o snizeni frekvenci, ne?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

v kontexte toho, ze v kazdej druhej diskusii napise o sebe, ze je "kral a buh", by som to neriesil, co tym vlastne chcel povedat

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, v MSI afterburneru, prostě při snížení frekvence klesá i napětí na jádře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V afterburneru jde menit u Nvidii krivka napeti a frekveci, tak se Nvidie podvoltovaji. A jinak by jsi to s FPS lockem ani nemusel podtaktovavat, protoze kdyz hra nepotrebuje vykon GPU, jede karta klidne podtaktovana sama. Podvoltovanim muzes dosahnout jeste nizsi spotreby pri stejnych frekvencich a vykonu. A dale bude platit to same s FPS lockem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že se podtaktuje sama, normálně i s fps lockem skočí takty pamětí na 5000 a drží se tam jak přibité. Jen jádro přeskakuje, ale jsou to zbytečně vysoké frekvence. Snížím je, sníží se teplota, volty a hra ukazuje pořád 60-59,9FPS...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ti to pak s FPS lockem asi nejede na locknutem FPS ale niz, kdyz nema dostatek vykonu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě jednou a nějak jinak, protože tvou myšlenku nechápu. Jak nemá dostatek výkonu když jede na locknutém FPS, které nepadají, obraz jede plynule, nic se necuká?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FPS lock ti lockne akorat horni hranici FPS, takze ti to klidne muze jet na 30 - 60 FPS. Je klidne mozne, ze kdyz ti to na default jede na vyssich frekvencich nez kdyz to mas podtaktovane, tak ta hra ten vykon ke hrani potrebuje a podtaktovane to pak jede na nizsich FPS nez je FPS lock. Alespon na soucasne karte (Vega 56) poznam docela vyrazne na frekvencich rozdily u her. Kdyz zapnu LFS, tak GPU jede max. na 1100 MHz a pameti na 800 MHz, ale treba v Rfactor 2 na maximalni frekvenci (1600 gpu, 900 pameti). Na farme mam vsechny karty nastavene natvrdo co karty zvladnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako mluvím se zaseklou gramofonovou deskou nebo co? Když ti říkám že FPS nepadají nikam níž jak 59,9 FPS tak mi napíšeš že hra ty velké frekvence potřebuje? LOL.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale Vy k tomu pristupujete z opacneho konce. Tady se resi, ze snizenim napeti karty se v dusledku snizi spotreba Radeonu VII a zaroven zrejme i tepelne vyzarovani, ale neklesaji frekvence a tim padem ani FPS. Zato Vy snizite pracovni frekvence a tim padem Vam klesne napeti a spotreba karty (coz je hezke), ale snizi se Vam zaroven i vykon karty

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo už jsem si toho všiml, vy nechápete, že jsem to napsal jako reakci na skevana, kterej tvrdí že všichni gtx1080 honí každej MHz aby měli víc FPS.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak to jo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

radio jerevan
nie skevan ale skaven
nie vsetci, ale kutilovia
nie gtx1080 ale gtx1080ti :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pane právník !

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

BFU si buď nechá grafiku nainstalovat (což je trend spíše v zemích kde se neštítí platit za služby) nebo si to tam dá sám, vyklepaný jak startka bez filtru zda něco nepokazí a tím to pro něj hasne. Je fakt že R7 už je ve vyšší cenové relaci kde už je možný vyšší procentuální výskyt lidí co tuší nebo dokonce vědí, ale pořád je to spotřebák a v běžné ceně herního počítače ta karta stále není nijak extra drahá

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak jednoduché. Výroba GPU a CPU má spíš pravděpodobnostní charakter. Ke spolehlivému závěru by to chtělo testy několika tisíc vzorků, ne jen výsledky několika karet. Třeba jde jen o výherce silikonové loterie (ti jsou navíc mediálně viditelnější než majitelé průměrných kusů). Navíc se výtěžnost 7nm může jen zlepšovat, jak se to dělo u každého procesu předtím. Nvidia údajně třídí RTX 2080 a RTX 2080 ti do dvou kategorií* - na vhodné kandidáty pro tovární přetaktování a zbytek. (to bývá tradičně práce až jednotlivých výrobců). Dvě kategorie nejsou mnoho, a lze s jistotou tvrdit, že i u NV bude velký rozdíl mezi jednotlivými kusy. Prostě se vezmou funkční čipy, změří se, všechno co se nedostane nad zvolenou laťku se vyhodí a zbytek projde s garancí určitého minimálního taktu (Nvidia má ve specifikacích jednotlivých modelů taky jen jeden základní takt a jeden boost, ikdyž skoro všechny karty karty z výroby by měly být schopné běžet na o vyšších taktech - kromě těch, které prošly s odřenýma ušima). U CPU je normální, že se prodává několik výkonnostních variant stejného čipu (slabé a úsporné notebookoé verze, mainstream, high-end, high-end s OC, high-end OC "extreme edition").

* https://www.pcgamesn.com/nvidia-binning-turing-rtx-2080-ti-gpu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ze NVidia a AMD umi delat kvalitni graficke cipy, to vime, ale pochopte, ze ani jeden z nich nema dlouhodobou zkusenost s vyrobou grafickych karet. Takze ja dam radeji prednost zavedenym vyrobcum grafik a rozhodne si neminim kupovat grafiku ani od NVidie ani od AMD. Mam grafiku od Asusu a mam grafiku od Gainward. Oboji je OK, nemam problem ani s MSI krome toho nejlevnejsiho osizeneho modelu a nebranil bych se ani dalsim vyrobcum, pokud bude chlazeni dobre vyreseno. Je ale na NVidii a hlavne teda na AMD, aby si vyrobce dokazali zajistit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě ty ještě dlouho nic kupovat nebudeš, takže je zbytečné komentovat článek, když AMD nereference nemá. Referenční grafiky se většinou dělali hlavně pro vodní okruhy. Ovšem s turingem již Nvidia udělala velice povedené a efektivní chlazení, které překoná i některé nereference. Problém AMD je ten, že moc dobře věděli jak karta topí a jak se bude chovat. Stejně to vydali s chladičem, který sklízí po recenzích jen negativa a tím strhává celkové hodnocení. Na to že tady nebudou do konce roku mít nic dalšího, tak si měli tohle pohlídat, než to zase uspěchat a pak tady řešit uživatelsky nějaké podvoltování. Prostě jsou u AMD nepoučitelní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani NVidie nema to chlazeni tak dobre zvladnute jako maji top modely od MSI, Asusu, dokonce i Gigabytu a dalsich.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A on někdo čekal, že to chlazení bude soupeřit s TOP modely ? Na referenční chladič se nyní Nvidia nemá za co stydět a je to narozdíl od předchozích řešení v pohodě použitelné. Navíc i dobře vypadá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ATi/AMD vyrábí grafiky už 33 let. :-) Já bych to za dlouhodobou zkušenost teda označil. O moc starších výrobců grafik asi nenajdeš. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

až na to, že z těch původních (talentovaných) lidí tam už moc nezbylo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ani tak nejde o původní lidi, ti navrhovali 2D akcelerátory. Jednu z největších chyb vidím ve strategii Reada, který rozložil fungující grafickou divizi. Grafická divize vyvinula první generaci GCN, která po letech dokázala o kvartál předběhnout konkurenci, zvýšit konkurenceschopnost v herním segmentu a dosáhnout bezprecedentního výkonu ve výpočetním segmentu. Readova odpověď: propuštění 10 % zaměstnanců a drastické omezení rozpočtu na výzkum a vývoj. Demersovi bylo jasné, kam to povede, takže obratem podal výpověď. Read s tím nic nedělal, bylo mu jedno, že přijde o člověka, který stál prakticky za všemi úspěchy ATi od vydání Radeonu 9700.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no zrovna výsledky prvních GCN grafik byly hodně rozporuplné kvůli nízkým taktům je dávala i GTX 680/670, až refresh to zlepšil, nicméně měli stejný problém jako nyní NV s Turing kartama - vysoká kazivost kdy některé měly až přes 30% reklamovatelnost. Sám jsem měl dvě 280tky, jednu jsem prodal a po pár měsících psal kupec kvůli iniciálám na reklamaci a druhá začínala mít glitch tak jsem ji zavčas poslal do světa ať se s tím zlobí někdo jiný. Takže se dá říci že Read měl důvod ke zlosti, nejdřív GCN dostává na frak od mainstream konstrukce konkurence a když se to napraví tak prozměnu chcípají karty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

GeForce GTX 680 vyšla o celý kvartál později než Radeon HD 7970. Problém nebyly takty, pouze nedotažené ovladače. A pokud v nějaké recenzi dostávala HD 7970 „na frak“, tak to prakticky vždy byly recenze, které březnové výsledky GeForce GTX 680 porovnávaly s výsledky HD 7970 naměřenými na prosincových ovladačích. GeForce GTX 680 velmi rychle došel dech a v řadě novějších her ji dotahovala i o třídu levnější HD 7870.

Krom toho, co píšeš, je časově úplný nesmysl, protože ke škrtům a odchodu Demerse došlo více než měsíc před vydání GeForce GTX 680. Demers odešel v první polovině února 2012, GTX 680 vyšla ve druhé polovině března 2012.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě "odchod" Eric Demerse je to, co AMD a potažmo Radeony postihlo snad vůbec nejvíce :(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To Redmarx: Prosimte co to zase pises? Nekoupil bych si grafiku od AMD ani Nvidie ale od OEM ano... Prosimte kdyz jses tak chytrej jak pises, tak bys mohl vedet, ze sice ano prodavaji to jako svy native modely ale sami si je opravdu nevyrabeji... Nvidii jejich FE modely vyrabi zrovna ASUS, EVGA atd (AMD vetsinou Sapphire nebo Tulip)... AMD a Nv je jenom vyrobce cipu zbytek delaj OEM partneri... A mimochodem treba i kdyz mam doma v pc EVGA 1070 FE musim uznat ze at mam k Nv mnoho vyhrad, tak reseni chlazeni na FE edici je jedno z best co se efektivnosti a hlucnosti tyka... Je to tiche, vzduch zene ze vnitrku ven a neni to jen pracka horkyho vzduchu uvnitr casu jako ma vetsina nereferencnich modelu...
Mimochodem jedinej vyrobce kdo vyrabel skutecne sve grafiky bylo za celou eru jen 3DFX a bohuzel to byl jeden z poslednich hrebiku do rakve teto firmy... :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ehm "AMD a Nv je jenom vyrobce cipu zbytek delaj OEM partneri..." AMD i NV jedou skoro kompletne fabless vc. cipu >> AMD delaji jen vyvoj a maloobjemovou nebo testovaci produkci(ale o tom se moc nemluvi takze fakticky je to komplet fabless) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme z tohoto pohledu ani cipy si nevyrabi oni na kolenou ale delaji to pro ne partneri (TSMC, Samosung a GF)... Ale karty si opravdu nikdy nikdo sam nedelal (v pohledu tehto dvou firem)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezalezi, kdo to fyzicky vyrobi, to bychom opravdu mohli rikat, ze grafiky dnes vyrabi TSMC. Zalezi kdo si to jak navrhne a ani reseni NVidie se na Asus STRIX a MSI Gaming X nechyta, AMD je pak uplny becko. Jen at to nechaji profikum, kteri umi delat kvalitni a tiche chlazeni a sami radeji pracuji na tech cipech! (Plati pro obe firmy stejne.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reference bývaly navržené tak, jak bývaly, ne kvůli tomu, že by to byli takoví idioti, co by neuměli opajcovat několik let starý koncept se dvěma axiálními větráky, ale kvůli tomu, že je to blbuvzdorné řešení, které se uchladí, i když člověk narve čtyři karty do slotů těsně na sebe. A díky radiálnímu větráku to dokáže ten vzduch natáhnout a prohnat chladičem, i když je to přidušené.
Zkuste si něco takového udělat s nereferencema a axiálním větrákem. První problém je už to, že se do slotů vedle sebe víc jak dvě karty ani nevejdou, protože každá z těch lepších karet už dnes zabere minimálně tři sloty. Když do ATX desky dá člověk jen dvě takové grafiky, zůstane mu ze sedmi slotů volný už jenom jeden.
Další věc je, že když se ty monstr karty naskládají nad sebe, tak se horní karta přehřívá, protože se chladí vzduchem ohřátým kartou pod ní (reference s větrákem vzadu násává vzduch studený).
A další věc je, že to nejde narvat do kompaktních OEM sestav, protože na rozdíl od těch referencí na to v těch sestavách nebývá místo (a dost možná to v nich bude mít i problémy s uchlazením).
Ta 27cm dvouslotová reference se vejde všude, (počítá se s ní) a uchladí se, ten vzduch si díky vyššímu tlaku natáhne i přes mřížky zvenčí, i když v té skříni není žádný jiný větrák. Axiály ten horký vzduch v takovém případě jen honí uvnitř skříně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne!! Axialy jsou v uzavrenym case uplne k nicemu, neb perou porad dokola jeden a tentyz teply vzduch!!! Do otevrenyho casu super ale pokud case zavrete stavaji se z toho kamna... Coz reference resi kvalitne odvodem ven, coz je ve vysledku daleko efektivnejsi chlazeni... A jak jsi napsal, vejde se to vsude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro vas oba dva: JEDEN pocitac, JEDEN procesor, JEDNA graficka karta.

Pokud nekdo rve RTX2080Ti do OEM miniITX, tak at si to hodi, za me je takovy jouda tulpas.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Staci jakykoliv znackovy minitower (Mysleno tim HP, Dell v BTX ci mATX provedeni) nebo desktop... Muj Silverstone desktop HTPC (ATX) byla jedina karta k pouziti prave 1070FE neb pri pouziti axialni karty se na hornim krytu daly smazit vejce...

Ovsem az pak jsem prisel na to, ze do HTPC se Nvidia vazne nehodi co se funkcionality tyka (zlaty bezproblemovy AMD).. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normalni mATX skrine zrovna uzavrene nejsou a daji se udelat i s celkem dobrym (na dane moznosti) airflow. Osobne mam uz treba druhou mATX skrin od Bitfenixu a nemuzu si moc stezovat.
Proc OEMka delaji 'zavrene' skrine, krome snad nejake slabsi kancelarske masiny (kde to bude stacit), je mi dost zahadou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1 Presne tak, oni nechapou, ze ty uzavrene skrine, natoz desktopy proste nejsou stavene pro herni PC. Proc do toho vubec rvou grafiky se spotrebou nad 200W je mi zahadou, ale kdyz je to bavi. A presne jak pises, chapu potrebu nekterych lidi mit pocitac maly, aby treba v malem byte nezabiral zbytecne misto, ale daji se koupit v pohode i male mATX skrine s dobrym airflow, pak opravdu neni problem uchladit klasickou grafiku s axialnima vetrakama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... a já myslel, že si to nechávají dělat v nějaké fabrice, co v tom má praxi. Stejně jako ty metráky karet, co se pak montují jako noname OEM verze do hotových sestav. A stejně jako ty mraky quader, tesel, fireGL a podobných krámů, co už léta letoucí prodávají pod svou značkou.

Ale asi jsem naivní, oni zvládnou jenom navrhnout a vyrobit čip, ale už k tomu nedokážou přibastlit plošňák, na který ho posadí, a s návrhem a výrobou karet prostě nemají zkušenosti, že jo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš přijde divný, že ani žádný z výrobcú grafických karet nevydal podvoltované modely. Třeba 590ka si o to vyloženě říkala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

o to si rika spis RADEON VII konecne mohli vydat NANO verzi bez kompromisu a ne ten slendrian co udelali s V64 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podvoltovana (DoDo) je ta karta docela suprovni. Jedine co to fakt kazi je ten hlucnost chladice..to je nepouzitelne, pokud to neni zavrene ve vedlejsi mistnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, udělal jsem malej testík ve třídě s pařany pc her, cca 20 kluků a zeptal jsem jich jestli už zkoušeli hrátky s grafickou kartou, tzv UV, neboli podvoltování. Bohužel, ani jeden nemá s tímto žádnou zkušenost, vlastně ani jeden nevěděl co to vůbec je a k čemu. Tady mě jistě odpovíte, že jsou to dementi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a OC CPU? RAM? a skladaju si sami pc, alebo kupuju poskladane?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevím , ale zeptám se, ale bohužel až zítra, ale určitě udělám průzkum i tohoto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a taky co mají za grafiky všichni určitě mají RADEONY VII/VEGA 64 nebo RTX 2080 Ti a vyšší :)) a k tomu i9 ;)

btw taky záleží co je to za školu ... hlubší znalost např. od studenta filozofie nebo potravinářské školy apod. se asi moc neočekává pokud to není jeho koníček

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi prijde uplne nepredstavitelne, ale asi je to realita. Posledne se me ptal typek, jak pretaktovat ramky. Vylezlo z nej, ze ma 7700k + 2133MHz ramky + tusim, ze ma nejakou lepsi RTX. Jen kdyby nekdo nevedel, tak minimum pro nepretaktovane 7700k je 2400MHz, on to ma navic pretaktovane... a to ho radim mezi uvedomelejsi skupinu. UV je naprosto mimo, to nikdo nezna. Btw z me zkusenosti Radeonum vzdy nejvic pomuze povolit power limit. V kombinaci s lehcim undervoltingem to dela zazraky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě to doplním, a zeptám se, jaká z toho plyne výhoda pro AMD grafické karty a zvlášť pro tento model, že Radeon VII lze přetaktovat a podvoltovat zároveň?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lepší výkon + menší spotřeba a lepší teploty :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neprozrazuj! To je do toho průzkumu, přece! :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze si s tim uzivatel muze dale hrat doma a neni to jen nudna funici krabicka, ktera "Just works" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Novinárom posielajú lepšie kusy. Viac netreba vysvetľovať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.