Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se Zen-APU se 3,3/3,8 GHz jádry a 1,3GHz grafikou

na toto cekam jak na smilovani bozi, a pak sup, upgrade na toto do htpc, ale uz me to amd fakt sere, ani bristol ridge stale nikde ...

ach jo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bristol Ridge je jenom OEM. Celkem by mě zajímalo který, nikde jsem to neviděl. :-) Ale je to škoda, není to sice Ryzen, na druhou stranu tam je celkem pokrok jak ve výkonu, tak ve spotřebě. Před dvěma měsíci bych ho koupil, teď už to vydržím. Myslím, že to AMD udělala schválně, aby se lidi víc těšili na Ryzen.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

staci koukat :)
napr. http://www8.hp.com/cz/cs/products/desktops/product-detail.html?oid=10669...

vyrobci sestav se sice nechlubi AM4 ale tyto APU maji zarazene do produkce a bezne je vyrabeji ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je velice zajímavé toto, co jsi poslal. Takže fakt pouze OEM. Nějak mi to nejde do hlavy, vždyť je to pořád 32 nm - linky volné. To znamená, že se po světě válí tuny a tuny neprodanejch APU... totálně tím zabili segment. Místo slev to nevydají... nebo může mi to někdo ekonomicky vysvětlit? (i Jarda by stačil)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to viděl trochu jinak - že těch nových APU naopak moc není, nebyly vůbec vyrobeny. Kdyby jich bylo mraky, byly by už dávno na retail trhu.

Proč? To je otázka - možná má Zen oproti očekávání skutečně zpoždění a nechtěli si zahňácat sklady rychle expirujícím zbožím. To by ale byla hodně divoká spekulace.
Spíš bych tipl, že se k AMD dostala zpráva, že o daná APU není zájem. Ostatně sám na sobě pozoruji, jak s novým móresem představovat produkty s obrovským předstihem nyní víc tíhnu k "tohle nemá cenu kupovat, to už si radši počkám na..." i když v realitě budu čekat třeba rok na totální ptákovinu. (a pak většinou prozřu, že když jsem vydržel do teď, vlastně nic kupovat nepotřebuji:D)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně mám takový soukromý tip, že je problém s platformou jako celkem, resp. se socketem. Bristol Ridge má AM4 socket, ale podle mého se AMD bojí, jak by do dnes dostupných desek (ne)pasovaly Ryzeny. Aby to nakonec nedopadlo jako s Windows Phone 7 - že by si lidi natěšeně koupili desky a paměti a narvali do toho nějaké APU za pár korun a čekali nervózně na Ryzen (to byl i můj plán, takže to nereálné není :-) a pak by z AMD přišli s tím, že tady do těch starých AM4 desek Ryzeny nepůjdou a smolík.

Takže podle mého buď ví, že to nepůjde, nebo z toho mají velkou obavu, nebo si prostě chtějí být jistí. AMD prostě nechce nechat vydat produkty se "skoro AM4".

Každopádně dodat to OEM je asi relativně bezpečné, ti si na to nebudou lepit samolepky "Konečně AM4!" nebo "Ryzen ready!", jak to určitě udělají výrobci desek. Pokud v tom Ryzeny nepojedou, prohlásí to za vlastnost produktu, pokud náhodou ano, tak to mají na bonus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není jediný důvod, proč by RyZeny v AM4 deskách pro staré APU nešly. Vše je to kompatibilní, až na malý počet PCIe linek toho APU a pravděpodobně i omezenost co do konektivity chipsetu. Spíš je to pro to, aby se lidi nedivili, proč jim ten chipset, grafika a NVMe disk nejede na nové hi-end desce na plno, když tam maj APU, nebo aby nestrkali 95W RyZena do nejlevnější OEM desky pro 35W kusy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tyhle APU se casto montuji do mini PC s prtavym chladicem a s chipsetem B350 a nizsi ( nekdy i SOC reseni ) ...to by se pak zakaznik opravdu divil ze 95W CPU za 20 litru neslape dle jeho predstav ... ale na druhou stranu dostane v malem baleni pouzitelny herni PC s primhourenym okem pouzitelny i na soucasne AAA tituly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo je to tim ze nejvetsi uspech ma v tehle oblasti AMD prave s APU tak je prubezne modernizuje narozdil od predchudce ZENu na ktery pet let nesahli a nechali ho smrdet na zastarale konektivite a PCIe 2.0 >>> preci jen uplne opusteni trhu by nemusel byt dobry napad kdyz Vishery jsou v podstate mrtve .... AMD APU nejsou ptakovina nabizi podstatne vetsi graficky vykon nez iGPU od Intelu a clovek co nepotrebuje vypocetni vykon na urovni i5/i7 + dedikovana grafika s tim bohate vystaci a pro konkretni nasazeni nabizi mnohem lepsi vysledky za mene penez

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

32 nm uz AMD nepouziva peknych par let ;) APU od AMD se prave docela prodavaji i SOC jasne na intel to logicky nema ale je to trh kde jeste AMD docela vali a neustale inovuje takze namisto aby prodluzoval smrt zastarale platformy logicky pokracovali s vyvojem pro AM4 a prinesli navic podporu NVMe vc. PCIe 3.0 a DDR4 podpory atd. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v práci tuto mašinku: https://www.alza.cz/hp-pavilion-510?dq=4402353&catid=18842956#popis
Ale deska není nijak zajímavá a APU s 450 ztrácí smysl. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

znama kupovala dceri na vanoce toto

HP Pavilion 510-p110nc
http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=Y4K67EA

docela me zarazilo 1x 8GB RAM, volal jsem jim na podporu jestli to neni chyba a rekli, ze ne a ze jestli to chci rozsirit, tak si mam koupit kdekoliv dalsich 8GB do druheho slotu :D
ze tam nemaji zadnou plombu a otevrenim zaruku neztratim :D fakt mazec

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt HP je korporace, z jedné strany přišel rozkaz "udělejte levnou desku" a z druhé "ať se tam dá přidat paměť", tak co měl asi tak maník dělat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skôr to bude asi mazec kvôli známemu využitiu dual channelu pri APU a napriek tomu tam HP narvalo len jednu pamäť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlačku, absolutně nevíš jak funguje korporát a o "HP" zjevně nevíš ani ťuk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Tom: to APU není zatím pro retail zákazníky, protože k němu není platforma (základní deska) dostupná na koncovém retail trhu. Až AMD uvede desky do prodeje, bude i BR pro AM4 k mání pro běžného zákazníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ta cena Vám jako přijde v pohodě? Mě teda cena od 20 litrů za výkon i3 + low end grafika přijde dost. Za podobné peníze se kupuje (i7 + R7 360) např. EAN: 5397063936427.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo taky tohle EAN: 5397063888313 ( i5 4Gpaměti a Intel® HD 530)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky si uvedomte ze je to uplne jiny format mini tower nebo small form factor vyjdou s bristol ridge vyrazne levneji a to je tam navic i dedikovana grafika a dokonce polaris ;)

a i mini PC s 0,5 TB SSD a 16GB RAM zacinaji kolem 20 k coz je trochu nesrovnatelne a nabidnou mnohem vetsi graficky vykon nez Intel iGPU a do mini PC uz dedikovanou grafiku opravdu nenarvete ;) ta cenotvorba ma vzdy nejaky zaklad a necucaji si to z prstu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jseš ale v jiném segmentu. za 1400 máš next business day s 4roky. A krom toho, korporace to mají za jinou cenu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak pozdě? CPU i GPU architekturu mají vyvinutou už dlouho (u Vegy jsou problémy spojené jen s HBM2) a 14nm by mohl být už vyladěný. Pár měsíců po vydání Zenu bych pochopil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V podstate ste si odpovedalu sám
Zen APU Raven Ridge může existovat ve dvou vea rzích, s HBM(desktop) i bez(mibile)
2. 11. 2016
http://diit.cz/clanek/raven-ridge-ve-dvou-verzich/diskuseHardwareNovinky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je největší problém kapacita výroby v GloFo. Na 14nm mají jen jednu továrnu, která by takový hromadný nápor nezvládla, proto ty odstupy ve vydávání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

32nm SOI už mohli dávno odstavit a když by to nestíhali, tak Samsung pomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám obavu, že - i když jsou ty procesy kompatibilní po stránce návrhu - v podání Samsungu by výsledky byly odlišné než u GlobalFoundries. GF si sama proces vylepšuje v průběhu jeho nasazení, kdežto Samsung vyrábí na procesu tak, jak byl navržen, zlepšení se odehrávají de facto v laboratoři a když stav procesu posunou o určitý kus, nabídnou ho jako kovou verzi za vyšší cenu. Takže kontinuálně vylepšovaný proces v GF může být v danou chvíli v lepším stavu, než proces u Samsungu před vydáním nové verze. K tomu je ještě možné, že se GlobalFoundries s AMD dohodla na nějakých optimalizacích na míru jako u 32nm a 28nm, které Samsung nenabídne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to ani nemusí být o vylepšeních. Vždyť celý rok trvalo přesunout z Opavy do Polska výrobu něčeho tak stupidního, jako jsou dětské piškoty, než to mělo stejný tvar a podobnou chuť. Pro mě je absolutní machr někdo, kdo dokáže přesunout výrobu něčeho jako CPU od jednoho dodavatele ke druhému i kdyby měl úplně stejné linky. A pokud to stihne ještě v době, kdy výsledný produkt není úplně out, tak r-e-s-t-e-c-p!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by AMD mělo hodně máknout především právě na těch mobilních variantách čipů, aby byli kompetitivní s Intelem a Nvidií, protože to je pole, kde AMD z hlediska prodejů dost drtivě prohrává (víc než v desktopu).
A posledních pár let tvoří podstatně větší část trhu právě notebooky a mobilní zařízení.
Každý slušný notebook je vybavený Intelem nebo Nvidií a přitom AMD díky architekturám Polaris a Zen už netrpí zdaleka tak moc na vyšší TDP a spotřebu.
Samozřejmě je otázka jestli to pak samotní OEM výrobci budou osazovat, protože kdo ví jestli pořád ještě někteří nemají nějaké tajné pakty s Intelem.

Je sice hezké, jak nvidia posunula hranice s poslední generací mobilních grafik (1050 a 1050Ti za těch asi 20-25k poskytují dost solidní výkon), ale stejně by trocha konkurence prospěla :)

Kromě toho by mohla být zajímavá možnost FreeSyncu přes HDMI, když to nvidia neumí a G-Sync monitory jsou tak nechutně drahé.. (kromě toho není Displayport na noteboocích moc rozšířený, takže tam ta možnost často ani není).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Podle mě by AMD mělo hodně máknout především právě na těch mobilních variantách čipů, aby byli kompetitivní s Intelem a Nvidií, protože to je pole, kde AMD z hlediska prodejů dost drtivě prohrává (víc než v desktopu).“

Je to opačně. Pokud jde o samostatné grafiky, mají v mobilní sféře vyšší podíl než v desktopu. V polovině roku 2016 to bylo 36 % pro notebooky a 23 % pro desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, asi jsem se trochu seknul, ale pointa stále zůstává, tedy jestli na tom nejsou tak špatně jako v desktopu, tak stále jsou na tom podstatně hůř než konkurence a co jsem tím myslel je to, že trh s mobilními zařízeními je podstatně větší než ten s desktopy (pokud vím), tak by asi chtělo se v tom mobilním segmentu extra snažit :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak na tom jsou, nejde moc objektivně hodnotit. Zatímco Nvidia v noteboocích nabízí jen samostatné grafiky, AMD nabízí samostatné i integrované. Zmíněná statistika srovnává jen ty samostatné - APU se sebelepší integrovanou grafikou na takové statistice nic nezmění. Pokud by se srovnávalo obojí dohromady, je aktuální podíl Nvidie jen o jednotky procent vyšší než AMD (většinu má Intel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja urcite hned RyZen do desktopu porizovat nebudu, urcite me do budoucna hodne zajima ten 8/16, ale je to o penezich a mam i7-6700, takze nepocitam s nijak extremnim narustem vykonu, ale co me posledni dobou cim dal vic laka, nahradit svuj letity notas (Core2Duo, GF7600M) za novy, nespecham na to a tudiz si na mobilniho Zena urcite pockam. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.