Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Reakce ATI na HDCP kauzu

Nemyslím si, že si autor do půl roku koupí LCD s HDMI :-) ... zatím se mi podařilo najít jen jeden a ten byl drahý jak prase ... jo a několik LCD TV za skromných 250táců a více ... no myslím, že autor dost přehnal, protože tohle není problém týkající se normálních lidí ... ti budou bez HDMI ještě nějakých pár let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele HD-DVD, Blue-ray s HDCP si mozu nechat a strcit za klobuk. Aj tak Vista bude 100x cracknuta a tieto blbosti vobec nebudem potrebovat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proc by to tam davali?
Zatim to lidi moc nechtej (HDCP ted nikde zatim neni, LCD taky nejsou...), tak kdyz to tam ted nedaj, tak az to lidi budou potrebovat, budou si muset koupit novy grafarny -> vetsi zisk pro vyrobce grafaren :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ze cely problem bude vyrieseny kratko po vydani Visty a to tak ze sa to proste crackne a potom uz ani ten najcestnejsi uzivatel nepomysli na to ze by si mal kupovat novu kartu resp. novy PC/notebook len aby mohol pozerat filmy vo vysokom rozliseni "zakonnym" sposobom.

Pride cas ked cela tato masineria filmoveho a hudobneho priemyslu bude musiet uznat ze tymto smerom cesta k vacsim ziskom nevedie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc se proboha zamerujete na tak nepodstatny problem. HDMI se nikdy nerozsiri a nastupci HDMI jeste nejsou pripraveny na uvedeni na trh (UDI a DisplayPort). Cele tohle je jen bublina.

Jsou tu daleko vetsi problemy - naprikad proc stale pod Vistou nechodi korektne graficke karty s mustky z PCI-E na AGP. Proc stale nejsou firewaly a ovladace pro 64bit OS (at uz XP nebo Vista). Tohle by zajimalo urcite podstatne vic lidi, protoze tohle se na rozdil od "afery" HDCP samo nevyresi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych "Johnovi" rozhodně neměl nic zazlé. Běžný Franta uživatel ani netuší, že nějaké HDCP existuje a vůbec jej nezajímá. Kdyby podporu HDCP zahrnuli, stejně by BFU kvůli tomu karty nekupovali, jen by byli dražší. Tak proč to řešit, než vůbec bude HDCP známé široké veřejnosti (pokud vůbec bude)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě to jako laikovi není jasné. To se bavíme výhradně o chráněných discích "profesionálních" výrobců? Nebo to má něco společného i s tím, když si nahraju HDTV pořad ze satelitu (nebo HD kamerou), udělám si svůj disk a budu si ho chtít v PC přehrát (kde jinde - teď - že) ? A to budu s přehráváním takových disků odkázán výhradně na Vistu? Co dnešní WinXP, nebo budoucí Linux?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasné, proč s tím HDCP všichni tak votravujou. Za půl roku nebo spíše tak za rok, pokud vše půjde dobře, budeem mít možnost si koupit první přehrávač, PC, a nějakou tu placku s HDCP. V té době se budou samozřejmě filmy prodávat i na DVD. Trochu větší význam bude mít HDCP až tak za 2-3 roky, tj. až se hardware podporující HDCP trochu rozšíří. No a do té doby si stejně skoro každej koupí nové PC, nebo alespoň novou grafickou kartu, protože z toho co má teďka bude stará šunka. Takže, vo co gou, hoši?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jack: já si koupil novou grafiku minulý týden. Grafiky kupuju jednou za 2-3 roky. Nevidím důvod, proč bych měl další kupovat za rok, zvlášť kvůli věci, kterou by měla podle papírů mít i ta karta, co jsem koupil teď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Libb: A k te grafice jsi si jiste taky koupil LCD s rozlisenim 1920xCosi (Cosi je volitelny parametr podle vyrobce :-) ) za cca 50.000 Kc, vid? Pardon oni vlastne dnesni LCD nemaji HDMI taky ... hm. Co LCD-TV ... nejlevnejsi s HDMI jsem videl za cca 130.000 Kc. Jestli mi ted odpovis, ze jsi takove LCD koupis pozdeji az budou levnejsi, tak mas sice pravdu, ale tyto LCD nebudou mid DVI ani HDMI, ale UDI (konektor stejny jako DVI) nebo DisplayPort ... takze zas nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libb: Však taky žádný důvod ke koupi nové grafické karty mít nebudeš. Jak sem psal, filmy se budou po nějakou dobu prodávat souběžně na DVD i HDDVD. Pokud si budeš chtít přehrát nějaké to HDDVD na grafické kartě, která nepodporuje HDCP, film se ti přehraje v polovičním rozlišení, tj. 960x540. To je ve srovnání s filmy, které jsou teď na netu ke stažení(většinou v rozlišeních kolem 608x320), super kvalita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak to bude u graficky karet vyreseno. Predpokladam ze pokud budou HDCP podporovat, tak by nemelo jit oficialne vypnout. Znamena to tedy, ze vsechny soucasne LCD monitory se budou moci hodit do kose, protoze nepujdou pouzivat ? LCD TV uz dnes maji DVI/HDCP ci HDMI (kde je HDCP povinnou soucasti) maji, ale pocitacove monitory jsem nevidel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HDCP ... pouze tahání peněz z kapsy zákazníka :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Opet clanek s lzivym nazvem. Spravne by se mel jmenova: Reakce CDR serveru na vyjadreni ATI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Libb: A já jsem si koupil minulý týden 20" monitor 1680x1050. Ale jsem v klidu, jak už tu bylo několikrát řečeno, někdo to hackne. A pravděpodobně jich bude víc současně. Pro mnoho mladých talentovaných lidí to bude skvělá výzva trumfnout DVD Jona. To jejich šifrování jsem nezkoumal ale předpokládám že bude pracovat na principu šifrování transportního streamu. Obrazová data přímo šifrovat nemohou, protože to by je pak totálně "znáhodnili" a pak by nešly běžnými kodeky vůbec komprimovat. Tzn. že Vista/jiný software bude muset dešifrovat komprimovaný transportní stream, poté provést dekompresi a výsledné jednotlivé snímky opět zakomprimovat a poslat po HDMI do monitoru. Takže buď někdo vytáhne z monitoru dešifrovací algoritmus a klíč a bude dešifrovat jednotlivé snímky, nebo vytáhne ze stolního/softwarového(jádro Vista?) přehrávače algoritmus a klíč jak dešifrovat transportní stream. To máme dvě možnosti, 2x víc než u DVD. Jsem klidný. Pokud je to jejich šifrování rozumě kryptograficky pokročilé, tak mohou udělat to, že když leakne na veřejnost klíč z nějakého jednoho konkrétního zařízení, tak ho mohou na nově vydaných plackách zakázat, no a tak potom zas někdo vytáhne další klíč z jinýho zařízení. Bude to taková hra na kočku a myš. Už se těším, to bude bžunda...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A třeba možná já si budu mnout ruce, až budou zlevněné stávající grafické karty kvůli tomu, že neumí HDCP. Mě třeba originální supervideo ve vysokém rozlišení vůbec nezajímá, takže bych z toho teoreticky mohl těžit.
"Kupteeee, kuptee sii, grafické karty za babku, úžasný výkón (jen trochu blbá implementace HDCP), přistupte blížééé a berte, berte za šesták kousek!"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, já nějak netuším kdo mě finančně podpoří s koupí monitoru, kterej to bude umět a bude jistě levnej. Kdo mě podpoří koupit si vistu na kterej bude všechno šifrovaný a já si bez "send práskačská zpráva k výrobci, producentovi, atd " nic nepřehraju. Kdo vyrobí ty super hyper ovladače na 64bit verze, když nikdo nejni pořádně schopnej je udělat do 64bit verze Xpček. Kdo mě podpoří ke koupi karet, která bude umět šifrování, zvukovou kartu se šifrováním...jen chybí ten čip pod kůži s rozkazy co máme nemáme dělat a bude...a normální zákazník ten se přispůsobí...možná...a nějakej chytrej jouda zas něco vymyslí a všechny ty miliony na výzkum přídou vniveč, ale co normální zákazník to zaplatí, když jedno CD audio dnes stojí cca 550,- DVD video 1000-1500,- tak se ty ceny zvednou...a on to možná někdo koupí...prostě mámz této budoucnosti trochu obavy... 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mnoho nazoru je, ze proc se to resi, kdyz to zatim skoro nikdo nevyuzije, nepouziva..... Resi se to proto, ponnevadz kdyz mam ted "dobrou" grafarnu, ktera to rozliseni umi, tak az to bude rozsireny, si to v tom HD rozliseni nepustim, tak proto. A nebo uz se u vyrobcu dopredu pocita s tim, ze to nekdo hackne? A neni to uz hacknuty...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PAUL: nikdo....lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

QWER : prostě kdyby si všici nechtěli jen namastit kapsu a nevymýšleli jak ochránit svá majstrovská dílka, která stojí dost často za prd tak by cena klesla a takhle stoupá jen kvůli implementacím různych chujovin, které někdo časem rozlouskne a jak už to tady bylo je to hra kočka s myší a náklady stále stoupají a zákazníci jsou naštvaní, když je super malilinkatým písmem napsáno toto CD si na pc nepřehrajete a bez pořádný lupy to člověk ani nepřečte a některej soft ? člověk má origoš, ale crackne protože ho to furt otravuje s CDčkem nebo mechanika ochranu prostě nepřečte a přeci si nebudu kupovat mechaniku novou ne ? A právo na jednu kopii ? Žádná práva nemáte spotřebitelé, právo je v rukou bohatšího :). Ale ne nebudu tu rozpitvávat úzkosti pánů v kravatách jezdících v pořádných bourácích a žijících ve vilách jak si stěžují, že si je někdo dovolil okrást o pět stovek :) 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moznoze David zle pochopil reakciu pr ATI. Mozno chceli povedat "budte radi ze Vam zatial nemusime zaratat do ceny karty licencne poplatky za HDCP. Lebo ked to urobime tak sa z toho pose*te". Samozrejme koli pravnikom vydavatelstiev nemozu nic povedat (ved to poznate - sloboda slova plati pre toho kto ma viac penazi na pravnika).
David stale zije v minulom storoci ked niekoho zaujimal jednotlivy zakaznik. Teraz je zaujimava iba zblbnuta masa spotrebitelov z ktorej sa daju tazit peniaze. Cela koncepcia HDCP je na tom zalozena (na neucte k zakaznikovi ktoreho z principu povazuju za zlodeja + spoliehanie na pr a reklamu ze zblbnu dost ludi aby im to preslo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fish: přečti si minulé články, tam se rozebíralo, kolik ty poplatky dělají a zjistíš, že píšeš nesmysly.

Já nechápu, jak se k tomu všichni stavíte. Tady přece nejde o to, že se ta věc ještě nepoužívá, nebo že nemáte ten správný monitor atd., ale o to, že výrobci karet (čipů) uvádí, že ta karta (nebo čip) něco podporuje a přitom to není pravda!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mala poznamka na okraj - pokud si nekdo bude chtit prehrat na PC HD video - bude potrebna nejenom
graficka karta s HDCP,  ale i monitor s implementovanym HDCP, a tech se zrovna moc nevyrabi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Este si neodpustim rypnutie - u Davida reklama zaposobila, je rozculeny ked na grafickej karte nie je jeho oblubene HDCP bez ktoreho si zrejme nedokaze predstavit zivot :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LIBB: no kdyby všichni mluvili pravdu, tak jsme v ráji a každej z výrobců svým spůsobem lže, takže to, že se to profláklo, je věc, která se jednou stát musí každému výrobci a pak už záleží na něm jak dokáže situaci dále zamlžit až se rozplyne jak pára nad hrncem, protože se vlastně nic nestalo a neděje, poněvadž sází na ten lobing, že zblblá masa si za rok koupí zase novou kartu nejlépe nejvýkonější super hyper model za cca 15000,- :) a bude se kochat nějakým Aerem, který menšina lidiček raději povypíná, aby to druhý gigo paměti využila alespoň na plynulost nějaké hry nebo dešifring nějakého HD filmu :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BFU ani omylem NEBUDE zajímat že prostě legálně koupený HD film běží v legální Vistě na 23palcovém HDCP LCD monitoru jen v 960×540 protože:
1. na to nepřídou (ty jsou schopný čumět na CRT při 60Hz protože ani neví že by to mohlo vypadat jinak a pokud to po roce zjití tak si myslí že mají špatný monitor) podstatné je že to bude velké
2. až to budou kupovat tak to koupí komplet i s tou 'specielní kartou' kterou je k tomu potřeba (ona to nebude vzhledem k tomu ostatnímu zas taková položka)

A ti ostatní o tomto 'problému' ví a nebudou dělat překvapené, v klidu si pustí čerstně stažený rip na upirátěných XP a bude je hřát pocit jak zase doběhli producenty a jak ušetřili když koupili levnější hardware bez 'ochran'.

No a výrobci taky nepřídou zkrátka protože teď v pohodě prodávají verze bez HDCP (u kterých jsou menší náklady) a za půl roku se můžou bez větší námahy vytasit s 'převratnou' novinkou. Podporu HDCP tak prodají dvakrát jednou na čipu a podruhé na kartě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět kolik těch karet s HDCP by se ted prodalo. Karta by byla dražší, neni co přehrát, neni na čem přehrát a přehrávání stávajícího bude stejné nebo horší. Tak proč bych to kupoval, jako investici do budoucna, v IT technologiích s rizikem že až to budu moct použít tak to bude zastaralé či nefunkčí protože něco dopadlo jinak než se plánovalo.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeskuplesky: hm, takže pokud jsem si koupil kvalitní širokoúhlý LCD monitor v cenové hladině asi 50k Kč, tak kvůli HDCP abych si za rok koupil nový monitor, protože si na něm nepřehraju kvalitní video? Pokud se rozčílím že za své peníze jsem opět perzekuován a omezován, tak se nakonec ohlédnu po řešení, které mi umožní zakoupený DVD disk přehrát na stávajícím systému v plné (mnou zaplacené) kvalitě! To hned jsem pak automaticky majitelem upirátěných windows? Zajímavá logika, hodná zástupce IFPI, OSA a podobných grázlů/zlodějů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozno to uz niekto spomenul, ale ten cip HDCP bude na karte zadarmo? Myslite, ze ide iba o par centov za licencne poplatky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slavomir : Možná že se licence neplatí dokud to není celý funkční produkt, tedy karta. Nyní si koupíš kartu, kde je v GPU HDCP, ale na zbytku karty ne, takže si to HD video nepřehraješ v plné kvalitě. Ale aspoň se může na krabici obr písmem skvít nápis o podpoře HDCP. A za tím malým písmem, že jen v GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze by bolo uz HDCP prelomene?
http://apache.dataloss.nl/~fred/www.nunce.org/hdcp/hdcp111901.htm
Moc sa takymto sifrovanym vecickam nerozumiem, ale zda sa, ze HDCP ma vazne slabiny. Ale mozno som to len zle pochopil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

::: ViktorN > Ale tak to snad ani ne... pokud dokážeš překopat svůj (legální) OS, (legální) přehrávač, aby přehrál v plné kvalitě tvůj (legální) disk na (zajisté koupeném, nepochybuji že nevylamuješ po nocích zámky) tvém kvalitním širokoúhlém LCD displeji za 50k Kč, asi to bude z větší části ok.

Pokud ovšem ke stejnému účelu cokoli ukradeš, dostáváš se do pozice člověka, který z vlastní blbosti (a nezlob se na mně, nevím jak jinak označit, pokud právě TEĎ někdo investuje takové peníze do videotechniky) koupil za balík třeba super hyper cool hustý auto a protože na něj nedokáže za rok namontovat ještě víc hustý novinkový hranatý kola (je třeba auto v.2.5), tak prostě půjde a "spravedlivě rozezlen" šlohne jinou káru před barákem.

Uč se odpovědnosti a nekupuj každou blbost. Osobně tiše doufám, že celá legrace HD videa pod taktovkou HDCP a všech možných ochran na kdejakém připravovaném médiu tiše vybouchne do vakua a sežere sama sebe. Nechápu, proč by si zákazníci za své těžké peníze měli kupovat jakékoli chráněné kraviny, když pokud by se všichni složili a vrazili do toho své kapesné, koupí si celý Hollywood. A to by teprve byl Open Source, ne? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pao: no, to už jsou poněkud divoké konstrukce, nemyslíte? :-)
O něčem takovém jsem nepsal. Jen to shrnu. Pokud mám řádně zakoupený systém (kvalitní LCD, kvalitní PC a legální OS) a najednou přijde nový standard, který je jednoznačně zaměřen na to, abych si buď koupil systém nový a nebo abych se rozloučil s kvalitou, byť jsem si ji u zakoupeného HQ-DVD zaplatil, pak se považuji právem za okradeného. V tom okamžiku se budu bránit a použiji všechny dostupné prostředky, abych na svém legalně pořízeném systému si mohl legálně pořízené filmy prohlížet bez omezení. To znamená via DVD-Jon a tak dále. Asi tak nějak...
S tím mne napadl jeden konkrétní příklad. Manželka si koupila CD s Elánem. No a pak nějaké skladby chtěla nahrát do MP3 přenosného přehrávače. Po vložení CD do počítače (samozřejmě legálně koupené CD od BMI, legálně koupené PC s legálním WinXP...) se objevila hláška ve smyslu "pro přehrání tohoto AudioCD se nainstaluje rozšíření Vašeho systému: OK/Storno" Samozřejmě že CD šlo okamžitě ven, nebyl jsem zvědav na přeinstalaci systému, abych si ho pak opět zprovoznil! Nakonec jsem tohle CD musel přepálit kvůli odstranění ochrany, aby si manželka mohla bez problémů skladby (za které řádně zaplatila zaplatila) přenést do svého MP3 přehrávače. Domnívám se, že jsem jednal zcela správně a že jsem k těmto krokům měl právo. To jen tak na okraj...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JirkaF:
Ja som chcel len tolko, ze nielen licencne poplatky ale aj samotny externy cip zvysuje cenu takejto grafickej karty, naco David akosi pozabudol. A o tento cip prave ide: karty preto nie su HDCP kompatibilne, lebo nemaju tento cip. Alebo si myslis, ze Silicon Image tie cipy da Ati zadarmo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Macros - nevím co to meleš o LCD TV za 250 tisíc ... stačí i s DVI pokud má implementované HDCP a těch je na trhu již spousty za podstatně nižší ceny ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem nechápal , k čemu HD video .. a pak mi to došlo . No jasně ,vždyt´na olbřímích obrazovkách vypadá klasické tel .rozlišení naprosto otřesně. A aby nebylo pochyb o tom , jak kvalitní obrazovku si každý předčasně vyspělý fanouš koupil za onen mizerný pakatel , musíme předvést detaily - nejlépe na kinoplátně ....

Upřímně mne nechává HDCP kauza naprosto chladným. Na monitor se dívám z pěti metrů a dost silně pochybuji, že díky vyššímu rozlišení budu mít na stejné úhlopříčce několikanásobně lepší zážitek . Připomíná mi to vícekanálové audio - nádhera ve studiu , ale doma stále kraluje stereo v levných bedýnkách /ať z prosté lenosti připojovat zbývající bedny nebo jen z nedoceněné praktičnosti/.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xspy: heh, audio vidím naopak - v kině, když nesedíš uprostřed, je to na nic, ale doma si 3D vychutnávám :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jezis to sou blaboly, jestli budes mit Visty - za ROK! tak ti muze bejt jedno ze TED nejsou karty s HDCP a jestli muzes koupit 23" LCD s HDCP ochranou, tak muzes urcite koupit i novou VGA (zvlast kdyz budes mit i na BR nebo HDDVD mechaniku a originalni nosic s legalni kopii filmu) takze nekecej blosti a uvazuj trochu nvidiaku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.