Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD potvrzuje, že RDNA 3 navrhla pro překonání 3 GHz

A nejde třeba jen o to, že to nedává u téhle konfigurace při takhle nízké spotřebě? Třeba to odpáleným limitem TGP půjde klidně na těch 3,2GHz...

Jen mě to napadlo, že by to tím mohlo být ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobre ti napadlo, aj mne tak. Len či to aj vôbec zvyšuje výkon, aby to nebolo tak, že sa zvýši spotreba aj frekvencia ale na výkon to nebude mať významný vplyv skrz tú chybu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nebo se nemuselo podařit dosáhnout tak vysoké efektivity a aby zas dosáhli toho svého cíle zlepšení o 50%, tak ty frekvence musely u té své reference snížit víc do toho energetického optima, aby lidi nenadávali, že nedodrželi slib... a že pak AIB využijí tu rezervu a napálí to přes 3 GHz a bude to topit ještě víc než Nvidie, tak to už je věc druhá, tak ale s takovými frekvencemi by nemělo být problém tu RTX 4090 překonat, takže by si to i tu vyšší spotřebu asi dokázalo nějak obhájit + za tu cenu... anebo prostě nechcou s tou spotřebou chodit výš než konkurence, aby to nevypadalo blbě, ono jde vidět, že se je snaží v tomto vždycky tak podlézt a celý ten marketing staví na tom, že jsou proště efektivnější, asi nemají takovou potřebu být nutně nejvýkonnější na úkor té efektivity, v GPU se jim to prostě ještě asi nepovede jak s Ryzeny, kdy oproti Intelu jsou úspornější a zároveň výkonnější.

Ono i když se přechází na 5 nm (navíc část pořád vyrábí jen na 6 nm, i když to jsou už jen ty MCD chiplety s cache atd., ale určitě to má furt nějaký malý vliv), tak dosáhnout nějakého výrazného zlepšení je asi stejně dost těžké, když tam ještě chtěli přejít na chiplety, což ti efektivitu rozhodně moc nevylepší, když ti to ještě asi i trochu sníží výkon oproti tomu, kdyby to byl monolit, tak ale jednou se na to už asi muselo přejít, pokud chceš mít nějakou rozumnou výtěžnost u takových velkých GPU a nechceš tu cenu hnát do nějakých úplně absurdních částek... teď už mají v tomto nad Nvidií aspoň náskok a tento přechod už mají za sebou, řekl bych, že docela povedený, protože i s tím se konkurence výkonově furt dokáží držet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jedna vec bude efektivita a spotreba, a dalsi bych se nebal rict, je souboj s nVidii.
Pravd. zjistili, ze na ni vykonove nedosahnou, myslim top modely, tak udelali kartu s rozumnym vykonem za rozumne penize.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj, ale nechme se prekvapit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, či na to nemá vplyv Analog Devices
Analog Devices sues Xilinx for infringing converter patents
Dec 5, 2019
https://www.fierceelectronics.com/electronics/analog-devices-sues-xilinx...

Xilinx Files Patent Infringement Lawsuit Against Analog Devices
Jan 21, 2020
https://www.xilinx.com/news/press/2020/xilinx-files-patent-infringement-...

AMD and Analog Devices settle long-term patent dispute and work together
5 hours ago
https://technewsspace.com/amd-and-analog-devices-settle-long-term-patent...

AMD and Analog Devices Resolve Patent Infringement Lawsuits
Thu, November 17, 2022
https://finance.yahoo.com/news/amd-analog-devices-resolve-patent-2105000...

A zjavne to bol veľký problém pre AMD, lebo od akvizície až do tohto týždňa, nepribúdali žiadne info o nových produktoch Xilinx-u

AMD Powers Aisin Next-Generation Automated Parking Assist System

── AMD Zynq UltraScale+ MPSoC automotive platform with deep learning processor advances low-latency, AI-based image processing for automated parking system ──
11/16/2022
The Aisin APA system will begin shipping in model year 2024.
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-11-16-amd-powers-aisin-next-g...

AMD Announces Completion of Class B Qualification for First Space-Grade Versal Adaptive SoCs Enabling On-Board AI Processing in Space

— First shipments of radiation-tolerant Versal AI Core devices delivering high-bandwidth signal processing and AI inferencing for space applications on track for early next year —
11/15/2022
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-11-15-amd-announces-completio...

The Versal space SoC includes dual-core Arm Cortex-A72 and dual-core Arm Cortex-R5 embedded processors, as well as 400 AI compute engines, nearly 900,000 logic cells, and 191 million bits of memory. All the components are connected with a network-on-chip, and they are manufactured on a 7nm CMOS process.
https://www.theregister.com/2022/11/15/amd_versal_space_chip/

k tomu výmena ľudí tiež nepomohla

AMD Announces Retirement of John Caldwell from Board of Directors and Appointment of Nora Denzel as Lead Independent Director
11/16/2022

AMD (NASDAQ: AMD) announced that John Caldwell is retiring from the AMD board of directors after 16 years of service. Nora Denzel will succeed Caldwell as lead independent director, effective immediately.

Caldwell joined the AMD board of directors in 2006
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-11-16-amd-announces-retiremen...

hlavne, že sa vyhli pokutám

Intel hit with $948.8 million VLSI infringement verdict
Cascade Lake and Skylake prove even more expensive than expected
Wed 16 Nov 2022
https://www.theregister.com/2022/11/16/intel_hit_with_9488_million/

Dell agrees to pay $1b to settle claims it shortchanged stockholders during EMC acquisition
comment bubble on black
Drawing a line under the share swap drama of 2018, or trying to...
Wed 16 Nov 2022
https://www.theregister.com/2022/11/16/dell_inc/

Takže AMD malo iné starosti s vyššou prioritou, a ešte ich vyriešili tak, že sa spojili do aliancie s Analog Devices.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD malo iné problémy aj s Analog Devices, ktorá vlastní mnoho patentov na Power management, tak ju nechceli dráždiť

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak proc to nenapisete jako clovek pro boha. Dyt je to jedna veta,na to nepotrebujete citaci s tickerem nasdaq

*mluvim o forme,ne vyznamu sdeleni. O obsahu sdeleni si ale taky myslim svy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No on to někdy přehání, nicméně se už nějakou dobou rozmohla na netu reakce na kde jaké tvrzení "zdroj?" No a on se nezdržuje další reakcí na tento dotaz a flákne to do příspěvku rovnou :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No Peter to dělá, co si pamatuji. Nejde o odpověď na módní otázku - Zdroj ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako som uz pisal, 3Ghz sa bude podla mna viac tykat architektury samotnej, nie az tak NAVI31.
7900 XTX ma TDP 355W, pri o 30% vyssich frekvenciach by bolo TDP cez 500W, skor uz blizsie k 600W. NVIDIA ukazuje, ze sa to urobit "da" (cokolvek nad 300W je v PC dost peklo), ci do toho pojdu OC edicie aj pri AMD uvidime.
Skor by som tipoval, ze tieto frekvencie nad 3Ghz budu smerovane pre nizsie verzie NAVI3x.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To dává samozřejmě smysl. Ono nestačí jen navýšit spotřebu, ale už se bavíme o dalším 8pinu, větším chladiči, lepší napájecí kaskádě, atd... Nedivil bych se, kdyby AMD radši udělalo "normální" kartu a tyhle výkřiky do extrému pak nechala na partnerech. Na druhou stranu, pokud by ta možnost byla, tak by si AMD určitě něodpustilo zmínit, že karty od ostatních výrobců budou dosahovat třeba o 20% většího výkonu atp.... Protože takhle může být AMD vnímáno, že dosáhne možná jen na 4080. Pokud by to totiž tak bylo, tak by se nejspíš za cenu 4080 FE prodávaly 7900 XTX od třetích výrobců s výkonem vysoko na 4080 FE. A to by byla pecka. Proč by o tom AMD mlčelo? Takže i ta verze s nějakým problémem může být pravdivá. Nicméně pokud ano, AMD z toho vybruslilo poměrně dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pryč jsou doby, kdy skoro nikoho nezajímala spotřeba u čehokoli. Opravdu někdo chce PC se spotřebou skoro jeden kilovat? Já tedy ne. Solidní výkon při solidní spotřebě, to je to, co mě zajímá. A asi nebudu sám.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Sám určitě nejsi. Otázka je jen, jestli nás, podobně smýšlejících, bude celosvětově většina. Zatím jsem bohužel spíše skeptik. Nicméně já určitě nepatřím k tahounům marží a obratů výrobců HW, nejsem early adopter a vždy se snažím nakoupit cena/výkon a poslední roky se samozřejmě dívám i na spotřebu, takže zase, jestli je nás takových víc... :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych takový skeptik, většinou určitě jsme, to jen marketing se snaží vzbudit opačný dojem.
I kdyby u nás elektřina zlevnila 10x, tak nechci aby herní PC žralo víc jak 400 W bez monitoru/ů. Existuje nějaká rozumná hranice bez ohledu na cenu energií (každý ji má trochu jinde, ale zhruba se 80% lidí shodne) stejně jako u všeho ostatního. Např. i kdyby byl benzín za 5 Kč/litr, tak nechci auto které bude při konstantní rychlosti 130 km/hod žrát víc jak 12 litrů na sto.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sedět v létě několik hodin u PC, které vyzáří třeba 600 - 700 W, nepočítaje do toho všechny napěťové stabilizátory a účinnost zdroje, je zážitek. A to si myslím, že si uvědomují i lidé, pro které elektřina je levná i na ten výkonný HW mají peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sedět u PC které má 700W v létě....
s tím jsem nikdy neměl problém, ani v době kdy jsem zde měl 3 počítače co jsem měl puštěné 24/7/365, v součtu mi to žralo 1400W

řeknu ti své tajemství jak si s tím poradit, ale nesmíš to nikomu říct , JO ??!!
....stačí otevřít okno na ventilačku, nebo když je fakt velké vedro když je venku 35° tak otevřít dveře na balkon,
ale fakt to nikomu neříkej !!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo ale nemá počítač na stole. A druhá věc: můj pokoj je otočený tak, že na něj odpoledne praží slunce a stěny pak hicují až do večera, takže po určité době, je lepší okno zavřít a otevřít znovu až večer. A teď to zkuste znovu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim by si kutil ale mel poradit. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten byt je nájemní, moc si s tím hrát nemůžu. Ale o mne tady nejde, příspěvek je o tom, je tolik vyzářeného tepelného výkonu prostě moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J taky nemám počítač na stole, už několikrát jsem zde dával fotku, třeba v komentářích kde se řešilo chlazení v kontextu trvale otevřené bočnice jsem narážel na to že v PC nemám prach a fotil jsem to. Tam jsi mohl vidět můj počítač na zemi.

Ale i já mám byt taky otočený na jižní stranu !!
a od 10h dopoledne mi tam svítí slunko a to ještě ke všemu mám rohový být, takže mi tam svítí slunce až do západu, takže v létě když je teplo až do večera....
Přesto nemám problém tam mít několik počítačů které mi 24/7 8 v létě počítají nějakou práci

Tak a teď to ty zkus znovu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tu používá nějakou konfiguraci, třeba nábytek na míru, klimatizaci nebo něco podobné, ty počítače ho živí a tváří se, že je typický uživatel. Co když se mi do nějakého atypického řešení prostě nechce dávat peníze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza a jeho infantilní komentář, hodný blábolu roku.
Vůbec neznáš jeho podmínky, jestli jde o jižní stranu, jestli je to podkrovní pokoj, atd.
Ale když ze sebe chceš dělat blbce, tak prosím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi sám. Já bych řekl, že těch lidí s racionálním pohledem (tj. požadavek na aspoň trochu normální spotřebu, protože cena chlazení, hluk, klimatizace, navýšení ceny PC za lepší PSU/case apod.) je víc. To jen ta pošahaná menšina je ubékanější a nepřijde jí nenormální že do PC strká grafiku o velikosti futrálu na housle, která žere i trávu u cesty a pálí se jí konektory...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ubékanější menšina ?
proč bych já a jiní jsme měli být uřvaní ?
to ty a tobě podobně tady pořád brečíte že to žere, přitom není nic jednoduššího než omezit power limit, spotřeba spadne na méně než polovinu a herní FPS ti spadnou na 70% z maxima
pak kdo je tady ubékanej při tom stěžování si na spotřebu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by si tu grafiku někdo koupil na výpočty nebo obecně na práci, asi za své peníze výkon omezovat nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že ses poznal... :-D

Takže ze 600W bude 300W? Za cenu 60k Kč, no neber to. :-D
Sorry, já mám limit pro grafiku 150, maximálně 200W, a tam budu regulovat a snižovat příkon. Víc ani ťuk!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nieje to až tak strašne zo spotrebou len sa treba trochu pohrať.
Moj stary PC s AMD 3700 a GTX1060 6G papal v klude 40W a pri hrach 130W ma 8 jadierko čo tiká 4,1GHz pri plnej zaťaži
Teraz mam nove PC AMD 7950 a RX6700 12G v klude papa 67W a pri hrach 210W ma 16 jadierko čo tika 5,4GHz ked bežia všetke jadra, pri polovičnom zaťaženi 5,6GHz
Spotreba v kluse sa zvyšila o 27W a v zaťaži o 80W, ale vykon narastol 2-3 nasobne len sa s tym treba pohrať.
Znížil som napätie na CPU -0,15V na GPU -0,1V , doska -0,2V mala drobnosť ale v idle 150W padlo na 67W, zaťaž spotreba s 340W padla na 210W
Vykon ostal ten isty dokonca sa mi zda že aj vyšši, lebo ako CPU tak aj GPU drži s prehladom takty, ked sa nepriehrievaju. Len to sa chce s tym pohrať. AMD už desaťročie na to hadže bobek a stale tam narve max napatie a vybavene :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic nebrání nahodit i u té "nenažrané" 4090 TDP na 200W a mít (zatím) nejvíce FPS / Watt co na trhu je. Pravda, člověk k tomu platí směšně velký chladič, ale efektivity se dostáhnout rozhodně dá.

Že se nVidia s Intelem rozhodly, že budou čipy tlačit daleko za hranici optimálního poměru výkon / spotřeba už je podle mého názoru předmětem jakési novodobé módy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grafy se u AMD naučili u Applu. Uvést začátek a konec křivek? Nebo čísla k bodu „0,5x 1,3x"? Zbytečné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kámoš má sporťáka, který byl navrhnutý na rychlost 350km/hod , ale jede mu to max 120, tak asi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale zas mu to nežere 2x tolik jako jinýmu kámošovi, kterýmu to jezdí až 150. Jo a taky to nepotřebuje chladič z V3S a svářecí kabely. O ceně ani nemluvě :-p

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

proc se vzrusovat, az bude, tak bude a budeme chytrejsi....
BTW vcera nasi predstavitele temer vyhlasili valku RF, takze nake GHz jsou nejzajimavejsi z hlediska REB a EMI, coz je dobre, ze o tom vetsina svetove populace nema ani anung...
mno jo...
edited: kdo z vas umi podojit kravu, nebo kozu / ovecku jsem nemel v dlanich /, kdo vas je schopen zabit domaci uzitkove zvire, kdo z nas prezije svet bez internetu, jen otazky... mno jo, ale vykon GPU je bomba...
tim nehanim DIIT, jsem rad, ze prinasi hooodne validni clanky, ale cely svet by se mel zabyvat problemem mir/valka a nase vlada je na strane / vyber si sam /, srry za zasrani vaseho slusneho a seriozniho webu
politickymi srackamy, ale uz nevim jak dal....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A vždyť už jsem někde při uvedení viděl zmínky o tom, že ani nereference na 3 GHz nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD moc volnou ruku s frekvencemi nereferencim nedávalo ani teď, takže lze očekávat znovu to stejné.

viz 6900xt, byly SW zastropovane aby pak mohli vydat 6950xt jako refresh u které se už nic nelimituje.

Čekal bych teda že za cca rok vyjde 7950 xtx která bude mít povoleno 450W a vysoké takty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nema to cuda, nema to raytracing, je to k ničemu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste přišel na to, že nemá raytracing?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo napsat že to není nvidia. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.