Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RDNA 4 přijde v 256bit i 192bit konfiguraci, počítá se s 18-20 Gb/s GDDR6

Pořád tam nikde nevidím nějaké razantní zrychlení proti tomu, co tady už máme dávno.
Chce mi říct, TOHLE měla být dle původních očekávání RDNA3 ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 3.5 je plus mínus to, co měla být podle původních očekávání RDNA 3. RDNA 4 jde výbavou i efektivitou dál, ale portfolio bude omezené o high-end.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon, který už tu byl."

Na fanoušky se můžete spolehnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam Radeon 6800XT. Jestli novinka bude zrat treba o tretinu min pri +/- stejnem vykonu, tak beru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to sice viděl, ale poměrně zvláštní přístup "upgradovat" kartu za "stejnou" jen kvůli nižší spotřebě.
Buď tu kartu co máš uchladíš a funguje, a nebo ji nechceš a to i bez nějaké RDNA4 co teprve přijde.
A účtech za elektriku to předpokládám není.
Popřípadě to může být upgrade "z nudy". - chci prostě něco "nového".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych v tom smysl úplně nehledal, prostě fanouškovský nákup asi jako když "musíš" mít nutně novej iPhone každý rok.

Samozřejmě, že se nižší výdaj za elektřinu vzhledem k ceně karty nikdy nevrátí, takže kupovat to kvůli tomu, když to nepřidá na výkonu není ekonomicky efektivní.
Tohle je problém AMD, fanoušci kteří chtěli výkon a zároveň chtěli Radeona už dávno koupili RX 7900XT případně dokonce 7900XTX a my docela jistě víme, že nová generace nepůjde nad úroveň i té slabší z nich, co do výkonu, maximálně to překoná v nižší spotřebě, ale jak již jsem psal, ekonomicky to nevychází na upgrade, takže jedině musí být člověk fanoušek a hlavou to nepromýšlet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, svůj referenční Radeon 7900XT bych byl ještě dnes schopen prodat za řekněme 18k? I kdyby 17k, tak při koupi Radeonu 8800XT bo jak se bude nejvýkonnější model jmenovat bych získal novou kartu s podobným výkonem, lepšim RT a ještě by mi něco mohlo zbýt. Tohle zvažuju už delší dobu, ale asi by mi bylo líto těch 20GB paměti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

20GB VRAM nutně rozhodně nepotřebuješ.
Jo je to fajn "číslo", ale VRAM žere hlavně RT ve vysokých rozlišeních a ....
No prostě 16GB tě nějak neomezí..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že ti někdo za jetu kartu zaplatí víc peněz, než za funglovku s novějším GPU a více VRAM? No, dej vědět, já o tom dost pochybuju. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A oni jsou už ty nový Radeony v prodeji? Svět je plný nezasvěcených lidí a pokud tatínek, co dělá řekněme v zemědělství, nebude mít přehled o tom, kdy a jaké grafiky mají vyjít a bude chtít svému synáčkovi koupit novou grafiku a uvidí jí na Bazoši za rozumný peníz, tak mám jistou šanci uspět...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ti co 7 000 řadu kvůli energetickým nárokům nekoupili. Třeba pro mě by to znamenalo koupit i výkonnější ale i dražší zdroj + cena energie. Najednou to už dostává smysl né?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

""""takže jedině musí být člověk fanoušek a hlavou to nepromýšlet.""""

Ano to sedí, pragmatický důvod výměny neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecy. Povedz to vsetkym majitelom Polarisov (podla Steamu je to stale najvacsia skupina majitelov AMD kariet, ak sa nerataju integrovane karty). Ak musia mat za kazdu cenu AMD, tak ak preskocili RDNA2, tak po nevyraznom RDNA3(.5), je logicky prilezitost RDNA4. Nevyzera, ze by tuto (najvacsiu) cielovku zaujimal prave TOP vykon. Ale bavim sa, ako tu krmite Nvidia trolla, ktory sa sikovne maskuje za vecneho cakaca.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádné kecy, respektive tvoje kecy.
Kdybys to vlákno přečetl celé, zjistíš, že reakce mířila na majitele karty Radeon 6800 který přemýšlí nad možností vyměnit 6800 za cca stejně výkonnou RDNA4 z důvodu nižší spotřeby energie.
Což je když už ne nesmysl, tak mírně řečeno finančně neefektivní výměna.

Pro majitele Polarisů co ještě nemají RDNA2 bude "čtyřka" ideálním cílem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatim kazdou grafiku, kterou jsem menil za novou, jsem bez problemu prodal. Jasne ze ta vymena neni uplne efektivni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám 6900xt nitro a taky přemejšlím, že bych to vyměnil za méně žravou při stejném výkonu
320W v létě je fakt hodně, problém je, že cena/výkon se zlepšuje hlemíždím tempem, tak se mi zas nechce dávat tisíce jenom za vyšší ticho a menší teplo v místnosti po dobu dvou měsíců, kupoval jsem ji dva roky nazpět z bazaru za 13500,- teď bych ji prodal tak za 9500,- a nová navi48 i za 15k je moc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to undervoltni a trochu stoč frekvenci. Ztráta 5 % výkonu za cca 25% snížení spotřeby za to stojí. S tím vyžiješ do příchodu RDNA 5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problém, je že jsem nevyhrál silicon lottery a rock stable je až na 1100mV, občas se ovladače zresetovali i na těch 1100mV, takže se načte default profil a nebavilo mě to furt přepínat zpět, tak jsem se na to vykašlal, stejně grafiku škrtim na 160fps, ale u path of exile se zapotí i na 150fps, tak jsem šel u poe na 120fps

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já PoE držím na 80FPS víc mé bystré oko nevidět, možná tak u jmen NPC ve městech, když se na to hodně zaměřím :D
Už takhle si 7900XT ve 2K max. quality vezme 140 - 170W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, omezovat to přes FPS je taky dobrý způsob, jak to usměrnit. Ne každý musí mít max framerate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když jedeš s publicem ty juiced xp mapy tak se to stejně škube jak prase a ani 4090 s 7800x3d nepomůže :) ale rád to všechno udržuju nad 100 fps jako minimum
ale dost mě překvapilo, jak nenáročný poe sežere celou grafiku jak nic, když neomezíš fps
taky jsem teď upgradoval z zen3 na zen4 a ta 6900xt mi běžela v pcie 3.0 8x což jsem nikde problém nezpozoroval, ale poe se mi občas propadalo i na 40fps, teď ty propady s pcie 4.0 a dd5 jsou spíš k těm 60 fps což je fajn

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne, prave kvuli PoE a 100% delirium mapickam uvazuju a doufam v chladnejsi grafiku. FPS taky shora skrtim na 100, ale v Deliriu se to obcas na 20-25 FPS dostane. Je to nehratelne a mam pri tom pocit, ze uleti vetrak z grafiky. I s undervoltem na 950mV (i bez toho undervoltu jsou ty FPS obcas tak o max 5 vyssi...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam pomerne malou pracovnu, grafiku pouzivam jako externi k notebooku a kdyz ji zapnu, tak se ten pokoj tak za 2 hodinky docela dobre zahreje. Pokud dostanu stejny vykon s o tretinu nizsi spotrebou, tak predpokladam ze se mi pokoj nebude tak rychle zahrivat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Popřípadě to může být upgrade "z nudy". - chci prostě něco "nového"

Pokud to někdo pořídil krátce po vydání, tak už to má po záruce a riziko "rapid unsheduled deconstruction" časem roste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oproti 6800XT by to mělo být znatelně výkonnější. Uvidíme, jak vyjdou testy, ale taky mě trochu svrbí prsty na upgrade z 6800XT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli má význam nahradit tím 6800XT si nejsem jist.
Ale 5500XT by to nahradit mohlo.
Doufám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon, který už tu byl."

proc si lidi kupujou novy auta?? 200 km/h bylo dosazenejch uz 1948, rychlejc se stejne na nasich silnicich jezdit neda, tak proc lidi poslednich 75 let nejezdi jenom Jaguarem XK120 a porad kupujou neco novyho??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Auta nemají jediný atribut "maximální rychlost". Třeba komfort jízdy, velikost kufru, obecně výbava. Díky této variabilitě se nevybírá auto na základě maximálky a proto to srovnání kulhá na obě nohy.

U grafiky to do nedávna býval jen výkon a ovladače (stabilita). Nyní tam vidím i podporu RT a FSR apod. Takže pokud by výkonový rozdíl mezi rx 6800 a rx 8800 nebyl nějak závratný, stále bych dokázal pochopit, že si to někdo kvůli rychlejšímu RT koupí rx 8800.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„U grafiky to do nedávna býval jen výkon a ovladače“

To jsem asi donedávna žil v nějakém jiném vesmíru, protože co si já pamatuju, tak kapacita paměti, kvalita obrazu, podpora nových technologií, přehrávání videa a podpora API se řešila už v 90. letech a spotřeba a hlučnost už krátce po roce 2000.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, tak jste přidal další atributy, proč má smysl upgrade mezi stejně výkonnými grafikami. Já půlku z těch věcí tedy nacpal do kategorie ovladače, ale jo, velikost paměti určitě taky je aspekt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. kvalita obrazu .."

Tohle se rešilo v době analogových výstupů.
U těch digitálních snad není co skazit.
I když .. takový managor s vidinou katování kostů ... raději na to ani nemyslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden z důvodu může být plnohodnotná podpora AV1. Výkon by mohl být na úrovni RTX 4080, myslím že dle leaknutých parametrů by to mohlo odpovídat, takže se bavíme o hrubém nárustu výkonu bez RT okolo 50-60% vůči RX 6800 XT. Osobně pošlu do světa svoji RX 6900 XT pokud to bude pravda.

Jedinou nevýhodu vůči 7900 XT/XTX vidím v relativně malé kapacitě paměti. Ve 4k už dnes není problém zaplnit 16GB paměť a do budoucna to může být lehký bottleneck karty, když 7900 XT nabízí 20 GB. A zajímalo by mě, zda udělají v budoucnu refresh nebo uvedou vyšší model s rychlejší pamětí, třeba samsung 24 Gbps? Je to reálný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi 16 a 20 GB VRAM je zanedbatelný. To chce aspoň 24 GB, ale zase ti dřív dojde výkon než paměť, takže stejně stáhneš textury na medium. Nebo koupíš novou kartu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zas tvrdím, že řada 6800 byla tak povedená a nadčasová, že to měnit za nějaký 8800 nepřinese nic zásadního - leda že člověk bastlí kompy a tu 6800 prostě výhodně "posune".
A RT...
Pokud to někdo myslí s RT opravdu vážně, tak prostě nemá Radeon.

RDNA4 by do toho RT výkonu měla sakra šlápnout, to je jakási šance se "odlišit".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna proti Radeonu RX 6800 bude Navi 48 o téměř 60 % rychlejší. To už je pro řadu hráčů sám o sobě smysluplný důvod k upgradu, nehledě na výbavu a energetickou efektivitu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to tak bude tak jedině dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no netvrdil bych o 60% rychlejší
je to sice porovnání 7900XT vs 6800XT, ale v 1440p je rozdíl 32%
https://www.techspot.com/review/2651-amd-radeon-7900-vs-radeon-6800/

a mezi 6800 a 6800XT je v 18ti hrách 10% rozdíl ve 1440p
https://www.techspot.com/review/2146-amd-radeon-6800/

takže navi 48 ikdyby byla stejně rychlá jako 7900XT, jako že asi nebude tak 60% rozdíl oproti 6800 tam stejně nebude, to jsou přesně ty různé hinty náznaky, ze kterých pramení zklamání a hádání o každé procento v best case scenario, já tipuju, že bude max. 40% nad 6800 non xt :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při vydání byl rozdíl mezi RX 7900 XT a RX 6800 56 %:

https://www.computerbase.de/2022-12/amd-radeon-rx-7900-xtx-xt-review-tes...

S novějšími ovladači se zvýšil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak uvidíme, rád se budu mýlit, protože amd by potřebovala jako sůl, aby se jí v gpu začlo dařit a my ostatně taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je pravda, že pokud bude RDNA4 opravdu slušná v RT, začnou i ortodox AMDfans zčista jasna uznávat RT jako přínos respektive snad už standard a v tu chvíli bude 6800 proti 8800 zcela beznadějně v pytli :-/ (bude to mnohem víc než 60%)

RT prostě dává smysl a i 20let stará hra dobrou implementací naprosto bez výhrad.

https://youtu.be/KYJOGSFvPXc?t=1134

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

stale to bude z nudze cnost, ak sa fakt zacnu tlacit hry s default RT on, nebude na vyber

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale mluvíš jako by ses modlil aby ti v budoucnu nevyndali z her LOW a MEDIUM nastavení.
A rastr na ULTRA vypadá hůř než RT na MEDIUM, teď hraju Phantom Liberty a RT byť na střední nastavení je citelný posun.
A rastr zůstane ve hrách ještě minimálně dekádu, toho bych se nebál.
Vždyť i RT je jen pár efektů co jsou nejvíce vidět na jinak rastr renderu.
Plný PT zatím zvládá jedna karta s odřenýma ušima, takže tam je času morda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stale sa mozeme bavit o 1-2 hrach za rok, ktore su take heavy RT, a stale to je o tom, ze aj na 4090 stoji zapnutie RT 60-80percent vykonu.
A to ze raster na Ultra vyzera horsie ako RT na medium, mozeme polemizovat, lebo ked mas tmavu miestost s bodom svetla za rohom, tak s RT on vidis prd :)
inac som rad, ze vsetky AAA(A) hry teraz robia zapadni vyvojari, kde vsade pchaju DEI politiku, takze nemam dovod tie hry kupovat a nestve ma to

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono to nemusí být jenom DEI, stačí obyčejnej šlendrián

https://www.youtube.com/watch?v=KKBgyv4clug
https://youtu.be/BVi-1m2Kbyw

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1-2 hra za rok nevím, podle mě je to v 80% 3A her.
A “heavy” není vždy nutnost. Takový Control lze hrát s RT i na pitomé 3060 a proti DX11 je to graficky nesrovnatelné.
Kdybys věděl jak RT funguje, bude ti jasné že těch 60% výkonu dává smysl.
A pokud máš 4090 a v rastru 250fps, tak na co je máš, když ubyde 60% je to fuk
Jo a RT opravdu znamená že kde není zdroj světla, tak tam je tma :)
V rastru pravda není problém mít šero v jeskyni kde by sis neviděl ani ruku před xichtem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. A pokud máš 4090 a v rastru 250fps .."
To pořád není dost pro 360 nebo 480 Hz monitory ;)

".. když ubyde 60% je to fuk .."
100 z 250 by ještě šlo (záleží jak moc spadnou minima)
Ale pokud i průměr spadne ze stovek fpd pod 60 fps, tak už to není tak úplně ono.
(Stalo se u jisté hry, která po letech dostala "vylepšení" v podobě RT)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

360 i 480Hz monitory jsou absolutní a zoufalý nesmysl.
Pokud je tedy chceš dogmaticky vždy nakrmit na těch 480fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. absolutní a zoufalý nesmysl .."

Stejně jako 80+ megapixlí na snímači menším než nehet mého malíčku.
Ale vyšší čísla prodávají.

Pak nstoupí nějaké to AI, které se z toho šumu snaží vydolovat nějakou informaci a výsledek je horší než letitého foťáku s <20 Mpix.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pokud máš 4090 a v rastru 250fps, tak na co je máš, když ubyde 60% je to fuk
nj, len Wukong ma v cinematic na 1080 bez vyhladzovacov 63fps v min

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. začnou i ortodox AMDfans zčista jasna uznávat RT jako přínos .."

Asi nejsem dostatečně ortodoxní
Nebo nejsem AMD fan

Nebo to RT dávají do jiné kategorie her, než to, co mne baví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ti co zkoušeli navždy jezdit 200kph Jaguarem XK120 se nejspíš už zabili :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jinak si myslím, že ve všech 3 případech je řeč o navi 48, je divný, že by navi 44 měla 192bit sběrnici na takovém pidi čipu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw, neexistuje nejake info, co sa stalo s novymi gpu drivermi? na chvilku boli dostupne (24.8.1)a potom ich stiahli a kde nic tu nic.(a tak sa Wukong a Woke Wars testuju nonready drivermi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych nejvyssi model z Navi 48 klidne pojmenoval Radeon RX 9800 XT, nizsi zas 9800 Pro :-)

Jinak zajimave ze bude varianta se 2048 a 4096 jednotkama, proc ale neudelali i tu se 6144?

Jestli nejvyssi Navi 48 dorovna vykon RTX 4080 za polovicni cenu, bude mit NVIDIA sakra problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Jestli nejvyssi Navi 48 dorovna vykon RTX 4080 za polovicni cenu, bude mit NVIDIA sakra problem .."

Kdo potřeboval výkon RTX 4080, už ho má.
Kdo chtěl, už ho má většinou taky.
Tak zbývá pár jedinců, kteří čekají až se 4080 ocitnou v bazaru za cenu, kterou jim dovolí jejich peněženka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já doufám, že tyto karty aspoň dorovnají výkon 7900XT a 7900XTX a lidi je začnou prodávat. Protože teď jsem zaseklej na 6800XT a není kam jít a ve 4K už to začíná drhnout i s FSR. Jedinej smysl má 7900XTX, protože má kolem 50% vyšší výkon, ale bohužel ne za 50% ceny navíc. Pokud vezmu, že jsem tu 6800XT koupil předloni na Bazoši za 11k, tak i za barazovou 7900XTX prostě 20-24k nedám,to absolutně nemá smysl koupit 2x dražší kartu pro 50% výkonu navíc...ale kdyby ceny bazarovek klesly na nějakých 15k, tak bych o tom uvažoval...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně taky nakupuju bazarovky, ale mám silné obavy, že někde seženeš XTX na bazaru, kdo takovou grafiku už má, nevím na co by ji posouval dále.
Možná kdyby prostě nutně chtěl nVidii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam, ale jak říkám, drahé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.