Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raspberry Pi 2 přináší čtyřjádrový ARM, rozběhá i Windows 10

Tohle se mi uz zacina libit :-) Uz aby se objevili v eshopech...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jsou předobjednávky i v ČR http://rpishop.cz/raspberry-pi-pocitace/170-raspberry-pi-2-1024-mb-ram.html
A to jsem chtěl před vánoci objednat verzi B 2.0, ještě že jsem se na to vybodl.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to já si právě na vánoce udělal radost a předchozí verzi B-čka si koupil. Ale na druhou stranu, potřebuji to na zabezpečení a řízení některých zařízení doma, takže ten výkon na to bude stačit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To jo, tam asi rozdíl nebude. Já plánuju nahradit přehrávadlo k TV, takže XBMC na té druhé verzi půjde snad mnohem lépe ..

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je už zajimavé, se tesim na testy!

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Konečně, první model byl až absurdne pomalý. Hodí se maximálně na hostování ftp, http nebo na hraní dosovek :D

S tímto se konečně bude dát i pracovat.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jo na nějaké distribuce to může jít, ale desítky ani omylem. Když vidím, jak běhaj sedmičky na Atomech, tak 10 na 900MHz čtyřjádru ARMv7 je asi vtip…

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

"Windows is an IoT platform for embedded hardware/software developers."
"Windows will not be used as a desktop – you develop your application on a PC and deploy it to the Pi. Performance will be fine for running such applications."

http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/#comment-1198642
http://dev.windows.com/en-us/featured/Windows-Developer-Program-for-IoT

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Hm, telefonní vokna, to je ale úplně o ničem a nemá to s kloudným systémem nic společnýho.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Na kloudný systém? Proč řešit kloudný systém u minipočítače, na to si snad každý koupí NTB. Když tomu dá někdo víc výkonu nebo paměti, začnou morousové řešit, že tam není výkonná grafika, pak že není vyměnitelná. Smysl těchto zařízení je přece úplně někde jinde.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Takže kdo chce použitelné minipc ten si koupí notebook ? To nedává smysl. Na trhu jsou minipc s Intel Atom, na kterých běží Half life 2 apod. takže proč uvažovat o nějakém ARM zařízení.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, špatně jsem se vyjádřil, proč chtít na miniaturním zařízení, kde je primární co nejnižší cena a spotřeba energie, chtít provozovat plný desktop OS. Také si nekoupím miniaturní auto a budu s ním chtít jezdit po Evropě na dovolenou. Prostě koupím vámi zmiňované miniPC s x86 procesorem nebo NTB.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jak vis, co to ten system bude umet? Vzdyt MS zatim jeho schopnosti nepredstavil.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to nic extra, ale mobilní verze Win 10 nemůže být náročnější než WP8.5 a ty se v lownedu pouštějí na Kraitu s 2 jádrama na 1Ghz. Jen opět čekám, ze MS bude podporovat jen Qualcomm a ostatní SoC půjdou použít maximálně s IoT verzí bez shopu a metro GUI.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, podle mě je dost otázka, jestli toto bude rychlejší, než 2x Krait. Čímž neříkám, že by 4xA7 bylo pomalé, ale Krait je hodně dobrý a drahý procesor a vazba pouze na něj byla jednou z největších chyb v nedávné minulosti MS. Ať už fiančně - neměli levný chipset, tak marketingově - 2x1GHz zní jako pěkná plečka a budí falešné zdání, že Widle jedou plynule na všem.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Krait ma urcite o hodne vyssi vykon na takt nez Cortex-A7, ale porad je to 2 vs. 4. Z pohledu jednotlivych aplikaci na tom bude A7 asi o dost hur, ale samotny system je spousta oddelene bezicich komponent, takze dokaze dobre vyuzit vic jader. Podle me bude RP2 o malinko lepsi v multi-thread aplikacich a priblizne o 50% pomalejsi v single-thread. I tak je to diky podpore VFPv4 a NEON obrovsky krok dopredu. Najednou zacne fungovat spousta optimalizaci, ktere vubec na starickem ARMv6 nesly pouzit.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

odkedy ma windows 10 bezat na ARM CPU? mam to chapat ako exhumaciu windows RT?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, to je nějaký úlet. V jiném článku píšete, že MS ustupuje od RT a dokonce už ani neplánuje Windows 10 update pro uživatele dosavadních Surface RT. A najednou prásk, Windows 10 na rPI2.

EDIT: takže nějaká hybridní telefonní verze Win 10 na netelefónu, to bude terno.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

teraz vynechajme z debaty Raspberry.
Áno, desktopový Windows 10 bude podporovať ARM platformu. Bohužial ale MS nedovolil update pre vlastníkov Surface RT. Zrejme nejaké priblblé marketingové dôvody.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To nebude desktopová verze, ale verze pro malé tablety. Bez desktopu.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

no hej, ale microsoft to chcel nejako prepojiť tie systémy. tak za to som napisal desktop

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ne, protoze vsechny Win 10 sdileji jmeno a jadro systemu. NA RP ve skutecnosti pobezi IoT verze, coz je v podstate Windows "Phone" 10 bez ovladani a aplikaci :).

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

V armech se nevyznám - netuší někdo jak moc to bude softwarově kompatibilní s původní verzí? Pojede na tom vše co jelo na jedničce?

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Ano pojede. SW je 100 % kompatibilni a tvrdi ze to je 100 % kompatibilni i s veskerym hw pro starsi pi.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V HW sice pokrok, ale pořád to není ono.

H.265 ne, 1080p60 ne, ethernet přes USB, eMMC ne (Windows na sd kartě... Zzzz).

http://www.cnx-software.com/2015/02/02/raspberry-pi-2-odroid-c1-developm...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Cílem projektu Pi není optimalizovat (levný) hardware tak, aby utáhnul veškerý software, ale naopak vytvořit a optimalizovat softwarovou základnu pro "plečkoidní" hardware. Tato snaha má za následek to, že pokud je software optimalizovaný pro Pi, tak pojede na všem ostatním "jak z praku", což osobně vidím jako hlavní přínos celého projektu. Protože mě už nebaví dívat se na to, jak se svět v prdel obrací, když se i (třeba) to pitomé VLC spouští na aktuální i5 stejně dlouho, jako mplayer toho času na Pentiu 133.

Už původní Pi se svým jedním jádrem na ušušněných (tuším) 700MHz je brutální zbraň, jejíž potenciál zcela převyšuje to, co se na tom spouští. Vždyť kolik jsme toho dokázali naprogramovat a plynule rozjet na prvních 32bitech s jedním MB RAM? O šestnáctibitech a osmibitech se ani nezmiňuju, vždyť jsme na těch pár kB a MHz počítali konstrukci mostů nebo nadzvukových letadel...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jak mohou jet aplikace na všem ostatním "jak z praku", když jde o specifickou platformu a musí se přímo na to kompilovat ? Spíše je realita taková, že na Pí to jde pomalu (viděl jsem nějaké pokusy o HTPC) a na všem ostatním to nejde vůbec - ARM, specializace. A problém neoptimalizovaných aplikací to neřeší vůbec, na to stačí tlak uživatelů.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pod pojmem "optimalizovat" nemyslím kompilovat -march=armv6 -O3. :-) To je potřeba vzít do ruky dobrý textový editor, procházet jednu knihovnu za druhou a borčus, co zbytečně alokuje moc paměti nebo zbytečně plýtvá procesorovým výkonem vyházet a nahradit lepším kódem.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle je spíš problém využívání obřích knihoven a frameworků na vše, a nebo ještě hůř, psaní aplikací v Javě. Takový Android je krásným příkladem, jak to udělat nejhůř jak lze.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

I obří knihovny a frameworky je možno více či méně zeštíhlovat (spíš více) a na javě není nic špatnéno.

A android je slovo do pranice - kdo s tím trochu dělal ví, že ten systém funguje celkem výborně. Jenom je holt otevřený a tudíž jde jednoduše zprasit, což se v praxi často děje. Naštěstí hlavní prasiči jsou teď na ústutpu a číňani to zatím ještě neumí. :-)

Nicméně ano, i android má samozřejmě jako všechny současné systémy zcela brutální overhead, posledním ještě realtivně úsporným systémem byl PalmOS 4 - kde jsou ty funkčně našlapané aplikace o pár kB? On je android trochu jako chrome nebo MacOS - vystavěný zcela chladným pragmatickým kalkulem, jak to udělat co nejjednošeji a aby to plnilo svůj účel. Vezměme z open source veškeré možné dostupné projekty, smíchejme to dohromady a až se to podaří zkompilovat - voilá, máme svůj nový produkt. Jestli jsou uvnitř knihovny nebo komponenty, které psal pro svou radost kdejaký Franta po večerech, už nikdo nezkoumá. Ano, i moje jméno je minimálně ve stovkách milionů zařízení po světě, není nijak složité udělat si takový pomník. Na svou obranu podotknu, že můj příspěvek snad nikoho nebrzdí.

Proto všechno čest projektu Pi, kde je hlavním účelem toho všeho, aby se lidi aspoň trochu zamysleli a toho největšího plýtvání se snažili zbavit.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

To bude zas minusu, ale nemuzu si pomoct, za litr to neni v dnesni dobe nic moc ..... jedinou zajimavosti je primo prace s microsoftem a to, ze budou podporovat zadarmo 10ky.
Jinak to zase nema ani wifi, ani mikrofonni vstup .... hlavne, ze to ma zcela zbytecne 4 USBcka .... kdo to nebude mit na nejakou automatizaci, tak bude mit beztak nejakou kombo klavesnici s mysi, takze 4 USB, uff ....
Taky tam mohli dat aspon 8GB nejake aspon suntovni pameti, jedine pozitivum vidim, ze DOUFAM tedka nebude stupidne trcet karta z desky ..... ale zase se nikdo nezamyslel, tim odstrihnou vsechny lidi s SD kartama, zcela zbytecne, meli dat klasicky SD konektor a dat ho o 3cm dovnitr, aby karta necouhala .... takhle jsou vlastne s SD nekompatibilni. Taky bych cekal externi napajeci pin ....
Proste stale videt, ze se tam nikdo hloubeji nezamyslel a jde jim jenom o zisk .....

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Tak takový HW postav a prodávej ho za 1000 Kč. Já bych si ho od tebe koupil.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Koupíš jich 100 000? Pak není problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za ty prachy uz koupis dnes i tablet, ma to dotykovy displej, baterku, pamet ..... raspi za 1000 PROSTE NENI VYHODNE! Pred lety to BYLO vyhodne, dnes je to tovarna na penize a naklady na prvni verzi budou, kdyz moc, tak 5$ ..... na tu druhou mozna 7$, 10$ at nezeru! Kdyby to bylo aspon lepe navrzene a aspon tu wifi to melo a ne takovy obri xindl, tak bych za to u nas ty 4 kila dal .... litr do toho mozna dam jenom proto, ze tam pojedou windowsy a pokud to budou plnohodnotne (se sideloadingem) a ne WP, tak bych to koupil maximalne ze zvedavosti ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já si třeba Raspi koupil kvůli kombinaci GPIO, USB a nízké spotřebě. Když chcete zkoušet montovat trošku chytřejší, ale pořád levné robůtky, tak to snad ani jinak nejde. Zkuste si to udělat s tabletem.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak mám pocit, že jsi první, kdo tady trefil do černého. Proč tady všichni srovnáváte Raspberry Pi s PC? To je přece normální, že jako desktop je nepoužitelné. To po něm přece nikdo nechce. Raspi je určeno k ovládán vlastního HW. Tečka. Trabant je taky auto. Ale když chci dělat taxislužbu, koupím si na to něco jiného a nebrečím, jaký je trabant humus.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co prosimte trefil do cerneho? RASPI se mozna hodi pro jednoduchou automatizaci ON/OFF .... vzdyt to nema ani PWM, proc by to daval do jakychsi robutku??? Z tohoto hlediska je 100x lepsi nejake micro arduino ....
V dobe, kdy namatkou treba existuje tohle http://www.ebay.com/itm/Dual-Core-Android-4-4-Smart-TV-BOX-Dongle-XBMC-B...
ktere je mnohonasobne mensi nez raspi, ma wifi, ma pamet, ma krabicku, je dokonce lacinejsi a jen by stacilo napajet par gpio pinu (ma uz je vubec nova verze raspi aspon chranene nebo je to opet jen vyvedeny dratek z CPU?) ..... TAK JE RASPI PROSTE NEHORAZNE PREDRAZENE, VELKE, OBSKURNI A MIZERNE VYBAVENE, TECKA!!! PROSTE JE!

Ja fakt nechapu, ze tu to raspi nekdo tak az orgasmicky proziva??? Pred lety v dobe prvniho ipadu, byl takovy minipocitac proste bomba, to samozrejme nevyvracim, objednaval jsem ho mezi prvnima v prvni vlne ...... ale kuwadopc, uz jsme 4 roky dal OMG! Dneska uz je za par kacek plnohodnotny pocitac s windows v krabicce velikosti flashky a vykonem mnohonasobne prekracujicim prumerne kancelarske PC, ktere se vali vsude kolem nas .... takze trosku otevrit oci a spetku reality v pohledu na raspberry pi z roku 2015 .....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže když chci v centrální jednotce robota zpracovat ovládání dvaceti a více serv, dvou kamer, dvou mikrofonů a přes wi-fi to poslat do jiného zařízení, kde bude aplikace pro obsluhu a vizualizaci, tak Arduino je jasná volba?

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Tak i7 je jasna volba ......

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu do robůtka dát něco, co potřebuje stowatovou platformu a má rozměry dvacet na dvacet. Už i to raspi zabírá šestinu objemu robota a zbytek takřka výhradně baterie. Navíc raspi by to mělo zvládat celkem bez problémů. Pro sekvence servomotorů moc výkonu třeba není, inteligenci pohybu obstará uživatel a obraz se bude zpracovávat v rozlišení 640x480. Výkon starého raspi B by na to měl stačit a raspi 2 to zvládne určitě.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Vypadáte jako odborník, který ví, o čem mluví. Smím tedy požádat o odkaz na počítač s I7, který má alespoň rozměry a spotřebu stejnou, jako Raspberry Pi? Popřípadě ještě cenu? Děkuji.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"Za ty prachy uz koupis dnes i tablet, ma to dotykovy displej, baterku, pamet ....."

Tablet, se ctyrjadrovym CPU, 1G ram, dotykovym displejem za 1000 Kc ? Teda presneji 35 USD, coz je cena RPi 2 ? Poprosim link...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Windows IoT není špatný krok....spousta lidí dá přednost psaní aplikací v .NETu...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké testy výkonu a spotřeby:
http://raspi.tv/2015/raspberry-pi2-power-and-performance-measurement

v ČR už skladem :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.