Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: AMD Radeon RX 6700 XT 12GB - nástupce Radeonu RX 5700 XT přichází

Společnost AMD vydala minulý týden další přírůstek v rámci rodiny Radeonů RX 6000, konkrétně se jedná o nový "mid-range" Radeon RX 6700 XT.

Některé čtenáře doufám potěším tím, že testuji v rozlišení 1920x1200 namísto obyčejného 1920x1080, výkon v 1080p bude většinou o trochu lepší, než  v 1200p.

 

CSGO je stálicí v herních testech, na moderním hardware běží bez potíží na dostatečné množství obrázků za vteřinu. Source engine má standardně zapnutý limit 300 FPS, který testovací mapa FPS Benchmark vypíná.

Counter Strige Global Offensive

graph-26

 

GTA V je podobně jako CSGO stálicí, která není zrovna skvěle optimalizovaná a pozlobí i moderní hardware. Testuji víceméně na ultra detaily, nicméně anti aliasing mám zapnutý pouze FXAA, jelikož MSAA má příliš velký dopad na výkon.

graph-27

 

Deus Ex Mankind Divided je takové mé Crysis, i na velmi výkonném hardware běží špatně, zda se jedná o nekvalitní optimalizaci, to nechám koňovi, ten má větší hlavu a víc ví. Hra je velmi náročná po zapnutí MSAA, takže testuji s vypnutým MSAA.

graph-28

 

Shadow of the Tomb Raider je poměrně oblíbený DX12 benchmark, osobně jsem nahrál přes 21,1 hodin benchmarkování, hru samotnou vlastně nikoliv. Testuji s presetem Ultra a se zapným SMAA.

graph-29

 

 

Witcher 3 Wild Hunt

Zaklínač Geralt pořád žije, přestože se jedná o hru z roku 2015, je pořád relevantní, mnoho lidí navíc W3 ani nezaplo a tak je může zajímat jak hra běhá na novějším hardwaru. Testoval jsem na maximální detaily, přičemž jsem vypnul NVIDIA Hairworks. Testovací scénář je pak poměrně jednoduchý, testuji v rámci datadisku Blood and Wine v malebném skoro až Monty Pythonovském Toussaintu. Na náměstí naskočím na Płotku, která se spawnuje skoro až náhodně a poté se cvalem projedu až do paláce, kde pak z koně seskočím a přeskočím zábradlí zpět do města. Nejedná se tedy o nějaké bojové nasazení, spíše takovou prohlídku městem. Nevýhodou je, že různí občané města se generují víceméně náhodně, takže každý test může vyrobit trochu jiné výsledky. Nově v této hře používám program CapFrameX, jedná se o velmi mocný nástroj na monitoring a měření frametimes i FPS. Nově tak v grafech uvádím pouze průměrné FPS, 1% Lows a 0,1% Lows a zároveň i screenshot ze samotného CapFrameX, kde je hezky vidět průběh frametimes pro testovanou kartu.

graph-30

 

Metro Exodus má v sobě zabudovaný benchmark, uvádím tedy průměrné FPS, které benchmark na konci vyplivne. Využívám preset Ultra a preset RTX, který zapne RTX a DLSS, což je specifické pro NVIDIA karty, proto zde mají starší Radeony smůlu.

graph-31
graph-32

 

DiRT 5 je nová hra společnosti Codemasters, obsahuje podporu Ray Tracingu, který funguje na grafických kartách AMD i NVIDIA, tedy za předpokladu, že tyto karty mají nějakou podporu RT. Hra si řekne o překvapivě velké množství VRAM a to obzvlášť na vyšší detaily. Níže na videu můžete vidět jak vypadá testovací závod, jedná se o zabudovaný benchmark ve hře, který jsem nahrál na starším počítači s Ryzenem 9 3900X a Radeonem Fury X, takže není nastaven na maximální detaily. Testuji tři různá nastavení, vysoké detaily bez RT, poté s RT a také Ultra High nastavení, jehož nároky jsou opravdu krvavé a v UHD rozlišení si hra vezme klidně 10,5 GB VRAM.

Bohužel jsem se během testování trefil do vtipného momentu, kdy Codemasters zrušili beta větev hry s podporou Ray Tracingu a plán je podporu RT opětovně přidat někdy koncem měsíce. Z tohoto důvodu není změřen výkon v RT a karta má překvapivě vysoký výkon, tipuji to na optimalizace v ovladačích včetně novější verze hry samotné.

graph-33
graph-34
graph-35

 

Godfall je další novou hrou v testech, působí na mě jako takové "poor man Dark Souls" plné veselých svítivých barviček. hra samotná vypadá velmi dobře a je celkem slušně náročná. Testuji za pomoci zabudovaného benchmarku ve dvou různých nastaveních, nicméně mi přijde, že díky Unreal 4 engine je poněkud moc žravá na výkon. Jedná se navíc o titul, který byl vydán společně s PS5, nicméně testuji samozřejmě verzi na PC. Jak vypadá zabudovaný benchmark můžete vidět na videu níže.

graph-36
graph-37

 

Nesmí chybět DOOM Eternal, ten běží naprosto skvěle téměř na čemkoliv, velmi dobře využívá procesorová jádra/vlákna a využívá API Vulkan snad v maximální možné kapacitě. Testuji v podobným stylem jako u notebooků, proběhnu tedy první část Supergore Nest podobně jako na videu, ale většinou z lenosti používám BFG-9000 pro rychlejší čištění, přičemž rozhazuji granáty kolem pro další extra efekty. Výsledky tak berte s jistou dávkou soli, některé jiné úrovně mohou být náročnější, nebo také ne. Na Radeonu RX 5600 XT jsem měl potíže hru s tímto nastavením provozovat, jelikož si bez potíží alokuje více jak 6GB a Ultra Nightmare nastavení nedovolí použít, proto má tato karta 0 FPS v testu.

graph-38
graph-39

 

Jako náhrada nějakých Wargaming her poslouží novější World of Tanks enCore benchmark s RT, jedná se o aktualizovanou verzi starého benchmarku, která přidává podporu ray tracingu, zajímavé je, že se jedná víceméně jen o RT stínů a hra nadále běží v DirectX 11 bez nutnosti podpory speciálních RT jader. Protože mě nebaví výsledky ve formě skóre, měřím výkon opět za pomoci CapFrameX programu.

graph-40
graph-41

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: AMD Radeon RX 6700 XT 12GB - náhrada Radeonu RX 5700 XT přichází

Neděle, 28 Březen 2021 - 18:20 | SudetChobot | Díky. Pomohlo :)
Středa, 24 Březen 2021 - 23:53 | uni | Tohle je postavené zcela na vodě. Aktuálně prostě...
Středa, 24 Březen 2021 - 23:51 | uni | Po výnosnosti dig. měn na polovině.
Středa, 24 Březen 2021 - 10:54 | GaGy | Tak třeba ve Warzonu si grafika dokáže cucnout 14...
Středa, 24 Březen 2021 - 10:22 | Vrana17 | To by mě zajímalo kdy ty nové grafiky AMD, tak...
Středa, 24 Březen 2021 - 09:47 | XY | A to mimo jiné znamená, že extra velikost VRAM je...
Středa, 24 Březen 2021 - 08:53 | Swordfish | Docela mě překvapuje, že aní ve 4K rozlišení u...
Úterý, 23 Březen 2021 - 23:35 | DDR0 | právě, bohužel u 27-32" tenhle poměr...
Úterý, 23 Březen 2021 - 22:54 | Karáš Svorka | Spíš od ničeho, brambora je ještě níže.
Úterý, 23 Březen 2021 - 22:54 | Karáš Svorka | Cca 31-43 MH/s

Zobrazit diskusi