Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 7900: 375W a 405W TDP pro reference, 450W pro OC modely

Že by měly existovat 3 karty tak blízko sobě jako Rx 7900, 7950 a 7970 se mi nezdá reálné.
Spíš to bude stejně jako u rdna2, první release 7900xt a pak refresh 7950xt.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

taky mi to přijde divný, 3 modely na jendom čipu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

6800,6800XT, 6900XT - fakt "divný"?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

v high endu možná, ale navi32 a 33?

https://static.techspot.com/images2/news/bigimage/2022/05/2022-05-10-ima...

mít 6 karet od 350$ do 650$ mi přijde divný

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Odstupňuješ je po $50 a pokryješ všechny budget limity zákazníků. Automobilky dělaj to samý (stejný základ auta, pod různými méně a více prémiovými značkami).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tebe to nejak omezuje? co je spatnyho na tom mit na vyber? jako jesli chces, tak si muzes u applu priplatit za to, ze na vyber nemas.. btw. nevim kdes vzal ze tech sest karet je pro 350-650 usd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se zvedá výkon, zvyšují se i rozdíly mezi jednotlivými modely. Takže prostor mezi nimi určitě je. Navíc čím víc to bude mít AMD pokryté, tím méně prostoru pro konkurenci, zákazník si snadněji vybere.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby si vybral i v normalni spotrebe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi snad příští rok 7700xt no ... To by nemělo snad být moc nad 200W

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RX 6700 XT ma 16 linek PCI-Express, jestli udelaji RX 7700 XT jenom s 8, sere pes.

Jestli pak pote neudelaji RX 7600 jenom se 4 linkama PCI-Express 5.0, dnes je mozne vsechno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Zdroj?

6600/xt ma 8x PCIE. Proc by nova generace mela mit mene?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je ta spotřeba furt takovej problém? Vždyť dnes jde nastavit power limit u CPU i GPU. Prostě si koupím kartu/cpu, nastavím spotřebu jakou chci jedním posuvníkem a mám co chci. Taková svoboda v nastavení hardwaru tu dlouho nebyla a ještě k tomu oficiálně. Naopak kvituji že výrobci umožňují využít maximální potenciál hardwaru. Když chci míň, můžu si nastavit jak chci. Tak kde je sakra ten problém? Si změřte až to vyjde stejnou řadu třeba 6800 vs 7800 a nastavte si stejný power limit a uvidíte jaký je generační pokrok. Já tipuji cca kolem 50% a to je slušný mezigenerační posun a ještě jako bonus budu mít super tichej kvalitní naddimenzovanej chladič. Takže samý plus. Nechápu ten hejt na spotřebu. Kdyby hw zachovával spotřebu a byl by o to méně výkonný, tak by zase těmhle řvounům zase vadilo, že nejsou využity všechny možnosti chipu a taktovali by to krkolomě o stošest a spotřebu by měli tak jako je to teď továrně když je to teď. Největší paradox je ze to nemá vliv na cenu výrobku, karty by stály zhruba stejně. Takže ptám se ještě jednou. Kde je problém? Já vidím samá pozitiva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to škoda, že se to celé posunulo, amd mohlo vypálit nvidii rybník, kdyby přišli v říjnu s navi 31 a 33

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to by bylo super si řezat větev, na které právě sedím.:) Když mám plný skladby současné generace za hromadu peněz, je naprosto geniální nápad vydávat novou generaci a cenově si to tím úplně odrovnat. Takže Nvidii vypustím rybník a následně do něj spadnu a nabiju si rypák.:)))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

..a k tomu by jsi si nastval jeste i OEM vyrobce tech karet, protoze ti budou mit porad jeste na skladech 6xxx karty, ze kterych by se staly lezaci a nebo by je museli dodat do retailu s velkyma slevama.
Tahle moznost co rikas je hezka v teorii, ale prakticky je uplne mimo :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je otázka kolik toho má amd na skladě, stále se mluví o nvidii, kde bych si tipnul, že jeli jak utržený ze řetěžu, ale amd by toho nemusela mít tolik a slušně by zatopila konkurenci, ale chápu, že by si naštvali dost asus, msi a gigabyte a nvidii taky, takže by se konkurenční boj mohl vyhrotit mimo "politicky korektní" konkureci a trh by se začal ohýbat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co se za měsíc změní, ceny se skoro nepohly i přeš věštění z koule všude na internetech. Proč by to někdo kupoval.

Ani ty údajný těžařský výprodeje se nekonají, resp. cena těch karet je absolutně nezajímavá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nabídka - poptávka. Ceny se nehly, protože to za ně lidi furt kupují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to že lidi pořád mají peníze navíc které jim není líto vyhodit.

Půjčky si snad na to neberou s aktuální sazbou okolo 7%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ceny se pohly, porad klesaj, ale u nas je takova inflace, ze to vyrovna.. podekuj nasi vlade..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle s inflací moc nesouvisí, ceny jsou v celý Evropě stejný. O trochu levnější to je v USA, ale nijak dramaticky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mame 2 body, ktere nejvice ovlivnuji nebo zpusobily aktualni inflaci… 1) spousta utracenych penez za neodvedenou praci v dobe covidu 2) rostouci ceny energii a zavislost pouze na jednom zdroji, odriznuti jineho zdroje v minulosti
Ted mi vysvetlete, jak aktualni vlada mohla toto ovlivnit. Samozrejme muze zacit vse “dotovat”, coz muze inflaci zase vystrelit za nejakou dobu, dopady se projevuji v ramci vyssich mesicu ci nizsich roku.
P.S.: toto neni politicky, ale ekomomicky pohled

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální vláda v minulém období v roli opozice denně ječela na Babiše, ať dává víc peněz lidem i firmám. Teď je on ten špatný, že?
Ten druhý zdroj - norský plyn - smlouva doběhla za vlády pana Sobotky a měla ji soukromá firma. Netoužila ji obnovit, norský plyn byl drahý.
Dnešní vláda mohla ovlivnit mnoho - jenže to je vláda aktivistických diletantů. Leze (spíš skáče s rozběhem) do bruselského zadku a je jí naprosto jedno, jak se žije lidem, kterým má sloužit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To P.S. na konci jsem nepsal pro nic za nic, takze…

> Teď je on ten špatný, že?
A ja neco takoveho tvrdil?

> Ten druhý zdroj - norský plyn - smlouva doběhla za vlády pana Sobotky a měla ji soukromá firma. Netoužila ji obnovit, norský plyn byl drahý.
To byl, a kde je ted? Diverzifikace se mela brat v potaz uz 2014, ne li 2008. Za to nemuze jedna vlada, ale vsechny v tom obdobi. Ale v tu dobu byste zase urcite nadaval proc kupujem drahy plyn ze…

> Dnešní vláda mohla ovlivnit mnoho…
Napr.?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde bych měl začít, aby to nebyl 10-ti stránkový elaborát. Vezmu to hodně zjednodušeně. Problém ani nebyl to, že se peníze z daní vrátili zpět lidem a firmám, ale to, že se díky restrikcím zastavil průmysl a utlumila se výroba. Tudíž spotřeba přerostla výrobu. Krásně je to vidět ve stavebním materiálu. Co se týče energií, už i současná vláda toho mohla udělat hodně. Např. že na energetické burze se budou prodávat jen přebytky, ne že budeme prodávat "všechno" a nakupovat zpátky, to nedává žádný smysl ani ekonomický, leda pro ČEZ. Dále už dávno mohla mít tato vláda dojednaný dlouhodobý kontrakt na plyn, pokud ale toto odmítla, tak to jde za nimi, ne jen za předchozí vládou. Toto je opravdu vláda diletantů, která leze akorát západu (USA + EU) do zadnice a na vlastní lidi zvysoka..., a ještě dělají z lidí blbce, že to jinak udělat nejde. A spousta lidí jim za to ještě tleská. Je to smůtná doba. Doba regulací, dotací, hyperkorektnosti a podobných liberálně-levyčáckých zhovadilostí. Viz např. krávy v Holandsku. To co se tam děje teď, s námi udělali před 20 lety. Akorát že holanďani se bouří a protestují, my jenom nadáváme po diskuzích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když vemu datum, kdy současná vláda nastoupila - kdo by nám od té doby prodal dlouhodobý kontrakt na plyn? Všem producentům vyhovuje prodávat za současné vysoké ceny a kdo ví, co bude pak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož máme u nás lidi, který tyhle kontrakty vyjednávali a vyjednávají, třeba pro Slovensko nebo Maďarsko a na začátku roku nabídli Fialovi, že do konce léta můžou mít kontrakt, tak je poslal k šípku. Tohle nikdo neokecá. Poslala je k šípku i předchozí vláda. Stejně tak, proč jsme nekoupili zpátky zásobníky na plyn, který nám němci chtěli prodat zpátky za zlomek jejich hodnoty. Zásobníky nejsou naše a většina plynu v nich taky ne. Tady vidím problém. Jsme s Francií jediní kdo vyváží elektrickou energii. Temelín vyrábí MWh za 250,-, Dukovany za 150,- a mi ji teď nakupujeme za 11000,-, tohle chce někdo omlouvat. Stačí se podívat jak to vyřešili Maďaři, nebo Slováci. Pořád posloucháme že něco nejde. Ale v pořádku máme co jsme chtěli, alespoň podle Rychetskýho voleb. A ve své podstatě ani SPOLU se nedá nic vyčítat, jsou to diletanti, jejichž jediným volebním úkolem bylo zbavit se Babiše a všichni to věděli. A většině lidí co je volila to asi stačilo. Takže teď je potřeba jít do ulic a ukázat jim, že takhle opravdu ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohla to ovlivnit třeba takhle:

Rozpočet - seškrtat všechny rezorty, vyházet polovinu úředníků, zcela přestat vyplácet neziskovky, kulturu, limitovat pomoc Ukrajině atd, zrušit socialistické dotace, snížit daně. Místo toho vyprodukovali další dluh 330 mld.

Energetická soběstačnost státu - nakupovat energie, které nám chybí přímo z Ruska bez prostředníků, přestat překupovat naši vlastní elektřinu skrz německou burzu, jasné veto na grean deal, urychleně dostavět bloky JE do pěti let a tím snížit závislost na plynu,

Rozvoj státu - zrušit většinu byrokracie jak naší tak i bruselský, případně vystoupit z EU, realizovat plány výstavby infrastruktury, soběstačné zemědělství..

To by udělala pravicová vláda, bohužel tam jsou eurobolševici s premiérem, který se chlubí tím, že je více lidí závislých na dávkách. Takže se bude dít naprostý opak. A ještě navíc upevní státní cenzuru včetně příslušných totatlitních útvarů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenakupujeme Ceskou elektrinu pres Nemeckou burzu. Vetsina elektriny v Cesku je prodana primo Ceskym distributorum. A az prebytky se prodavaji pres burzy. Primarne pres Prazskou.
V realnych cislech si to muzeme ukazat na spolecnosti CEZ, jakozto nejvetsim vyrobci elektricke energie a akciove spolecnosti co ma povinnost zverejnovat patricna cisla.
CEZ za rok 2021 vyrobil 55,9 TWh elektriny. 95 % bylo prodano v Cesku bez pouziti zahranicni burzy. Pres Nemeckou burzu bylo prodano jen male mnozstvi elektriny do zahranici. Celkove CEZ do zahranici prodal 1,6 TWh a ne vse z toho bylu prodano pres Nemeckou burzu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://energiebezemisi.cz/novinky-v-oboru/pruvodce-cenami-elektriny/
Kecáte zase.
Pokud bychom chtěli odejít ze stávajícího modelu, kdy obchodujeme na burze v Lipsku, museli bychom si vytvořit burzu vlastní, z povahy věci menší a chudší. Existují i případy, kdy si firmy sjednávají dodávky elektřiny formou dlouhodobého kontraktu, jeho cena se ale většinou opět řídí tím, za kolik se energie obchoduje na burze. A především je burza nástroj, jak předcházet výpadkům v síti kvůli nedostatečné spotřebě. Mechanismus “soutěžení o cenu” totiž motivuje výrobce k tomu, aby měli dostatečnou výrobní kapacitu. To je i případ České republiky, jejíž výrobní kapacita přesahuje 21 GW, ale reálná spotřeba se pohybuje mezi 4,5-11 GW.

Navíc kdyby se cena čezu na jakékoli burze lišila od té Lipské tak přijdou na řadu ARBITRÁŽNÍ OBCHODY. Teda jestli tušíte co to je. Pražská burza je trpaslík, žádnou většinu vyrobén energie v česku tam neprodáváte. Makáte na export.
Shrnu to, zasíráte si životní prostředí, chcípáte na alergie,abyste levně vyrobili elektřinu, na které se spekulati napakují a Vám ji prodají v ceně pomalu zlata. A ještě v předklonu poděkujete. Otroci .-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja sem uvedl nejak cisla, ktera lze overit. Ty sis nasel nejaky bludy a siris ten nesmysl dal.
1 ) "museli bychom si vytvořit burzu vlastní" - Nemuseli. My uz ji mame. Energetická burza Praha (PXE) existuje od roku 2007.
2 ) "To je i případ České republiky, jejíž výrobní kapacita přesahuje 21 GW, ale reálná spotřeba se pohybuje mezi 4,5-11 GW." - Nevim kdo odkud vytah takovy nesmysl. Za rok 2021 bylo v CR vyrobeno 84,91 TWh elektriny. Spotreba cinila 73,7 TWh. Povsimni si ze se proti tvym bludum lisi vyrazne nejen cisla, ale taky se to uvadi v jinych jednotkach.
Vsechna cisla co jsem uvedl lze overit z nekolika zdroju. Zatimco ty si vzdycky vyberes nejakej hnuj co nalinkujes a beres to za pravdu. Je krasne videt jak te ta propaganda v Rusku totalne vygumovala.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Náš Blyštivý Péťa s pologramotnou sviní Pekari po pravici už naplánovali omezování topení (část průmyslu už je v hajzlu nyní) občanům, přičemž nedodržování se bude pokutovat a tohle jejich O-Střížímu zraku uniklo? Ihned nahlásím podnět! Nebo vyšlu signál, už nevím...

PS: I těch nejnižších 375 W je přesně o 100 W víc, než jsem měl. Nikdy více.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Za mě taky hnus. Nejde mi o cenu ale 200W je u mě max. Proto mám 6800 stáhnutou cca z 250->200W. Dál už niet. To samé u CPU, při uvedení Zen3 mělo alespoň 6C 5600X 65W, později stačilo 65W i 8C 5700G. Zen4 úžasná nová technologie a přitom 6C 105W? Co to má být do pr...e!

Mimochodem nejhezčí karta současnosti je u mě low profile!!! Quadro A2000. Čip jako RTX3060 a k tomu 12GB! paměti (192-bit). To vše si vystačí bez napájení přídavným konektorem = 75W. Tímto způsobem se mají ladit karty. Asi se budu poohlížet už jen mezi většímy Quadry pro workstationy. Tam to s TDP tak nepřeháněj, zároveň tam daj víc paměti atd. přesně co chci

EDIT: čumím na ty quadra a třeba A4000 krásných 16GB paměti navíc ECC přitom jednoslot a 140W. Lepší jak 200W+ herní mr.ka 3070 s poloviční pamětí
A4500 naprosto ideál - 200W, 20GB paměti jako toto jsou doprdele sweetspoty těch čipů a dostatečné kapacity VRAM k nim. Nvidia to ví a Quadro to dokazuje! Chci levnější herní ekvivalenty místo těch přetaktovaných podpaměťovaných herních mr.ek!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, mám zatím spadeno na 7700XT s tím, že ji dám framelimit na 60-120FPS (podle hry). To by snad mohlo omezit spotřebu GPU pod 150W, což je mé maximum, co v PC akceptuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7700XT bude dimenzovaný na 250 W.
7600 by mohl být dimenzovaný na 175 W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude RX 7700 XT mit TDP 250W, lidi to nebudou jednoduse kupovat..., neakceptovatelne(!)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakoze radeji koupi 285W nVidii RTX4070?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tím že Quadra nejsou honěné na max frekvence, když třeba tu RTX3060 podtaktuješ, tak spotřebu taky snížíš + samozřejmě Quadra jsou výběrové čipy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu co tu ti dva řeší. Místo aby si dali 5-20minut práci s nastavením napětí/core clock, tak radši koupí grafiku za dvojnásobek, která když náhodou nebude stíhat, nepomůže ani svěcená voda. Pravda, A2000 nemá, tedy nevyžaduje přídavné napájení.
A jen tak mimochodem u A4000 (RTX3070) mi zapnutí ECC pamětí odebralo 33% výkonu. To už se ti u podtaktované 3060 moc líbit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdo by to na hraní zapínal? Mimochodem co obnáší zapnutí/vypnutí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Quadro už neexistuje, NVIDIA to označení nepoužívá.

Jinak problém té A2000 je v tom, že zabírá dva sloty, což je krapet naprd pro servery a další zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra toho jsem si ani nevšim! To je celkem blbý, protože když někde chci low-profile grafiku, zpravidla mám jen jeden slot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

není pravda, je řada LP "herních" mini casů kde jsou ty sloty 2. Jen to není u nás rozšířené, ale stačí hledat. Linus každou chvíli něco takového staví

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu pro servery a další zařízení. A2000 by byla dobrá náhrada starších Quadro P2000/2200, ale je idiotsky tlustá a problematická pro 1U servery.

Jasně do miniITX co má dostatečnou šířku asi pohoda, ale ne všichni kupují low-profile karty do miniITX sestav. BTW jak je na tom s hlučností ta A2000 v zátěži?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok, tak už to tak Nvidia nenazývá :-), tak tedy "Nvidia RTX Desktop Workstation", to se marketingu opravdu povedlo, kolik lidí si tohle zapamatuje oproti jednoslovnému dřívějšímu "Quadro"? Co se týče mého příspěvku, smysl byl ukázat kde je skutečný TDP sweetspot těch čipů/karet a že to Nvidia vlastně sama ví. Tahle jejich řada karet je prostě perfektní a má oproti herním variantám i 2xVRAM (navíc ECC) a že ekvivalent herní 3080/90 může mít klidně 200W. Natolik perfektní, že příště už budu kupovat jen je. Mimochodem hrát se na tom dá v pohodě též. To byl smysl příspěvku, tudíž že A2000 zabírá dva sloty je úplně jedno v tomto kontextu, ba naopak lze použít na stavbu miniaturních PC se "standartními" mini-ITX desktop komponenty s pouze low profile sloty, třeba jako 4.1 litrový J-HACK Pure Mk2 https://j-hackcompany.com/?product=j-hack-pure-mk2
Ano ve 4,1litrech můžete mít A2000 12GB a k tomu standartní desku a 65W 8C Zen3 Ryzen například.
Herní výkon celého řešení 65W CPU+75W GPU, tedy 140W bude naprosto nepřekonatelný z pohledu spotřeba/výkon/fps a to vše na standartních desktop komponentech a 4,1l objemu

A zpět k AMD, bohužel skočilo na vláček taktů stejně jako Intel a herní Nvidia. V tomto jsou nyní stejní. Uvidíme zdali též nevydají něco úspornějšího v profi řadách nebo později jakési "úspornější" modely, jako tomu bylo/je u Zen3. Každopádně launch AM5/RX7xxx pro mě není, naprosto ho ignoruji a čekám na pozdější produkty na něm postavené z výše vysvětlených důvodů

Obecně ale AMD kritiku zaslouží, minulou generaci jsem mohl nakoupit při launchi (5600X+6800), v té nadcházející již nenabízejí produkty v této TDP hladině = jejich portfolio je chudší než bylo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad to NVIDIA vyřešila i u vyšších modelů, taková RTX 4000 je docela peklíčko z hlediska teplot, 165W v jednom slotu. A tiché to taky není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já přemýšlím, jestli jen trollí nebo to myslí vážně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježiš nebreč furt, tak si běž koupit něco jinýho boha :D

Co to je za móresy tady vypouštět takovýhle slovní průjmy o spotřebě u high end produktu? Nechceš? nekupuj, běž si koupit něco jinýho :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasně, takže jakákoliv spotřeba, třeba ani 2kW se nesmí u hiendu řešit. Protože jsi to řekl. Protože určuješ pravidla a všichni tě musí poslouchat. A pak kdo je trolík nebo spíše trotlík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dvoják smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to měl jako někdo řešit? Jsi normální? Trh se v tomhle reguluje sám, buď si to někdo koupí a nebo ne... Takže dokud se to bude prodávat, tak o to někdo stojí a tak to budou dále vyrábět. Pokud to lidem přijde moc, tak to kupovat přestanou a výrobce takové věci přestane vyrábět.
Já si to třeba koupím a je mi buřt, co si o tom myslíš ty :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mě je buřt co si myslíš ty a o tvůj názor jsem se neprosil, tak se laskavě přestaň do mě navážet. Já napsal že mě spotřeba vadí. Kdybys byl férový diskutér napsal bys příspěvek, že ti spotřeba nevadí. Takto vypadá kultivovaná diskuze. Místo toho ses začal osobně navážet a reagovat agresivně na mě, tzn. jsi chudák co má problém. A to že snad funguje volný trh nebo nabídka/poptávka je jen důkaz jak jsi naivní. Stačí se podívat na Apple, nabídka určuje poptávku. A u grafik to není o moc jiné, když lidi chtěj hiend grafiku a jediné co je na trhu jsou 375, 405, 450 a 600W karty, tak si koupí třeba tu 400W a neznamená to že by nechtěli raději 250W kartu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budme radi, ze tece zatim aspon ropa..
Fialka je do bezneho zivota totalni mimon. Kdyz si vzpomenu na jeho vyroky o sankcich, kde pritom jsi zivotne zavisly na dodavkach z Ruska. Ted se nakupuje plyn z US za 10x cenu. Nemluve o ekologii, ktera je tim padem v troskach. Peta Fialka muze byt spokojen :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co, ty radši budeš živit ruského Hitlera, který tě chce schramstnout a tím kohoutkem stejně bude točit podle nálady?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne nechapes pointu veci. Nejde vubec o to, ze ja chci podporovat urcity rezim. Pokud mas firmu, rekneme ze stat je tahle firma, a jsi velmi zavisly na jine firme od ktere urcity druh zbozi nechces odebirat (pro tebe treba plyn/ropa z Ruska), tak inteligentni majitel firmy se zacne shanet nejdrive po nahradach a zajisti si postupne jine dodavatele (pro tebe, muze to trvat mesice i par let) a pak odstrihnes sveho dodavatele (pro Tebe Rusko), protoze od nej odebirat nechces.
Samozrejme, pokud jsi idiot, tak zacnes delat vse pro to, aby te ta firma (ve tvem pripade Rusko) odstrihlo od strategickeho zbozi samo dlouho pred tim, nez jsi schopen si za ne sehnat adekvatni nahrady. Timhle zpusobem samozrejme te firme (pro Tebe Rusko) prilis neublizis, ona si najde nahradu jinde, pripadne to zbozi radeji znici, ale poskodis svou firmu (pro tebe EU/CR) a to dlouhodobe. Ve vysledku tak oslabis sebe (alais svoji firmu) a nebudes tim padem schopen ani ucinne dlouhodobe "bojovat proti tomu tvemu Hitlerovy".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

My jsme tady takové horké hlavy, nejdřív jednáme a pak přemýšlíme a pak to podle toho tady taky vypadá, Putin toto plánoval dlouho a o těchto slabinách ví, bohužel to má dobře promyšlené a jednáme přesně tak, jak on beztak čekal, postupně nás nechá se oslabit a pak... rači ani nedomýšlet, do toho pak kvůli tomu ještě potravinová krize a všem z toho tady za chvíli zas jebne a bude ještě větší chaos než při covidu, všichni se budou chovat jak zvířata, jakmile nebude co do huby a všude prázdné regály, to ještě bude „veselo“, to si počkej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Putin toto plánoval dlouho a o těchto slabinách ví, bohužel to má dobře promyšlené a jednáme přesně tak, jak on beztak čekal, postupně nás nechá se oslabit a pak"
.. vidim to podobne. Bohuzel :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám do toho kecat kluci, ale soudruh Putin se na to připravoval minimálně 7 let a moc to tedy nezvládl. Protože co se v rusku teď rozbije to nemá v drtivé většině náhradu. Např. můj spolužák co tam dělá v jedné jaderce má 2 rodinná auta nepojízdná, protože náhradní díly prostě nejsou a tak je to s kde čím od mobilů přes ledničky k autům a hlavně i v tom průmyslu na kterej podle mě doplatěj nejvíce. Ono to bude trvat ještě nějakou dobu, ale postupně je to bude omezovat víc a víc.
Jejich jediná cesta je měnit nerostný suroviny s čínou za zboží, ale na tom z dlouhodobého hlediska prodělají kalhoty.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, to je vsechno mozne. Nicmene, pokud je Putin fanaticky magor, jak jej vykresluji sdelovaci prostredky, tak mu to muze byt do velke miry jedno. Proste pujde dal za svym cilem. Jenomze tohle neni styl, kterym muze jit Evropa.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, je k dostání úplně všechno, i západní značkové věci z IT. Navíc za ceny o kterých se Vám nesní, protože celníci prestali clít technologické výrobky.. Takže bez cla a bez DPH.. Síla peněz a jejich vůně je tak neodolatelná, že se to všechno vozí..myslete si třeba, že jen z Číny, nebudu prozrazovat pro Vás zbytečné infomace.
To co píšete je jen něčí vlhký sen a nemá s realitou nic společného.
No a auta? Nemá si kupovat škodovku nebo VW. Navíc ty díly nakonec sežene, jen na ně bude čekat. Za svoji západofilii trochu víc zaplatí časem a penězi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak že navrhuješ Rusku aby sa vzdalo? Len preto že sa im kazia auta či mobili? Vieš o tom že ukrajinsky tatari vytvorili Rusko a srce ruska nieje Moskva :D Rusi Ukrajinu nepovažuju za cudzi štat, 400 rokov tam žiadna hranica nebola iba na papiery, preto ten Krym jednim podpisom pripisali k Ukrajine lebo Ukrajina vždy bola sučasť Ruska. Ver tomu že Rusi sa Ukrajiny nevzdaju len preto že sa im pokazilo auto či mobil, ty netušiš kam su Rusi ochotny zajsť aby si ubranili to čo im patri :D
K tej Čine oni si velmi dobre uvedomuju čo by sa stalo keby USA dobilo Rusko, okamžite by USA činu odstavilo od nerasnych surovin a skončili by ako Severna Korea, alebo ako Kuba.
Ked si mysliš že ta vojna na Donbase je len nevinna zaležitosť to sa fakt velmi pletieš :)
USA priamo na Rusko nemôže zautočiť brani im v tom tych 7000 atomoviek, jedina šanca ako poraziť Rusko je ekonomicky, plan bol jednoduchy HDP Ruska je cca 2000 miliard, ak by sa USA podarilo nalakať na Ukrajinu 2-3 milionov Ruskych vojakov to by znamenalo cca 2000 miliard/ročne naklady pre Rusko na vojnu, cez partizanov keby USA udržali Rusku armadu 2-3 roky na Ukrajine, Rusko by ekonomicky vykracalo zbankrotovalo a USA by ich už len sprivatizovali cez svoju babkovu vladu v Kremli tak ako maju teraz v Kyeve a game over :) Lenže ten Putin vedel o čo ide USA a na Ukrajinu poslal len 180 tisic kovakov čo robi cca 200 miliard €/ročne naklady pre rusko na vojnu čo je len 10% ich HDP a takto tam Rusi môžu viesť vojnu aj 10 rokov...
Rusi už s Krymu vyhnami Nemcov, Francuzov, Talianov, Turkov, Tatarov, Grekov... Rusi kôli bojom o Krym už prišli o viac ako 100 milionov Rusov vo vojnach, ked si mysliš že teraz sa ho Rusi vzdaju pre to že sa im pokazilo auto či mobil :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kľudne nech tam na Krym pošlú 100 miliónov Rusov skapať a bude konečne pokoj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd, původní Rusové byli Vikingové, kteří se tam usadili při cestách za obchodem. Ale to je tak dávno, že to se současnou mapou a hranicemi nemá nic společného. To že "Kyjevská Rus" a "Moskevské knížectví" má společné historické kořeny je jenom Putinův vlhkej sen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj pro Mike123:
Jedine ak hovno tak dlhodobo plánoval. Pretože si myslel, že do troch dní obsadí Kyjev a Charkov a do mesiaca celú Ukrajinu. Získal by elektrickú energiu a obsadil dôležité náleziská ropy a plynu a znemožnil by tak Ukrajine, aby sme mali tieto komodity a vtedy by nám zdvihol cenu a neplatil by ani za prepravu cez Ukrajinu.
Táto vojna je o peniazoch. Dosiahol by svoje a západ by viacej vysával.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jedna vec. Nejsem si jisty, jestli ti vubec dochazi do jakuch sracek se dostavame. Pokud se objevuji v mainstramovych mediich clanky o tom, ze se bude topit na "18C", tak ten pruser je vetsi, nez se asi komukoliv z nas ted zda.
Jen pro info, ja osobne jedu v zime doma na 19C a vim jaky velky je pocitovy rozdil treba mezi 20C a 18C. Ted si vem do toho 3 miliony starych lidi, ktere tu mas a kterym vetsinou opravdu "18C" stacit nebude. Mas tu male deti, atd. A to je jen spicka ledovce..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na 18°C by se mělo topit až pokud nás Rusko odstřihne aby jsme vydrželi na zásobách plynu.
Je to víceméně záložní plán kdyby ta situace nastala a nenašli jsme dostatečnou náhradu dodávek plynu.

Nebo podle tebe je v té situaci lepší nechat vše jak to je a potom být třeba měsíc bez plynu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Nebo podle tebe je v té situaci lepší nechat vše jak to je a potom být třeba měsíc bez plynu?"
.. to opravdu nebyl topic meho prispevku. Hledas v tom uplne neco jineho :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V zimě opravdu není potřeba topit na "trenýrkovou" teplotu.
Zkrátka na sebe hodíš svetr nebo mikinu.

Doporučuji starou ČB klasiku "Kristián"
"Není tu dnes nějako horko?"
"Ne, je tu obvyklých 15°C."

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu neni o trenyrkove teplote :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je iba o tvojom dementnom zmýšľaní. V minulosti sa tak nikdy nekúrilo. Dnes sa doma v zime chodí v krátkom tričku. Ja som ako malá chlapec chodil vo flanelovej košeli a svetri. A to sme mali plynové gamatky a ten lacný plyn od rusáka. Dnes je to o rozmaznanosti spoločnosti. Božechráň, aby sme boli v zime doma vo svetri.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

prave jsi se popsal :)
Kdyz by jsi premyslel aspon minutu nad tim co jsem psal, tak by jsi takovou kravinu nemohl napsat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase to tak nehroť, 18-19° není žádný studený odchov, to vyřeší svetr a tlusté ponožky a i ten největší zimomřivec musí být OK. Staří lidé si pořídí elektrickou dečku a děti? Ty se přizpůsobí. Když jsem byl já malý, topilo se uhlím a běžně se kamna nechávala zhasnout někdy v 10 večer a do odpoledne se netopilo - a to bývaly i celkem mrazy a nepamatuju se, že bych měl někdy problém se zimou. Až když bylo hodně mrazivo, tak se topilo nonstop.
A co se týká plynu, tak ty problémy tu byly už minulou zimu, a všechno to vede na to, že Rusko to chtělo hrát vyděračsky. Proto nemá smysl uvažovat nad tím zda mělo smysl nebo nemělo dávat sankce, ten problém by vyhřeznul v pro nás nejhorší okamžik.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nehrotim, mne osobne to az tak nevadi. Nejak ten -1C oproti svym tradicnim 19C preziju. Ale vim jak to funguje treba u starych lidi. Moji mamu nezahrejes svetrem navic. Stari lidi potrebuji opravdu teplo, zvlaste ti co maji ruzne nemoci, problemy s kloubama, atd.
Co se tyce plynu lonskeho, netusim, nezajimalo mne to. Nicmene letos, kdy jsem se o to zajimat zacal, tak to mi staci k tomu, abych si udelal usudek o bande diletantu jmenem EU, do ktere klidne muzes zapocitat i Fialovu vladu.
Ale jinak, at si klidne kazdy veri tomu, cemu chce. Ono stejne objektivni informace v podstate neexistuje :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A koho jiného z naší politické sebranky by jsi teda chtěl vidět v čele? Kdo by aktuální situaci řešil nejlépe?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je otazka, kterou si musis odpovedet sam. Ja na ni nemam odpoved. Nicmene vzhledem k tomu, ze jsme v zavesu hned za vedouci trojckou statu s nejvyssi inflaci v EU a treba Slovensko ji ma 10,8% a my 16,6% coz 50+% vic, tak si myslim, ze by ty aktualni fialove klauny meli vymenit za jine.
Jak jsem cetl v nejakem vtipu.. "Jdou Fiala s Rakusanem po chodbe a Rakusan se ho pta..pane premiere, jak bychom mohli tomu Babisovy jeste pomoci..."
:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si mel aspon elementarni ekonomicke znalosti, tak by si chapal ze ta vysoka inflace je neco co vznikalo nekolik let. Neni to otazka par mesicu, ani neco co by dokazala vytvorit nebo eliminovat aktualni vlada.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle mne napada dalsi vtip.. "Ptaji se Babise, kdo za to muze..odpoved je Kalousek. Ptaji se Fialy, kdo za to muze, odpoved je Babis. Tudis za vsechno stejne muze Kalousek." Aneb zadny politik za nic nemuze :))
"Kdyby si mel aspon elementarni ekonomicke znalosti, "
.. klidne mne pouc se svymi znalostmi, treba proc nezastropovala ceny energii. Jak treba pomuze firmam s naklady, prispevek pro domactnosti, a podobne. Nicmene klidn muzes zacit aspon tim slovenskem, proc ma o 50% tu inflaci nizsi :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zastropování energií by nás dostalo na buben stejně jako v Maďarsku. To ekonomicky má smysl jen pro krátkodobý problém. Dlouhodobě nefunguje. A na tom Slovensku jsou jen 3 vlastníci výrobce elektřiny, takže se mohou domluvit. ČEZ vlastní tisícovka akcionářů, a spousta z nich chce zisk (o Slovensku a elektřině mluvím proto, že u nás je inflace z velké části způsobená cenou energií).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"ČEZ vlastní tisícovka akcionářů, a spousta z nich chce zisk (o Slovensku a elektřině mluvím proto, že u nás je inflace z velké části způsobená cenou energií)."
.. to je dobra zprava, takze stat vlastne memusi delat vubec nic (konec sarkasmu)
Nicmene je to zvlastni. Stat uvazuje o zavedeni "Valecne dane" i presto, ze Ceska republika neni s nikym ve valce, ale nedokaze delat nic ve vztahu k cenam energii, protoze je tam 1000 akcionaru. Aneb zisky se nedani a ztraty zaplati plebs (opet konec sarkasmu)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chapes to naprosto spatne. Stat ma znacne omezene moznosti co s tim muze udelat. Vsechno se rozprodalo nebo se z toho udelali akciove spolecnosti. Energeticka bezpecnost se taky neresila. Nejde neco co se delalo spatne desitky let napravit pres noc a zadna vlada neumi zazraky. Prestoze ty je ocekavas.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V poradku. Takze opet ti to zjednodusim. Pujdeme do ekonomickeho krachu, protoze jine cesty neni. Vlada s tim nemuze nic delat. Vse co by se delat dalo, delat nejde. Vlada uvazuje o vyjimecne dani 'valecneho stavu', ale neni schopna udelat ani minimum a zdanit navic enormni zisky z el. energie, ktera ty platis ze sve kapsy. Ale tak je to urcite v poradku. Proste bud dalsi lama v rade. ktera veri tomu, ze tak jak je ten system nastaven ted, je to spravne a dokud to letadlo takto nastaveneho syetemu nenarazi celne do hory, tak bud jak v tom vtipu..predstirej, ze se jede normalne dal..
:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Do ekonomickeho krachu nepujdeme. Tam by sme sli, kdyby se uplatnili tvoje spatne navrhy.
Delat se da, ale napravit to co bylo dlouhodobe spatne nejakou dobu potvrva. Neni zadne rychle reseni.
Zdaneni "enormnich zisku" je dalsi tvoje hloupost. Ono totiz nikdy firmy nepromitly vyzsi dane do cen, tak proc by to delali ted ze jo ? Uz takhle je cena elektricke energie na Prazske burze vys nez v Nemecku. Ale zase jen tak informativne je to mene nez ma na burzach v Polsku nebo Madarsku.
Ja nepisu, ze je aktualni stav v poradku. Celou dobu se ti snazim vysvetlit ze mas naprosto nesmyslna a nerealna ocekavani. A ze vsechno nejde ted hned kdyz ty si dupnes a s natazenou rukou jak ten nejvetsi hlupak cekas co ti stat da.
Ano Fiala je slaby premier. Vlade vsechno trva dele nez by bylo zdravo. Ale mozna je to lepsi nez ukvapena rozhodnuti co nadelaji vic skody nez uzitku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ZA KOMUNYSTŮ BILO LÝP!!!!! TO BI SE NESTADLO TODLETO JAKO!!!!!!

:D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo.. Karáši, Tihle rádoby Komunisté to prodlali za podíl ve velké privatizaci.. A díky Bohu, že dopadli jak dopadli v zapomění. Nejlépe asi bylo no.. 2003- 2012? A teď už to jede.. a čím dál tím rychleji.. řekl bych..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Do ekonomickeho krachu nepujdeme. Tam by sme sli, kdyby se uplatnili tvoje spatne navrhy."
.. jsem rad, ze ekonom specialista PPK v tom ma jasno :) Jasne a strune ti vysvetli, ze on ma pravdu, protoze ma pravdu. Mozna se podivej trochu kolem sebe, jak se treba zivnostnikum zvedaji naklady, ty ekonome. Inflace, ktera se zacina blizit 20% je neco, co muzes klidne nazyvat cestou do ekonomickeho krize. Samozrejme slovo "krach" nebylo mysleno doslova, ale obrazne. Nicmene podobne cernobile chapes i jine veci.
"Zdaneni "enormnich zisku" je dalsi tvoje hloupost."
.. evidentne nechapes ani to co jsem napsal. Ja bych CEZ nedanil vubec. Nejlepsi je jim poskytnout jeste statni dotace 75mld.
"Celou dobu se ti snazim vysvetlit ze mas naprosto nesmyslna a nerealna ocekavani. "
.. v poradku, klidne si to mysli dal :)
:Ano Fiala je slaby premier. Vlade vsechno trva dele nez by bylo zdravo. Ale mozna je to lepsi nez ukvapena rozhodnuti co nadelaji vic skody nez uzitku.:'
.. nejlepe je presne nedelat ve skutecnosti nic. Ono to stejne vzdycky nejak dopadne, ne? Hlavne se neukvapit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak už to trvá pár měsíců, takže vidíme na okolních státech, že některé kroky je lepší, že jsme neudělali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, inflace, mezinarodni rating, jsou obecne povazovany za hodne vyznamne ekonomicke faktory a v tech se opravdu nelepsime.
Jinak chdival jsem na obedy k vietnamci za 139, dneska ten stejny obed stoji 179. 2 kilovka ryze, ktery jsem kupoval za 99,- , stoji dneska 139,-. Asi nekde delam chybu a zamestnavatel mi tech 30-40% navic k memu platu, zapomel pridat ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi novinka pro tebe, ale to je ve většině světa teď. V podstatě tedy jde jen o to, jak si vedeme ve srovnání s ostatními státy, přinejmenším těmi okolo.

Jestli ti jde hlavně o cenu oběda, tak Putin správně zacílil na tvoje nejnižší pudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak Ladiiku, preci ukaz aspon trochu nadhledu. Nejde preci o obed jako takovy, ale ukazka toho, co se deje. Ten zbytek tech hovadin co si napsal s Putinem, nema ani smysl komentovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty došly?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máme nejvyšší inflaci, v okolí nikdo vyšší nemá a i Rusko ji má nižší. Došly tobě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, Rusko žádnou inflaci nemá. Akorát že ten Rubl ani není směnitelný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je.. obchodují s ním burzy na celém světě. No.. divné, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyť ten rubl nechce ani Čína a Indie (dohodla si placení v rupiích).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokodla si koš měn.. a je to tak správné..
1. Obchoduje se,
2. Aby to bylo prostým lidem bližší - na Aliexpresu se platí v RUB..Dokonce jinou měnu od rusů nepřijímají. a tam se teď otočí miliard..Hezky ruskými kartami systému MIR.. VISA A MC jsou OUT.
BUduje se alternativní finanční systém v BRICS, koše měn pro vzájemné zůčtování, až bude hotovo a jde to dobře. uvidí se co s Vámi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Tak hlavně že si to umíš obhájit.
2. Myslíš ten AliExpress, který komunisti nedávno ukradli jeho zakladateli? Koukám, s Putinem si mohou podat ruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem si všiml krade západ.. jako straky.. Tuhle zlato Libii, tamhle ropu Sýrii, Pak třeba zlato Venezuele a Zlaté rezervy Ruska to byl majstštyk. Jediná klika česka je, že jeho trezory už jsou dávno prázdné. O to se postaral uznavaný bankéř a expremier Tošovský.. A britové ani nevrátili všechno válečné československé zlato.. No stejně by ho později skoro zadarmo Tošovský prodal, prý to enní moderní zlato mít.. A že se o nej tak všichni perou asnaží se aby ho měli v trezorech.. i válčičku kvůli nemu spustí bez uzardění..když je třeba..
Takže o zlodějích je jasno.. z toho českého chudobince se už ani nená pomalu nic ukrást.. proto Vás zadlužují..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže argument, že druhá strana taky. Hm. No spoustu zlata prodalo Rusko dobrovolně, když stabilizovalo kurz rublu po sankcích po obsazení Krymu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele nez zacnes mluvit o 'argumentech', projdi si aspon svoje prispevky nejdriv. Treba tahle tvoje veta argumentama primo srsi..
"Jestli ti jde hlavně o cenu oběda, tak Putin správně zacílil na tvoje nejnižší pudy."
Nicmene mi prijde, ze se dostavas podle reakce do bodu "0", po jehoz prekroceni je pak diskuse s tebou zcela zbytecna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže nejdřív odkazuješ na nějaké fiktivní příspěvky o Putinovi, a pak se ukáže, že je to jen věta, kterou jsem si nemohl odpustit, když jsi mi tak nahrál na smeč? Ano, diskuze s tebou je zbytečná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..a bod "0" byl opet prekrocen :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mluvíš o svém IQ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

koukam, ze jsme uz dokonce hluboko pod :D :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo křičí, od toho to fičí ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nic, já ho rozčílil...-) už mu tečou nervy...-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš až tak, že bych argumentoval ad hominem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohlo mu dojit neco co nikdy nemel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rad, ze ty ty argumenty mas. Nekomu staci jednoduse napsat, tak to je a ono to tak je. Ono vira je silna vec i presto, ze existuji ruzne ekonomicke pohledy, zvlaste v dobe, kdy nikdo nema s danou situaci zkusenost. Ale to preci jako spravny ekonom musis vedet :)
Nicmene mozna mi nebudes verit, ale budu jeste radeji, pokud ta sada teorii, ktere zastavas ty tak budou pravdive a moje sada 'neekonomickych' teorii a uvah, se ukaze jako naprosto spatna. Coz by znamenalo, ze zijeme v lepsim svete, nez jak je vnimam :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ukazme si na nej. tombomino napsal "Ted se nakupuje plyn z US za 10x cenu" a veri, ze to tak fakt je. A pak jsou tu realne ceny na burzach, kde se to obchoduje a kazdy se muze kouknout jak moc je tombomino mimo nasi realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidne se priznam, ze vyrok 10x cenu, nebyl v kontextu, jakem se bavime spravne. Spokojeny?
Jinak na tom zbytku to ale nic nemeni. To ze pises o tom, ze mam ne-realisticka ocekavani, to je asi z tveho pohledu pravda. Nicmene vyjimecne situace jako tahle si zadaji i jina, nez "bezna" reseni.
Neodpovedel jsi pak na zadny z mych dotazu, at tady dodas jakekoliv srovnani cen, o kterych ve svych prispevcich mluvis. Dale povazujes automaticky za spravnou 'svoji' teorii o tom, jak neco resit, i presto, ze je to teorie neoverena praxi. Tvrdit treba , ze zastropovani energii taha statni rozpocet a pritom ale nedodas, ze prispevky na energie tahaji ten rozpocet taky, jenom mene, protoze zbytek stejne zaplati spotrebitel v cenach zbozi, ktere zdrazi k vuli tem "nesponzorovanym" energiim a zpetne se to promitne zase na vyberu dani a subvencich, ktere je ten stat vraci zpatky "do obehu". To je tak trosku nefer, nemyslis ekonome? To stejne s tou cenou ruskeho plynu. Vubec jsi neuvadel priciny vykyvu cen, zavinene neschopnosti EU, atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste měl vzdělání tak nebude nikoho obviňovat z pudů, ale budete znát Maslowovu pyramidu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Maslowova_pyramida
Ty fyzické potřeby mají i liberálové a rusobijci., akurát tu pyramidu jim nikdo neukázal, tak budou mít brzy se základnou té pyramidy problém. Jo autor je americký, tak se k němu můžete beztrestně i modlit. .-). To Vám jistě ještě dovolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdybyste vy měl vzdělání... Promiňte, nesnížím se na vaši úroveň hospodské argumentace. Jak to vidím já, spíš v tom Rusku za chvíli nebudou mít co žrát (když nepočítám věci jako pohanku). Ale oni jsou už zvyklí, že většinu zisků si rozebere těch pár nahoře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeď se kouknout na oligarchii jménem USA, co tam funguje už od dob, kdy žil Stalin. V Americe je dlouhodobé rozevírání nůžek často probírané téma, ale Ladis stále žije v realitě amerických seriálů.

Kdybys nebyl idiot (jinak to už fakt nejde), tak bys znal alespoň základy - když máš hodně pohanky atd. tak máš i hodně masa. Je to propojené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Argumentace úskokem? Kdy já mluvil o USA? Já žiju v Evropě, konkrétně Česku. A živočišná výroba není zas taková sranda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/5288931/pub_60ec1beaa83d1f6b7...
Ten graf pochopí i školák bez znalosti azbuky. Následky demokratizace na něm jsou hezky vidět. Stejně jako nástup Vladimíra Putina. Ještě otázky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš, že ten graf pochopí člověk bez znalosti azbuky? Ty už jsi pěkně naočkovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se ji nauč.. já s ní píšu plynně..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi zas lhal, když jsi psal, že jde pochopit bez znalosti azbuky. U tebe pravidlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

letopočty jsou arabskými tomu musáš rozumět mladíku.. a kam jsou linky grafů napovím.. nahoru to znamená víc produkce a dolů to znamená méně..
To je úroveň.
Nevšim jsem si, že bych lhal a už vůbec ne zase.. Leda jsem se spletl v IQ čtenáře.. omyl není lež..
Stejně jako 18C v obýváku nebude náhoda...-)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám "mladejm" zkus ještě přeložit legendu. To je úroveň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Птица - ptáci aka drůbež.
Свинина - vepřové.
To ti pro pochopení postačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať se najedi, než přijdou chudá léta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opět nepochopil ani základy. Zkusím to co nejjednodušeji. Dřív jsme měli levné suroviny z Ruska a debilitu EU. Dnes se snažíme levné suroviny nahradit dražšími a debilita EU nám zůstane.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nezvyknu tady dávat rady podobného typu, ale nechtěli byste se vy pomatené russké sociopatické filcky přesunout třeba na Novinky nebo něco podobného a metat hovna z držky tam? Jmenovitě Mirda Č, VCR33 nebo tombomino. Jak moc musí být "člověk" retardovaný, aby zasral diskusi o GPU tunou nesouvisejících a k tomu epicky nesmyslných sraček? ... Otázky byly řečnické. #iditenachuj

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"russké sociopatické filcky"
.. ty musis mit hodne mekko v hlave, aby jsi z mojich prispevku usoudil na "rusou sociopatickou filcku". Kvalitne vymasteny jedinec s IQ houpaciho kone se holt pozna hned z jednoho prispevku :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro ty, co jsou na vážkách, to potvrdí ty rádoby vtipní smajlíci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale ty jsi poodbne kopyto jako ten nad tebou. Doted si nezkousl drivejsi diskuse se mnou a tudiz se budes vzdycky navazet do lidi, protoze te to vlastni emoce donuti. Pokud jsi chtel priklad, tak na ten hnuj co tu napsl MikeM a moji hnojitou odpoved, si nemusel vubec reagovat. Vubec se te to netyka. Ale protoze jsi kopyto, podobne jako on, tak te k tomu vlastni emoce donuti...
Kdyz by jsi premyslel minutu, tak ja osobne tady nikde nehajim zadne "pro ruske" nazory. Co mne vadi je politika zdejsi vlady, at uz to co jsem tady napsal dava hlavu a patu nekomu a nebo ne. Samozrejme pokud v tom nekdo vidi "pro ruske sympatie", tak je to jeho projekce a jeho IQ se pohybuje limitne u bodu mrazu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké dřívější diskuse máš na mysli? Ty, kde jsem tě vždycky proškolil?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme Ladinku, co jineho ty udatny bobku.
ja myslim, ze tady skolis uplne vsechny :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klasika. Ad hominem, když dojdou argumenty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jaké dřívější diskuse máš na mysli? Ty, kde jsem tě vždycky proškolil?"
.. samozrejme, Ladinkova predstava argumentu v praxi :D

Hele nechme toho, potazmo ja uz ti dal odpovidat nebudu, protoze tohle kolecko uz mame nekolikrat za sebou.
Dobrou noc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jaké argumenty jsi předvedl ty? Jen ostatní urážíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, jeste jedna odpoved.. Ja nevim, jestli jsi opravdu tak hloupy, ze nevidis hovadsky prispevek MikeM? Mas tam filtr, kterym ho nevidis? Koho jsem tady urazel pred tim? Maximalne jsem sarkasticky odpovidal PPK, jelikoz mi z toho co psal vyplyvalo, ze je lepsi "nedelat nic a jeste pozde" nez se "unahlit", i presto, ze treba muze mit treba v necem pravdu.
Co se tyce MIkeM, tak jsem reagoval pouze stejne hnojate, jako to co psal on. A tobe..tobe se uz jenom smeju, protoze se tradicne michas do veci, do kterych ti jednak nic neni a jednak to co pises, nema ani hlavu ani patu a jeste se divis, proc si z tebe delam legraci..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že si myslíš, jak jsi vtipný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si o sobe nemyslim, ze jsem vtipny. Nicmene pokud chces, at se s tebou zacnu bavit jinym zpusobem, tak treba zkus zacit tim, ze pridas vecny prispevek a ne rypani, jak casto je tvym zvykem. Treba napis MikeM, ze je hulvat, za to co tu napsal. Pak te ocenim. V opacnem pripade jsi pro mne akorat rejpal, ktery nevi co s volnym casem..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak to zkusím: "tombomino je hulvát, za to co tu napsal". Lepší?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ladis, dřiv jsem ti chtěl napsat, že ti závidím tu trpělivost diskutovat s tímto profláklým trollem a postiženým psychopatem, ... ale uvědomuješ si, že tu pomatenou filcku celou dobu živíš a kdybys pořád nereagoval na každou další jeho reakci (přesněji demagogický blitek), tak nebudou ty jeho sračky tady tvořit polovinu diskuse? Dobře ti radím, nereaguj na něj. Poslední diskusi s tím pošukem jsem měl už tak před rokem, kdy jsem si řekl, už nikdy nebudu na něj přímo reagovat a držím se toho. (Teď bude následovat psychopatova demagogická reakce, jak jsem to teď vlastně porušil a další hovna. Ignorovat. Nasrat.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si nefandi. To ze mi stojis za odpoved je pouze z toho duvodu, ze jsi typicky priklad cloveka, ktery se nedokaze ovladat a je ve vleku vlastnich negativnich emoci. To stejne je Ladis. Ze to nechapete, jen ukazuje, jak mate malou socialni kapacitu.
Co jsi se mnou "diskutoval" pred rokem jsem pustil davno z hlavy, takze ani netusim o cem mluvis. ALe psychopat (kterym ty samozrejme nejsi, protoze jsi letadlo ), si to samozrejme pamatuje a necha se tim ovladat jeste dalsich "20 let". Klidne tim vztekem zezelenej :)
Nicmene vy dva jste primo ucebnicove priklady lidi, kteri projektuji vlastni nezvladnute emoce do druhych a skrze ne pak i druhe nehlizeji, neschopni jakekohokoliv racionalniho nahledu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si nefandi. To ze mi stojis za odpoved je pouze z toho duvodu, ze jsi typicky priklad cloveka, ktery se nedokaze ovladat a je ve vleku vlastnich negativnich emoci. To stejne je i zbytek proruSSké party. Ze to nechapete, jen ukazuje, jak mate malou socialni kapacitu.
Nicmene vy trollové tady jste primo ucebnicove priklady lidi, kteri projektuji vlastni nezvladnute emoce do druhych a skrze ne pak i druhe nahlizeji, neschopni jakekohokoliv racionalniho nahledu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

netreba znalost azbuky, staci znalost internetu, online translator textu z obrazkov -> https://translate.yandex.com/ocr (je to ale rusky projekt, takze bacha na plyny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brutál,, kdože to produjuje nejvíc pšenice? ee slunečnice? Masa... a vůbec?
A hlavně tady mi na černozemi každý den prší.. a u Vás prý je zase sucho.. jsem slyšel..
Letos bude úroda rekordní.. pokolikáté už za sebou. Rusko krmí celou Afriku.. a koho vy? Babiše?
Pokud jde o finance klidne se mohu povyšovat, zdravím tímto pana profesora MIroslava Ševčíka, nového děkana VŠE v Praze, vždycky zamáčknu slzu nad jeho přednáškami v 90 letech.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rektor-vse-jmenoval-sevcika-dekanem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odvoz úrody do Afriky povolil Putin, až když mu tam její zástupci brečeli. I tak si neodpustil pár raket na jeden z povolených přístavů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Seš si jistý, že to bylo do Afriky?
https://www.litterate.cz/zachrana-hladovejici-afriky-pokracuje/
No a ty rakety jsou fakt nepodstatný. To je kapka v moři, takže pokud skutečně zasáhl nějaké zrní, tak to bylo omylem - bylo by to plýtvání municí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je z nějakých halucinací? Rusko bylo první produkci na světě u vloni. A krmí Afriku už léta.
Pokud jde o lodě z UKRAJINSKÝCH PŘÍSTAVŮ. Ty odpluly.. no hlavní cíl operace byl ty lodě evakuovat, byly totiž zahraniční. Aby nemohly být s posádkami použity jako živé štíty.. Překvapení :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

rusko umi vyprodukovat zakladni suroviny, ale uz ne je vlastnimi prostredky zpracovat do podoby nejakych produktu (neobejde se to bez samych zahranicnich technologii) + maji i problemy s prepravou nekterych (zeleznice v katastrofalnim stavu a navic znacne vytizena vojenskou prepravou, jine kapacity ted po vynucenych zmenach tras nedostacuji). Ti maji vetsi problemy sami se sebou a mj. i proto na Ukrajine kradou co se da (vcetne psenice), aby to alespon castecne kompenzovali jinde. Ale je pravda, ze jsou tam na ten zmar celkem zvykli, takze snesou hodne.

A opravdu nevim, proc by mely ty lode slouzit k vytvareni zivych stitu v ukrajinskych pristavech, kdyz to je zejm. ruska specialita a krome toho ten rusky dobytek strili kamkoliv (podle toho kam se trefi) bez ohledu na nejake civilisty, takze zive stity tady ani nemohou fungovat. Take jiz po nekolika tech lodich strileli at byly kdekoliv (a napr. lod Helt plujici pod panamskou vlajkou potopili, kdyz byla natlakem zneuzita ruskem pro kryti jejich aktivit a najela pritom na minu). Vetsi zajem dostat ty lode pryc mela Ukrajina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne hlavně se neukvapit, stačí vysílat signály :-)
Jinak a dlouho jsem marně přemýšlel, jak tato absolutně neschopná vláda může mít ještě vůbec nějakou podporu a už to vím. PPK mi to vysvětlil, že mám vlastně přehnané očekávání od subjektu, který "demokraticky" zvolený se má starat o blaho občanů, kteří ho zvolili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dle ocekavani uz je tady zastropovani cen energii. To presne dokazuje tvoji neznalost.
Prakticky veskery plyn a ropu dovazime. Stat nevlastni ani vyrobu elektricke energie.
Takze takove provedeni zastropovani ceny energii ma u nas jen dve moznosti:
1 ) ty energie nebudou, protoze je za ty zastropovany ceny nikdo nebude dodavat.
2 ) nebo to bude muset stat dotovat. Coz je vec na kterou nema. Nikdo nehodla opakovat Alenku z rise dluhu, co za sve funkcni obdobi po sobe zanechala dalsich 800 miliard dluhu. A navysila tak statni dluh o tretinu. Uz tak je na tom rozpocet po akcich predchozich vlad ve spatnem stavu.
Proste zijeme ve state co nedokaze z prijmu platit ani bezne vydaje. Aktualne nevidim nikoho, kdo by byl ted nebo v budoucnu ochotny udelat radikalni rez a napravit to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze s timhle pristupem to dotahnem jeste dale.. proste se nic delat neda. Energie nam nepatri, ropu a plyn dovazime, Alenu z rise divu, opakovat nebudeme..a PPK je ekonomicky expert.
(opet konec sarkasmu)
Na to znam jeden vtip z doby realneho socialismu. "Jede takhle UV KSC autobusem na vyjezdni zasedani a pokazi se jim autobus. Vsichni vysednout a diskutuji co delat. V tom momente se ozve generalni tajemnik a rika 'Vsichni zpatky sednout a predstirat, ze jedeme dal'".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké, nicméně sám ji nedokázal navrhnout nic lepšího než zastropování energií.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja tady opravdu nejsem od toho, aby navrhoval "ceske vlade" (a kterekoliv jine) konkretni kroky, co ma delat. Ale klidne se ji muzes prihlasit treba ty ;)
Jinak zastropovani energii je jedna z moznosti. Co bude v treba v dlouhodobem pohledu horsi/lepsi, jestli si nechat zvysovat inflaci a tim vykradat statni kasu a nebo stropovat/dotovat energie u zdroje a tim vykradat statni kasu, se uvidi. Urcite existuji i jina reseni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Státní kasu ti vykrádá zastropování v některých okolních zemích. V Česku naopak inflace dává vládě spoustu peněz navíc. Uvidíme. Zní to divně, ale možná se časem ukáže, že i nedělat nic by nebylo tak špatné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"inflace dává vládě spoustu peněz navíc."
... jenomze zaroven ti hodnota tech penez klesa. Pokud dojde k hyperinflaci, muzes si s temi penezi akorat vytirat zadek. To znamena, mas sice objem, jenze ten je ti naprd.
Tenhle tyyden proslo mediema, ze ratingove agentury opet zhorsili cesku rating. Dalsi pruser do sbirky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vedle nás inflaci doháněj, a to to ještě vyskočí, až to přestanou dotovat. Pak uvidíš skutečné srovnání Česka, jak si na tom vede.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Budu rad, kdyz budes mit pravdu. To myslim vazne. Meanwhile..
https://www.statista.com/statistics/225698/monthly-inflation-rate-in-eu-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vláda vymyslela (no, spíše odborníci jí povolaní), že by se dal rozdělit ČEZ na státní a komerční část. Kromě toho, že to elegantně řeší problém výstavby nových atomovek to může řešit i prodej energie čistě pro český trh. Je to samozřejmě poměrně složitý problém, a to včetně toho, jak zajistit aby ta státní část fungovala po ekonomické stránce dobře, ale určité docela funkční vzory tu máme (např. Budvar), takže už zbývá jen problém politicko-filozofický (raději to opíšu takto), kdy určití lidé zejména z ODS vyznávají mantru "stát je špatný hospodář."

Jinak sorry, ale PPK má naprostou pravdu ve všech bodech vaší pře. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je v poradku, ja necekam, ze by jsi zastaval jiny nazor :))
Pokud to trochu shnru. Ja bych cekal, ze pokud stat, jehoz ministr financi ma tu odvahu prijit s necim jako je "valecnou dani" i presto, ze ten stat neni ve valce, tak bych ocekaval, ze nejdrive se bude snazit podobne "kreativnimi" prostredky slapnout na krk tem, kteri na cenach energii vydelavaji. Ale to je asi prilis "anarchisticky" pohled na vec. Jendodusi bude ponechat tem, co na tom vydelavaji, je vydelavat dale, podobne jako treba na testech/ockovancih v dobach kovidu (at si do tebe taky rypnu), at se kolecka toci a penize vezmeme plebs.
Jinak jakykoliv pokus tehle vlady neco resit vitam a jsem prekvapen, ze se dostali az tak daleko :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak sorry, ale PPK má naprostou pravdu ve všech bodech vaší pře. :-)
Víš jak správně měl znít tento poslední koment ?
Jinak sorry, ale souhlasím s PPK a z mého pohledu má pravdu ve všech bodech vaší pře.
Protože z mého pohledu, má pravdu Tombomino. Či-li se neztotožńuji s tvým názorem, ale netvrdím že je to jedinná a daná pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Suverenní stát, který není kolonií možnosti má.. ale ne kolonie.
Suverenní stát si může předvolat zástupce průmyslu a jednoduše jim oznámit bude to tak a tak.. nebo fabrika bude dál fungovat bez Vás..Toto se dělo v historii častěji než si myslíte..a ne jen za nějakých komunistů. Jenže Vy jste jen ubohá kolonie co za vlastní levně vyrobenou elektriku platí vysoké ceny na burze v Lipsku. Směšné, okrádají Vás a vy ještě diskutujete jak to vlasně jinak nejde.. jen se nechat škubat.. To teda hodně štěstí, možná se vám v té zimě lenivé mozky proberou..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakože Putin poručí továrnám v Rusku a všechno bude zase dobrý? Nakonec se tam budou mít líp než my tady, hotový blahobyt. Tak doufám, že ten exodus nejsou žádní ekonomičtí migranti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi to pro Vás bude šok, ale skutečně vloni prezident oznámil představitelům plynárenským podnikům, že budou plynofikovat občanské domy.. Protáhli ksichty, protože to je drahé kopat inrastrukturu pro nějaké občany. A kopou a připojují.. Jo.. bezplatně..protože peněz ny velkých projektech nahrabali dost .. to je bolelo nejvíc.. Jenže o tom vy se nikdy nedozvíte.. vy máte svoje média.. .-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Keď som bol malý chlapec, asi tak pred 45-50 rokmi, tak v našom meste o cca. 30 tisíc obyvateľov, v našej bytovke s dvoma vchodmi a prízemím a dvoma poschodiami, ale to sa dialo na celej ulici, kde ich bolo viacej (niektoré mali aj viacej vchodov), zavádzali plyn. Montovali do izieb gamatky, do kúpeľne ohrev teplej vody a dostali sme nový plynový šporák.
Takže ty nám tu teraz vykladáš, že vaše blahorodie vám zavádza plyn do bytových domov s 50 ročným oneskorením oproti nám??? Tak to rýchlo choď bozkať nožičky Putinovi. :-) :-) :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no nevím, plyn za 3Kč, elektriku za 1,5. černý uhlí, který si u Vás ani nekoupíte, protože není za 2500/tuna. Co třeba platit inkaso /elekřina, teplo, voda/ 2,500 měsíčně? I v Moskvě?
Užijte si to v Česku, co jste si zvolili to máte.... přeju Vám do sytosti. Že volby byly podvod? A vládnou Vám lidi co nezískali většinu od voličů? A že hezky mlčíte..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oba vaše příspěvky jsou jen o energiích. To vím, že ty Rusko má. Ale nic dalšího skromný ruský člověk nepotřebuje, že?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hnojiva se vyrábí také z těch energií. Ceny jídla v ČR jsou jako na západě, platy třetinové. Takže ještě jídlo je potřeba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak taky jídlo je potřeba. Ale žádné extra, jako třeba Mekáč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za mekáč už mají ruskou náhradu, takže akorát zůstane zisk v Rusku a neodpluje jako u nás na západ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš tu, jak ani nemají brambory na hranolky a dokonce ani ten CO2 do sycených nápojů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Téda, tos mi to nandal, ale jenom ve světě trollíka frikulína Ladise. V tom objektivním světě je můj argument o neodtékání zisků do zahraničí asi tak 185x důležitější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádné zisky, takže ani nemá co odtékat. Hlavně že propaganda jede na plné obrátky. Mimochodem McDonald's je frančíza, takže ta restaurace je česká a odvádí jen peníze za licenci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty si fakt debil. Štát nefunguje na ziskoch firiem, ale na daniach. A tie McDonalds odvádza. A myslíš si, že ten podnikateľ v Rusku z toho reťazca ten zisk rozdá ľuďom? Si fakt taký sprostý??? Ten ho presunie na západ, kde si bude kupovať vily, jachty a užívať si dovolenky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, jako vtip dobry..pobavilo. A vodu maj? na míchání koly?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomnel jste na plesnive housky a i s tim masem maji trochu problemy co do udrzeni kvality. :-D
Nejsou sami schopni dosahnout konzistence ve vyrobnich a logistickych postupech, coz je presne to, co dela mekac mekacem (at uz se to nekomu libi, ci ne - to je zde podruzne).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak za to děkuju... Co Mekáč? Já si dám skutečný hamburger z mramorovaného hovězího a ne ten vtip na Burgr.. Svatá prostoto.. Je to čím dál tím lepší díky...-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já do mekáče nechodím, ale viděl jsem ty rozbrečené Rusy na internetech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A já viděl, že přemalovali ceduli a ten hnus se prodává dál..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teraz sa tam predáva ešte väčší hnus.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pohadky primo z Ruske trolli farmy. Jenze tam mas zasadni chybu. Ta draha elektrina je podle Prazske burzy. Je tam ted drazsi nez na te burze v Lipsku. Prestoze vetsina Ceske elektriny je prodavana primo Ceskym distributorum a nejde ani pres jednu z tech burz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Burza .-) , Hmm většina... a cenu berou odkud?? Z Lipska? Ne ? Budem hrdí, že můžeme platit víc podle Pražské? Hrdost Vás zahřeje..Možná brzy i nakrmí..bez hnojiv.
Mě to baví, když jsi vidět nějaké obskurní panoptikum zajdu si na český internet.. je to ale morbidní zábava .-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Takže minulý rok si sa nezaujímal, tento rok si sa začal zaujímať, ale urobil si si úsudok o bande diletantov. Nie si tak trochu debilko?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ruského Hitlera? Ty musíš být hodně zmasírovaný propagandou.
https://www.e-republika.ch/article4560-Jak-se-lze-v-EU-kolonii

Můj dojem je úplně stejný jako Umlaufa. Lidi bez rozhledu jsou v dnešní době tak lehce rozpoznatelní a ani si to neuvědomují, tudíž se vyjadřují jako negramoti. Jirka1 je skvělá ukázka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ruského Hitlera. Já vím, že ty jako věřící to máš problém pochopit, a tak označuješ všechny s jiným názorem za negramoty, ale pouč se:
https://www.youtube.com/watch?v=9SUjqIvVZHY

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z Ruska už neteče. Ukrajinská firma nedostala z Ruska peníze za tranzit ropy ropovodem Družba - díky sankcím, jimiž se EU střílí sama do obou nohou. Peníze se vrátily do Ruska. Maďarská a slovenská vláda si za tranzit ropy zaplatily Ukrajincům samy. Česká vláda je na dovolené, takže už ani nevysílá signály. Stalo se předevčírem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mas nejen zastarale ale jeste spatne informace. Tranzit za ropu z Ruska k nam je zaplaceny a nejpozdeji od zitrka ropa potece.. Neplatila Maďarská ani Slovenská vlada. Platil Maďarský MOL, protoze to je ten vlastnik rafinerii a odberatel ropy v Maďarsku a Slovensku. A stejne tak to i u nas resil ten kdo vlastni České rafinerie a je odberatelem, tedy Polský Orlen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Platil slovenský Slovnaft.... že ho vlastní MOL je věc jiná.. nezamořujte to tu dezinformacemi..Mimochodem v prosinci Vás odpojí na dobro.. končí 8 měsíční vyjednaná výjimka ze sankcí EU.. uprostřed zimy.. to prasknu smíchy...-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dezinformace je tvoje specialita. Byla provedena jedna platba za Slovensko a Madarsko. Neplatili to kazdy zvlast.
Zrejme ti dodali spatne informace. V prosinci konci vyjimka na severni vetev ropovodu druzba vedouci do Polska a Nemecka. Jizni vetev ma vyjimku delsi. Navic pres ni cerpame mene nez polovinu z rocni spotreby 7.5 milionu tun ropy. Nastesti ohledne ropy meli politici drive rozum a tak disponujeme ropovodem IKL vedoucim do nemecka s rocni kapacitou 11 milionu tun. Diky mezinarodni shode na rozsireni ropovodu TAL, ktery IKL napaji, to je adekvatni nahrada ktera zajisti dostatek ropy jeste pred vyprsenim vyjimky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/slovnaft-druzba-ropovod-poplat...
idnes a novinky jsou český informační grál přece.. takže stížnosti na nepřesné informace tam.. nebo že by dezinformovali? Ach to snad ne.....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si vyberes clanek co se omezuje pouze na Slovensko a Slovnaft, tak mas neuplnou infomaci. No a pak se muzes na idnes rozhlednout a zjistit, ze jsou tam i dalsi clanky kde informace o Madarsku a MOLu je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mezitim v moji realite. Veskery dovazeny plyn do Ceska je puvodem z Ruska. Ceny za ktery je kupovan a za ktere by nam ho Rusko dodalo na primy odber nejsou nijak zasadne nizsi nez by byl plyn z jinych zdroju. Nikdo v teto republice nekupuje a rozhodne nebude kupovat plyn odjinud za 10x toho co stoji plyn z Ruska.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No pokud vim, tak zkapalneny plyn, je podstatne drazsi, coz je jedna z relanych alternativ za rusky plyn. Cenu za plyn pak podle toho co vim, urcuje burza, pokud nemas nasmlouvano primo. Klidne tady muzes hodit treba za kolik kupuji plyn madari a za kolik jej dovazime my. Tak nevim, v jake si realite...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano zkapalneny plyn je pri normalnich cenach plynu drazsi. Jenze aktualne nemame normalni ceny a tak ani ten LNG nevychazi podstatne draz. Mnoho zemi evropske unie vcetne te nasi si dlouhodobe pestovalo zavislost na Rusku. A je to Rusko kdo aktualne ma pevne v rukou nesmyslne ceny plynu na evropskem trhu. Toho se nezbavime jinak nez diverzifikaci dovozu. Bude to neco stat, ale proste se to udelat musi. Ne jen kvuli aktualnim cenam, ale i kvuli dlouhodobe energeticke bezpecnosti. Neni to aktualni vlada, co nas uvrhla do 99 % zavislosti na plynu z Ruska. V roce 2017 koncil 20 lety kontrakt na Norsky plyn co pokryval petinu nasi spotreby a u nas nikdo nemel zajem ho prodlouzit, protoze Rusky plyn nakupovany z nemecka vychazel levneji...
Aby si dneska dostal nizsi cenu na plyn nebo ropu z Ruska tak:
1 ) Musis byt v pozici sily, tedy nebyt na Ruskych zdrojich zavisli. Toho patricne vyuziva Cina a Indie, kdy si nadiktuji na Ropu slevu a dostanou ji. My v teto situaci nejsme.
2 ) Musis provozovat patricny Analni Alpinismus. To je to tvoje Madarsko. Tobe mozna nevadi strcit hlavu hluboko do Putinovy zadele. Pro vetsinu je to z dlouhodobeho hlediska neprijatelne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"A je to Rusko kdo aktualne ma pevne v rukou nesmyslne ceny plynu na evropskem trhu. "
.. chces tim rict, ze Rusko jako takove ten plyn opravdu zdrazilo? Ja mel doted dojem, ze cena plynu je urcovana burzou a ne 'nakupkou', podobne jako tomu je u elektriny.
"2 ) Musis provozovat patricny Analni Alpinismus. To je to tvoje Madarsko. Tobe mozna nevadi strcit hlavu hluboko do Putinovy zadele. Pro vetsinu je to z dlouhodobeho hlediska neprijatelne."
.. cece ja ti nevim, ale ja vidim u nas jednoho analniho alpinistu, ktery strci Urbana vcelku do kapsy..ma takove nafialove prijmeni. Rozdil mezi nim a prvne jmenovanym je podle mne pouze v tom, kam tu hlavu strka a z jakeho duvodu. Ncmene chapu i zjednoduseny pohled, kdy jeden alpinismus je vitany, kdezto jiny alpinismus je pranyrovan :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko jako vyznamny a aktualne nenahraditelny dodavatel plynu vyuziva svuj vliv a cenu plynu na evropske burze ovlada. Neni to zadna veda, staci vytvaret umele nedostatek. Nebo aspon iluzi onoho nedostatku.
Napadaji me dva vyznamne pripady:
1 ) Minuly rok. Gazprom pres dcerinku ovladal vyznamne mnozstvi kapacit zasobniku plynu v Nemecku. Je dobrym zvykem, ze pred zimou jsou zasobniky naplnene. Minuly rok zustali prakticky prazdne. Burza silela, ceny leteli nahoru.
2 ) Aktualni rok. Jsou dva vyznamne plynovody, kterymi proudil plyn do Nemecka. Nejdrive byl odstrizen Jamal vedouci pres Belorusko a Polsko. Nasledne bylo snizeno vyrazne mnozstvi plynu prepravovane pres Nord Stream. A zase ceny na burze leti nahoru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rusko /Gazprom/ na Evropské burze neobchoduje.. už hezkých pár měsíců.. To je jenom Vaše hra chlapci, s plynem..
Kromě toho, že je to kravina místo dlouhodobých smluv obchodovat a podporovat spekulaci na jakési burze, aby na tom vydělávali finanční spekulanti, tak neobchoduje proto, že jako prodejce dlouhodobých kontraktů by je Gazprom musel zajišťovat tzv marginem.. tj penězi jako pojistkou že plyn opravdu dodá.. Že je to na hlavu? Že by výrobce platil a potřeboval deponovat na burze nejaké peníze, když udělá treba roční kontrakt? Tak se zeptejte VAší vlády proč do superbohatého ČEZU musela na podporu likvidity nalít 75 miliard půjčky od ministerstva financí.. Aspoň si to vygooglete..
Že po tom co GAzpromu ukradli uložiště v Německu a zničili Nordstream 2 , pošle ještě nějaké prachy na západ, aby obchodoval na nějaké obskurní burze, to si může myslet leda chorý mozek.
Tohle se děje protože většina z vás financím vůbec nerozumí..okrádají Vás za bílého dne a vy tu plácáte o Putlerovi.. Tohle mne baví .-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si aspon ujasnili, ze cena je tvorena burzou, nikoliv dodavatelem. Jsem rad, ze jsi dospel ke stejnemu zaveru. STale bych ale videl rad to srovnani cen, o kterem tvrdis, ze by se "nijak zvlast nelisili", protoze to je podle mne tak akorat tvoje fikce.
A ted k tomu, co ma vliv na cenu plynu na burze. Samozrejme, ze Rusko muze mit/ma snahu cenu ovlivnovat za svymi ucely. Klidne ji muze ucelove i zkouset ovlivnovat. Nicmene ti tam chybi jeden podstatny aspekt, ze uplne stejne se na cene plynu podileji svymi kroky/reakcemi clenske staty EU, potazmo EU jako celek. Za cenotvorbou na jare, kdy plyn letel nahoru, ale treba nebyli zasahy Ruska ve smyslu, jak to uvadis, ale neschpnost EU se dohodnout na tom, aby se jasne vyjadrili k tomu, jak to s ruskym plynem bude. Coz automaticky rozkolisalo trhy a cena vyletela jako raketa. A to je neco, co by Evropa byt schopna ovlivnovat mela.
Samozrejme, mi nemusis verit, klidne si jed svoji modro-fialovou linku s tim, ze jsem 'ekonomicky analfabet' dal. Nicmene bych k tomu jen dodal, ze to jsou informace. ktere pochazeji z okruhu makroekonomickych analyz velkych bank a firem, ktere pro ne tyhle informace obstaravaji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Cena je tvořená nabídkou a poptávkou. Dohodu dvou nebo více stran. Burza je jen jeden z mnoha nástrojů jak to udělat. A nabídka jaksi nechce / a ani kvli sankcím nemůže - se nenechá zase okrást/ tento spekulativní nástroj používat. Takže se nabídka s poptávkou nesetká.. a výsledkem jsou Vaše ceny.. TJ Poptávka by se měla zamyslet a to dřív než začne mrznout. A hlavně Františci.. platit cash..tak abyste to nemohli zase ukrást jako devizové rezervy a ruské zlato..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

EU musi zaviest regulacie kde GPU nemoze mat vaic ako 200w

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A proč né rovnou 100W? Nebo dedikované nemobilní zakázat úplně! Ale proč mobilní? Vždyť k těm NB dávají taky 300W zdroje( a že si ty NB taky dokážou pěkně přihnout). Ty bych zakázal taky a basta!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to nějak moc? Ten Apple M2 si vystačí s 10W i pro CPU, RAM a storage, takže 20W limit na tyto komponenty pro všechny.

My se k té zelené budoucnosti prozákazujeme soudruzi!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

s regulacemi nesouhlasím. Lidé by spíš měli přestat kupovat žravé karty! Tím by přinutili Nvidii i AMD aby své hiendové karty museli škálovat přidáváním křemíku, nikoliv taktů! Bohužel jsem v tom sám, lidi jim koupí přehoněného miniaturního prcka za tu cenu, tak proč by příště neušetřili a nedali jim ještě menší a ještě přetaktovanější čip. A tak se dostáváme tam, kde jsme. Škálovat výkon by se měl při zachování sweetspotu, tzn. přidávat křemík a dieshrinkovat při stále +- "stejných" rozumných taktech. Takto by hiend mohl klidně zůstat na 200W. Jenže proč nemít dalších 20% výkonu za více než dvojnásobnou spotřebu že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Kdo má grafiku s TDP > 100W je buržoust a tedy nepřítel společnosti, také je globální oteplovač planety! Jeden zločin větší než druhý. Green dealový Fiala už má nastole plány koncentračních táborů pro gpu buržousty.

Ten kdo má 3090Ti způsobil 10 000 letou požárovou apokalypsu v Hřensku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zmírní to na doživotí alespoň pro ty co ji škrtili na TDP?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gulagy jsou znovu otevřeny v Rusku, ne u nás... A nepotřebují k tomu ani greendeal, stačí říct slovo válka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte rozhled, ani perspektivu. Česko je jeden velký Gulag. Přijde nová epidemie.. oni už ji vymyslí, zavřou Vás doma o zimě a hladu.. to bude prdel..-))))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je krásné, když ruský propagandista kecá o uzávěře kvůli epidemii a jen tak zapomene dodat, že v té samé době byla v Moskvě daleko větší uzávěra, ven se smělo jen do práce a pouze na propustku. A v té samé době se Putin zbláznil definitivně, neboť s jeho paranoiou se pro jistotu izoloval od všech, Sputnik nesputnik :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně žádný argument, jste vy víte kde .. kolektivně.. :-), ekonomika na šikmé ploše.. a kvůli čemu? Evropská komise, kterou nikdo nevlil Vám poručí a vy skáčete jak lumíci z útesu.
Průmysl bez energií, zemědělství bez hnojiv, Bez armády, poslední náboje jste poslali na východ...k likvidaci .-). A počet vražd v česku na maximu. A to ještě nezačala zima..
Ani ty žíly si nebudete moct pořádně podřezat, , protože k tomu je ideální plná vana horké vody.. Good Luck boys..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže místo argumentů tady točíš dokola ty svoje pohádky (aneb "už dnes se máme hůř než zítra"). Jinak ty náboje nebyly zbytečné, posloužily k té likvidaci ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je moc hezké, jak jsi se absolutně vyhnul tomu, o čem byla řeč a jen blábolíš ve stylu ruské propagandy, přitom kecáš o nedostatku argumentů. Zjevně petrohradská škola....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"bratia" vy uz volite horsie + zapredanejsie ako slovaci = no a to uz je co povedat
takze chapem ze chcete/musite setrit na wattoch :))))

ja vsak potrebujem plynuly pohyb 4K 120fps, pricom na dokonalost stale malo
ale tak 80'' zobrazovadlo nad 120fps nezozenies zatial
watty=teplo si odvadzam z vedlajsej izby pomocou odsavania z pc zostavy aj zo zosilovaca -so radialnym ventilatorom =mne to teplo v izbe neostava
+rad podporim spotrebu z rusackych zdrojov ;) neh maju liberali vyssie ceny za ruske energie ;)
cim viac watt tym lepsie :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co hras na 4K 120fps? Vatnik Simulator 2022?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to má i na VR. Tam nechceš koukat na nízké rozlišení a blít z lagu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je pomerne zaujímavá špekulácia

AMD EPYC 9654 96-Core “Zen 4” CPU Pictured, Genoa Expected To Launch Alongside Ryzen 7000 “Raphael” Chips
4h

AMD's EPYC 9654 CPU which is part of the Zen 4 "Genoa" family and features 96 cores has been pictured by YuuKi_AnS. According to the leaker, the AMD EPYC 9000 "Genoa" lineup will launch alongside the Ryzen 7000 "Raphael" chips in the coming weeks.

Having two products being announced on the same day isn't as difficult to manage than to have two completely different product families launching at once.
https://wccftech.com/amd-epyc-9000-genoa-ryzen-7000-raphael-zen-4-cpus-l...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viem je to OT, ale je to zaujímavé a od firmy o ktorej produktoch je článok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili 375 a 405W oficialne, neofiko i 450W, dekuji nezajem, jedine velka Navi 31 do 300W, vic ne.

Pripada mi ze vsem dnes pekne kape na karbid, jo to se nam zvysuje vykon kdyz honime TDP do vysin...

Ryzen 7950X jasne ze bude mit +35% vykonu navrch kdyz sezere 230W.

Radeon-y tridy RX 7000 jasne ze budou mit 2x vykon oproti RX 6000 kdyz sezerou 1,3 / 5 x vic.

NVIDIA zene vyssi mainstream na 285W(!), pak primo skrz 400 na 600W a vic...

Jejich procesory budou vyuzivat nejnovejsich 6, 5 a 4nm vyrobnich procesu TSMC, zakaznici proto cekali ze logicky zas a znovu aplikuji svou pokrokovou architekturu, vytezi pozitiva novych vyrobnich procesu(stejny vykon jako predchozi generace ale na nizsi spotrebe a nebo vyssi vykon na spotrebe predchozi generace), nastavi to(hlavne v dnesni EKO dobe) na normalni hodnoty spotreby(75, 90, 120, 150, 180, 220, 250, 280 a 300W), bude to chladit maximalne dvouslotovy medeno hlinikovy pasiv(masivni zebrovani) s vapor chamber a cele to bude stat normalni cenu kdyz uz ti gameri byly v dobe zkurveneho miningu 2 leta vojebavani na cene 2x a vice(!!!), ne zas a znova na rozum sere pes.

Jestli skutecne ta Navi 33 s 5120 SP(/=RX 6900 XT / 16GiB) prijede a bude to mit(umele) jenom 8GiB VRAM, pak si to muzou rovne pojebat, jedine ze by to bylo vybavene GDDR7 ale v to neverim(!), ze by 2x velikost Infinity Cache? Zbytecne to zakladni mainstream umele prodrazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navi 33 případných 8gb stačí, má to být čip pro relativně levnou kartu střední třídy s cílovkou dosáhnout co nejvíc fps v 1080p nebo max 2k.

Rx 6900xt měla při vydání cilovku 2k-4k, proto 16gb (samozřejmě taky pro marketing, protože čím víc GB tím lepší karta přece ;) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, AMD oznámí krásnou spotřebu grafik, s vlastním reaktorem jste v pohodě a tady se zase zvrhla diskuze o Putinovi.
Chtěl jsem teda psát o AMD, ale napíšu o Putinovi. Fandím mu. Fandím mu, aby nás od toho plynu na zimu odstřihnul úplně. Nefandím mu teda s tou válkou, ale fandím mu s plynem.
Otužuju se, věřim teda že zimu přežiju, každej blbec, kterej zimu nepřežije, může nadávat akorát sobě, protože buď volil někoho z Fialova tábora nebo z Babišova, takže si chcípnout na zimu zaslouží. :-)

Jinak teda k tématu, AMD zadala výrobu:

1x novinářská Radeon RX 7975 XT
1x novinářská Radeon RX 7950 XT
1x novinářská Radeon RX 7900 XT
1x novinářská Radeon RX 7800 XT
1x novinářská Radeon RX 7800
1x novinářská Radeon RX 7700 XT
1x novinářská Radeon RX 7600 XT
1x novinářská Radeon RX 7600
1x novinářská Radeon RX 7500 XT

Problém s přehršelem modelů bude jako obvykle menší než s nedostatkem v obchodech. :-/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Problém s přehršelem modelů bude jako obvykle menší než s nedostatkem v obchodech. :-/“

Tak tvou selektivní optikou určitě.:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.