Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 6500 XT za $300 nejsou? Omyl, jsou skladem od $269

A po poklesu miningu tam budou ležet mnoho dní, byly totiž záchodní... Ne fakt ne, tohle za těch 199usd dejme tomu, ale za 6000+Kč to se 4GB nestojí. Jen lidi nesmí být blbí a ty odpady kupovat, pak se diví, že je inflace, když se prodá kdejaký šmejd za raketu, to je úplně stejné v realitách, akciích, kryptu, ve všem. A už pomalu párty končí a nafouklá spadlá letadla nabírají vodu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Představte si, že se najdou lidi, kteří nějakou kartu potřebují a nemají přitom ve zvyku kódovat video.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ho chtějí dekódovat a chtějí to na dlouhou dobu. Stejně tak hráč, tkerý nemá moc peněz a kouká po něčem levném, doma má něco starého a kouká po upgradu, ale za tu cenu se mu to nevyplatí protože ho bude limitovat ořezaní sběrbice a na bazaru dokáže sehnat výkonnější kousky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je objev roku, že na bazaru seženeš výkonnější kousky! Páni, že jsem na to ještě doteď nepřišel.

Ale pokud to chceš mít nové a neochmatané... nic lepšího za tu její cenu není, tak to prostě je.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa strasne paci, ako sa tu zavzdusnuje za to, ze HW dekodovanie AV1 nie je na karte pritomne a ze vlastne preto konci svet. Ale tak nejako opominate, ze cela tato ficura je dokopy pritomna na maximalne poslednej generacii grafik. A nic sa nedeje, svet stoji a ostatnym sa videa prehravaju.

Realisticky ma v desktope podpora HW akceleracie prehravania videa zmysel tam, kde by to clovek chcel spojit s nejakym sialene velkym monitorom so sialene vysokym rozlisenim. Nejake FullHD AV1 video prehra bez problemov aj prasivy Ryzen 1. generacie a nebude z toho smutny. A lowendova grafaren sparovana so 4K monitorom je tak trocha dost bizar.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

... když chceš psa bít, něco si na to vždy najdeš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pri psovi by som to nerobil. Pri fešákovi áno :))))

8 českých vykastrovaných slov, která používáme častěji, než je zdrávo a navíc úplně nesmyslně!
1. Ty jsi ale fešák!
(kastrovaný pes)
https://g.cz/8-ceskych-vykastrovanych-slov-ktera-pouzivame-casteji-nez-j...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vysvětlení je tolik komplikované a přitom... taková blbost... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Full HD AV1 prohraje i muj 3500U bez akcelerace AV1, i kdyz to zavisi hodne od bitratu videa.

Ten rozdil mezi recenzemi a realitou je ostatne videt docela casto. Treba z Alder Laku byly vsichni recenzenti nadseni.... a prodaval se nahovno. A pak na tenhle radeon najdes tisic recenzi jak je to hruza des bes... a prodava se jak rohliky.

Co se tyce tohodle radeonu... shrug. Taky bych ho nekupoval, ale evidentne existuji lide kterym se hodi, a ne vsichni chteji nebo muzou kupovat z bazaru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No toto mi třeba taky přijde takové zvláštní – tady se nadává na Radeon... dobře. A pak na druhé straně přijde nějaký Alder Lake na předřazené platformě, který dorovná rok starý Ryzen a s ještě nesmysl spotřebou a všichni jsou z toho odvaření. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono ja to beriem. Je to lowend, je to orezane, defakto to vzniklo prilepenim mobilnej grafiky na PCIe plosak, ta karta nebude mat nikterak dlhu moralnu zivotnost napr. na hranie hier, ale stale je to pouzitelne a vykonne zobrazovadlo. A stale to niekomu bude v klude sluzit roky k spokojnosti.

Dlhu dobu sa tu zavzdusnovalo za to, ze nie su lowendove grafiky (co bolo celkom opravnene, nie kazdy potrebuje 16GB delo so spotrebou 200W) a ked konecne prisli a aj sa zda, ze budu skladom, tak sa zavzdusnujeme za to, ze su to lowendove grafiky.

A argumentujeme pri tom cennikovymi cenami spred styroch rokov :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako zobrazovadlo bude sloužit i integrovaná grafika nebo třeba dnes stále dostupná jako nová GT710 apod...

Problém té grafiky je limitovaný bandwidth, zvláště v sestavách bez PCIe4, pro multimediální použití pak nevalná multimediální výbava.

Kdyby byly normální ceny grafik, tak by se to nedalo obhajovat ani cenou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem Jirko je v tom, ze sa tu ohanate "keby boli normalne ceny grafik". No, nie su. Toto je momentalne zatial este stale v rovine vlhkeho sna. Deal with it.

Druha vec je, ze sa tu ohanate nevalnou multimedialnou vybavou, ale az na par stastlivcov (?) co ma poslednu generaciu grafik vlastne 99% tuna zavzdusnujucich sa diskuterov v grafarni nema nic, co by tato lowendova (!) grafika nemala a realne to mohol potrebovat.

Tretia vec je, ze GT710 je snad vyse 10 rokov stara grafika (pamatam si, ze v roku 2014 som ju daval do pracovneho kompu ako totalny lowend s pasivom, ak to teda bola ona) a tu a tam moze nejaky software mat dost zasadne zazivacie problemy s behom na takej archaickej vykopavke. Tu ani nejde o to, kolko GB RAM ta grafika ma, alebo aku ma siroku zbernicu. Absencia novsich technologii ako napr. Vulkan moc odrbat nejde. A niektore programy celkom pravom intelacke integrovane grafiky automaticky ignoruju ako "insufficiently equipped".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

GT 710 byla uvedena v březnu 2014 takže je skoro 8 let stará. Nicméně je fakt, že GT 710 je Kepler a jeho podpora ze strany NV končí... :)
To už je snad lepší nějaký iGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AV1podporuje u Intelu už Tiger Lake, v mobilech třeba už Dimensity 900, tzn SoC pro mobily nižší střední třídy a zároveň alespoň u nás nejoblíbenější cenové kategorie 5-8 tisíc. Mají to Exynosy Samsungu, Tensory od Google...

Pokud člověk chce stavět něco na multimedia a chce aby to bylo na nějakou dobu, tak i když AV1 není vyložený dealbreaker, tak rozhodně není na škodu. On to možná starý Ryzen přehraje, otázkou je zda k tomu má konzumovat navíc 50W navíc proti dedikovanému HW dekódéru.

Co je špatného na tom mít 4k monitor a lowend grafiku. 4k na běžné použití a multimedia není nic neobvyklého. Už grafika v 8. generaci Intelu podporovala tři 4k monitory a dnes i z laptopového procesoru s integrovanou grafikou vytáhneš 3x6k+1k4k+3,5k interní displej (M1 Max) nebo 6k+4k z trošku silnějšího tabletového procesoru (M1)

4k se hojně rozšiřuje, poslední dva roky, covid doba, kde spousta lidí začala pracovat remote na full time tomu hodně přeje, 4k monitory jsou pro spoustu lidí sweet spot při 27-32" uhlopříčce a dokáží nahradit i multimonitor setup s nižším rozlišením. Já přesně takto loni zrušil dual/triple monitor setup a mám jediný 32" 4k monitor. Na práci mám více místa, a multimedia... třeba na YT mě štve když někdo nemá 4k a streamovaný obsah jako Netflix, AppleTV... 4k jede...

4k na hraní taky není problém ani s low end kartou, prostě holt zapneš FHD a každý pixel se zobrazí 4x, ano nedosáhneš ostrosti 4k moniotru ale fakticky jsi na tom stejně jako u FHD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale ty bazarovy kousky neumej av1 taky.. takze rada k hov.. (:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc je vtipný, když v diskuzi pod stejným článkem je jeden, co navrhuje bazarovou 580 a vedle druhýmu klekla jeho 470. Když by si koupil z bazaru jen o rok novější kartu, tak se bude bát, že mu umře za rok (to zas tak výhodná nebude). Já jsem pro výhodnou koupi z druhé ruky, ale nezapomínejme na ty, kteří chtějí novou kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to radsej integrovanu, nez tento e-waste.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen na té integrované si skoro nic moc nezahraješ, i ta nejvýkonnější jaká je, bude pořád významně slabší...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze tato grafika je pomerovo cena\vykon naozaj v prdeli. Treba si uvedomit, ze hrac, ktori si ju kupuje, tak si ju kupuje do nejakej low-end zostavy a tam ratat s podporou PCIe v4 sa neda, takze vykon tohto predrazeneho smejdu klesne este tak na polovicu. To uz fakt radsej ostanem na integrovanej grafike a na tych par mesiacov si predplatim nejaku stremovaciu sluzbu, kde bude aj ta integrovana grafika stacit, nez vyhazdovat stovky eur za nieco, co mesiac po kupe bude mat tretinovu hodnotu. Resp. ako to tu uz aj ostatni pisali, tak pozhanat grafiku z predchadzajucich rokov, ktore su vykonnejsie a daju sa zohnat este za lepsie ceny, nez tento odpad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zopakujem svoj vcerajsi koment:
Svet nie su vsetko len kancelarske masiny pustajuce excel a herne masiny pustajuce AAA herne tituly. Deal with it.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nikto nepopiera, ale tato grafika pri tejto cene, nema absolutne ziadny zmysel. Hlavne ked zozenies lacnejsie a vykonnejsie grafiky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je, ci to zhananie bude aj prakticky realizovatelne, alebo ostane len pri kvakani na internetoch :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je jak nějaká báje todleto – a jaká je teda ta levnější a výkonnější? Pořád se o ní tady mluví, všichni o ní slyšeli, ale ještě ji zatím nikdo neviděl. Už to tady z některých diskutérů páčíme od včerejška, kteří ji zmiňují, ale zatím nikdo neprozradil, jak se ta bájná grafika jmenuje. Anebo na to musím mít ten premium účet, abych byl hoden toho se dozvědět, která to je?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jitrnice jakou svět neviděl ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porad tu mas lidi, kteri si chteji levne zahrat. Koupi za 2 tisice i3 bez integrovane grafiky se socketem 1200, levnou desku a potrebuji grafiku na fullHD hrani za co nejmene. U bazarovych je stale riziko, ze se toho prodavajici zbavuje, protoze zacinaji prichazet problemy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by výkon pro 8-->4 linky PCIe 3.0 klesl na polovinu? Brácha hrál plynule Cyberpunk 2077 s raytracingem a DLSS 2K-->2.5K na dokonce 2 linkách PCIe 3.0 (eGPU připojená přes Thunderbolt do tenkého business notebooku). Pro 2K rozlišení se ti tady vejde vše do 4 GB VRAM a po sběrnici posíláš jen příkazy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co navrhujete koupit do 8. tis? Teď odešla 470 8GB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dneska fakt vyjde nejlíp herní notebook s 3060 130W 6GB za 27K. A používat i na práci, připojit monitor přes display port, klávesnici, myš, jako u desktopu. A desktop střelit homeofficům, pokud tedy má integrovanou grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jen lidi nesmí být blbí a ty odpady kupovat“

To je pořád dokola o tom, jaké jsou alternativy.
Řekněme, že někdo teď potřebuje novou grafiku, má rozpočet 5000 a když vidí situaci na trhu, smíří se i tak se 7-8.
Co je na výběr? Víceméně ta 6500 XT, nebo GeForce 1030 (eventuálně Alza má ještě NVIDIA Quadro P620 2GB za 6500).

Můžete jít do nějakého provizoria a čekat až se to zlepší. Jenže kdo tohle udělal před 2-3 lety, může pořád ještě čekat.

A ano, to samé třeba reality.
Jasně, můžete odložit nákup nemovitosti a založení rodiny s tím, že příští rok třeba budou lepší podmínky, ale lidi co znám vesměs vyměkli tak po 3-4 letech, když to bylo pořád horší a horší.
Ostatně, za posledních 15+ let snad všechny roky ceny nemovitostí nesmyslně rostly, s výjimkou 2009-2012, kdy zase byla krize, lidi nevěděli co bude a banky nechtěly dávat hypotéky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny nesmyslně rostly a ještě chvíli porostou, nicméně nemovitost fakt kupovat nikdo ani já ani nikdo z rodiny další kupovat neplánujeme. A proč? Protože lidí už přibejvat nebudou a brzo přijde výplach i tady. Už nyní rostou jen počty v centrech, teda spíš stagnují, periferie se vylidňují. Schopný ukrajinci a mladý lidi dou na západ. A do toho teď promluví demografie, na 2 do penálu se rodí jen jeden novej. Do 10 let ubyde půlmilion lidí. V dalším desetiletí milion a půl. A kruh se uzavírá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nicméně nemovitost fakt kupovat nikdo ani já ani nikdo z rodiny další kupovat neplánujeme.“

Jo, tak „další“ nemovitost :-) Někdo třeba žádnou nemá a chce někde bydlet.

„Protože lidí už přibejvat nebudou a brzo přijde výplach i tady.“
No, tak přesně tohle jsem četl cca před 10 lety: Ceny budou klesat, demografický vývoj, atd.
O 10 let později v ČR žije o 200 000 lidí víc a byty co stály kolem 3 milionů se prodávají za 6-7.

„periferie se vylidňují“
Akorát to je přesně naopak, periferie a satelity měst nejvíc rostou.

„Schopný ukrajinci a mladý lidi dou na západ.“
Ale vývoj moc nenasvědčuje, že by tohle posilovalo, spíš naopak.
Lidi na západ táhl rozdíl v životní úrovni, jenže ten jsme z většiny dohnali. Praha je bohatý region i měřítkem západní Evropy a celá ČR je kolem průměru EU.
Navíc tu proti západní Evropě je bezpečno, což může taky být podstatná výhoda.

„A do toho teď promluví demografie“
Třeba Německo je ve stárnutí populace tak 20 let před námi a není tam vidět trend zlevňování nemovitostí.
Navíc ani úbytek populace neznamená volné nemovitosti. Jednak nemovitosti taky nejsou věčné a může jich ubývat, jednak úbytek populace může vést třeba k zániku vesnic na Ústecku, zatímco kolem Prahy se bude zdražovat dál.
A podstatnější problém: Jak dlouho hodláte žít?
Úmrtnost v ČR naroste až začnou vymírat Husákovy děti, což vzhledem ke střední délce života je tak za 20-30 let.
Čekat s pořízením nemovitosti 30 let, to by nedal ani zdejší vyhlášený čekatel Redma(r)x.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Čekat s pořízením nemovitosti (20-)30 let, to by nedal ani zdejší vyhlášený čekatel Redma(r)x.

Minimálně se nemusí bát, že by nesehnal dostupný nájem (jak budou klesat ceny nemovitostí, tak se to bude propisovat do cen nájmů). Bydlení v důchodu je totiž běžně argument pro koupi nemovitosti (i když bys ji splácel až těsně do důchodu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Minimálně se nemusí bát, že by nesehnal dostupný nájem“

Strategie bydlení na stáří „Budu doufat, že v té době budou levné nájmy“ mi přijde dost nerozumná.
Není to vůbec jisté a není to dané samotným demografickým vývojem. Když se bude málo stavět (což se aktuálně děje), budou byty nakupovat cizinci (což se taky děje) nebo přijdou politici s komunistickými experimenty jako třeba v Berlíně, nájmy dostupné stejně nebudou.

A hlavně „nekoupím si nemovitost“ je jedna věc, ale druhá věc je, že tím pádem musíte investovat do něčeho jiného (ne ty ušetřené peníze prostě utratit).
(Pokud chcete jít do důchodu mezi 60-65, je dost možné pak žít ještě 20 let, 2+1 mimo Prahu, ale s nějakou dostupností, dejme tomu 12 000 měsíčně. Optimisticky předpokládám, že nájmy a služby neporostou o víc než inflaci a bude státní důchod, který pokryje alespoň jídlo a další výdaje. Podle toho by to chtělo na začátku důchodu alespoň tak 3 miliony v dnešních penězích.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je skvělá zpráva! Teď se budou muset všichni chytnout za nos, jak se strašně pletli, ta karta je prostě dosavadní kauf roku!

A mám ještě větší pecku! Dokonce za dolarů 259,99!

https://www.newegg.com/gigabyte-radeon-rx-6500-xt-gv-r65xteagle-4gd/p/N8...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D jo taky ma oprelo do stoličky 6500XT za cca 300€ s vykonom o 6% slabšim ako mala v 2016 GTX1060 za 210€, proste vyvoj ide do predu :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To vychází ještě dobře, porovnávejme s 5500XT 4GB verzí za 170

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kde ji koupíme za 170... nikde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kde ji mají?
Omrkl jsem nějaké obchody v ČR a Německu a našel jsem dostupnou jednu 5500 XT (8 GB) za skoro 17 000 Kč.
6500 XT na Mindfactory (skladem za 299 €) vyjde pořád na méně než polovinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma to maly hacik. Aby si GTX1060 kupil za 210 eur, budes si musiet postavit stroj casu a odlifrovat sa do minulosti. Najlacnejsie, vybrakovane z mining rigov su cca za 250, 8GB modely (kedze 4GB je fuj, fuj, FUJ!) stoja cez 300. Neviem ci za ten cenovy rozdiel stroj casu zozenies :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GTX1060 byly v 6GB a 3GB variantě, nikoliv 8 a 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, male pismenka na 13" FHD a absencia rannej kavy. Plus sa mi do zoznamu zamiesala nejaka GTX970, alebo nieco take. Takze 6GB karty z mining rigov za 250, karty ktore snad netazili za 300+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za podnětnou informaci. Ale na samostatný článek je to málo (rozdílem oproti uvedeným modelům). Ale kdybys našel skladem za $249…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To že karta s 4GB není na těžbu už vím rok. (Byl jsem první kdo tu na to upozorňoval) A rok trvalo, než nějaký výrobce poslal na trh kartu s 4GB.
Že to bude AMD bylo taky jasné. Nvidii jde jen o zisk. Intel plánoval taky zisk (Nejslabší model 6GB) Ale škoda slov.

Teď se během pár týdnů nasytí normální uživatelé, co hladověli. A za měsíc bude karta skladem za doporučenou cenu i u nás.
A za další rok se můžeme těšit na 6GB modely.
https://i.imgur.com/DsdWrDE.png
Jsem zvědav jestli to Intel stihne. XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím tak NV měla pořád dostupnou GTX 1650 GDDR6 - reálně sehnatelnou i v lepších edicích do 8Kk v ČR, třeba Asus TUF. U AMD zbyl jen bazar, spodní nabídka jako 5500 řada se už dávno vytratila.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smysl tohodle výkřiku? Článek o tom jak v US jsou karty pod 300$ a my jsme debilové, že si je neumíme koupit? Autor nemá nic lepšího na práci?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za stěžejní větu beru:
"Zdá se tedy, že se AMD po dlouhé době podařilo dostat na trh..."
Nás, co čekáme na nějakou levnou kartu s 4GB je docela dost. A těm je určen článek.
Autorovi za něj děkuji.
Číst o produktech, které si nemohu koupit mně už přestávalo bavit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si čekal na takovouhle kartu, tak tě upřímně lituji. Pokud bys mermomocí nutně potřeboval levnou 4GB kartu, celou dobu jsou skladem třeba Nvidie T600/T1000 za MSRP. Pokud stavíš PC od nuly, tak to chápu, pokud ne, jsi idiot, promiň. Si čekal na článek, kde ti někdo řekne, kam si ji máš jít koupit? V tom případě je produkt určen pro tebe, gratuluji k nové GK.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám že si jí koupím. Je to taková první vlaštovka. Příjdou další, a snad lepší.
Situaci sleduji dobře. T1000 stála přes10 000Kč. T600 nebyla skladem vůbec. Navíc miniDP není úplně ideální.
A ano čekal jsem na článek s pozitvní zprávou. Že můj předpoklad o 4GB VRAM bude pravdivý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Nvidie jsou Nvidie, coz znamena shitove drivery, se kterymi je opruz rozbehat trebas sway.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S drivery jsem měl problémy jen malé. Dokud nějaké vycházeli.
Za to mám velmi trpkou zkušenost s délkou podpory. Po třech letech už je opravy. A poslední ovladač 5 let po nákupu.
Jako u profi produktu za 50 000Kc bych čekal víc. A to nemluvím o tom že absence DX11 tu kartu rychle potopila. Soudobé karty od AMD si ještě dnes užívají s DX12.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ked som zhanal grafaren do Linuxoveho desktopu, tak jedno z prvy pravidiel na zozname bolo "nvidia nie", druhe bolo TDP pod 100W. To znacne okresalo zoznam bazaroviek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak. nVidia jen pokud člověk zkoušel deep learning.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do těch knihoven je dopisována podpora pro M1 a na serverech výpočetní karty AMD umí CUDU (překlad do svého interního API). Nicméně pokud někdo potřebuje osobní počítač s Windows, tak NVidia je jediná volba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD udělalo kartu, na které nejde těžit. To Nvidia byla chytřejší, ta těžbu jen omezila, takže krypťáci museli jejích karet nakoupit víc.

Jinak eshop eldum.cz tvrdí, že má na skladě 12 ks ve dvou modelech od Asusu, 26.1. v 7:30.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechce sa mi to hľadať - vie niekto dať porovnanie výkonu tejto karty vs 5700G s lepšími RAM? Čisto pre zaujímavosť, ďakujem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nene to jsi mimo, 6500XT je všeobecně propíraná jako sračka, ale její výkon je nad úrovní RX580 - pokud jí nenecháš přeplnit VRAM.
Takže jakýkoli integrák je pořád na míle daleko, rozuměj je daleko slabší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Som mimo? Ja som sa len normálne spýtal bez akýchkoľvek úmyslov...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to nemyslel :) Mimo je zkoušet to srovnávat, rozdíl bude veliký. soráč

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No prob ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykonove na tom jsou cca stejne. soráč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na co? Pokud na tom chceš pracovat, tak 6500XT pohoří, ve hrách zase pohoří integrovaná vega, koukni třeba na porovnání GT1030 s něčím jako GTX1060 3G apod... cca takový rozdíl to bude. Někde to bude 50% někde to bude násobně více,

Tak jak tak, pokud chceš dočasně nějakou grafiku, kup si levnou i5, klidně 10.gen, k tomu levnou desku a kup si za zbytek na bazáči třeba 1060 3G apod, co se dá sehnat do 5 tisíc. Bude tě to stát cca stejně ale výkon bude někde jinde a až budeš kupovat něco rozumného, starou grafiku ještě za něco prodáš. Výkonem ve hrách to je na stejno i když k těm CPU dáš RTX 3090.

Obecně je lepší jít do nějaké té grafiky. Ono to platí nejen pro APU, ale pro hráče je třeba lepší místo 5600XT s RTX3060 za stejné peníze pořídit 3600/i5 a RTX3060Ti.. za stejnou cenu 10-20% herního výkonu navíc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby bolo jasné, mne sa do X300 dGPU a) nezmestí a b) hry nehrám. Len ma zaujímalo, ako si vedie nový low-end proti 5700G, nič viac. Ale aspoň niečo od čoho sa viem odraziť a porovnať napr. vo https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2021-amd-ryzen-7-5700g... . Ale zase výkon iGPU v 5700G sa vie hýbať hore-dole v desiatkach percent podľa konfigurácie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to stále nouzovka. Zkoušel jsem 5600G s 4400MHz paměťma, IGP na 2300MHz a výkonem to bylo někde mezi rx550 128bit a rx560. Na CSGO, LOLko, Farming a Euro Truck simulátory ve FullHD ok, ale třeba u Riftbreaker jsem musel zapínat FSR. Jsem rozmazlenej, to bezpochyb, ale stejně to bylo dobrý až když se dostal monitor do FreeSync rozsahu (42+). Farming Simulator 2022 se ve FullHD na střední detaily a zapnutým FSR na UltraQuality pohyboval 52+FPS(měl jsem zapnutý FPS cap na 60 kde se to dost často drželo). Farming Simulator 2019 jel ještě o dost líp i na high detaily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze obecne 5x00G dokaze obstojne zobrazovat AAA tituly z roku 2016 v nakejch medium detailech. Samozrejme s primerejnejma pametma (3600MHz dual channel)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1060 je na tom dost podobne jako 5500XT, takze vykoneve to bude na stejno s tim ze to bude bez zaruky a o 1gb pameti min.
Cena 6500XT je velka i doporucena. Podle me tak za 3t. by to byla ok karta, ale dneska je to porad to nejlevnejsi co se na hry da sehnat.
Osobne pro syna sem to vyresil APU 5600G, ktery procesorove je ok a GPU zvladne zakladni FullHD hrani. Za 1-3roky k tomu koupim nakou vytezenou mrchu jako je RX5700XT nebo 2080 a bude to na FullHD porad delo i na budouci AAA tituly.
Podle me 4k ma smysl ve VR, ne u beznyho monitoru, ale chapu ze je to subjektivni. Nicmene pro me je to dost vyhodne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché:

- iGPU Ryzen 7 5700G dosahuje 16 % výkonu Radeonu RX 6600 XT
- Radeon RX 6500 XT dosahuje 50 % výkonu Radeonu RX 6600 XT

Radeon RX 6500 XT je v průměru více než 3× rychlejší oproti iGPU Ryzen 7 5700G. Takže taková ta diskuzní doporučení, že si má uživatel místo jednoho pořídit druhé je v podstatě stejné, jako kdyby zájemci o GeForce RTX 3090 doporučoval jako alternativu GeForce RTX 2060, mezi nimiž je taky rozdíl cca trojnásobku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dík, takéto niečo som čakal ;) palec hore

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež ma to zaujímalo a našiel som niekde porovanie 5700G s GF1650 a vychádzalo to asi tak, že 5700G mala asi 50-60% výkonu GF, čo by mohlo zodpovedať aj porovnaniu s 6500XT, takže je to upgrade, ale naozaj maximálne za tých 199€. Zaujímavé ešte bude porovnanie s novými mobilnými APU, čo prídu na jar do notebookov. Tam to bude už asi výkonovo veľmi podobné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LOL, lowendové prdítko asi s 32-bit sběrnicí a jedna verze chladiče při prvním pohledu vypadá jako z 512-bit R9 390X. To je tak když se kaká na efektivitu a bere se práce šíleným overclockerům kvůli nenažranosti. Cena ať klesá dále, prostor má pořád veliký.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jak jsem psal výše, tahle karta JE sračka PRÁVĚ kvůli cenám, za které se prodává :)
9tis je to samo jasná sračka. Ale to je i 6600XT za 23tis :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Kupodivu nejlépe dneska vychází v ČR asi RX 6900XT, na Alze skladem za 40 tisíc oproti očekávaným 28-30 tisícům je nasazená jen o třetinu, ne o násobky. Mát dnes ochotu pořídit grafiku za 30 tisíc, tak si místo nějaké 3060Ti připlatím a koupím 6900XT, za normáních cen by ale nedávala ekonomicky smysl

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dáno poptávkou, 6900XT by i za doporučenou cenu bralo pod 1% lidí, RX6600 a XT by se prodávaly v desítkách násobku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hm, místní hospoda řeší dilema, jestli se v týhle pošahaný době vyplatí koupit předraženou Dacii, nebo ojetý Audi z rajchu.... a do toho vstoupí známý bonvián Jirka se zjištěním, že nejméně předražené auto současnosti je Lamborghini. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro tyhle lidi vůbec neexistuje trh mezi iGPU a řekněme 15 tisíc. Přitom i těch 15 tisíc je o polovinu víc, než např. digitální edice (bez optické mechaniky) PS5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co 6600XT za necelých 18? Furt drahé jak prase, ale snad už bude vidět světlo na konci tunelu... https://www.apollos.cz/produkt/msi-rx-6600-xt-mech-2x-8g-oc/613/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vorezana, zkriplena sracko karta za nesmysl cenu. Tohle nechtej ani "gejmři".
Zlatej 6700XT za 24,5K (koupeno tady v krame 23.12) a timto me grafiky na nejakou dobu prestavaji zajimat. Jsem jenom rad, na 2-3 roky mam klid a s touhle situaci kolem gpu uz ted nemusim nic resit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dva tři roky? To už máš do konce života. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže grafika, která je 2,7x dražší, ale jen 2,3x výkonnější, je za výhodnější cenu? Zajímavé počty.

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-6500-xt.c3850

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě by třeba zajímalo, v notebookách je to stará známá vlastnost když připojím monitor do karty, bude mi procesor akcelerovat video? Když připojím monitor do základní desky, bude mi karta bez výkonnostní ztráty akcelerovat hry? V notebooku musí být MUX aby to fungovalo korektně, v desktopu určitě není. Jak se to chová ve skutečnosti, NO-X to bagatelizuje že není problém ale zkoušel to někdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MUXer je relevantny tam, kde chcem pripojit graficky vystup (typicky vstavane LCD) bud na integrovanu grafiku, alebo na dGPU. Bez MUXera musi dGPU posielat surovy obraz po zbernici do iGPU, ktore ma jedine fyzicky pristup ku grafickemu vystupu. A musi tak robit pri refresh rate toho grafickeho vystupu, teda trebars 60, 70 fps. Defakto dGPU streamuje nekomprimovany obraz do iGPU po PCIe. To v desktope nie je relevantne, lebo monitor si pripojim, kam chcem. Akceleracia dekodovania videa sa chova +- ako samostatna periferia, do ktorej sa na jednom konci pchaju casti skomprimovaneho streamu a na druhom konci vypadavaju dekomprimovane data. Ak by to dekomprimovala priamo grafika, ktora to zobrazuje, usetri sa trocha prenosoveho pasma tym, ze data mozu z dekodera vypadnut rovno do videoRAM. Takto sa sice budu musiet preniest po zbernici, ale nie na framerate zobrazovadla, ale iba na framerate videa a navyse je mozne, ze je cela dekodovacia pipeline urobena tak, ze sa prenasaju len diferencne data (dost by som sa divil, keby to tak nebolo), takze vo vysledku sa nebudu prenasat zakazdym uplne vsetky pixely ale iba to, co sa zmenilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dekuju za informace. Tohle jsem si s chuti rad precetl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, otázka stále platí. Zkoušel to někdo? Protože počítám že každé to GPU bude mít vlastní ovladač a nejsem si zcela jistý jestli se daná konkrétní úloha nalepí na to správné GPU aby se pak zobrazovalo na jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Denně to bez problému provozuje milióny lidí s dedikovanou grafikou v notebooku. Ta taky umí jen 3D a o zbytek se stará iGPU. Pro aplikace je vše transparentně.

EDIT po konzultaci s bráchou: Teoreticky to někde nemusí fungovat. Ale nic to nebrání na desktopu připojit monitor do iGPU (aby fungovaly všechny kodeky) a dGPU bude sloužit jen pro 3D obraz. Nezapomeňte, že PCIe je full-duplex, takže obraz přenášený z dGPU do iGPU nijak nebrzdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je právě ten problém protože i zde, stejně jako v notebooku, je PCIe pouze čtyřlinková a pokud se nemuxuje přímo obrazový výstup, tak se tratí hodně výkonu pro přenos přes PCIe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To si můžete spočítat, kolik výkonu to bere. A upozorňuju, že jen v jednom směru - v druhém je to zadarmo. Jak říkám, neměli jsme problém ani u GPU připojené jen 2 linkami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdiel medzi suflovanim surovych video dat z dGPU do iGPU a forwardovanim dekodovaneho streamu z HW dekodera. To prve sa deje ako streaming. T.j. to bezi na framerate video vystupu. A tie data sa po zbernici musia tlacit bez ohladu na to, ci sa na obrazovke nieco meni, alebo nie (v opacnom pripade by si iGPU obraz muselo cacheovat = zvysena spotreba RAM a vacsie latencie). To druhe bezi na framerate prehravaneho videa.

Pri dekodovanom obraze, ktory sa cpe do dGPU tak sa na ceste CPU => dGPU sa v porovnani so SW dekodovanim netrati vykon ziadny, pretoze z RAM do videoRAM sa musi obraz dostat tak, ci onak. HW dekoder na iGPU potom zatazi leda tak pamatovu zbernicu (pretoze videoRAM iGPU je spravidla sharovana so systemovou RAM), ktora ma ale nasobne vacsiu priepustnost, ako PCIe a stale sa bude jednat o mensi objem prenosov, nez keby dekodovanie robilo CPU.

Ziaden problem tam nie je. FullHD nekomprimovany 32bpp video stream na 60fps vytazi *jednu* PCIe 3.0 linku tak nejako z polovice. Nekomprimovany 4K UHD 32bpp video stream na 60fps vytazi *dve* PCIe 3.0 linky takmer na 100%. To je stale niekde okolo 50% kapacity toho linku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost, brácha změřil zpomalení hry, když připojí monitor na iGPU (obraz se musí přenášet z dGPU do iGPU) vs přímo na dGPU. To dGPU bylo eGPU připojené přes pouhé 2 linky PCIe 3.0 (Thunderbolt na notebooku, kde 2 linky vedou natvrdo do místa na desce, kde může být připájen interní dGPU - v tomhle ohledu jsou lepší notebooky, které nemají variantu s dGPU, protože pak do Thunderboltu vedou 4 linky).

Takže: Hra Borderlands 3, s daným nastavením s vysokými detaily cca 60 fps ve 2.5K přímo na dGPU a jen asi o 2 fps méně s monitorem připojeným na iGPU. Prý je rozdíl vidět (a to nemálo) až ve vysokých fps, tj. když by hra s daným nastavením jela třeba 200 fps na dGPU. Tedy pro běžné hráče, co nemají high-framerate monitor, a k tomu dostatečně výkonnou GPU, je to jedno.

EDIT: Pro běh čistě jen na dGPU je třeba se po přepojení monitoru odhlásit a znovu přihlásit. Pak máte jistotu, že iGPU je vypnutá a žádná data přes ní netečou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě je to nejlepší "herní" grafika, která se dá sehnat nová pod 10kKč, ne ? :-) Jako upgrade nepoužitelné, pro novou sestavu z nouze cnost ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výstižná definice. Bohužel řada uživatelů si neuvědomuje, že skutečnost, že oni zrovna neupgradují, nebo mají něco lepšího, ještě neznamená, že se celosvětově zastavil prodej počítačů. Jaká je v této cenové relaci výhodnější alternativa, mi zatím nebyl schopný říct nikdo.

Mimo to mi uniká, proč těmto diskutérům nevadí, že je mainstream a high-end předražený oproti MSRP o 100-200 %, ale ostentativně se rozčilují, když low-end stojí ~30 % nad oficiální cenou :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Většinou bys měl u každé grafiky hledat důvody, proč ji kupovat a proč ji nekupovat a podle toho se rozhodnout, jestli to teda koupíš/nekoupíš. U této grafiky se hledají jen důvody, proč to nekupovat, protože jim nějaký recenzent nakukal, že je ta grafika špatná. Takže když si výpišeš jen nevýhody, tak je samozřejmě jasné, k jakému závěru musíš dojít.

Kdyby se každý raději díval pouze na výsledky testů a porovnával ceny s výkonem a neřešil govna, jakože proč je to někdy slabší než RX 5500 XT apod. (což stejně ničemu nevadí, protože tu grafiku nikde neseženeš za cenu 6500 XT a je významně dražší...to GPU je taky větší), tak by třeba nedocházelo k takovým nesmyslným tvrzením, že je ta grafika k ničemu.

Další věcí, co doteď spoustě lidem nedošlo – recenzenti vycházejí z nereálných MSRP cen, takže to berou tak, že třeba ta RTX 3050 bude dražší jen o těch 50$, pak by nebylo o čem, 3050 by byla skvělý kauf a RX 6500 XT opravdu trash... jenže nebude. Takže nic proti recenzentům, ale jejich názor je v tomto kontextu nerelevantní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nn, pořád tu je konkurence 1650 GDDR6. Ta má navíc plnou sběrnici, takže když dojde paměť tak může poměrně rychle tahat data. U x4 je to rádo že stíhá hlavní data, rezerva nula. A u 4GB dojde kapacita bufferu docela rychle tudíž limitace bude citelnější než u starší Turing konkurence.
Je to nepěkný trend kdy výrobci ženou součástky až na dřeň. Je to karta na tady a teď.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... i když ji dáš do PCIe 3.0 a dojde 4GB Vram, pořád je on par s tou GTX 1650... takže?... a když nedojde nebo máš 4.0, máš ji jak 1650 SUPER. Kde seženeš 1650 SUPER aspoň za 9 nebo ideálně ještě míň, to stále nikdo nebyl schopen zodpovědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1650 je porad podstatne pomalejsi.. konkurence je to jen na PCiE 3.0...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nn, pořád tu je konkurence 1650 GDDR6.“

To je asi nějaký omyl. GeForce GTX 1650 GDDR6 je o ~20 % pomalejší než Radeon RX 6500 XT. Když se dívám na NewEgg, stojí nejlevnější dvouvětráková GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 $344:
https://www.newegg.com/msi-geforce-gtx-1650-gtx-1650-d6-ventus-xs-oc/p/N...

Jinými slovy adekvátně vybavená GeForce GTX 1650 GDDR6 (4GB, dvouvětrákový chladič) je o 33 % dražší a o 20 % pomalejší než Radeon RX 6500 XT. V čem je to výhodnější, nebo v jakém ohledu takový produkt Radeonu konkuruje? Radeon oproti tomu má o 66 % lepší poměr cena / výkon.

Výkonnostně je s Radeonem RX 6500 XT srovnatelná GeForce GTX 1650 Super (Super, nikoli „GDDR6“), která ovšem ve dvouvětrákovém 4GB provedení vychází nejlevněji na $399 (opět NewEgg):
https://www.newegg.com/asus-geforce-gtx-1650-super-tuf-gtx1650s-o4g-gami...

Opět nespatřuji důvody, proč by mělo být pro uživatele výhodnější za podobný výkon platit o 54 % víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

právě záleží jak byly ty testy provedeny, on se totiž efekt osekané sběrnice neprojeví okamžitě ale s tím jak budou přibývat postupně data průchodem virt. světa. Zpočátku může dotírat na 1650 Super, ale pak ty volné linky začnou chybět. Proto píši že je absolutně bez rezervy. Je to asi nejhorší věc, pak malá sběrnice, malá IC... Být to jako absolut lowend za patřičnou cenu tak proč ne - prostě max. optimalizace výroby kdy se hledí na každý centík. Proto může být o něco levnější jak 1650 se 128bit a plnotučnou pcie, ale i tak je cena výsměch.
A k cenám, něco z české kotliny, skladem:
https://www.eldum.cz/?cls=stoitem&stiid=120295

https://www.eldum.cz/?cls=stoitem&stiid=122017

Těžko říci co volit, hw Radeonky budí oprávěnou nedůvěru a do starších PC nemá vůbec smysl.
P.S: u geforce byl stav při psaní komentáře 3 kusy skladem a u radeonky 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tento príspevok poprel význam celého článku, ale aspoň bude nejaký traffic. Pri RX 6500 XT je nevyhnutná doska s PCIe 4.0 inak karta úplne stráca výkonnostnú výhodu. V niektorých hrách ide dokonca pod 3 roky starú GTX 1650.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to nefunguje, 6500XT ti bude fungovat furt stejně rychle, pokud detaily nenastavíš (nebo to udělá hra samotná) tak, aby nestíhala 4GB VRAM. Já měl RX470 se 4GB VRAM a Cyberpunk s texturami na MEDIUM žral pořád kolem 2.9 - 3.2GB VRAM.
Není to tak, že svět procházíš déle, a paměť se zaplňuje víc a víc.

Proto jsou testy u u 6500XT velmi neprůkazné, protože každý tester vezme 3A titul z roku 2020 a půstí ho v FHD na VERY HIGH.. no je jasné, že tam bude mít 6500XT 5fps. Když tu danou zapneš na MEDIUM budeš mít třeba 45fps..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale tohle je nesmysl, takhle to nefunguje.. textury sceny se bud do vram vejdou nebo ne.. textury levelu se do vram vejdou nebo ne.. to fakt nefunguje ze se tam nejdriv vejdou a pak nevejdou, nebo jak si to predstavujes.. to si mozna pletes s bugem co mela nVidie na naky starsi geforce kde jim padaly fps podle toho jak dlouho se hralo..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ony sa tie textury samozrejme nenahravaju vsetky pre cely level naraz a potom sa na ne uz do konca levelu nesmie ani sahnut.

A samozrejme stale taktne ignorujeme to, ze svet nie su vsetko len AAA hry a excel ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to veľmi pekné že niekde mimo územia ČR / SR sa tieto karty predávajú za 240 eur / cca 6000 kč. Kde v ČR je táto karta za 269 USD to 99% ľudí čo majú záujem o túto kartu zaujíma.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že nikde preto je výpovedná hodnota tohto článku nule celá nula nič. V Čechách alebo na Slovensku začína na 330€, ale to sa autorovy nehodí. Netreba zabúdať, že táto karta potrebuje dosku s PCIe 4.0 inak výkonnostne klesne na takmer 3 roky starú GTX 1650. no-X vidí, že ľuďom tie jeho hlúposti bijú do očí a komentujú a tak aspoň ťaží traffic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„V Čechách alebo na Slovensku začína na 330€, ale to sa autorovy nehodí.“

Proč by se mi taky hodily podobné lži? V ČR aktuálně stojí od 7500 Kč s dostupností příští týden:

https://www.scomphw.cz/detail-produktu/ASROCK-vga-RX-6500-XT-Phantom-Gam...

Příště už za podobné příspěvky dávám ban.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

“Proč by se mi taky hodily podobné lži?” začínajú SKLADOM dostupné karty na CZ/SK na 330€ a vyššie alebo nie? https://www.eldum.cz/asus-dual-rx6500xt-o4g-90yv0ha1-m0na00_d122017.html

“V ČR aktuálně stojí od 7500 Kč s dostupností příští týden:” takže momentálne na CZ/SK nie je dostupná karta ani za 269$/€ a ani za 300$/€. Budúci týždeň nie je aktuálne. Aktuálne je dnes. Ja len, že máš chybu v argumentácii.

“Příště už za podobné příspěvky dávám ban.” Tvoje ospravedlnenie za krivé obvinenie z klamstva príjmam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis článku je Radeony RX 6500 XT za $300 nejsou? Omyl, jsou skladem od $269
Že je práčka skladom vo Francúzku je 99% spotrebiteľom ktorý idú kúpiť práčku jedno. Toto je český web , nečítajú ho v Nemecku preto je oprávnená otázka pre Čechov a Slovákov ktorý tento český web čítajú kde v Česku sú skladom od 269 USD...........Takýto je titulok k článku ......Takže oprávnená otázka , kde ? Skladom nie je ani to za 7500 kč , a 7500 kč je veľmi ďaleko od 269 USD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by som tak nejako cakal, ze ked sa dnes kazda druha somarina kupuje na Aliexprese z ciny a ludia si posielaju domov pomaly az desiatky zasielok rocne, tak jedna objednavecka z nemecka nebude stat za to, aby sa jeden zavzdusnoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Iste...až na to že nemecké eshopy nie všetky zasielajú na SR , a Čínaňia ti to pošlú aj na ostrov v Tichom oceáne....a druhá vec je priemerná cena objednávky z Alli....zatiaľ nik z mojich známich nekúpil počítač a či komponenty z nemecka ....ale z alli za 2.40 eur hádam všetci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že určovat cenu na základě cen jednoho eshopu v CR je nesmysl. Počkal bych si, až to naskladní alespoň Alza a CZC a pak bych vynášel verdikt. Stejně tak si myslím, že ukázat situaci "u sousedů" je správné, pokud tam jde o zboží, které se točí, což se v ČR momentálně neděje. Pokud tedy je mezi čtenáři možný zájemce o tuto kartu, tak je tato (složená) informace - že standardní cena bude velmi brzo pravděpodobně o 50-100$ nižší než teď - velmi užitečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cela 6500 XT je OMYL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Isteze, ked si nejaky kryptobaron kupi Radeon 6500XT, tak to je ocividny omyl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A teraz daj slovenske eshopy, lol.

Karta je na pcie 3 NEPOUZITELNA, a v podsate sa jedna o podvod.
Preto to nikto nechce.
Nikdo kto ma Pice4 si toto nekupi. A ten co ma pice 3 a potreboval by to tak to kupit nemoze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není nepoužitelná, jen prostě nechápeš, jak ta správa VRAM funguje. Pokud jakoukoli hru nastavíš tak, aby nepřekračovala 4GB VRAM, nebude nejmenší problém ani na PCIE3 (ano streamování textur přes PCIE tak jak to umí W10 v podstatě nefunguje, ale to na W7 nefungovalo na žádné kartě)...
Karta si při loadingu načte data a s nimi pracuje, respektive sem tam vymění "drobky".

Pokud hru nastavíš tak, že aktuálně používaná data prostě do 4GB nevlezou, karta jde do kelu... Ale tohle nemá ráda žádná karta, i 16-linek PCIE je 10x pomalejších než VRAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeon RX 6500 XT jednoduse nesedi vid:

->jenom 4 linky rozhrani PCI-Express(4.0)
->dobre na AV1 se vybodneme ale nepodporuje encoding H.264 a H.265!
->k jakemu desktopovemu APU to dnes parovat? 5000G maji x16 3.0 a 6000G pro AM4 nebudou
->maximalne 2 monitory, tudiz kto hleda rychle kartu pro ThR/Ryzen ma omezeni a to ma DP!
->jeji cena je zcela mimo zdravy rozum

Reknu to otevrene ale kdyz uz chtela jit AMD primo naproti hracum a ne tezarum, mela uvest Radeon RX 6500 XT coz by byl(-a Navi 23 cili) RX 6600 ale jenom s polovicni VRAM cili se 4GiB GDDR6, dale tahle karta klidne mohla mit i 1024 jednotek, ale vysoka frekvence GPU cili 2610MHz se 18 GHz GDDR6 by ve spojeni s PCI-Express x8 udelali z tohole reseni skvelou volbu(kartu), samozrejme s plnou podporou H.264, H.265 a s tim prehravani AV1 + 3 monitory, tak jako RX 6500 XT dnes vypada mela vypadat RX 6400 XT.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A kto povedal, ze AMD ide naproti specialne hracom? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pre koho je teda vlastne ta karta určená?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Namatkovo pre kohokolvek, kto potrebuje graficku kartu, intelacky kockovy rozlisovac mu napriklad z dovodu nepodpory v SW nevyhovuje, CPU vykon AMD APU je nedostacujuci a 1k EUR za naslapanu highendovu kartu su prenho vyhodene peniaze.

Ked som onehda pracoval na vyvoji CAD systemov, tak sme do nasich kompov kupovali vzdy lacne lowendove grafiky. V podstate boli pre nakup tri kriteria: nesmie to byt od Intelu (CAD intelacke grafiky okamzite oprdel), musi to mat pasivne chladenie (office bol v pomerne prasnej lokacii, casto odchadzali ventilatory) a musi byt co najlacnejsia. Ale vtedy sa Vulkan este len dostaval do povedomia, je mozne, ze teraz uz by bolo aj kriterium: nesmie to byt archaicky crep.

Pre ucely vyvoja CADu na nejakom surovom vykone grafiky vobec nezalezalo, programator ma 99% casu v CADe naloadovany nejaky hranol, ihlan, gulu alebo podobnu primitivitu. Jedna z 20 uloh riesi nejaky zakaznicky model, ktory je trocha komplikovanejsi. Stale su to ale veci, ktore da bez mihnutia oka aj 10 rocna grafika. Ale ako som povedal, s podporou Intelu sa nikto moc nesral (a co viem, tak sa nesere dodnes, stroje s Intelackym kockovym rozlisovacom su interne znacene ako no-GPU), takze dedikovanu grafiku sme potrebovali. AMD APU vtedy moc neboli cesta, pretoze stavebne stroje stali vykonovo za hovno, ale neboli by cesta ani dnes, pretoze do AM4 ide zohnat snad aj nasobne rychlejsie CPU, nez je najvykonnejsie zohnatelne APU. Takze si do masiny na toto radsej strcim najtucnejsi 5000kovy Ryzen a lubovolnu lowendovu grafaren (kludne aj tento Radeon), nez APU, Intelacky kockovy rozlisovac, bazarovu 5 rocnu GTXu (len preto, ze ma 16x PCIe), alebo zanovnu RTXu za liter.

Ja vam to dookola opakujem, ze svet nie su len kancelarske masiny, ktore bezia excel a herne masiny, ktore bezia AAAckove tituly, ale vy to nie a nie pochopit :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když on nechápe, tak asi není určená pro něj. Hotovo. Je spousta lidí, co chce hrát, ale iGPU jim nestačí a i "jen" třeba 18 tisíc za dGPU dávat nechtěj (a nechtěj ani alternativy jako konzole nebo cloud). Ten čip je malinký, takže jich bude vyrobených hodně a uleví to trhu (i pro ty, co chtějí highend - bude méně lidí nucených kupovat dražší GPU, než chtěli - je spousta lidí, co ty peníze má, ale radši by je utratili za něco jiného). Cena je holt nastavena na současnou situaci (ale proč by měly marže jít jen překupníkům? ty zpátky do dalšího vývoje nic nedají - pro koncového zákazníka je cena nastejno).

PS: Naše firma vyvíjí taky CAD-like aplikaci (stavařský software, např. statika budov a mostů) a přibližně od SandyBridge už Intel plně podporujeme (většina PC ve firmě má dokonce jen Intel iGPU - jen některé PC maj dedikovanou grafiku - zhruba tak, aby od každého výrobce a každé generace jsme ji někde měli). V podstatě do minulého roku náš software - s drobnými problémy - někteří zákazníci používali i na softwarovém OpenGL 1.1 ve Windows - ta knihovna od Microsoftu z 90. let. Říkáte si proč - program využije pro výpočty hodně jader CPU a tunu RAM. Takže to někteří provozují na firemních serverech, kde doteď stačila "Matrox G200e (Emulex) WDDM 2.0" - odvozená od Matroxky z roku 1998 ;-) Drivery pro aktuální Windows mají jen blitter, ale pro starší Windows lze nainstalovat původní driver s původním hardwarovým OpenGL z 90. let.

EDIT: Mimochodem ten náš program má více problémy s OpenGL na AMD grafikách než na Intelu. Řešíme to tak, že máme databázi verzí driverů, a když v crash reportu vidíme, že má zákazník driver, který víme, že je špatný, tak dostane automatickou odpověď jaké verze driverů si má stáhnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Statika budov sa ale hodne pocita cez beamy a tipujem, ze tam fakt ziadne extremne komplikovane tvary nerenderujete. Ved aj taky Quake 3 engine dal na vtedajsich hrackarskych grafikach niekolko desiatok az stovak tisic polygonov za sekundu.

My sme riesili strojarsky CAD, takze full house s materialmi vratane vizualu, transparency efekty, environment mapping a mapovanie vysledkov simulacii na povodnu geometriu. A hooooodne teselacie. To sa proste niekto kompetentny pri pohlade na tristny stav intelackych driverov poskrabal po hlave a povedal: meh, whatever.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

My taky máme silnou teselaci a průhlednosti. Ale jak říkám, kdo chce, tak donedávna mohl detailnost zobrazení tak hodně ořezat, že to běželo i na softwarovém OpenGL 1.1 (samozřejmě to chtělo hodně představivosti). Moje představa je, že to zákazník vymodeloval na notebooku s Intel iGPU (kde všechno, co píšeš, je bez problému - notebooky maj o dost výkonnější Intel iGPU než desktopy), a pak otevřel na serveru, kde pustil výpočet (který zabere zlomek času než na tom notebooku nebo kancelářském desktopu). Na tom serveru mu stačí jednotky fps se zjednodušenou grafikou, jen aby viděl, že otevřel správný model.

EDIT: Environment mapping a obecně textury my neřešíme. Asi proto to donedávna dobře běželo i na tom softwarovém OpenGL. Nezapomeňte, že Microsoft tehdy udělal velmi rychlé zpracování vertexů - jen textury byly pomalé, protož tam se počítalo s napojením hardwarového rasterizátoru (Mini-Client Driver model pro grafické karty z 90. let - aby výrobci nemuseli řešit komplikovanou logiku OpenGL, beztak ty karty neměly T&L).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že je RX 6500 XT dostupná, nerobí z nej dobrú grafickú kartu. Je to grafická karta, ktorá je, okrem výkonu, downgrade oproti prechodcovi v každom smere. Na Slovensku sa dá kúpiť s cenovkou okolo 340,-€. Jej využitie je len na hry v 1080p, na ostatné veci postačí aj iGPU (vzhľadom na výkon GPU). GTX 1650 aj keď je o slabšia, tak je hlavne všestranná (u nás ide od 250€).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že AMD netrápí deformované malé trhy. Místní lidé si mohou kartu koupit teď ze zahraničí nebo chvíli počkat, až nebude novinka a ceny se ustálí. Do té doby budou holt ležáky na skladech levnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S dovolením jsem se na ty ceny v tom Slovakia podíval:

GTX 1650 stojí od 280,30€ (to je nejlevnější co jsem našel, kde je za těch 250€ můžeš klidně poslat)... https://www.agem.sk/pc-komponenty/graficke-karty/graficke-karty-nvidia-g... ... je to sice ITX ale... řekněme... budiž... dejme tomu.
RX 6500 XT je za 332,58€ here https://zdomu.sk/graficke-karty/624673-sapphire-pulse-amd-radeon-rx-6500...

Takže to máme o 19% vyšší cenu a o 33% vyšší výkon... Teď tě nechám se chvíli zamyslet a popřemýšlej, co asi tak vychází z toho líp.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1650.c3366

GTX 1650 NENÍ stejně výkonná jako RX 6500 XT a musí být VÝRAZNĚ levnější, 52€ rozhodně nestačí. I kdybych počítal s těmi 250€, pořád to pro RX 6500 XT nevychází nijak špatně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sranda, bazarovky su od 310E vyssie :>

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Priznám sa, že som dnes ceny GTX 1650 nekontroloval, pri tejto rade skáče cena dosť často. Každopádne, nikde som nenapísal, že je GTX 1650 "stejně výkonná jako RX 6500 XT". V tom má RX 6500 XT navrh, avšak absencia viacerích features tú kartu zhadzuje na nižšiu úroveň. Ak by som potreboval GPU len na hry v 1080p a maximálne využíval dva monitory, tak budiž. Stále si však stojím za tým, že GTX 1650 je všestranná karta oproti RX 6500 XT z hľadiska využitia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta nejdůležitější (future proof) zde zmiňovaná feature, AV1, tam taky není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Všiml si někdo těch "funkčních" chladičů které osadili na ne-reference? druhý větrák u většiny fouká do prázdného prostoru....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco jako čtvrtý komín u Titaniku. Ale to je asi věc lowendu obecně a ne jen této karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ofukuje tak napájecí kasládu CPU a M.2 slot.
Což nemusí být na škodu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.