Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raja Koduri přejde k Intelu, povede vývoj high-end grafik [+historie GPU Intel]

Akurat toto je trochu ina situacia Intel ma aklo patenty AMD, tak cloveka, ktory ma know how, ako tie patenty vyuzit a teda vysledok nemusi byt how no ako v predchdzajucich pokusoch...

Intel ma narok pouzit patenty AMD a AMD ma narok pouzit patenty Intelu od roku 1977 (zmluva je z roku 1976), a zmluva resp. jej predlzeni este v roku 2015 platilo a asi platilo aj v maji/kvetnu 2017, takze sa skoro nic nedeje...

Intellectual Property Rights; Potential Litigation. Pursuant to a 1976 agreement, as extended in 1982, AMD and Intel have cross-licensed their patents to each other

http://ir.amd.com/mobile.view?c=74093&v=202&d=3&id=aHR0cDovL2FwaS50Z W5rd2l6YXJkLmNvbS9maW­xpbmcueG1sP2lwYW­dlPTk2MTQxJkR TRVE9MSZTRVE9­MjkmU1FERVNDPVNFQ1RJT­05fUEFHRSZleHA9J nN1YnNpZD01Nw%3D%3D

It seems it is still active

Intel and AMD renew patent cross-licensing pact
EE Times
5/4/2001
Specific terms of the 10-year agreement were not disclosed because officials said the pact is confidential. AMD and Intel have signed four patent cross-license agreements since 1976.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1129690
AMD clarifies cross-license with Intel: change of control terminates agreement for both

Anton Shilov May 21, 2015 APU, CPU

Advanced Micro Devices has clarified terms of the cross-license agreement with Intel Corp. on Thursday. As it appears, if either AMD or Intel change their control (i.e., gets acquired), the cross-license agreement between the two companies is automatically terminated for both parties.

https://www.kitguru.net/components/cpu/anton-shilov/amd-clarifies-cross-...

There Is No Intel-AMD Licensing Deal
Intel doesn't need AMD's intellectual property.
Timothy Green
(TMFBargainBin)
May 18, 2017

Intel later refuted the rumors outright, with a company spokesperson telling CNBC that the "recent rumors that Intel has licensed AMD's graphics technology are untrue."
https://www.fool.com/investing/2017/05/18/there-is-no-intel-amd-licensin...

So cross license agreement of 1976 was still valid in may as of valid extensions. Maybe it is still valid as od AMD GPU inside Intel CPU MCP

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se ale týká X86 CPU a nikoli technologie GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co ja viem o tej zmluve. tak sa tyka vsetkeho, koniec koncov jedn skupina, co opustila Fairchild semiconductor v maji/kvetnu 1968 zalozila 18.7.1968 Intel a druihga skupina, co odisla rovanko v maji/kvetnu 1968 zalozila 1.5.1969 AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to by mě zajímalo, kdyby začal pan Koduri pracovat na dedikovaných grafikách Intel nebo nějaké těžební mašině. Už jen z důvodu, jak by se k tomu postavil trh, co by dělala Nvidia s AMD. Cena by byla asi mastná a myslím si že krutopřísně mastná. A teď by šlo taky o to, zda by něco vyvynuli ve smyslu Quadro/FirePro nebo 1080Ti/Vega 64.Je to pouhá spekulace a nemusí k tomu samozřejmě dojít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si take spekulaci:

Jde o dabelsky plan Lisy Su.

Vsichni vime, jak spatna je Vega pro hry. Naopak potencial pro AI tam rozhodne je. Jde pritom o oblast, kde Intel souperi s NVidii. Lisa Su mohla uvazovat nasledovne: AMD se vstoupit do AI nechysta, na konkurenci Intelu a NVidie proste nemame zdroje. Proc teda Koduriho i s jeho ditetem Vegou neprodat Intelu, ktery by naopak o neco podobneho hodne stal. Tim oslabime naseho hlavniho konkurenta v oblasti grafik NVidii, protoze se bude muset potykat s Intelem. Zaroven uz mozna Lisa Su tusila, ze Navi bude skvela herni grafika, ktera bude schopna mirne oslabene NVidii konkurovat. AMD tak na jeden zatah vyridila Intel i NVidii.

:-)

Do jake miry je neco takoveho mozne, uvidime hned, jakmile prosaknou dalsi informace, zda k Intelu prechazi i dalsi lide z tymu Vega a AMD si ponechava jen lidi co delaji na Navi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hezká konspirace, něco pravdy na tom být může, jen to nemusí být plán Lisy, ale klidně Intelu, který s tím mohl přijít... to se ale jen tak nedovíme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja proste neverim tomu, ze Lisa odevzdala Vegu Intelu ani nevedela proc a nechala jen tak odejit sefa grafik s tim, ze to nejak dopadne. Na to je prilis chytra, tohle bylo dopredu domluveny a pocitam, ze obe strany ocekavaji, ze ziskaji predevsim na ukor NVidie. Uvidime jak to bude v realu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a Jim Keller dela AI v Tesle a AMD jim bude dodavat technologie, takze sama se do AI poustet nebude, jen jsou subdodavatel Tesly. Takze pokud Koduri nebude delat v Intelu herni grafiky, ale vypocetni, tak to AMD do byznysu fusovat nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono AMD uz vedelo, ze bude mat top produkt roka 2018 :))))

AMD Ryzen™ Threadripper™ 1950X Wins CES 2018 Best of Innovation Award

High-Performance processor deemed most innovative technology in Computer Hardware and Components category
SUNNYVALE, Calif. 11/9/2017

Today, AMD (NASDAQ: AMD) announced that its high-performance, enthusiast Ryzen™ Threadripper™ 1950X processor is the CES 2018 Best of Innovation Award winner in the Computer Hardware and Components category.

The AMD Ryzen Threadripper 1950X processor will be displayed at CES 2018, which runs January 9-12, 2018, in Las Vegas, Nevada. Best of Innovation Honorees are also displayed at CES Unveiled New York on November 9 at the Metropolitan Pavilion in New York City.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-ryzen-threadripper-20...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu angličtiny si myslím, že je ta věta jednoznačná - v podstatě rozděluje tu pozici na dva okruhy: "PC market" a "broad range of computing segments" což ve finále může znamenat cokoliv. Koneckonců je to tisková zpráva, takže je v tom politika ... třeba má Intel pouze a jenom čisté úmysly. Nebo jim jde o akcie ... aha ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"In this position, Koduri will expand Intel’s leading position in integrated graphics for the PC market with high-end discrete graphics solutions for a broad range of computing segments."

Noooo... Ani ne. To by tam musela být spojka "and", nikoli "with".

Naopak tato věta jasně říká, že "Intelova vedoucí pozice v integrovaných řešeních pro PC market (markomština, která říká, že dosavadní integrované grafiky jsou k ničemu, ale Intel jich díky pozici na trhu vyrobí hodně) se ROZŠÍŘÍ o diskrétní grafické řešení pro široké portfolio výpočetní techniky."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tu jedna věc, která mne mate. Jak známo pokud inženýr, nebo jiný výkonný specialista či manažer opustí pozici, nesmí minimálně nějakou dobu pracovat na stejné pozici u konkurenční firmy. Takže mi celá situace přijde podivná. Něco podobného se řešilo celkem nedávno v podobném případu, jen už si nepamatuji o koho přesně šlo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

.... pokud má ve smlouvě konkurenční doložku a ani ta v 95% případů není velké omezení v případě, že je popis práce rozdílný resp netýká se stejného confidential okruhu ...
sám mám konkurenční doložku už potřetí a nebrání mi to vykonávat stejnou práci v konkurenčních firmách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ale aby ji mohl původní zaměstnavatel uplatnit, tak musí toho člověka po dobu, po kterou mu práci u konkurence bude blokovat musí zaplatit.

Sám jsem dělal ve firmě která nám v době, kdy se konkurence snažila přetahovat lidi rozdala konkurenční doložky. Když konkurence převzala klíčový projekt a bylo jasné, že firma pro nás nemá využití, nám dokonce začala sama dohazovat pohovory u konkurence a že nám umožní odejít aniž by ji uplatnili - nemuseli nám dávat výpověď pro nadbytečnost a nemuseli nás po smluvenou dobu vyplácet průměrnou mzdou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oprava, zákonem mimimální stanovená částka je polovina průměrné měsíční mzdy, nikoli celá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu. I na mnohem nižších postech bývá podobná klauzule ve smlouvách uvedena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na smlouvě. Dnes už většina špičkových manažerů v úzce zaměřených odvětvích nic takového nepodepíše, protože by si tím zabila možnost odejít od zaměstnavatele nebo najít adekvátní místo v případě vyhození. Koduri byl v grafické divizi ATI, pak Applu, pak AMD, pak Intelu. Intel po stránce grafik není ani tak významným konkurentem AMD jako Nvidia a přesto v minulosti přešlo několik významných architektů a manažerů z AMD k Nvidii. Phil Rogers (HSA), Mike Houston a další.

Za samozřejmost (ustanovenou ve smlouvách) se považuje, že nepředají novému zaměstnavateli žádné strategické informace o předchozím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ano , proto byva ta dlouha dovolena ke konci pracovniho pomeru... Aby se nedostal k novym informacim pro konkurenci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pouze pokud se rozchází ve zlém, normálně je to proto, že ten odcházející už nemá motivaci dělat věci pořádně a s přidanou hodnotou, tak je lepší když tam vůbec není

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může za tím být i třeba něco dalšího. Ve firmě máme benefit, že když zaměstnanec odpracuje stanovenou dobu (v řádu let), může si vzít 1 až 6 měsíců placeného volna případně až rok neplaceného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A právě o to jde, jak nepředat strategicky významné informace, za 4 roky práce ... Obzvláště když bude dělat v postatě tu samou práci

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak jednoduché, Jsou lidé co znají podrobně obchodní smlouvy s partnery a odběrateli. Takový člověk když pláchne ke konkurenci je pro firmu od které odchází smrtelné nebezpečí. Přitom dokázat že vyzradil obchodní tajemství, pokud to dělá s novým zaměstnavatelem chytře nelze dokázat. Jiná situace je pokud odchází člověk co pracuje na vývoji nového produktu ale firma má vše důležité zabezpečeno patenty. Tady bude mít Intel právě problém, navrhnout nové GPU jádro a vyhnout se patentům AMD a NV považuji za prakticky neproveditelné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem někde četl, v Kalifornii nelze konkurenční doložku uplatnit (nevím, co je na tom pravdy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás, pokud ji chce zaměstnavatel uplatnit musí po dobu trvání té doby bývalého zaměstnance platit jeho průměrnou mzdou. Aneb pro zaměstnance to může být příjemná dovolená, klidně svému zaměstnavateli takovou doložku podepíšu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Koduri odchazi z AMD v dobrem.
2. Intel v den oznameni Koduriho odchodu z AMD oznamuje, ze Koduri bude delat pro ne a ustanovuje novou divizi.
3. Lisa Su vedela o odchodu Koduriho uz minimalne od zari, kdy sel na dovolenou.
4. AMD necha hlavnimu sefovi nekolika mesicni dovolenou a v mezidobi ohlasuje, ze Navi je minimalne o rok drive vydani nez se cekalo.
5. AMD poskytuje Intelu grafiku Vega do notebooku.

Jako este behem nekolika tydnu prosakne, ze do Intelu odchazi dalsi lidi z Vega tymu a pak mi muze nekdo vypravet pohadky, ze tohle nebylo dopredu pripravene za dohody nejuzsiho vedeni AMD a Intelu. Tohle muzou zbastit leda nejaky frkulini nekde na internetovych forech. Ja to vidim na jednoznacnej atak vuci NVidii, ale zase ted at se Huang ukaze, protoze jestli Volta stale neni doresena, tak muze byt NVidia za par mesicu pod enormnim tlakem jaky nepocitila uz peknou radku let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom bude, protože pokud by ty zaječí úmysly nebyly dopředu konzultovány, tak by toho hnědáka roznesli právníci AMD na kopytech. IT zaměstnanci nemohou jen tak přecházet z firmy do firmy a vynášet její nouhau. Většinou je to řešeno klausulí v pracovní smlouvě kdy zaměstnanec např. nemůže pracovat na stejném postu u jiné firmy min. 5 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zadne jine rozumne vysvetleni nikdo neposkytl. Jako AMD s Intelem pracovali posledni minimalne pulrok mozna i rok spolu na tom, ze spoji Intel procesor s Vega grafikou a necely tyden co Intel oficialne oznami finalni produkt ohlasuje Koduri odchod od AMD a Intel prichod Koduriho k nim do nove zrizene divize? Pritom Koduiri byl posledni dva a pul mesice na "nucene" dovolene, protoze uz nechteli, aby videl jak pokracuji s Navi a ze na Navi museli maknout, kdyz posunuli vydani o rok bliz.

Jako at ze me opravdu nedelaji blbce, ze tohle nebylo mesice zpet dohodle. Jako muzeme verit, ze Kodurimu z nejakeho pomateni smyslu v AMD zapomneli dat obecnou konkurecni dolozku, ale minimalne by tam byla dolozka proti jejich hlavnimu konkurentovi, se kterym navic z niceho nic zacali spolupracovat, takze pokud AMD neni parta blaznu, tak proste vsem, kdo na tom projektu delali museli dat dolozku proti odchodu do Intelu. To ze ji neuplatni je proste jasna dohoda vedeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"IT zaměstnanci nemohou jen tak přecházet z firmy do firmy a vynášet její nouhau. Většinou je to řešeno klausulí v pracovní smlouvě kdy zaměstnanec např. nemůže pracovat na stejném postu u jiné firmy min. 5 let."

Jste vedle jak ta jedle, ať už mluvíte o situaci u nás nebo v Kalifornii. V Kalifornii je to nezákonné úplně, a i u nás je nemožné sjednat to na déle než jeden rok, takže žádné "minimálně pět let".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by zaměstnanec IT firmy nemohl odejít? Je jedno jestli uklízečka nebo člen představenstva. Konkureční doložka vůbec nemusí být ve smlouvě, stejně tak za její uplatnění může být pro zaměstnance nemalá kompenzace a pak je otázkou zda je firma tu kompenzaci vyplatit, pokud ne, není žádná doložka, stejně tak, doložku lze porušit, obvykle je tam nějaká pokuta. Pokud ji zaměstnanec strpí, nemůže s tím bývalý zaměstnavatel nic dělat a pokud by po takovém člověku konkurence extrémně toužila tak ji prostě vyplatí.

Odejít z práce můžete i na našem regulovaném pracovním trhu odejít ze dne na den i když s tím zaměstnavatel nesouhlasí. Může vás žalovat za poškození a ušlý zisk, ale to je asi tak jediné co může, když se rozhodnete, jednoduše přestanete pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby se intel pustil do velkych grafik, nemyslim ze NVidia bude pod nejak zasadne velkym tlakem. Grafiky nejsou Batovy cvicky, ze si prijdes na trh s lepsim vyrobkem a mas vyhrano. NVidia ma hlavne mindshare, spoustu nastroju a vseho kolem. I kdyby mel uz zitra Intel grafiku, ktere hry pro ni budou optimalizovany ? kolik vyvojaru se tim vubec bude zabyvat ? bude trvat leta nez se neco takoveho vybuduje... i AMD nakonec vicemene priznalo ze CUDU na HPC trhu jen tak neporazi a zacalo pracovat na HIP (= CUDA compatibility layer).

Nebyl bych proti, kdyby se konkurence na HPC nebo v grafikach trochu vic rozhybala, ale nevidim to optimisticky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si totiz myslim, ze zadna primarne herni grafika od Intelu nebude. Podle me Intel miri do profi segmentu, proto Koduri a proto Vega. A Intel je dneska v AI pro NVidii konkurentem. Takze Intel muze zacit NVidii okopavat nohy ve vypocetnim segmentu a AMD zase v consumer oblasti vcetne herni. Navic jako takovou tresnicku bude Intel schopen konkurovat NVidii v notebookovem mainstreamu za pomoci AMD.

Intel sdili s AMD spoustu patentu a technologii u x86 procesoru, ac si tam zaroven konkuruji a oba vedi, ze vzhledem k tomu, ze jsou jedinni vyrobci, tak odstaveni druheho by znamenalo jen problemy. Proc by si teda nemohli rict, OK nechame v procesorech ten soucasny spolukonkurencni stav, ale pojdme spolupracovat na grafikach, kde jsme oba "minoritni" a mame hlavniho konkurenta NVidii. Zaroven si rozdelime trh a kazdy budem do NVidie rejt jinde.

Tam bych videl ten tlak na NVidii, jestli se proti ni spoji Intel s AMD, tak uz je to poradna sila a v NVidii se asi pekne zapotej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím že půjde spíše o výpočetní segment, tam to totiž může znamenat hodně muziky za málo peněz, kdežto herní segment je moc práce za málo koláčů... Tak jak tak pokud se začne pracovat na čisté louce, tak to bude trvat několik let než přijde první výsledek. V herním segmentu by si pak intel musel získat důvěru zákazníků a to i přesto, kdyby nabídl srovnatelný nebo výkonnější produkt než konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte tu věc, která je v Kalifornii nezákonná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že na takové pozici, na jaké Koduri byl je konkurenční doložka automatickou součástí smlouvy tedy ji nejde nepodepsat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Juchůůů! Ind v jakékoliv vyšší pozici znamená oslabení dané firmy. AMD tak bude moci trochu dýchat až bude Intel rozložen zevnitř.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec ti není hloupé se navážet do někoho kdo má asi 100x vyšší zkušenosti a pracovní pozici než ty, že? Stačí že je Ind a máme jasno.

Je dost zajímavé, že s ním se AMD zotavilo a posílilo, abych přidal logický protinázor na to automatické oslabování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že je někdo na vyšší řídící pozici, neznamená, že má větší zkušenosti než ty. Koho bych z Indů vypráskal z vedení je nepochybně Satya Nadella.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nebavíme se tu o "někdo", nějaký čerstvý MBA manažer pravděpodobně ne, to souhlasím.

Propad Microsoftu začal už za Ballmera a to fakt nebyl Ind, za něj přišly ty metroidní nesmysly a celý ten marast "mobilizace desktopu", kterým Windows dodnes trpí a byl to on kdo se hlasitě smál prvnímu iPhonu a myslel si, že pozice Microsoftu je neotřesitelná, že jsou "v portable" sektoru mnohem dále. Takže Microsoft by potřeboval "vypráskat" na více pozicích než jen CEO (některé návrháře a zejména project managery W10 bych fakt nakopal do řiti). Prostě potřebují spadnou z oblak do bahna, aby se korporace pročistila a začala zase vidět očima zákazníků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je toto možné???

Takové věci by měly být ošetřeny ve smlouvě na několik roků dopředu s obrovskou pokutou a soudní pojistkou a podle mně je to jasný střet zájmů. Samozřejmě pokud s tím AMD výslovně souhlasilo, tak to je pak jiná....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Museli s tím souhlasit, jinak by už za zadkem měl sestavu právníků. AMD není žádná tříčlenná firmička, kdyby jeho přechod byl proti jejich vůli, nepochybně by ho rozcupovali u soudů. Vzhledem k jejich nasazení AMD grafik do Intelu, je toto spojení určitě nějakým způsobem plánováno. Třeba bude dohlížet na integraci AMD gr. čipů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No chci se omluvit, ale dneska jsem se fakt musel od srdce zasmát tomuto vtipu. Proč se grafické čipy od AMD jmenují Polaris a Vega? Protože jejich výkon je ve hvězdách :D....no nic..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takáto potupa a ani si to koduri neuvedomuje,asi sa aj raduje že unikol hambe v AMD,a stejne tým azijcom budú takéto dolárove zobrazovadla možná stačit na ty ich 2D hry,fejsbuk alebo to budú mať ako bungle k tomu indickému tapetovému win10.
Tak na toto by mohol veru aj stačiť...meno a nejakú tu reputáciu má,možná to pôjde na odbyt pod jeho vedením v azii ako teplé rožky.....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mam ke Kodurimu jeste jednu takovou poznamku. Se tu do nej nekteri opiraji kvuli tomu, ze je z Indie. Nemyslim, ze je to uplne adekvatni, protoze i v Indii jsou taci, kteri ruzne mistni strci do kapsy jednou rukou.
Ale samozrejme, jestli tu chodi nejaky povolanim senior developeri od Microsoftu, tak to zlehcovani kvuli indickemu puvodu asi lze chapat. Akorat bych nerad, aby se ukazalo, ze to tu vykrikuji taci, co se okolo IT ochomitli maximalne pri kopani prikopu pro opticky kabely, cimz nechci snizovat tuhle jiste zasluznou praci, ale preci jen.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je pro mne nepochopitelné, někdy Redmarx píše věci, ze kterých se všem protáčí panenky a vystupuje tím jako troll, ale když pročítám co napsal tady, tak nemůžu s čímkoli nesouhlasit, protože jsou to zcela rozumné názory, bez nějakých emočních provokací. To jsou snad dva lidé nebo rozdvojená osobnost :-)

A naprosto souhlasím s tím, že útočit na Koduriho jen kvůli tomu, že je snědý Ind, to je hodně ubohé. Nikomu tady osobně neublížil a na post vedoucího oddělení grafik se nepochybně nedostal tím, že se dloubal v nose. V každé národnosti i etniku jsou pitomci i skvělé mozky, nelze vše házet do jednoho pytle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.