Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rage Mode přidává <20 wattů prostoru

Mojí nadějí na konec těhle kravin (i u CPU) je 5nm výroba, která tyhle TDP extrémy zatrhne. Odvádět tolik wattů z výrazně menší plochy je bez nepravděpodobné revoluce v chlazení nemožné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa pozrieme do minulosti, tak karty siroke na 2 sloty boli kedysi monstra. Teraz su karty co maju dokonca 3.5 slotu sirku a aj ked ludia prevracaju ocami, nikto nevydava posmesne clanky z tak tucnych kariet.

Vyrobcovia pojdu este dalej, az im vznikne vhodna situacia, ze na odvedenie tolkeho tepla sa im oplati prirobit na kartu malu kompaktnu izolovanu parnu elektraren. Za paru mozu pouzit kvapalinu s nizsou teplotou odparovania nez voda (som zvedavy, kolko diskutujucich mi to zozerie).

Karta v dlhodobej zatazi spusti elektrarnicku ktora schladi grafiku a zaroven doda dynamicky az do 100W o ktore karta moze znizit prikon zo siete.

Len si predstavte .. 5 slotova grafika s tromi elektrarnickami a dvomi fotovoltaickymi panelmi na streche.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

grafické karty s rekuperací? Zní jako hudba budoucnosti, ale v současné době by se již vytvořit daly - různé typy termoelektrických článků již přece dávno existují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen ještě dodám, že důvodem proč se tedy dnes ještě nepoužívají je nízká účinnost kolem 5 - 8 % a pravděpodobně i vysoký poměr ceny/účinnosti.
A co se týče klasického vaření vody na páru na roztočení turbín(k)y - na to ani jednak vapor chamber neobsahují dost vody (aby se vyvinul patřičný tlak páry) a grafiky pořád ještě dost netopí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom by som problem nevidel, dostatocny tlak pary obstara Intel CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5nm výroba zvyšuje denzitu. Na spotřebu a frekvence má minimální vliv, podobně jako třeba 14->12nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kvůli té vyšší hustotě bude vyšší zahřívání menších tranzistorů, tedy pokud nesníží takty. To je donutí ke snížení TDP. Už dnešní 7nm CPU mají vyšší teploty a to mají menší spotřebu než ty 14/28/32 nm.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by měli snížit TDP, mělo by to za následek snížení výkonu a celý přechod na 5nm proces by postrádal smysl. 7nm wafer stojí $9 tisíc, 5nm wafer stojí $17 tisíc. Nedá se očekávat, že by výrobci nasadili dražší technologii a nevyužili ji k získání maximálního množství výkonu. Očekávat, že bude spotřeba klesat, když procesy žádný významný pokles spotřeby nepřinášejí, nemá smysl. Spotřeba klesala tehdy, pokud s vysokou kadencí přicházely nové procesy snižující spotřebu a jeden z výrobců je zvládal nasazovat výrazně dříve než druhý.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady už jsme na hranici toho, kolik tepla lze odvézt z milimetru čtverečního, aniž by bylo dosaženo kritické teploty čipu, která bude u 5nm také nižší.

RTX 3090 žere přes 300W. Udělám dieshrink na 5nm a to GPU bude zabírat méně jak polovinu plochy, ale spotřeba neklesne ani o polovinu. Zahřívání plochy/watty na milimetr čtvereční se zvýší a snaha získat co největší výkon s tím nic nenadělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, jen vznikají nové problémy, které potřebují nová řešení. Např. efektivnější odvádění tepla z malé plochy, rozdělení jádra na čiplety, mezi nimiž budou mezery využitelné k efektivnějšímu odvodu tepla ap.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teploty procesorů AMD narostly navzdory chipletům a jak už jsem psal - nějaká revoluce v chlazení je minimálně na 5nm nepravděpodobná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou i samotný wafer tenčí s postupem procesů? (nevim)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na procesu nezáleží. Důležitý je jen průměr waferu - čím větší wafer, tím také tlustší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chybná úvaha. Mezigenerační rozdíly v teplotách nevypovídají o účinnosti čipletů pro zlepšení odvodu tepla, ale o rozdílných architekturách, procesech a taktech. O účinnosti čipletů by vypovídalo, pokud bychom měli stejnou architekturu se stejnými takty - jednou v klasickém a podruhé v čipletovém provedení.

Čiplety umožňují efektivnější odvod tepla a navíc rozhraní k jejich propojení přidává malé množství křemíku, takže kontaktní plocha křemík-chladič je mírně větší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes má AMD na 7nm vysoké teploty a 5nm má o 80 % vyšší denzitu než 7nm. Nedá se snad předpokládat více wattů na jednotku plochy? Pokrok v architektuře to těžko vyváží i kdyby nějaký v tomto směru vůbec byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že nejmenší rozměr struktury by byl deset atomů (wikipedia tvrdí, že vzdálenost atomů v krystalické mřížce křemíku je ,5 nm - naposledy, když jsem se díval, dělali wafer z krystalu křemíku s příměsemi), tak bych to nechal na nich... quantum tunneling apod. pro prostup tepla. A až to bude EUV, napíchají tam kolmo špejličky z uhlíku (nanotrubičky) na odvod tepla jednou za tisíc atomů...

A pokud to nikdo nemá patentovaný, tak já to vymyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nejmenší rozměr struktury by byl deset atomů“

Ona je dost otázka, jestli 5nm proces má opravdu nějaký rozměr 5 nm.
Co jsem o tom četl, už někdy od dob kolem 40 nm to postupně jsou čím dál víc marketingové nanometry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Mojí nadějí na konec těhle kravin (i u CPU) je 5nm výroba, která tyhle TDP extrémy zatrhne. Odvádět tolik wattů z výrazně menší plochy je bez nepravděpodobné revoluce v chlazení nemožné.“

To je přece nesmysl.
Jednak grafiky s TDP na hranici použitého procesu budou tak dlouho, dokud vyšší TDP přinese vyšší výkon. A to nejspíš v dohledné době platit bude.

Navíc i kdyby přišel nový proces vyžadující razantní snížení TDP, nejspíš na něm žádné grafiky nevzniknou.
Pro výrobce nedává žádný smysl přijít s kartou, která má vyšší cenu (kvůli novému procesu) a nižší výkon (kvůli snížení TDP) než předchozí generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já říkal že to nebude žádná věda. Zato SAM a 4modul zapojení pamětí přidává ještě další výkon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

přej nejlepší je mít 2x16GB dual rank, ale musíme počkat jestli to někdo celkově otestuje, co je best, ale dost mě to překvapilo na gamer nexus ty největší rozdíly byly fakt velký

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež na tu novu generaciu pozeram cez prsty, AMD CPU 140W Intel 250W, AMD GPU 300W, Nvidia 320W to ako že si robia prdel! Momentalne bežim na AMD 3700X -0,075V v plnej zaťaži 52W a GPU GTX1060 6GB plna zaťaž 80W...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podla tej grafiky nevyzeras na cielovku high endu AMD alebo NVIDIE.

Nikto nikoho nenuti kupovat tie grafiky. Na druhj strane ak by islo jendoducho vyrobyt grafiky, co by mali ovela nizsiu spotrebu pri rovnakom vykone, tak to urcite obaja urobia. Ludia su ochotny to kupovat, tak to predavaju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže on je ten výběr grafik s nižším TDP dost mizerný. Je tam samé retro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak ono to vytváří podmínky pro navyšování spotřeby i v mainstreamu a níž, tzn. 1060 - měla 120W, 2060 - 160W, 2060Super - 175W
tzn. pokud 3070 má spotřebu 220W v referenci, AIB karty 3070 mají většinou vyšší spotřebu cca 230W, takže až vydaj 3060ti založenou na stejném čipu tak se může stát že AIB karty budou mít klidně k 200W spotřeby na to že by to měl být mainstream do mainstream PC s mainstream zdrojem a mainstream deskou a case tak to moc nesedí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele i NAVI1 když si něco pustíš ve FullHD a omezíš FPS na 60 bere do 100W v mnohem vyšší kvalitě než na GTX1060. Jde o to co chceš. Ale vy fantastové asi chcete, aby Vám to za 80W běželo ve 4K@60fps na Ultra.
Mimochodem těch 80W je dle nějakého software nebo na měřáku na zásuvce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My fantastové občas skládáme počítače i ostatním a rádi bychom naše BFU zákazníky vůbec neobtěžovali DODO (undervoltingem, nastavováním max. fps, přepínání BIOSU atd.).

Např. jsem nedávno řešil jak omezit fps díky freesync ve hře WoT. Monitor je 75 Hz, ale ať dělám s nastavením cokoliv, tak mi fps lítají přes 100. Moc času jsem tomu nevěnoval, ale BFU tomu dá ještě méně času a s ještě menšími znalostmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na AMD karte si nastavím buď globálne, alebo pre konkrétnu alikáciu nielen TPD offset v rozsahu +-50%, ale aj napätie na GPU, napätie na VRAM a tiež rozsah FPS. Plus samozrejme aj otáčky chladenia podľa krivky. Ide teda pekne nastaviť aj to maximum FPS, ktoré chceš. Určite bude mať niečo podobné aj nVidia. Krásne s tým vyladíš výkon, spotrebu aj hlučnosť. Celé to je v grafickom klikátku, ak to BFU prednastavíš, prepnúť profil nie je žiadna veda. Toto ti nestačí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DODO řešení mi nestačí a jak jsem psal na příkladu WoT, tak ne všechno vždy funguje a já nemám čas ladit jednotlivé případy na x počítačích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme bolo by fajn, ak by sa predávali aj "tiché" grafiky resp. grafiky s nízkym TPD, no evidentne to asi moc ľudí nekupuje, preto je aj ponuka biedna. Dnes sa všetci ženú za výkonom, spotreba je druhoradá.

Kažopádne ak nastavís TPD globálne na -50% + frekvencie a napätia, vieš aj s klasickej žravej grafiky spraviť grafiku s nízkou spotrebou. User sa v tom potom nemusí hrabať, žiadne DODO, nastavíš to len raz. Problém bude len v tom, že tá nízka spotreba bude na úkor nižšieho výkonu za rovnakú cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro nVidii používám MSI Afterburner (možnost uložit do profilu), resp. jeho RivaTuner Statistics Server, kterej se s ním zapne...
Možná to jde nějak jinak "jednodušeji" přes ovladače, ale nepátral jsem.

https://ctrlv.cz/scxv

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně řeším omezení fps aplikací MSI Afterburner, respektive v jejím doprovodném programu RTSS (když jsem to zkoušel přímo v ovladačích od AMD tím jejich limiterem, nefungovalo to vždy ve všech hrách).
I když mám monitor jen FullHD (MVA) 60Hz, limit fps mám nastaven na 100. Nepoužívám Vsync a vyhovuje mi to takto nejvíce. A to samozřejmě omezí i spotřebu, pokud by karta hnala za normálních okolností fps moc vysoko.

Edit: Tak Hrdina byl rychlejší, ale aspoň máte vzorek od uživatele Nvidie i AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD má nastavení v ovladačích AMD Chill. Nebudu malovat med kolem huby, někdy nefunguje úplně ideálně. RTSS ale funguje spolehlivě a jediné co s tím čas od času musí člověk udělat je RTSS zaktualizovat, když nějakou novější hru/program začne schazovat/nejde vůbec spustit.
Oboje používám denně. Dokonce mám takovou prasárnu, že RTSS omezuju ludicrous FPS špičky některých her (třeba 390FPS v menu, 1000FPS při černé obrazovce atd...) při kterých jsou nejvíc slyšet cívky. Další vrstvu mám Chill, kde omezuju na 90-90(tedy používám chill je jako zastřešení FPS), nebo 60-60 u her kde to bohatě stačí (masinky/rimworld např...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych tvůj příspěvek dal přečíst BFU, tak na mě kouká jak vyvoraná myš:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s nulovou znalostí nezapneš ani G-sync. BFU který nechce najít ani návod na youtube tohle tedy nemá šanci zapnout. BFU nejspíš ani nebude vědět, jaký monitor má.
Pro neBFU je to o tom zkontrolovat nastavení HZ monitoru(Windows nastavuje 60hz i na rychlejším monitoru), zkontrolovat zda se automaticky zapnul FreeSync(dělá to), zapnout Chill 1FPS pod maximum monitoru , přepnout na off "wait for vertical refresh", zavřít to a zapomenout. Takhle to mám u jednoho "BFU" už přes rok a nemá problém ani po aktualizacích ovladačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo nastavuješ wondows "60hz i na rychlejším monitoru"?
Kvoli spotrebe? Osobne preferujem aj na 2D zobrazenie maximum čo monitor dá (144Hz), pocitovo tie okná aj kurzor myši idú oveľa plynulejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si to znova. WINDOWS nastavuje 60Hz i na monitoru, který zvládá 144Hz. Uživatel to musí ručně přepnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) ale ak mu ukazes ako si prepne profil z max výkonu na tichý a opačne, tak verím tomu, že to dá aj Věra Pohlová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou dvě možnosti.
a) Spusť AMD Radeon Software, vyber záložku "Gaming" a zde uprav nastavení přímo pro World of Tanks: zanpout Radeon Chill, nastav si min. FPS jak chceš (třeba 30, 48, nebo 60 fps) a max. FPS na 100fps.
b) Spusť AMD Radeon Software, vpravo nahoře klikni na nastavení (ozubené kolo) , vyber záložku Graphics a zapni globálně Radon Chill, opět nastavit min. a max. FPS...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to děláš fakt *HODNĚ BLBĚ* ;)) Tohle totiž řešila už prastará "Vertikální Synchronizace" - ve Vašich ovladačích už od roku (teď si nejsem jistej) 2001? ;)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vychytavky problem nejsou, naopak. Ikdyz to je urcene jen pro cast uzivatelu, je to proste neco navic.
Dulezite je, aby se s temito vyvhytavkami netestovalo. Proste srovnavat NVidii na tovarnich hodnotach a AMD s pretaktem by bylo spatne.
Takze pokud v recenzich karet zustane Rage a SAM neaktivni, tak super.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co bude definování, jako standard. SAM vidím jako standard, Rage jako bonus.
Ale stejně si myslím, že většinu lidí bude zajímat maximální výkon, nebo spíše nějaký průměr při maximální zátěži, nebo jak bych to nazval. Tedy kolik z té karty (ve skutečnosti investované koruny) asi lze vyždímat, jaké je možné nastavit rozlišení a detaily, než se z hry stane "slajmšou", nebo jak dlouho se bude počíta render super vychytané scény, modelu, videa...
Teprve potom se budou ptát, kolik procent z toho je RAGE, kolik SAM, kolik objí dohromady. Ale z těch grafů pro všechny kombinace bychom se asi pomátli :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

budeš mít mraky recenzí každou s unikátním nastavením, takže si každej vybere co je mu libo, i teď každý používá jiné paměti a nikomu to nevadí, přitom testy nových ryzenů evidentně jsou dost závislí na výběru pamětí

edit: měla to být reakce na redmaxe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim žeby to mali otestovať poriadne s vychytavkami bez nich, s OC, s undervoltingom. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proc by jsi na AMD platforme nemel zapnout SAM?
Je to vykon, ktery ta karta na dane platforme v ramci specifikaci bude mit. Mel by jsi to jen uvest jako separatni vysledek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Testy specificky na AMD platforme mi nevadi, jde mi o obecne testy, kde nepujde vyuzit specifik jedne platformy, tudiz idealne to otestovat na Intelu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A proc by jsi mel testovat na Intelu, kdyz je AMD dneska vykonejsi?
Nekdo bude testovat tak, nekdo onak. Nicmene testu na AMD platforme pribude, stejne tak jako testu se SAM (pokud se potvrdi, ze pridava vykon). AMD se bude snazit ziskat konkurencni vyhodu. Stejne jako nejspise Intel v momente, kdy uvede svoje karty na trh. NV ma smolika, dokud se s nimi nedomluvi a neimplementuje stejnou featuru.
Komplikujes veci..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pak se ale nejedna o testy ale o marketingove akce. Zajemci o grafickopu kartu je vcelku jedno, ze AMD ma na testovaci sestave vykon, ktery on doma na sve soucasne sestave neda.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Pak se ale nejedna o testy ale o marketingove akce."
.. a proc by to AMD nemelo vyuzivat jako marketingovou akci? Zakazes snad ty NV delat promo s RT? :)
"Zajemci o grafickopu kartu je vcelku jedno, ze AMD ma na testovaci sestave vykon, ktery on doma na sve soucasne sestave neda."
.. nejak jsi uplne vynechal, ze nove kompy se stavi porad. Tudiz tvuj argument kulha minimlane na jednu nohu, spis ale na obe ;)
Jinak resenim je testovat "s" a "bez", at nemusis zase neco vymyslet. Nicmene vynechat na AMD platforme SAM (pokud pridava vykon) nedava zadny smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto se ma testovat na Intelu, tim bude test objektivni.
Rozlisuj prosim marketingove akce AMD a nezavisle objektivni testy, jsou nebo alespon maji to byt dve ruzne veci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Proto se ma testovat na Intelu, tim bude test objektivni."
.. tohle tvrzeni neni pravda. Pokud budu testovat na "Intelu", tak poskodim AMD. Co je na tom pak "objektivniho"? vubec nic. Pokud prijde hypoteticky NV s Intelem pristi mesic a budou mit na Intel platforme "SAM", tak to maji taky pak vypnout, aby jsi el pocit, ze je to 'objektivni'? :)

Jsou tady jednoduse jine podminky, ktere jednu firmu zvyhodnuji. NV ma moznost podobnou vec implementovat nap. po dohode s Intelem. Nebo mozna i s AMD. To ze to nema, neni chyba AMD. Stejne jako neni chyba NV, ze AMD nema zatim DLSS a nbeo ze bude mit treba pomalejsi RT.
Kazdy si to zvazi a vyhodnoti po svem, co ma pro nej smysl. Ale testovat na Intelu proto, ze by AMD platforma byla rychlejsi, opravdu smysl nedava.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ono to "SAM", jak se zdá, na Linuxu funguje "by default". Ve skutečnosti se jedná o odstranění nějakých obsolete omezení. Takže není důvod, pokut si Intel s NV poladí, je-li vůbec co ladit, a pojede jim to taky.
Je blbost vypínat funkci, která odstraňuje výkonostní omezení. To není nějaké zázračné zvýšení výkonu, odstranění odstranění omezení výkonu.
Koho to zajímá, tak už o tom ví teď a sám bude koukat toho využít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Testy budú mať snahu ukázať maximum daného HW, takže testovať sa bude primárne na AMD platforme. Možno ako bonus bude porovnanie s Intel platformou zo začiatku. Časom sa to ale ustáli na AMD, každýž už bude vedieť, že Intel bude o cca X % nižšie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Proste srovnavat NVidii na tovarnich hodnotach“

Zapnutý SAM je tovární hodnota, takže Ti jistě nebude vadit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Urcite mi nevadi, pokud se bude testovat na sestave s Intel procesorem.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se hry měly testovat na horším procesoru?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Protoze na AMD platforme jsou pro vetsinu hracu, kteri chteji kupovat novou grafickou kartu bezvyznamne!
Uvedom si, ze ne kazdy kupuje cely novy PC a naopak je vic lidi, kteri kupuji jen grafiku a logicky tito lide jeste nikdo nemaji procesor, ktery vysel pred 2 dny.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Taka hlupost a este to obhajujes. Radsej uz nepis.

Ta tvoja "vetsina hracu" je tak vseobecne definovana, ze neplati ani v tvojej dedine, ani v celom vesmire.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

GamersNexus testuje tuším na 10700K a určitě spousta redakcí bude pokračovat v testech na jejich stávající platformě, a to z mnoha důvodů.
Na druhou stranu, pokud někdo začne testovat na Ryzenech, protože podávají nejlepší výkony, bude to dávat smysl také zmnoha důvodů. Např. aby se co nejvíce omezil vliv CPU a testoval se opravdu výkon hlavně GPU.
Každopádně pokud daná redakce bude chtít, může SAM vypnout a udělat pár testů, aby bylo vidět, jaký je ca rozdíl s/bez SAM a určitě jí to přiláká nějaké ty čtenáře navíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se bude testovat bez toho i s tim, ale bude s tim hafo práce navíc pro recenzenty.
Rage mode mi přijde jako naprosto zbytečná blbůstka, která jen zvedá power limit - tzn. její dopad se bude různit v jednotlivých aplikacích a také v případě dosažení jiných limitů.
SAM se zatím tváří více užitečně, ale bude fungovat jen na některých AMD systémech - což už některé recenzenty může ponoukat k tomu testovat bez něj. Navíc nevíme jaký vliv bude mít konkrétní model desky, g. karty, nebo procesoru... je to podobné jako s DLSS, které nefunguje na každé g. kartě, nebo aplikaci :)
Chápu to teda tak, že místní obhajovatelé testování se zapnutým SAM by chtěli porovnávat výsledky i se zapnutým DLSS, tam kde to jde? Je to tovární hodnota :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

DLSS neni to stejne jako SAM. DLSS nefunguje "ad hoc" a potrebuje implementaci ke kazde konkretni hre.
SAM funguje, podle vyjadreni AMD, samo o sobe. Toz e je platformove zavisle (zatim) na tom nic nemeni. To je spis jako tvrdit, ze by se nemel testovat/pouzivat RT, protoze jej AMD nemelo.
To jestli nekdo jeste bude delat dodatecnou podporu pro SAM ve hrach navic, je uz optiona, jako DLSS, Ale ne ta defaultni, o kterem je rec.
A pk je tu jeste jeden podstatny rozdil, ze SAM nemeni original obrazu, kdez to DLSS ano, coz by se nemelo zapominat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli chlapecku, SAM je presne to same jako DLSS. Proste feature jedne firmy, kterou Intel ani NVidia nemaji.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

nie, SAM je to iste ako napr SMT

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nemyslim holcicko :))
ZKus prijit s necim, co dava smysl a zkus to nejak i vysvetlit, proc to dava smysl. To ze NV neco nema a AMD ano, neni vysvetleni, pouze konstatovani daneho stavu ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, budeme testovat NVidie se zapnutym DLSS a AMDecka se zapnutym SAM a naschval, ktera bude mit vyssi vykon! :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

v kazdej hre? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady je hezky videt, jak placas. DLSS neni k dispozoci v kazde hre. I DLSS 2.0 musi mit pro danou hru "implementaci". SAM ma fungovat tak, ze je k dispozici, nezavisle na tom, jestli jej hra podporuje nebo ne. Zcela rozdilne pripady. DLSS ti meni jeste k tomu obraz, aby prinesl vykonostni benefit. SAM s obrazem jako takovym nepracuje, takze odpada to, jestli ti AI DLSS neco "zvetsila/zmensila" spravne nebo ne. Atd..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intelu ani nVidii nic nebrání v tom, aby "SAM like" řešení implementovali. To, že to nemají, je čistě jejich "rozhodnutí". Jenže to by nesměla být nVidia, která nechce spolupracovat na otevřených standardech.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Však se také nikde v recenzích neporovnává výkon v RT mezi kartama, které to neumí :o) vždyť by to byla obrovina.
To že je SAM platformově závislý mění hodně. Je to prostě featura, která se nedá zapnout kdykoliv. Kdyby ti třeba nedejbože odešel Vermeer procesor a nahradils ho Ryzenem 3000, tak už ti SAM fungovat nebude a grafika nebude mít "ten" výkon.
Ono ani to RT není moc dobrý příklad, protože SAM mění (afaik) "jen" to, se kterou pamětí procesor pracuje, což na obraz nemá vliv, ale změna, defacto v konfiguraci, je to dost podstatná. DLSS sice pracuje s obrazem, ale u DLSS 2.0 to uživatel už pouhým okem (prý) nedokáže rozlišit.
Já si osobně myslím, že by se to mělo testovat s i bez - prostě ukázat dvoje čísla. V jednom grafu s nvidií pak jasně rozlišit kolik zapnutí funkce přineslo, stejně, jak to mělo AMD v některých svých materiálech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, SAM je platformove zavisly a ne, nema to s DLSS nic splecneho. Jejich spolecny jmenovatel je to, ze zvysuji vykon a jsou proprietarni. Jinak jsou to jabka a hrusky.
RT muzem klidne vynechat jako priklad, kdyz se ti nelibi. Treb to neni uplne dobry priklad.
"ale u DLSS 2.0 to uživatel už pouhým okem (prý) nedokáže rozlišit."
.. to na tom principu nic nemeni. To je jako by jsi rekl, ze Raw a jpeg obrazek je stejny. Neni, je velmi odlisny, i presto, ze 99.9% lidi zadny rozdil nepozna. SAM funguje z tohoto pohledu uplne jinak. Nedochazi ani k ztratam informace, ani k zamene informace, atd.

"Já si osobně myslím, že by se to mělo testovat s i bez "
.. s tim souhlasim a nevidim duvod, proc by to tak byt nemelo ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Jejich spolecny jmenovatel je to, ze zvysuji vykon a jsou proprietarni. Jinak jsou to jabka a hrusky." - velmi správně, tady jsme na jedné vlně.
"Nedochazi ani k ztratam informace, ani k zamene informace, atd." - jasný, já vim jak to funguje. Ve finále ale uživatel nemá šanci poznat, jestli SAM, nebo DLSS 2.0 běží - tak jsem to myslel. Určitě by nebylo fér, kdyby se v grafech ukazovaly výsledky Radeonů se zapnutým SAM a u her, kterých by to šlo, by měly nvidie zapnuté DLSS. Stejně tak by nebylo fér, kdyby se u nvidií zapínalo RT u her, které to podporují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti je SAM horsi nez DLSS, protoze kdyz si koupim NVidii grafiku, tak na jakemkoli procesoru dostanu vzdy stejny vysledek, at DLSS bezi nebo ne. Kdyz si koupim AMD grafiku, tak ted musim jeste zjistovat, jestli mi ji podporuje procesor.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz si koupim AMD grafiku, tak ted musim jeste zjistovat, jestli mi ji podporuje procesor."
Omlouvám se, že to říkám takhle naplno, ale dneska fakt strašně melete. Ale to bude asi tlakem, nebo nějakejma erupcema na slunci, páč taky od rána cítím větší únavu intelektu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rede, když píšeš - nechlastej. Je to na tom vidět...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to spíše přijde jako doba kdy FX Cpu neměli HT (smt) a intel ho měl. Takže pro férplay srovnání vyplněné u Intelu HT. A srovname multithreading.. dělal to tak někdo ? Ne! Takže pokud má jedna výhoda výhodu proč toho nevyužít .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze procesor je mozek pocitace a grafika je jen nejaka periferie bokem.
U pouceneho uzivatele je to jedno, ten si proste grafiku otestovanou jenom se SAM nekoupi, protoze jeji realny vykon nezna.
Spis u bezneho lajka, ktery ma doma Comet Lake i9-10900K a koupi RX6800, tak se bude divit, proc to ma o tolik a tolik nizsi vykon nez v testech.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si někdo (jedno jestli lama, nebo guru) kupuje GPU na základě testů, tak se předpokládá, že si ty testy přečetl...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, naprosto dezorientovanej laik si ausgerechnet koupí top modely CPU a GPU na svoje první pokusy se stavbou PC... tak ještě aby se trefil do výběru desky a pamětí... achjo. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to prosím ne!
„AMD Radeon RX 6800 je v těžbě 1,5x rychlejší než GeForce RTX 3090“:
https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6800-allegedly-1-5x-faster-tha...

Doufejme, že se tyto informace nepotvrdí :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ech :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by, jak jinak může AMD v prodejích porazit nedostižnou Nvidii s jejím Raytracingem bez kterého se žádný hráč neobejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, AMD bude plýtvat kapacitou TSMC na výrobu 500mm čipů na grafiky pro těžaře, na kterých vydělá pár dolarů, když místo jednoho GPU může udělat několik čipletů a dávat je po dvou do procesorů, které pak prodá za stejnou cenu, jako stojí celá grafika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale co s tim? Takhle se nejakou vyznamnejsiho posunu v GK nedockame..
AMD by melo udelat podobne jako NV a rozdelit ty kapacity i k Samsungu. GF stoji za prd a je pro ni spis koule u nohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od jara jsem pokukoval po RX 5600XT, jestli půjde dolů a ono nic moc. Na konci srpna ji měl eMZák ve slevě a zároveň na mě někde vyskočil článek, že se zase začíná blbnout s Bitcoinem, tak jsem neváhal. A jak to tak vidim, ceny jedou nahoru, přestože jde dolar dolů... :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oh shit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a je to v prdeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A sakra :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych měl zájem o mód, který by karty nastavil na jejich energetické optimum. Byly by pomalejší, ale nepoměrně méně žravé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať to těžení nějak bloknou v driverech :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.