Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raijintek Morpheus udrží i nejvýkonnější grafické čipy na 50 °C

Boha jeho, už bychom měli zase začít dělat ty vodní bloky, toto je šílený. Za stejnou cenu uděláme vodní blok co to uchladí úplně stejně, neváží tunu a nezabíra kilometr krychlovej.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proc proboha vodnika? Jedinej realnej duvod je misto v bedne, pripadne ticho v zatezi. Primerenej hluk v zatezi (tohle hlucny nebude) vetsinou nikomu nevadi. V idle tyhle monstra bezproblemu utahnou celou sestavu pasivne. Ukaz mi allinone vodnika co vydrzi bez udrzby 3 roky v kuse 24h denne (on to ani nemusi byt all-in-one i normalni vodnik potrebuje obcasnou udrzbu) - Nocua NH-D14 s tim nema problem (a hlavne se u me 90% casu netoci.). Tyhle monstra maj svoje opodstatneni.. ja zase tvrdim proc vodnika kdyz to vzduch s klidem stiha.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč proboha vzduch? Zabírá to místo (nedá se pak vůbec nijak manipulovat ve skříni), váží tunu, člověk musí zaplatit nesmysl a to vlastně netuší, jestli to vůbec dá do příští sestavy. Vodní blok s univerzální sponou je navždycky.

Jakou údržbu, že se do expanzky naleje voda?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

mel jsem dva workstationy s komplet skladanym vodnikem (koolance) a prenosne to teda opravdu nebylo, on ten radiator a expanzka s pumpou vazi vpodstate totez co vazi dva spesl chladice na CPU a VGA ;) , a ze by muj soucasny workstation na vzduchu nebyl prenosnej se opravdu rici neda, kejsa bitfenix prodigy kde mam uvnitr jen 230mm fan a pak se jeste toci 140mm ve zdroji, a nevidim jedinej duvod proc to potapet pod vodu

voda je dnes vhodna vpodstate jen pro ty, co to sve zelezo radi trapej na hrane

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

300W vyzarenych do skrine zasadnim zpusobem ovlivni teplotu ve skrini - nejake zkusenosti s tim mam. Vodnik ktery fouka zkrz chladic ven ze skrine dela dve uzitecne prace
- zvysuje prutok ve skrini
-chladi komponentu (CPU, GPU).
Kdyz je ve skrini rekneme 40 stupnu, tak neverim ze vzduchovy chladic ze uchladi 300W GPU pod zatezi na 50 stupnu. A tech 40 ve skrini neni vubec nerealnych pokud je tam treba 6 pametovych modulu a nejake plnotucnejsi CPU ktere si vezme 200W+
Radeji uplne pominu par 3.5" disku ktere jsou obvykle obtekany vzduchem na vstupu.
Jinak Noctua je super - beham NH-C14 k plne spokojenosti

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že takováhle monstra osloví zákazníky, co si sami netroufnou na vodní chlazení.

Jako nechápu proč se neprodávají vodní chlazení "pro grafické karty". A když už se vám něco podaří sehnat, tak je to jenom "postav si sám" a ono to není nic jednoduchého pro amatéra (přece jenom se bojíte kondenzace vody na součástkách).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Budeme mít i bezkonkurenční expanzní nádoby s nimiž je okruh odvzdušněn za deset sekund, to už snad nemůže být jednodušší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"to nemůže být jednodušší" to platí pro lidi, co si jich už pár složili.

no a k té ceně.. koukal jsem na ty ceny vodního chlazení a nepřipadá mi to, že by se dalo sestavit slušné chlazení za cenu toho jednoho monster ventilátoru (1500kč)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu hovorim bomba chladic. Taky chladiaci vykon (a pomer teplot referencneho chladica) je uzasny. R9 290X s referencnym chladicom na plne gule ma 95C ale to len preto, ze je GPU umelo idlovany tak, aby malo maximalne tych 95C. Ak by tomu tak nebolo, referencny chladic by utiahol R9 290X tipujem na 105-110C, comu je samozrejme umelo zabranene. No a toto monstrum uchladi R9 290X na plne gule (a teda bez idlovania) nie na 110C, ale na 50C. Tak to je riadna sila !!!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Skutečnost, že to AMD/ATI na kartách R-290(X) dost posmálo, je všeobecně známa. Pokud nechám kartu tak jak je nastavena od výrobce, pak např. teploty GPU při přehrávání videa jdou až k nastaveným 95°C - opravdu paráda, testeři se tím moc raději nazabývají. Sám přemýšlím, čím stock chladič nahradit. Zatím jsem udělal pouze drobnou úpravu v CCC - limitní teplota je nastavena na 70°C, otáčky ventilátoru povoleny 100%. Chladič je schopen kartu uchladit, samozřejmě za cenu fascinujícího kraválu. A to mi karta jede na 1100/5200MHz!
Možností záměny chladiče za "něco lepšího" je několik:
1. Arctic Cooling Accelero Xtreme III (nyní již verze IV) viz www.ddworld.cz/blogy/hardware-a-it/amd-radeon-r9-290-arctic-cooling-acce... - ACIII se již asi nesežene a verze 4 s chladičem z druhé strany karty je dle mého názoru úlet
2. Prolimatech MK-26 viz www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/graficke-karty/test-jak-chladit-r9-290-29...
3. Alpenföhn Peter 2 - stránky výrobce www.alpenfoehn.de/index.php/en/uebersicht-vga-cooler/14-vga-kuehler/121-...
4. Zde představený Raijintek Morpheus stránky výrobce www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=11 , zde doporučuji si prohlédnout odkazy záložky Review .
Všechna uvedená řešení dle mého názoru mají jeden zásadní nedostatek, zabírají totiž 4 sloty !! To je docela dost a nemusí vyhovovat každému. produkty mnou uvedené pod čísly 3 a 4 mají dobře vyřešené chlazení VRM, kdo od koho opisoval, nevím.
Takže čekám, s čím ještě kdo přijde. Jinak by to vypadalo na AC s nutností řešit jinak chlazení VRM + MEM. Čtyři sloty na mobo neobětuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

da se to resit i s gelid icy vision nebo accelero s1 plus obe varianty r9 290x s prehledem uchladej (idealne pak http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?288608-R9-290X-Gelid-...

kdy se vyuzije puvodni chladic pro chlazeni vrm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.