Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raptor chystá microATX desku s POWER9

no je to zaujimave, skoda ale len 2 slotov na ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze je to limitacia microATX formatu. Tie RAM moduly asi bude treba parovat (pri POWER 4 ich parovat bolo treba), tak 3 sloty zmysel nemaju a 4 sa asi nevojdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodně není, ta deska je enormně široká (teda ne enormně, ale fakt hodně) a určitě by se tam čtyři vešly (asi i osm), ale rozložení je hodně divný a v místě, kdy by mohly být sloty pro RAM, je plácnutý velký volný místo pro nějakej přídavnej daughterboard (k čemu ten má být, to netuším, pokud to tam teda není jenom pro vývoj).

Tady v článku to není, ale když jsem o tom psal u nás, tak jsem vyhrabal nějaký další fotky, kde je rozložení PCB hezky vidět, měly by to být snímky z té konference. Jen není jasné, jestli je to 100% finální deska.
Ale i kdyby ve finále měli úplně jiné PCB, tak nedostatek místa na dva sloty navíc by tam asi fakt nehrozil. Tohle může být možná i prostá segmentace, tj. opatření aby lidi kupovali i ty vyšší modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně jsou dva sloty kvůli ceně - kdyby chtěli 4 sloty, tak by asi bylo třeba použít vícevrstvý plošňák. Jinak naroutovat všechny sloty na jednu stranu je u PowerPC noční můra, proto jsou RAM takhle symetricky - každý kanál na jedné straně CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u čtyřkanálu asi jo, ale kdyby to byl dvoukanál s dvěma sloty na DIMM, tak by moc velká komplexita navíc nebyla, zvlášť když je to takhle na dvou stranách socketu. Sloty na stejném kanále prakticky všechny vodiče sdílejí a když jsou hned vedle sebe...
Ono hlavně, jde u celkem levných PC desek, takže zas takový horor by to být neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nechtěl s obrázky z konference moc operovat, protože jsou podle nich prostě jen ilustrační a výsledný vzhled je zatím ve hvězdách. Jinak z těch twitterových a dalších diskusí vyplynulo, že dva sloty jsou tam opravdu hlavně proto, aby deska nemusela mít další vrstvu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak oni nemusí být úplně upřímní, kdyby byla motivace ta "segmentace", tak to samozřejmě žádná firma nikdy nepřizná, protože asi málokdo by byl ochotnej pochopit, že v určitý míře to může být ekonomická nutnost. Ale na implementaci 4 slotů při dvoukanálovém řadiči by podle mě další vrstev být asi nutná neměla. Na čtyřkanál jo, to chápu, ale to je separátní problém.

Mimochodem, nebudete toho Blackbirda náhodou pořizovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude strašlivě záležet právě na té ceně. Kdyby to bylo v reálných možnostech středoevropana (Talos II za čtvrt mega v běžné konfiguraci fakt není), tak milerád. Musel bych si sice ze stolu uklidit SGI a Mac Mini G4, ale nějak bych to přežil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze to cpu ma rekneme 4 kanaly (coz asi ma), a vy tam date 4 sloty, ktere budou dvojkanal, s tim ze kdyz osadite oba, tak celkova provozni frekvence jeste klesne. To by se fakt blbe vysvetlovalo a reakce laicke verejnosti by jim v PR udelala vetsi ranu, nez maji ted, s omezenim na 2 sloty. Protoze to prece da rozum, ze ze 2 slotu 4 pametove kanaly nevykouzlite (tudiz celkova propustnost bude na 1/2 toho co umi vetsi a drazsi deska).

Jak jsem zde prispival, tak jde zalevno poridit Power8 od Tyan-u, vicemene se stejnou sw vybavou ("bios"). Vykonove se to vyrovna TR a xeonum, ale spotrebou to bude +100W extra (staticky 200w, v zatezi 300w), protoze power8 ma ty centaur ASIC pametove radice a zadny power management k uspore - pocita se nejak s tim ze to pojede na 100% porad. Na druhou stranu tam da clovek 256GB ram za hubicku (16x16G). Konkretne jsem se dival po tomhle:
https://www.ebay.com/itm/Tyan-Rack-2U-Serwer-TN71-BP012-1x-IBM-POWER8-10...
https://www.tyan.com/Barebones_TN71-BP012_BSP012T71V14HR-4T-3%28BTO%29

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dva moduly na kanál jsou v serverech úplná normálka (ostatně i v PC) a i kdyby to stálo jeden stupínek frekvence a běželo jenom na DDR4-2400, tak to pravděpodobně nikomu moc vadit nebude. Ti, kdo budou chtít propustnost ždímat, si osadí jenom dva moduly a budou mít plnou rychlost, ale ti, kdo budou chtít vyšší kapacitu - nebo možnost v budoucnu přidat, tak ti by byli vděční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to marketingova segmentace. Viz platformy Intelu - desky s chipsety H110 a H310 maji taky vzdy 2 sloty. Pritom cely pametovy kanal je resen z procesoru a ne z PCH. Jedina vec co souvisi mezi dimm a pch je SPD - ale ty jsou na jedne spolecne zbernici, DIMM slot ma pro tuto pamet 3 adresni piny (takze pamet sama vi, v kterem je slotu).

Holt ten Blackbird bude neco na tento zpusob.. lowend, i kdyz technicky vzato je za minimum dosazitelneho o dost vice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo, když tolik, řezaj, proč 3 síťovky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to více než jedna, ale méně než čtyři.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi je jedna management a dve pak mas k uzitku. Spis si rikam, proc ty sitovky nejsou rovnou 10G

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jedna management, dvě pro uživatele. Ta micro ATX deska má být hlavně levná (v relacích Talosu), takže žádné 10Gbit. Případně může být problém vzhledem k filozofii Talosu, že se 10Gbit nedá zatím udělat zcela otevřený a plně zdokumentovaný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě jedno vysvětlení. Ta firma chce mít ten stroj kompletně otevřenej (to je jejich tahák) a snaží se IIRC pro ten Broadcom co je v Talosu II vyvinout nebo nechat vyvinout alternativní open source firmware. Z toho důvodu ho asi dali i semhle do téhle desky, aby v případě úspěchu toho projektu taky měla síťovku s open source FW.
Z hlediska toho osekávání nákladů to skutečně úplně smysl nedává. Ono teda je ještě otázka, jak velká je množina síťovejch adaptérů, který na tý platformě Power fungujou, třeba není tak snadný takový najít, i když bych čekal, že zařízením by mohlo být celkem jedno, jaké CPU je v domě (tohle netuším...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pripade zarizeni co maj drivery ve vanilla jadre to neni problem. Provozuji 10GE intela na nvidia ARM64 procesoru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladac a firmware jsou dve ruzny veci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od toho existuje IOMMU, aby si zarizeni ktere neznam nedelalo co nema. A prakticky kazde zarizeni ktere je na zbernici, si muze delat co mu zbernice dovoli.

Zajimave ze lidi peskuji jenom u tech cipu, kde mate .bin firmware, ktery se treba nahrava skrze driver. Existuje ale spousta zarizeni, kde je obdobny blob nahran z flash pameti (v podstate jakykoliv mensi ci vetsi diskovy radic, bridge, ci sitovka), kde to nevadi. A kdyby to vyrobce chytre integroval do pouzdra obvodu.. tak si toho nikdo ani nevsimne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak IOMMU zabrani firmwaru sitovy karty aby posilal do site neco co nema? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak muze posilat nejaky bordel, nebo se ucastnit na DoS, ale nebude posilat neco do a z vasi pameti - to je to, co by jste opravdu nechteli. Na siti muzete mit pak klasicky firewall.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firewall oddeluje site od sebe. Uvnitr site nedela nic. To by musel mit firewall bud kazda masina nebo by tenhle stroj musel byt na segmentu site sam za firewallem. Ani jedno neni prakticky. Open source HW nebo aspon FW proste dava smysl kdyz je clovek paranoidni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

detekovat na FW nechteny traffic, pokud je vas server verejny a dostupny z internetu, je velmi slozite az nemozne, zejmena pokud pouzivate SSL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať se na to dívám odkud chci, jde o první desku s Power9, která vypadá použitelně a současně dostupně. Dále se mi před očima zobrazuje rostoucí počet zpětných vazeb, na jejichž základě lze upravit leccos, třeba právě síťovky, ukáže-li se, že prioritou není počet, ale datová průchodnost. Mimochodem, představa struktury uživatelské obce a způsobů použití desky se může rychle změnit a deska se podle toho upraví. Ještě žádný projekt, který nezahrnul úpravy dle zpětné vazby, dlouho nevydržel... Docela bych viděl velkou příležitost k produkci ryze české desky s Power9 (ve smyslu návrhu a možná i výroby).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.