Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jezera se projasňují: Raptor Lake je nejspíš jen Alder Lake-refresh

"Můžeme jen spekulovat, zda se Intel nerozhodl rozdělit vývoj architektur na PC a serverovou"

Treba to bude rozdelene na notebooky/kancelar a servery. Nepsal bych obecne PC, protoze mne do PC architektura biglittle rozhodne nepachne. Doufam, ze podobne blby napad nedostanou i u AMD. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Procesor Apple M1 biglittle byl vzorem pro Intel a jeho Alder Lake a je také kombinací velkých a malých jader.
To je i jednou z těch technologií, které Apple M1 staví na vrchol v poměru výkon/Watt.
AMD by tento vývoj nemělo ignorovat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

M1 určitě vzorem pro AlderLake nebyl - vzhledem k tomu, jak dlouho trvá vývoj CPU byl AlderLake v době, kdy prosákly první zprávy o M1 už minimálně v půlce vývojového cyklu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nech ho, at ma radost :)
Jinak je to samozrejme pytlikovina co napsal

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hey ATITom, zaslepeny Apple M1 zboznovac - ako vysvetlis, ze na Apple M1 funguje Intelacky bug Spectre?

https://www.root.cz/zpravicky/google-zverejnil-leaky-page-zranitelnost-s...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jezkovi, dalsi snuska nesmyslu z dilny Jobsovi rozkurovacky :D

Zaprve, koncept velkych a malych jader je tu dlouho:
"In October 2011, big.LITTLE was announced along with the Cortex-A7"

Zadruhe pomer vykon/Watt maji vzdy uzce specializovane CPU vyrazne vyssi. A M1 je uzce specializovany CPU, je velmi tesne svazan s operacnim system od Applu a celym jeho ekosystemem. Pomalu to pilovali nekolik let, nez se dostali jadru OS, ktere dokaze z ARMu vytahnout co nejvice a presto nabidnout pro laptop bezne veci, ktere drive v iPhonech a iPad nebyly.

AMD stavi CPU pro obecne potreby, neni svazan s zadnym konkretnim vyuzitim (od low-endu az po hi perf server), ani zadnym konkretnim OS. Ani neni svazan s nejakou specifickou technologii, napr specialni RAMky.
Je to uplne jiny produkt, o ktery bude i nadale zajem. AMD nema potrebu skakat do uz davno rozjeteho vlaku jen aby si je pruvodci vyhodil jako drive Intela a ten si pak rozbil drzku.

Intelacky big.LITTLE neni nasledovanim toho, co na ARMu funguje dlouhou dobu, a Apple to pouzil a obslehl (a z nejakeho duvodu si idioti mysli, ze to tim padem vymyslel). Intelacky big.LITTLE se sklada z x86 jadra (i kdyz by samozrejme mohli jit do ARMu, pripadne udelat svoji verzi, ci pouzit Open-Risc, jenze se rozhlodli NEJIT touhle cestou) a "atom" jadra. A ma za ukol adresovat nektere konkretni problemy, se kterymi se Intel potyka. A potykat nejspis dal bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smiř se s tím že tohle tu bude a bude to normální.

Stejně by ses měl smířit s cenami grafik, ale ber to pozitivně, pokud náhodou nemáš cash, tak si běž půjčit a na aukru/bazoši si kup třeba 3060Ti nebo 3070/3080/3090, ceny se neboj. Když na tom nebudeš hrát tak jednoduše pustíš miner. Za 4-5 měsíců se ti zaplatí rozdíl mezi MSRP a současnou tržní cenou, za další 4-5 měsíců se ti zaplatí celá karta. Známej dneska cashoval první "výplatu", po měsíci vybíral skoro 21 tisíc co mu vytěžilo aktuálně jeho 12 karet. Chce to ještě poladit výměnou za co nejefektivnější karty - s rychlou návratností (Vega56 a RX580,16660Ti) a do půl roku z toho chce mít pasiní příjem aby mohl omezit práci

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

BigLITTLE je v desktopu prostě blbost. Ano, v idle bude mít sestava místo 50W spotřebu 41W, při běžné práci to bude třeba 100W vs. 80W, zato maximální výkon bude o 20% níže než u konkurence se stejným počtem plnotučných jader. A co z toho je u 16-ti jádrového procesoru důležitější?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Začínám si myslet, že Intelův Big.Little je reakce na nepodařený 10nm proces (nízkou výtěžnost), který tu měl být podle původních plánů již v 2015. Asi pro ně není možné poslat do výroby něco s 16 velkými jádry, má-li se to sekat v desítkách mil. kusů ročně, tak k těm plnohodnotným 8 jádrům plácli malá atomová. Navenek to trh plný BFU bude vnímat jako 16j tak jako tak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky se zacinam priklanet k tehle verzi, zvlaste potom, co se objevili udajne mobilni konfigurace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že marketing AMD udělá nějakou vtipnou protiakci, co to BFUčkám vysvětlí. Pokud ne, tak budou neschopní.

Vzpomínám na Core 2 Duo proti Phenomům X3 - 2 dospělé šelmy proti 3 koťátkům. Samozřejmě, že v multithreadu byl lepší Phenom, takže Intel zase trochu lhal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu smutné je, že kdyby Intel přišel s chipletovým designem po vzoru AMD, tak by mohl být dost konkurenceschopný. 14nm proces na I/O chip by byl v pohodě a 10nm chiplety by měly určitě vyšší výtěžnost než současné monolity. Poslední verze 10nm procesu už mají i slušné takty, IPC posledních architektur taky není špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ale to bohužel aspoň s grafikou nejde. I AMD má APU monolity. A když Intel chce mermo mocí do každýho procesoru cpát zbytečnou grafiku, tak musí trpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. U desktopoveho PC rozhodne nesetrim kazdy Watt jako u notebooku. A pridana hodnota v podobe nizsiho uctu za elektrinu bude tak nizka, ze to pravdepodobne dlouho nezaplati ani porizovaci cenu. Uz vidim minera Jirku, jak si poridi do PC dvanact grafik a k nim "usporny" Alder Lake a jak mu na konci mesice prijde ucet za elektrinu o dva halire mensi. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je pravda, že u desktopu neřešíme každej Watt, ale když ty jejich 8 jádra žerou 250+ W a 360 AiO vodníkem drží 98°C, tak to už je trochu problém i u desktopu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. koľko dal za 12 GK, resp. za HW?
2. akú cenu bude mať BTC, ETH... v čase, keď sa mu HW zaplatí?
3. 21.000 Kč je pre niekoho mesačný príjem, ale ak dobre viem, čím viac minerov, tým náročnejší proces a teda menej Kč/čas.
4. keby celý svet prešiel do „pasívneho príjmu”, čo by sme žrali? Gr. karty? :D Keby ten Tvoj známy si chcel kúpiť chlieb (alebo čokoľvek dôležité), doprial by som mu nápis na dverách obchodu: „z dôvodu prechodu na pasívny príjem už nepredávame”

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak pasivni prijem? Za nej pracujou stroje! :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A pointa s počívá v produktu, který ty stroje vytváří? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby se v tom prase vyznalo. Jako tupej zakazník vidím jenom hromadu jezer s novejma deskama, socketama a vyhozenejma prachama. Ta jejich roadmapa mi připadá jako nějaká psychedelická histerie aby akcionáři jako viděli, že něco dělaj.? Nebo aby zmátli obecenstvo jako iluzionista co máchá skořápkama s kuličkou?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

roadmapy intelu boli vzdy psychadelicke, hypnoticke, nezmyselne, neprehladne bludy z ktorych po 4 rokoch neostal kamen na kameni

to sa neda porovnat s jednoduchym obrazkom od amd kde je zen/zen+/zen2/zen3 (2017-2020) kt. sme videli uz davno-pradavno a ktory sa do bodky naplnil (mozno kvartalik odchylka)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No tak predpovede, že intel skôr ako 2022 s ničím poriadnym nepríde, sa napĺňajú. Alder Lake je nový koncept a nech je akokoľvek dobrý, tak bude mať pôrodné bolesti a zároveň bude zaostávať, čo sa týka výrobnej technológie. 2022 bude iba malý krôčik vpred, takže zase nič. Ak potichu nepracujú na niečom prevratnom, čo uvedú v 2023 tak to bude bieda. Ak má byť Alder Lake to prevratné riešenie, tak sa budú motať v šedom priemere ešte ďalšie 3-4 roky. Ja len pevne dúfam, že AMD pôjde svoju spanilú jazdu ďalej naplno a čaká nás 7nm+ a budúci rok 5nm Zen4, aby sa im podarilo potvrdiť pozíciu lídra a zakopali intel tak hlboko, že sa konečne zobudí, vyhádže všetkých ekonómov a začne sa spoliehať na inžinierov. Nepríjemnou správou pre nás všetkých asi bude, že AMD bude stále drahšie a drahšie. Moja predpoveď - pokiaľ neopadne záujem, AMD bude tvoriť ceny tak ako pri Zen3, takže nová generácia bude zase o 50€ drahšia, teda minimálne....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD musí zdražovat, chce-li prodávat víc. Musí do ceny zahrnout i příplatek za dopravu. Resp. musíš přeplatit někoho jiného, abys svoje zboží dostal k zákazníkovi. Viz no-Xův článek o ucpaných distribučních kanálech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych potřeboval poradit. Měl jsem v loterii fakt kliku, protože jsem chytil GOLD křemík Ryzen 5950X. Aspoň to tvrdí opakovaně ClockTuner for Ryzen (CTR) Guide by 1USMUS. Nemám pořádný chlazení, tak mi to na 0,096V těží na 32 vláknech při 4000Mhz Monero. Spotřeba 90W. Koupit vodníka nebo ne? Na jednu stranu radost z pěknýho kousku křemíku, na druhou červíček v hlavě, že by na 140W mohl trhat asfalt. I na vzduchu si dal při 130W víc jak 11500 bodů v Cinebench 20. Další bída je s pastama. Na recenze posílají vzorky s jinou šarží a vlastnosmi než to co je pak v obchodě. ašel jsem na to i srovnávací recenze. Si připadám jak v asijském krámku, člověk neví co v tubičce koupí.. a rozdíly jsou fakt velké .
S tímhle procesorem mne jezera ještě pár let zajímat nebudou, řekl bych.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S R9 5950X ta nemusi zaujimal ani vrcholovy model Alder Lake na prelome 2021/2022, kt. sa mu v multiT vykone mozno vyrovna a mozno nie ... Bude to pre Intel dost pruser, to sa da vidiet uz teraz: ked vrcholovy model Alder Lake niekedy na prelome 2021/2022 bude v multiT vykone tahat plichtu s 1,5 roka starym R9 5950X. Je ale dost mozne, ze Alder na to stacit nebude ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD se těhle big-little zoufalostí bát nemusí, ale kapacity Intelu to je jiná. Smutný příběh...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud budou mít v Intelu tyhle Jezera a Jeskyně, tak nemá nejmenší smysl jejich nabídku sledovat... Teprve až jezero-jeskyňové běsnění ukončí, vykopnou jezeráře a jeskyňáře (ekonomy a markeťáky), tak se něco změní...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tou tabulkou by se dali strašit malí informatici. Díky za ní, krásně to ilustruje naprostou zoufalost marketingu Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se mnou je to už asi špatný.
Začnu číst článek: "Comet Lake je pasé, Rocket Lake na spadnutí,.. " a vybaví se mi tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=tIjsXlxgKEE

;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám takový dojem, že posledních 6 let je furt všechno jen desátý refesh Skyliku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.