Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeony HD 7000 odložila AMD na začátek roku, tvrdí NordicHardware

AMD GCN
28nm komedie začíná nabírat čím dál tím absurdnější směr. Optimistické zprávy, kterými nás zásobovala řada firem s TSMC v čele, se ukázaly jako liché a ve světle aktuálních zpráv dostávají růžové vyhlídky poněkud temnější odstín. Veškeré dosavadní odhady o 28nm výrobní kapacitě TSMC (i ty pesimistické) totiž byly až příliš optimistické na to, jaká prý bude realita. Následkem toho údajně i AMD odkládá vydání Radeonů HD 7000 na příští rok…

Pokud si to ve stručnosti zrekapitulujeme, slibovala nejprve TSMC hladký přechod na nový proces, dostatečné výrobní kapacity a podíl 2-3% ještě ve čtvrtém kvartálu letošního roku. To se zdálo být možné i s ohledem na superlativy společnosti Xilinx na adresu 28nm HPL procesu TSMC. Na konci července několik čelních představitelů AMD zmínilo, že 28nm generaci plánují uvést ještě letos a s pozitivním vývojem korespondoval i posun některých mobilních čipů vpřed v roadmapě.

Opačným směr začala situace nabírat s vyjádřením TSMC, že to s 28nm procesem letos nebude až tak horké a jeho podíl se dostane přinejlepším na polovinu či třetinu původně očekávaných čísel. K tomu přišel se svojí troškou do mlýna Apple, který i to málo, co TSMC má, z valné části obsadil přípravou na výrobu procesorů A6 a asi poslední kapkou, která původně pozitivní zprávy definitivně anulovala, byl oficiální odklad spuštění masové výroby na příští rok.

Sever NordicHardware nyní tvrdí, že došlo k oficiálnímu odkladu na začátek roku 2012. Ačkoli tuto situaci nemůžeme vyvrátit ani potvrdit (s ohledem na obsah předešlých dvou odstatvců se o tom nedá ani spekulovat), musíme připomenout, že to byl právě NordicHardware, kdo se největší měrou podílel na šíření nevěrohodně působících specifikací Radeonů HD 7000.

AMD 28nm GPU
28nm mobilní GPU AMD

Důvody pro odklad mají být dva: Nedostatečná výrobní kapacita TSMC a dobré prodeje Radeonů HD 6000, které údajně AMD nestíhá dodávat. NordicHardware sice o druhém důvodu pochybuje, nicméně podle jeho zdroje nestíhal výrobce vykrývat poptávku (což jsme pozorovali i u nás na Radeonech HD 6900) a nakupily se mu objednávky na stávající generaci produktů, které musí řešit prioritně.

AMD sice minulý týden předvedla 28nm mobilní čip z řady HD 7000 a také Fusion APU Trinity, jehož grafické jádro bude rovněž spadat do rodiny HD 7000, ale o termínu vydání již nepadlo ani slovo.

NordicHardware ještě přišel s informací, že TSMC letos nevyrobí více než 7-10 tisíc 28nm waferů. Pokud by se tato informace ukázala být jako pravdivá, pak by i redukovaný odhad 1% podílu 28nm procesu byl extrémně optimistický.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeony HD 7000 odložila AMD na začátek roku, tvrdí NordicHardware

Úterý, 20 Září 2011 - 02:34 | siddhi | neboli stejně jako Nvidia vydají nejdřív mobilní...
Pondělí, 19 Září 2011 - 16:47 | MACHINA | nejdřív nejspíše vyjdou menší čipy, ty mají lepší...
Pondělí, 19 Září 2011 - 15:18 | no-X | Záleží na mnoha faktorech. Pokud jde vše podle...
Pondělí, 19 Září 2011 - 15:04 | lomidrevo | Mozem ocakavat ze po vydani rady 7000 zlacnie...
Pondělí, 19 Září 2011 - 13:10 | rman | Vubec neva, konecne se mi podarilo koupit dve...

Zobrazit diskusi