Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raptor Lake může přinést 15% navýšení jednojádrového výkonu

Já čekám něco mezi +5% až do 10% max., asi něco kolem 6-8% ST uplitft, víc to v průměru asi nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raptor je jen dočasný výplněk kvůli zpožděnému MeteorLaku. Těch 5-6% IPC navíc by odpovídalo tradiční intelí optimalizaci jádra. Asi nejsem jediný, který čeká na to, co přinese MeteorLake. Díky čipletovému designu a dalším vychytávkám by mohli z této hybridní arch. vyždímat mnohem víc. Ale to přijde až koncem 2023. jak je vidno, i4 (7nm) proces potřebuje čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No aj 10nm (Intel7) proces potreboval veľa času, preto od Intel4 nečakám zázraky, čo je škoda, lebo redwood cove (veľké jadrá "Meteor lake") nebude zlá architektúra, len príde zrejme pozde...riziko vidím aj v kombinácii viacerých nových prvkov: nový výrobný proces (Intel4) + nová architektúra (redwood cove) + procesorové dlaždice + nový socket (LGA 1851).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odklady zničí každou dobrou architekturu, Meteor Lake by byl super proti Zen4, ale s těmi jejich odklady bude až proti Zen5 a to už nebude zas taková sláva. Otázka je, jestli to jsou furt jen nějaké potíže a něco tam tak škrípe, že se jim to nedaří zprovoznit, anebo jen kvůli marketingu to oznámí na dřív, aby vypadalo, že už dohání konkurenci a tváří se, že vše šlape jak má a přitom je jim už dávno jasné, že nestíhají a budou muset později oznámit odklad, už se upřímně příkláním spíš k této možnosti, že to si s námi jen tak hrajou, to přeci už není jinak možné...

Neříkám, že se nemůže stát nějaké zaškobrtnutí, AMD už má taky nějaké odklady, ale pořád tak nějak stíhají v rozumných intervalech a pořád mají očividně i tak před Intelem kupodivu pořád náskok ve vývoji, ale když se podíváš na budget Intelu a kolik na to musí mít lidí, něco tady nehraje, nějak nechápu, jak taková firma je už nemůže tak dlouho dohnat a pořád se dozvídáme jen o různých problémech, už to vypadá dost komicky.

Už tu máme několik generací, které byly už vyvíjeny s ohledem na Zen, nové architektury, nové jádra, nové výrobní procesy, ..., ..., ... a stále nic, spíš se zdá, že pozice Ryzenů se i přes to snad ještě trochu zlepšuje... ne že bych jim přál nějaký úpadek, aspoň ten vývoj tlačí dopředu, jen je to divné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě třeba přijde že značnou část odkladů dělá Intel naschvál protože ví že AMD stejně nemá prodejní kapacitu na pokrytí velkých zakázek firem atd.. a oni na starším procesu a starší architektuře mají vyšší marži + nemusí tolik investovat do vývoje a výstaveb když si na to nechají dlouhý čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám teóriu, ktorá to môže z časti vysvetliť. Okrem toho, že je dosť možné, ža bottlenecks v managemente sa im stále nepodarilo vyriešiť je tu aj ďalší problém. Tým problémom je ich stratégia IDM 2.0 a s ním súvisiace investície do nových výrobných procesov a tovární. Intel chce mať 20A výrobný proces už v roku 2024. Na to aby to stihol potrebuje robiť obrovské investície a napriek tomu, že Intel je veľká firma tak ich to finančne zjavne vyčerpáva a do budúcnosti bude veľmi vyčerpávať. Spolu s tým investujú do divízie grafických kariet, ktorá bude IMO prvých pár generácií stratová. Takže je otázne či majú ich tímy, ktoré vyvíjajú procesory a GPU dostatok ľudí a financií aby boli do budúcnosti konkurencieschopní voči AMD a Nvidii. Podľa mňa nie, problémy aké bude mať Intel s vývojom oproti konkurencii ešte len uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale AMD taky přece něco leje ještě do GPU a jak začínal vývoj Zen4, tak to při penězích zas tak moc být ještě ani nemohli, to jsou zatím ještě takové „budgetové“ architektury, pravé peklo ještě nejspíš přijde, až se do toho pořádně opřou, AMD už dost roste a je to už úplně jiná firma než jaká byla v roce 2017 při uvedení prvního Zenu.

A světe div se, dokonce i v těch GPU už teď bodují tak, že Nvidie má co dělat, aby si udržela své leaderství ve výkonu a očividně taky vůbec nečekala, že by RDNA3 mohla být taková bestie a musí zvažovat i o 600W GPU, že ji možná budou potřebovat.

Takže konkurují hned 2 firmám, samo je z nich nejmenší, nemá tolik lidí ani budget a nejen že dokáže s nimi držet krok, v mnohých ohledech jejich produkty dokonce překonávají, někdy i dost výrazně. Ale u Nvidie je ještě třeba počkat, jak rychle dokáží reagovat a jestli v tom budou úspěšnější než Intel, uvidíme jak jsou dobře připraveni, každopádně už i Nvidie musela dělat v posledních 2 generacích velké změny, aby byly konkurenceschopné a jsou úplně jiné než jak je původně plánovala, ale pořád to nejsou žádné nové architektury, které by počítaly s nějakým velkým tlakem AMD, to je pravda.

No bude to ještě zajímavé sledovat, jak se jim dál bude dařit proti konkurenci, ale to co předvádí je zatím opravdu parádní jízda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže AMD neživí obrovskou skupinu manažerů, stále zde mají hlavní slovo inženýři. A vždy opatrně slíbí méně než můžou. Za mne nejlepší strategie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám hlavne pocit, že Pat jednoducho nie je v tej istej lige ako Lisa Su alebo Jensen Huang. Teraz to ešte nie je tak vidieť, Intel sa môže interne dokonca zlepšovať, ale konkurencieschopnosť sa napriek tomu môže kľudne aj niekoľko rokov znižovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD teraz asi najviac leje do serverových produktov. Ale v podstate RDNA3 a ZEN4 by mali byť prvé architektúry pri ktorých sa naplno prejaví už sila "nového" AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná přesně tohle je důvod proč to AMD nehrotí a nevydá po startu Zen 4 24 core.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sám upřímně začínám trochu pochybovat, zda byl 24jádrový Zen 4 vůbec někdy v plánu. Pokud jsou zprávy o 25% nárůstu IPC mylným výkladem údajů o nárůstu výkonu (který někdo vydělil očekávanou frekvencí lehce nad 5 GHz), pak i informace o více než šestnáctijádrovém Zen 4 může být zkomolením. Například chybným výkladem schématu serverového Zen 4c s jeho 16jádry na modul tzn. dva moduly = 24-32 jader). Co skutečně v plánu je a co v podstatě potvrdila i AMD, jen doplnění V-cache na Zen 4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Videl bych to podobne. Zvlast potom, co u tech leaku o IPC, ktere melo jit 15-24% a spodni narust ST je kupodivu taky 15%, to vypada, ze nekdo chybne intepretoval ST vykon jako IPC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak když: „Můj zdroj, který má svůj zdroj a ten zdroj zdroje říkal, že podle jeho zdroje...“ :)

Ono se to stává bohužel docela často u tady toho, že se to různě domotá, proto by se ty leaky vždy měly brát trochu s rezervou, ať jsou od kohokoliv, snad každý takový známější leaker, který toho leakuje hodně, se sem tam netrefí, to se úplně klidně může stát, pořád to ale neznamená, že to jsou nějaké faky, třeba RGT nebo MLID určitě mají nějaké spolehlivé zdroje a už dokázali leaknout dost zajímavých věcí správně předem a snaží se to ověřovat, jak moc je to reálné.

A RGT v nějakém videu o RDNA3 taky říkal, že jak je pak už čím dál blíž pomalu k vydání, začne se vynořovat najednou plno různých nových informací, ale nikdo moc nedokáže určit, co může být pravda a co je jen nějaká kachna, to třeba i samo AMD může schválně vypouštět různé nesmysly a pokoušet se tím znejistit ještě na poslední chvíli konkurenci.

Další věc je, že to může být taky nějaký zastaralý cíl ze začátku vývoje, ke kterému to mělo směřovat, ale z nějakého důvodu se plány změnily, třeba podle počínání konkurence a už to třeba jen není aktuální a sešlo z toho, jen tato informace se k nim už nemusí dostat nebo až někdy pozdě, takže se ty spekulace pak můžou klidně časem měnit, na tom bych nehledal nic divného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

24. jádro ZEN 4 pro desktop v plánu nikdy nebylo, jsou to jen fámy. Třetí CPU chiplet by nebylo kam dát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těch 15% je proti 12900K. Což je předchůdce podle značení. Ale pak tu máme ještě verzi 12900KS a proti ní to není ani 10%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

13900KS taky nejspíš bude.. sice tak 325W spotřeba ale bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě bude. Intel je mistr v přešlapovaní na místě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.